Free Essay

Det Moderne Gennembrud

In:

Submitted By IamChuckNorris
Words 2865
Pages 12
Det moderne gennembrud

En litterær revolution

Mens verden moderniseres, hersker de nationalromantiske forestillinger fortsat. Æstetisk er de litterære idealer ude af trit med en moderne storbys puls.
Georg Brandes (1842-1927) destruerer på kort tid det fundament, som den danske litteratur hviler på, og baner vejen for en tiltrængt modernisering.
Den 3. november 1871 begynder Brandes en af sine forelæsninger over emnet: Hovedstrømninger i det nittende århundredes litteratur på Københavns Universitet (link: http://www.danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/georg-brandes-om-hovedstroemninger-i-1800-tallets-litteratur-1871/). Da forelæsningsrækken et par år senere er forbi, er den danske litteratur afgørende forandret.
Brandes præciserer, hvilke problemer den moderne litteratur sætter under debat i Europa. Her tager litteraturen stilling til forholdet mellem de to køn, ejendomsforholdene, religionen og samfundet. Forelæsningerne bliver signalet til et litterært opbrud, en litterær revolution. Rygtet om den unge mand, der har sat København på den anden ende, når hele Skandinavien rundt. I løbet af få år bliver København centrum for den moderne nordiske litteratur. De senere verdenskendte svenske og norske forfattere: August Strindberg, Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson valfarter hertil. Herved kommer Brandes forelæsninger til at ændre den skandinaviske litteratur radikalt.
I løbet af få år er resultatet synligt. Vi får en række forfattere, der i dag regnes blandt vore bedste: J. P. Jacobsen, Herman Bang og Henrik Pontoppidan. I rækken bag dem står nogle kendte, men mindre betydningsfulde forfattere som Holger Drachmann, Sophus Schandorph og Erik Skram. Endelig får vi det første gennembrud for en hel generation af kvindelige forfattere. De skriver alle om kønslivet, religionen og samfundet, men deres udtryk er individuelt, de bruger deres eget toneleje, og ikke altid til Brandes’ tilfredshed. Alle vil de ud af den nationale hygge og ufarlighed, alle vil de skrive en litteratur, der lever, som sætter problemer under debat.

Kritikken

Brandes er på mange måder en stor beundrer af romantisk litteratur, og hans formål er ikke at nedgøre romantikken og romantismen. Brandes kritiserer den nationalromantiske litteratur, den litteratur, som dyrker institutionerne: kongehuset, kirken, nationen og familien.
Herved sætter han helt bevidst parentes om H. C. Andersen, Steen Steensen Blicher, i særdeleshed om Søren Kierkegård, som han respekterer og beundrer.

Æstetisk naturalisme: J. P. Jacobsen:

Jens Peter Jacobsen (1847 – 85) kommer ikke som Brandesbrødrene fra det velhavende og europæisk orienterede borgerskab. Han kommer fra Thisted og hans far har arbejdet sig fra fattigdom til at være en velhavende købmand. J. P. Jacobsen tager til København for at studere naturhistorie, altså biologi, og faget er på den tid blevet et kontroversielt fag – efter Darwins ideer har vundet gehør. Naturvidenskaben udgør et centrum for den ideologiske debat.
Jacobsen bliver snart kendt som Danmarks måske eleganteste forfatter, men Brandes-brødrenes første indtryk er, at han er en bondestudent.
Det seksuelle partnervalg er, for darwinismen, drivkraften i naturens udvælgelsesproces af de bedst egnede. derfor er spillet mellem mænd og kvinder dybt interessant, og Jacobsen studerer det i sine romaner. Specielt ser man de farvestrålende og dæmoniske kvinder, som er istand til at tæmme manden og frit vælge sig en partner.
Jacobsen finder altså ikke Darwin via litteraturen og den litterære debat. Han møder tværtimod Darwin i naturvidenskaben og fører herfra perspektivet ind i den litterære løbebane.
Før sin litterære debut oversætter han i årene 1871 – 74 Darwins hovedværk ”On Origin og Species” (Om arternes oprindelse). Hos Darwin henter han forestillingen om de kræfter, der styrer det menneskelige liv. Disse kræfter er fysiske, biologiske og frem for alt seksuelle. Verden er ikke styret af menneskets sjæl, men af dets krop. Jacobsens livssyn er naturalistisk.
Den yderste konsekvens af Darwins tanker er, at mennesket ikke er skabt af Gud, men nedstammer fra aberne. Det er altså særdeles kontroversielle tanker, som vækker harme og debat.
Jacobsens værker bliver aldrig programlitteratur og indholdet noget drømmende. Han taler mere om erotisk dæmoni end om seksualmoral, og han taler mere om forholdet mellem drøm og virkelighed, end han formulerer et direkte opgør med det romantiske.
Han dyrker naturen udfra en videnskabelig interesse, men der er hverken noget firkantet eller regelret over hans prosa – tværtimod! Hans foretrukne stilfigur er arabesken, et ornament, der især kendes fra nærorientalsk kunst. Det er en sammenslynget figur, som typisk består af plantedele. Arabesken er stiliseret, men ikke på en enkel måde, og der er ingen rette linier.
Jacobsen er en fin iagttager, men hans blik er ikke udelukkende videnskabsmandens. Hans naturalisme er altid fuld af noget dunkelt og anet, som på sin vis peger tilbage til romantikken, men som først og fremmest peger fremad mod symbolismens større følsomhed, hvor seksualdebatten afløses af en erotisk nerve, og hvor den ideologiske debat afløses af en eksistentiel debat.
Foruden at være en central skikkelse i dansk litteratur, påvirker Jacobsen den internationale litteratur – f.eks. har de tyske forfattere: Rainer Maria Rilke og Thomas Mann vedkendt sig en afgørende påvirkning fra ham.
Jacobsen debuterer med Mogens (1872), men allerede i 60’erne har han skrevet digte, som udgives efter hans død. Han når at udgive romanerne Fru Marie Grubbe (1876) og Niels Lyhne (1880), inden han som 38-årig dør af tuberkulose.
Fru Marie Gruppe: I debutromanen Fru Marie Grubbe er rosenbeskrivelserne i romanens begyndelse samtidig en beskrivelse af seksualitet. Af gode grunde kunne Jacobsen ikke beskrive seksualiteten mere direkte, men brugen af rosenbillederne er ikke kun for at undgå skandale og øjeblikkelig beslaglæggelse af bogen. Stilen er et mål i sig selv, og denne stil bliver Jacobsens kendetegn. Han er farvenuancernes mester i dansk prosa, og naturen bliver gengivet som under et mikroskop med masser af detaljer. Af de mest traditionelle anmeldere blev bogen betragtet som skandaløs, men samtidig bliver den en kunstnerisk succes for Jacobsen og det nye litterære miljø.
Marie Grubbe var en autentisk, historisk person, som allerede var beskrevet af Ludvig Holberg. Han undrede sig over hendes skæbne: en adelig kvinde derangerer socialt, fordi hun lader sig skille og følger en af karlene på faderens herregård. Jacobsen skildrer hende uden undren – hun følger seksualdriften.
Links: Det kongelige Bibliotek, Epoke, Kalliope

Impressionismen i maleriet:

Impression betyder indtryk. Fra 1870 og frem til 1900 bliver impressionismen den dominerende nyskabelse. En ny gruppe malere dukker op i Paris, og de vender op og ned på normerne for billedkunsten og opfattelsen af skønhed. Impressionismen har fået navn efter et maleri af Claude Monet:” Impression, soleil levant” (Indtryk, solopgang)

[pic]

Det særlige ved impressionisterne er, at de maler med lyset, som deres vigtigste stilmiddel. Lyset bliver endog væsentligere end det motiv, der afbildes. Ambitionen er at vise, hvordan lyset bestemmer tingenes overflade, deres farve, deres struktur. derfor ændrer motiverne sig efter vejret og lysets skiften i løbet af dagen. Kunstneren går fra nu af ud i virkeligheden – ud i landskabet, som f.eks. Monet og van Gogh, men kunstneren stiller sig også midt ind i byens pulserende liv. Andre kendte impressionister er Camille Pissaro.
At fatte forandringen: Når storby og impressionismen passer sammen, er det, fordi storbyen er foranderlig: mennesker, hestekøretøjer, kunstigt lys er i konstant bevægelse, så storbyen får noget opløst over sine konturer.
Impressionismens ambition er at fatte forandringen, at se tilværelsen i en række enestående øjeblikke. Fotografiet og den medicinske videnskab omkring øjets opbygning havde i årene op til impressionismen revet grunden væk under den opfattelse, at verden er stabil. Derfor afviser man den regelbundne form, man afviser de sirlige, glatte penselstrøg. Man sætter tempoet op, og som konsekvens af den nye viden om øjets opbygning lægger man ikke længere farverne på lærredet i de præcise nuancer, man ønsker.
Man ved nu, at farverne blander sig i betragterens øje, afhængigt af hvilken afstand et billede betragtes fra. Derfor sætter man stærke, ublandede farver op ved siden af hinanden med grove penselstrøg.
Impressionismen påvirker komponisten Debussy, men også litteraturen f.eks. J. P. Jacobsen og Herman Bang påvirkes. Resultatet er dog særdeles forskelligt. J. P. Jacobsens stil kaldes ofte for beskrivelsesimpressionisme på grund af den detaljemættede beskrivelse. Herman Bang søger i stedet at fange bevægelseslogikken – han søger at udtrykke stemninger og psykologiske mønstre ved hjælp af den minutiøse registrering af bevægelser og gestik. Bangs impressionisme er altså scenisk og ligger tæt op af det nye medie: fotoet, og ikke mindst filmmediet.
Den 22. marts 1895 kan brødrene Lumière henrykke og forbløffe den parisiske befolkning med en virkelig sensation – levende billeder.

Herman Bang:

Herman Bang (1857 – 1912) er som Jacobsen en ukendt provinsstudent, da han som ganske ung kommer til København, men hans baggrund er meget anderledes. Han kommer fra en adelig præstefamilie: moderen dør tidligt, og da faderen i lange perioder er psykisk syg, går han på kostskole.
Som voksen ernærer han sig som digter, journalist og oplæser. Dermed bliver han et typisk eksempel på den nye type forfatter: en løst tilknyttet litteratur- og kulturmedarbejder, der færdes i storbyen og lever på markedets betingelser.

1 Den degenererede familie

Bangs debutroman ”Haabløse Slægter” retsforfølges og bliver fundet utugtig. Bang får en mindre bøde, men bliver med et kendt på den litterære scene. Baggrunden for retsforfølgelsen er de erotiske skildringer – (Bang sigtes for pornografi), men Bangs sigte er et andet. Han beskriver en familie, som på mange måder er syg og perverteret. Inspireret af darwinismen beskriver han en familie: • som har levet for længe, • som er tømt for kraft og sundhed, • som lever i illusionernes tågeverden • som er uden håb og fremtid • som er degenereret.

Bogen indeholder selvbiografiske træk, da Bang opfatter sin egen familie som på vej mod degeneration, at Bang selv er homoseksuel, betrakter han som et degenerationstræk i slægten. Derved bliver homoseksualiteten en skæbne, som er ham pålagt – det er ikke noget frit valg.

2 Stille eksistenser

Bang er mester i skildringen af den kvindelige længsel efter kærlighed. Næsten alle disse kvindeskæbner er ulykkelige. De lever et trist begivenhedsløst liv, men har i sjælen vilde uopfyldelige drømme om kærlighed og lykke. Typisk blomstrer de op i et enkelt, umuligt, men passioneret forhold – for derefter at visne, resignere eller ligefrem dø. Disse driftsstærke, men socialt stækkede kvinder kalder han selv for stille eksistenser. Hvilket også er titlen på en af hans samlinger af fortællinger.
Hans værker er præget af en nærhed og intimitet i menneskeskildringen.

3 Bangs impressionisme

For Bang er impressionisme: at kunne fastholde virkelighedens mangfoldige og pulserende liv. De impressionistiske malere medtænkte betragteren – på sammen måde går Bang i dialog med læseren. Han forkaster den psykologiske beskrivelse og åbner dermed et nyt rum for fortolkning. ”Jeg ser mine personer billede efter billede og kun i situation efter situation hører jeg dem tale.”
Prosafremstillingen opløser sig i scene på scene. Personerne karakteriseres gennem deres reaktioner og deres individualiserede replikker. Replikskifterne dominerer til tider så stærkt, at fremstillingen nærmer sig dramaet.

4 Stuk

I romanen Stuk fra 1887 går Bang tæt på storbymiljøet, som udvikler sig i København. Byen er fuld af byggematadorer og plattenslagere, og den gamle embedskultur må se sig overhalet af gullaschbaroner, der har råd til alt. I en yderst sarkastisk form klædes de af til skindet.
Selve titelen Stuk rummer en kritisk pointe – den nyrige stil var rent facadebyggeri: det skal se flot og prangende ud, og der klaskes tonsvis af gipsstukkatur uden på byggeri af en højst usolid og ringe kvalitet. – Som det forholder sig med bygninger – sådan forholder det sig med personerne. Her er intet solidt, ingen stil og ingen moralsk ryggrad. Anmeldelserne klagede over ”fremstillingens ulidelige uro og den trængselslignende skare af personer” – men det var netop pointen. Det udtrykker noget centralt ved den moderne storby, hvor trængsel og rastløshed udgør den daglige virkelighed.
I sin levetid bliver Bang en anerkendt forfatter, men samtidig er pressen hård ved ham, bl.a. er hans homoseksualitet et konstant tema. Alligevel slår Bangs beskrivelse aldrig over i det kyniske. Det lykkes ham at bevare en menneskelig varme i skildringerne af de mennesker, der så grundigt forspilder deres liv og lykke. Bang har en evne til at lave en personlig og indfølende karakteristik, som kommer itl at ændre normerne for persontegningen i dansk litteratur. Bang har en modvilje mod programlitteratur og formår med sin nyskabende impressionistiske stil at forny den danske litteratur.

Skagensmalerne:

I Danmark får vi med Skagensmalerne en ny gruppe malere, som inden for deres kunstart tager de moderne udfordringer op. P. S. Krøyer og Anna Ancher behersker den nye impressionistiske malerstil, mens Michael Ancher har sit centrum i den realistiske stil.

[pic]
Godt nok havde Guldaldermalerne malet naturen, og de var gået ud i det danske landskab, men det begrænsede sig til Nordsjællands bøgeskove og Københavns udkanter. Med Skagensmalerne bliver Jylland et foretrukket motiv. Lyset ved Skagen er specielt, og da lyset med impressionisterne kommer i centrum, bliver Skagen interessant som motiv. Impressionistisk inspirerede malere fra hele Norden rejser i de lange lyse somre til Skagen, hvor der efterhånden etableres en regulær kunstnerkoloni med både forfattere og malere. Det bliver mondænt at bo på Skagen om sommeren – som det stadig er i dag.
Blandt de hyppige sommergæster på Skagen finder man bl.a. Georg Brandes og Holger Drachmann.

Anna Ancher: De motiver, Anna Ancher maler, er aldrig de klassiske Skagen-motiver. Hun maler ikke fiskere – men interiører, som i princippet kunne være malet hvor som helst. Hun udvikler en suveræn impressionistisk teknik, og selve lyset er båden den centrale metode og det centrale motiv.

Krøyer: Den impressionistiske metode behersker Krøyer også, og han er helt igennem en moderne maler. Han lader sig f.eks. inspirere af den moderne fotografiske teknik. Flere af hans kendteste malerier er malet på baggrund af fotografier.

1 Henrik Pontoppidan: (1857 – 1943)

2 Allerede i sin studietid viser Pontoppidan interesse for de moderne, videnskabelige tanker. Han debuterer i 1879 med en lille fortælling: Kirkeskuden, der ikke bærer præg af gennembruddets tematik, men et par år efter udgiver han novellesamlingen Stækkede vinger, der har et klart naturalistisk præg. Herefter følger Landsbybilleder (1883), Fra hytterne (1887– se link:http://www.henrikpontoppidan.dk/text/kilder/boeger/fh/) og Skyer (1890). Den sidste kan læses som en afslutning på første fase i Pontoppidans forfatterskab. I disse bøger er hans mest barske og kompromisløse kritik af forholdene på landet, som endnu er set i Danmark.

På landet var der store klasseforskelle, men langt hen havde de by-intellektuelle fokuseret på de kummerlige forhold, som arbejderklassen havde i de store byer. En del af de større bønder blev rigere og havde det godt på gårdene – og det var denne gruppe, som tog på højskole. Pontoppidan kender det grundtvigianske miljø fra en periode, hvor han ernærer sig som højskolelærer, og han bryder sig ikke om det. Han sympatiserer med de fattigste, husmænd og landarbejdere, som bliver taberne i den sociale og økonomiske udvikling. De havde ingen ejendom og måtte fortsætte det sure slid. Først ret sent bliver arbejdsforholdene reguleret via love.
Disse forhold drager Pontoppidan frem i lyset – og på den måde bliver han en vigtig forudsætning for det senere folkelige gennembrud.
Efter 1890 skifter Pontoppidan kurs – både form og indhold forandres. Han går over til romangenren og tager klassisk eksistentielle temaer op. Endvidere er han en af de første i dansk litteratur, der lader sig inspirere af Friedrich Nietzsche.

Sædelighedsfejden:

Forholdet mellem kønnene og den borgerlige seksualmoral er et af de mest påtrængende, sprængfarlige og vedkommende temaer i det moderne gennembruds litteratur. En del unge begavede kvinder tager i årene efter 1870 Brandes og de andre mænd på ordet: de forlader deres trygge, men klaustrofobiske hjem og begiver sig til København for at gøre litterær karriere. I København opstår omkring år 1880 for første gang et kunstnerisk miljø, hvor kvinderne spiller en rolle.
Blandt det moderne gennembruds mænd var der forskelligt syn på kvindens seksualitet. De var enige om, at det var urimeligt, at kvinder skulle holde sig rene og jomfruelige før ægteskabet, mens mænd frit kunne gå til prostituerede – eller udnytte det kvindelige tyende:

|1. løsning: |Brandes’s synspunkt: |Kvinder skulle kunne have mulighed for at |
| | |gøre seksuelle erfaringer før ægteskabet. |
| | |Det ville give sundere og lykkeligere |
| | |ægteskaber, hvis piger ikke var så |
| | |seksualforskrækkede og neurotiske. |
|2. løsning: |Bjørnstjerne Bjørnsons synspunkt (ses|Man måtte forlange en langt strengere |
| |f.eks. i skuespillet ”En handske” |kønsmoral – også af mændene. Man kunne |
| |1883) + |undgå mange uægte børn - og kønssygdomme, |
| |Dansk kvindesamfunds synspunkt |som blev bragt videre fra prostituerede |
| | |til borgerskabets pæne familier |

Debatten blev nærmest en slags krigstilstand, derfor blev den kaldt sædelighedsfejden.
Dansk Kvindesamfund, som opstod i 1871 tager i 1887 parti. Forkvinden Elisabeth Grundtvig (barnebarn af salmedigteren) forsvarer kyskhedsmoralen, den såkaldte handskemoral. En årsag til denne holdning kunne være, at en fri seksualmoral i et samfund uden effektive præventionsmidler, måske ikke var det værd. Kvinderne ville endnu en gang skulle lægge krop til – i form af uønskede børn, hasarderede svangerskabsafbrydelser og lignende.

Amalie Skram:

(1846 – 1905) Efter et langt fornuftsægteskab ender Amalie Skram, som egentlig er norsk, i København, hvor hun gifter sig med Erik Skram – en af forfatterne fra gennembrudsmiljøet. Kvinder er ikke myndige og som regel fik manden alle børn ved en skilsmisse, så Amalie Skrams ønske om selvstændighed betales med en høj pris. I 1885 debuterer hun med Constance Ring, som bl.a. handler om utroskab og psykisk ustabilitet. Romanerne Professor Hieronimus (1895) og På Sct. Jørgen (1895) handler om hendes oplevelser på et psykiatrisk hospital og resulterer i en heftig debat om vores mentalhospitaler.
For flere kvinder fører det moderne gennembrud til sammenbrud og selvmord – for mange bliver kampen ensom og udsigtsløs.

Litteratur om Det moderne Gennembrud:

Litteraturens huse, Systime
Litteraturhåndbogen, Gyldendal

Links:

http://www.detmodernegennembrud.dk/

http://da.wikipedia.org/wiki/Det_Moderne_Gennembrud

http://www.leksikon.org/art.php?n=1759

http://www.emu.dk/gym/fag/da/fagressourcer/modgenn.html

http://www2.kb.dk/elib/mss/dmg/

Christina Søvndal, forår 2010
(- med tak til Anne-Mette!)

Similar Documents

Free Essay

Det Moderne Gennembrud

...Det moderne gennembrud Der er iblandt forskere uenighed omkring fastsættelsen af perioden, der karakteriseres som Det moderne gennembrud, men indenfor dansk litteratur er det hovedsageligt perioden fra 1870 -1890. Det konkrete begreb, Det moderne gennembrud, udtrykker fornyelse og brud med ældre traditioner. Udtrykket stammer fra Georg Brandes (1842-1927), som i 1883 udgav bogen Det moderne gennembruds mænd. Han var en af de mest betydningsfulde personligheder i Norden, når man omtaler denne periode. Igennem hans berømte forelæsninger på Københavns universitet i de første par år af 1870’erne, formidlede han sit budskab; han ønskede et opgør med romantikken og en ny form for litteratur. Litteratur, hvorigennem problemstillinger, især politiske og samfundsmæssige, skulle udtrykkes. ”Danske forfattere skriver ikke om vore liv, men om vore drømme”. Sådan udtrykte han sig meget præcist, og dette citat er meget sigende om den kritik, han rejste af litteraturen, som den var i Danmark på dette tidspunkt. Brandes fornemmede reaktion i den danske litteratur men ikke revolution. Derfor forsøgte han med sine forelæsninger, at få tilhørerne til at indse at behovet for realistisk og problematiserende litteratur var nødvendigt at opfylde, for at følge med den europæiske litteraturs udvikling. Georg Brandes fører hermed også Nietzsches litteratur til et gennembrud i Europa. Heri skildres personlige problematikker og refleksioner over det sjælelige liv. Ergo betød det et tydeligt...

Words: 1441 - Pages: 6

Free Essay

Det Moderne Gennembrud

...Hip Hip Hurra  Billedets udseende  Hip Hip Hurra er lavet af P.S. Krøyer i 1888. Målet på maleriet er 134,5x165,5 cm og er udstillet på Göteborgs Kunstmuseum.  Der ses en forsamling på 11 personer, som ses i normalperspektiv. Heriblandt er P.S. Krøyer, Michael Ancher, Anna Ancher og Helga Ancher. De sidder i en have omkring et opdækket bord med champagne. Det er et meget festligt billede, og man ser glæden i deres ansigtsudtryk. Der sker en bevægelse i billedet ved, at de er ved at skåle - stemningen er i top.  Krøyer har placeret sig selv og de andre kunstnere i det gyldne snit. Hans pointe var at male kunsternes fællesskab, og dette kan være begrundelsen for, at han har placeret lige præcis dem i det gyldne snit. Man kan også fornemme i billedet, at der er et godt fællesskab mellem malerne.  Damen i venstre nederste hjørne - Martha Johansen - sidder lidt væk fra de andre. Man fornemmer, at hun er en tilskuer til de andre. Hun sidder med glasset på bordet og er ikke klar til at skåle sammen med de andre. Hun er også blevet malet med de lidt køligere farver, end personerne i højre side. Personerne i højre side er malet med varmere farver, og dette kan også være fordi, at de har en større betydning for billedet end de Martha.  Kropsbruget viser, at de er igang ed en fest. At mændene står op kan afspejle, at kvindernes rolle var mere begrænset end mændenes. Dengang passede kvinderne børnene og dette afspejler Anna også ved, at hun holder om Helga.    I forgrunden:  Vi...

Words: 568 - Pages: 3

Free Essay

Jadetrigtigt

...Fællestekster - udleveres kl. 9.00: 1. Lise Ammitzbøl m.fl.: Det moderne gennembrud 2. Anonym: Idé og Virkelighed 3. Henrik Ibsen: Et dukkehjem 4. Herman Bang: Fattigliv 3 3 4 5 6 8 Billeder: Side 10: Ilja Repin: Pramdragerne fra Volga (maleri, 1870-73. Det russiske Statsmuseum i Skt. Petersborg) Side 11: Christian Krohg: Kampen for Tilværelsen (maleri, 1888-89. Nasjonalgalleriet, Oslo) Side 12: Elin Danielson-Gambogi: Ved Thebordet (maleri, 1890, udsnit. Privateje) Hæfte 2 Særtekster - udleveres kl. 10.30: 5. Novelle af Henrik Pontoppidan 6. Romanuddrag af Amalie Skram 7. Tale af Johanne Meyer 8. Artikel af Katrine Winkel Holm Ortografi og t e g n s æ t n i n g følger originalerne. Trykfejl er dog rettet. Tema: Det moderne gennembrud Temaet for hæfte 1 og 2 er perioden Det moderne gennembrud, 1870-1890. Tekster og billeder handler om undertrykkelse og frigørelse, med fokus på kvinders og arbejderes forhold. Opgaver Du skal besvare én af opgaverne 1-3. Anfør opgavens nummer, og formuler en overskrift som led i din besvarelse. Opgave 1 Skriv t i l et hf-hold et analyserende oplæg om kritik af underklassens forhold i tekster fra Det moderne gennembrud. Som en central del af din besvarelse skal du analysere og fortolke Pontoppidans novelle (tekst 5). Desuden skal du inddrage materiale fra hæfte 1. Opgave 2 Skriv en introducerende artikel om undertrykkelse pg frigørelse som tema i Det moderne gennembruds litteratur. Som en central del af din besvarelse skal...

Words: 2876 - Pages: 12

Free Essay

Heyyou

...Undertrykkelse og frigørelse i det moderne gennembrud. Romanen Constance Ring, er skrevet af den Norske forfatter Amalie Skram i 1885. Uddraget fra romanen handler om den unge Constance, der er gift med den 16 år ældre hr. Ring. En dag opdager Constance til sin store forbavselse at tjenestepigen Atlette og hr. Ring har en affærer. Constance er fortvivlet og opsøger derfor sin kusine Marie, der er gift med en ven af hr. Ring. ”Ja, naturligvis forstaar jeg godt, at det har gjort Dig græsselig ondt, men det er da ikke noget at ta saadan paa Vej for. Hun vented lidt. Et Mandfolk, som kysser en Tjenestepige. – Det har ikke stort paa sig, Du. Det var Constance som om Grunden svigted under hende.” Overstående citat er Kusine Maries svar til fortvivlede Constance der søger forståelse hos en kvinde. På denne måde beskriver Skram kvindernes mangel på ligestilling i det traditionelles samfund. Denne tankegang at kvinder er mændene underlegne er stadig mange kvinders overbevisning på denne tid. Dette beskrives via Maries manglende forståelse for Constances forbitrelse over hr. Ring adfærd. Marie giver endda Constance skylden for hr. Rings adfærd ved at sige ”Du er altid kold og overlegen mod ham.” Der er altså ikke den store sympati at hente hos Marie der desuden siger at ikke et ud af hundrede ægteskaber er rent. Implicit, man skal værne og underkaste sig manden, sin forsørger. På denne tid var det ikke nemt at sige sin mening som kvinde. Hvad ville konsekvenserne ikke være?...

Words: 503 - Pages: 3

Free Essay

Den Første Gendarm

...Første Gendarm’ ’Den første gendarm’ er en novelle skrevet af Henrik Pontoppidan i 1890. Novellen er skrevet i det moderne gennembrud hvor man gør op med emner som gamle traditioner som var til stede i romantikken. Der er desuden også karakteristisk i det moderne gennembrud at fokuserede på individet. Novellen handler om et landsbysamfunds oprør mod gendarmerikorpset. Landsbyen Lillelunde har fået at vide at de kommer til at får besøg af en gendarm hvilket de ikke ser frem til, og derfor planlægger indbyggerne at forhindre gendarmen i at komme igennem landsbyen. Da de møder ham på sin hest, ser de ham som noget storslået og deres oprør mod ham bliver lige pludselig ikke til så meget. Han rider videre og først når han er væk går det så op for indbyggerne af Lillelunde af de skulle have gjort noget ved ham. De vælger derfor at forfølge ham, og finder så ud af han er blevet angrebet af en hund, og er han faldet af sin hest. Landsbyen begynder så en hånelatter mod ham, da de havde holdt deres plan om at gendarmen ikke skulle komme sikkert gennem byen. ’Den første gendarm’ er skrevet i 3. person og fortælleren er alvidende. Novellen er også skrevet i datid. Gendarmen som novellen handler om får faktisk ikke man navnet på, men man får derimod at vide at han ser storslået ud på sin hest og at folkene fra byen beundre ham. Gendarmens ydre bliver beskrevet men det bliver overhovet ikke kastet noget lys over hans indre tanker hvilket er derfor man ikke kan kalde ham for hovedpersonen...

Words: 917 - Pages: 4

Free Essay

Et Dukkehjem

...Et Dukkehjem Typisk for det moderne gennembrud er, at forfatteren skildrer et problem i samfundet. I dette tilfælde er deres lagt fokus på kvindens rolle i hjemmet. Henrik Ibsen (1828-1906), som har skrevet stykket, var en norsk dramatiker. Han stykker er inspireret af samfundets problematikker i forbindelse med det moderne gennembrud, som betegner tidsperioden fra 1870 til 1900. Det var som følger af det moderne gennembrud at kvinder fik større indflydelse på samfundet.Stykket er skrevet i 1879 og det lægger stor vægt på forholdet mellem mand og kvinde i et samfund i Norge i 1800-tallet. Henrik Ibsen regnes for at være en af hovedforfatterne og dermed en af de vigtigste forfattere i det nittende århundrede og i det hele taget en af de vigtigste dramatikere i europæisk historie. I den følgende litterære artikel vil der fokuseres på analytiske elementer, som komposition af stykket og personkarakteristik af en af hovedpersonerne, Nora. Analysen og fortolkningen vil være baseret på samfundsmæssige forhold, med henblik på forholdet mellem manden og kvinden i en familie. Jeg vil undersøge hvad der får Nora til at handle som hun gør i udvalgte situationer og hvordan det afspejler hendes status i samfundet. Nora er en kvinde på omkring 30 år, hun er gift med Torvald, som hun har tre børn sammen med. De er en typisk familie i 1900-tallet, hvor manden i huset tjener til føden, mens kvinden går hjemme. Ifølge Torvald er Nora ikke en særlig selvstændig kvinde, han respekterer hende ikke...

Words: 1555 - Pages: 7

Free Essay

Debatskabende Kunst

...tro. Dette medførte til, at Kurt Vestergaard tegnede muslimernes profet Mohammed med en bombe placeret i hans turban. Dette skabte stor debat og førte til, at det danske flag blev brændt af for åben skærm og derefter ses alle danskerne, som uønsket i de muslimske lande, udover det blev Kurt Vestergaard truet på livet flere gange. Spørgsmålet er bare, er det overhovedet kunst det Kurt Vestergaard tegnede? Hvis man kigger på det, blev tegningen kun tegnet nedgørende, fordi der netop var et emne i Tv-avisen? Eller ses det det som moderne kunst i folks øjne? Hvis vi kigger generelt på, hvad kunst egentlig er, defineres det på mange måder. Men det er i hvert fald et stykke håndværk, som laves ud fra nogle ideer og tanker. Min egen definition på kunst er noget farverigt, noget beskrivende, noget idyllisk, noget som sætter tankerne i gang, da man selv digter historien bag billedet. Der er et udtryk som siger, at billeder siger mere end tusind ord. Det er måske også meget rigtig, da man altid kan tolke bredt på historien bag billedet. Men der er også nogle ting, der ses som kunst, hvor det kræver en meget kunstnerisk tankegang, for at kunne se kunsten i det. Men det er nok det, som skaber interessen for kunst, at man netop kan skabe en debat. Debat er noget, som os dansker godt kan lide, ser det ud til. For vi læser og ser det med glæde i aviser og tv’et, der findes folk, som er uddannet til at finde debatskabende emner og skrive om dem. Kurt Vestergaard er jo...

Words: 1140 - Pages: 5

Free Essay

Et Grundskud

...var en af de større moderne gennembruds forfattere, og datidens største samfundskritiker, som fokuserede p at beskrive de store klasseforskelle. Han skrev hovedsaligt romaner, men i dette tilfælde en af relativt mange noveller. Han skrev fra 1881 til hans død i 1943, og en handler om en fattig families leveforhold i slutningen af 1800-tallet. Det foregår på deres husmandssted, hvor de lever af én gris om året. Fra den bliver købt til den skal slagtes giver de den næsten alt, hvad de har, plus mere endnu. Det omhandlende år fik de en gris af verdensklasse, men den blev desværre alvorligt syg lige inden den skulle slagtes. Der var syntomer før det blev opdaget, så som at den voksede sig større uden at spise. Det resulterede i husdyrets død og familiens bankerot. Ter man udgangspunkt ieles novellen i syv afsnit: anslag, præsentation, uddybning, point of no return, konfliktoptrapning, konfliktløsning og udtoning. Anslaget er: ”Der gaves ikke mange Fest- og Hviledage for”, derefter går den over i præsentationenves, hvordan grisens tilstand forværres og dyrlægen tilkaldes. Så har vi konfliktløsningen, hvor de finder grisen død. Udtoningen i denne novelle er speciel, fordi den ikke er nedskrevet, men derimod er op til læserens eg fantasi. Det ligger dog i den tidligere beskrivelse af familiens fuldstændige håbløshed ved tanken om at miste grisen (s. 9/46 linje 12 og 27 samt s. 10/48 linje 19nvendes i novellen en altvidende 3. person som fortæller, som havde det været en flue på væggen...

Words: 534 - Pages: 3

Free Essay

Dinfar

...starten af det moderne gennembrud (1870-1890) af J.P. Jacobsen, er et lysende eksempel på datidens impressionisme. Den indeholder, stort set, alle aspekter inden for det moderne gennembrud og naturalismen. Historien handler om idealisten Mogens, der i starten af bogen lever i et med naturen, drevet af sine lyster, i en drøm om kærlighed. Han lever i lykkelig uvidenhed, i troen på naturen og drifterne, men da han forelsker sig hovedkulds i Justitsrådens yndige datter, Kamilla, der omkommer i en tragisk ulykke, konfronteres Mogens med den virkelig verden. En verden der koldt og brutalt maner den idealistiske tankegang til jorden. Mogens er på sammenbruddets rand og beslutter sig for aldrig igen at lade sig forføre af den løgn kaldet kærlighed. Han lever en kynisk livsstil, uden nogen form for følelsesmæssig engagement. Dette ændres dog, da han møder den sårbare og naive Thora, der vækker tunge, men lykkelige erindringer til live i ham. Mogens og Thora gifter sig, men selv som gift mand har Mogens svært ved at slippe lidenskaben løs. Han er bange for at ødelægge en kærlighed så guddommelig, ren og ædel, med jordiske drifter og fantasier og Thora lever i længsel og frustration over afstanden mellem hende og hendes elskede. Historien ender dog lykkeligt med at Mogens atter giver efter for sine drifter og atter bliver ét med den natur, han elsker så højt. Starten af Novellen er ren synæstesi, den starter in medias res, med en lang og meget scenisk naturbeskrivelse ”Sommer var det, midt på...

Words: 1441 - Pages: 6

Free Essay

Epr Eksamens Project

...Kære EPR-kursist! Vi går en travl tid i møde, og det er nødvendigt at planlægge forløbet for eksamensprojektet på bedste vis. I det nedenstående finder du en vejledning over de ting, som du skal overveje og have klargjort for at få det mest optimale forløb omkring eksamensprojektet. Som det fremgår af oplægget til EPR, skal der udarbejdes en tværfaglig synopsis, hvor et emne belyses ved hjælp af to fags metode, begreber og teorier. Synopsen er et skriftligt oplæg til en mundtlig eksamen – det vil sige, at vi også skal til eksamen sammen. For at vejledningen skal være så effektiv som muligt, bedes du forud for den første vejledning tage stilling til: * Hvilket tema og problemstilling vil du arbejde med: Kvindernes rolle under det moderne gennembrud * Hvordan kan de to fag belyse problemstillingen: Igennem dansk kan man eventuelt analysere nogle af de storer kunstnere under perioden, Amalie Skram, Henrik Pontoppidan osv. Og man kan igennem historie sammenligne de fakta som man har fra dansk og se om det passer med det historiske, og man kan lave en historisk perspektivering til den dag i dag. * Er den største vægt på et af dine to fag? (Det er helt i orden, hvis det er tilfældet): der er nok mest vægt på dansk. * Hvilke teorier, metoder og begreber overvejer du at bruge? Analyse modeller (både tekst men også billedanalyser), noget kildre kritik måske. Jeg vil hvertfald bygge min problemformulering op ud fra de taksonomiske niveauer. * Hvad har...

Words: 323 - Pages: 2

Free Essay

Ks - Family Types

...overgangen fra det moderne samfund til det senmoderne samfund har påvirket familien og individet. Det er svært at fastlægge et fast årstal for, hvornår vi gik fra det moderne samfund til det senmoderne samfund, da det foregår over en glidende overgang. Mange mener at skiftet skete omkring 1970’erne. I det moderne samfund – nærmere bestemt 1950’erne bliver kernefamilien med mor, far og børn et ideal. Grundet urbanisering bor der ikke længere flere generationer samlet, som man gjorde i det traditionelle samfund. Man flytter nu fra landet til byen. Overordnet var det moderne samfund præget af industrialiseringens gennembrud, urbanisering og sekularisering. I det moderne samfund var der to familietyper: familien fra arbejderklassen og familien fra borgerskabet. En typisk familie fra arbejderklassen var bygget op således, at faderen arbejder ude fra hjemmet mens moderen tager sig af hjemmet, huslige pligter og børnene. I en typisk borgerskabsfamilie arbejder manden også ude, mens kvinden går hjemme og hygger om børnene mens tjenestepigerne sørger for det huslige. Hjemmet i en borgerskabsfamilie er delt op i en offentlig og en privat del. I det offentlige inviteres gæster på besøg. Her kommer tjenestefolkene ikke. I det private bor borgerskabsfamilien. Her er private rum som køkken og soveværelse. Kærlighedsægteskaber var sidst i det moderne samfund normale, men det var dog ikke velset at blive skilt. Netop ægteskaber er et eksempel på en af de ting, der ændres fra det moderne til det...

Words: 1860 - Pages: 8

Free Essay

Heyhey Dansk

...To Verdener Det morderne gennembrud gjorde oprør mod romantikkens opfattelse af livet. Det kunne ses i takt med industrialiseringen tog fat og debatter kørte på fuld hammer fra religion til kvinderettigheder. Menneskerne begyndte at bearbejde problemerne i stedet for blot at lade dem flyve hen over hovedet. Denne nye periode kaldes for naturalismen. I teksten "To Verdener" bliver den samfundsmæssige opdeling beskrevet grundigt, hvilket sås meget tydeligt ved Naturalismen - de samfundsfaglige problemer blev mere tydelige og folk fik en mere moderne opfattelse og begyndte at forholde sig til realiteten . Teksten "To Verdener" handler om en meget syg kvinde, der vil gøre alt for at blive helbredt. Kvinden opsøger en mand der sagde at hvis hun gjorde disse ting, ville sygdommen forlade hendes krop og gå over i en anden. "At binde en Kost af Edelweiss og vissen rude, af majsens brandknuder og kirkegårdsbregner, en lok af sit Hår og en splint af en ligkiste; den skulde hun så kaste efter et ungt fruentimmer, der var sundt og friskt og som kom hen gennem rindende vand" - Side 5, linje 39 Kvinden gør som den enøjede mand sagde og kaster buketten efter en ung rask kvinde. Vi møder hende igen samme sted som hvor hun kastede buketten et år efter, hun er nu helbredt. Men hendes dårlige samvittighed over at hun måske har overført sygdommen til en anden kommer efter hende og hun vælger at kaste sig selv i floden. Den unge kvinde hun troede hun havde overført sygdommen til, kommer sejlende...

Words: 271 - Pages: 2

Free Essay

Herman

...hvert fald et manuskript og derfor er det nødvendigt, for at forstå historien, meningen og kritikken bag den, at tolke på de valg karaktererne træffer og deres valg af ord. Bang er trods alt kendt for, sammen med mange af hans kollegaer under det moderne gennembrud, at ville sætte problemer i debat og kritisere det dårlige ved samfundet og af den grund kan vi forvente at teksten skal provokere. Jeg kommer med en analyse af romanen, herefter tager jeg de to hovedkarakterer Ida og Karl, definerer deres forhold, fremligger hvad der er galt og hvorfor det er galt. Herigennem kan jeg komme frem til Herman Bangs budskab med teksten. Derefter ser jeg på romanen i forhold til resten af hans forfatterskab. Romanen er af skønlitterær art, skrevet i 1896 af Herman Bang. Romanen bærer nogle af de daværende stiltræk, der gik gennem landet under det moderne gennembrud. Men det er uden tvivl impressionismen, som Bang er mest kendt for og også i denne historie trænger impressionismen igennem. Af Herman Bang vil man altid forvente en kritik, og især det faktum, at hovekarakteren er en kvinde, gør, at jeg med det samme tænker, at han vil skrive noget om undertrykkelse, på en eller anden måde, af kvinder, som er et emne, jeg ved, han flere gange har nærmet sig. Selve opdelingen af romanen gør, at vi får en oplevelse i stil med det af et skuespil. Romanen deles op i tre mindre bøger, som beskriver hver deres egen akt med en handling og scener, især i starten kan det bemærkes at vi bliver introduceret...

Words: 2257 - Pages: 10

Free Essay

Second Ww. Litterature

...der gav ham et litterært gennembrud, og som stadig først og fremmest er at berette Det kan ikkr 10 vi ser, er døde,l er sket; Blodet er fra vestfronten. Det enkelte menneske er altså reduceret til anonymt materiale, kanonføde, der lever og navnlig dør'udenat nogen bekymrer sig om det. Som tilfældet er med så mange af romanerne om 1. verdenskrig, udkommer bogen først i l929,ti år efter krigens afslutning, hvilket kan fortolkes som den latenstidToo der skulle til, for at kulturen overhovedet kunne fatte og indoptage erfaringerne fra den første moderne og industrialiserede krig. Intet nyt fr, Vestfronten blev filmatiseret i Hollywood i 1930. Remarque har skrevet en række andrebøger, som imidlertid aldrig har nået hans første romans popularitet, men som bl.a. beskæftiger sig med det centrale problem, om soldaterne efter deres rystende oplevelser overhovedet kan vende hjem fra slagmarken og leve videre i en normal verden. Efter at nazisterne kommer til magten i 1933, kan man finde Remarques bøger blandt dem, der bliver brændt på bålet. på patrulje med kammeraterne Tjaden, Kat og Albert. knyttes til hans navn, antikrigsromanen Intet nyt fra Vestfronten. Titlen rummer en blodig ironi: den dag romanens hovedperson dør,lyder det i radioen, at der intet nyt men melder Sal Forbindsstatior Stykket, er det j at tage Arbejdet '15 * to Der skal send observere, hr-or lige Stilling endn overfor de andre, for sammen med minOrlovhar jq I det følgende uddrag er jeg-fortælleren...

Words: 1596 - Pages: 7

Free Essay

Sorry for Disturbing You

...Strindberg har skrevet dramaet, som for første gang havde premiere i Danmark i 1889. Det var netop også i slutningen af 1800 tallet af Det moderne gennembrud fik set dagens lys, og det var her, en del forfattere gjorde op med den bundne kønsrollefordeling mellem kvinde og mand. Dramaet tager udgangspunkt i en samtale mellem Frk. Y og Fru. X, hvis man kan kalde det en samtale. Det er nemlig gennem hele forløbet, Fru. X der fører ordet, og Frk. Y, også kaldet Amalie, nikker blot. Dramaet finder sted på en lille café. De to forhenværende veninder møder tilfældigvis hinanden juleaften på caféen, hvor Fru. Y sidder alene ved et bord, med en flaske øl, halvt drukket. Her træder Frk. X så ind, og allerede ved første indtryk får læseren en særdeles klar overbevisning om, at hun lever et overklasse liv, med hus, mand og børn; ”Hun er vinterklædt i hat og frakke og har en smuk japansk kurv over armen”.(Den stærkeste, s. 1). Dette er modsat Fru. Y, som tilbringer juleaften helt alene på den lille café. Fru X er meget snaksagelig, og fører hele tiden ordet. Hun virker til at have det perfekte liv. Hun viser julegaverne frem til børnene og hendes mand, hun er stolt, og holder sig ikke tilbage. Dette ændrer sig hurtigt, da man finder ud af, at hendes mand Bob og Frk. Y har haft en affære. Da Fru X får snakket sig frem til den konklusion, ændrer hun sit ellers nydelige sprog; ”Du sidder derinde i dit hjørne – ved du, det kaldes ”Rottefælden” på grund af dig”(Den stærkeste, s. 4). Med replikken;...

Words: 1044 - Pages: 5