Free Essay

Quickscan Plieger B.V

In:

Submitted By kilianjRadamaker
Words 2524
Pages 11
QuickScan Plieger

Inhoudsopgave

Inhoud Bladzijde

Algemene kenmerken 3

Shared values, strategy and structure 4 en 5

Externe Analyse 6 en 7

Interne Analyse 8 en 9

Algemene kenmerken Plieger

Het hoofdkantoor van Plieger:
Plieger B.V,
Koxkampseweg 6
5301 KK Zaltbommel
Postbus 10
5300 AA Zaltbommel

Plieger B.V. is een nationale groothandel in sanitair, verwarming, elektra, airconditioning en installatiemateriaal die veelal gevestigd is in Nederland. Het hoofdkantoor en centraal magazijn bevinden zich beiden in Zaltbommel. Met 58 vestiging en 18 toonzalen waar ongeveer 700 werknemers werkzaam zijn, bieden ze een totaal van 150.000 artikelen aan doe-het-zelf winkels, loodgietersbedrijven bouwmarkten en installateurs. Van deze artikelen liggen er standaard 35.000 op voorraad in het centrale magazijn en zijn er wekelijks zo’n 7.300 leveringen die door de eigen 90 vrachtwagens geleverd worden.

In 1918 is Plieger als familiebedrijf begonnen en zijn over de jaren snel gegroeid. Doordat Plieger altijd een familiebedrijf is geweest zorgt dat voor een kortere communicatielijn binnen het bedrijf en een goed samenwerkingsverband. In 1966 is het hoofdkantoor en centrale magazijn verhuist naar Zaltbommel. In dit tijd verkocht Plieger enkel indirect aan de consument. Ze verkochten namelijk hun producten aan installateurs en loodgietersbedrijven. In 1970 zijn ze ook begonnen met het verkopen aan doe-het-zelf winkels. Na het grootte succes die ze over de jaren hebben gehad zijn ze ook internationaal te werk gegaan. In 1996 is Plieger Far East Ltd. opgericht in Hong Kong. Dit was voor Plieger een grote stap naar het internationaal handelen. Dit succes heeft haar vruchten afgeworpen waarna Plieger in 2002 Thermo Noord overnam met vijf vestigingen en ze in 2006 zijn samengegaan met Cordes en Graefe. Al deze ontwikkelingen samen maken Plieger vandaag de dag. Plieger is een B.V. met 25% van de aandelen nog binnen de familie, 50% van de aandelen bij Cordes en Graefe (Duitse partner) en 25% bij dhr. Plieger.

Bron: http://www.plieger.nl/pagina_73.html & sheets gastcollege
Shared value, strategy and structure

Visie, Missie en strategie
De belangrijkste zaak waar Plieger zich mee bezighoud is het tevreden stellen van klanten en het ervoor zorgen dat installateurs vooruit kunnen. Met deze gedachten is het assortiment van Plieger ingericht. Omdat installateurs vooral in opdracht werken van een consument, proberen ze ook goed naar de wensen van de klant te luisteren.
De missie van Plieger is om een adviserende rol in te nemen voor de consument en ze te helpen met een goed ontwerp en uitgebreid tonen wat de diverse mogelijkheden zijn in de sanitair, klimaatbeheersing, elektra en installatiemateriaal branche.
Doordat de vraag naar artikelen vooral vanaf de consument komt, proberen ze via de toonzalen de mogelijkheden te laten zien aan de consument zodat deze weer door vertaald kunnen worden aan de installateurs. Naast de adviserende rol probeert Plieger ook de beste partner te zijn voor installateurs. Doordat Plieger door heel Nederland gevestigd is en ze beschikken over een groot aantal vestigingen en toonzalen, is het grootste deel van de artikelen snel leverbaar en overal in Nederland verkrijgbaar. Doordat Plieger zo’n groot assortiment heeft kan er goed ingespeeld worden op de wensen van de klant en komen ideeën tot leven. Het motto van Plieger is daarom ook; ‘’Een bron van inspiratie’’ Op deze manier probeert Plieger zich te onderscheiden van de concurrent. Naast een motto hebben ze ook een slogan. Namelijk;’’ alles voor uw badkamer en meer!’’
De visie die tijdens het gastcollege werd gegeven was;’’ Een groothandel met toegevoegde waarde, met vooral de focus in de badkamer. Deze visie vindt ik zelf niet goed omdat het geen toekomstbeeld geeft, zoals geleerd tijdens de theorielessen.

Een andere manier van onderscheiden is de differentiatie van Porter. Dit houdt in dat de prioriteit van de organisatie ligt bij het bieden van een uniek product of dienst. Bij Plieger is dit zeker het geval omdat ze proberen de dromen van hun klanten waar te maken. Door zo’n breed assortiment aan te bieden zijn er veel mogelijkheden tot vernieuwing en innovatie. Dit is een aspect dat de afnemer doet kiezen voor Plieger. Door de grootte van Plieger is bijna alles mogelijk qua samenstellingen en producten en kunnen de wensen van de consument op de beste manier aangeboden worden.
Naast het grote assortiment, beschikt Plieger ook over haar eigen transport. Dit zorgt ervoor dat ze niet afhankelijk zijn van derden en dus meer kunnen bereiken dan als ze de transport hadden uitbesteed. Op deze manier kunnen producten geleverd worden zonder overleg met derden en dus de order sneller geleverd kan worden.

Uit de theorie van traecy en Wiersema, heeft Plieger gekozen voor ‘’operational excellence’’. Dit houdt in dat de klant centraal staat en dat de uitvoering van productie, distributie en serviceprocessen gesmeerd lopen. Dit is voor Plieger vooral hun sterkte omdat ze zich juist focussen op de efficiëntie van het werkproces. Zoals eerder genoemd heeft Plieger eigen vrachtwagens die het logistiek aspect van Plieger heel soepel laat lopen. Ook heeft Plieger zich internationaal sterk opgezet zodat ze wereldwijd kunnen inkopen en verkopen. Om dit te realiseren, moet het werkproces wel in optimale staat zijn.

Cultuur
Binnen Plieger werken de werknemers vooral in een open deur cultuur. Dit komt vooral omdat ze een familiebedrijf zijn en ze ervan overtuigd zijn dat je met samenwerken het verste komt. Er wordt daarom ook in een hele informele sfeer gewerkt. De normen en waarden zijn daarom ook dat iedereen gelijk is en niemand beter is dan een ander. Je hebt elkaar nodig om succesvol het doel te bereiken. Gelijkwaardigheid is dus een belangrijk principe binnen Plieger.

Doelstellingen
Tijdens het gastcollege werd gevraagd of Plieger bepaalde concrete doelstellingen hebben waar ze naartoe werken. Dit vond de spreker een lastige vraag omdat ze geen concrete doelen hebben opgesteld. Wat hij wel vermelde was dat Plieger de grootste speler op de Nederlandse markt wil worden (en blijven) en dat ze de aankomende jaren meer expres afhaalvestigingen willen openen. In mijn ogen zijn deze doelstellingen een beetje vaag. Ze zijn namelijk niet SMART geformuleerd en dus moeilijk meetbaar achteraf.

De manier waarop Plieger wil groeien is vooral door marktpenetratie. Ze willen namelijk steeds meer klanten krijgen op dezelfde markt waarin ze nu opereren. Het is voor Plieger namelijk moeilijk om een nieuwe markt te betreden of een om nieuw product te ontwikkelen. Plieger is een groothandel die zich vooral focust op de badkamer. Vandaar dat het voor hun lastig is om stappen buiten deze branche te zetten. Natuurlijk is wel sprake van vernieuwende producten zoals ‘rain shower’, maar deze ontwikkelen ze zelf niet. Het brengen van nieuwe producten op de bestaande markt is net als voor alle andere bedrijven een vorm van meegaan met de trends. Het is dus geen groeistrategie van Plieger.

Structuur
De organogram van Plieger is op twee manieren verdeeld. De eerste verdeling van werkzaamheden is gedaan aan de hand van een f-indeling. Onder de algemene directeur staan namelijk de afdelingen; commerciële inkoop, verkoop professional, retail, Finance & IT en logistiek. De afdeling commerciële inkoop heeft daarentegen weer een p-indeling. De inkopen worden namelijk opgesplitst per productgroep. De productgroepen waar Plieger in handelt zijn namelijk; sanitair, installatiemateriaal, CV en elektra. Doordat het bedrijf op deze manier is ingedeeld, worden de werkzaamheden redelijk gescheiden gehouden. Iedereen houdt zich bezig met zijn eigen functie op zijn eigen afdeling. Daarentegen ligt hier ook een verband. Omdat veel producten in combinatie worden verkocht, komt hier ook veel overleg bij kijken. Omdat de meeste takken binnen de organisatie door de top bestuurd worden, lijkt Plieger het meeste op een divisiestructuur, gekeken naar de theorie van Mintzberg.

Externe Analyse

Meso-omgeving

De soort klanten die Plieger heeft is divers. Plieger levert haar producten vooral aan installateurs, bouwmarkten, loodgietersbedrijven en sinds een tijdje ook aan doe-het-zelf zaken. Wat hierbij opvalt is dat ze niet direct aan de consument leveren. Dit komt omdat ze bang zijn dat de consument het product foutief installeert en het dus niet de gewenste kwaliteit oplevert dat Plieger wil. Wat Plieger namelijk wil is een zeer breed en kwalitatief goed assortiment leveren aan de consument. Dit is daarom ook vaak de reden waarom klanten kiezen voor Plieger. De manier waarop Plieger met haar afnemers omgaat is ook verschillend. De meeste consumenten die in aanraking komen met Plieger, doen dat via hun installateurs die bijvoorbeeld hun badkamer willen vernieuwen. Ze zoeken een product uit die ze in hun badkamer willen, waarna de installateur de onderdelen besteld bij Plieger en installeert in de badkamer. Het soort KOOP dat deze organisatie hanteert is dus vooral assemblage op order. Tussen de installateur en Plieger is goede communicatie nodig om de juiste kwaliteit te kunnen leveren aan de consument. Bij de doe-het-zelf zaken koopt de consument het product niet uit de Plieger catalogus, maar uit het assortiment die de betreffende zaak heeft.

Plieger richt zich vooral op de markt rondom de badkamer. Hierbij komen verschillende soorten productengroepen in voor zoals; sanitair, elektra, cv en verwarming. Plieger richt zich het meeste op Sanitair. Op deze markten zitten twee zeer grote concurrenten; namelijk de technische unie en Wasco. Zij opereren beiden op de sanitair en zijn relatief grote concurrenten. Op deze markt zitten ook veel kleinere bedrijven die een deel van het marktaandeel wegsnoepen. Des al niet te min maakt Plieger zeer veel winst op deze markten. Dit is onder andere ook mogelijk omdat er geen substitutie goederen zijn die de producten van Plieger kan vervangen. Het is een zeer stabiele en grote markt markt waarin Plieger een grote speler is.

Plieger heeft naar schatting ongeveer 15% marktaandeel op de markten waarin ze opereren. Het toetreden tot deze markt is vrij lastig, omdat er een zeer groot startkapitaal nodig is om zo’n groot bedrijf als Plieger bij te kunnen houden. Zoals eerder genoemd zijn de Technische Unie en Wasco de grootste concurrenten. Dit komt vooral door de grootte van deze bedrijven. Zij hebben namelijk ook een groot assortiment.

Plieger is landelijk gelegen en doet enkel verkopen in Nederland. De reden waarom ze niet internationaal gevestigd zijn is omdat de business in het buitenland niet winstgevend zal zijn door de lokale concurrentie in die landen. De Oostblok landen hebben bijvoorbeeld eigen bedrijven die hetzelfde doen als Plieger. Het is voor Plieger dus moeilijk om hierin toe te treden. Wat ze wel doen is internationaal inkopen. Plieger heeft namelijk de afdeling Far East ltd. die bepaalde producten en onderdelen buiten Nederland om inkopen. Op deze manier verbreden ze hun assortiment en hebben ze een voorsprong op de concurrentie. In totaal heeft Plieger ongeveer 507 leveranciers die verspreid zijn over de wereld.

Macro-omgeving

Om een goed beeld van de macro-omgeving te creeeren kan er gebruik gemaakt worden van DESTEP-factoren. Bij Plieger hebben de economische, technologische en politieke factoren de meeste invloed op de organisatie.

De economische factoren hebben het meeste invloed op Plieger. Dit komt vooral omdat we nog steeds in een recessie zitten en de uitgaves van de consument ontzettend gedaald is. Ook door de daling van werkgelegenheid zijn er minder bouwopdrachten dan voorheen. Mensen zullen namelijk niet snel een nieuwe badkamer aanschaffen in krappe tijden. Deze vermindering in uitgaves is goed te zien in de balans van 2007 en de huidige balans. In 2007 had Plieger 12 miljoen euro winst. Vier jaar later was dit nog maar 8 miljoen euro. Dit is een daling van ongeveer 4%*.

De technologische factoren spelen ook een rol voor Plieger. Er komen constant nieuwe technologische ontwikkelingen waar Plieger gebruik van kan maken. Als er nieuwe machines komen dat goedkoper en sneller kan produceren, dan moet Plieger hierop inspelen. Ook komen er regelmatig nieuwe modellen en onderdelen op de markt. Deze moet Plieger goed in de gaten houden zodat ze altijd het nieuwste assortiment in de schappen hebben.

De politieke factoren spelen net als voor alle andere bedrijven ook een belangrijke rol. Sinds de btw-verhoging staat Plieger bijvoorbeeld voor de keuze om de btw-verhoging door te voeren in de verkoopprijs, of dat ze zelf voor de extra kosten zullen opdraaien. Ook handelt Plieger regelmatig in het buitenland waardoor de import-wetten ook invloed hebben op de organisatie.

*
Interne Analyse

Plieger opereert in haar markt met behulp van bepaalde systemen. Zo heeft Plieger bijvoorbeeld een inkoopsysteem die veel standaard inkopen automatiseert. Daarnaast heeft Plieger ook inkoopsystemen voor bijvoorbeeld seizoen producten en acties. Het primaire proces van Plieger is inkoop - opslag – verkoop. Om dit zo efficient mogelijk te laten verlopen worden de bovenstaande systemen gebruikt.

Om de leiderschapsstijl te beschrijven kan er gebruik worden gemaakt van het model van Hersey & Blachard. Dit model werkt met vier verschillende managementstijlen. De stijl die het meeste past bij Plieger is een combinatie van ondersteunende stijl en delegerende stijl. De medewerkers hebben namelijk veel bevoegdheid en de manager is meer gericht op controle. Naast de controle ondersteund het management team ook de medewerkers als er iets mis gaat.

In de informele sfeer die binnen Plieger heerst is er ook veel aandacht gericht aan de medewerkers. Plieger heeft regelmatig interne vakcursussen waar de medewerkers kennis kunnen opdoen van de markten waarin Plieger actief is. Op deze manier kan de kwaliteitsnorm van Plieger zo goed mogelijk gerealiseerd worden.

Waar Plieger echt in uitblinkt is logistiek. Ze hebben een van de grootste logistiek netwerken binnen de markt en hebben daarom een groot voordeel tegenover de concurrent. Doordat Plieger haar eigen vrachtwagens heeft, kan de distributie sneller en soepeler verlopen. Zo hoeft er niet constant overlegt te worden en zijn ze niet afhankelijk van een transport bedrijf. Daarentegen zijn er wel kosten die hierbij gepaard zijn. Het is namelijk niet goedkoop om 90 vrachtwagens te bekostigen.

Financiële-analyse

Omzet en kostenontwikkeling: De omzet schommelt de laatste jaren vooral tussen de 250 en 260 miljoen euro terwijl de nettowinst wel met 4% is gedaald. Dit is vreemd omdat de kosten niet aanzienlijk zijn gestegen.

Kengetallen:

Current ratio:
Zoals te zien in het bovenstaande figuur; is de current ratio vanaf 2007 elk jaar gestegen. Het ratiogetal geeft namelijk aan of een organisatie in staat is om haar korte termijn schulden af te betalen. Hoe dichter het getal bij de één ligt, hoe gezonder het bedrijf is. Dit betekend dat Plieger steeds minder moeite heeft om de verschaffers van kort vreemd vermogen te betalen..

Quick ratio:
De quick ratio is hetzelfde als de current ratio, er is echter bij dit kengetal geen rekening gehouden wordt met de voorraden. Een onderneming is gezond als de quick ratio dicht bij de één ligt. Zoals te zien in het bovenstaande figuur is de quick ratio de laatste jaren alleen maar verslechterd. Dit betekend dat het vermogen van Plieger niet groot genoeg is om al haar kortlopende schulden af te betalen.

Solvabiliteit ratio:
Als je het eigen vermogen van een organisatie deelt door het totale vermogen krijg je de zogenaamde solvabiliteit ratio. Dit geeft aan of Plieger in staat is al haar schulden af te lossen met haar vermogen, oftewel of het bedrijf meer waard is dan de lopende schulden die het bedrijf heeft. Bij Plieger luidt deze som: 5103/14580 = 0,35
De minimum norm van Plieger zit tussen de 0,25 en de 0,35. Dit is dus positief voor Plieger.

Bron:

Similar Documents