Free Essay

Rolul Si Importanta Informatiei Contabile in Fundamentarea Deciziilor Economice

In:

Submitted By hblgd
Words 560
Pages 3
Rolul si importanta informatiei contabile in fundamentarea deciziilor economice

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, ce se ocupă cu "măsurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obisnuite din activitatea persoanelor fizice si juridice"[...]"trebuie să asigure înregistrarea cronologică si sistematică, prelucrarea, publicarea si păstrarea informatiilor cu privire la pozitia financiară, performanta financiară si fluxurile de trezorerie, atât pentru cerintele interne ale acestora, cât si în relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori" (Legea contabilitătii nr.82/1991, republicată în iunie 2007, art.2, al (1).

Informatiile din mediul economic predomina ca informatii contabile financiar, iar procesele decizionale ale companiilor nu pot fi concepute fara contributia acestora.

Intreprinderea ocupa un loc important in societatea contemporana, fiind agentul ce creeaza si distribuie produse materiale, efectueaza prestatii de servicii destinate sa satisfaca nevoile economice individuale sau colective. Rolul sau in viata economica si sociala face ca, oricare ar fi natura sistemului in care isi desfasoara activitatea si cu atat mai mult in contextul unei economii de piata, ea trebuie sa dea socoteala despre sine diferitilor sai parteneri, utilizatori interni sau externi ai informatiei contabile. Instrumentul prin intermediul caruia intreprinderea da socoteala mediului sau despre ceea ce face, despre pozitia sa financiara, performantele pozitiei financiare, este contabilitatea.

Contabilitatea a aparut inca din perioada Evului Mediu, o data cu dezvoltarea economiei monetare si aparitia germenilor capitalismului. Contabilul este implicat nu numai in tinerea registrelor ci si intr-o serie de activitati ce implica planificare, solutionarea problemelor, control, orientare a actiunilor, evaluare, verificare si audit; de asemenea tine seama de nevoile fundamentale de informare ale utilizatorilor interni si externi. Contabilitatea nu este un scop in sine.Contabilitatea reprezinta un sistem informational care cuantifica, prelucreaza si comunica informatii financiare despre o entitate identificabila.

Contabilitatea financiară are ca scop principal determinarea periodică a situaţiei patrimoniului şi rezultatul exerciţiului economic.

Descentralizarea economiei a determinat asumarea unor riscuri din partea agentului economic, intrucat exista concurenta. Pentru a putea sa se mentina si sa reziste în aceasta lupta, agentul economic trebuie sa îsi cunoasca bine rezultatele activitatii sale, astfel încât din venituri sa-si acopere cheltuielile si sa obtina si profit. Pentru îndeplinirea obiectului de activitate, patrimoniul agentului economic se afla într-o permanenta miscare si transformare ca urmare a proceselor economice precum aprovizionarea, productia, desfacerea si repartitia.

Cunoscând aceste elemente se apreciaza ca obiectul contabilitatii îl reprezinta înregistrarea, urmarirea si controlul sistematic al existentei, miscarii si transformarii patrimoniului în procesul de productie, precum si al surselor de formare ale acestora concomitent cu rezultatul obtinut.

Pentru aceasta, contabilitatea utilizeaza procedee comune precum documentele, care stau la baza prelucrarii informatiilor privind operatiile economice patrimoniale si prin care se face dovada înfaptuirii lor. Evaluarea, care consta în exprimarea operatiunilor economice în unitati monetare reprezentand o identificare a fiecarui element de patrimoniu si care are în vedere prevederile legale, dar nu se ia în consideratie un etalon unic de apreciere sau comparatie, ci se are în vedere costul de achizitie, perioada de utilizare sau gradul de uzura si alte elemente ce constituie la stabilirea bunului. Calculatia, care consta într-o înlantuire de calcule economice al caror rezultat se urmareste sistematic prin intermediul conturilor si generalizate cu ajutorul bilantului.

Procedee specifice ale contabilitatii sunt: contul, dubla înregistrare, balanta de verificare, tehnici de înregistrare si bilantul contabil.

Similar Documents

Free Essay

Living States

...Ministerul Educaţiei şi Tineretului al Republicii Moldova Academia de Studii Economice din Moldova Facultatea „Relaţii Economice Internaţionale” Catedra „Relaţii Economice Internaţionale” Recomandări metodice privind elaborarea şi susţinerea tezelor de licenţă de către studenţii Facultăţii „Relaţii Economice Internaţionale” (învăţământ cu frecvenţă la zi şi frecvenţă redusă) Autori: conf. univ. dr. hab. Boris Chistruga, conf. univ. dr. Maia Pisaniuc, asis. univ. Rodica Crudu Editura ASEM Ministerul Educaţiei şi Tineretului al Republicii Moldova Academia de Studii Economice din Moldova Facultatea „Relaţii Economice Internaţionale” Catedra „Relaţii Economice Internaţionale” Recomandări metodice privind elaborarea şi susţinerea tezelor de licenţă de către studenţii Facultăţii „Relaţii Economice Internaţionale” (învăţământ cu frecvenţă la zi şi frecvenţă redusă) Autori: conf. univ. dr. hab. Boris Chistruga, conf. univ. dr. Maia Pisaniuc, asis. univ. Rodica Crudu Editura ASEM Chişinău, 2008 Cuprins Introducere........................................................................................................................4 I. Scopul şi sarcinile generale ale elaborării tezei de licenţă............................................

Words: 6609 - Pages: 27

Free Essay

Marketing

...noţiune cu caracter complex şi cu o utilizare largă internaţională. Acesta se referă la realizarea unui produs începând cu concepţia şi până la producerea lui efectivă, precum şi la vânzarea, promovarea şi distribuţia produsului pornind de la cunoaşterea nevoilor consumatorilor şi având ca scop satisfacerea superioară a acestora. Dicţionarul enciclopedic al limbii române defineşte marketingul ca fiind: „ansamblul activităţilor (procedeelor) prin care producţia este orientată şi adaptată cererilor prezente şi viitoare ale consumatorului, pentru satisfacerea integrală, la locul şi timpul dorit, cu mărfurile cerute de acesta, în condiţiile rentabilităţii întreprinderii producătoare sau comerciale.” Marketingul nu trebuie confundat cu activitatea de vânzare desfasurată de firmă. În vechea concepţie comercială, toate eforturile organizaţiei erau îndreptate spre sprijinirea desfacerii, a tot ceea ce producea firma. Marketingul are însă menirea să ofere recomandări referitoare la produsul potrivit consumatorilor, modalitatea de a ajuge la aceştia precum şi cantitatea necesară de produse, prin coordonarea tuturor funcţiilor ce privesc direct sau indirect consumatorul, cu scopul final de a aduce firmei profiturile previzionate. Marketingul nu trebuie identificat nici cu studierea cererii de consum nici cu studierea pietei, aceastea fiind doar subdiviziuni ale cercetărilor specifice pe care activitatea de marketing le presupune. O parte importantă a acţiunilor de marketing...

Words: 47701 - Pages: 191

Free Essay

Management

...STRATEGIC NOŢIUNI CONCEPTUALE 1.1. CONCEPTUL DE MANAGEMENT STRATEGIC Termenul de management strategic şi-a făcut intrarea oficială în limbajul teoretic încă din 1973, în cadrul ,,The First International Conference of Strategic Management” organizată de I.H. Ansoff la Universitatea Vanderbilt. În momentul de faţă nu există o unanimitate de păreri în ceea ce priveşte definirea termenului de management strategic, astfel, întâlnind o varietate de modalităţi de definire a conceptului de management strategic. Managementul strategic este considerat drept: ➢ procesul care urmăreşte să faciliteze conducerea unei firme şi să utilizeze strategia pentru a-i orienta acţiunile; el integrează punerea în operă a acţiunilor strategice legate de factorii structurali şi culturali. ➢ formă de conducere care urmăreşte să asigure în timp cea mai bună congruenţă posibilă între exigenţele mediului înconjurător, ale partenerilor interni şi externi şi obiectivele managerilor, administrarea dar şi crearea de potenţial şi se interesează atât de interiorul cât şi de exteriorul întreprinderii, de dimensiunea politică şi de cea economică şi conferă un rol important dimensiunii organizaţionale, respectiv structural şi culturii întreprinderii. ➢ un mod de conducere diferit al firmei care vizează să asigure o îmbinare strânsă între strategie şi operaţii. Aceasta semnifică faptul că toate deciziile operaţionale (care nu sunt decât decizii ale conducerii curente), sunt...

Words: 34870 - Pages: 140

Free Essay

Business and Managemnet

... CUPRINS i . Noţiunile şi dimensiunile comportamentului consumatorului 3 1. Noţiuni şi concepte 3 2. Procese elementare în abordarea comportamentului consumatorului 4 3. Definirea comportamentului consumatorului 8 II. PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPĂRARE 11 III. COORDONATE GLOBALE ALE STUDIERII COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 15 1. Informaţiile necesare studierii comportamentului consumatorului 15 2. Posibilităţi şi limite ale studierii comportamentului consumatorului 17 3. Studierea comportamentului consumatorului în contextul globalizării producţiei şi consumului 18 IV. Proiectarea şi realizarea studiilor comportamentale. Obiective urmărite 21 V. MODALITĂŢI PRACTICE DE STUDIERE A COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 26 1. Studierea comportamentului consumatorului în mediul concurenţial 26 2. Studierea activităţilor comerciale – punct de plecare în studierea comportamentului consumatorului 27 3. Comportamentul consumatorului şi imaginea magazinului 28 4. Studierea stilului de viaţă 30 5.Comportamentul consumatorului şi valoarea capitalizată în marcă 30 6. Cercetarea calitativă a comportamentului consumatorului 32 7. Cercetarea cantitativă a comportamentului consumatorului 33 VI. aplicarea rezultatelor studiilor comportamentale 35 1. Fundamentarea deciziilor de marketing prin rezultate ale studierii comportamentului consumatorului – segmentarea şi tipologia pieţei 35 2. Analiza de sistem în marketing şi integrarea rezultatelor studiilor...

Words: 22504 - Pages: 91

Free Essay

Practica.Doc

...afaceri. Sunt sigură că l-aţi văzut şi voi la conferinţe şi chiar la TV. Nu poartă costum decât rareori şi nu prea conduce maşini scumpe. Nu-i plac nici servietele din piele şi nici Rolex-urile, dar o să-l vedeţi cu siguranţă cu rucsacul după el, fiindcă nu pleacă nicăieri fără laptop şi stabileşte orice întâlnire de afaceri doar în locuri cu wireless. Dincolo de semnele exterioare distinctive, veţi observa că "subiectul" nostru este vorbăreţ şi foarte informal, un amestec de trainer şi coordonator, dar care se dezice cu fermitate de eticheta "manager" sau "CEO". O să-l vedeţi cu câtă pasiune vorbeşte despre proiectele sale şi veţi mai observa şi cu ce rapiditate îi vin idei noi, pe care nu aşteaptă prea mult să le pună în aplicare. După cum probabil v-aţi dat seama, omul despre care vorbesc este Antreprenorul. Cel care nu stă prea mult pe gânduri şi se aventurează mai ceva ca Indiana Jones în jungla business-ului. Am vrut să aflu mai multe despre acest tip, pentru a-i putea face un "portret-robot", aşa că m-am gândit să-i intervievez pe câţiva dintre cei mai cunoscuţi antreprenori de la noi. Iată setul de întrebări şi răspunsurile lor.   1.    Cum crezi că este perceput antreprenoriatul în România, având în vedere faptul că nu avem o societate înclinată către susţinerea unui astfel de model de business? Care consideri  că sunt factorii care influenţează această percepţie? 2.    Care este, pentru tine, miza antreprenoriatului şi ce presupune asumarea acestui model...

Words: 43937 - Pages: 176