Free Essay

Romania Market

In:

Submitted By bia2006
Words 4709
Pages 19
Cap. 1 Piața românească a produselor de îngrijire orală

Dinamica pieței produselor de îngrijire orală, remarcată în decursul ultimilor ani, este pusă în primul rând pe seama creșterii nivelului de trai și pe atenția pe care românii o acorda imaginii. Modificarea obiceiurilor de consum au condus treptat și la o diversificare a categoriilor existente, inovația fiind piesa de rezistență a celor mai competitivi jucători. Astfel, au apărut noi segmente, unele destinate consumatorilor dintr-o anumita grupă de vârsta (cum sunt produsele de îngrijire orală pentru copii), altele vizând prevenirea cariilor, înălbirea sau protejarea danturii sensibile.

1.1 Dimensiunile pieței de produse de îngrijire orală

Pasta de dinți este un produs de igienă personală, iar populația globului începe să realizeze din ce în ce mai mult că acest produs este indispensabil din igiena personală. Studii recente arată că un român alocă, în medie, 3 euro pe lună pentru produse de igienă personală. Din punct de vedere statistic, România este cea mai neîngrijită naţiune din Uniunea Europeană. România stă prost la capitolul bani alocaţi pentru igienă nu numai în Uniunea Europeană (UE), ci şi în Europa în general. De fapt, mai rău ca noi stau doar turcii, cu doar un euro cheltuit lunar pentru produse de îngrijire corporală, susţine un studiu realizat de compania L’Oreal. Spre comparaţie, slovacii alocă 7,8 euro pe lună pentru igiena personală, grecii-6,25 euro, iar britanicii – 5,6 euro. Recesiunea a obligat multe familii să reducă bugetul alocat bunurilor de consum şi primele pe listă au fost produsele de îngrijire personală. În 2010, de pildă, în plină criză financiară, aceste cheltuieli erau în scădere cu 11% faţă de anul precedent, unul mai „blând” din punct de vedere economic. Cele mai mari scăderi în vânzări le-au avut deodorantele şi şampoanele, dar au fost destui români care au renunţat chiar şi la săpun sau pasta de dinţi.

Pasta de dinți

Conform unui studiu Procter&Gamble, piața e puternic segmentată, atât ca prețuri, cât și din punctul de vedere al caracteristicilor produselor. La pastele de dinti, se remarcă o puternică diversificare a ofertelor – de la paste de dinți specifice, care curață dinții și limba, la paste de dinți terapeutice, cum ar fi cele pentru gingii. În ciuda investițiilor mari în publicitate ale producătorilor, piața românească a produselor de igienă orală este relativ mică, în comparație cu piețele din țările Europei Centrale și de Est. Categoria pastei de dinți a avut în 2010 (intervalul ianuarie-decembrie) un volum al vânzarilor egal cu aproape 2,16 milioane de litri si o valoare de aproape 1,9 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de Nielsen. Primii cinci producători din piața acoperă peste 95% din volumul și valoarea vânzărilor, așadar vorbim în acest caz despre o piață foarte concentrată, cu șanse reduse de afirmare pentru noi potențiali jucători. Primii cinci jucători, atât din punct de vedere al volumului cât și al valorilor generate, sunt: Colgate-Palmolive, Procter&Gamble, GlaxoSmithKline, Arcam si Henkel. Primele cinci mărci de pe piață din punct de vedere al volumului de vânzări sunt: Colgate, Blend-a-Med, Aquafresh, Sensodyne și Super Cristal. Împreună, în perioada ianuarie – decembrie 2010, cele cinci mărci au deținut o cotă cumulată de 89,2%, mai arata datele Nielsen. Super Cristal, un brand pozitionat pe segmentul de preț economic, nu figurează însă în clasamentul primelor cinci mărci după cotele valorice, în care intră în schimb Parodontax – un produs foarte specializat. Specializarea, dar și lansarea unor produse create pentru tratarea unor probleme legate de dantura (de ex. sensibilitatea dinților), au fost printre noutățile din categorie din ultimul an. Apa de gură

Apa de gură a generat în perioada martie 2010 – februarie 2011 un volum al vânzărilor egal cu 0,638 milioane de litri, potrivit studiului Nielsen. Valoarea vânzărilor aferentă perioadei a fost de 24,37 milioane de lei. Colgate-Palmolive, GlaxoSmithKline, Procter&Gamble, Pfizer și mărcile private ale retailerilor au deținut o cotă cumulată de 84,2% în volumul vânzărilor în retail. În ceea ce privește valoarea vânzărilor, în topul primilor cinci jucători nu se mai regăsesc mărcile private ale retailerilor, acestea fiind surclasate de Biofarm. Astfel, configurația topului este următoarea: Colgate-Palmolive, GlaxoSmithKline, Pfizer, Procter&Gamble si Biofarm. Împreună, cei cinci au detinut 84% din valoarea vânzărilor realizate la nivelul categoriei. Privind la vânzările generate de primele cinci mărci, acestea au acoperit 72,3% din volumul total al categoriei. Topul primelor cinci mărci în perioada martie 2010 – februarie 2011, conform Nielsen România, a fost format din Colgate, Oral B, Listerine, Parodontax și Aquafresh. Privind la valoarea vânzărilor generate de primele cinci mărci, configurația topului se prezintă astfel: Colgate, Listerine, Parodontax, Oral B și Aquafresh. Cumulată, cota primelor cinci mărci în topul privind valoarea vânzărilor a fost de 71,2%. În categoria apei de gură, în ultimul an jucătorii s-au axat pe combaterea problemelor speciale.

Periuțe de dinâi

Piața de periuțe de dinți pentru adulți a fost evaluata in perioada ianuarie 2010 – decembrie 2010 la 34,53 milioane de lei. Volumul vanzarilor aferent aceleiasi perioade a fost de 9,27 milioane de bucati. Topul producatorilor de periute de dinti pentru adulti, din punct de vedere al volumelor vandute, este alcatuit din Colgate-Palmolive, Procter&Gamble, GlaxoSmithKline, marcile private ale retailerilor si produsele fabricate in China. Acesti cinci producatori au detinut - conform datelor furnizate de Nielsen Romania - o cota cumulata in volumul vanzarilor de 94,1%. In ceea ce priveste valoarea vanzarilor, primii cinci producatori din piata au detinut peste 95% din categorie. Topul primilor cinci producatori are aceeasi componenta cu cel din volumul vanzarilor, exceptie facand produse „Made in China” care sunt surclasate de Piave Italia. Compania este prezenta in Romania, in categoria periute de dinti pentru adulti cu brandul Piave, prin importatorul Apmed Implant. Majoritatea brandurilor de pasta de dinti consacrate pe piata sunt jucatori mari si pe categoria periutelor de dinti pentru adulti: primele cinci marci – Colgate, Oral B, Aquafresh, Piave si Sensodyne - au detinut cumulat 81,7% din volumul vanzarilor in intervalul ianuarie - decembrie 2010. Potrivit reprezentantilor Colgate, noutatea in aceasta categorie, in 2010, au reprezentat-o lansarile de periute de dinti pentru adulti, atat manuale, cat si cu baterii, complemetare noilor produse adaugate in categoria pastei de dinti. Pe langa acestea, compania a mai lansat o periuta de dinti inovatoare menita sa curete nu doar dintii si gingiile, ci si limba sau obrajii.

1.2 Cererea și oferta pe piața produselor de îngrijire orală –pasta de dinți Colgate-Palmolive este o companie americană care deține în portofoliu numeroase produse de igienă orală, săpunuri, detergenți și produse de îngrijire personală. Colgate-Palmolive este lider mondial în producția de pastă de dinți. Firma este recunoscută pe plan internațional drept lider în dezvoltarea, producerea și comercializarea unor produse superioare, precum: produse de îngrijire orală (pasta de dinți, apă de gură, periuțe de dinți, produse speciale pentru copii), produse de îngrijire personală, produse pentru întreținerea casei și chiar hrană pentru animale. Colagate-Palmolive lucrează continuu pentru a întelege nevoile oamenilor, care sunt mereu în schimbare și să vină în întâmpinarea acestor nevoi cu produse accesibile unui număr foarte mare de oameni. Din gama de produse ale firmei Colgate fac parte mărci consacrate precum: Colgate, Palmolive, Mennen, Speed Stick, Irish Spring, Ajax, etc. Vânzările anuale ale firmei Colgate însumează aproximativ 12 miliarde de dolari în peste 200 de țări din lume. În România, Colgate a declarat un venit net la data de 30 septembrie a anului 2010 de 400.2 milioane de dolari. Colgate a început comercializarea primei mărci de pasta de dinți în anul 1873, iar de atunci și până la momentul actual, firma și-a îmbogățit considerabil gama de produse, numărând zeci de tipuri de paste de dinți. Pasta de dinți Colgate se prezintă sub numeroase variante: * Colgate Total (3 variante); * Colgate Max Fresh (3 variante); * Colgate Sensitive; * Colgate Fresh Confidence; * Colgate Cavity Protection (2 variante); * Colgate Tartar Control (2 variante); * Colgate Luminous (2 variante); * Colgate Simply White; * Colgate 2in1 (2 variante); * Colgate Sparkling White (3 variante); * Colgate Baking Soda & Peroxide (3 variante); * Kids Toothpastes (5 variante). Toate produsele pe care Colgate le comercializează în România, sunt produse în Belgia și importate în țară de filială Colgate-Palmolive (România) S.R.L., Sos. București-Ploiești, nr. 17, Sector 1, București. Principalele două direcții de business ale companiei sunt: produsele pentru îngrijire, orală, personală și pentru îngrijirea casei (87% din vânzări în 2010) și produsele nutritive pentru animale de companie (13% din vânzări în 2010). Acestea sunt comercializate în peste 200 de țări, peste 75% din vânzări provenind din afara SUA, relevând un grad ridicat de diversificare a afacerii, cu alte cuvinte un risc mai scăzut.

Sursa: tradeville.eu Cererea

Românii cheltuie anual pentru achiziţiile de pastă şi periuţe de dinţi circa 240 de milioane de lei (56 mil. euro), respectiv 12 lei per capita, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar pe baza datelor din piaţă. Consumul estimat de pasta de dinti in Romania este de 175 mililitri de persoana pe an – corespunzand, deci, la ceva mai putin de doua tuburi de pasta de dinti de 100 mililitri, in timp ce in Polonia este de aproximativ 280 mililitri de persoana pe an, in Rusia – de 290 mililitri, in Germania – de 350 mililitri. Conform studiilor romanul foloseste un tub de pasta la aproximativ 6 luni si isi schimba periuta de dinti la 3-4 ani. Acest consum este la jumatatea celui din tarile vecine si reprezinta un sfert din celinregistrat in vestul Europei sau in Statele Unite. Un studiu MercuryOmnibus realizat de Mercury Research in perioada 1 – 13 mai 2012 – pe un esantion format din 1.241 de respondenti cu varste peste 14 ani, esantion reprezentativ la nivel national urban/rural, releva faptul ca patru din zece romani folosesc doar periuta si pasta de dinti, fara sa ia in considerare si alte produse. Frecventa mai mare de spalare a dintilor se coreleaza cu o atentie sporita acordata igienei orale: cei care se spala de cel putin doua ori pe zi isi schimba mai des periuta de dinti, o data la doua-trei luni, si nu se rezuma doar la pasta si periuta. De asemenea, merg la stomatolog cu o frecventa mai mare – o data pe an sau mai des -, motivele principale fiind legate de intretinere (control periodic, detartraj, periaj profesional) si estetica dentara (albirea dintilor). La nivel national, locurile din care se cumpara cel mai des produse de igiena orala sunt supermarketurile si minimarketurile/ magazinele de cartier. In Bucuresti se prefera hipermarketurile, iar in mediul rural, minimarketurile. Doar doi din zece romani cumpara astfel de produse din farmacii.
Aproximativ 13% dintre romanii cu varsta peste 14 ani isi schimba periuta de dinti o data pe luna sau chiar mai des. Cei mai multi insa obisnuiesc sa cumpere o noua periuta la intervale mai mari de timp. Mercury Research a realizat un studiu asemanator in urma cu noua ani. Comparand rezultatele cercetarilor, rezulta ca folosirea atei dentare si a apei de gura a crescut in frecventa in tot acest interval de timp. Astfel, ponderea celor care recurgeau la apa de gura in 2003 era de 7%, ca in 2012 sa ajunga la 24%. Frecventa utilizarii atei dentare a crescut de la 3% la 6%. Situatia s-a schimbat si in ceea ce priveste reinnoirea periutei de dinti: in 2003, 7% schimbau acest articol o data pe luna sau mai des, in timp ce in 2012 ponderea a ajuns la 13%. In schimb, persoanele care cumparau o alta periuta mai rar de o data pe an a scazut de la 22% la 9%.

UTILIZAREA PRODUSELOR DE IGIENA ORALA | In general, produsele de igiena orala sunt folosite intr-o masura mai mare de femei, in comparatie cu barbatii. | 28% dintre femei folosesc apa de gura si 8% ata dentara, fata de 21%, respectiv 5% dintre barbati. | La produsele de albit dintii recurg 4% dintre femei, fata de 1% dintre barbati. | Persoanele care au pana in 34 de ani folosesc intr-o masura mai mare decat alte categorii de varsta apa de gura si periuta electrica. | Cea mai mare frecventa de reinnoire a periutei de dinti se inregistreaza in randul tinerilor intre 14 si 25 de ani: pana la de sase ori pe an. | 15% dintre femei obisnuiesc sa isi schimbe periuta de dinti o data pe luna sau mai des, in comparatie cu 10% dintre barbati. | Trei sferturi dintre oraseni (75%) isi schimba periuta de dinti cel putin o data la 4 – 6 luni, in timp ce aceasta frecventa de reinnoire a fost mentionata de 66% de respondenti din mediul rural. | Cei mai multi dintre bucuresteni (50%) isi schimba periuta o data la 2-3 luni, insa 5% dintre locuitorii Capitalei au declarat ca nu folosesc periuta de dinti. |
Sursa: mercuryresearch Piata consumatorilor de pasta de dinti nu este una omogena. Aceasta este impartita pe mai multe tipuri de segmente, precum: * Din punct de vedere geografic, s-a observat ca pasta de dinti este folosita cu preponderenta in mediul urban, preferendu-se cele cu beneficii multiple. * Din punct de vedere demografic (in functie de varsta populatiei), persoanele sub 15 ani urmaresc protejarea impotriva cariilor, cele cuvarsta cuprinsa intre 15-25 de ani prefera cele cu mai multe beneficii(protejare impotrva cariilor, albirea dintilor, pentru improspatarearespiratiei), persoanele intre 25-55 ani doresc o curatare puternica adintilor, iar cele cu varsta de peste 55 de ani prefera in general pastele de dinti care protejeaza smaltul dintilor. * Din punct de vedere al venitului, persoanele din mediul urban folosescmarci de pasta de dinti consacrate, in general mai scumpe. Oferta

In momentul de fata, pe piata romaneasca a pastei de dinti exista o gama larga si variata de produse, pentru tot felul de probleme care pot aparea (carii, gingivita, pete aledintilor etc.). Printre ofertantii de pasta de dinti se numara: * Colgate-Palmolive, care produce si comercializeaza un numar impresionant de produse pentru ingrijirea danturii, destinate atat adultilor cat si copiilor, comercializate sub denumirea simpla Colgate; * Procter&Gamble, care comercializeaza pasta de dinti sub numele Blend-a-med; * GlaxoSmithKline, ce comercializeaza pasta de dinti Sensodyne, adresatain special persoanelor cu sensibilitate dentara; * Arcam, ce produce pasta de dinti Lacalut Aktiv, cu efecte terapeutice; * Aquafresh, care detine o gama variata de produse de ingrijire a dintilor,atat pentru adulti cat si pentru copii. Cele mai multe dintre pastele de dinti sunt produse in strainatate in tari precum Anglia, Germania, Franta, Polonia sau Suedia si distribuite mai apoi in Romania, avand odistributie destul de intensiva. Pastele de dinti medicinale au o piata de desfacere restransa, fiind comercializare in deosebi in farmacii.

Cap 2. Caracteristici ale comportamentului consumatorului privind produsele de ingrijire orala ale companiei Colgate-Palmolive

In acest capitol vor fi evidentiate particularitatile procesului decizional privind achizitionarea de produse de ingrijire orala, factorii care influenteaza comportamentul de cumparare si tipurile de consumatori in functie de implicarea in procesul de cumparare.

2.1. Particularitati ale procesului decizional privind achizitionarea de pasta de dinti Colgate-Palmolive

Acest capitol cuprinde prezentarea celor cinci etape ale procesului decizional de cumparare, precum si maniera in care o persoana – consumatorul – opteaza pentru alegerea unei paste de dinti.

Fig. 1 Precesul decizional de cumparare

Constientizarea nevoii

Constientizarea nevoii are loc in momentul in care se observa o diferenta intre starea dorita (respiratie proaspata, dinti mai albi, sensibilitate redusa a dintilor si gingiilor, dantura fara carii) si starea de fapt (dinti patati, cu carii, respiratie urat mirositoare, dinti murdari). Pasta de dinti fiind un produs de igiena personala, care contribuie semnificativ la sanatatea oamenilor, parintii incearca sa invete copiii sa foloseasca acest produs inca de mici (varsta recomandata pentru inceperea spalarii dintilor fiind de 1-2 ani, o data cu cresterea dintilor de lapte). Deci, in cazul copiilor, cei care constientizeaza posibilele probleme ce pot fi impiedicate prin spalarea dintilor sunt parintii.

Cautarea informatiei

Dupa constientizarea problemei, urmatorul pas logic pentru consumator este reprezentat de cautarea informatiilor asupra modului in care acesta isi poate satisface cat mai bine nevoia, asupra locurilor de unde acesta isi poate achizitiona produsul dorit, a marcilor existente pe piata, cat si a preturilor practicate pentru astfel de produse etc. Aceasta cautare de informatii poate avea loc atat in plan interior cat si in plan exterior. Din surse comerciale, consumatorul poate lua contactul cu produsul in momentul realizarii cumparaturilor (de pe ambalaje, etichete, anumite afise) dar si in momentul in care firmele isi promoveaza produsele in magazine. Informarea consumatorului din surse personale are loc in momentul in care consumatorul se intereseaza de la prieteni, cunostinte daca au folosit produsul de care acesta este interesat si care este parerea acestora despre produs. De asemenea, consumatorul se mai poate informa despre pasta de dinti si dinmass-media, prin urmarirea reclamelor TV, putandu-se informa astfel despre marcileexistente, caracteristicile si calitatea pastei de dinti

Evaluarea variantelor

Dupa identificarea nevoii si obtinerea informatiilor necesare privind avantajele pe care consumatorul le doreste de la respectiva pasta de dinti, acesta continua cu evaluarea diferitelor variante de marci de pasta de dinti care ii poate satisface cel mai bine nevoile sale. Un alt motiv important pentru care consumatorul poate alege o anumita pasta de dinti este acela ca si-a format o oarecare imagine, buna, legata de calitatea produsului, motiv suficient de cele mai multe ori pentru a determina cumpararea. Consumatorul mai evalueaza de asemenea pasta de dinti in functie de pretul acesteia, in functie de renumele marcii, de usurinta cu care acest produs poate fi achizitionat (sa fie disponibil oricand si oriunde) si, de ce nu, de aspectul estetic pe care il poate avea ambalajul. Dupa evaluarea tuturor variantelor, consumatorul va opta pentru marca de pasta de dinti care ii satisface cel mai bine nevoile.

Cumpararea

In privinta cumpararii unei paste de dinti, in comportamentul consumatorului pot aparea anumite situatii, ca de exemplu: * consumatorul se poate decide prima oara asupra marcii pe care o dorestesi apoi asupra locului de unde o va cumpara, situatie in care pot aparea anumiti factori care sa influenteze decizia finala; * consumatorul se poate decide mai intai asupra locului de unde doreste sa isi achizitioneze pasta de dinti, iar la fata locului sa decida si asupra marcii pe care o va cumpara. In aceeasi masura, decizia de cumparare mai poate fi influentata si de locul in care este situat magazinul, de sortimentele de produs oferite, de nivelul preturilor practicate,de maniera se servire a personalului si de comportamentul acestuia, dar si de ambianta din interiorul magazinului si de reclama.

Evaluarea dupa cumparare

Dupa efectuarea cumpararii, consumatorii isi evalueaza alegerea facuta,comparand asteptarile lui cu performantele propriu-zise ale produsului ales. In cazul in care respectiva marca de pasta de dinti satisface asteptarile consumatorului, atunci cu siguranta, acesta isi va mai cumpara si data urmatoare marca respectiva si chiar o va recomanda prietenilor si cunostintelor . Daca acesta nu este multumit de marca respectiva, cu siguranta nu va mai repeta cumpararea.

2.2. Factorii care influențează comportamentul consumatorului de pasta de dinti marca Colgate-Palmolive Procesul decizional de cumparare al pastei de dinti poate fi influentat de o multitudine de factori, precum: * Influente psihologice: nevoia si motivatia; perceptia; invatarea; atitudinea; personalitatea. * Influenţe socio-culturale: cultura; grupurile de referinta; liderii de opinie; * Influenţe situaţionale: ambianta; perspectiva temporala; utilitateaintentionata; dispozitia sufleteasca. * Influenţe ale mixului de marketing: produs; pret; distributie; promovare

Influente psihologice

In principiu, cumpararea unei paste de dinti satisface o nevoie de baza, nevoie reprezentata de constientizarea unei lipse, si anume, aceea de a avea o dantura frumoasa si sanatoasa. Motivatia consumatorului apare din dorinta de a-si satisface nevoile, in cazul nostru acelea de a avea un zambet frumos, o dantura alba, sanatoasa, fara carii sau tartru, fara paradontoze si de a avea o respiratie mereu proaspata si racoritoare. Oamenii difera intre ei, asadar ei pot percepe acelasi lucru intr-o maniera diferita datorita memoriei selective a fiecarui individ si a expunerii, de asemenea, selective. Insa un rol major in procesul decizional de cumpararea a unei marci de pasta de dinti sau a alteia il are promovarea marci respective, prin folosirea unor elemente, mesaje sau personalitati care sa atraga atentia publicului larg. Invatarea se refera la schimbarile care pot surveni in comportamentul unei persoane de-a lungul timpului. Din experienta proprie, consumatorul poate fi fidelizat de o anumita marca datorita satisfactiei pe care aceasta i-a adus-o. La fel cum poate si sa se fereasca de produsele unei anumite companii sau firme producatoare datorita unei experiente neplacute cauzate de folosirea produselor acesteia. Atitudinea depinde intr-o oarecare masura de perceptie, deoarece acest factor de natura psihologica poate sa induca o anumita stare consumatorului, legata de o anumita marca, stare ce poate fi pozitiva sau negativa. Personalitatea consumatorilor difera foarte mult, uneori chiar total. De aceea, fiecare consumator isi achizitioneaza produse care sa ii reflecte cel mai bine personalitatea. Din acest motiv, cele mai multe firme lanseaza pe piata cat mai multe produse, pentru ca fiecare consumator sa isi poata alege produsul care se potriveste cel mai bine personalitatii sale si stilului sau de viata.

Influente socio-culturale

Cultura este transmisa, in general, de la o persoana la alta si dintr-o generatie inalta, ea fiind dobandita si, in egala masura, subiectiva si arbitrara. Deoarece cultura este un set impartasit de convingeri, identificarea caracteristicilor culturale nationale devine fireasca. Reclama este de obicei adanc inradacinata in cultura locala si nationala si din acest motiv ea nu poate fi difuzata in mai multe tari in acelasi format si cu aceleasi idei sau mesaje, datorita jargonului folosit in regiunea sau tara respectiva; reclama transfera semnificatiile culturale asupra produselor. Daca unui produs, ii este facuta reclama fara sa se tină cont de cultura populatiei respective, mai mult ca sigur aceasta nu va avea nici un efect asupra consumatorilor si deci, nu va influenta cumpararea. Un grup de referinta este “un individ sau un grup de indivizi care influenteaza in mod semnificativ comportamentul unei persoane.” Grupurile de referinta furnizeaza standarde si norme prin care consumatorii isi pot evalua atitudinile si comportamentul. Din acest motiv, parerea persoanelor care fac parte din grupul de referinta, vor influenta cu siguranta decizia de cumparare a unei alte persoane din grupul de referinta. Consumatorii mai pot fi influentati de asemenea si de parerea liderilor de opinie. .In cazul pastei de dinti, un lider de opinie poate fi foarte bine un medic stomatolog, deoarece este specializat in rezolvarea problemelor dentare ce pot aparea, dar si in metodele de prevenire al acestor probleme.

Influente situationale

Comportamentul unei persoane este intotdeauna raportat la o anumita situatie sau la un anumit context. Aceste influente situationale implica atat un subiect (consumatorul), cat si un obiect (produsul) ce nu pot fi despartite intr-o anumita situatie data. Cumpararea unei paste de dinti poate fi ocazionata de cele mai multe ori de terminarea celei pe care consumatorul a cumparat-o ultima oara, sau, in unele cazuri, deoarece consumatorul nu este multumit de pasta de dinti pe care o foloseste la momentul repectiv.

Influente ale mixului de marketing

Produsul este inteles ca un ansamblu coerent de avantaje, elemente materiale si imateriale, prin care se identifica oferta. Acestea privesc: numele si marca produsului, ambalajul si eticheta, nivelul calitativ al produsului, greutatea, culoarea. Produsul este reprezentat in cazul nostru de pasta de dinti, produs adresat unei game diversificate de consumatori. Pentru ca un consumator sa aleaga un anumit produs, acesta trebuie sa aiba un nume cunoscut, usor de retinut, intr-un ambalaj atractiv, cu o eticheta care sa contina informatii care ar putea interesa consumatorul, de o calitate superioara, in recipiente de greutate diferita. Pretul este si el un factor cu o puternica influenta asupra deciziei de cumparare. De cele mai multe ori, atunci cand un produs are un pret relativ mai mare decat a celor din aceeasi gama de produse, consumatorul este tentat sa aleaga produsul cu un pret mai ridicat, deoarece considera ca si calitatea acestuia este ridicata. Insa acest lucru nu se confirma tot timpul, deoarece exista multe produse pe piata care au o calitate superioara insa pretul este mai mic decat se asteapta consumatorul. Distributia este si ea un factor foarte important in alegerea pastei de dinti. Daca un consumator nu gaseste in locurile in care isi face cumparaturile cu usurinta pasta de dinti pe care o foloseste in mod obisnuit, acesta se poate indrepta spre alte marci care sunt mai accesibile. De aceea este important pentru firmele care comercializeaza acest tip de produs ca retelele de distributie sa fie foarte extinse. Promovarea influenteaza uneori decisiv decizia de cumparare a unui anumit produs. De aceea, firmele producatoare sunt fortate sa investeasca sume mari in promovarea produselor sale, in cazul in care produsele nu sunt foarte cumoscute. Chiar daca firmele comercializeaza produse deja consacrate pe piata, trebuie sa investeasca si ele in publicitate de intretinere. Cele mai folosite metode de a face publicitate, la ora actulala, sunt prin intermediul televiziunii, a radioului, in presa scrisa si chiar prin afise si bannere.

2.3. Specificitatea comportamentului de cumpărare al consumatorului de pasta de dinti Colgate-Palmolive

In functie de gradul de implicare al consumatorului in cumparare si de marcile intre care acesta poate opta s-au pus in evidenta patru tipuri de comportament de cumparare. Comportamentul de cumparare orientat spre varietate este caracterizat de o implicare redusa din partea cumparatorului si o varietate mare de marci. Consumatorul poate opta pentru o schimbare frecventa a marcilor de produse. Comportamentul obisnuit de cumparare apare cand gradul de implicare al individului si gradulde diversitate al marcilor au un nivel redus. Comportamentul de cumparare complex este rezultatul unui grad de implicare si de diversitate a marcilor cu nivel relativ crescute. Este cazul comportamentului de cumparare prilejuit de achizitionarea unor produse de valori mari, de o mare diversitate a marcilor, cuun nivel ridicat de risc. Adoptarea deciziei necesita o buna informare a cumparatorului. Comportamentul de cumparare orientat spre reducerea disonantei este rezultatul unui nivel de implicare ridicat al cumparatorului, care are de ales intre marci cu un grad mai redus de diversitate. Dupa cumparare consumatorul nu este sigur ca a facut o alegere buna.

| Nivel de implicare redus alcumparatorului | Nivel de implicare ridicat alcumparatorului | Diferente semnificative intre marci | Comportamentul de cumparare orientat spre varietate | Comportament de cumparate complex | Diferente reduse intre marci | Comportamentul obisnuit de cumparare | Comportamentul decumparare orientat sprereducerea disonantei |

Specialiştii în marketing pot manevra câteva aspecte ale mediului fizic, în vederea creşterii gradului de implicare al consumatorului. Consumatorii pot fi clasificati, după nivelul de implicare, în modul următor: * Consumatorii loiali mărcii, prezintă legături afective puternice cu marca favorită. De obicei, sunt tentati să conecteze cumpărarea unor produse dintr-o anumită categorie de consecinele personale relevante. Aceştia sunt cei care caută “marca cea mai bună” pentru satisfacerea unei nevoi şi care simt totodată că o anumită categorie de produse este o parte importantă a vieii lor. * Consumatorii rutinați, sunt persoane cu implicare redusă, însă au o marcă favorită. Aceşti consumatori sunt mai interesati de tipurile de consecinte asociate cumpărării aceleiaşi mărci. Nu caută “cea mai bună marcă”, ci una care să-i satisafacă. * Căutătorii de informație, sunt foarte bine informați asupra unei categorii de produse, însă nu consideră că o anumită marcă este superioară. Utilizează o cantitate mare de informație pentru alegerea unei mărci potrivite. * Consumatorii infideli, prezintă o loialitate scăzută față de marcă, implicarea personală fiind redusă. Aceşti oameni nu consideră că marca utilizată are consecințe importante, chiar dacă categoria de produse este realmente interesantă. De obicei, nu au relații afective cu categoria de produse. Aceasta înseamnă că ei pot fi uşor influențați de factorii de mediu, cum ar fi vânzările promoționale.

Concluzii si propuneri

In urma analizei comportamentului consumatorului de pasta de dinti putem concluziona: * Principalii ofertanti de produse de ingrijire orala sunt: Colgate-Palmolive, P&G, GSK, Aquafresh, Arcam * Toate produsele de ingrijire orala (pasta de dinti) este importata * Consumul de pasta de dinti anul/loc este de 175 ml, aproximativ 2 tuburi * Colgate este lider de piata in ceea ce priveste vanzarile de pasta de dinti in Romania * In functie de gradul de implicare in procesul de cumparare se pot indentifica 4 tipuri de consumatori si anume: consumatori loiali, rutinati, de informatie si infideli

Propuneri

* Informarea consumatorului privind importanta ingrijirii orale prin programe specifice gen Luna Colgate, Romania Zambeste * Infiintarea unui program pentru copii prin oferirea de informatii si mostre gratuite din produsele de ingrijire orala * Infiintarea de programe educative de prevenire a afectinilor dentare

Similar Documents

Premium Essay

Lesson Learnt from  Innovation in Nature Based  Tourism Services 

...INNO NATOUR.  Lesson learnt from  Innovation in Nature Based  Tourism Services  Contact: Faculty of Economics and Public Administration „Stefan cel Mare” University of Suceava Universităţii str., no. 13, Building H 720229 SUCEAVA, ROMANIA Phone: (+40) 230 216147 ext. 294 Erasmus IP web site: www.innonatour.usv.ro Faculty web site: www.seap.usv.ro University web site: www.usv.ro 2012 Subject to the provisions of relevant collective licensing agreements, no reproduction of any part may take place without written permission of the copyright owners. CONTENTS INTRODUCTION............................................................................................................................................ 5  DESCRIPTION OF THE PROJECT.............................................................................................................. 8  STUDENTS OF THE 2011­2012 ERASMUS IP ...................................................................................... 9  LECTURERS, TUTORS AND EXPERTS OF THE 2011­2012 ERASMUS IP ................................. 10  RESULTS OF THE ERASMUS IP INNO NATOUR 2011­2012......................................................... 19  FINAL REPORTS OF THE WORKING GROUPS .................................................................................. 20  INDIVIDUAL POST CASE STUDIES OF THE STUDENTS ................................................................. 44  CONCLUSIONS AND IMPLICATIONS ......................................

Words: 57884 - Pages: 232

Free Essay

Pest Analysis of Romania

...8 elements of Culture in Romania Geography —Romania is located in Central Europe, bordering the Black Sea, the neighbors are Bulgaria, Ukraine and Hungary. The Danube is the second longest river after Volga in Europe, it originates in Black Forest in Germany, and flows through 9 European countries: Germany (7.5%), Austria (10.3%), Slovakia (5.8%), Hungary (11.7%), Croatia (4.5%), Serbia (10.3%), Bulgaria (5.2%), Moldova (1.6%), Ukraine (3.8%) and Romania (28.9%). —Conclusion: Romania is a Central European country, and has close connection with neighbors (both Western and Eastern European countries). Ethnic Group —About ethnic group in Romania, the main group is Romanian, which is 89.5% of whole population in Romania. The second one is Hungarian which is 6.6%, Roma is the third one that is 2.5%, the next two groups are German and Russian which are 0.3% and 0.2% respectively. There are some other minorities that is 0.4%. —Conclusion: According to information of ethnic group in Romania, this obviously is a diversified country that includes various minorities. Language —About 89% of the people are ethnic Romanians, a group that-in contrast to its Slovakian or Hungarian neighbors-traces itself to Latin-speaking Romans, who in the second and third centuries A.D. conquered and settled among the ancient Dacians, a Thracian people. As a result, the Romanian language, although comtaining elements of Slovakia, Turkish and other languages, is a Romance language related to...

Words: 1610 - Pages: 7

Premium Essay

Pestel Analysis for Lidl

...Student Name : Victor Belinschi Student Number: 10022233 Course Title: MBA in Business Management Lecturer Name: Dr. PJ Paul Module/Subject Title: International Management Assignment Title: PESTEL Analysis Nr. of Words: 3231 (Excluding References) I have chosen to write a PESTEL analysis for LIDL (the food retailer from Europe) in the context of a potential expansion to Moldova, my home country. This particular industry was chosen because there are no major food retailers in our country besides the Metro Cash & Carry. Therefore, our market is relatively young and with potential to grow. Political Factor The Republic of Moldova is a relatively young country as it gained its independence in 1990 when the USSR had collapsed. From that year on, the Moldavian people have struggled to install democracy. Until 2000 Moldova has been governed by democratic forces and has already achieved some progress in installing a fair and efficient legal system. Unfortunately for many persons, the elections of 2000 have identified the Communist party as the winner. The Communists have governed the country until 2008 when they have lost the elections in favour of the three democratic parties: Liber Party, Liberal-Democratic Party and the Democratic Party. However, the disparity of votes between the opposition and the winning forces was relatively insignificant and in order to have a consolidated majority in the Parliament and to be able to efficiently adopt legislation, the...

Words: 3632 - Pages: 15

Premium Essay

Romania’s Post Communism Accounting Practices and the Effects of Adapting Ifrs for Smes

...Communism Accounting Practices and The Effects of Adapting IFRS for SMEs   Abstract Romania, located in southeastern European, was heavily influenced by the Russian Soviet Union as a socialist republic between 1947 and 1989. With becoming a capitalist country in 1989, its accounting practices began its transformation. The purpose of this paper is to analyze Romania accounting practices post its revolution. The paper discusses three major accounting practice conversions made in Romania post communism. Included in this paper are comparisons of previous practices and the implications presented within each practice; along with the pros and cons and many challenges that are associated with the adaptation of International Financial Reporting Standards (IFRS) for small and medium-sized entities (SMEs).   Romania’s Post Communism Accounting Practices and The Effects of Adapting IFRS Romania is country located in southeastern Europe and is the ninth largest country of the European Union. Between 1947 and 1989, Romania was controlled by the Russian Soviet Union and enforced by communism. Today, reported in its 2011 Census, Romania’s currently has a population of 21,390,000 people and a gross domestic product (GDP) of $179,793,512,340. Though now considered as an upper-middle income country by the World Bank, Romania has faced many transitions from communism to capitalism over the course of the past three decades. Along with...

Words: 1713 - Pages: 7

Premium Essay

Nokia’s New Home in Romania

...Nokia’s New Home in Romania 1 The rapid move in the telecommunications technology world has pushed many of top cellular leaders to examine the ever-increasing challenge of efficiency, effectiveness and the cost conscience choices of product supply and demand. Business managers must consider the best markets for creating new products to meet customer’s needs, while remaining competitive and fostering valued employee and community connections. Nokia, one of the world’s largest cellular providers with an estimated 49,560 permanent employees (as of 4/1/07), national research centers and distribution sites globally; opted to begin yet another production and distribution site in Transylvania, Romania (Corporate Responsibility, 2007). The 88 million dollar investment was set before John Guerry a 36-year old Texan in charge of the plant. His challenge was to select, train and retain adequate employees with a skill based work environment to ensure that a multinational competitor would not impede on the best workers (Ewing, 2009). The reasons why Romanians are motivated to obtain a job at Nokia’s new factory begin with the well regarded technical university where engineering students can begin their career with a globally secure company. A repressive communist dictatorship has left a blaring mark of impoverished conditions for the city of 400,000 people. Many of the locals overwhelmingly seek the opportunity to gain skills and advancement to improve their current living circumstances...

Words: 908 - Pages: 4

Premium Essay

Romanian Economy

...Romania has a developing, upper-middle income market economy, the 11th largest in the European Union by total nominal GDP and the 8th largest based on purchasing power parity.[7] Romania entered the 1990s a relatively poor country by European standards, largely a result of the failed economic policies of Nicolae Ceauşescu in the 1970s and of the failures of privatization in Romania during the 1990s, which decreased the GDP by almost 50% and ruined the industry because of corruption.[8] However the collapse of the Communist regime in 1989, reforms in the 2000s (decade) and its recent entry to the European Union have led to an improved economic outlook. Romania has experienced growth in foreign investment with a cumulative FDI totaling more than $100 billion since 1989,[9] and has been referred to as a "Tiger" due to its high growth rates and rapid development.[10][11] Until 2009, Romanian economic growth was among the fastest in Europe (officially 8.4% in 2008 and more than three times the EU average).[12][13] The country is a regional leader in multiple fields, such as IT and motor vehicle production,[14][15] and is expected to join the Eurozone by 2014.[16] Bucharest, the capital city, is one of the largest financial and industrial centres in Eastern Europe. Romania was heavily affected by the global financial downturn and gross domestic product contracted by 7.2% in 2009,[17] forcing the government to enact harsh austerity measures and borrow heavily from the IMF.[18] The country's...

Words: 295 - Pages: 2

Premium Essay

Assessment Activity 1.3

...Assessment activity 1.3 P5 Boom and recession: What is a 'Boom’: A boom is a period of time during which sales of a product or business activity increases very rapidly. In the stock market, booms are associated with bull markets, whereas busts are associated with bear markets. The cyclical nature of the market and the economy in general suggests that every strong economic growth bull market in history has been followed by a sluggish low growth bear market. Breaking down 'Boom' Stocks that suddenly become very popular and gain strong elevated market profits are the result of a stock boom. An example of this is the internet technologies boom or "dot-com bubble" that occurred during the late '90s. This was one of the most famous booms in stock market history. As often occurs in a boom-and-bust cycle, this boom was followed by one of the biggest busts in history. This occurs because the growth that takes place in a boom is rarely maintained and backed up by actual company profits. What is a 'Recession': A recession is a significant decline in activity across the economy, lasting longer than a few months. It is visible in industrial production, employment, real income and wholesale-retail trade. The technical indicator of a recession is two consecutive quarters of negative economic growth as measured by a country's gross domestic product (GDP). BREAKING DOWN 'Recession'. Recession is a normal (albeit unpleasant) part of the business cycle; however, one-time crisis events...

Words: 1513 - Pages: 7

Premium Essay

Alpen Intro

...4559 REVISED DECEMBER 18, 2012 V. KASTURI RANGAN SUNRU YONG Alpen Bank: Launching the Credit Card in Romania Introduction In September 2006, Gregory Carle sat pensively at his desk at Alpen Bank’s corporate headquarters in Zurich. The previous evening he and the senior management team had enjoyed themselves dining late above the picturesque Limmat Valley, but now it was time to focus his attention on the task at hand. As Alpen’s country manager for Romania, Carle was contemplating a credit card launch in the Romania market, which he would pursue if he could be confident that it would add €5 million of annual profit to the Consumer Bank segment within two years (see Exhibit 1 for a summary of the financial performance of the Consumer Bank segment of Alpen Bank in Romania). Carle had been with Alpen since 1992, when he joined the bank’s global marketing group. His appointment in 2000 to country manager for Romania coincided with the bank’s opening its first branch in the capital city of Bucharest. Since then, Carle had overseen the opening of 14 additional branches in Romania, with Alpen Bank developing a reputation for excellence in serving affluent clientele. In addition to basic deposit, checking, and personal loan services, customers had access to a wealth management program composed of financial planning and investment products. The idea of a credit card for Romanian consumers was not new. Historically, Alpen management had balked at launching a card business due to...

Words: 341 - Pages: 2

Premium Essay

Alpen Bank

...Date: February 13, 2013 To: Alpen Bank Subject:  Alpen Bank Case To whom it may concern: This is to address whether or not the Romanian market holds any opportunity for Alpen Bank and our credit card services. Based on our analysis, Romania holds opportunity for us to launch our credit card services with potential for growth year after year because of a growing middle class that looks for a better standard of living. Romania’s acceptance in the e European Union should strengthen its economy. Compared to other central and eastern European countries, Romania has the least financial cards per household at 1.2 cards. With the growth that we are expecting, Romania will follow in the footsteps of its neighbors and double the amount of financial cards per household. Alpen Bank should position itself by targeting all customers. Alpen bank has previously only targeted affluent customers as far as its banking sector. Alpen bank card services should be available to all customers with the right credentials in order to grow with the growing middle class. We predict that by targeting all customers, we provide ourselves with a larger target market. Though targeting affluent only customers seems like a better opportunity for the first two years, we are looking long term. Targeting all customers will allow us to hit our $5 million profit target with 142, 248 customers in year one and 146,788 customers in year two. These numbers can be achieved by combining direct mail, take...

Words: 256 - Pages: 2

Free Essay

Travel Agency Business Plan

...soft-adventure travel packages. An opportunity for Romanian Experience's success exists because the travel industry is growing and the national tourism is very well promoted lately. Romanian Experience's mission is to provide customers with the highest quality outdoor adventure. The company is a travel agency that specializes in adventure tourism and travel. It will provide consulting and custom travel arrangements and packages. It is very important for the company to become the foremost provider of adventure travel to the people Romania. Romanian Experience's employees are outdoor adventure and travel enthusiasts as well as seasoned travel industry professionals. The company seeks to connect adventure travel newcomers and veterans with service providers, adventure activities, and accommodations that fit the client's desires, budget, and skill level. They exist to attract and maintain customers. Romanian Experience will be a partnership in the town of Brasov, Romania and the company will have the headqurter in a rented office from a central building in Brasov. Romanian Experience start-up costs will include all the equipment needed for an office. The office equipment will consist of four computer systems, DSL router, printer, CD-RW, phones, copier, fax machine and installation of DSL and two phone lines. For the begining, Romanian Experience will start with 5 persons, and because it will be a small organization, its employees will share in management duties and decision making. Requirements...

Words: 1225 - Pages: 5

Premium Essay

Holocaust

...The Holocaust is known as one of the most horrifying and devastating events in world history. The Holocaust was a horrific event that occurred in European countries. The German army, then led by Adolph Hitler, captured and tortured thousands if not millions of Jewish men, women, and their children, including Elie Wiesel and Anne Frank. Anne Frank and Elie Wiesel both suffered badly, but had different outcomes. They have many similarities and differences. Anne Frank and Elie Wiesel have many similarities. Firstly, Elie was "not yet fifteen" when he and his family were arrested by Hungarian police and sent to a concentration camp (Wiesel 22). This shows that Elie was tortured at a young age. This is why he wanted to stay with his father, because he was so young. Secondly, Anne Frank was thirteen years old when "she and her family went into hiding to escape persecution by the Nazis."(Frank 97). This shows that if she was found, the soldiers would not take her age into consideration. This is why she learned to act more mature. In conclusion, Elie Wiesel and Anne frank shared some similarities. During the Holocaust, Anne Frank and Elie Wiesel had just as many differences as similarities. For example, "…An American tank stood at the gates of Buchenwald." (Wiesel 83). This shows that even though Elie Wiesel had experienced horrible things at a young age, such as the hanging of a pipel, he survived and was rescued. This is why he is able to describe the events that happened to him...

Words: 342 - Pages: 2

Free Essay

Bessarabia

...Bessarabia or Basarabiia. Region bounded by the middle and lower Dnister River in the north and east, the Prut River in the west, and the mouth of the Danube River and the Black Sea in the south. The area of the region is 45,600 sq km. Until the beginning of the 19th century the name Bessarabia referred only to the southern part of Bessarabia; later it was used for the entire region. Today Bessarabia is a part of Moldova, except for the northern part (the Khotyn region) and the southern part (the Akkerman region), which are settled by Ukrainians and comprise 14,400 sq km of the territory of Ukraine. Because of its location between Ukraine and Romania and between Poland and the Balkans, Bessarabia has always served as a route between the west and the east. This fact has influenced its history and the composition of its population. Southern Bessarabia is strategically important, as it controls the mouth of the Danube River and access to the Black Sea. Geography and economy. Bessarabia is a continuation of the Pokutian-Bessarabian Upland and the Black Sea Lowland. It consists of Tertiary strata (older strata appear only at the Dnister River) and is covered mainly by chernozem and loess. Except in its southern part, Bessarabia is hilly. From north to south it can be divided into four natural regions: (1) the Khotyn region, which reaches 465 m in elevation and is covered with beech forests; (2) the Beltsi Plain, a woodless, chernozem plain with an elevation up to 180–200 m; (3)...

Words: 450 - Pages: 2

Premium Essay

The Perils Of Indifference In Elie Wiesel's Night

...Elie Wiesel, a Holocaust survivor and author of “Night”, was deported along with his family to an extermination camp in 1944 where they endured hardships ranging from slavery to starvation. On April 12, 1999, in Washington, D.C., Wiesel presents his speech, “The Perils of Indifference” to President Clinton, his First Lady, White House Officials, and the American people. Referring to the tragic events of the twentieth century, Wiesel lectures on the threat that “indifference” poses, and discusses his hopes for a better future. Leading the speech, the author begins with an anecdote of his childhood, the liberation of Buchenwald. He mentioned the memories of the american soldier’s compassion and rage towards the victim’s situation during the liberation, and revealed that although he had been free of imprisonment, he believed he would never find “joy in his heart” again. He continues to thank the audience for their presence and heroism, then questions the legacy of the diminishing century by mentioning all the catastrophes that occurred, such as the two World Wars, assassinations of John F. Kennedy, Martin Luther King, and Ghandi, and Hiroshima. Transitioning to the purpose of the speech, Wiesel etymologically defines “indifference” as “no difference” as if there were a blurred line between “...light and darkness, dusk and dawn...cruelty and compassion,” selfish and needy. The author questions on many occasions as a tool to get the audience engaged and form opinions. For example...

Words: 835 - Pages: 4

Premium Essay

True Heroes In Elie Wiesel's Night

...If somebody were to ask you what a hero is, your mind would probably jump to characters ripped straight out of the DC Universe. However, there is more to a hero than just flying and wearing your underwear on the outside of your pants. True heroes exhibit important traits such as bravery, perseverance, and willingness to devote yourself to helping others. There are many great examples of heroes in literature, some obvious, some quite unexpected. One great example of a hero would be Elie Wiesel from his memoir, Night. In this novel, Wiesel recounts his experiences with his father in a Nazi concentration camp and describes the unimaginable horrors of the Holocaust. At the end of the novel, his father becomes sick with dysentery. It is during this part that Wiesel exhibits heroic qualities, such as him saying in the novel that he “did everything I could to give him hope.” This proves that he is devoted to helping his father, even though his situation is almost as bad as his father’s. That devotion is an important quality of a hero. Other great examples of heroes would be the unlikely duo that is Gregory Powell and Michael Donovan from Isaac Asimov’s novel, I, Robot. These two roboticists may not be the first people that spring to mind when you think of the word “hero”, but they do showcase some heroic attributes. A good example of this would be in the story, Runaround, in which Powell and Donovan need to rescue a robot that is caught in a stupor on Mercury.They come up with an idea...

Words: 501 - Pages: 3

Premium Essay

Violence In Elie Wiesel's Night

...“Nobody paid attention to them.” In a place of torment for millions, there is no “we”. Times of misery typically bring grief for oneself and others and create a sense of unity. But the continuous agony inflicted by the Holocaust stripped the prisoners of their human compassion. Apathy replaced states of sympathy and empathy, and desensitization enveloped the camps. Elie Wiesel’s memoir Night shows how desensitization leads to a state of indifference towards violence enacted upon others through the use of man vs. society conflict, situational irony, and imagery. The consistent nature of the conflicts between a prisoner and the twisted society around them creates an indifference to the violence brought upon others. For instance, on the train unknowingly heading to Auschwitz, a woman, forcefully separated from her husband and child, screams hysterically about seeing a fire outside when realistically none existed. The other prisoners become so annoyed and frustrated with the woman that they “bound and gagged her.” When the screaming continues, the men hit and beat her, with the “people [shouting] their approval: ‘Keep her quiet! Make that madwoman shut up. She’s not the only one here…’” (p. 26). This inhumanity towards an innocent mother and prisoner like themselves demonstrates how the violent surroundings causes the prisoners, not to bond and support each other, but to instead turn on each other and inflict the violence themselves. This scene also shows how the other prisoners...

Words: 1147 - Pages: 5