Free Essay

Vitamines En Mineralen Voor Je Brein

In:

Submitted By janineschakel
Words 2041
Pages 9
De B vitamines behoren allen tot dezelfde familie, hebben echter ieder bepaalde eigenschappen. Samen zorgen ze voor de stofwisseling, het zenuwstelsel en het gedrag van de mens. De vitamines uit het B complex werken het beste als de hele familie bij elkaar is. Het zijn echte "samenwerkers". Als ze er alleen voor staan komt er niet veel van terecht, ze hebben hun broers en zussen écht nodig om de processen in het lichaam harmonisch te laten verlopen. Vitamine B1
Wordt ook wel het "moreel" vitamine genoemd, dit door zijn invloed op de geestesgesteldheid en het zenuwstelsel in het algemeen. Vitamine B1 zorgt voor een gevoel van zelfvertrouwen, een gevoel van: ik mag er zijn. Het zorgt voor een zekere geestelijke veerkracht en flexibiliteit. Het is ook een vitamine wat erg vluchtig is en makkelijk wordt afgebroken. Het gebruik van alcohol, drugs, koffie, nicotine en suiker vraagt om extra hoeveelheden B1. Diezelfde producten zorgen ook voor een vervlakking, een inzakken, een gevoel van "wat doet het er allemaal nog toe" en, het gebruik is voor sommige mensen vaak moeilijk in de hand te houden. Begrijpelijk dat het lichaam om in ieder geval nog iets van het zelfvertrouwen, iets van het moreel overeind te houden extra vitamine B1 inzet. Maar, dan moet het er wel zijn. Een tekort aan vitamine B1 werkt in op het gedrag en veroorzaakt een bepaalde sociale onaangepastheid. Daarnaast remt een tekort niet alleen de lichamelijke maar ook de geestelijke groei.

Vitamine B2 of Riboflavine is de stress vitamine. Deze zorgt voor geestelijke veerkracht als er veel van je gevraagd wordt. Vitamine B2 zorgt er voor dat je overgangssituaties beter aankunt. Dit vitamine geeft je de flexibiliteit én de innerlijke rust die nodig is om jezelf aan te passen aan een veranderende omgeving. Het is de "omzetter" van de familie, de "het moet ineens anders en dat regel ik even" man. Een tekort aan B2 geeft dan ook een bepaald papperig gevoel, een gevoel dat je het allemaal niet aankunt, het gevoel dat je eigenlijk nog je moeder nodig hebt om op je te passen.
Vitamine B2
Is gezond voor huid nagels en haar. Vitamine B2 is een in wateroplosbare vitamine (je plast het bij overdaad gewoon weer uit) die betrokken is bij de energievoorziening in het menselijk lichaam en belangrijk is voor het in stand houden van een gezonde huid en haren. Het is een vitamine wat beschermt tegen vrije radicalen. Personen die aan duursport doen, zwanger zijn of onderhevig zijn aan stress hebben meer van deze vitamine nodig.
Een goede balans in opname van vitamine B2 bevordert een gezonde huid, nagels en haar.
- Helpt bij de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten
- In te zetten bij problemen met het gezichtsvermogen
- Bevordert het goed functioneren van het voortplantingsmechanisme
- Biedt bescherming tegen bloedarmoede
Rijk aan vitaminen B2 zijn lever, ei, tarwekiemen, gist, vis, volkoren producten, melk, kiemen, bladgroenten en vlees.
Stress of gebruik van de anticonceptiepil verhogen de behoefte aan vitamine B2.

Vitamine B3 of Niacine (nicotinezuur) of Nicotinamide helpt bij de energieproductie en bevordert de werking van het zenuwstelsel. B3 is noodzakelijk voor een goede samenwerking, het is het sociale type van de B familie. B3 zorgt voor het evenwicht tussen binnenwereld en buitenwereld. Het is de bindende factor. Een tekort aan vitamine B3 kan negatieve persoonsveranderingen teweegbrengen waaronder lichtgeraaktheid, depressiviteit en schizofrenie.
Alcohol verminderd de opname, slaappillen en oestrogenen breken vitamine B3 af. Stress en spanning verhogen de behoefte aan vitamine B3.
Een goede balans in opname van vitamine b3:
- Verlicht maag- en darmaandoeningen
- Verminderd duizeligheidsymptomen
- Geeft meer energie
- Houd de huid schoon en de zenuwen gezond
- Verlaagt het cholesterolniveau
- Voorkomt of verlicht migraine
- Verlaagt de bloeddruk
- Verhelpt zweren in de mond en bestrijdt slechte adem
- Nodig voor de aanmaak van geslachtshormonen
Belangrijke bronnen aan vitamine B3 zijn onder andere: zonnebloempitten, volkoren graan, gedroogde pruimen, avocado's, ongeslepen rijst, vis en cashewnoten.

Vitamine B5
Speelt een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten en bij de vorming van bepaalde hormonen. Het wordt van zichzelf al aangemaakt in de darmen. Vitamine B5 wordt beschouwd als de antistress vitamine.
Vitamine B5 komt voornamelijk voor in: volkoren producten, stroop, lever, eieren, gist, noten, nieren, verse groenten en koninginnegelei.
-vlees
-sinaasappels
-bananen
-sojabonen
-groene groenten
-noten
-zonnebloempitten
-kip
-lever
-tarwekiemen
-erwten
-linzen
-eieren
-melk
-zemelen
-pindakaas

Vitamine B6
Is belangrijk voor de weerstand en speelt een rol bij de stofwisseling. Een tekort kan leiden tot huidontstekingen, depressie en aandoeningen aan het zenuwstelsel. Vitamine B6 zorgt samen met foliumzuur en vitamine B12 voor de opname van ijzer door het lichaam. Tevens speelt vitamine B6 een belangrijke rol bij het aanmaken van rode bloedcellen en een goede werking van ons zenuwstelsel. Een goede balans in opname van vitamine B6 doet het volgende:
- Verhoogt de weerstand
- Helpt suikerziekte reguleren
- Zorgt voor de opname van eiwitten en vetten
- Verlicht misselijkheid
- Helpt huid- en zenuwstoornissen voorkomen
- Behandelt symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) en de menopauze
- Vermindert spierspanningen
- Werkt als een natuurlijk urine drijvend middel
- Helpt tegen kanker te beschermen
- Het zorgt voor een betere weerstand en een optimale spijsvertering. Vitamine B6 zit in kleinere hoeveelheden melk (-en melkproducten), maar vooral in:
-linzen
-sojabonen
-graanproducten
-zemelen
-aardappelen
-tarwekiemen
-zonnebloempitten
-koolsoorten
-avocado
-spinazie
-kip
-zalm
-tonijn
-garnalen

Vitamine B11 of Foliumzuur stimuleert de vorming van maagzuur en is belangrijk voor een goede leverwerking. Foliumzuur is betrokken bij de stofwisseling van eiwitten en vetten, het is noodzakelijk bij de vorming van rode bloedlichaampjes en het helpt de hersenstofwisseling. Verder is foliumzuur nodig voor de stofwisseling van DNA en RNA. Vitamine B11 is ook onmisbaar bij celdelingprocessen van het lichaam het wordt vrouwen die zwanger zijn of willen worden aangeraden extra foliumzuur te gebruiken. Voldoende inname van vitamine b11:
- Verbetert de melkafscheiding
- Kan helpen beschermen tegen kanker
- Verbeterd de huid
- Is een natuurlijke pijnstiller
- Verbeterd de eetlust
- Geeft baby's en kinderen weerstand tegen infecties
- Is nodig bij de productie van DNA en RNA (de erfelijkheidsmoleculen)
- Helpt een open ruggetje voorkomen
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B11 is 0,20 - 0,36 mg.
Belangrijke bronnen aan vitamine B11 zijn onder andere: bladgroenten, eieren, linzen, rijst, brood, tarwekiemen, peulvruchten, lever, niertjes, bananen, sinaasappelen en perziken.

Vitamine B12 of Cobalamine zorgt samen met vitamine B6 en B11 voor de opname van ijzer door het lichaam en het is betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Een tekort aan deze vitaminen kan lijden tot bloedarmoede. Deze drie vitaminen zorgen ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en zijn betrokken bij het aminozuur metabolisme.
B12 is noodzakelijk voor het in stand houden van het zenuwstelsel

- Verbetert geheugen en concentratie

- Nodig om vetten koolhydraten en eiwitten te kunnen gebruiken

- Geeft meer energie

- Bevorderd gezonde groei bij kinderen

- Kan bescherming geven tegen kanker

- Beschermt tegen allergenen en giftige elementen
Belangrijke bronnen aan vitamine B12 zijn onder andere: eieren, kaas, kwark, melk, vis, vlees en smeerwortelblad.

Vitamine D:
Is gezond voor je skelet, gaat osteoporose tegen en is belangrijk voor een zwanger persoon. Ook gaat het borstkanker en depressie tegen als je er genoeg van neemt. Te weinig leidt tot allerlei ziekten en kwalen en vergrote kans op botontkalking. http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=455&cod=17&page=9 Zit voor het grootste gedeelte in:
-zonlicht en alle
-dierlijke of van dieren afkomstige producten
-eieren
-melk
-roomboter
-kaas, dit zijn alleen geen grote hoeveelheden. In vette vis als
-paling,
-zalm of
-makreel zitten grotere hoeveelheden vitamine D. Deze vitamine is vetoplosbaar, dit betekent dat het het beste in je lichaam wordt opgenomen icm vet. Vaak zijn de producten al vettig van zichzelf denk aan boter, mayonaise en vis.

Suiker is zodanig geraffineerd dat het niets bijdraagt aan het lichaam. Het levert geen eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines noch mineralen. Eigenlijk zijn suikers ‘loze’ calorieën; calorieën zonder voedzame stoffen.
Bij de omzetting van suiker en andere geraffineerde koolhydraten (bijv. koek, chips, snoep) worden micronutriënten zoals vitamines en mineralen aan het lichaam onttrokken. Als de reserves van deze bouwstoffen worden verbruikt, kunnen er tekorten aan verschillende micronutriënten ontstaan in het lichaam. Hierdoor heeft het lichaam meer behoefte aan voedzame producten. Deze zijn nu juist te vinden in de complexe koolhydraten, ofwel koolhydraten die beschikken over een lage GL, een lage Glycemische lading.

Voeding vs stress en angst http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=430&id=635&page=9 Bij angst en de geheugenwerking zijn neurotransmitters betrokken. Neurotransmitters behoren tot de hormonen en wel een speciale groep, de paracriene hormonen. Deze hormonen geven hun boodschap af via kanaaltjes of structuren om zeker te zijn dat ze niet over grote afstanden circuleren. Belangrijke neurotransmitters zijn serotonine, dopamine, noradrenaline, gaba, adrenaline, acetylcholine, glutamaat en endorphinen. 
Al deze neurotransmitters worden uit eiwitten (aminozuren) gemaakt. 

De omzetting van het korte-termijn geheugen naar het lange-termijn geheugen wordt consolidatie genoemd. Een proces dat uit eiwitsynthese bestaat. Angstvermindering wordt gesignaleerd bij zowel het cholinerge, Gaba en glutamaterge systeem.

http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=430&id=636&page=9
Voedingsbronnen van tyrosine, het aminozuur voor de aanmaak van dopamine, zijn: vis, eieren, vlees, kaas, melk (-producten), avocado, noten en zaden, peulvruchten.
Zowel noradrenaline als dopamine worden aangemaakt uit de aminozuren tyrosine of phenylalanine en in de aanwezigheid van voldoende zuurstof, de vitamines B3, B6 en C, foliumzuur, ijzer en koper.
Voedingsbronnen
Voedingsbronnen van tyrosine, het aminozuur voor de aanmaak van noradrenaline zijn onder meer: vis, eieren, vlees, kaas, melk (producten), avocado, noten en zaden, peulvruchten,

Serotonine
Serotonine is de kalmerende neuro-transmitter. Het bevordert tevredenheid en is verantwoordelijk voor een normaal slaappatroon. Serotonine speelt een cruciale rol in het reguleren van het geheugen, het leren en de bloeddruk. Het is verder belangrijk voor een gezonde eetlust en het behoud van een constante lichaamstemperatuur. 
Een laag serotoninegehalte kan leiden tot slapeloosheid, depressie, agressie, verhoogde pijngevoeligheid en wordt in verband gebracht met dwangmatige eetstoornissen. 
Serotonine wordt aangemaakt uit het aminozuur tryptofaan in de aanwezigheid van de vitamines B1, B3, B6 en foliumzuur. De activiteit van serotonine-receptoren kan worden beïnvloed door veranderende magnesiumgehaltes in het lichaam. 

Voor een goed evenwicht van serotonine in het lichaam is het gewenst een teveel aan suikerrijk voedsel te vermijden. Als regel wordt gesteld dat voedsel rijk aan complexe koolhydraten het serotoninegehalte in de hersenen op peil helpt houden, terwijl het eten van veel eiwitrijk voedsel het gehalte aan opwekkende neurotransmitters zou verhogen. 
De bloed-hersenbarrière bepaalt in hoeverre een stof als serotonine de hersenen vanuit het lichaam kan bereiken. Serotonine komt namelijk ongeveer zo'n 90% in het maag-darmkanaal en het bloed voor en maar voor 2% in de hersenen.
Serotonine kan in de hersenen alleen maar aangemaakt worden uit tryptofaan of 5-HTP. Tryptofaan is een voorloper van 5-HTP, wat weer een voorloper is van serotonine. Uit onderzoek blijkt dat 5-HTP makkelijker de bloed-hersenbarrière passeert dan tryptofaan.
Voedingsbronnen
Voedingsbronnen van tryptofaan zijn onder meer: bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes en bananen.

Acetylcholine
Acetylcholine is de voornaamste chemische drager van gedachten en het geheugen. Deze opwekkende neurotransmitter is belangrijk voor zowel de opslag als het gebruik van het geheugen, en is deels verantwoordelijk voor het concentratievermogen. In tegenstelling tot andere belangrijke neurotransmitters wordt acetylcholine niet opgebouwd uit aminozuren; de belangrijkste bouwsteen is choline.
Voedingsbronnen
Choline is aanwezig in voedingsbronnen met een hoog gehalte aan lecithine, zoals lecithine granulaat, sojabonen, volle graanproducten en scharreleieren.

GABA
GABA (gamma-amino-boterzuur) is een aminozuur en een rustgevende neurotransmitter. Een verlaagd niveau GABA wordt geassocieerd met angst en epilepsie. Het wordt in het lichaam gevormd uit glutaminezuur door decarboxylering (reactie waarbij een carboxylgroep afsplitst van de rest van het molecuul in de vorm van een koolstofdioxide) onder invloed van het enzym glutamaatdecarboxylase (GAD). De effectiviteit van GABA kan verminderen door een tekort aan vitamine B1 of tijdens het afkicken van een alcoholverslaving. Dit kan zich uiten in angst, geïrriteerdheid, slapeloosheid of epileptische insulten. 

Benzodiazepines en barbituraten zijn voorbeelden van GABA-agonisten en veroorzaken dus een demping van de activiteit van het centrale zenuwstelsel: bijvoorbeeld slaperigheid, verslechterde coördinatie, afgenomen concentratie, vergeetachtigheid. Alcohol beïnvloedt de GABA neurotransmissie. De meeste gedragseffecten van alcohol worden veroorzaakt door effecten op de GABA type A receptor. Alcohol versterkt overigens de werking van benzodiazepines en barbituraten.
Voedingsbronnen
Voedingsbronnen van GABA zijn onder meer: broccoli, groene groenten (spinazie), zaden, verse noten, aardappelen, bananen, uien, scharreleieren.

Similar Documents