Free Essay

3:40 Bw

In:

Submitted By ivarthomasia
Words 2587
Pages 11
* Naam: Ivar Thomasia
Studentnummer: 3052419
Essay Burgerlijk Recht
Datum: 6 maart 2012
Werkgroep docent: I.Ligteringen *

Rangorde in remedies bij tekortkoming in de nakoming

In dit essay sta ik stil bij de vraag wat een tekortkoming in de nakoming is en welke remedies daarvoor denkbaar zijn. Vooral ga ik in op de vraag of er een rangorde voor remedies geldt, hoe deze rangorde is en op basis van welke principes en argumenten deze rangorde zal gelden.

Wat is een tekortkoming in de nakoming?

Van een tekortkoming in de nakoming is sprake bij wanprestatie, artikel 6:74 BW. We betitelen iets als ‘wanprestatie’ als een verbintenis niet wordt nagekomen en als dat aan de schuldenaar kan worden toegerekend. Er is altijd sprake van een verbintenis. Deze verbintenis kan voortvloeien uit een overeenkomst of uit de wet.

De gevallen van wanprestatie zijn legio; bij de consumentenprogramma’s op TV vormen ze een standaard thema. Een voorbeeld dat bij het consumentenprogramma Kassa ter sprake kwam betreft een verzekering voor uw mobiele telefoon. De verzekeraar belooft dat u binnen vier uur een vervangend en gelijkwaardig toestel krijgt, wanneer uw telefoon stuk gaat. Daar betaalt u dan zo’n 10 euro per maand voor, bovendien heeft u een eigen risico van 40 euro. Helaas blijkt de firma niet altijd in staat om u binnen 4 uur een vervangend gelijkwaardig toestel te leveren. U krijgt pas een week later een toestel. Of u krijgt een verouderd leentoestel waarin uw micro-simkaart niet goed past. In zo’n geval is er sprake van het niet nakomen van bepalingen in een verbintenis. Er zijn dan meerdere maatregelen of remedies die u kunt overwegen. Ik beschrijf er hieronder vier, waarvan er één geen echte remedie is.
Welke remedies zijn er?

De eigen prestatie opschorten

De eerste remedie, die eigenlijk geen remedie is, behelst het opschorten van de eigen prestatie, zoals aangeduid in de artikelen 6:52 en 6:262 BW. U voert uw eigen prestatie niet uit. Dit doet u om druk te zetten bij de schuldenaar en hem op die manier te dwingen ook zijn deel van de overeenkomst na te komen. U gebruikt dus een pressiemiddel om de schuldenaar tot nakoming aan te sporen. Bijvoorbeeld: u schort de betaling van de premie voor de verzekering van de mobiele telefoon op.

Het opschorten van de eigen prestatie is wel een pressiemiddel maar geen echte remedie. De tekortkoming in de nakoming wordt er namelijk lang niet altijd mee opgeheven. Een voorbeeld. U betaalt het abonnementsgeld voor uw internetabonnement niet meer, omdat er problemen zijn met uw internetverbinding die niet op tijd door de provider worden opgelost. De opschorting van uw prestatie (het betalen) hoeft echter niet tot gevolg te hebben dat uw internetprobleem onmiddellijk wordt opgelost: het probleem kan blijven voortbestaan. Misschien is uw provider wel met de noorderzon vertrokken. Bovendien kunt u als klant –stel dat u een ZZP’er bent die werkt als websitebouwer- nog steeds behoorlijk schade lijden doordat u bij gebrek aan een internetverbinding klanten en opdrachten mis loopt.

Omdat het opschorten van uw eigen prestatie dus niet per definitie tot het alsnog presteren van uw schuldenaar hoeft te leiden, neem ik deze verder niet mee in de rangorde.

Nakoming vorderen

Nakoming vorderen houdt in dat u eist dat de ander alsnog de vordering nakomt. Dit is geregeld in artikel 3:296 van het BW. Een nakoming van de vordering kunt u bij de rechter eisen, tenzij uit de aard van de verplichtingen of uit een rechtshandeling anders volgt. In het voorbeeld van het verzekerde mobieltje kan de rechter de verzekeraar veroordelen tot nakoming van de verplichtingen zoals die in het contract met de klant zijn neergelegd, m.b.t. de termijn waarbinnen een kapotte telefoon vervangen wordt, m.b.t. de aard van het vervangende toestel (gelijkwaardigheid) en aangaande de termijn waarop het eigenlijke toestel wordt gerepareerd.

Overeenkomst ontbinden

Het is mogelijk om ontbinding van de betrokken overeenkomst te eisen als bepalingen niet worden nagekomen (6:265 e.v. BW). Algehele ontbinding of gedeeltelijke ontbinding vormen hierin de twee mogelijkheden. Het kan zijn dat u het met een deel van de overeenkomst met de schuldenaar wél eens bent. Zo kan het in het voorbeeld van de verzekering voor de mobiele telefoon zijn dat u het wél eens bent met de bepalingen aangaande reparatie van uw kapotte telefoon. In dat geval kunt u om gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst vragen.
Het is echter ook heel goed denkbaar ook het naleven van andere bepalingen in het contract moeilijk verloopt en dat u daarom de vrijheid wilt hebben om alles wat vervanging en reparatie van uw kapotte mobiele telefoon betreft, bij een ander onder te brengen. In dat geval is algehele ontbinding de meest voor de hand liggende wens van u als gedupeerde. Schadevergoeding eisen

Schadevergoeding eisen als hoofdremedie

Op grond van wanprestatie kan men een schadevergoeding eisen, zie BW artikelen 6:74 lid 2 juncto 6:87 lid 1. Zo kunt u als ZZP’er en als eigenaar van het kapotte mobieltje een schadevergoeding claimen bij de verzekeraar voor de schade die uw onderneming heeft geleden gedurende de tijd dat u geen vervangende mobiele telefoon kreeg.

In het geval van schadevergoeding is er onderscheid te maken in schadevergoeding als hoofdremedie en schadevergoeding als aanvullende remedie. Als hoofdremedie komt de schadevergoeding in plaats van de prestatie van de schuldenaar. In het voorbeeld van de mobiele telefoon: de verzekeraar betaalt de schadevergoeding en de mobiele telefoon wordt niet meer vervangen door een leentoestel.

Schadevergoeding eisen als aanvullende remedie

Bij niet nakoming zijn er drie hoofdremedies mogelijk: nakoming, schadevergoeding of ontbinding. Er kan in dat geval bovendien nog schadevergoeding als aanvullende remedie worden geëist. Dat is mogelijk bij twee soorten schade. * Gevolgschade.
Gevolgschade is schade die u lijdt als gevolg van de wanprestatie. Stel u koopt een paard van een handelaar. Dit paard blijkt echter de ziekte rhinopneumonie te hebben. Dat is wanprestatie. Echter: dit paart besmet ook de andere paarden in uw stal. Dit betekent voor u een flinke gevolgschade. Deze gevolgschade moet u kunnen verhalen.

* Vertragingsschade.
Stel dat de paardenhandelaar u veel te laat het gekochte paard levert, waardoor u inkomsten misloopt doordat u niet aan toernooien kunt deelnemen en prijzengeld kunt innen. Een dergelijke vertragingsschade moet u eveneens kunnen verhalen.

Rangorde

Het onderscheid tussen schadevergoeding als aanvullende remedie en als hoofdremedie is een belangrijke voor de rangorde. Schadevergoeding als aanvullende remedie doet namelijk niet mee in de rangorde van de hoofdremedies. Immers: deze gevolg- of vertragingsschadevergoeding kan nog bovenop de hoofdremedies (te weten nakoming, schadevergoeding en ontbinding) worden opgelegd.

Rangorde in remedies

Nakoming of schadevergoeding?

De vraag is of er een rangorde in remedies –zoals hierboven omschreven- bestaat bij tekortkoming in de nakoming. Allereerst citeer ik de Hoge Raad: “In beginsel heeft de crediteur dan de keuze tussen nakoming, voor zover deze nog mogelijk is, (…) en schadevergoeding in enigerlei vorm (…). De crediteur is evenwel niet geheel vrij in deze keuze, maar daarbij gebonden aan de eisen van redelijkheid en billijkheid, waarbij mede de gerechtvaardigde belangen van de wederpartij een rol spelen.” Deze uitspraak houdt in dat er wel degelijk een rangorde is, waarbij rekening moet worden gehouden met de belangen van de schuldenaar en dat u de voor hem minst vergaande maatregel moet nemen. Dat is in beginsel het vorderen van de nakoming. Dit wordt ook wel het externe subsidiariteitsbeginsel genoemd. Met het subsidiariteitsbeginsel wordt bedoeld dat men de minst ingrijpende maatregel voor de schuldenaar als eerste kiest. Dit is voor de schuldenaar het minst belastend en de eiser krijgt toch datgene waar hij recht op heeft op basis van de overeenkomst. Zo geredeneerd is dit dus altijd de eerste in te zetten remedie.

Dat het vorderen van de nakoming de primaire remedie in de rangorde is, valt terug te voeren op het rechtsbeginsel pacta sunt servanda, de Latijnse uitdrukking voor: afspraken moeten gerespecteerd worden. Dit is een belangrijk rechtsbeginsel in het Nederlandse burgerlijk recht. Een overeenkomst wordt in beginsel altijd aangegaan met de bedoeling een prestatie te leveren in ruil voor een andere prestatie. Dat u nakomt wat u heeft afgesproken, vloeit automatisch voort uit de overeenkomst. Men kan hier niet zomaar door het plegen van wanprestatie onderuit komen.

Stolp zegt in haar boek over dit onderwerp het volgende: “Ondanks dit primaire belangrijke karakter van nakoming, ontbreekt in boek 6 BW een wettelijke bepaling waarin deze remedie aan de schuldeiser wordt toegekend. Dat dit achterwege is gelaten, heeft te maken met het feit dat het recht op nakoming reeds besloten ligt in de op de schuldenaar rustende verbintenis. Anders dan de (subsidiaire) remedies van ontbinding en vervangende schadevergoeding, vloeit nakoming dus rechtstreeks voort uit de verbintenis”. Met andere woorden: hoewel het in boek 6 BW niet is vastgelegd met zoveel woorden, is toch het vorderen van de nakoming de primaire remedie.

Dat nakoming de eerst te gebruiken remedie is, vloeit ook voort uit het systeem van de wet. Uit artikelen 6:74 lid 2 (voor schadevergoeding) en 6:265 lid 2 (voor ontbinding), blijkt dat de schuldenaar in verzuim moet zijn, voordat de schuldeiser tot schadevergoeding of ontbinding over kan gaan. Dat betekent dat de schuldeiser de schuldenaar in beginsel ingebreke moet stellen, waarbij hij hem een redelijke termijn biedt om alsnog na te komen (6:81 jo 6:82 BW).

Als nakoming niet hoeft

Er zijn een drietal gevallen wanneer geen ingebrekestelling nodig is en het verzuim van de schuldenaar direct intreedt.
Het eerste geval is wanneer een voor de voldoening bepaalde termijn verstrijkt, zonder dat de verbintenis is nagekomen 6:83BW. De afgesproken termijn is fataal, dus bij niet-nakoming kan de schuldeiser direct ontbinding of vervangende schadevergoeding eisen.
Een tweede geval wanneer verzuim direct intreedt, is bij rechtsverwerking. Dat houdt in dat de schuldenaar zijn recht op een ingebrekestelling verloren heeft door het kennelijk prijs te geven. Dit is het geval wanneer hij erkent dat hij in verzuim is of als hij schuldeiser heeft ontslagen van zijn plicht tot ingebrekestelling.
Een laatste situatie waarin de schuldenaar geen beroep kan doen op het recht om alsnog na te komen, is wanneer hij opzettelijk wanprestatie pleegt. Het is dan immers zijn eigen schuld dat hij met ontbinding of vervangende schadevergoeding wordt geconfronteerd.

Als nakoming niet mogelijk is

De stap van het vorderen van nakoming kunt u ook overslaan als nakoming absoluut of relatief onmogelijk is.
Absoluut onmogelijk is als de individueel bepaalde zaak teniet gaat. Een voorbeeld: ik koop een bootje van u, dat u in de schuur hebt staan. Helaas brandt de schuur af waardoor het bootje verbrandt en er niets meer van over is. Het is dan absoluut onmogelijk geworden om de overeenkomst na te komen.
Relatief onmogelijk is als een prestatie wel in principe verricht kan worden, maar stuit op praktische, morele of juridische bezwaren. Bijvoorbeeld: ik koop een bootje van u, dat helaas zinkt en op de bodem van de Waal komt te liggen. Hiermee wordt het praktisch onmogelijk om de overeenkomst na te komen.

Er zijn nog een aantal uitzonderingen wanneer nakoming overgeslagen kan worden, maar dit essay biedt niet de ruimte om deze uitgebreider te behandelen. Ik zal ze hieronder kort noemen.
1 houding van de schuldenaar
2 mededeling van de schuldenaar
3 de aanwezigheid van een nood- of een spoedeisende situatie
4 vergeefse poging tot nakoming
5 gedragingen van de schuldenaar achteraf
6 tekortkoming in de nakoming van een voortdurende overeenkomst
7 het bestaan van een zeer omvangrijke bijkomende schade

En verder…

Nakoming is dus de primaire remedie. Maar wat te doen als nakoming niet wenselijk of niet mogelijk is? Mag de schuldeiser dan zelf kiezen tussen vervangende schadevergoeding en ontbinding, of verdient een van deze remedies de voorkeur boven de ander?

Er bestaat geen rangorde tussen schadevergoeding en ontbinding. Welke van deze twee u het best kunt kiezen, hangt af van wat u met de remedie wilt bereiken. Bijvoorbeeld: Ik koop van u een fiets, maar ik betaal niet. Als u er dan voor kiest om te ontbinden, krijg u uw fiets terug. U kunt echter ook voor een vervangende schadevergoeding kiezen. In dat geval moet ik u een schadevergoeding betalen, die qua hoogte overeen zal komen met de koopprijs van de fiets. Op deze manier leidt de schadevergoeding ertoe dat de overeenkomst alsnog wordt nagekomen.

Soms hebben schadevergoeding en ontbinding zelfs hetzelfde effect. Ik koop bijvoorbeeld van u een fiets, maar u levert de fiets niet, terwijl ik al wel heb betaald. Nakoming is geen optie meer. Bij ontbinding evenals bij schadevergoeding (bestaande uit de koopprijs) krijg ik mijn geld terug. De schadevergoeding en ontbinding hebben dus precies hetzelfde effect.
Conclusie

Bij tekortkoming in de nakoming kunt u drie remedies toepassen: nakoming, ontbinding en schadevergoeding. De primaire remedie is hierbij de nakoming. Dit moet (waar mogelijk) als eerste toepassing vinden, tenzij er zich een uitzondering voor doet. Is nakoming niet mogelijk of wenselijk, dan heeft men nog de mogelijkheid tot ontbinding of schadevergoeding. Er is geen rangorde tussen die twee; voor welke optie u kiest, is afhankelijk van wat u ermee wilt bereiken.
Ik vind dit een goed systeem, omdat het geschillen zo effectief mogelijk oplost. Met ‘effectief’ bedoel ik dat partijen zoveel mogelijk hun zin krijgen, zonder dat de tegenpartij onevenredig grote offers moet maken. * * * Lijst van bronnen en literatuur

Boeken

* Ontbinding, Schadevergoeding en Nakoming; de Remedies Voor Wanprestatie In Het Licht van de Beginselen van Subsidiariteit en Proportionaliteit, M.M. Stolp. * Tekst & Commentaar Vermogensrecht, J.H. Nieuwenhuis, C.J.J.M. Stolker, W.L. Valk, M.H. Wissink. * Grenzen aan het recht op nakoming, M. Veldman. * Kernzaken Burgerlijk Recht, Verbintenissenrecht, Mr. R.C. van der Werff. * Niet-nakoming van verbintenissen, Mr. G.T. de Jong. * Nakoming, M.W. Scheltema en A.T. Bolt. * Nakoming of schadevergoeding, Peter van Wijck, 2007. * Rechtsverwerking, Prof. Mr. R.P.J.L. Tjittes. * Verbintenissenrecht, J.M. van Dunné. * Verbintenissenrecht Algemeen, C.J.H. Brunner en G.T. de Jong. * Verbintenissen uit de wet en schadevergoeding, Prof. Mr. J. Spier, Prof. Mr. T. Hartlief, Prof. Mr. G.E. van Maanen en Prof. Mr. R.D. Vriesendorp.

Jurisprudentie

* Hr 5 januari 2001, NJ 2001, 89; Multi Vastgoed/Nethou * HR 24 november 1995, NJ 1996, 160; Tromp c.s/Regency * HR 4 februari 2000, NJ 2000, 562; Mol/Meijer Beheer

Overig

* Remedies bij wederzijdse niet-nakoming, Mr.M.N . Schelhaas en mr. M.M.Stolp, uit Het Maandblad voor Vermogensrecht, 2009, nummer 3. * Aantekeningen Burgerlijk Recht 2, werkcollege 4 * Kassa, consumentenprogramma
Proassist komt beloften iPhone-verzekering niet na
Uitzending gemist, 25 februari 2012 http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/proassist-komt-beloften-iphone-verzekering-niet-na/speel/1/ --------------------------------------------
[ 1 ]. Sinds de invoering van het nieuw Burgerlijk Wetboek in 1992 is de term wanprestatie vervangen in de wetteksten door de term tekortkoming in de nakoming. In dit essay gebruik beide termen door elkaar aangezien zij hetzelfde inhouden.
[ 2 ]. Kassa consumentenprogramma,Proassist komt beloften iPhone-verzekering niet na. Uitzending gemist, 25 februari 2012.
[ 3 ]. Mr.M.N . Schelhaas en mr. M.M.Stolp, Remedies bij wederzijdse niet-nakoming, uit Het Maandblad voor Vermogensrecht, 2009, nummer 3, pagina 57.
[ 4 ]. J.H. Nieuwenhuis, C.J.J.M. Stolker, W.L. Valk, M.H. Wissink (2009), Tekst & Commentaar Vermogensrecht, pagina 551.
[ 5 ]. Arrest van de Hoge Raad in januari 2001, Multivastgoed/Nethou, NJ2001, 79
[ 6 ]. Mr. M.M. Stolp (2007),Ontbinding, Schadevergoeding en Nakoming; de Remedies Voor Wanprestatie In Het Licht van de Beginselen van Subsidiariteit en Proportionaliteit, pagina 233.
[ 7 ]. Mr. R.C. van der Werff (2008), Kernzaken Burgerlijk Recht, Verbintenissenrecht, pagina 100.
[ 8 ]. C.J.H. Brunner en G.T. de Jong(2004), Verbintenissenrecht Algemeen, pagina 260.

Similar Documents

Premium Essay

Baron Von Coburg

...Information for Plot worked by Ivan For the Growing Season Bushels of Wheat Pre-season Land 100 bw. 20 bw. 2 bw. SUBTOTAL TOTAL Post-Season 0 bw. 162 bw. 243 bw. 100 bw. 20 bw. 2 bw. 40 bw. 40 bw. 0 bw. 0 bw. 162 bw. Seed Fertilizer Ox Plow = Accounts Payable Owners’ Equity 100 bw. 20 bw. 2 bw. 40 bw. 162 bw. 243 bw. -2 bw. -20 bw. -4 bw. Description of Transaction Land from Baron Seeds from Baron Fertilizer from Baron Ox from Baron -2 bw. -20 bw. -4 bw. 3 bw. -3 bw. SUBTOTAL TOTAL -20 bw. 223 bw. 359 bw. 100 bw. 0 bw. 0 bw. 36 bw. 0 bw. 3 bw. 3 bw. 359 bw. -3 bw. -20 bw. 356 bw. Revenue Used Fertilizer Used Seed Used Ox (DEPRECIATION) Owed from Feyador the Plowmaker Used Plow (DEPRECIATION) Withdrawn by Baron Coburg Baron Coburg’s Sole Proprietorship Tabulated Information for Plot worked by Frederick For the Growing Season Bushels of Wheat Pre-season Land 50 bw. 10 bw. 1 bw. SUBTOTAL TOTAL Post-Season 0 bw. 101 bw. 138 bw. 50 bw. 10 bw. 1 bw. 40 bw. 40 bw. 0 bw. 0 bw. 101 bw. Seed Fertilizer Ox Plow = Accounts Payable Owners’ Equity 50 bw. 10 bw. 1 bw. 40 bw. 101 bw. 138 bw. -1 bw. -10 bw. -4 bw. Description of Transaction Land from Baron Seeds from Baron Fertilizer from Baron Ox from Baron -1 bw. -10 bw. -4 bw. -3 bw. -30 bw. 105 bw. 193 bw. 3 bw. -1 bw. 50 bw. 0 bw. 0 bw. 36 bw. 2 bw. 0 bw. 193 bw. SUBTOTAL TOTAL -1 bw. -30 bw. 193 bw. Revenue Used Fertilizer Used Seed Used Ox (DEPRECIATION) Paid Feyador the Plowmaker Used Plow...

Words: 1643 - Pages: 7

Free Essay

Elhaous

...technique HSA Goujon HSA pour ancrage dans le béton non fissuré HSA (rondelle standard) Béton Pose au travers Fixation mâle Entraxe faible Distance au bord faible Faible épaisseur béton/ fixation courte Corrosion HSA-BW (grande rondelle) Versions ■ HSA version acier électrozingué ■ HSA-BW version acier électrozingué avec grande rondelle ■ HSA-R2 version acier inoxydable A2 ■ HSA-R version acier inoxydable A4 Homologations ATE ATE 11/0374 pour chevillage Résistance au feu Rapport de tenue au feu 3215/229/12 Des homologations et procès-verbaux d’essais peuvent ne s’appliquer qu’aux produits sélectionnés uniquement ; reportez-vous aux documents pour plus de détails. Caractéristiques ■ Capacité de charge élevée jusqu’aux limites du béton ■ Moins de contrainte d’expansion pour des distances aux bords et des entraxes minimum ■ Trois profondeurs d’implantation pour des charges jusqu’à 30% supérieures pour le même diamètre Principe de pose 1 2 3.A 3.2 4.A 3.B HS-SC 4.B SW d0 3.1 SW S-TB Type HSA/ HSA-BW (acier au carbone) HSA-R2 (acier inoxydable A2) HSA-R (acier inoxydable A4) Classe de corrosion I II III Code lettre sans marque Code matériau Code lettre avec deux marques Code lettre avec trois marques Matière HSA / HSA-BW Type acier Protection Type acier Protection Tige filetée Acier au carbone 5µm mini Tige filetée Acier inox A2 Inox Tige filetée Acier inox A4 Inox Boulon Acier au carbone 5µm mini Boulon Acier inox A2...

Words: 3072 - Pages: 13

Free Essay

Devices Ii Hw Pg 504 #1-22 Section 9-1

...Section 9-1 1. Identify each type of filter response in Figure 9-32. A)Band-pass B)High-pass C)Low-pass D)Band-stop 2. A certain low-pass filter has a critical frequency of 800 Hz. What is its bandwidth? For this low-pass filter with fc of 800 Hz, the bandwidth is 800Hz. 3. A single-pole high-pass filter has a frequency-selective network with R=2.2 kΩ and C=0.0015µF. What is the critical frequency? fc=1/2πRC=1/(2π(2200Ω)(.0000000015F))= 48.2kHz Can you determine the bandwidth from the available information? No. 4. What is the roll-off rate of the filter described in Problem 3? As a single-pole filter it has a roll-off rate of -20 dB\decade. 5. What is the bandwidth of a band-pass filter whose critical frequencies are 3.2 kHz and 3.9 kHz? BW=fc2-fc1=3.9kHz-3.2kHz=700Hz What is the Q of this filter? Q=fo/BW= √fc1fc2/700Hz= √(3.2×3.9)/700=5.05 6. What is the center frequency of a filter with a Q of 15 and a bandwidth of 1 kHz? Q=fo/BW 15= fo/1kHz=15kHz Section 9-2 7. What is the damping factor in each active filter shown in Figure 9-33? DF=2-R1/R2 a)2- 1.2/1.2=1 b)2- 560/1000=1.44 c)both stage 1&2: 2- 330/1000=1.67 Which filters are approximately optimized for a Butterworth response characteristic? b)2- 560/1000=1.44 8. For the filters in Figure 9-33 that do not have a Butterworth response, specify the changes necessary to convert them to Butterworth responses...

Words: 800 - Pages: 4

Free Essay

Premature Infant

...Presenter: Robin Baweja MD PGY-3 Topic: Care of the Premature Infant Date: March 2, 2010 Introduction: Prematurity is defined as birth that occurs before 37 completed weeks of gestation. It is associated with 1/3 of all infant deaths in the US. Associated with diseases such as CP, vision impairment and hearing impairment. Complications of prematurity are the underlying reasons for the higher rate of infant mortality and morbidity. There are both short-term complications and long-term sequelae in patients that survive and are discharged from the NICU Key Definitions of Premature Infants: Defined as GA or weight Late Preterm Birth – GA between 34 and less than 37 weeks Very Preterm Birth – GA less than 32 weeks Extremely Preterm Birth – GA at or below 25 weeks Low Birth Weight – BW less than 2500 grams Very Low Birth Weight – BW less than 1500 grams Extremely Low Birth Weight – BW less than 1000 grams Short term complications of Prematurity: NICU based Respiratory Distress PDA Bronchopulmonary Dysplasia Late Onset Sepsis Grade III – IV Intraventricular Hemorrhage Necrotizing Enterocolitis Periventricular Leukomalacia ROP Long Term Complications of Prematurity: Outpatient Based Neurodevelopmental Disabilities – impaired cognitive skills, motor deficits, sensory impairments, vision and hearing losses, behavioral problems. Chronic Health Issues – RSV, asthma, feeding intolerance, surgical issues, poor...

Words: 739 - Pages: 3

Premium Essay

The Sustainability of Bws Under Philippine Laws

...The Sustainability of BWS under Philippine Laws (A Position Paper) The case of People v. Genosa in 2004 was a landmark case that allowed for the Philippine laws to recognize a kind of self-defense that is exclusively for women. The recognition of Battered Women Syndrome (BWS) was not only considered a triumph for Women and Children’s Rights advocates but it was also an implied recognition of the insufficiency of laws protecting the rights of women and children in the country by the highest court of the land. Thus, three months after the promulgation of the People v. Genosa Decision, Republic Act No. 9262 or the Anti-Violence Against Women and their Children Act (AVAWC) was enacted. I. The Status of Women Experiencing Violence in the Philippines Abuse of women in the Philippines is not a new issue. Reports of violence against women have consistently been present in data gathered by concerned agencies and advocate groups. In 2008, the Philippine National Police reported 6, 905 and in 2009, a total of 9, 485 cases of violence against women respectively. Table 1. Cases of Violence Against Women Reported to the Police, 2008-2009 |Classification of Offenses |2008 |2009 |08-09 Inc/Dec | | |Number |Percent |Number |Percent |Number |Percent | |Rape |811 |11...

Words: 4704 - Pages: 19

Premium Essay

Tools for Business

...Engineering AV, 30 higher education credits Tools for Business Intelligence A comparison between Cognos 8 BI, Microsoft BI and SAP BW/NetWeaver Katarina Lundqvist Abstract 2010-03-17 Tools for Business Intelligence A comparison between Cognos 8 BI, Microsoft BI and SAP BW/NetWeaver Katarina Lundqvist Abstract The aim of the thesis was to conduct a general study of Business Intelligence and BI systems followed by a comparison of Cognos 8 BI, Microsoft BI and SAP BW/NetWeaver. The goal was to distinguish similarities and differences between the tools regarding technique, cost, usability and educational need and to provide a mapping for different customer situations. The method consisted of a theoretical study followed by a practical part including development, testing and interviews. The comparison showed that SAP and Microsoft both use the client/server model while Cognos is an integrated web-based system built on SOA. SQL Server can only be installed on Windows while BW and Cognos also support UNIX, Linux and IBM. SSRS report formats are HTML, PDF, CSV, XML, TIFF, Word and Excel. In BW, query results can be viewed as HTML, CSV and Excel. Cognos report formats are HTML, PDF, CSV, XML and Excel. The educational need for SQL Server and Cognos is low and may often be solved internally or through e-learning. In contrast, BW uses its own terminology and the enhanced star schema,...

Words: 25350 - Pages: 102

Premium Essay

Increasing the Profits by Opening the Book

...Increasing Profits by Opening the Books - BusinessWeek keyword, company, ticker Available on the iPad SPECIAL REPORT September 23, 2010, 11:56AM EST text size: T T Business Books Track and share business topics across the Web. Increasing Profits by Opening the Books Financial transparency and giving workers at all levels a direct stake in a company's success can help boost efficiency and earnings, says Jody Heymann By Jody Heymann Open Source Software Open Innovation Open Government E-Book Readers All 213 employees at Great Little Box know exactly how profitable the business is. Executives at the Canadian packaging manufacturer discuss the company's finances, production, and sales performance in detail at monthly meetings with staff that ranges from machine operators on the factory floor to senior managers. Such open-book management is tied to the company's profit-sharing strategy: 15 percent of pretax earnings are split equally among everyone at Great Little Box. The company started profit sharing in 1991 because they believed employees would work harder if they felt "they matter and their work matters," says Margaret Meggy, who co-founded the company with her husband and now serves as its human resources chief. She's right. Our research shows that sharing financial information and profits with low-skilled workers helps boost both efficiency and profits. Yet while sharing profits and financial data with top managers is common, it is rare at the bottom...

Words: 1487 - Pages: 6

Premium Essay

Reinforced Concrete

...48 36 24 Vu ( x) 12 0 0  12  24  36  48  60 0 5 10 15 20 25 x 10 9 8 7 6 s1 ( x) 5 4 3 2 1 0 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 x 10 9 8 7 6 s2 ( x) 5 4 3 2 1 0 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 x T.Panayotidi.....10/10/2015 C:\TTP\CIEN E4232\2015F\ 4/6 7-2 Explain why the torsion in the edge beam A-B in Fig. 7-21a is called “equilibrium torsion,” while the torsion in the edge beam A1-B1 in Fig. P7-3 is called “compatibility torsion.” If the edge beam A-B in Fig. 7-21c did not resist torsion, the beam would rotate, uninhibited, about its longitudinal axis and fail to resist the action of load P. Essentially, the torsional resistance of the beam is required for equilibrium to be satisfied. On the contrary, if beam A1-B1 in Fig. P7-3 did not resist torsion, the beam would rotate only slightly before the floor’s weight and superimposed loads would be redistributed to other elements, thereby satisfying equilibrium through the redundancy of the system. The torsion in A1B1 only arises from the need to maintain compatibility of deformations between the ends of the joists and the twisting of the edge beam. 7-3 The two parts of this problem refer to the floor plan shown in Fig. P7-3. Assume that the entire floor system is constructed with normal-weight concrete that has a compressive strength, f’c = 4,500 psi. Also...

Words: 4036 - Pages: 17

Free Essay

Business Plan

...KBU INTERNATIONAL COLLEGE SCHOOL OF ENGINEERING AND COMPUTING BENG (HONS.) ELECTRICAL & ELECTRONIC ENGINEERING ACADEMIC YEAR 2012/2013 Name 1 2 Student ID Class Code Module : 16-5117-00L Communication Systems & Computer Network Serene Chan Lab 2 – Frequency Modulation 28th November 2012 5th November 2012 Lecturer Coursework Title Lab Session Report Submission Date : : : : Communication Systems & Computer Network Lab 2 KBU International College School of Engineering & Computing Lab Feedback Form BENG (HONS.) ELECTRICAL & ELECTRONIC ENGINEERING 16-5117-00L Communication System & Computer Network Lab 2 – Frequency Modulation Student Name 1 2 Student ID Class Code Assessment: Criteria Experimental Results Experimental Result Plots Discussion Marks: 1st 2:1 2:2 3rd F Comments / 30 10 10 / 50 / / General comments: __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ Assessor’s signature: ______________________ (Name: Serene Chan ) Date : ______________________ Frequency Modulation 1 Communication Systems & Computer Network Lab 2 LAB 2 : Frequency Modulation Objectives: • Perform and explain calculations pertinent to FM (Frequency Modulation). Experiment Procedures 1. Connect the circuit as shown in Figure 1. • FM Generator (to generate FM signal) • Resistor of 1k . • Oscilloscope (to view...

Words: 1916 - Pages: 8

Premium Essay

A Finite Element Analysis Model for the Behaviour of Cold-Formed Steel Channel Columns Under Axial Thrust

...A FINITE ELEMENT ANALYSIS MODEL FOR THE BEHAVIOUR OF COLD-FORMED STEEL CHANNEL COLUMNS UNDER AXIAL THRUST MASTURA BINTI RAFEK Bachelor of Engineering (Hons) Civil UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA 2010 A FINITE ELEMENT ANALYSIS MODEL FOR THE BEHAVIOUR OF COLD-FORMED STEEL CHANNEL COLUMNS UNDER AXIAL THRUST By MASTURA BINTI RAFEK This report is submitted as a requirement for the degree of Bachelor of Engineering (Hons) Civil UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA MARCH 2010 DECLARATION BY THE CANDIDATE I (Mastura Binti Rafek, 2007121693) confirm that the work in this report is my own work and the appropriate credit has been given where references have been made to the work of other researchers. (………………………………………….) Student Name : Mastura Binti Rafek Student ID : 2007121693 Date : 31st MARCH 2010 ACKNOWLEDGEMENT First and foremost, I would like to express my gratitude to ALLAH S.W.T for giving me the guidance and strength in making this research project proposal a success. I would like to express my sincerest gratitude to all those who helped me navigate this long and fruitful journey. Sincerest thanks go to my supervisor Mr. Mohd. Raizamzamani Bin Md. Zain for his guidance, knowledge, patience, supervision and encouragement towards me in preparation of this study. His are ever dynamic and also his dedication in encourage of young researcher. Not forget, great appreciation go to my friends for their co- operation in completion this project. Finally, to my family...

Words: 19871 - Pages: 80

Premium Essay

Wargames

...A Kappa White Paper Business Wargaming This white paper introduces KappaWest’s Business Wargaming concept and process. Its purpose is to help readers determine if and how wargaming might be used in their organizations. C. J. Kurtz President, KappaWest WP-BW Entire content © 2007, KappaWest CONTENTS INTRODUCTION ……………..………………………………………………………………….………………….. SETTING THE STAGE ……………………………..……….………………………………………… BUSINESS WARGAMING PURPOSES …………………………………………………………………………. LEVELS OF BUSINESS WARGAMING …………………………………………………………………………. ROLES IN THE WARGAME TYPICAL WARGAME FORMAT WARGAME DOCUMENTATION WHAT DOES IT TAKES? ………………………………………………………………………….. ………………………………...…………………………………… 1 2 4 5 6 9 ………………………………………………..……..…………….. 10 …………………………………………………….………………………. 12 LESSONS LEARNED ………………………………………………......………………………………………….. 13 KAPPAWEST’S ROLE ……………………………………………………………………………………………. 14 EXAMPLES OF BUSINESS WARGAMES………………………………………………...………...……...……. 14 SUMMARY ………………………………………………………………………………………………………….. 16 ABOUT KAPPAWEST Formed in 1974 as The Kappa Group, KappaWest is a strategic management consulting firm specializing in helping clients increase the effectiveness and efficiency of their corporate, marketing and sales operations. It is especially known for its application of military concepts, principles and processes - including Business Wargaming - to business. KappaWest serves clients throughout the world from its Laguna Hills, California offices and has undertaken...

Words: 6588 - Pages: 27

Free Essay

Riggs

...m/tU! xzmjt!ufnqfsbuvsb;!51!hs/! njmj;!4-6!n! xpob;!8!lh! ! 334 Tbilisi, TamaraSvilis 12. (vake-saburTalos gza) tel.: 214 62 62 faqsi: 231 11 91 el.fosta: info@eth.ge http://www.eth.ge HDEm 451 REM GERMAN HDEm 1901 REM GERMAN HDEm 2250 REM GERMAN HDEm 190 REM GERMAN nbSbmj!xofwjU!sfdywjt! bqbsbuj!)tbzpgbdypwsfcp*! ! ! lwfcb;!331w!! [sbwj;!2-8!lwu! xofwb;!231!cbsj! xzmjt!ybskj;!471.4:1!m/tU! xzmjt!ufnqfsbuvsb;!51!hs/! njmj;!6!n! xpob;!:-6!lh! ! nbSbmj!xofwjU!sfdywjt! bqbsbuj! )obyfwsbe!qspgftjpobmvsj*! ! lwfcb;!331w!! [sbwj;!2-9!lwu! xofwb;!236!cbsj! xzmjt!ybskj;!471.521!m/tU! xzmjt!ufnqfsbuvsb;!51!hs/! njmj;!6!n! xpob;!23!lh! ! tbnsfxwfmp!nbSbmj!xofwjU! sfdywjt!bqbsbuj!! )qsfnjvn!lmbtj*! ! lwfcb;!331w!! [sbwj;!3-3!lwu! xofwb;!261!cbsj! xzmjt!ybskj;!511.561!m/tU! xzmjt!ufnqfsbuvsb;!51!hs/! njmj;!9!n! xpob;!2:!lh! ! tbnsfxwfmp!nbSbmj!xofwjU! sfdywjt!bqbsbuj!! )tbnsfxwfmp*! ! lwfcb;!491w!)4!gb{b*! [sbwj;!6!lwu! xofwb;!321!cbsj! xzmjt!ybskj;!891!m/tU!...

Words: 10287 - Pages: 42

Premium Essay

Effects of Nutrition Choices and Lifestyle Changes on the Well-Being of Cats, a Carnivore That Has Moved Indoors

...sustain its preferred body condition and avoid obesity, whether a cat is active versus inactive and neutered versus intact, veterinarians prefer controlled meals of 25% to 35% caloric intake versus free-feeding in order to supervise the caloric and protein intake (Zoran, 2011, p. 603). Furthermore, female neutered cats only require 60 to 70 kcals to maintain a decent body condition score whereas male neutered cats require even less (45 to 55 kcals) (Zoran, 2011, p. 598). Studies have also proven that every cat’s activity level must be taken into consideration as their dietary needs call for increased caloric intake to match their energy output. In order to maintain muscle mass, an active 4-kg cat’s protein intake was 4.3g of protein/kg of BW/d, whereas a neutered (less...

Words: 1334 - Pages: 6

Free Essay

Peds Soap

...travels stated. Illness is of moderate severity. Medical history: Birth at Mexicali mex normal vaginal delivery at 38.5 weeks. BW 7.2 lbs BL 20.5 inches. Surgical history: none Gynecology: male Family history Grandmother has cancer, Father anemia and diabetes mother has hypertension Social history: lives with both parents. No family members allowed smoking inside house Current medicines: none Allergies none Objective Vital signs: Height: 35 inches Weight: 31 lbs 2 oz BMI 17.79, Temperature 98.62F, Pulse 110 beats per minute, Respiratory rate 24 breaths per minute, O2 sat 95%. Head circumference 26 inches. Physical Examination: Constitutional: Alert, cooperative, not sick appearing, Head normocephalic, AF closed Eyes: normal, Ears; normal Nose: rhinitis, Mouth: normal, Throat: injected Neck: normal, Lungs; rales , ronchi , wheazzing ++ Heart: normal, no murmur Chest / breast: normal no retractions good air exchange, Gastrointestinal: normal, Genitourinary: male, Lymphatic: normal, Musculoskeletal: normal full ROM, Skin: normal, Extremities: normal, Neurological/Psychiatry: normal, Head/Face: normal. Assessment/Diagnosis: ICD-9 Codes 1. 465.9 URI 2. 4660 bronchitis 3. 462 pharyngitis Plan /Procedures: 99214, 94760 o2 sat, Medications: Prelone 15 mg/5ml oral syrup take 5 ml orally fro 3 times at day dispense 75 ml no refills Amoxicillin 400 mg/5ml oral suspension reconstituted, take 5ml orally...

Words: 700 - Pages: 3

Free Essay

Bretton Woods: a Later Analysis

...Academic year: 2013-2014 Degree on Management International Negotiation “The Bretton Woods Agreement [1944]” Luís Leite Teacher in Charge: Carmen Amado Mendes Index: “The Bretton Woods Agreement [1944]”........................................... 0 Luís Leite ............................................................................................ 0 1. Introduction ................................................................................ 2 2. Pre-Negotiation ........................................................................... 4 3. Negotiation before the final conference ................................... 11 4. Negotiation: The Bretton Woods Conference ........................... 15 5. Conclusion: Later changes and full analysis ............................. 19 6. Primary Sources and Bibliography ............................................ 22 7. Annexes: .................................................................................... 26 FEUC – Negociação Internacional – 2013-14 1 1. Introduction The United Nations Monetary and Financial Conference that occurred from the 1st of July to the 22nd in 1944 better known as the Bretton Woods conference gave origin to a ground-breaking system. It was the first time a fully negotiated monetary order came to existence which a new paradigm perspective on how to face economical international relations. This essay will help you understand why the Bretton Woods system happened, its historical context...

Words: 7789 - Pages: 32