Free Essay

Analiza Swot Toyota

In: Business and Management

Submitted By Cosmin
Words 1875
Pages 8
. Introducere
2. Analiza SWOT – prezentare teoretica
3. Analiza SWOT a companiei Toyota
4. Concluzii
5. Bibliografie
1. INTRODUCERE
In economia moderna, firmele reprezinta „forta motrica" a progresului, a dezvoltarii, sunt cele ce asigura necesarul de supravietuire al societatii. Studiind firmele, evidentiem polarizarea acestora in doua categorii: unele care obtin succese apreciabile, prospera si se dezvolta constant, iar altele care se lupta cu greu pentru supravietuire sau inregistreaza performante economico-financiare modeste. Examinarea factorilor care determina succesul sau esecul unei firme (afaceri), a determinat cererea unor metodologii specifice de analiza si diagnosticare a activitatii firmei (afacerii). Managementul strategic este procesul prin care o firma poate obtine efecte materializate in cresterea semnificativa a performantelor sale, in consolidarea pozitiei ei pe piata si anume prin elaborarea, implementarea si controlul strategiei firmei in vederea realizarii misiunii asumate si asigurarii avantajului competitiv. Formularea strategiei firmei este procesul prin care managementul firmei defineste misiunea ei strategica, deduce obiectivele strategice necesare realizarii misiunii, alege 13213e41n strategia adecvata atingerii obiectivelor si precizeaza modalitatile punerii in opera a acesteia. Luarea deciziilor strategice privind definirea misiunii firmei, stabilirea obiectivelor strategice si a strategiei necesare atingerii lor, aplicarea planului care materializeaza strategia respectiva, se bazeaza pe un amplu proces de analiza si evaluare a mediului de actiune a firmei, a situatiei competitivitatii ei in acest mediu si a situatiei firmei, a capacitatii acesteia de a infrunta schimbarile produse in mediu.
Managementului strategic ii este specific, in esenta, analiza continua, pe de o parte, a mediului extern al firmei pentru a anticipa sau sesiza la timp schimbarile din cadrul acestuia iar pe de alta parte, a situatiei interne a firmei pentru a evalua capacitatea ei de a face fata schimbarilor. Metoda de analiza a mediului, a competitivitatii si a firmei pe care o prezint in continuare, este analiza SWOT.
2. ANALIZA SWOT – prezentare teoretica
Analiza SWOT constituie cea mai importanta tehnica manageriala utilizata pentru intelegerea pozitiei strategice a unei intreprinderi/organizatii. Analiza SWOT incepe cu scrierea unei liste cu puncte curente: puncte de forta dar si puncte de slabiciune, privind starea unei intreprinderi/organizatii.
SWOT reprezinta acronimul pentru cuvintele englezesti „Strengthts" (Forte, Puncte forte), „Weaknesses" (Slabiciuni, Puncte slabe), „Opportunities" (Oportunitati, Sanse) si „Threats" (Amenintari). Primele doua privesc firma si reflecta situatia acesteia, iar urmatoarele doua privesc mediul si oglindesc impactul acestuia asupra activitatii firmei. Punctele forte ale firmei sunt caracteristici sau competente distinctive pe care aceasta le poseda la un nivel superior in comparatie cu alte firme, indeosebi concurente, ceea ce ii asigura un anumit avantaj in fata lor. Altfel prezentat, punctele forte, reprezinta activitati pe care firma le realizeaza mai bine decat firmele concurente, sau resurse pe care le poseda si care depasesc pe cele ale altor firme.
Punctele slabe ale firmei sunt caracteristici ale acesteia ariile sale de vulnerabilitate, zonele de resurse sarace, si alte „valori negative" sau ‚conditionari negative’ care ii determina un nivel de performante inferior celor ale firmelor concurente. Punctele slabe reprezinta activitati pe care firma nu le realizeaza la nivelul propriu celorlalte firme concurente sau resurse de care are nevoie dar nu le poseda.
„Oportunitatile" reprezinta factori de mediu externi pozitivi pentru firma, altfel spus sanse oferite de mediu, firmei, pentru a-si stabili o noua strategie sau a-si reconsidera strategia existenta in scopul exploatarii profitabile a oportunitatilor aparute. „Oportunitati" exista pentru fiecare firma si trebuie identificate pentru a se stabili la timp strategia necesara fructificarii lor sau pot fi create, indeosebi pe baza unor rezultate spectaculoase ale activitatilor de cercetare-dezvoltare, adica a unor inovari de anvergura care pot genera chiar noi industrii sau domenii aditionale pentru productia si comercializarea de bunuri si servicii.
„Amenintarile" sunt factori de mediu externi negativi pentru firma, cu alte cuvinte situatii sau evenimente care pot afecta nefavorabil, in masura semnificativa, capacitatea firmei de a-si realiza integral obiectivele stabilite, determinand reducerea performantelor ei economico-financiare. Ca si in cazul oportunitatilor, „amenintari" de diverse naturi si cauze pandesc permanent firma, anticiparea sau sesizarea lor la timp permitand firmei sa-si reconsidere planurile strategice astfel incat sa le evite sau sa le minimalizeze impactul. Mai mult, atunci cand o amenintare iminenta este sesizata la timp, prin masuri adecvate ea poate fi transformata in oportunitate.
Aplicarea analizei SWOT este facilitata daca se foloseste o lista de probleme care trebuie urmarite in cadrul analizei si ale caror raspunsuri sunt relevante pentru evaluarea situatiei de fapt a mediului si a firmei. Este recomandabil ca problemele urmarite in ceea ce priveste punctele forte, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile sa aiba o anvergura necesara pentru a fi cu adevarat probleme strategice, sa aiba legatura cu planurile strategice si sa ofere indicii semnificative pentru evaluarea judiciozitatii acestora si, la nevoie, pentru reconsiderarea lor.
3. ANALIZA SWOT A COMPANIEI TOYOTA
PUNCTE FORTE
Noi investitii ale companiei Toyota in fabrici din SUA si China au crescut profiturile acesteia in 2005 contrar trendului mondial din industria auto. Profiturile nete au crescut cu 0.8% la 117000 miliarde yeni, in timp ce vanzarile au crescut cu 7.3% la 1855000 miliarde yeni. Comentatorii au disputat ca motivul este mixul de produse pe care compania il serveste pentru piata auto. Acesta este un exemplu a unei segmentari foarte concentrate, pozitionand si tintind in diferite tari.
In 2003 Toyota si-a devansat rivalul sau Ford, pentru a deveni al doilea fabricant de masini mondial cu 6.78 milioane de unitati. Compania se afla in spatele rivalului General Motors care a vandut 8.59 milioane de unitati in aceeasi perioda. Puternica sa pozitie din industrie este bazata pe o serie de factori care include o gama diversificata de produse , marketing cu tinte bine definite, si un angajament catre calitate si procedeul de fabricatie. Toyota tinteste sa ajunga liderul cu cea mai buna calitate in ceea ce priveste fabricarea de automobile, jucand un rol important in marketing si in inovarea tehnologiei fapt care duce la cresterea popularitatii ei. Compania produce o gama larga de vehicule, atat pentru persoane fizice cat si pentru organizatii comerciale, de la micul Yaris la camioane mari. Compania foloseste tehnici de marketing pentru a identifica si satisface nevoile consumatorilor.
Toyota este un brand puternic, de incredere cu o tehnologie foarte avansata, cu detalii tehnice caracteristici si cu o imagine foarte buna. De asemenea compania isi maximizeaza profitul prin abordari de fabricatie eficiente.
Toyota este momentan fabricantul de masini numarul 1 pe piata din Australia cu o piata de desfacere de 20%.Tot in Australia compania este foarte bine cotata atat ca incredere cat si ca imagine, castigand chiar trei prestigioase premii Banksia si un altul pentru cea mai buna prestatie de la Statele Unite.
PUNCTE SLABE
Fiind o companie mare, isi are propriile probleme. Cererea mondiala pentru automobile se afla intr-o conditie de exces, prin urmare fabricantii de automobile trebuie sa se asigure ca modele lor sunt cele pe care le vor consumatorii. Majoritatea produselor Toyota sunt destinate pentru SUA si Japonia. Prin urmare compania este expusa la fluctuatiile politice si economice din aceste doua tari. Poate de aceea compania a inceput sa-si indrepte atentia catre noua piata in dezvoltare din China. Miscarile din cursurile de schimb scot la iveala cum marginile deja reduse din piata automobilistica, se reduc.
Compania trebuie sa continue sa produca masini pentru a-si mentine eficienta operationala. Fabricile reprezinta o investitie imensa in costuri costisitoare fixe, precum si costuri mari de instruire (training) si forta de munca. Prin urmare daca piata automobilistica experimenteaza o decadere, compania s-ar confrunta cu un surplus de oferta. Pe de alta parte daca piata automobilistica ar experimenta o crestere, compania ar putea pierde oportunitatea de a incasa castiguri suplimentare din cauza sub-capacitatii sale de productie. Aceasta este o problema specifica fenomenului de fabricare a automobilelor in volume mari.
In ceea ce priveste vehiculele hibride, tehnologia este noua si "not tried and true" si inca se stiu putine lucruri despre aceasta manifestare in curs de dezvoltare.Automobilele Toyota pe benzina si diesel s-au tot fabricat de ani buni si s-au dovedit a fi demne de incredere odata cu trecerea anilor, insa vehicilele bazate pe puterea electrica/solara sunt noi pe piata marketingului iar cumparatorii ar putea sa manifeste o indiferenta fata de aceasta schimbare.
OPORTUNITATI
Lexus si Toyota au acum reputatia de fabricanti de automobile ecologice ( nepoluante). Lexus are hubridul RX 400h, iar Toyota are un Prius, masina avand un desing prietenos ombinat cu puterea unui motor electric. Amandoua sunt bazate pe tehnologiile avansate create de catre organizatie. Cresterea alarmanta a pretului petrolului, a crescut vanzarile vehiculelor hibride. Toyota a vandut de asemenea aceasta tehnologie si altor producatori de automobile; de exemplu Ford a cumparat tehnologia pentru noul sau SUV Explorer Hybrid. Astfel de lucruri nu pot decat sa mareasca interesul companiei Toyota pentru a investi in inovatia si cercetarea tehnologiei hibrid.
Toyota tinteste catre noua tendinta urbana. Compania a lansat noul Aygo, care tinteste noua piata streetwise si capteaza ( sau incearca sa o faca) natura culturii dansului si a DJ-ului, intr-un segment foarte competitiv. Masina in sine este o decapotabila unica, cu modele extinse. Segmentul ingust este notoriu pentru marginile sale inguste si dificultatile de brand.
AMENINTARI
Rechemarea vehiculelor este mereu o problema existenta pentru fabricantii de autovehicule. In 2005 compania a trebuit sa recheme 88000 de automobile utilitare si camionete pick up datorita unor defectiuni la sistemul de suspensie din fata. Toyota nu a furnizat detalii privind costul acestei operatiuni. Majoritatea vehiculelor afectate au fost vandute in SUA, in timp ce restul au fost vandute in Japonia, Europa si Australia.
Ca orice producator de masini, Toyota se confrunta cu rivalitate competitiva pe piata automobilistica. Competitia creste aproape zilnic, cu noi competitori venind pe piata din China, Coreea de Sud si noi fabrici din Europa de Est. Compania este de asemenea expusa oricarei modificari a pretului materialelor brute, precum cauciu, otel, combustibil. Economiile cheie din Pacific, SUA si Europa experimenteaza de asemenea decaderi. Acesti factori economici reprezinta posibile amenintari pentru compania Toyota.
Tot amenintare este si presiunea exercitata de companiile cu concurenta directa de pe piata autovehiculelor ca de exemplu : companiile Hyundai, Honda, Ford etc.
4. CONCLUZII
In urma identificarii punctelor tari, a punctelor slabe, a oportunitatilor si a amenintarilor se poate concluziona ca Toyota :
- este o companie profitabila;
- are un management modern;
- are o structura organizatorica optima;
- poseda o baza tehnico-materiala moderna in proportie de aproximativ 80%;
- are o cultura organizationala buna;
- are produse diversificate si de buna calitate;
- are un pret de cost al produselor competitiv;
- are o piata de desfacere stabila si este posibila largirea ei;
- a obtinut profit constant;
- are posibilitatea si conditiile de diversificare a produselor;
- are posibilitatea de a se mentine printre liderii de renume ai pietei nationale.
Astfel, analiza SWOT este o metoda eficienta, utilizata in cazul planificarii strategice pentru identificarea potentialelor, a prioritatilor si pentru crearea unei viziuni comune de realizare a strategiei de dezvoltare. De fapt analiza SWOT trebuie sa dea raspunsul la intrebarea „Unde suntem?", aceasta implicand analiza mediului intern al intreprinderii si a mediului extern general si specific.
Analiza SWOT da ocazia sa se identifice masurile oportune pentru inlaturarea/diminuarea punctelor slabe (ierarhizarea lor ca prioritati) si elimina in mare masura surprinderea in cazul amenintarilor.
5. BIBLIOGRAFIE
- Coneliu Russu, Management strategic, Editura ALL BECK, Bucuresti, 1999.
- Vasile Balaure, Marketing, Editura Uranus, Bucuresti, 2000.

Similar Documents

Free Essay

Analiza Swot a Firmei Toyota

...1. Introducere 2. Analiza SWOT – prezentare teoretica 3. Analiza SWOT a companiei Toyota 4. Concluzii 5. Bibliografie 1. INTRODUCERE In economia moderna, firmele reprezinta „forta motrica" a progresului, a dezvoltarii, sunt cele ce asigura necesarul de supravietuire al societatii. Studiind firmele, evidentiem polarizarea acestora in doua categorii: unele care obtin succese apreciabile, prospera si se dezvolta constant, iar altele care se lupta cu greu pentru supravietuire sau inregistreaza performante economico-financiare modeste. Examinarea factorilor care determina succesul sau esecul unei firme (afaceri), a determinat cererea unor metodologii specifice de analiza si diagnosticare a activitatii firmei (afacerii). Managementul strategic este procesul prin care o firma poate obtine efecte materializate in cresterea semnificativa a performantelor sale, in consolidarea pozitiei ei pe piata si anume prin elaborarea, implementarea si controlul strategiei firmei in vederea realizarii misiunii asumate si asigurarii avantajului competitiv. Formularea strategiei firmei este procesul prin care managementul firmei defineste misiunea ei strategica, deduce obiectivele strategice necesare realizarii misiunii, alege 13213e41n strategia adecvata atingerii obiectivelor si precizeaza modalitatile punerii in opera a acesteia. Luarea deciziilor strategice privind definirea misiunii firmei, stabilirea obiectivelor strategice si a strategiei necesare atingerii lor, aplicarea......

Words: 1892 - Pages: 8

Free Essay

El-Elamein

...Përfitimet e Analizës SWOT Përdorimi efektiv i analizës SWOT sjell disa përfitime për një manaxher kur ai harton një plan marketing. Këto janë treguar në tabelën e mëposhtme: 1. Thjeshtësia Nuk kërkohen trajnim i specializuar dhe aftësi teknike. Analisti ka nevojë vetëm për një kuptim të plotë dhe të gjithanshëm të firmës dhe industrisë në të cilën ajo operon. 2. Kosto më të ulëta Trajnimi i shtrenjtë dhe, në disa raste, tërë departamenti i planifikimit mund të eleminohen ose të reduktohen me thjeshtësinë e SWOT-it. Perfitimet 3. Fleksibiliteti Një sistem informacioni marketing ekstensiv nuk kërkohet për t’u përdorur me sukses. Analiza SWOT është e aftë dhe e mundshme të inkorporojë output-in e çdo sistemi informacioni brenda strukturës së palnifikimit. IntegrimiSWOT ka aftësinë të integrojë dhe sintetizojë burimet e ndryshme të informacionit. 4. Bashkëpunimi Analiza SWOT nxit dhe ndihmon bashkëpunimin dhe shkëmbimin e informacionit të hapur midis manaxherëve të fushave funksionale të ndryshme. Ky bashkëpunim ndihmon të zbulojë dhe eleminojë mospajtimet dhe mosmarrëveshjet e dëmshme potenciale dhe mbush zbrazëtitë në analizën para arritjes së stadit aktual të planifikimit. Udhëzimet për një analizë SWOT produktive 1. Të jetë e fokusuar Një analizë e vetme dhe e gjerë çon në përgjithësime të pakuptueshme dje jo domethënëse. Rekomandohet analiza e ndarë për çdo kombinacion produkt/treg 2. Kërkim gjerësisht për konkurrentët Firma aduhet të...

Words: 4271 - Pages: 18

Free Essay

Podjetje

...1. ZNAČILNOSTI PODJETJA Z razvito blagovno proizvodnjo se je pojavilo podjetje kot tipična osnovna celica gospodarstva. Vsako podjetje je enota, ki je samostojna v pravnem, ekonomskem, operativnem, eksternem in internem pogledu, glede razvoja, odločanja o delu in organiziranju, razdeljevanju dobička, v pogledu ciljev in zagotavljanja svojega obstoja. Podjetje ima mnogo ciljev, izstopa pa tisti, ki je opredeljen kot maksimiziranje razmerja med vrednostjo rezultata in vrednostjo vlaganj v poslovanje. Uravnava ga koncept racionalnosti, da se z določenimi vlaganji doseže kar največji rezultat. Zaradi relativno velike samostojnosti nosi podjetje sam riziko za uspešnost svojega poslovanja, za katero ima stalni in glede na druge družbene institucije relativno najbolj objektivni test na trgu. Podjetje mora torej imeti neko minimalno ekonomsko moč, ki mu omogoča samostojni obstoj in razvoj. Prav zato, ker lahko podjetje posluje z dobičkom, mora samo prevzemati tudi tveganje izgube. Zato mora biti samostojno z vidika upravljanja in poslovodenja. Nosi tveganje, torej gre lahko v stečaj in izgine. Da se to ne zgodi, se je prisiljeno stalno prilagajati spremembam v okolju. Lahko rečemo, da je podjetje institucija, ki mora vedno znova dokazovati svojo pravico do obstoja, kar jo nujno dela najbolj fleksibilno med vsemi institucijami v družbi. Z njo je prilagojen proces prilagajanja spreminjajočim se potrebam na trgu. Značilnosti podjetja po Gutenbergu: ➢ enotnost v......

Words: 10657 - Pages: 43

Free Essay

Corporate Responsibility Essay

...Corporate Responsibility From a business perspective, working under government contracts can be a very lucrative proposition. In general, a stream of orders keep coming in, revenue increases and the company grows in the aggregate. The obvious downfalls to working in this manner is both higher quality expected as well as the extensive research and documentation required for government contracts. If a part fails to perform correctly it can cause minor glitches as well as problems that can carry serious repercussions, such as in the National Semiconductor case. When both the culpable component and company are found, the question arises of how extensive these repercussions should be. Is the company as an entity liable or do you look into individual employees within that company? From an ethical perspective one would have to look at the mitigating factors of both the employees and their superiors along with the role of others in the failure of these components. Next you would have to analyze the final ruling from a corporate perspective and then we must examine the macro issue of corporate responsibility in order to attempt to find a resolution for cases like these. The first mitigating factor involved in the National Semiconductor case is the uncertainty, on the part of the employees, on the duties that they were assigned. It is plausible that during the testing procedure, an employee couldnt distinguish which parts they were to test under government standards and commercial......

Words: 2886 - Pages: 12

Free Essay

Bussines Asociation

...PARTEA 1 MANAGEMENTUL MARKETINGULUI – CE ESTE ªI CUM TREBUIE ÎNÞELES CAPITOLUL 1 DEFINIREA MARKETINGULUI PENTRU SECOLUL XXI ÎN ACEST CAPITOL VOM ABORDA URMÃTOARELE CHESTIUNI: 1. De ce este important marketingul? 2. Care este sfera de acÆiune a marketingului? 3. Care sunt conceptele fundamentale ale marketingului? 4. Cum s-a schimbat managementul marketingului? 5. Care sunt activitåÆile absolut necesare pentru un management de succes al marketingului? Marketingul este peste tot. În mod formal sau informal, oamenii çi organizaÆiile desfåçoarå un mare numår de activitåÆi care s-ar putea numi „marketing“. Marketingul bine fåcut a devenit din ce în ce mai mult o componentå vitalå pentru succesul în afaceri. Çi ne influenÆeazå profund viaÆa de zi cu zi. Marketingul este înglobat în tot ceea ce facem: de la hainele cu care ne îmbråcåm, la site-urile Web pe care intråm çi la reclamele pe care le vedem! ouå adolescente intrå în cafeneaua Starbucks din cartierul lor. Una se duce la tejghea çi-i då barmanului carduri pentru douå ceçti de cafea cu lapte çi mentå gratuite, lângå care cumpårå çi câteva produse de patiserie. Cealaltå se açazå la o maså çi-çi deschide laptopul Apple PowerBook. În câteva secunde, s-a conectat la Internet, graÆie acordului încheiat de Starbucks cu T-mobile pentru crearea unei reÆele de conectare fårå fir, HotSpots, în peste o mie de localuri Starbucks. Odatå intratå pe Net, fata tasteazå în motorul de cåutare Google numele formaÆiei care......

Words: 48572 - Pages: 195