Free Essay

Anuntul de Angajare

In:

Submitted By alexandramona
Words 1653
Pages 7
Anunt de angajare

Cuprins: 1. Introducere 2. Anuntul in presa scrisa 3. Anuntul in mediul online 4. Paralela anunturi presa scrisa si mediile online 5. Paralela intre 2 anunturi de angajare 6. Anexe

In societatea actuala, mass-media joaca un rol crucial in viata sociala, devenind de-a lungul timpului, o putere crescanda si indispensabila, cu o influenta puternica asupra segmentelor societatii. Aceasta evolutie a fost observata si de societatile comerciale, care au beneficiat si utilizat la capacitate maxima aceasta oportunitate oferita de mass media. Ele si-au indreptat atentia in principal in utilizarea spatiului publicitar pentru promovarea produselor si serviciilor oferite, insa ulterior au constientizat importanta si utilitatea acestuia si in procesul de recrutare al personalului. Datorita diversitatii functiilor din cadrul organizatiilor, procesul de recrutare a capatat o importanta din ce in ce mai mare, accentul fiind pus pe resursa umana . In procesul de recutare se doreste atragerea unui numar suficient de candidati din care sa fie selectionati doar cei care corespund specificitatii posturilor scoase la concurs. Principalele metode de recrutare a resurselor umane care pot fi intalnite la nivelul unei organizatii sunt: * Anunturi de angajare * Agentii de recrutare * Head-hunting * Recomandari * Targuri de joburi * Recrutarea in mediile universitare * Afise Anunţurile de angajare
Principalul scop al anunţurilor de angajare privind postul disponibil este de a se atrage un numar suficient de candidaţi cu competentele necasare postului, asigurându-se astfel un lot rezonabil din care să se aleagă persoana cea mai potrivită. Dar cum trebuie să se desfăşoare acest proces de atragere? 1. Definirea publicului tinta 2. Stabilirea mijloacelor si canalelor de comunicare 3. Redactarea mesajului 4. Evaluarea rezultatelor

Anuntul de angajare trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente :

1. numele angajatorului sau al firmei de recrutare; 2. numele postului; 3. atribuţiile postului; 4. cerinţele pentru candidaţi; 5. ceea ce oferă firma angajatoare; 6. date de contact ale firmei angajatoare sau ale firmei de recrutare; 7. data până la care se poate aplica pentru post; 8. modalitatea de anunţare a aplicanţilor.

Numele angajatorului demonstrează in primul rand seriozitate si credibilitate fata de potentialul angajat cu privire la postul scos la concurs. În acelaşi timp, el dă posibilitatea unui candidat interesat să obţină informaţii suplimentare despre angajator şi să ia o decizie mult mai bună pentru aplicare.

Numele postului, este principalul element de interes pentru candidatii care doresc să evolueze într-o astfel de poziţie. Practic el joacă rolul de titlu, este cel care alăturat numelui angajatorului determină candidatul să citească în continuare anunţul. În Romănia functioneaza inregistrarea posturilor sub forma unor coduri, insa datorita implicarii si infiintarii companiilor multinationale in viata economica romaneasca, s-a trecut treptat la utilizarea unui limbaj international. De aceea este extrem de importanta terminologia utilizata pentru postul scos la concurs, pentru a nu crea confuzie sau aşteptări irealiste.

Atribuţiile postului – aceasta este secţiunea în care candidatului i se oferă informaţii despre ce presupune acest post în viziunea companiei, la ce serveşte acest post şi cum se integrează el în activitatea generală a angajatorului. Este indicat să subliniem acele atribuţii de maximă importantţă pentru post şi în acelaşi timp pe cele care reprezintă cea mai mare parte a activităţii.
Cerinţele pentru candidat - sunt extrem de importanate deoarece ajuta la obţinerea unei prime selecţii a candidaţilor, selecţie realizata prin autoevaluarea candidatului in raport cu asteptarile sale. Aici includem tipul şi nivelul de studii, calificări profesionale, cunoştinţe de limbi străine sau programe specifice.

Ceea ce oferă firma angajatoare – este sectiuea în care angajatorul îşi pezinta avantajele competitive. Astfel se realizaeza atragerea candidaţilor prin evidentierea beneficiilor oferite de postul vizat, dar si cele obtinute in cadrul companiei. Compania angajatoare trebuie sa realizeze o prezentare realista si obiectiva a acestor avantaje, deoarece in caz contrar risca sa isi piarda credibilitatea.

Datele de contact – sunt elemente ce se impun din două motive. Primul motiv eeste este acela de a face posibilă recepţionarea candidaturilor, iar cel de-al doilea ne aduce beneficiul de a avea o metodă sistematică şi organizată de colectare a lor.

Data până la care se poate aplica este necesară pentru a prezenta candidatului actualitatea postului şi pentru a întelege care este timpul de aşteptare până la primirea unui răspuns. Sunt situaţii când din lipsa unui termen, candidaţii răspund unei alte solicitări, deşi erau mult mai atraşi de postul oferit de dvs.

Modalitatea de anunţare a candidaţilor. Aici este necesar să li se transmită candidaţilor dacă vor fi contactaţi doar cei selecţionaţi şi cum vor fi informaţi (prin email sau telefonic).

Obiectivele unui anunţ publicitar de angajare sunt :
-Să atragă atenţia – să concureze cu alţi angajatori în captarea interesului potenţialilor candidaţi -Să stârnească curiozitatea –prin text si grafica să comunice în mod atrăgător şi interesant informaţii despre postul în cauză, companie, termenii şi condiţiile angajării şi calificările cerute. -Să îndemne la acţiune – trebuie sa mentina atentia cititorului pe toata perioada lecturii, astfel incat sa se primesaca un număr suficient de cereri de la candidaţii eligibili pentru postul scos la concurs.

Etapele redactarii unui anunt de angajare 1. Analiza fisei postului scos la concurs: * identificarea principalelor responsabilitati din continutul unui post din punct de vedere a activitatii ce urmeaza a fi desfasurata și cerintele sau conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o candidatul pentru a putea ocupa postul respectiv

2. Redactarea anuntului de angajare :

* consta în scrierea efectiva a continutului anuntului * stilul de exprimare folosit trebuie sa fie clar, concis, cuprinzand o serie de elemente concrete referitoare si la post si la candidat * anuntul de angajare nu trebuie sa plictiseasca, dar nici sa fie foarte succint, informatiile trebuie redate de o maniera care sa furnizeze candidatilor un set minim de informatii astfel incat sa trezeasca interesul pentru postul respectiv * din punct de vedere grafic anuntul de angajare trebuie sa contina unele elemente care sa atraga atentia cititorilor respectiv candidatilor ca de exemplu: sigla firmei, logoul firmei, unele simboluri scrierea cu caractere de dimensiuni diferite, cu ajutorul carora sa fie evidentiate informatiile de interes * în continutul unui anunte de angajare nu trebuie sa existe abrevieri, cu exceptia celor universal accceptate (HR ,PR). * anuntul de angajare trebuie redactat în limba romana; în unele cazuri angajatorii redacteaza anuntul de angajare intr-o limba de circulatie internationala pentru a diminua numarul candidatilor pe care il poate recruta în scopul de a diminua cheltuielile ulterioare suplimentare care pot aparea în procesul de selectie adresandu-se doar candidatilor care sunt foarte buni cunoscatori ai limbii respective

3.Verificarea și corectarea erorilor aparute în continutul mesajului de angajare

* un anunt de recrutare nu trebuie sa contina nicio eroare (de natura gramaticala, lingvistica, de tehnoredactare sau de ortografie și de punctuatie) * elementele grafice trebuie sa fie foarte vizibile * un anunt de angajare care contine erori de orice natura creeaza o imagine nefavorabila a companiei în randul cititorilor sau candidatilor, putand determina chiar o scadere a interesului acestora fata de post

In conditiile societatii bazate pe cunostinte in care predomina tehnologiile IT si diversitatea informatiilor si a mediilor de comunicare, procesul de recrutare s-a axat preponderent pe mediile on line, nefiind insa neglijata nici presa scrisa. Datorita acestei evolutii, companiile de prestigiu au introdus in cadrul siteurilor lor si o sectiune special dedicata procesului de recrutare si anume „ Cariere” ce are un caracter informativ cu privire la dezvoltarea unei cariere in companie, posturile vacante,modalitatile de aplicare si termenele limita.
Mediile online s-au dovedit in procesul de recrutare dezvoltat de marile companii ca fiind utile, mai putin costisitoare, eficiente si mai accesibile. Siturile precum bestjobs, ejobs, netjobs etc, dar si retelele de socializare precum facebook, bloguri sunt preferate de angajatori in vederea postarii anunturilor de angajare datorita numarului mare de utilizatori care devin potentiali aplicanti.
Anuntul de angajare trece de bariera de a fi un simplu element al procesului de recrutare el devenind si un instrument de marketing. Desigur rolul principal al anuntului de angajare este de a atrage cat mai multi candidati, insa datorita utilizarii lui in medii diverse anuntul de angajare devine un promotor al imaginii angajatorului. Acest instrument necesita maxima atentie din partea firmei angajatoare deoarece anuntul oferă posibilitatea cititorilor să isi creeze o imagine pozitivă, atragatoare şi să formeze o identitate în rândul lor. Tot la fel de bine, anunţurile care nu respectă paşii elementari pot transmite mesaje negative: firmă neserioasă, lipsă de profesionalism, condiţii inadecvate de muncă. Aceste anunţuri vor avea ca urmari atragerea candidaţilor nepotriviţi pentru job-ul vizat si respingerea aplicatiei de catre candidatii potriviţi şi la un post ulterior.

Un exemplu de anunt de angajare care este in acelasi timp un instrument de recrutare, cat si de marketing este anuntul pe un post de intern in cadrul companiei Raiffeisen Bank.

Analiza anuntului de angajare

Primul aspect care atrage cititorul este grafica si modul de prezentare al anuntului. Cititorul este provocat sa citeasca anuntul si datorita prezentei siglei care subliniaza puterea emitatorului, si anume o companie cu profil bancar cu o pozitie remarcabila in topul companiilor bancare romanesti. Sigla acesteia anunta ca mesajul este real, sigur si credibil.
In stanga imaginii este prezent mesajul „ Programe pentru tineret”, mesaj care identifica publicul tinta al anuntului. Acesta completat de intrebarea retorica „Pasionat de banking?” isi propune o triere a cititorilor. Astfel, cititorii finali vor fi doar tinerii pasionati de banking. Anuntul prezinta in inceput prezinta postul vizat si anume internshipul oferit de Raiffeisen Bank, special pentru un anumit profil al candidatului care ar trebui sa includa si calitatea acestuia de a fi student sau masterand. Pentru a atrage si a mentine atentia, anuntul prezinta principalele beneficii pe care candidatii le pot obtine in cadrul companiei. In continuare este descris succint profilul candidatului potrivit pentru postul de intern. Invitatia din finalul anuntului are rolul de a initia procesul de aplicare, precum si de a sublinia termenul limita in care se poate aplica pentru postul scos la concurs. Ultimul mesaj este de fapt un slogan al companiei pentru promovarea programelor pentru tineri, ce au rolul de a initia si dezvolta o cariera a studentilor in domeniul bancar.

Similar Documents