Free Essay

Conflicten in Organisaties

In:

Submitted By Renske
Words 1292
Pages 6
Inleiding In organisaties kunnen conflicten voorkomen. In deze paper wil ik gaan onderzoeken welke soorten conflicten er zijn en dus kunnen voorkomen in bedrijven en organisaties. Hoe deze conflicten ontstaan en wat manieren kunnen zijn om de conflicten op te lossen of draaglijk te maken. En als laatste zoek ik uit of het wel noodzakelijk is om conflicten te voorkomen of dat je ze beter kunt laten zoals ze zijn om betere resultaten uit het werk te halen. De probleemstelling is dan ook Hoe kan men conflicten op de werkvloer oplossen?.
§1 Soorten conflicten binnen organisaties Het samenwerken in groepsverbanden zoals men in veel organisaties ziet, wordt veelal gedaan omdat de meeste mensen het allereerst leuker vinden om samen te werken dan alleen. Daarnaast worden werknemers in een bedrijf zelfstandiger omdat ze beter in staat zijn zelf dingen onderling te regelen. Het bevorderd de arbeidstevredenheid. Ten tweede gaat men ervan uit dan men in teamverband betere prestaties levert, creatiever is en meer gemotiveerd om zijn doelen te halen. In de derde plaats geldt dat men niet voor iedere individu een leidinggevende nodig heeft, maar per groep één leidinggevende kan plaatsen, waardoor het werken in teamverband kostenbesparend lijkt. Overal waar mensen samenwerken worden zij geconfronteerd met allerlei taakgerelateerde vereisten, zoals de gezamenlijke doelen, de procedures en strategieën om grondstoffen en ideeën om te zetten in diensten en producten, budgetverdeling enzovoort.
Kortom, wanneer mensen samenwerken is de kans groot dat ze te maken krijgen met taakconflicten – conflicten met betrekking op de uitvoering van de groepstaken- en sociaal- emotionele conflicten – conflicten met betrekking tot opvattingen over de inter-persoonlijke omgang. Taakconflicten zijn dus conflicten die gaan over de manier waarop medewerkers binnen een samenwerkingsverband (afdeling, werkeenheid, zelfsturend team, ..) het werk uitvoeren, de beschikbare middelen verdelen en inzetten, doelen stellen en strategieën afstemmen. Irritaties, onderlinge strijd en verschillen van mening hierover vallen onder taakgerelateerde conflicten. Sociaal-emotionele conflicten gaan over de manier waarop mensen binnen een samenwerkingsverband met elkaar omgaan. Hieronder vallen verschillen van mening, irritaties, onderlinge strijd over normen en waarden, omgangsvormen en botsende persoonlijkheden. Deze tweedeling sluit aan bij de beleving van velen die in samenwerkingsverband werken. Maar sommige conflicten kunnen ook onder beide soorten conflicten geschaard worden of overlopen van het ene in het andere conflict. Bijvoorbeeld een werknemer probeert een andere werknemer over te halen van zijn visie. Dit is een taak conflict. Maar doordat de andere medewerker niet overtuigd raakt van het gelijk van de eerste collega. Gaat de eerste collega de andere zien als eigenwijs en koppig, dus een sociaal-emotioneel conflict. Zowel binnen taakgerelateerde als sociaal-emotionele conflicten is een tweedeling te maken. Namelijk die van belangenconflicten en meningsverschillen. Belangenconflicten gaan over de verdeling en toewijzing van schaarse middelen, zoals tijd, geld, aandacht en status. Meningsverschillen gaan over strijdige opvattingen, normen en waarden, en interpretaties van de werkelijkheid.
§2 Manieren om conflicten op te lossen
Er zijn drie manieren waarop conflicten kunnen worden aangepakt. Namelijk eenzijdig, zelf actie ondernemen, samen met de tegenpartij het probleem aanpakken en de laatste mogelijkheid is het uitbesteden naar een derde partij. De eerste mogelijkheid, eenzijdig, zelf actie ondernemen, kan worden uitgevoerd op drie verschillende manieren. Forceren, toegeven of vermijden. Forceren wil zeggen dat men zijn eigen mening doordrukt. De tegenstander overrompelen met bewijzen en de bewijzen van de tegenpartij ontkrachten, zodat de tegenstander zich wel neer moet leggen bij de aanpak of visie van de ander. Toegeven, een van de andere manieren, kan voort komen uit het feit dat de partij zich laat domineren door de andere partij, dus als een soort van complement op het forceergedrag, of doordat men graag de kwestie wil oplossen en zich er dan maar bij neerlegt dat het moet op de manier van de andere partij. De laatste manier van eenzijdig actie ondernemen, vermijden, is vermijden of soms uitstellen. Bijvoorbeeld door het probleem te bagatelliseren of juist te vergroten. Als men het probleem zo groot maakt wil niemand zijn vingers er meer aan branden en blijft het liggen. De tweede mogelijkheid, samen met de tegenpartij het probleem aanpakken kan worden onderverdeeld in probleem oplossen of onderhandelen, en een bemiddelaar inschakelen. Door samen te onderhandelen over het probleem kan men een compromis sluiten, waarmee beide partijen tevreden zijn. De andere manier is Mediation. Een door beide partijen geaccepteerde derde, de mediator. Hij probeert de problemen of conflicten tussen beide partijen weer op te lossen. De mediator houdt zich niet echt bezig met het probleem zelf, maar meer met het proces en het streven naar een oplossing die voor beide partijen accepteerbaar is. Zodat deze daarna weer zelf verder kunnen. De derde mogelijkheid, uitbesteden naar een derde partij, kan op twee verschillende manier worden aangepakt. Een scheidsrechter bepalen, een derde partij de knoop door laten hakken of het lot laten beslissen. Een derde partij de knoop door laten hakken wil zeggen dat beide partijen een heldere omschrijven met toelichten op het probleem en zijn oplossing daarvoor geeft en dat een derde partij dan beslist welke de beste oplossing is of met een andere oplossing komt. Het lot laten beslissen gebeurt meestal wanneer het om kleine meningsverschillen gaat, dan kan er bijvoorbeeld een muntje opgegooid worden. Er is niet één standaard manier die altijd het beste werkt. Dat verschilt per conflict en hangt af van verschillende factoren. Soms kan men beter forceren dan een ondeskundige derde partij in schakelen bijvoorbeeld. Ieder conflict dient grondig geanalyseerd te worden om te beslissen welke strategie het beste gebruikt kan worden.
§3 Moeten er maatregelen genomen worden om conflicten te voorkomen? Conflicten zullen er altijd zijn zolang er mensen met elkaar moeten samenwerken. Het voorkomen hiervan is onmogelijk. Maar het is ook niet nodig om ze te voorkomen, juist door de conflicten die ontstaan op te lossen, blijven werknemers scherp en alert. En worden ze gedwongen om ook naar anderen te luisteren en andere ideeën en meningen te overwegen. Hierdoor zullen ze beter gaan presteren en meer vertrouwen krijgen in collega’s als ze weten dat ze problemen samen kunnen oplossen. Werknemer worden creatiever en er is sprake van een verbeterde teameffectiviteit.
Conclusie
Om het kort samen te vatten. Conflicten zijn onder te verdelen in twee soorten, Taakgerelateerde en sociaal-emotionele conflicten. Deze zijn allebei weer onder te verdelen in belangenconflicten en meningsverschillen. Over het algemeen is het niet nodig om conflicten te voorkomen omdat deze juist bevorderlijk zijn voor de prestaties. Het antwoord op de probleemstelling Hoe kan men conflicten op de werkvloer oplossen luidt: De drie manieren waarop men conflicten kan oplossen zijn zelf actie ondernemen, met beide partijen onderhandelen en tot een compromis komen of een derde partij inschakelen.

Referenties
De Dreu, C. K. W. (2008). The virtue and vice of workplace conflict: food for (pessimistic) thought. Journal of organizational behavior : [the international journal of industrial, occupational and organizational psychology and behavior], 29(1), 5-5-18.
Dreu, C. K. W. d. (1999). Conflicten in organisaties: wat hebben we er aan en wat moeten we ermee? Gedrag en organisatie : tijdschrift voor sociale, arbeids- en organisatie-psychologie, 12(4), 189-189-204.
Dreu, C. K. W. d. (2005). Bang voor conflict? : de psychologie van conflicten in organisaties. Assen: Koninklijke Van Gorcum.
Korhonen, O. (2001). International Governance in Post-Conflict Situations. Leiden journal of international law, 14(3), 495-495-529.
Korsgaard, M., Soyoung Jeong, S., Mahony, D., & Pitariu, A. (2008). A Multilevel View of Intragroup Conflict. Journal of management, 34(6), 1222-1222.
Nauta, A. (2000). POSITIEF CONFLICTGEBRUIK IN ORGANISATIES - De auteur behandelt uitgebreid de positieve en negatieve kanten van conflicten in organisaties om de kans op positief conflictgebruik in organisaties inzichtelijk te maken. Bedrijfskunde : tijdschrift voor modern management, 72(4), 83-83-90.
Tjosvold, D. (1998). Cooperative and Competitive Goal Approach to Conflict: Accomplishments and Challenges. Applied psychology : revue internationale, 47(3), 285-285.

Similar Documents

Free Essay

Flexcenter

...Missie De missie van Flexcenter is om zowel nationaal als internationaal de behoefte van de klanten op het gebied van uitzendkrachten te kunnen beantwoorden. Zowel op de traditionele gebieden als op specialistische gebieden waarbij wordt gestreefd naar winstmaximalisatie en continuïteit. Doelstelling De doelstelling van Flexcenter is om de vraag van de klanten in te kunnen vullen zowel met ‘generieke’ als met ‘specialistische’ uitzendkrachten. Daarnaast is het de doelstelling om ook internationaal de vraag naar uitzendkrachten in te vullen. Strategie Differentiatiestrategie. Er worden veel verschillende diensten aangeboden binnen het MKB en multinationals. Kritieke Succesfactoren Kritieke Succesfactor | Uitleg | * Juiste match kandidaat bij klant | Het is belangrijk op het juiste moment met de goede kandidaat bij de klant te komen. Goed kunnen inschatten wat de klant nodig heeft en direct de juiste kandidaat naar voren schuiven. Op deze manier ontstaat er vertrouwen en kan het leiden tot een langdurige samenwerking. | * Selectie uitzendkrachten | De uitzendkrachten zijn het kapitaal dat wordt ingezet om inkomsten te genereren. Dit betekent dat er zorgvuldig gekeken moet worden naar de juiste profielen. | * Service | De klant moet op de juiste manier bediend worden. Je moet met de klant meedenken voor de beste oplossing. | * Naamsbekendheid | Flexcenter is marktleider in Nederland in de uitzendbranche. Naamsbekendheid is enorm belangrijk om een betrouwbare...

Words: 892 - Pages: 4

Free Essay

Afagagee

...1) Ethics in marketing Pinar Cankurtaran The focus of marketing has traditionally been a predominantly firm centric one. With their narrow focus on profit maximization, marketers have paid little attention to the diversity of stakeholders who are influenced by their actions. However, increased scrutiny of corporate actions in today’s business environment compels all functions of the firm to adhere to ethical business practices founded on principles that are honest, fair and transparent to all stakeholders as part of an overarching business model. By its very nature, business ethics is controversial, and there is no universally accepted approach for resolving questions. Ethical issues address a problem, situation, or opportunity that requires an individual, group, or organization to choose among several actions that must be evaluated as right or wrong. As the public face of the firm is often defined by brand identity, marketing messages delivered via various mediums and the sales representatives who deal directly with the buying public, the marketing function takes the centre stage in many debates concerning what is “right” and “wrong” with respect to stakeholder interests. After all, the purpose of marketing is to sell products, services, and ideas to people and this can be done in a variety of ways, not all of which may be “right” for all parties concerned. These parties include internal stakeholders such as the firm’s other departments, the board of directors, and employees;...

Words: 4069 - Pages: 17

Free Essay

Summery Management Control Systems

...ma SAMENVATTING VAN HET BOEK MANAGEMENT CONTROL SYSTEMS ninth edition International student edition van de auteurs ROBERT N. ANTHONY en VIJAY GOVINDARAJAN Hoofdstuk 1 De aard van management control systems (MCS) 1 Hoofdstuk 2Strategie 5 Hoofdstuk 3 Gedrag in organisaties 11 Hoofdstuk 4 Verantwoordelijkheidscentra: opbrengsten en kostencentra 15 Hoofdstuk 5 Profit-centers 20 Hoofdstuk 6 Transfer pricing 25 Hoofdstuk 7 Meten en beheersen van de gebruikte activa 31 Hoofdstuk 8 Strategische planning 37 Hoofdstuk 9 Budgetopstelling 42 Hoofdstuk 10 Analyseren van prestatierapporten 47 Hoofdstuk 11Managementbeheersing van de uitvoering 53 Hoofdstuk 13 Beheersingsmaatregelen voor verschillende strategieën 58 Hoofdstuk 18 Management-control met betrekking tot processen 63 Vanaf hier geen tentamenstof 70 Hoofdstuk 15 Dienstverlenende organisaties 70 Hoofdstuk 16 Financiële dienstverlenende organisaties 75 Hoofdstuk 17 Multinationals 80 Hoofdstuk 1 De aard van management control systems (MCS) Elementen van een beheersingssysteem 1. Detector of sensor meet wat er werkelijk gebeurt in het te beheersen proces, bijvoorbeeld een thermostaat. 2. Schatter: een middel om vast te stellen hoe belangrijk datgene is wat er gebeurt (vergelijking met wat er gebeurt en wat er zou moeten gebeuren). 3. Beïnvloeder: middel dat het gedrag...

Words: 22935 - Pages: 92

Free Essay

Communication Plan

...Communicatieplanner Communicatieplan = een toekomstvisie Als er geen communicatieplan is = ad-hocactiviteit ( voor die speciale activiteit ) Kenmerken : - geeft inzicht in de hele organisatie - inzicht in de organisatie en totale communicatie - 1 strategie - alle acties worden vastgelegd met de datum en wat het gaat kosten - schept duidelijkheid over wat er de komende jaren/weken gaat gebeuren - er zijn verschillende soorten : concerncommunicatieplan, marketingcommunicatieplan.. - voor elk probleem moet je een specifiek plan maken - het is zeker geen lineair proces. Alle onderdelen kunnen in verschillende volgorde worden gedaan. BASISPLAN 1. Probleemanalyse/organisatievraag : - Er is een knelpunt of organisatievraag -> iedereen andere interpretatie, dus iedereen definieert ook een andere probleemstelling. - Je moet het probleem duidelijk kunnen omschrijven -> moeilijk - Probleem achterhalen is oriënteren in de interne en externe analyse. Alles begint met een briefing van ongeveer 1uur30 waarin je als communicatieprofessional het probleem moet zoeken. Er is een knelpunt of vraag dat bij de huidige communicatie fout zit, je moet goed op de hoogte zijn van het beleid van de onderneming. Je organisatievraag is niet altijd het werkelijke probleem. Het kan liggen aan vele factoren(concurrenten..) ipv aan de communicatie. Een briefing is iets waar ze alles ingooien, dus communicatieprof moet vragen stellen want hij moet de probleemstelling...

Words: 7525 - Pages: 31

Free Essay

Docter

...INDEX Strategic Marketing Management Papers 1. Decision making 1-1 Mizik, N. (2010) The theory and practice of Myopic Management. 1-2 Slater, S.F. and Narver, J.C. (1995). Marketing orientation and the learning process. 2. Innovation 2-1 Mahajan, V., Muller. E. and Bass, F.M. (1990). New product diffusion models in Marketing. A Review and directions for research. 3. Turbulence 3-1 De Meyer, A., Loch, C.H. and Pich, M.T. (2002). Managing Project Uncertainty: From variation to chaos. 4. Service 4-1 Parasuraman, A., Zeithaml, V.A. and Berry, L.L. (1985). A conceptual Model of Service Quality and its implications for future research. 4-2 Parasuraman, A., Zeithaml, V.A. and Berry, L.L. (1985). Problems and strategies in Service Marketing. 5. Connected Customer 5-1 Dye, R. (2000). The buzz on buzz 5-2 Van den Bulte, C. (2010). Opportunities and Challenges in studying customer networks. 1-1 Mizik, N. (2010) The theory and practice of Myopic Management. Het artikel bespreekt de theorie en het empirische bewijs van myopic management (MM) met betrekking tot het uitvoeren van marketingactiviteiten. Het bewijst het onvermogen van de aandelenmarkt om marketing en innovatieactiviteiten juist te waarderen. De auteur beoordeelt de totale financiële consequenties van MM (bezuinigen op marketing en research-and-development uitgaven om winsten op te blazen) en is van mening dat myopia op lange termijn een negatieve invloed heeft op de waarde van het...

Words: 7033 - Pages: 29

Free Essay

Militaire Begraafplaatsen Margraten En Ysselsteyn

...† militaire begraafplaatsen margraten en ysselsteyn Maarten Boots & Cees Derks Begeleider, Tim Demedts INHOUDSOPGAVE Voorwoord Maarten Boots Voorwoord Cees Derks Doelstellingen vooraf Inleiding Margraten Historie begraafplaats Opbouw van de begraafplaats De personen achter de kruisen Personen met een Medal of Honor in Margraten Generaal Maurice Rose Een brief naar huis Gedenkdagen In Margraten Onderhoud van de begraafplaats Ysselsteyn Historie begraafplaats De opbouw van de begraafplaats Lodewijk Timmermans De personen achter de kruisen Kindsoldaat Harry Hermann Anneliese Lehrmann Georg Quass Een brief naar huis Volkstrauertag Red Hand day JOC Ysselsteyn Conclusie Nawoord Maarten Boots Nawoord Cees Derks Dankwoord Bronvermelding 45 48 52 54 56 58 60 62 64 65 68 70 72 73 75 77 13 19 22 25 33 36 38 42 4 5 6 7 m i l i ta i r e be gr a a f p l a a t s e n m a r gr a t e n e n ys s e l s t e y n VOORWOORD MAARTEN BOOTS Door mijn vele bezoeken aan de militaire begraafplaats in Ysselsteyn ben ik wel op wat ideeën gekomen, me verdiepen in zulke begraafplaatsen leek me wel wat. Bovendien geeft ieder bezoek je toch wel een bepaalde indruk, dit is overigens niet alleen in Ysselsteyn, maar bij iedere militaire begraafplaats. Toen ik enkele jaren geleden in Colleville-sur-Mer (Normandië), stond tussen meer dan negenduizend Amerikaanse slachtoffers van de invasie van Normandië, ging me dit ook niet bepaald in de koude kleren zitten. Ook mijn enkele bezoek voor dit werkstuk aan...

Words: 20558 - Pages: 83

Free Essay

Blabla

...groepen verkrijgen wat zij nodig hebben en wensen door producten en waarde te creëren en deze met anderen uit te wisselen. Verkoop en promotie en deel van de Marketingmix. Ring : zie figuur 1.1 Marketing is gebaseerd op menselijke behoefte : fysieke, sociale en individuele in je aard Ook menselijke wensen: concrete behoefte in vorm van object in bepaalde cultuur en persoon. Ontwikkeldere samenleving, meer wensen door wensbevredigende producten en diensten. Koopkracht, dan wordt de wens v raag. Consument kiest beste pakket voor geld. Een product is alles dat op de markt aangeboden wordt om in een behoefte/wens te voorzien. Het gaat om de benefits die consument krijgt, bijv. geen honger meer. Goederen, diensten, persoenen, plaatsen, organisaties, activiteiten en ideeën. Product ook oplossing, middel of aanbod genoemd, het vertegenwoordigt een waarde. Fysiek product bedoelt voor oplossen probleem. Als aanbieder dit vergeet: Marketingbijziendheid Klantwaarde: Het vermogen van het product om in de behoefte te voorzien (klant), wat geeft grootste benefit voor bestede geld. (Waarde en bevrediging) Ruil: men verwerft gewenst object door iets anders aan te bieden. Twee partijen nodig en bereidheid tot samenwerking. Akkoord nodig Transactie: twee partijen ruilen iets van waarden: Geldelijk of ruil (ook dienst) Marketing om in doelgroep reactie op te wekken op product. Transactiemarketing onderdeel van relatiemarketing (lange-termijn). Goede relaties, dan volgen winstgevende...

Words: 39745 - Pages: 159

Free Essay

Antwoorden Blablabla

...St.b. 351, zoals gewijzigd bij het Besluit van 23 augustus 1985, St.b. 471 en artikel 17 Auteurswet 1912, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht (Postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp). Voor het overnemen van (een) gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16 Auteurswet 1912) dient men zich tot de uitgever te wenden. inhoud 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Kosten en resultaten in de industriële onderneming Voorcalculatie bij ondernemingen met homogene productie Nacalculatie bij ondernemingen met homogene productie Ondernemingen met heterogene productie Interne verslaggeving Ondernemingsplan Niet-commerciële organisaties Brutowinstopslagmethode en break-evenanalyse in...

Words: 43156 - Pages: 173

Free Essay

Social Media and Politics

...Bacheloropdracht Bestuurskunde Wie regeren het social media landschap? Een onderzoek naar de rol van social media bij de informatievoorziening van én naar de diverse politieke partijen en politici in Nederland. Auteur: Jeroen Wichers Studentnr: s0121568 Studie: Bestuurskunde Juni 2012 Begeleider: Prof . Dr. C.W.A.M. Aarts Meelezer: Mw. Dr. A. Dassen 1 SAMENVATTING De doelstelling van dit onderzoek was het analyseren van de rol van social media bij de informatievoorziening van én naar de diverse politieke partijen en partijleiders in Nederland in december 2011. Een longitudinaal onderzoek gedurende vier weken, waarin alle berichten, blogs en tweets van politieke partijen en politici op Facebook, Hyves en Twitter (en LinkedIn) werden geanalyseerd en gedocumenteerd, was hier de opmaat naar. Daarnaast werd het online publiek in kaart gebracht, gemeten op diverse momenten, zodat tevens de dynamiek van dit publiek kon worden geanalyseerd. De eerste afbakening van het onderzoek, met betrekking tot de schifting in de betrokken social media netwerken, is gebaseerd op de grootte ervan; het betreft de grootste vier netwerken die Nederland kent. Het onderzoeken van de rol van social media werd vertaald naar vier centrale constructen, elk vertegenwoordigd in een deelvraag: bereik, intensiteit, interactie en thema. Het onderzoeken op welke wijze en hoe intensief social media gebruikt worden door de diverse actoren in het vaderlandse politieke landschap was één van de (sub-)doelstellingen...

Words: 11604 - Pages: 47

Free Essay

Summary X

...De vijf concurrentiekrachten en strategievorming D1201–1 De vijf concurrentiekrachten en strategievorming Michael E. Porter1 1 2 3 3.1 3.1.1 3.1.2 3.2 3.3 3.4 3.5 4 5 6 7 Inleiding Winstgevendheid van bedrijfstakken De vijf concurrentiekrachten Dreiging van toetreding Toetredingsdrempels Verwachte represaillemaatregelen Macht van leveranciers Macht van afnemers Dreiging van substituten Rivaliteit tussen bestaande concurrenten Factoren, geen krachten Veranderingen in de bedrijfstakstructuur Implicaties voor strategie Slot D1201– 3 D1201– 4 D1201– 7 D1201– 7 D1201– 8 D1201–11 D1201–11 D1201–13 D1201–15 D1201–16 D1201–19 D1201–23 D1201–26 D1201–36 1 Michael E. Porter is de Bishop William Lawrence University Professor aan de Harvard Business School (Harvard University). Hij is zesvoudig winnaar van de McKinsey Award, onder meer voor zijn meest recente Harvard Business Review-artikel (december 2006), ‘Strategy and Society’. Hij schreef dit artikel samen met Mark R. Kramer. 48 Handboek Management Accounting mei 2008 D1201–2 De vijf concurrentiekrachten en strategievorming N.B.: Dit artikel is een vertaling van een recent gepubliceerde bijdrage van Porter in Harvard Business Review: M.E. Porter, ‘The Five Competitive Forces that Shape Strategy’, Harvard Business Review, januari 2008. Vertaling: drs. E. Kerkman 48 Handboek Management Accounting mei 2008 De vijf concurrentiekrachten en strategievorming D1201–3 1 Inleiding Het...

Words: 11871 - Pages: 48

Free Essay

Events

...© - 2008 Deadline Entertainment Group VOORWOORD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . InleIDInG . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Het FeStIValteRReIn . . . . . . . . . . . . . . . . 3 4 6 De papIeRWInkel . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 3.1 BeGROtInG . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35 3.2 SaBaM en BIllIjke VeRGOeDInG . . . . . . . . . 36 3.2.1 SABAM 3.2.2 De Billijke Vergoeding 3.3 Het nIeuWe aRtIeStenStatuut . . . . . . . . . 38 3.4 COntRaCten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 1.1 teRReInGeSCHIktHeID . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 1.2 alGeMene SCHetS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 1.2.1 In- en uitgang 1.2.2 Podium 1.2.3 Drank- en eetbonnetjesstand 1.2.4 Drank- en eetstand 1.2.5 Licht- en geluidstoren of PA 1.2.6 Veiligheidsbuffer 1.2.7 Signeerstand 1.2.8 EHBO 1.2.9 Merchandising 1.2.10 Sponsors 1.2.11 Sanitair 1.2.12 Bewegwijzering en informatie 1.2.13 Backstage 1.3 Denk OOk eenS aan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 1.3.1 Ecologisch festival 1.3.2 Toegankelijkheid gehandicapten WeRkplan StReSSFaCtOR 4.1.1 Unit algemene organistatie 4.1.2 Unit stagehands 4.1.3 Unit catering 4.1.4 Unit techniek 4.1.5 Unit security 4.1.6 Unit PR 4.1.7 Unit sponsoring en subsidies 4.1.8 Unit backstage . . . . . . . . . . 40 4.1 De GROte VOORBeReIDInGen . . . . . . . . . . . 41 4.2 De laatSte alGeMene VeRGaDeRInG . . . . . 49 4.3 ‘le MOMent SupRèMe’: De FeStIValDaG . . . 50 BIjlaGen ...

Words: 34628 - Pages: 139