Free Essay

Danish

In: Philosophy and Psychology

Submitted By youss
Words 1423
Pages 6
SAMFUNDSFAG B

EU´s institutioner og beslutningsproces

Spørgsmål til: • B-bogen, side 49 – 59 • http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2009/11/04/114744.htm (12.40 min)

Nedenstående opgave bedes løst i grupper á 3-4 personer( 6 lektioner).

Opgaven skal have et omfang af cirka 3 sider og oploades efterfølgende i
Fronter => Mappen EU opgave

1) Forklar, med udgangspunkt i lektien, EU´s beslutningsprocedure.

Kom i denne sammenhæng ind på institutionernes roller: - Det Europæiske Råd - Ministerrådet - Europa-parlamentet - Kommissionen - EF-Domstolen

2) Foretag en sammenligning mellem EU´s beslutningssystem og Danmarks.

- Diskuter hvilket system der er mest demokratisk.

3) Tirsdag den 1. december 2009 trådte Lissabontraktaten i kraft.
Lissabontraktaten var flere år undervejs og løb ind i flere forhindringer – blandt andet fordi den blev nedstemt i Irland og der var også problemer i Polen og Tjekkiet. Alligevel blev traktaten til sidst ratificeret (godkendt) i alle EU-lande.

- Undersøg baggrunden for Lisssabontraktaten. - Redegør for elementerne i Lissabontraktaten. - Diskuter hvorvidt Lissabontraktaten er et fremskridt i forhold til tidligere traktater.

4) Klassen (2 lektioner): Gennemgang / debat i plenum.

|[pic] |[pic] |

[pic]Berlingske Tidende | 14.01.2010 | 1. sektion | Side 22 | 583 ord | artikel-id: e1d7bd47

Berlingske Kommentar: EU-høringer kunne blive model i Danmark

Af OLE BANG NIELSEN

BRUXELLES: EN gang imellem hjælper det at sætte politikere under lup i tre stive klokke-timer for at finde ud af, om de egentligt har nogen kompetence til at udføre deres job eller nogen ide om, hvad de vil. Den slags har foregået længe i USA, hvor Kongressen gennemfører høringer med ministrene og andre ledende skikkelser i regeringen for at få de største blålys sorteret fra. Og denne model har man kopieret i den Europæiske Union - der jo som USA trods alt også er en slags forbundsstat - når det gælder medlemmerne af EUs »regering« : EU-Kommissionen. Det foregår noget mere trægt end på den anden side af Atlanten. Der er trods alt 27 nationaliteter og næsten lige så mange sprog, som alle gerne vil komme til orde. Der bliver spurgt i øst og svaret i vest, og tolkene er også nogle gange ved at kløjes i teksten. Men øvelsen er ikke forgæves.

SÅLEDES ER EU-KOMMISIONENS formand, José Manuel Barroso, allerede ude i alvorlige problemer med at få sit samlede EUKommissionshold godkendt kun halvvejs inde i høringerne. Et par af kandidaterne til de betydningsfulde poster i EU-Kommissionen er allerede i fare. Det gælder især den bulgarske kommissær-kandidat, Rumiana Jeleva, som tirsdag aften ikke formåede at levere et overbevisende resultat under hendes høring. Den tidligere bulgarske udenrigsminister var ikke imponerende på sit kommende dossier: EUs humanitære hjælp og katastrofehjælp. Og endnu værre rodede hun sig ud i selvmodsigelser og fornærmet tavshed, når det gjaldt hendes privatøkonomiske forhold og ejerskab af diverse skuffeselskaber.

Konklusionen fra hovedparten af de EUparlamentarikere, som deltog i høringen, var, at Jeleva ganske simpelthen havde løjet for dem.
I går tog Barroso i første omgang Jeleva i forsvar og lod forstå, at han stod fast på hendes udnævnelse. Men veteraner i EUParlamentet, som den britiske liberale Andrew Duff og den østrigske socialdemokrat Hannns Swoboda, har allerede vendt tommelfingeren ned over for Jeleva.

Selv om hun kan regne med støtte fra den konservative og kristendemokratiske EPP-gruppe, er det næppe nok til at redde hende. I går blev der da også spekuleret kraftigt i Bruxelles og i den bulgarske presse i Sofia om, at den bulgarske premierminister Boiko Borisov allerede i weekenden vil skifte Jeleva ud med en anden kandidat til EU-Kommissionen for at redde landets ære og Barroso for yderligere problemer. Forsvarsminister Nikolaj Mladanov blev nævnt som den mest tænkelige kandidat.

HVAD SIGER DET så om EU og den demokratiske udvikling? Først og fremmest at der er ved at udvikle sig en egentlig form for europæisk politik over grænserne. Det viste sig allerede sidste år ved udpegelsen af EUs præsident, hvor de borgerlige regeringer, der har magten i hovedparten af EU-landene, insisterede på, at den første EU-præsident skulle være en af deres egne i skikkelse af den belgiske kristendemokrat Herman Van Rompuy. Grænserne mellem national og europæisk politik viskes langsomt ud.
Desuden viser det, at modellen med høringer er demokratisk sund. Hvis man i København fulgte eksemplet fra Bruxelles og Washington og lod kommende danske ministre gå gennem en tre timer lang offentlig høring for at afklare, om de vidste, hvad der var op og ned på deres ansvarsområde, kunne mange katastrofer i dansk politik sikkert undgås.

»Hvis man i København fulgte eksemplet fra Bruxelles og Washington og lod kommende danske ministre gå gennem en tre timer lang offentlig høring for at afklare, om de vidste, hvad der var op og ned på deres ansvarsområde, kunne mange katastrofer i dansk politik sikkert undgås.

le@berlingske.dk

|[pic] |[pic] |

[pic]Politiken | 28.08.2010 | 1. sektion | Side 12 | 625 ord | artikel-id: e228cfef

Lene E.: EU skal lave mere for de samme penge

EU vil have flere penge til at løse en række nye opgaver. EU-kommissionen peger på en EU-skat som en mulighed. Glem det, siger udenrigsminister Lene Espersen.

Af KÅRE PEDERSEN, THOMAS LAURITZEN, BRUXELLES

Europa skal opbygge en ny udenrigstjeneste. EU skal etablere et fast formandskab. EU skal holde øje med medlemslande, der ikke har styr på økonomien. Spørger man ude i medlemslandene, er der ingen grænser for, hvad EU skal foretage sig af nye vigtige opgaver allerede fra næste år, hvor Lissabontraktaten for alvor skal omsættes fra ord til virkelighed. Denne generøse slåen ud med hånden stopper dog øjeblikkeligt, når man også spørger medlemslandenes toppolitikere, om der følger en ekstra stor pose penge med opgaverne. Udenrigsminister Lene Espersen ( K) afviser i hvert fald blankt, at EU skal forvente, at der løber flere penge ind på kontoen i 2011. »EU skal ikke have et større budget. EU skal i stedet bruge sine penge klogere«, siger hun.

Strid med kommissionen

Lene Espersen lægger sig dermed på linje med regeringscheferne i lande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien, der alle kategorisk har sagt nej til at give embedsmændene i Bruxelles flere penge. Holdningen blandt regeringerne er, at pengekassen skal begrænses - også når EU om kort tid går i gang med at forhandle om unionens langsigtede rammebudget for 2014-2020.
Et større EU-budget - flere opgaver eller ej - er ganske enkelt politiske uladsiggørligt på et tidspunkt, hvor alle 27 medlemslande selv er i gang med at skære ind til - og for nogles vedkommende igennem - benet på deres egne nationale budgetter, lyder det fra regeringerne. Også i København. »Vi står i en situation, hvor alle EU-lande er ved at konsolidere deres budgetter.
Så er det hverken sagligt eller politisk klogt at satse på et meget større EU-budget«, siger Lene Espersen.
Med den udmelding er der lagt op til et slagsmål mellem EU's forskellige institutioner med EU-kommissionen i spidsen og medlemslandenes regeringer.

Budgetkommissær Janusz Lewandowski har nemlig for kort tid siden præsenteret sit bud på EU's budget for 2011, og Lewandowskis bundlinje viser et behov for et budget seks procent større end sidste år - svarende til 980 mia. kr. Siden er EU-præsident Herman Van Rompuy kommet med sit bud på et budget, der er tre procent større end det i 2010, og lige nu er Europaparlamentet ved at lægge sidste hånd på deres budgetforslag.

Et forslag, iagttagere forventer bliver større end kommissionens forslag. Mellem de tre forslag skal der findes et kompromis, der samtidig nøje tager højde for medlemslandenes ønsker, fordi medlemslandene i sidste ende skal godkende budgettet.
Men som EU-ekspert Marlene Wind siger, så er situationen omkring budgettet mere tricky i dag, end den var før Lissabontraktaten.
For i år skal Europaparlamentet også godkende EU's budget. »Hvis parlamentet ønsker sig flere penge, kan medlemslandene blive sat i en ubehagelig skruestik«, siger Marlene Wind, der er professor på Københavns Universitet. Hun henviser til, at hvis parlamentet vender fingeren nedad, står de nationale politikere tilbage som dem, der bremser gennemførelsen af Lissabontraktaten. Kun få år efter, at mange af de samme politikere kæmpede som besat for at få den vedtaget.

Mulig EU-skat

For at komme diskussionen om øget medlemsbetaling i forkøbet, kommer kommissær Janusz Lewandowski i september med analyse, der peger på en fælles EU-skat på bankers finansielle transaktioner, flytrafik eller CO2 som en mulig løsning på striden. »Det er i hvert fald en måde, hvorpå man kan øge budgettet, uden at medlemslandene betaler mere til EU«, siger Janusz Lewandowskis talmand Patrizio Fiorilli, der i øvrigt oplyser, at Lewandowski selv er imod en EU-skat. Som ophavsmanden selv skyder den danske udenrigsminister også stort set forslaget om en EU-skat ned, før det har set dagens lys. »Jeg stiller mig meget skeptisk over for en EU-skat. Jeg går ikke ind for særskatter, og det risikerer at flytte arbejdspladser ud af EU«, siger Lene Espersen. Jeg stiller mig meget skeptisk over for en EU-skat Lene Espersen, udenrigsminister.

kaare.pedersen@pol.dk

Similar Documents

Premium Essay

Danish

...I am applying for admission to the Ph.D. program in Business Administration because I want a career in the research and teaching of management. In particular, I am interested in factors that affect the competitive performance of a business concern, and the manner in which changes in technology affect an organisation's structure, long-term business strategy, product development, manufacturing, supply chains, distribution network, information needs and standard systems. In order to gain an appreciation of these and related issues, it is essential for me to have a strong grounding in Economics, Supply Chain Management, and issues connected with Information Technology, as well as gain a General Management perspective. Review para1 I believe that the Ph.D. program in Business Administration (with concentration in Management) would be invaluable in helping me achieve these objectives. It would enable me to channel my quantitative and conceptual skills in analysing business issues and would open up new avenues in research. Subsequent to earning a Ph.D., I would like to apply for a faculty position at a leading university; and investigate issues concerned with technology as it affects organisation strategy, structure and systems. Review para2 I believe that my background in engineering and management has prepared me for such a career. I have found research fascinating since my engineering days, where I received the highest marks in the Department for my final-year undergraduate......

Words: 1255 - Pages: 6

Free Essay

Danish

...Han sukker dybt og åbner hoveddøren, og ude foran døren står gæsterne. Heldigvis nåede han at blive færdig med at gøre klar inden gæsterne kom. Alle 14 gæster har et stort smil på læben og siger derefter hej og giver ham et kram. Hvor er din søde kæreste, vi har en lille gave med, siger gæsterne og går ind i stuen. Latter og snak fra gæsterne fylder hele huset. Panikken breder sig i ansigtet på ham, og han ryster en smule. Han siger, at de manglede en stol, så hun ville lige gå rundt i nabolaget for at høre, om der var nogen der havde en ledig stol. Der er gået en halv time, og hun er stadig ikke dukket op. Han rører rundt i gryden med den mørkerøde sovs, som hun havde forberedt. Jeg kan ikke det her, de bliver nødt til at gå, jeg kan ikke det her, mumler han for sig selv. Han begynder at græde, og prøver at holde sin hulken inde. I ren frustration, tænder han en cigaret og tager utallige sug. Et par hæle banker mod det kolde trægulv, og ind kommer en af gæsterne. Han tørrer hurtigt tårerne væk fra sine kinder og lader som ingenting. Står det til herude, og hvor bliver hun af, hun har været væk lige siden vi kom, spørger hun og læner sig op ad køkkenbordet. Han hælder sovsen op i en kande, og stiller den på køkkenbordet. Hun burde være her hurtigst muligt, måske er der ingen hjemme i nabolaget, mumler han og tager stegen ud af ovnen. Det oser inde i køkkenet. Der er tavshed i et minuts tid. Hun spørger ind til deres forhold, og om de stadig har det godt sammen. Frygten......

Words: 410 - Pages: 2

Free Essay

Danish

...Opgave 4: Essay om Magt Magt og autoritet Magt er et meget interessant emne. Ordet kan have forskellige aspekter såsom kontrol og indflydelse, og anvendes i mange sammenhænge. Ordet magt kommer fra det tyske ord ”Macht”. Den grundlæggende betydning peger mod situationer, hvor nogle mennesker tvinger dres vilje igennem fx ved brug af vold, love og regler. Magt er evnen til at påvirke andre, for eksempel i en debat ville man beskrive det mest indflydelsesrige hold som det mere magtfulde holde. Denne kontekst af magt findes også i historien. Et eksempel der kunne være tale om er Adolf Hitler, der med sine kraftfulde, indflydelsesrige og propaganda taler, var i stand til at hjernevaske, påvirke og styre en hel nation. Hitler havde magt i så høj en grad at mennesker adlød hans mindste befaling uden at stille spørgsmålstegn ved deres egne grufulde handlinger, og historien gentager sig fx i Mao Zedongs tilfælde der også havde en fantastisk evne til påvirke en hel nation ved hjælp af sine taler. Magt og penge En anden ting der kunne give en person magt, ud over at være en god taler, kunne være penge. Mange mennesker mener at penge er magt og magt er penge. Denne type magt bliver brugt hver eneste dag i vores liv, når vi bruger penge på at købe forskellige ting, når vi giver penge til folk i bytte for varer eller tjenesteydelser. For eksempel hvis nogen hyrer en tjenestepige, hun bliver betalt penge for bl.a. at gøre huset rent osv. Som tjenestepige kan......

Words: 289 - Pages: 2

Free Essay

Written 1

...about her perception of the Law of Jante was that “it’s bullshit”. Later in the day, I asked another woman of roughly the same age, named Ida, the same question, and I was astonished that she had the exact same response. Both women went further into their beliefs of the law, but tended to have a negative connotation with the theory. On the contrary, many individuals, mostly older, thought the law showed a sign of respect and added a submissive humbleness to Danes and their culture. Rasmus, a middle-aged man who was very enthusiastic and enlightening with his response, stated that it was a reputable theory that was seen and apart of the Danish culture, but also stated that it hindered individuals from talking about the success in their life. Even though it was not apart of the assignment, I went ahead and asked a few individuals who were not Danish their perception of the law and once again found another perception. These individuals...

Words: 491 - Pages: 2

Premium Essay

Doc, Docx, Pdf, Wps, Rtf, Odt

...Eating Sugar The short story written by Catherine Merriman named ”Eating Sugar, was originally published in ”Getting a life”, Honno, in 2001. A third person narrator tells the short story and furthermore the narrator is omniscient. It seems to me that the time is not important in this short story. On the contrary the environment, the surroundings, are described into details. In this analysis I have chosen to focus on the description of the surroundings, a short analysis of Eileen and Alex and their relation, an analysis of the title “Eating Sugar” in comparison with the contents of the short story. Furthermore I have chosen to take the extract of the essay “A Small Place” and the picture “Tourists 2” into perspective. Finally I will discuss the globalization of the English language in the world today. In the short story we meet a family of three, Alex, the father, Eileen, the mother and their daughter Suzanne. Eileen works as a teacher in Thailand, where they live, and the moment she gets her Thai New Year holiday they decide to become tourists. They go on a trip with other holidaying Thais but when they decide to leave the paradise the small British family of three decide to stay so that they can have the small paradise to themselves. Alex and Eileen have been together most of their lives at least since the 1970s. Together they have tried LSD and they have also travelled to Yugoslavia hitchhiking - long-haired innocents as Alex himself calls it. Alex......

Words: 1119 - Pages: 5

Free Essay

Bolard Pull

...|Ships Bollards BSMA 12 | |Please note that dimensions and weights are nominal and small variations are reserved. E & OE | | | | | |[pic] | | | |[pic] | | | | | |Type | |f ...

Words: 553 - Pages: 3

Free Essay

Ten Sentences

...B1 side 47 I fejlstøvsugeren 1. Many Danish people are speaking better English than German. 2. Danish people on average are getting older and older. 3. The most difficult job is often the most interesting one. 4. The biggest diamond cost less than the sheik thought. 5. It was further to the nearest grocery store, than they had expected. 6. I am older than my brother, but he is 30 centimetres taller than me. 7. The patient’s condition got worse after the operation. 8. The least you can do is to send a Christmas card to her. 9. The family lived in the worst slum in the city, worse than you can imagine. 10. This is the last camera, we have of this model, and it’s also the latest model. B2 side 47 I fejlstøvsugeren 1. The family settle down in a small town in the Midwest. 2. He has many times been in trouble with the police, more times than you? 3. The city had only one small park, and it was smaller than the most parks. 4. He is quit a fool, but he is a good businessman. 5. My dad had to sell his farm and buy a smaller one, when he got old. 6. His broken leg was caused by a small accident. 7. Our yacht costed a big sum of money, but then it’s also bigger than yours. 8. We were resived by an old man and two big dogs. B side 48 I fejlstøvsugeren 1. The family had 7 dogs the biggest one was a Grand Danois. 2. The unemployed is getting impatience. 3. The only one, that could understand......

Words: 424 - Pages: 2

Free Essay

Case: the German Food Chain Lidl in Norway

...Bad decision making: The German food chain LIDL in Norway LIDL is a global discount supermarket chain from Germany. Since 1988 the company expanded to 21 states e.g. Italy, France, Great Britain, Spain and many Eastern European countries. In 2004 LIDL entered the Norwegian marked. Norway at this point had no real low price food market and the LIDL managers were sure of having a big advantage using their low price strategy and without having competitors in that field. After only four years the company announced its withdrawal from Norway due to sustained losses and all the stores were sold to a Norwegian supermarket chain. What happened? The Norwegian people avoided LIDL because they favoured their traditional brands and small shops over the imported products and the big LIDL-stores. Three psychological traps that undermined the decision of the LIDL management should be highlighted: Sunk-Cost Trap: After LIDL realized the absence of success in 2006, they decided not to rethink their local strategy but to open another 20 new stores in the capital Oslo. The management tried to compensate former losses by increasing the number of stores. Confirming-Evidence Trap: Klaus Gehrig, chairman of the board, is said to be the power behind the strict expansion policy. He justified the Norwegian expansion by referring to the success in other countries but fades out Sweden and Denmark, where LIDL suffered from similar problems. Estimating and Forecasting Trap: The LIDL......

Words: 380 - Pages: 2

Free Essay

Coloplast

...Business, The University of Western Ontario, London, Ontario, Canada, N6A 3K7; phone (519) 661-3208; fax (519) 661-3882; e-mail cases@ivey.uwo.ca. Copyright © 2008, Ivey Management Services Educational material supplied by The Case Centre Copyright encoded A76HM-JUJ9K-PJMN9I Order reference F240103 Version: (A) 2008-06-24 INTRODUCTION Director Allan Rasmussen took a good deal of pride in the achievements of Coloplast A/S1 (Coloplast) in Tatabánya, Hungary. In consecutive quarters in 2004, the plant had outperformed the company’s longer established Danish production units in quality levels (see Exhibit 1). Rasmussen had been the Tatabánya plant’s manager, its first, since 2001. Just three and a half years later, he was responsible for the daily management of a plant with a head count of 550 and production valued at 1.5 billion Danish kroner (DKK). In 2005, he resumed his position as director of Coloplast’s Danish subsidiary and returned to Denmark. With the Hungarian operation, Coloplast had learned important lessons in designing and implementing a relocation process, and in managing the communication involved. Although Coloplast had some minor production facilities outside of Denmark, the scope of its involvement in Hungary was unparalleled. When the expansion was completed, the Hungarian unit would employ 900 staff — roughly 15 per cent of the company’s total workforce. Coloplast’s involvement in Tatabánya was part of the...

Words: 6632 - Pages: 27

Free Essay

Immigration in London

...Immigration in London The article ”I feel like a stranger where I live”, written by Jane Kelly in January 2013, deals with Jane Kelly’s understanding of the Muslim immigrants, their religion and their culture, and which consequences it has brought a long, since they settled down in the same area in a foreign country. But is the clash of cultures in reality a problem? And will we one day be able to live side by side each other, or are the cultural differences simply too big? One thing is for sure, and that is, that Jane Kelly certainly expresses her frustrations and irritations towards the immigrants living around her, in the text “I feel like a stranger where I live”. The text takes place in west London, in a city called Acton Vale, where Jane Kelly lives. On one hand the text can be interpret, as if Jane Kelly is slightly racist, but on the other hand it can be interpret as a cry out for help, because she actually wishes to live among the immigrants, and share a community with them. Some of the sentences in her text has a racist undertone, for example: “Most of the shops are now owned by Muslims and even the fish and chip shop and Indian takeaway are Halal. It seems that almost overnight it’s changed from Acton Vale into Acton Veil” (p. 1, l. 6-8). This part particularly seems to indicate, that Jane Kelly has a grudge in general against immigrants, as she attaches importance to the fact, that it is Muslims, who she is talking about. And she’s even joking about,......

Words: 1233 - Pages: 5

Free Essay

Number the Stars

...NUMBER THE STARS Summary Who? Annemarie and her best friend Ellen , and there family. What? Annemarie is asked to go on a dangerous mission somehow she must find the strength and courage to save her best friend’s live. There’s no turning back now. When? Third year of Germany seizes the Danish 1943 September. Where? Copenhagen-Denmark Why? When the war timing. How? A story of Denmark and Danish people, whose Resistance was so effective in saving their Jews. After the soldiers leave everyone star to talk about that in the living room. Ellen apologizes for her dark hair. But Annemarie’s parent think the fair is beautiful and she should know how lucky was that Ellen was born with dark curls. But right now, they become suspicious so easily. The girls talk quietly in bed that night., After the cliff-hanging time. The girls have a little time to take easy. Ellen is in awe of the beautiful house by the sea. For a few moments, the girls are able to forget their troubles as they wade in the chilly ocean. Annemarie decide to give a cat New name called Thor. Annemarie was understood that she need to protect Ellen, but she didn’t know what was happening. She breaks the silence to accuse him and her mother of lying to his uncle. The next day, there are many people in the living room. Annemarie’s mother tells her she can go to bed. But she decide to stay with Ellen. Then the Peter told them, their journey will be very cold. The two girls feel their......

Words: 324 - Pages: 2

Premium Essay

American Values

...American values The American values are very different from the Danish. In their world every man owns their own luck, but in Denmark we have to help the weak, which we do through our taxes. In Denmark nobody is really rich, because the richest people pay more to society, so that the poor people do not have to pay anything. If you get rich in America, it is all on you. It is not your responsibility to help the poor. Some famous people choose to do it anyways through charity, but the question is, if this is mostly to promote themselves, or if it is actually to help people. Looking at Hofstedes 4 dimensions, there are also a lot of differences between the Danish and the American culture. Power distance is the first dimension. America has a lot of power distance compared to Denmark. They have some Christian societies, where the pastor is above everyone else. But this is very different from place to place. America is so big, so there are also other places, where there is very little power distance, but I still think Denmark takes the title as the Country with the least power distance. It is very rare, that you see an American call their teacher by first name. The next dimension is collectivism vs. individualism. As I wrote in the beginning, America is a country for individualists, where the personal freedom fills the most, while Denmark is very collectivistic, where we help the weakest, so everybody have an income even though some people do not even have a job. Uncertainty......

Words: 455 - Pages: 2

Free Essay

Busines

...http://prezi.com/309ispjykcgi/absolut-vodka/ absolut vodka http://www.mbaskool.com/brandguide/food-and-beverages/4442-absolut-vodka.html http://prezi.com/x2hhkygf3wjl/absolut-vodka/ http://www.jgbm.org/page/9%20Etienne%20Musonera%20.pdf HISTORY Absolut was established in 1879 by Lars Olsson Smith and is produced in Åhus, Sweden. Smith introduced fractional distillation that produces liquor without fusel alcohol in Sweden in 1877, under the name "Tiodubbelt Renadt Brännvin" (Tenfold Purified Vodka). Brännvin literally means "burn-wine" and is analogous to the German "Branntwein". The term is also used in Norwegian, Danish and Icelandic.[citation needed] ("Vodka" was not used for Swedish liquor until 1958, with the potato-based Explorer Vodka.) The name was changed to "Absolut Rent Brännvin" (Absolutely Pure Vodka) by Smith to market his much improved product. [1] Smith challenged the city of Stockholm's liquor marketing monopoly with his vodka. It was sold at a lower price than the monopoly's product, just outside the city border. Smith even offered free boat rides to the distillery and "Rent Brännvin" made Smith a fortune.[1] In 1917, the alcohol industry in Sweden was monopolized by the Swedish government. Vodka was then sold nationwide under the name "Absolut Rent Brännvin". The name changed with intervals, Renat Brännvin or Absolut Rent Brännvin. In 1979, the old name Absolut was picked up when the upper-price range ABSOLUT VODKA was introduced. Renat is still a......

Words: 334 - Pages: 2

Free Essay

Danish Assignment

...Anmeldelse af ”Torbens datter” Anmeldt af Mads Bakkensen Johansen, 1m på Fredericia Gymnasium, d. 18. januar 2016. Riddervisen ”Torbens datter” er skrevet af en ukendt forfatter. Teksten handler om en fader til mange børn, som bliver slået ihjel af nogle fra en anden familie. Torben tilbyder hans datter, men de vil kun have hans hjerteblod. Efterfølgende ridder Torbens mordere hjem til hans gård. Der står Torbens datter. Hun charmerer sig ind på Torbens mordere, og da fortryder de deres gerning og tager derfor Torbens datter med. Jeg mener, at riddervisens temaer er hævn og ære. Jeg har valgt disse to temaer, da morderne vil tage hævn på Torben – af den ene eller anden grund. Samtidig handler det dog også om ære, da Torbens mordere opdager, at Torbens datter er så skøn og god fortryder de deres handling. Derfor tager de Torbens datter med for at beholde deres ære og vise omsorg – selvom de i første omgang havde takket nej til hende. Teksten er skrevet på en velovervejet måde. Ordvalget er fint at læse og forstå, samtidig med at det hverken er for nemt eller for svært. Jeg kan rigtig godt lide, at der er parrim næsten hele teksten igennem, det skaber et lækkert flydende flow. Dog kan jeg ikke lide at teksten har så meget dialog. Det kan være ret forvirrende at finde rundt i, men hvis man læser “Torbens datter” igennem to-tre gange bliver det hele mere forståeligt. Samtidig undrer jeg mig også over, at Torbens datter ikke gør mere ved situationen end som så. Hun...

Words: 346 - Pages: 2

Premium Essay

Danish Insurance

...HOW DOES THE CLIMATE CHANGE AFFECT THE INSURANCE INDUSTRY Contents Introduction 3 Problem statement 4 Delimitation 4 Methodology 5 Risk management 6 Charateristics of insurance industry 6 Risk qualification 8 Approximate cost for a threat determination 8 Probability of threat accuracy or that vulnerability will be affected 9 SWOT analyses 10 Matrix between Strengths-Threats and Opportunities-Weaknesses 11 Conclusion of SWOT analysis 13 CONCLUSION 14 Introduction Climate change is a significant and lasting change in the statistical distribution of weather patterns over periods ranging from decades to millions of years. It may be a change in average weather conditions or the distribution of events around that average. Climate change may be limited to a specific region or may occur across the whole Earth. Nowadays the impact of the climate change can be seen around the globe - seasons are shifting, temperatures are climbing and sea levels are rising. And meanwhile, our planet must still supply us – and all living things – with air, water, food and safe places to live. Weather related consequences, caused by climate change, present challenges that threaten the understanding of extreme weather and natural disaster related damages. Many natural disasters (like floods, earthquakes, tsunamis and volcanic eruptions) all around the world have showed that people are now exposed to extreme weather events. The lack of financial preparation to face...

Words: 3072 - Pages: 13