Free Essay

Dansk for Danskhed

In: Other Topics

Submitted By Lollibab
Words 604
Pages 3
Historiens Kernestof side 26-31
Hvordan fik man magt?
Man skulle have meget jord eller være adelig. Man skulle være jordejer. Bestikkelse.
Efter Cæsar - hvordan fik man så magt?
Demokratiske processer fik mindre og mindre betydning. Kejser Augustus førte Cæsars plan videre.
Magten bliver centraliseret - altså samlet under kejseren. Måden at vinde popularitet var at bygge en masse termer, men det skulle man betale skat for og derfor flygtede borgerne.

1. Gør rede for den økonomiske struktur og det politiske system i Rom.
Økonomisk struktur:

Politiske system: (krigsførende stat) landbrug og politik - tæt forbundet.
Semidemokratisk republik - afgørende magt i senatet (medlemmer = repræsentanter for adelige, jordejende familier).
Kejserstyret = løste problemerne. Ingen af bønderne eller de rige havde magten - kun kejseren. Kejseren øverste magt. Han skulle tilbedes som en gud og han måtte eliminere en hver fjende. Dog kunne folket også vælte ham, hvis de ville. Deres stemmeret var blevet illusorisk.
Magten = Byggede på stemninger. Gjorde meget ud af at sikre sig opbakning gennem skuespil, gladiatorkampe, badeanlæg osv.

2. Gør rede for Roms ekspansion ud fra kortet side 26 + teksten
Hvilken betydning fik erobringerne for udviklingen i Italien: Økonomisk, socialt og politisk?
Konkurrence mellem bønder og de politiske adelsfamilier. Bønder blev konkurreret ud af deres gårde pga. produktionen af oliven og vin. De rejste til Rom for at finde arbejde, men sjældent var der noget ledigt. De ”solgte” derfor deres stemme til den højestebydende og de rige blev hurtigere rigere.
Gør rede for klientsystemet.
Hierarkisk system.
Patronen (Kejseren, de adelige) - yder, penge, mad, styrede riget.
Klienter patroner () -
Klienter () støtter patronen politisk
Slaveri.

Hvilken rolle spillede Cæsar?
Cæsar (God herrefører)= prøver at stoppe borgerkrigen ved at gøre sig til Diktator. Lykkedes ikke. Han blev myrdet. Hans adoptivsøn, Octavian, gennemførte hans plan 30 år senere og blev romerrigets første kejser under navnet Augustus. Cæsar ville ekspropriere dele af storfamiliernes gods for at genskabe levemulighederne for de fattige.

3. Hvad betød overgangen til kejserriget politisk og socialt? Hvordan skal billederne side 28 og 29 forklares i denne sammenhæng?

4. Hvilken betydning har de romerske retsregler (i samtiden og eftertiden)?

5. Beskriv kort udviklingen i Romerriget fra ekspansionens ophør (Trajan) til Diokletians reformer.
Ekspansionen betød at Romerriget kom til at mangle en vigtig ressource - nemlig jævnlig tilførsel af billig arbejdskraft (slaver). Kejseren tiltog mere magt for at få skatterne krævet ind. Folk flygtede fra de skatte-betalende folk byer og ud på landet. Og videre flygtede jordejerne. Magten tilfaldt dem, der kunne samle en hær og betale dens lønninger.
Diokletians reformer stabiliserede riget, men i samtiden blev han opfattet som en tyran.

6. Hvordan bringer kristendommen konflikt ind i kejseridens romerske samfund?
Fordi Kristne ikke anerkender Kejseren som Gud. Derfor forfølger Kejseren de kristne. Senere arbejder kejseren og kirken sammen. Kristendommen sætter det politiske system i gang.
Det var slaverne, de fattige osv. der troede på kristendommen.

7. Hvad gjorden Konstantin den Store? Og hvorfor? Hvilken betydning fik dette for kirken?
Sørgede for at ændre kristendommens status fra forfulgt mindretalsreligion til fuldt anerkendt rigskirke. Han var kejser i det romerske rige fra 306 til 337. Hans regeringsperiode var af afgørende betydning for udbredelsen af kristendommen. Kirken fik mere magt og blev mere betydelig. Han sørgede for at kirken fik konfiskeret gods tilbage. Etablerede den katolske kirke.
Religionsfrihed
Forfulgt minoritet => anerkendt statsreligion 8. Beskriv kort det vestromerske riges opløsning
Romerriget blev delt op i en østromersk del med hovedstad i Konstantinobel og en mere og mere svækket vestromersk del, som var udsat for angreb nordfra. Den vestromerske kejser blev afsat af indtrængende germanske stammer, og hele den vestlige del af det gamle rige opløste i småstater under germanske regenter.

Similar Documents

Free Essay

Blinkende Lygter

...Blinkende lygter - af Anders Thomas Jensen Filmen ’Blinkende lygter’ er skrevet og instrueret af Anders Thomas Jensen, født den 6. april 1972 i Frederiksværk. Anders har gennem sin ungdom opbygget en interesse inden for filmmediet. Anders Thomas Jensen har ud over hans debutfilm ’Blinkende lygter’ også instrueret ’De grønne slagtere’ og ’Adams æbler’. Jeg har valgt at arbejde med ”Blinkende lygter” ud fra opgaven der hedder -ordbilleder og filmbilleder. Jeg har valgt at arbejde med filmen fra den vinkel fordi, jeg synes det er spændende at analysere digte, og se hvor meget der egentlig ligger under overfladen. For derefter at gå ind og perspektiverer til filmen. Det samme gælder med filmen, at gå ind og tage nogle billeder ud, og så skulle henvise til digtet. Derefter begynder der at komme en mening frem både via billeder og ord. Samtidig skal jeg ind og forstå symbolikken, og se på hvorfor de genstande, og ord lige netop er blevet placeret i den sammenhæng. Sammen med sine barndomsvenner: den coke afhængige Peter, den skydeglade Arne og den evigt spisende Stefan har Thorkild i årevis smuglet, og stjålet sig gennem livet uden at nå et højere niveau. Jorden brænder under Thorkild, der oftere og oftere lader sit liv styres af andre bander, som han står i gæld til. Dagen hvorpå Thorkild fylder 40 år, vælger hans kæreste, Therese at slå op med ham, fordi hun ikke længere vil høre på Thorkilds tomme ord, og vente på hans løfter om at ændre livsbane. Thorkild beslutter...

Words: 3362 - Pages: 14

Free Essay

Noter 1.G

...Kortfilm, d. 16/08/2012 Gruppe 7, min gruppe, har om den syvende parameter – helhed. Uvæsentligt: Da Marianna blev stukket af en myg. Helhed: At den slutter godt, Marianna går tilbage til Morten. Vellykket: Fordi hvis det havde været Morten, der var gået over til Marianna var de døde, men det var omvendt. Så de overlevede og fik endt deres diskussion lykkeligt. Koncentratet: Det der er tilbage af det væsentlige er fint, men der er en scene der gør det dårligt, og det er når Marianna bliver stukket. Richard Raskin: Richard mener, at filmen skal slutte så man føler sig tilfredsstillende ved at forlade historiens behagelige rum. Og det gør man, fordi det begge overlever og bliver hos hinanden. Dansk, d. 17/08/2012 Læs teksten ’’Helle Helle: En stol for lidt’’ Vi har om åbne og lukkede tekster, og ’’Helle Helle: En stol for lidt’’ er en åben tekst fordi man har så mange overvejelser, og tænker videre på slutningen. En åben tekst: Er en tekst fuld af tomme pladser, således at læseren har frit valg på mange fortolkningshylder. En lukket tekst: Er en tekst, der forsøger at skabe en lydig læser i den forstand, at læseren loyalt fortolker teksten sådan som forfatteren lægger op til, at der skal fortolkes. Teksten handler om et par, der forbereder sig til deres egen fest, men alting går dårligt, og de skal til at lave maden færdig og gøre toilettet rent. De mangler også at tage deres fine tøj på. Men den ender meget sær, fordi kvinden i historien forlader pludselig huset...

Words: 21864 - Pages: 88

Free Essay

Det Store L

...Peter Kaspersen TEKSTENS TRANSFORMATIONER En undersøgelse af fortolkningen af den litterære tekst i det almene gymnasiums danskundervisning Ph.D.-afhandling Dansk Institut for Gymnasiepædagogik Syddansk Universitet 2004 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Forord Første del. Forudsætninger Kapitel 1. Debatten om faget Fremtidens danskfag Litteratursynet i Fremtidens danskfag Danskfagets mangler Den litterære fronts modangreb En fagdidaktisk kritik Kapitel 2. Afhandlingens placering i debatten Samfundssyn Didaktiksyn Litteratursyn Inspirationen fra Fremtidens danskfag Inspirationen fra litteraturteorien Inspirationen fra systemteorien Dannelsessyn Utraditionel dannelse Sammenfatning af første del Anden del. Teorier Kapitel 3. Den sociokulturelle udfordring Vygotsky Bakhtin Hvorfor ikke sociokulturalisme? Kapitel 4. Amerikansk litteraturpædagogik Klasserummets dialog Fortolkningens instanser Læsercentrerede teorier – og derudover Kapitel 5. Systemteori Bruner iagttaget af Luhmann 1 1 3 4 6 9 10 13 13 16 21 22 24 28 31 34 36 38 38 39 44 48 50 50 57 61 68 68 Systemteoriens grundlæggende paradoks Kommunikationsbegrebet Meningsbegrebet Systemteoretisk uddannelsesteori Interaktionssystemet undervisning Systemteori og danskundervisning Videns- og læringsformer. Stokastiske processer Systemteoretisk kunstteori Det selvprogrammere(n)de værk Kunstsystemets historie Litteratur og undervisning Kritik af Luhmanns systemteori Kapitel 6. Pædagogisk forskning Klasserumsforskning...

Words: 201508 - Pages: 807