Free Essay

Dotari Ecologice in Gospodarie

In: Miscellaneous

Submitted By buburuza
Words 777
Pages 4
Dotari ecologice in gospodarie

In materie de dotari ecologice, in ce priveste preferintele personale, se indreapta mai mult in spre dotari ecologice decat spre o intreaga casa ecologica. In materie de dotari ecologice, panourile solare, sunt cele fata de care am manifestat un real interes in ultimii ani, astfel incat, este singura optiune de dotare ecologica dorita avuta in vizor pentru viitoarea gospodarie.
Sa privim mai indeaproape avantajele si dezavantajele pe care le are o astfel de dotare asupra casei de locuit, fie ea ecologica sau nu. Avantajele unei astfel de investitii sunt: consum foarte redus de energie pentru încălzire şi producerea apei calde menajere şi, prin urmare, scăderea cheltuielilor; confort interior, graţie asigurării unei temperaturi, umidităţi şi ventilaţii potrivite; emisii reduse de noxe, asigurând protecţia mediului înconjurător; dacă nu sunt supuse unor intemperii excesive, durata lor de viaţă poate creşte, teoretic, până la circa 25 de ani; daca sunt dimensionate corespunzator, amortizarea investitiei se face in 8-12 ani, perioada mai avantajoasa de exemplu, decat tinutul banilor in banca. Dezavantajele unei astfel de dotari sunt: instalarea de panouri solare induce dificulatati in revanzarea casei care are aceste panouri instalate deoarece viitorul cumparator ar putea sa nu si le doreasca, si sa nu doreasca sa plateasca in plus pentru ele; achiziţionarea instalaţiei cu panouri solare şi a pompelor de căldură este mai costisitoare şi poate majora costul unei construcţii cu cel puţin 10%; costurile pentru realizarea izolaţiei termice şi a sistemelor de încălzire sunt mai mari decât pentru cele clasice; amplasarea imobilului pe axe geografice incorecte determină scăderea randamentului instalaţiei şi pericolul distrugerii panourilor, cauzată de intemperii; este posibil sa creasca prima de asigurare a locuintei; cresc riscurile in caz de calamitati - panourile fiind expuse intemperiilor. Punand in balanta cele descries mai sus, putem constata ca dezavantajele unui astfel de sistem se datoreaza mai degraba costurilor, si desigur, unei asezari nestrategice sau unor intemperii ale vremii, care trebuiesc cunoscute inainte de a apela la un astfel de sistem.
Modul de funstionare a panourilor solare este prin transformarea, sau conversia energiei solare în energie termică, este realizată în captatori solari, având funcţionarea bazată pe diverse principii constructive. Indiferent de tipul captatorilor solari, pentru ca randamentul conversiei energiei solare în energie termică să fie ridicat, este important ca orientarea captatorilor spre Soare, să fie cât mai corectă. Poziţia captatorilor solari este definită prin două unghiuri şi anume, unghiul de înclinare faţă de orizontală, respectiv unghiul azimutului, reprezentând orientarea faţă de direcţia sudului. Captatorii solari reuşesc să contribuie într-un mod important la prepararea apei calde menajere sau la încălzirea spaţiului. Trebuie menţionat faptul că sistemele solare pot contribui şi la producerea energiei termice necesare încălzirii casei, după acelaşi principiu al compensării termice realizate de o centrală. Sistemele solare pot fi utilizate la toate tipurile de clădiri pentru locuinţe.
O alta categorie de panouri solare, sunt si panourile fotovoltice, folosite pentru a transform alumina solara in energie electrica. Aproximativ 25 de panouri sunt estimate pentru a fi capabile sa produca energia electrica necesara unei gospodarii. La baza producerii energiei electrice sta celula fotovoltaica. In contact cu razele soarelui, aceasta produce energie electrica. Pentru a intra in detaliu, ne-ar fi necesare insa cunostinte de chimie destul de avansate: fotonii din razele solare “bombardeaza” atomii materialelor din care este realizata celula fotovoltaica. Sub aceasta actiune, acestia tind sa se elibereze si astfel se formeaza energia electrica. Din nou marele dezavantaj al acestor panouri este pretul, care din nou necesita o amoritizare pe mai multi ani. De asemenea, in Olanda, unde aceste sisteme au fost adoptate de o mare parte a populatiei, s-a observant o scadere a randamentului dupa cca 3-4 ani de la instalare. Avantajele utilizarii panourilor fotovoltaice este reprezentat in primul rand de posibilitatea asigurarii energiei electrice in locatii izolate care nu au acces la reteaua de furnizare energie electrica. Un astfel de sistem este usor de instalat, nu necesita cunostinte speciale in domeniu energetic, intretinerea panourilor este facila acestea nu necesita decat cuatarea de impuritatile ce se ataseaza pe suprafata acestora. Durata medie de utilizare a acestor panouri este de 20-25 ani, singura componenta care necesita o atentie mai sporita si a carei durata de viata este mai scurta in cazul sistemelor insulare sunt bateriile. Un alt avantaj considerabil al acestor sisteme este ca se pot extinde in cazul aparitiei unor consumatori electrici suplimentari.
Concluzionand putem observa ca panourile solare sunt o investitie de durata, insa alese cu profesionalism si dibacie, acestea pot fi o investitie care poate aduce o reducere considerabila a chieltuielilor pe termen lung, contribuind la bunastarea personala si asigurand utilitatile necesare in materie de energie electrica, incalzire central si apa calda.

Similar Documents

Free Essay

Business and Managemnet

...comportamentul consumatorului note de curs CUPRINS i . Noţiunile şi dimensiunile comportamentului consumatorului 3 1. Noţiuni şi concepte 3 2. Procese elementare în abordarea comportamentului consumatorului 4 3. Definirea comportamentului consumatorului 8 II. PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPĂRARE 11 III. COORDONATE GLOBALE ALE STUDIERII COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 15 1. Informaţiile necesare studierii comportamentului consumatorului 15 2. Posibilităţi şi limite ale studierii comportamentului consumatorului 17 3. Studierea comportamentului consumatorului în contextul globalizării producţiei şi consumului 18 IV. Proiectarea şi realizarea studiilor comportamentale. Obiective urmărite 21 V. MODALITĂŢI PRACTICE DE STUDIERE A COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 26 1. Studierea comportamentului consumatorului în mediul concurenţial 26 2. Studierea activităţilor comerciale – punct de plecare în studierea comportamentului consumatorului 27 3. Comportamentul consumatorului şi imaginea magazinului 28 4. Studierea stilului de viaţă 30 5.Comportamentul consumatorului şi valoarea capitalizată în marcă 30 6. Cercetarea calitativă a comportamentului consumatorului 32 7. Cercetarea cantitativă a comportamentului consumatorului 33 VI. aplicarea rezultatelor studiilor comportamentale 35 1. Fundamentarea deciziilor de marketing prin rezultate ale studierii comportamentului consumatorului – segmentarea şi tipologia pieţei 35 2. Analiza de...

Words: 22504 - Pages: 91