Free Essay

Ecommerce

In: Business and Management

Submitted By HBCT
Words 2769
Pages 12
eCommerce Market Size: Quy mô thị trường Thương mại điện tử tại Vietnam | Bạn là ai trong trận chiến eCommerce: David hay Goliath? |
Trong bản tóm tắt The Rise of E-Commerce in Asia vào tháng 6/2014, Matthews Asia Funds nhận xét:
Không có gì ngạc nhiên khi Châu Á có tiềm năng rất lớn về thương mại điện tử (ecommerce - TMDT). Sự phát triển của TMDT ở Ấn Độ và Trung Quốc được xem như việc xây dựng một cầu nối thành công giữa những gì người dùng muốn và những gì họ có thể mua offline. Điều này đặc biệt đúng cho những ai sống bên ngoài những thành thị lớn.
Người tiêu dùng quan tâm về giá cả cạnh tranh trong thương mại điện tử, nhưng các yếu tố khác như độ rộng của sản phẩm, dễ sử dụng trên di động ngày một hấp dẫn và thu hút một làn sóng tiêu dùng trực tuyến mới.
Sự bùng nổ của TMDT tại Châu Á đã mang lại nhiều cơ hội cho các doanh nghiệp có thể phục vụ các thị hiếu địa phương. Tuy nhiên, cùng với cơ hội, các doanh nghiệp cần vượt qua các thử thách như việc giao vận (logistics) và thanh toán (payment services) để tồn tại một cách bền vững trong đấu trường cạnh tranh.
1. CÁC YẾU TỐ ẢNH HƯỞNG ĐẾN QUY MÔ THỊ TRƯỜNG (MARKET SIZE)

Theo ước tính của eMarketer, doanh số toàn cầu của mô hình B2C (business-to-consumer) sẽ tăng 20.1% so với năm trước, đạt doanh số 1.500 nghìn tỉ USD.

eMarketer nhận xét về lý do tăng trưởng, đề cập tới yếu tố số lượng người online, sử dụng mobile internet, giải pháp giao hàng, thanh toán và đầu tư từ các công ty lớn:
Mức tăng trưởng về doanh số này đến từ việc mở rộng số lượng người sử dụng online và di động trong các thị trường mới nổi, tăng trưởng về số lượng hàng bán qua đi động (mcommerce), các giải pháp giao hàng, thanh toán tiến bộ và lực đẩy của các thương hiệu lớn vào thị trường mới.
Thị trường Việt Nam hiện tại: * Có hơn 36 triệu người online, mức độ thâm nhập (internet penetration) là 39% dân số; Monthy Active User: 20 triệu * Mobile Internet: * Theo thống kê của riêng mWork khoảng 18 triệu người, mức độ thâm nhập 19.5% (xem hình ảnh bên dưới) * Ngày 24/12/2014, Cục Viễn thông vừa công bố số liệu thuê bao 3Gđang phát sinh lưu lượng của các mạng di động đến thời điểm 2014 này là gần 27,5 triệu thuê bao. * Giao nhận: có khá nhiều giải pháp về giao hàng xuất hiện (GHN, Bưu Điện, Viettel) * Thanh toán chủ yếu bằng COD. Ttheo thống kê của Vecita thì có 75% giao dịch thông qua COD nhưng trên thực tế, với một số nguồn thông tin mà tôi có thì đều trên 90%. Cụ thể nhất, con số từ Sendo và Dienmay cùng số liệu của các bạn bè trong ngành cho thấy một con số “phũ phàng” với thanh toán trực tuyến: 90% COD và 10% thanh toán online. Các giải pháp thanh toán trước, trực tiếp qua thẻ tín dụng hoặc ATM như OnePay, Smartlink dù đã có nhưng chưa phải là điểm cực kỳ quan trọng. * Lực đẩy từ các công ty, tập đoàn lớn vào thị trường Việt Nam, khởi đầu bằng làn sóng các sản phẩm Groupon như Hotdeal, NhomMua, CungMua, MuaChung.. Số liệu tham khảo về Hotdeal, hiện đang dẫn đầu với khoảng 50% thị phần: * Mỗi ngày có trên 10 triệu lượt truy cập * Trung bình một ngày 8k đơn hàng; cao điểm có thể đạt 10k đơn hàng/ngày * Mặt hàng bán chạy nhất là thời trang * Doanh số khoảng 40 tỉ /tháng, tăng trưởng so với $1.5M/thángtrước đây. * Sau đó, với tiềm lực dồi dào, kinh nghiệm vận hành nhiều nước, Rocket Internet đã giúp thị trường mở rộng và thay đổi thói quen người Việt Nam với nhiều sản phẩm khác nhau, nổi bật nhất là Lazada. Trong ngày 17/12/14, Lazada tổ chức hội thảo gặp mặt các Nhà cung cấp của mình tại Somerset Grand Hanoi cho biết: * Theo Lazada, hiện tại sàn giao dịch của họ đạt 400,000 truy cập/ngày. * Trung bình 6,000 đơn hàng / ngày; tỉ lệ hủy đơn hàng 8% | Một thống kê về số lượng người sử dụng internet vào tháng 1/2014 cho thấy có khoảng 36 triệu người Việt Nam online, chiếm khoảng 39% dân số - vượt qua tỉ lệ thâm nhập internet trung bình của thế giới (33%) một chút xíu nhưng còn xa mới bằng Malaysia hay Singapore. |

| Nguồn: Số liệu từ mWork |

| Tham khảo số liệu cũ hơn (11/2013) từ bài chia sẻ: Kinh nghiệm phát triển HotDeal.vn - Trương Tố Linh, GĐ phát triển kinh doanh của HotDeal.vn |

Matthews Asia Funds nhận xét khá tương đồng với eMarketer về lý do tăng trưởng, với các số liệu từ Trung Quốc và Ấn Độ:
Trung Quốc được hỗ trợ bởi nhiều yếu tố như mức độ thâm nhập của Internet (internet penetration) cao hơn, truy cập băng thông rộng tăng lên và nhu cầu của tầng lớp trung lưu đang ngày một phát triển.
Tại Ấn Độ - thị trường đông dân thứ 2 của thế giới - ecommerce đang ở giai đoạn bắt đầu (early stages). Sự phát triển của smartphone giá rẻ, người tiêu dùng trực tuyến ở khoảng 20 triệu người mua sắm, kỳ vọng sẽ tăng lên 300 triệu người trong thập kỷ tới. Các công ty nhìn thấy nhu cầu mạnh mẽ từ các khu vực bên ngoài các thành phố chính, nơi có rất nhiều người truy cập Internet lần đầu tiên thông qua di động. Tại Ấn Độ, nhiều công ty nhận thấy một nửa đơn hàng của họ được hoàn thành bằng di động và hơn một nửa người dùng internet trên di động (mobile user) là những người lần đầu tiên đặt mua.
Ở đây, một yếu tố quan trọng có thể bạn đã lướt qua không hề để ý: không phải tất cả người dùng internet đều là khách hàng tiềm tăng của TMĐT. Đối tượng khách hàng tiềm năng và quan trọng nhất là Tầng lớp Trung Lưu.

Thông tin này sẽ giúp bạn tránh được lỗi cơ bản nhất: xác định sai đối tượng mục tiêu. Khi bắt đầu khởi động một dự án thương mại điện tử, nhiều công ty định nghĩa khách hàng mục tiêu thường rất mơ hồ, có thể từ 15 tuổi đến 65 tuổi, từ nông thôn đến thành thị. Một sản phẩm cho tất cả là sẽ sản phẩm không cho ai cả.

2. TẦNG LỚP TRUNG LƯU
Báo cáo từ KPMG trong báo cáo "The Rise of the Middle Class in Asian Emerging" vào tháng 4/2012 cho biết:
Tầng lớp trung lưu (the middle class) là kết quả phát sinh của một nền kinh tế thịnh vượng, động lực tạo ra sự phát triển mạnh mẽ của kinh tế thị trường. Nhu cầu sản phẩm và dịch vụ của họ đóng góp vào sự bền vững của nền kinh tế và sự phát triển của xã hội; một nền kinh tế thiếu nhóm tiêu dùng nền tảng này không thể ổn định lâu dài. Nói một cách khác, tầng lớp trung lưu là yếu tố chủ chốt cho nền kinh tế bền vững và xã hội phát triển trong mỗi quốc gia và khu vực.
Sử dụng bản tiếng Anh nếu bạn muốn đọc chi tiết hơn: The middle class arises as a result of economic prosperity and it is what makes a market-oriented economic regime thrive. Their proclivity toward reason and stability keeps social unrest and turmoil at bay. The middle class is also an important group of consumers. Their demand for quality goods and services contributes to economic sustainability and social evolution; an economy without a mass group of consumers as its foundation cannot be sustained in the long run. In other words, the middle class is the key to sustaining economic and social development in a region and country.
TẦNG LỚP TRUNG LƯU - HỌ LÀ AI?
Làm thế nào để định nghĩa và xác định chính xác về tầng lớp này? Không có sự đồng thuận về tiêu chuẩn của đối tượng "Tầng lớp trung lưu", nó phụ thuộc địa điểm, thời điểm và mục đích của việc thảo luận. Một số định nghĩa khác nhau: * Ngân hàng phát triển Châu Á (ADB) định nghĩa tầng lớp trung lưu là người chi tiêu từ 2-20 USD một người/ngày trong báo cáo công bố vào 2010 (có 1.9 tỉ người tương đương với 56% dân số các nước đang phát triển Châu Á vào 2008 đạt tiêu chuẩn này). * McKinsey xác định những người có thu nhập một năm từ $13.500 đến $53.900 ở Trung Quốc được xem như trung lưu. Tại Trung Quốc có khoảng 100 triệu người trung lưu theo tiêu chí này. * Boston Consulting Group xem những người có thu nhập khoảng 790$/tháng được xem là trung lưu vào 2010.
KPMG mô tả đặc điểm của tầng lớp trung lưu để bạn dễ hình dung:
Bất kể tiêu chí và định nghĩa đã được dùng, tầng lớp trung lưu ngày một mở rộng cùng với sự phát triển kinh tế mạnh mẽ của các thị trường mới nổi. Tầng lớp này bỏ lại sau lưng những ngày tháng nghèo khổ ngày xưa. Không còn lo lắng về các những nhu cầu sinh tồn, họ hướng về việc tiêu thụ vượt qua mức cơ bản. Nói chung, tầng lớp này không đủ giàu có để chi tiêu thoải mái như mong muốn nhưng lại là động lực mạnh mẽ trong việc thúc đẩy tiêu thụ.
Trung Quốc, Ấn Độ và phần còn lại của châu Á, người dân dịch chuyển từ "tồn tại" sang "tiêu thụ". Tầng lớp trung lưu đã giúp nền kinh tế mới nổi của châu Á chịu được biến động của kinh tế toàn cầu và mang lại triển vọng lạc quan cho kinh tế.
Theo định nghĩa của ADB, dân số Việt Nam vào 2012 là 86 triệu người, có 14.6 triệu người thuộc tầng lớp trung lưu.

3. ƯỚC TÍNH QUY MÔ THỊ TRƯỜNG THƯƠNG MẠI ĐIỆN TỬ VIỆT NAM

Theo số liệu từ KPMG về tầng lớp trung lưu và mức độ chi tiêu cho online trung bình từ Vecita, chúng ta có thể ước tính quy mô và mức độ đóng góp về doanh thu từ nhóm khách hàng chủ chốt.

VECITA, Bộ Công Thương cho biết: "Năm 2013, doanh thu toàn lĩnh vực cả nước đạt 2,2 tỷ USD, tương đương mức chi chi trung bình 120 USD cho mỗi người dân."

2012 - KPMG | | Middle class (people) | 14,600,000 | Vietnam Population | 86,000,000 | Middle class/ Population | 16.98% | | | Estimate 2013 | | Vietnam Population | 92,500,000 | Middle Class | 15,703,488 | Avg Expenditure Online (USD) | $120 | Total expenditure | $1,884,418,605 | % VECITA | 85.7% |

Theo tính toán này, mức độ đóng góp từ nhóm khách hàng này cho thương mại điện tử Việt Nam là ~85%, đóng vai trò cực kỳ quan trọng. Điều này cũng cho thấy rõ, nếu áp dụng quy luật 20/80, bạn sẽ dễ dàng nhìn thấy con số đúng một cách kỳ lạ:
20% dân số mang lại 80% chi tiêu thương mại điện tử của toàn bộ thị trường!
Hãy tính toán về quy mô thị trường vào năm tới - 2015, dựa trên các số liệu chúng ta đang có: * Theo KPMG, vào những năm 1990 có 21% dân số châu Á là tầng lớp trung lưu đạt chuẩn của ADB, đến 2008 là 56%. Với tỉ lệ ~17% vào năm 2012, Việt Nam có tỉ lệ khá thấp, chưa bằng số trung bình của Châu Á vào những năm 1990. Chúng ta kỳ vọng là đến 2015, Việt Nam sẽ đạt tỉ lệ trung bình là 21% của những năm 90. * Tỷ lệ tăng dân số bình quân năm trong giai đoạn 1999-2009 là 1.2%. Tỉ lệ này được dùng để ước tính dân số vào năm 2015. * Theo Vecita, đến năm 2015 mỗi người Việt sẽ chi trung bình 150 USD cho thương mại điện tử mỗi năm, doanh thu ước tính của 2015 khoảng 4 tỷ USD Estimate 2015 | | Tỷ lệ tăng dân số bình quân năm trong giai đoạn 1999-2009 | 1.2% | Estimate Vietnam Population 2015 | 94,733,320 | % Middle Class | 21% | Middle Class | 19,893,997 | Avg Expenditure Online (USD) | $150 | Total expenditure | $2,984,099,580 | % VECITA | 75% |

Với công thức này, tầng lớp trung lưu tiếp tục đóng góp ~$3B vào con số $4B mà Vecita tính toán. Con số này cũng cho thấy, khi sử dụng digital marketing, hơn 1 nửa là lãng phí vì độ phủ lớn của mình.

4. Kết luận

Vậy thị trường thương mại điện tử là to hay nhỏ? $3B là nhiều hay ít?

Theo ý kiến cá nhân tôi là còn nhỏ. Điều này có thể thấy dễ dàng qua nhiều số liệu * Lượng đơn hàng của hai tay chơi đáng lưu ý nhất thị trường là Hotdeal và Lazada vẫn chưa thể tăng trưởng mạnh. * Tiki, xuất phát từ sách và mở rộng ra các ngành khác chưa thể bùng nổ * Các website ngách có lượng đơn hàng từ vài chục tới khoảng 200 đơn hàng một ngày, chưa thể thành công và tạo lập được một vị thế đáng kể. * Thegioididong có số lượng đơn hàng online chưa tới 1/5 (hiện tại tầm 10-15%) tổng doanh thu, chưa thể vượt ngưỡng để sang giai đoạn mới của diffusion of innovations.
Chỉ có một nhóm rất nhỏ trong số những người dùng internet mua hàng, vì thế sức mua không thực sự mạnh mẽ. Với hơn 1 triệu khách hàng tại Hotdeal và 1.5 triệu khách hàng của Lazada, số lượng khách hàng thực sự chưa đủ lớn.
Xem thêm: Khách hàng mục tiêu ngành Thương Mại Điện Tử Việt Nam
Thị trường Việt Nam chỉ ở giai đoạn đầu tiên của cuộc cách mạng. Tất cả các thông tin này đều cho chúng ta thấy sức mua đang bị giới hạn, mặc dù có rất nhiều triển vọng trong tương lai: * Chỉ 1/5 dân số mua hàng và chưa được một nửa so với số người sử dụng internet cho thấy thị trường sẽ tiếp tục phát triển. * Tỉ lệ khách hàng chính là tầng lớp trung lưu còn thấp, khi kinh tế phát triển, dân Việt Nam giàu lên, tỉ lệ này sẽ thay đổi và tạo ra sức mua mạnh mẽ hơn. eMarketer nhận xét hành vi mua hàng của người Asia-Pacific rất khác nhau theo từng thị trường, với các thị trường chưa trưởng thành, sức mua trung bình sẽ không cao:
Trung Quốc chiếm hơn một nửa doanh số 2014 và đến 2018 sẽ là 70%. Úc và Nhật sẽ là đối thủ của US, UK và Châu Âu (Western Europe) về mức độ thâm nhập người dùng và giá trị đơn hàng trung bình. Ở các thị trường chưa trưởng thành như Ấn Độ, Indonesia, các quốc gia có số lượng người mua lớn nhưng chỉ mua các sản phẩm ít tiền thay vì các sản phẩm cao cấp, phụ thuộc vào sản phẩm sẵn có hoặc đơn giản do thu nhập hạn chế.
Những câu hỏi gợi ý cho bạn trước khi dấn thân vào đấu trường khốc liệt: * Bạn muốn bán cho ai? Cho 85% hay cho phần còn lại của dân số? * Với những khách hàng trung lưu, họ sẽ mua hàng hóa gì trên internet? * Tầng lớp đóng góp nhiều nhất này ở độ tuổi nào, chiếm bao nhiêu % dân số? Họ có đặc điểm gì? * Nhu cầu của đối tượng này có gì đặc biệt, trong đó có nhóm nào giúp doanh nghiệp tiếp cận với điểm bùng phát (tipping point) nhanh hơn và ít tốn kém hơn? * Với riêng sản phẩm của bạn, quy mô thị trường là bao nhiêu? Chiếm bao nhiêu phần trăm trong toàn bộ thị trường?
Xem thêm: Nielson | Global Ecommerce Report: Evolution or Revolution?
Chúc bạn may mắn và thành công!

Similar Documents

Premium Essay

Ecommerce

...Executive summary This report is based on the company known as Wiggle which is the UK’s no 1 online cycle and Tri- sports retailer This report introduces wiggle company with a brief description of its history. The literature review of the report is about the supply chain and value chain of the business. The literature review describes about the supply chain and how the information technology affects the supply chain of the business. It also deals with the current strategy of wiggle and how the strategy is achieved with the future plans. In addition the report helps to find out the affiliation of wiggle to other companies and the advantages of the affiliation model. Table of Contents: 1. Introduction: 3 1.1 Aim: 3 1.2. Objectives: 3 2. Literature review: 4 2.1. Information Technology and Supply chain: 4 2.1.1. Impact of Information technology on purchase: 4 2.1.2. Impact of Information Technology on Operation: 5 2.1.3. Impact of Information Technology on Logistic: 5 2.1.4. Impact of Information Technology on Customer relationship: 5 2.1.5. Impact of Information Technology on Firm: 5 2.2. Value chain: 6 2.3. Business models: 6 2.4. Strategy of wiggle: 7 2.5. Affiliation of wiggle: 7 3. Conclusion: 9 4. Bibliography: 10 1. Introduction: The history of wiggle can be traced from the small independent shop called butler cycle which was established in 1920s.According to wiggle website (2013) Mitch Dall took the property of butler cycles......

Words: 3040 - Pages: 13

Premium Essay

Ecommerce

...authentic, customizable Caribbean inspired pastries. Our main selling point will be embracing and maintaining the authenticity of our pastries. Taking advantage of the vast reach of the internet, we will use social media to market our products to the niche market of expatriate West Indians. This plan outlines the philosophy of the company. ExoticCaribbeanPastries.com hopes to attract more than a dozen owner/employees. 1.1 Objectives 1. To make ExoticCaribbeanPastries,com the go to online location for exotic pastries. 2. To develop a fully functional, integrated, easy to navigate, social media savvy ecommerce site for Caribbean pastries. 3. To focus on the niche market of Caribbean expatriates on a global scale. 1.2 Mission ExoticCaribbeanPastries.com’s mission is to provide authentic Caribbean Pastries using the internet and ecommerce to lower the cost of production and subsequently the cost of goods to the customer. By providing authentic pastries, we will attract a loyal customer base. To keep this customer base and expand to new customers, we will engage in intense social media marketing and interaction and also provide key tools for customer service and interaction. 1.3 Keys to...

Words: 2643 - Pages: 11

Premium Essay

Ecommerce

...e-commerce OBJECTIVES  To understand the complexity of e-commerce and its many facets.  To explore how e-business and e-commerce fit together.  To identify the impact of e-commerce.  To recognize the benefits and limitations of e-commerce.  To use classification frameworks for analyzing e-commerce.  To identify the main barriers to the growth and development of e- commerce in organizations. Copyright © 2012 Pearson Education Slide 1-2 1. What Is E-commerce? Use of Internet and Web to transact business More formally:  Digitally enabled commercial transactions between and among organizations and individuals Copyright © 2012 Pearson Education Slide 1-3 Advent of the Internet -The term ecommerce :1. Electronic trading of physical goods and of intangibles such as information. 2. All the steps involved in trade, such as on-line marketing, ordering payment and support for delivery 3. The electronic provision of services such as after sales support or on-line legal advice. 4. Electronic support for collaboration between companies such as collaborative on-line design and engineering or virtual business consultancy teams Copyright © 2012 Pearson Education 4 Slide 1-4 Facebook: The New Face of E-commerce? Do you use Facebook, and if so, how often? What has the experience been like? Have you purchased anything based on an advertisement on Facebook or by using a link provided by a......

Words: 1399 - Pages: 6

Premium Essay

Ecommerce

...E-COMMERCE By Name A Paper Presented in Partial Fulfillment Of the Requirements of INFS-732: Electronic Commerce Abstract The purpose of this paper is to provide descriptive evidence supporting Kenneth C. Laudon and Carol Guercio Traver’s concept that e-commerce is a relationship between business, technology, and society. This paper will also examine the idea that e-commerce is creating new markets in three distinct areas: where prices are transparent, markets are global, and trading is highly efficient. The findings analyzed in this paper will assist in determining whether these concepts are pushing the markets or if the markets are pulling these concepts. TABLE OF CONTENTS Abstract ii TABLE OF CONTENTS iii INTRODUCTION 1 types of e-commerce 1 concept of e-commerce 1 e-commerce MARKETS 1 CONCLUSION 3 References 3 INTRODUCTION In their book titled E-Commerce: Business, Technology, Society, Kenneth C. Laudon and Carol Guercio Traver define e-commerce as “the use of the Internet and the Web to transact business. More formally, digitally enabled commercial transactions between and among organizations and individuals.” There are many benefits to an e-commerce enabled business, and EcommerceEducation.com lists some of the more distinct advantages as the following: * Business happens without regard to time and distance * Allows sellers to reach buyers around the world * Lower total cost per sale for the seller * Better purchasing......

Words: 2062 - Pages: 9

Premium Essay

Ecommerce

...HOW TO ENHANCE CONSUMERS DOWNLOAD PAID APPLICATIONS How to Enhance Consumers Download Paid Applications: Consumers’ Preference And Need Jana Katzenberger, Marc Matthias, Nguyen Thi Phuong Thuy, Nguyen Viet Tu, Tu Chia Chun National Kaohsiung First University of Science and Technology Abstract Mobile Commerce, also known as M-Commerce, is the ability to conduct commerce using a mobile device, such as a mobile phone, a Personal Digital Assistant (PDA), a smartphone, or other emerging mobile equipment such as dashtop mobile devices. With the growth in usage of Internet-enabled mobile phone, the foundations for mobile commerce are now in place. We know that mobile will play an increasingly significant role in customer acquisition and retention across all channels in the years to come. Consumers are now willing to make purchases through their mobile phones, so the opportunity now exists for all website owner and retailers in particular that can offer a usable and compelling online and retail experience for mobile users. Consumers are now willing to make purchases through their mobile phones, so the opportunity now exists for all website owner and retailers in particular that can offer a usable and compelling online and retail experience for mobile users. In this paper, the participants were fifty students from National Kaohsiung First University of Science and Technology, there were twelve questions in this survey, including attitude toward usage of smartphones, habit of...

Words: 1811 - Pages: 8

Premium Essay

Ecommerce

...1. B2B occurs when companies are buying from and selling to one and other online whereas B2C occurs when companies are selling to end consumers. The term B2C differs from B2B is transactions are done with no intent on the consumer’s part to use the product or service for commercial purposes. An example of B2B can be Pepsi supplies soft drinks to KFC and Domino Pizza. On other hand, ebay merchant sell apparels to buyers can be an example of B2C. 2. Inbound and outbound logistic process is vital to businesses. Inbound logistics deals with purchasing, storing and processing all the materials from the suppliers. Depending on the type of goods produced by the business, these supplies can range from anything between raw materials or produced goods. For example, a firm which produces electronic goods such as mobile phones would require a supplier of electrical components such as LED panel which are used in its goods. A firm which supplies petroleum might require raw materials such as crude oil from another supplier. For smooth flow associated with inbound logistic, business must choose right methods of transporting these goods from the supplier, storing their goods at the most convenient location with minimised costs. Outbound logistic deals with management of inventories associated with storing, transporting, and distributing to its customers. Outbound logistics needs to take into consideration the demand of the consumers of its goods in order to determine size of......

Words: 597 - Pages: 3

Premium Essay

Ecommerce

...EQ1 i. Prices of tickets have gone higher ii. Low Patronage to the stadium iii. Salaries of top player moves up Q2 MLB has used e-commerce to increase its revenues through several ways by making information accessible; i. The revenues increased through the sales of baseball-related merchandise which include jerseys, caps and baseball cards ii. The revenues increased through the sales of more seasonal tickets. iii. More subscribers pay for live streaming video of baseball games. Q3 MLB has used MLB in several ways; i. Building of websites for MLB and all its 30 teams has made it possible for fans to get up to date information on their teams, ii. Send email to fans to tell them news about their teams and availability of tickets. iii. Streaming of live video of baseball games. iv. Broadcasting of offers to fans’ cell phones Q4 Using a special software, MLB was able to collect data of its’ customers to know which ball games participants watch or download which online games they play and which team merchandize or ticket they buy. This made MLB to see each customer needs. Q5 Transaction Processing System was used to collect the data daily through the subscription and MIS or DSS was to make decision depending on whether the data is structured or semi-structured respectively. Q6 There are no Traditional Competitors, no possible new market entrance or substitute products and services and no pressure from Suppliers. But the......

Words: 262 - Pages: 2

Premium Essay

Ecommerce

...4.1 ELECTRONİC PAYMENT SYSTEMS (EPS) Issues of trust and acceptance play a more significant role in the e-commerce world than in traditional businesses as far as payment systems are concerned. Traditionally, a customer sees a product, examines it, and then pays for it by cash, check, or credit card (Figure 4.1). In the e-commerce world, in most cases the customer does not actually see the concrete product at the time of transaction, and the method of payment is performed electronically. Figure 4.1 Traditional payment scheme EPSs enable a customer to pay for the goods and services online by using integrated hardware and software systems. The main objectives of EPS are to increase efficiency, improve security, and enhance customer convenience and ease of use. Although these systems are in their immaturity, some significant development has been made. There are several methods and tools that can be used to enable EPS implementation (Figure 4.2) Figure 4.2 Electronic payment scheme While customers pay for goods/services by cash, check, or credit cards in conventional businesses, online buyers may use one of the following EPSs to pay for products/services purchased online: • • • • • • • • • Electronic funds transfer (EFT): EFT involves electronic transfer of money by financial institutions. Payment cards : They contain stored financial value that can be transferred from the customer's computer to the businessman's computer. Credit cards : They are the most......

Words: 6708 - Pages: 27

Premium Essay

Ecommerce

...A single taste and smell can influence people’s moods and affect their work performance. It also can bring back a flood of memories thought to be long forgotten. Our brain forges a link between the smell, taste, emotional feeling and memory, associating the individual and the interaction. Moreover, when you encounter the smell or taste again, the link is already there ready to elicit a memory or a mood. The usage applications to use this smell and taste interaction remotely can be used in many different kind of online services and it can be communicating with the user’s smartphone and the ideas of the applications that possibly can be utilized with many different kinds with smell-taste services using the mobile phone and Internet communication. In other words, sending tastes and smells over Internet has a huge potential market in online marketing and communications. For example, online shopping is the process whereby consumers directly buy goods or services from a seller in real-time, without an intermediary service, over the Internet. Online shopping is an easy and comfortable way of shopping for a large range of products. There are innumerable advantages of online shopping. You save a lot of time which you normally need to personally go to the retail shop and buy the products which you want. Initially, the customer base for online shopping activities was the rich class with a lot of purchasing capacity even foods and perfumery items. However, it is impossible to know the......

Words: 1416 - Pages: 6

Premium Essay

Ecommerce

...A website has to be hosted on a web server before it can be accessed by online users from the Internet. There is a wide range of web servers running on different platform to choose from within the web hosting market today. According to Netcraft, a company that keeps statistics on the leading web servers and the platforms on the Internet, the most popular platforms and web servers are: * Unix and Linux running Apache web server (60.17%) * Window NT/2000 running Internet Information Server (IIS) (30.78%) Other web servers include SunONE, Zeus, WebLogic, iPlanet and etc. Given the widespread popularity of Apache (closed to 60% market share) and Microsoft IIS (approximately 30%), you can almost guarantee you can find these two platforms are supported by most of the web hosting providers.

All computers require an operating system (an important piece of software) to be installed before it can function properly. For example, most of the personal computers today have installed Microsoft Windows operating system: Win98, WinXP or Win2000. Likewise, all web servers need operating system to perform different functionalities and different web servers run on different operating systems (or so called platforms). One of the most commonly found platform is UNIX that comes in various varieties that are popular with web hosts, including FreeBSD, NetBSD, OpenBSD and Linux. Another popular platform that has gained strong ground as a platform for web hosting market is Microsoft......

Words: 347 - Pages: 2

Premium Essay

Ecommerce

...Priceline Case Study The core components of Priceline's business model: The core components of Priceline's business model are based on reverse auction pricing pattern. This unique pattern offers value for both consumer and vendor. Priceline also acts as an intermediary, buying blocks of airline tickets and vacation packages at a discount and selling them at a reduced retail price or matching its inventory to bidders. It is best known for its Name Your Own Price auctions, where users specify what they are willing to pay for goods or services, and multiple providers bid for their business (Kenneth & Laudon 2011). It helps consumers to find cheaper product and service. On the vendor side, it allows them to sell products they might not otherwise be able to sell. Priceline's business model also is known as brokerage. In this model Pricesline creates its own market by bringing buyers and sellers together. Priceline operates as the broker or middle man to bring both parties in a systematic environment. Priceline receives it’s revenue based on the difference between the “Name your own price” amount entered by the customer and the amount charged by the service provider such as the airline. Will Priceline ultimately succeed or fail? Priceline has a reasonable business model which will allow them to succeed in the long term. The reverse auction model which Priceline uses to link the sellers with buyers is what has made it profitable. There will be allways......

Words: 623 - Pages: 3

Premium Essay

Ecommerce

...4. Describe virtual world and list their characteristics. A preliminary definition of Virtual Worlds supplied in (Barfield et al., 1995) states that: “Virtual Worlds are interactive, 3-dimensional virtual environments supported by a computer that implement multiple senses which can be used within”. Bartle (2003), gives a more descriptive definition introducing some new features: “Virtual Worlds offer automated rules that enable users to change the world they live in. Users are represented by avatars and interact with each other in real-time. Finally, a Virtual World is shared and characterized of persistence, preservation and duration as it keeps exist and evolve even if the participants do not interact”. The definition supplied by Dickey (2005a) focuses on the fact that 3-dimensional virtual environments differ with each other although most of them implement three common characteristics (illusion of 3D environment, representation through avatars, interaction and communication tools). According to the definitions cited above there is not a single concrete definition that encompasses all the characteristics of Virtual Worlds. These characteristics strongly depend on the point of view, but a common set includes: i) Operation in Real-time (synchronous), ii) Awareness of Space, iii) World’s size, iv) Persistence, v) Networks of people, vi) Use of Avatars, vii) Immersion, viii) Interactivity, ix) Use of Objects (along) with scripting, x) Support of various multimedia types and......

Words: 1598 - Pages: 7

Premium Essay

Ecommerce

...Amazon’s value proposition is based on low cost prices for a high selection of books ordered through an anytime, anywhere extremely convenient mechanism. To achieve this, they designed a unique organizational system relying on an entirely automated order management system, tightly linked to their suppliers and payment networks, allowing them to minimize human intervention, therefore reducing costs. • Special deals with their partners (suppliers) allow them to maintain very little physical inventory. • They also use unique roles to create a sense of community among book readers, who collaborate to serve as reviewers or salespersons (through the Associates program). • Technology is used both in the back-office as well as in the interaction with the customer (World- Wide-Web for product information and ordering, electronic mail for customer service). Amazon First and foremost, the company sells goods directly. A percentage of products are offered to buyers through Amazon's online storefront with a small markup, and inventory is kept in the company's large network of warehouses. In addition to direct sales, Amazon provides a platform for other retailers to sell products to buyers. Products sold through Amazon's partner retailers are often less common items or those with a higher purchase price, allowing Amazon to avoid holding slow-moving inventory that could dilute profit Amazon also generates revenue from selling its e-reader, the Kindle, and the e-book......

Words: 986 - Pages: 4

Free Essay

Ecommerce

...1. Please read the article “Metcalfe’s Law and Network Effects” by H. Mendelson and answer the following questions: 1) What are Metcalfe’s law and network effects? 2) Provide one example for both direct network effects and for indirect network effects, respectively. 1) Metcalfe’s Law: The value of the network is equal to the square of the number of nodes in the network, and the value of the network is proportional to the square of the number of users. It implies a phenomenon that as more users to use Internet, the value of the network increased. And this attract more users, further increasing the value. Network effects: The value of a product, service or technology to a user is an increasing function of the number of other users who use the same product, service or technology. 2) Direct network effect means there is a direct increasing relationship between network size and the value of network to given a user. Example: When mobile phone first launched, people just used it to make calls and send texts. However, with more and more user, the demand for function of mobile phone increased. People also want to play and work through mobile phones. Then, manufacturers developed many other functions, Thus the value of mobile phone to a user increased and attract even more user. Indirect network effect example: When more people use the Microsoft Windows opening system, more developers choose to develop application......

Words: 267 - Pages: 2

Free Essay

Ecommerce

...Technology readiness index measures the readiness of consumers to accept different types of technology • The score suggest how an organisation can launch a new technology successfully. Why people don’t shop online – Security – Not being able to touch the product – Time delay in receiving the product – Trust in the e-tailer Five stages in consumer decision process – Awareness of need – Search for more information – Evaluation of alternatives – Actual purchase decision – Post-purchase contact with firm electronic books are portable computer devices with flat screens that are loaded with digital book content via communication interfaces Social search (using your friends’ activities to suggest something for you). Stickiness is anything about a web site that encourages a visitor to stay longer. A web site is sticky if a visitor tends to stay for a long time and to return. When you purchase or sell from an online trader outside the EU, the EU legislation on consumer protection does not apply Data protection-‘directive on the protection of individuals with regard to the processing of personal data and the free movement of such data’ – Strike a balance between protection of individual and free movement of personal data within EU Personal data must be processed fairly and lawfully, and only collected for specified, explicit and legitimate purposes or get consent. No transfers outside the EU unless equal protection You can keep the information of your......

Words: 1690 - Pages: 7