Free Essay

Esential in Pornirea Unei Afaceri

In: Business and Management

Submitted By iku9
Words 2150
Pages 9
Esentialul in pornirea unei afaceri

Există 3 forme principale de organizare a afacerilor: afacerea proprietate individuală, afacerea în parteneriat şi corporaţia. Cele mai numeroase sunt afacerile individuale. Dar, în termen de cifră de afaceri majoritatea afacerilor revin corporaţiilor. Este totuşi important să se înţeleagă diferenţele între cele trei forme de organizare, ca şi avantajele şi dezavantajele fiecăruia.

I. Afacerea proprietate individuală O afacere proprietate individuală (,,sole proprietorship") este cea care aparţine unui singur individ (persoană fizică). A intra în afaceri ca persoană fizică este un lucru foarte simplu - pur şi simplu, este numai o chestiune de a începe operarea afacerii. Totuşi, cele mai multe administraţii orăşeneşti solicită ca până şi cele mai mici afaceri să dispună de o înregistrare (licenţă).

Proprietatea individuală a unei afaceri are, pentru micile întreprinderi, două avantaje importante:
* poate să se formeze cu uşurinţă şi fără prea mari cheltuieli, deoarece nu este necesară stabilirea unui statut sau altui act juridic similar;
* nu se plătesc impozite corporaţionale pe profituri, deşi câştigurile firmei sunt contabilizate ca venituri personale ale proprietarului său şi se impozitează prin aplicarea impozitului pe venituri individuale; acest impozit se aplică indiferent dacă aceste profituri se reinvestesc sau nu.
Proprietatea individuală a unei afaceri are, însă, şi patru dezavantaje importante: o este dificil pentru o persoană fizică să obţină sume importante de capital; o proprietarul este răspunzător în mod nelimitat pentru rambursarea datoriilor pe care le generează afacerea, ceea ce poate duce la pierderi mai mari decât fondurile investite iniţial în afacere; o viaţa unui astfel de afacere este limitată la viaţa creatorului său; o transferul de proprietate este dificil.
Datorită tuturor acestor raţiuni, proprietatea individuală a unei afaceri este, în principal, limitată la afacerile de talie mică. Totuşi, multe afaceri îşi încep existenţa ca afaceri individuale şi, apoi, se dezvoltă până la nivelul de corporaţie, schimbându-şi forma de organizare, atunci când dezavantajele proprietăţii individuale depăşesc avantajele aceste forme de organizare.

II. Afacerea în parteneriat
Un parteneriat (,,partnership") ia naştere atunci când două sau mai multe persoane se asociază pentru a conduce o afacere care nu este corporizată. Parteneriatele operează conform diferitelor grade de formalitate, pornind de la varianta cea mai informală, bazată pe înţelegerea verbală, şi terminând cu acordurile contractuale scrise. Avantajul major al unui parteneriat este costul redus şi uşurinţa formării sale. Dezavantajele sunt asemănătoare cu cele prezentate la afacerea proprietate individuală: o dificultatea de a obţine sume importante de capitaluri; o răspunderea limitată; o viaţa limitată a întreprinderii; o dificultatea de transfer a proprietăţii.
Sistemul de impozitare aplicabil pentru o afacere în parteneriat este acelaşi cu cel aplicabil afacerilor proprietate privată; acesta, prin comparaţie cu sistemul de impozitare aplicabil corporaţiilor, se poate dovedi un avantaj sau un dezavantaj, de la caz la caz.

În ceea ce priveşte răspunderea, partenerii sunt toţi răspunzători, cu toate bunurile pe care le posedă, chiar dacă acestea nu au legătură cu afacerea, pentru că legea afacerilor în parteneriat stipulează că partenerii sunt răspunzători împreună şi nelimitat pentru datoriile generate de afacere. Aceasta înseamnă că, dacă afacerea în parteneriat dă faliment şi unul dintre parteneri nu îşi poate plăti partea ce îi revine la lichidare, ceilalţi parteneri trebuie să satisfacă cererile creditorilor, folosind pentru aceasta chiar bunurile personale, dacă este necesar. Există posibilitatea de a limita răspunderea unor parteneri prin stabilirea unui parteneriat limitat, în care unii dintre parteneri sunt numiţi parteneri generali, iar ceilalţi parteneri limitaţi. Partenerii generali dispun de toate drepturile şi poartă toate responsabilităţile, exact ca într-un parteneriat obişnuit. Partenerii limitaţi însă au o expunere limitată la risc; ei nu pot fi personal răspunzători de nesatisfacerea cererilor creditorilor, dar ei nu au drept de a interveni în modul în care afacerea este condusă.

III. Corporaţia
Corporaţia este o persoană juridică, ce poate încheia contracte şi poate avea bunuri în proprietate, este separată şi distinctă faţă de proprietarii sau managerii săi. Această separaţie conferă corporaţiei trei avantaje majore:
a. are o viaţă nelimitată - poate continua să existe după ce primii proprietari sau manageri nu mai sunt în viaţă;
b. proprietatea poate fi divizată în părţi de capital social, care poartă numele de acţiuni şi care au posibilitatea de transfer mult mai mare decât părţile sociale într-un parteneriat;
c. este prevăzută cu răspundere limitată.
Pentru a ilustra acest concept al răspunderii limitate, să presupunem că s-au investit de către o persoană fizică X, 10.000 $ într-un parteneriat, iar acesta a dat faliment şi trebuie plătită o datorie de 1 milion $. Deoarece, în cadrul unui parteneriat, proprietarii sunt răspunzători pentru rambursarea datoriilor generate de acesta, persoanei X i se va aloca spre plată o parte din această datorie. Acesta se poate afla de asemenea în situaţia să plătească întreaga sumă de 1 milion, dacă partenerii săi nu îşi pot onora părţile lor. Iată că un investitor într-un parteneriat este supus unei răspunderi nelimitate. Pe de altă parte, dacă o altă persoană fizică Y ar investi 10.000 $ în acţiuni emise de o corporaţie care va falimenta, pierderea potenţială este de numai 10.000 $ - deci răspunderea acestei persoane este limitată la suma pe care aceasta a investit-o în afacere.

O afacere proprietate personală sau un parteneriat pot începe operaţiile fără să întocmească multe acte juridice, dar înfiinţarea unei corporaţii necesită mai mult. Cei care doresc să formeze o corporaţie (,,incorporators") trebuie să pregătească documentele de înfiinţare, precum şi un set de regulamente. Documentele de înfiinţare - denumite ,,articles of incorporation" sau ,,letters patent" - trebuie să includă următoarele informaţii: o numele propus pentru corporaţie; o tipul (obiectul) de activitate; o numărul de acţiuni; o numărul de directori; o numele şi adresele acestor directori.

Documentele de înfiinţare se depun la Ministerul Consumatorilor şi Afacerilor Corporaţionale (,,Ministry of Consumer and Corporate Affairs"), dacă se doreşte o încorporare la nivel federal, sau la departamentele similare din diversele provincii canadiene, dacă se doreşte o încorporare locală; după aprobarea documentelor, corporaţia îşi începe existenţa oficială.

Regulamentele (,,bylaws") sunt concepute de către fondatorii corporaţiei pentru a ajuta în conducerea internă a companiei. Aceste regulamente includ, printre altele:
- în ce mod sunt aleşi directorii;
- dacă acţionarii existenţi în momentul încorporării au dreptul să cumpere alte acţiuni din viitoarele emisiuni ale firmei;
- orice prevederi referitoare la comitetele de management (ca de exemplu un comitet executiv sau financiar şi sarcinile acestora).

De asemenea, trebuie să se includă condiţiile în care aceste regulamente pot fi schimbate. Juriştii posedă în procesoarele lor de texte formulare standard pentru articolele de încorporare şi pentru regulamente, astfel că ei pot să înfiinţeze o corporaţie cu foarte puţin efort şi la costuri foarte reduse.
Valoarea oricărei afaceri, care nu este de talie foarte mică, va fi probabil maximizată dacă este organizată sub forma unei corporaţii.
Cauzele sunt următoarele:
1. Răspunderea limitat reduce riscul acţionarilor, şi cu cât riscul este mai mic, celelalte condiţii fiind păstrate constante, cu atât este mai mare valoarea unui activ.
2. Valoarea unei firme depinde de posibilităţile ei de creştere, care, la rândul lor, sunt dependente de capacitatea firmei de a atrage capital. De vreme ce corporaţiile pot atrage capital mult mai uşor decât afacerile care nu sunt încorporate, primele au posibilităţi mai mari de creştere.
3. Valoarea unui activ depinde, de asemenea, de lichiditatea sa, ceea ce înseamnă uşurinţa cu care se poate vinde şi uşurinţa cu care poate fi transformat în bani lichizi. De vreme ce o investiţie în capitalul social al unei corporaţii este mult mai lichidă decât o investiţie, de aceeaşi amploare, într-o afacere proprietate personală sau într-un parteneriat, aceasta înseamnă, de asemenea, că forma de organizare corporaţională poate îmbunătăţi valoarea unei întreprinderi.
4. Corporaţiile sunt supuse unui sistem de impozitare diferit faţă de cel al afacerilor proprietate personală sau parteneriatelor şi, în unele cazuri, reglementările de impozitare favorizează forma corporaţională.

Deoarece majoritatea firmelor sunt într-adevăr conduse după principiul maximizării valorii acestora, este simplu de remarcat că ele adoptă, de cele mai multe ori, forma de corporaţie. O alta posibilitate de afaceri reprezinta si contractul de franciza care se supune de asemenea unor termene si conditii impuse de francizor cum ar fi :
a) Să deschidă în termen de ........ zile de la data semnării prezentului contract, magazine, amplasate la adresa .....................................;
b) Să transmită francizorului informaţii şi fotografii de bună calitate privind clădirea fiecărui magazin, cu determinarea vecinătăţilor fiecăreia, înainte cu cel puţin 30 de zile de la achiziţionare; în cazul în care francizorul are obiecţii în ceea ce priveşte clădirea sau vecinătăţile acesteia, beneficiarul nu va achiziţiona magazinul;
c) Să transmită francizorului după ce a primit aviz favorabil de la acesta, toate actele încheiate în legătură cu magazinul ce urmează să-l folosească împreună cu planul de organizare a spaţiului achiziţionat;
d) Să respecte design-ul stabilit de francizor, inclusiv indicaţiile privitoare la mobiliar, decoruri etc;
e) Să asigure pentru fiecare magazin o suprafaţă conform planului de organizare, avizat de francizor;
f) Să plătească cheltuielile de cazare, transport şi salarizare a personalului instruit;
g) Să folosească know-how-ul şi informaţiile primite de la francizor numai în scopul deschiderii de magazine pentru produsele ce fac obiectul acestui contract şi desfăşurării activităţii acestora;
i) Să utilizeze mărcile, numele comercial şi alte simboluri transmise, numai în legătură cu produsele convenite şi numai în stilurile, formele, culorile şi mărimile autorizate în scris de francizor;
j) La ajungerea la termen a prezentului contract să înceteze folosinţa mărcilor cedate şi să restituie francizorului toate documentele privind mărcile respective;
k) Pe durata contractului şi după încetarea lui, beneficiarul să nu includă în numele său comercial vreun nume sau o marcă din cele care fac obiectul contractului;
l) Să aducă la cunoştinţa francizorului orice atingere sau contestare a mărcilor cesionate din partea unor terţe persoane, în teritoriu şi să ia măsurile corespunzătoare. Cheltuielile efectuate pentru asemenea măsuri vor fi suportate în mod egal de cele două părţi.
m) Activitatea de distribuţie a produselor. Beneficiarul să utilizeze magazinele numai pentru vânzarea produselor furnizate de francizor ori de terţe persoane agreate în scris de către francizor;
n) Să desfăşoare o activitate în conformitate cu standardele, metodele şi formele stabilite de francizor prin contract şi prin instrucţiuni ulterioare, comunicate beneficiarului. Această activitate se va desfăşura sub marca, numele comercial şi conform cu practica de afaceri a francizorului;
o) Să asigure personalului, pe cheltuiala sa, uniforme cu emblema francizorului;
p) Să facă cunoscut terţilor şi consumatorilor că este beneficiarul francizorului
r) Va folosi în cadrul magazinelor sale numai articolele promoţionale (ambalaje, embleme etc.) care sunt aprobate în scris de francizor. Francizorul va furniza astfel de articole la cererea şi pe costul beneficiarului;
s) Întreaga activitate a beneficiarului se va desfăşura în contul, pe cheltuiala şi pe riscul său, fără a aduce vreo atingere numelui sau reputaţiei francizorului;
t) Să aibă o atitudine cinstită, civilizată şi plină de curtoazie faţă de partenerii de afaceri şi consumatori şi să rezolve cu solicitudine şi cu bună-credinţă orice reclamaţie provenită de la aceştia;
u) Să informeze permanent şi imediat pe francizor asupra schimbărilor ce survin pe plan legislativ, administrativ şi de afaceri, în teritoriu;
v) Va vinde produsele la preţuri care să nu fie mai mici decât preţul lor de achiziţie.

COMENZILE ADRESATE FRANCIZORULUI.
x) Beneficiarul să comande francizorului înainte cu ........ zile de deschiderea magazinului o cantitate de produse necesară desfăşurării unei activităţi rentabile;
y) Să se asigure cu un stoc de produse care să permită o activitate continuă;
z) Să achite francizorului contravaloarea produselor, să plătească redevenţa lunară şi să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport şi de asigurare a produselor.

7. LIVRAREA PRODUSELOR

1. Produsele comandate de beneficiar vor fi livrate de francizor acestuia sau agenţilor sau la ........................... (se indică locul şi modalitatea de livrare, de exemplu - franco; depozit francizor; FOB portul de încărcare etc).
2. Pentru viciile apărute sau pierderea produselor, francizorul răspunde numai dacă viciul (pierderea) a fost constată de beneficiar sau de agenţii săi, în momentul livrării şi a fost anunţată francizorului în termen de ........... an/zile de la data livrării;
- în cazul în care francizorul cere beneficiarului retragerea unor produse de pe piaţă, beneficiarul va fi despăgubit pentru toate pierderile suferite, mai puţin pierderile de profit. Dacă beneficiarul nu dă curs cererii francizorului, nu va răspunde pentru eventualele pagube suferite de beneficiar ca rezultat al distribuirii produselor respective. COMERTUL ELECTRONIC Una din cele mai de actualitate oportunitati de afaceri reprezinta comertul electronic,acesta din urma fiind cu posibilitati de profit mult mai ridicate decat in cazul celorlalte categori datorita faptului ca costurile de deschidere si intretinere a afacerii sunt mult mai mici ne mai fiind nevoie de un numar de angajati ,un sediu sau un punct de desfacere toate acestea implicand costuri destul de importante . Un alt aspect important al acestui tip de afacere reprezinta si posibilitatea de a incheia vanzari sau contracte fara a tine cont de frontiere ,afacerea putand sa se extinda la nivel global cu costuri minime. Acest tip de afacere poate fi de asemenea incadrata in cele trei ramuri primcipale (afacerea proprietate individuală, afacerea în parteneriat şi corporaţia) precizate si explicate mai sus .

Similar Documents

Free Essay

Economic English-Romanian Dictionary

...(mar.) abandonment 3. (retragerea dintr-o operaţiune cu primâ contra cedării unei prime) {bur.) abandon ~ pe mare rea - abandon in heavy sea abandona v.t. 1. (drepttiri, pretenţii) to relinquish, to waive 2. (nava, încarcătura etc.) to abandon, to leave abandonare s.f. 1. (de drepturi, pretenţii) relinquishment 2. abandonment, abandoning ~ a navei - (de întregul echipqf, când nava nu mai poate fi salvaîa) abandonment of ship ~ a postului - dereliction ofduty ~ a produsului - (a prodncerii şi a comercializăru acestuia) product abandonment/elimination ~ a unui bun - (asig. mar.) dereliction abandonat adj. {asig. mar.) abandoned, derelict ~ temporar - temporarily abandoned abata v.t. (a exploata un zâcâmdnî} to work abataj s.f. 1. (loc) coal-face. stope, workings 2. (acţiune') mining. cutting, hewing 3. (al arborilor) felling 4. (al vitelor) slaughter abate v.t. 1. (din drnm) to turn oft7 aside/away, to divert, to deviate: to sheer, to v.'ander, 10 escape 2. (mar.} to steer off 3. (a/'boti) to fcll v.r. {de la} (dr.) to iniriiige, to vioîaie, to transgress abatere s.f. 1. tuming off/away, diverting, deviation 2. (dr.) infringe-ment, violation, transgression; trespass(ing) 3. {de la regulă) exception ~ de la datorie - breach ofduty ~ din drum - (niar.) deviation ~ disciplinară - misbehaviour, infraction ofdiscipline ~ medie - mean deviation ~ standard (concept statistic care indicâ gradul de deviere a unei serii de datefaţă de un etalon central) standard deviation abator s.n. slaughterhouse...

Words: 33779 - Pages: 136