Free Essay

Exam8.Doc

In: Science

Submitted By wndud8109
Words 2389
Pages 10
1. Cells of all multicellular organisms arise during mitosis from a single cell known as a(n)
A) gamete. B) zygote. C) embryo. D) clone. E) fetus.

2. Repressor proteins
A) prevent binding of RNA polymerase to DNA. B) can be inactivated by an inducer (lactose). C) provide negative control D) prevent binding of RNA polymerase to DNA and can be inactivated by an inducer such as lactose. E) prevent binding of RNA polymerase to DNA. can be inactivated by an inducer such as lactose, and provide negative control.

3. During genetic modification,
A) a prokaryote is changed into a eukaryote. B) a cell takes in DNA from another source. C) a cell’s own DNA is inserted into a plasmid. D) a cell is mutated.

4. What does the figure to the right show?
A) gel electrophoresis B) DNA sequencing C) a restriction enzyme producing a DNA fragment D) polymerase chain reaction

5. Which of the following is the region that is the binding site for RNA polymerase?
A) heterogeneous nuclear DNA B) repressor gene C) promoter sequence D) operator sequence E) all of these

6. Probes for cloned genes use
A) complementary nucleotide sequences labeled with radioactive isotopes. B) certain media with specific antibodies. C) specific enzymes. D) certain bacteria sensitive to the genes. E) all of these

7. When a gene transcription occurs, which of the following is produced?
A) more DNA B) protein or polypeptide sequences C) messenger RNA D) enzymes E) genetic defects

8. The DNA fragments produced by automated DNA sequencing are identified using
A) radioactive probes. B) laser beams. C) ultracentrifugation. D) electron microscopy. E) restriction enzymes.

9. The laboratory technique used to separate the DNA fragments produced by automated DNA sequencing is
A) the polymerase chain reaction. B) gel electrophoresis. C) ultracentrifugation. D) electron microscopy. E) fluorescence microscopy.

10. The lactose operon includes
A) an operator. B) three structural genes that manufacture lactose-metabolizing enzymes. C) a promoter. D) a repressor. E) an operator, three structural genes that manufacture lactose-metabolizing enzymes, and a promoter.

11. What is the name of the process in which a molecule combines with a repressor protein and changes the shape of the protein so that it no longer binds to the operator sequence?
A) induction B) corepression C) repression D) translation E) transcription

12. One function of gel electrophoresis is to
A) separate DNA fragments. B) cut DNA. C) recombine DNA. D) extract DNA.

13. A promoter is a
A) binding site for RNA polymerase. B) binding site for DNA polymerase. C) start signal for transcription. D) stop signal for transcription.

14. What kind of cell (or cells) are used to make animal clones?
A) body cell only B) egg cell only C) egg cell and sperm cell D) body cell and egg cell

15. Enzymes used to cut DNA molecules in recombinant DNA research are
A) ligases. B) restriction enzymes. C) transcriptases. D) DNA polymerases. E) replicases.

16. If two DNA samples showed an identical pattern and thickness of bands produced by gel electrophoresis, the samples contained
A) the same amount of DNA. B) fragments of the same size. C) the same DNA molecules. D) all of the above

17. A repressor protein binds with
A) messenger RNA. B) the operator. C) the regulator. D) a product. E) a substrate.

18. In a negative control system over gene expression
A) initiation of transcription is promoted by a regulatory protein binding to DNA. B) an inducer promotes transcription. C) inhibitor proteins unblock the promoter. D) the promoter is missing.

19. To produce genetically engineered bacteria that make a human protein, which of the following steps does a scientist have to take first?
A) Insert the human gene for the protein into a plasmid. B) Extract the protein from the bacterial culture. C) Use a restriction enzyme to cut out the gene from human DNA. D) Transform bacteria with the recombinant plasmid.

20. In negative control systems, which of the following would cause transcription to proceed?
A) repressor B) operator C) cooperator D) inducer E) DNA

21. When E. coli do not have a supply of lactose,
A) lactose molecules bind to the repressor. B) the repressor binds to the operator of the lac operon. C) RNA polymerase binds to the promoter of the lac operon. D) the lac genes are transcribed.

22. Molecules that interact with DNA to alter gene expression are
A) operons. B) promoters. C) regulatory proteins. D) repressor amines. E) carbohydrates.

23. The process of DNA fingerprinting is based on the fact that
A) the most important genes are different among most people. B) no two people, except identical twins, have exactly the same DNA. C) most genes are dominant. D) most people have DNA that contains repeats.

24. The obvious advantage of the lactose operon system is that
A) lactose is not needed as energy for bacteria. B) lactose-metabolizing enzymes need not be made when lactose is not present. C) the bacteria will make lactose only in the presence of the proper enzymes. D) milk is not needed for adult humans' diet. E) glucose can substitute for lactose in the diet of intolerant persons.

25. In E. coli, the lac operon controls the
A) breakdown of lactose. B) production of lactose. C) breakdown of glucose. D) production of glucose.

26. A regulator gene produces which of the following?
A) repressor protein B) regulatory enzyme C) promoter D) operator E) transcriber

27. Restriction enzymes
A) often produce staggered cuts in DNA that are useful in splicing genes. B) are like most enzymes in being very specific in their action. C) are natural defense mechanisms evolved in bacteria to guard against or counteract bacteriophages. D) are used along with ligase and plasmids to produce a DNA library. E) all of these

28. Which term describes processes by which cells with identical genotypes become structurally and functionally distinct from one another?
A) metamorphosis B) metastasis C) cleavage D) differentiation E) induction

29. Which of the following steps is NOT essential in producing recombinant DNA?
A) Cut out a piece of DNA from a DNA molecule. B) Splice a piece of DNA into DNA from another organism. C) Use a restriction enzyme to form sticky ends in DNA. D) Read the DNA sequence of the piece of DNA to be cut and spliced.

30. Genes located in different regions of the body during embryonic development may be
A) turned on and off. B) never turned on. C) turned on and left on. D) activated for only a short time in one cell and a long time in another cell. E) all of these

31) Proteins that bind to DNA and turn on operons by making it easier for RNA polymerase to bind to a promoter are called
A) inhibitors. B) activators. C) repressors. D) operators. E) regulators.

32) The following are the results of a PCR-based DNA fingerprinting analysis done at two different loci on blood found at a grisly crime scene. Lane V shows the victim's blood, lane S shows the blood sample from the crime scene, and lanes A through D show blood from four suspects. Which suspect is undoubtedly the killer?
A) A B) B C) C D) D E) none of these

33) The enzymes used to cut genes in recombinant DNA research are called
A) RNA polymerases. B) spliceosomes. C) restriction enzymes. D) replicases. E) DNA polymerases.

34) Manipulating the molecular basis of inheritance by recombinant DNA technology is called
A) the polymerase chain reaction (PCR). B) DNA fingerprinting.
C) restriction fragment length polymorphism (RFLP). D) biotechnology.
E) Mendelian genetics.

35) Nucleic acid probes are used to ______.
A) find a specific nucleotide sequence B) synthesize a DNA strand complementary to a sticky end
C) destroy clones that do not carry the recombinant plasmid of interest D) isolate bacterial genes E) create sticky ends

36) Restriction enzymes are useful in recombinant DNA studies because they
A) can separate pieces of DNA and RNA from each other. B) join the cut ends of small DNA molecules.
C) cut DNA at specific locations. D) can reproduce in bacteria. E) give plasmids antibiotic properties.

37) How is it that the cells in different body tissues are able to perform different functions?
A) The cells exhibit different patterns of gene expression. B) The cells contain different genes.
C) The nutrient preferences of particular tissues play a role. D) The age of the cells making up the tissues plays a role. E) The mutations that have accumulated in the cells of the different tissues control functions.

38) During the process of electrophoresis, the ________ functions like a thick filter, separating the samples according to their size.
A) negatively charged electrode B) sample well C) gel D) sample mixture E) positively charged electrode

39) Which of these statements can be logically inferred from the amount of DNA shared by chimpanzees and humans?
A) Humans and chimpanzees share a relatively recent common ancestor.
B) Humans are a more complex life form than chimpanzees.
C) Humans are unique and different from all other life forms.
D) Humans have many more genes than chimpanzees do.
E) Humans evolved from chimpanzees.

40) Gel electrophoresis separates DNA fragments on the basis of differences in their ______.
A) pH B) A:C ratio C) degree of hydration D) length E) G:T ratio

41) Biotechnology CANNOT be used to
A) identify human fetuses with particular genetic diseases. B) alter any of the traits levels of newborn infants.
C) produce effective and safe vaccines. D) produce large quantities of particular human proteins. E) alter food plants to increase yield.

42) Gel electrophoresis sorts DNA molecules on the basis of their
A) ability to bind to mRNA. B) solubility in the gel. C) solubility in water. D) nucleotide sequence. E) size.

43) Approximately what percentage of human DNA is noncoding?
A) 49% B) 79% C) 37% D) 98.5% E) 100%

44) Which of the following turns off transcription by binding to the operator?
A) repressors B) lactose C) enzymes D) promoters E) RNA polymerase

45) The human genome contains approximately ______ genes.
A) 50,000-60,000 B) 30,000 C) 1,000-2,000 D) 2,000-3,000 E) 500

46) Goals of genetic engineering include all of the following EXCEPT
A) to provide economic and social benefits. B) to learn more about genetic inheritance. C) to learn more about enetic diseases. D) to learn more about bacterial inheritance. E) All of the above are goals of genetic engineering.

47) Which of the following pieces of evidence would be considered the best for establishing biological relatedness?
A) pictures from family reunions B) legal documents C) a very close match in the DNA profile
D) testimony from relatives E) birth certificates

48) In order to join a fragment of human DNA to bacterial or yeast DNA, both the human DNA and the bacterial (or yeast) DNA must be first treated with the same
A) restriction enzyme. B) DNA gyrase. C) DNA polymerase. D) DNA ligase. E) none of the above

49) Restriction enzymes
A) cut DNA at specific sites. B) bind together strands of DNA. C) edit proteins. D) bind RNA fragments together. E) stop transcription.

50) Which of the following is NOT a goal of biotechnology?
A) creating humans with higher intelligence levels B) efficiently producing biologically important molecules
C) improving agriculturally important food plants D) more effectively treating disease
E) generating economic benefits

51) Both prokaryotic and eukaryotic cells use ________ to turn certain genes on or off.
A) RNA transcriptase B) nucleosome packing C) intron segments D) regulatory proteins E) DNA ligase

52) Bacterial RNA polymerase binds to the ______.
A) operator B) promoter C) regulatory gene D) proto-oncogene E) exon

53) Which of the following permits a single gene to code for more than one polypeptide?
A) genetic differentiation
B) alternative RNA splicing
C) retention of different introns in the final version of the different mRNA strands
D) protein degradation
E) addition of different types of caps and tails to the final version of the mRNA strands

54) In biotechnology research, DNA fragments created by restriction enzyme action are separated from one another by
A) crossing over. B) filtering. C) centrifugation. D) the polymerase chain reaction. E) gel electrophoresis.

55) Ethical dilemmas raised by DNA technology and knowledge of the human genome include ______.
A) the safety of GM foods B) the potential discrimination against people predisposed to certain diseases
C) the appropriateness of creating new plants, animals, and microorganisms D) the potential for interfering in evolution E) all of the above

56) What is a difference between embryonic and adult stem cells?
A) It is easier to enucleate embryonic stem cells. B) Embryonic stem cells are harder to isolate than are adult stem cells. C) Adult stem cells are easier to grow in culture. D) The use of embryonic stem cells raises fewer ethical issues than the use of adult stem cells. E) Embryonic stem cells are undifferentiated; adult stem cells are partially differentiated.

57) A DNA fragment with a sticky end that reads -ATTCG will bind with another DNA fragment with a sticky end that reads
A) UAAGC- B) ATTGC- C) GCCTA- D) CGGAT- E) TAAGC-
58) The following figure shows that gel electrophoresis can be used to separate repetitive DNA sequences. Gel electrophoresis separates DNA fragments because ______.

[pic]

A) the DNA fragments have different lengths
B) of the salt concentration in the gel matrix
C) of the consistency of the gel
D) double stranded moves slower than single stranded DNA
E) of ratios of guanine to cytosine

59) Approximately what percentage of the human genome is identical to that of a chimpanzee?
A) 92.0% B) 50.0% C) 62.3% D) 88.5% E) 98.8%

60) The lac operon is shown in the accompanying figure. Identify each of the lettered items.

[pic]

|1B |11A |21B |31B |41B |51D |
|2E |12A |22C |32B |42E |52B |
|3B |13A/C |23B |33C |43D |53B |
|4C |14D |24B |34D |44A |54E |
|5C |15B |25A |35A |45B |55E |
|6A |16C |26A |36B/C |46E |56E |
|7C |17B |27E |37A |47C |57E |
|8B |18B |28D |38C |48A |58A |
|9B |19C |29D |39A |49A |59E |
|10E |20D |30E |40D |50A | |

-----------------------
E

D

C

D

C

B

A

Similar Documents

Free Essay

Độc Tố Hiv

...là Retrovirus. Lentivirus có nghĩa là virus chậm cần có nhiều thời gian để tác dụng có hại cho cơ thể. Nhóm virus này gặp ở nhiều loài động vật khác nhau, như mèo, cừu, ngựa và trâu bò. Tuy nhiên typ Lentivirus mà ta quan tâm khi nghiên cứu nguồn gốc của HIV là SIV(Simian Immunodeficiency Virus) gây bệnh ở loài khỉ. HIV là 1 virus có tính thay đổi cao, đột biến dễ dàng. Điều này có nghĩa là ngay trong cơ thể của 1 người bị nhiễm cũng có nhiều chủng HIV. Dựa trên những điểm tương tự về di truyền ta có thể phân loại vô số các chủng virus khác nhau đó thành typ, nhóm và phân typ . Hai loại HIV đã được định rõ đặc điểm: HIV-1 và HIV-2. HIV-1 là loại virus ban đầu được phát hiện và đặt tên là LAV và HTLV-III. HIV-1 độc hơn HIV-2, và là nguyên nhân của phần lớn các ca nhiễm HIV trên toàn cầu. HIV-2 có khả năng lây nhiễm thấp hơn HIV-1 cho nên nó chỉ hạn chế ở Tây Phi. Cả 2 typ đều lây truyền qua quan hệ tình dục qua đường máu và từ mẹ sang con. Cả 2 typ này dường như lây bệnh cảnh lâm sàng AIDS khá giống nhau khó phân biệt. Tuy nhiên, HIV-2 không dễ lây như HIV-1 và thời gian kể từ lúc bắt đầu nhiễm cho tới khi xuất hiện bệnh dài hơn trường hợp HIV-2. - Phân nhóm HIV Trên toàn thế giới, HIV-1 là nhóm gây đại dịch AIDS, và khi nói nhiễm HIV mà không kèm theo typ tức là đang nói đến HIV-1. HIV-2 ít gặp, chủ yếu khu trú tại Tây Phi, ít khi thấy ở nơi khác. HIV-2 có 8 nhóm phụ từ A đến H. [pic] ......

Words: 7669 - Pages: 31

Premium Essay

Intro Doc

...Intro doc Wikipedia ([pic]i/ˌwɪkɨˈpiːdiə/ or [pic]i/ˌwɪkiˈpiːdiə/ wik-i-pee-dee-ə) is a collaboratively edited, multilingual, free Internet encyclopedia supported by the non-profit Wikimedia Foundation. Its 24 million articles, over 4.1 million in the English Wikipedia alone, are written collaboratively by volunteers around the world. Almost all of its articles can be edited by anyone with access to the site,[4] and it has about 100,000 active contributors.[5][6] As of February 2013, there are editions of Wikipedia in 285 languages. It has become the largest and most popular general reference work on the Internet,[7][8][9][10][11] ranking sixth globally among all websites on Alexa and having an estimated 365 million readers worldwide.[7][12] Wikipedia was launched on January 15, 2001, by Jimmy Wales and Larry Sanger.[13] Sanger coined the name Wikipedia,[14] which is a portmanteauof wiki (a type of collaborative website, from the Hawaiian word wiki, meaning "quick")[15] and encyclopedia. Wikipedia's departure from the expert-driven style of encyclopedia building and the presence of a large body of unacademic content have received extensive attention in print media. In 2006,Time magazine recognized Wikipedia's participation in the rapid growth of online collaboration and interaction by millions of people around the world, in addition to YouTube, MySpace, and Facebook.[16] Wikipedia has also been praised as a news source due to articles related to breaking news often......

Words: 595 - Pages: 3

Free Essay

Độc Thân

...Bởi vì em độc thân nên chẳng mấy khi em bước chân vào những gian hàng dành cho nam giới. Những nơi em lui tới khi mua sắm, nếu có bán đồ nam, em cũng chẳng buồn nhìn ngắm. Thật tiết kiệm thời gian... và tất nhiên... cả tiền bạc nữa :"> :"> :"> Bởi vì em độc thân nên em toàn đi ăn hàng. Chẳng việc gì phải nấu nướng cho gian nan để rồi một mình tự ăn, tự rửa. Bởi vì em độc thân, em sẽ thoải mái nhìn ngắm những cặp tình nhân đang đong đưa hờn dỗi, rồi cười *** nẻ khi thấy họ có những hành động thật… dở hơi nơi công cộng. Bởi vì em độc thân, em sống một mình, nên cái gì em cũng biết làm, từ sửa đường ống nước ( thực ra chính xác là "gọi thợ sửa đường ống nước" ) thay vì mè nheo, õng ẹo, gọi "anh ơi" mỗi khi khó khăn tới. Thậm chí em còn có thể tự treo khung ảnh ở tít trên cao, ngay cả khi em lùn tịt, tự khuân vác và bê đồ… điều này rất khó nhưng độc thân lâu rồi thì nó cũng đơn giản thôi. Bởi vì em độc thân nên buổi tối, trước khi đi ngủ, thay vì thủ thỉ "anh yêu, ngủ ngon", em chỉ việc lăn bon bon trên giường như heo con rồi ngủ ngon mà không cần ai chúc và chẳng phải chúc ai… Bởi vì em độc thân nên buổi sáng ngủ dậy điểm đến ngay lập tức của em là bên chiếc bàn chải đánh răng, chứ chẳng phải níu kéo ánh mắt trên giường, hay tâm trí treo ngược bên điện thoại để í ** với ai đó, điều gì đấy. Bởi vì em độc thân nên em sẽ chẳng cần quan tâm đến những ngày lễ ngớ ngẩn… Như Valentine chẳng hạn… quà cáp thật mệt người! Bởi vì em độc thân nên 24 tiếng trong ngày của em, hoàn toàn...

Words: 344 - Pages: 2

Free Essay

Doc, Pdf

...Analyze- Discreptive Statistics-Crosstables- chọn biến xác định vào ROW, chọn biến tính chất vào Column – Vào CELL chọn các giá trị liên quan: Obcerved, row, column, total… -Continue- OK XÁC ĐỊNH SỐ LƯỢNG, GIÁ TRỊ TRUNG BÌNH, ĐỘ LỆCH CHUẨN BIẾN ĐỊNH LƯỢNG 1. Xác định giá trị trung bình và độ lệch chuẩn MỘT BIẾN ĐỊNH LƯỢNG LIÊN TỤC đơn giản: 1.Vào Data view 2.Analyse/ Descriptive Statistics/ Descriptive 3.Chọn biến cần xác định 4.Trong Option chọn giá trị cần tìm: mean, SD, SE,… 5. OK 2. BIẾN SỐ ĐỊNH LƯỢNG XĐ SỐ TRUNG BÌNH và ĐỘ LỆCH CHUẨN theo tính chất 1.Analyse/Compare Means/Means 2.Chọn biến cần xác định vào ô Dependent (phụ thuộc) tuổi 3.Chọn biến xác định tính chất vào ô Independent (độc lập) giới 4.Tùy chọn Option: + Chọn Means, SD,.. Qua ô Cell Statistics + Continue/OK VẼ BIỂU ĐỒ CHIA THÀNH NHIỀU NHÓM TÍNH TỶ LỆ THEO NHÓM TRANSFORM/Recode/Into defferent variables Nhập biến cần chia nhóm vào ô: String variables/Output variables: ví dụ:tuổi Nhómt3 (Label: nhóm tuổi) chọn change: tuổi Nhómt3 Chọn Old and new value vào new value nhập giá trị nhóm mới: nhom1/ vao Range nhập gia trị nhóm1: vd 1 thoguh 30 hoặc Range lowest trough 31 nhom2 31 thoguh 50/nhom3 Range highest trough 51 + Continue/OK Ví dụ: Nếu nhiều nhóm xếp vào một nhóm thì xếp như sau: vd muốn xếp: Mù chữ, TH – Học vấn thấp THCS, THPT -Học vấn thấp trung bình Cđẳng, ĐH – Học vấn cao ta làm như......

Words: 2424 - Pages: 10

Free Essay

This Is a Test Doc.

...This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc. This is a test doc....

Words: 351 - Pages: 2

Free Essay

Scribd Doc

...https://www.scribd.com/doc/58725595/Kanpur-Confectioneries-Pvt-Ltd https://www.scribd.com/doc/106542916/kcpl-ppt http://www.termpaperwarehouse.com/essay-on/Kcpl-Case-Analysis/95417   (Positive) (Negative) On the basis of SWOT Analysis the following criteria are developed: (1)Profit(2)Advantages to business(3)Disadvantages to business(4)Future of business and Brand name  OPTIONS : i. Become CMU for A ONE CONFECTIONERY ii. Re-structuring the production process and introduction of mechanized process iii. Increase productivity of current workforce iv. Supply to canteens of institutions EVALUATION: i. Become CMU for A ONE CONFECTIONERS PVT.LTD.:(1)Profit:Conversion charge of Rs.1500/tonne is paid and the fixed expenses are:Rs. 3, 85,000(Salary=2, 75,000 + Interest=50,000 + Others=60,000)So to reach at break even point:BEP= fixed cost / contribution per tonne= 385000/1500= 257(approx.) tonnes/month(2) Advantages:   No expenses on advertisement, attracting customers or brand building.  Regular income  Expertise in production  Low risk (3) Disadvantages:   No independence in decision making  Contract will bind KCPL to continue business as CMU for 3yrs  Uncertainty of future relations with APL.  If ACL asked to change production process or equipments then capital expenditurewill have to be made by KCPL(4) Future of Business and Brand name:If the company is successful in carrying out the orders regularly the company can beassociated with......

Words: 1127 - Pages: 5

Free Essay

Doc, Arg

...MÔN HỌC: TÀI CHÍNH DOANH NGHIỆP 2 Giảng viên: Nguyễn Thị Thùy Linh www.bankingfinance.info Linh.Nguyen@ueh.edu.vn NỘI DUNG TRÌNH BÀY Giới thiệu môn học Ôn lại TCDN1 Giới thiệu TCDN2 Phân tích và quyết định sử dụng đòn bẩy hoạt động 1 GIỚI THIỆU MÔN HỌC Mục tiêu  Bổ sung một số nội dung chưa xem xét trong TCDN 1  Tập trung chủ yếu vào quyết định nguồn vốn và quản lý rủi ro tài chính  Nội dung  10 bài giảng như trong đề cương  1 bài ôn tập  Phương pháp  Sinh viên chủ động đọc tài liệu theo hướng dẫn  Thảo luận và xử lý tình huống đặt ra  Hướng dẫn ứng dụng lý thuyết vào thực tiễn  GIỚI THIỆU MÔN HỌC Đánh giá:  Thảo luận nhóm:  Bài tập tình huống:  Bài kiểm tra giữa kỳ:  Bài thi hết môn:  Tài liệu học tập     15% 20% 15% 50% Brigham, E.F., Houston, J.F., Chiang Y., Lee, H., Ariffin B. (2010), Essentials of Financial Management (2nd ed.), Cengage Learning Nguyễn Minh Kiều (2010), Tài chính doanh nghiệp căn bản (tái bản lần 2). NXB Thống Kê Bài giảng và các tài liệu do giảng viên cung cấp 2 GIỚI THIỆU MÔN HỌC Giảng viên:  PGS.TS Nguyễn Minh Kiều (kieu.NM@ou.edu.vn)  ThS. Nguyễn Thị Thùy Linh (Linh.Nguyen@ueh.edu.vn)  ThS.Vũ Thị Bích Ngọc (vbichngoc@gmail.com) GIỚI THIỆU MÔN HỌC Buổi 1 Ngày 21/10/2014 Nội dung Chương 1: Giới thiệu tài chính doanh nghiệp 1 và 2 Chương 2: Phân tích và quyết định sử dụng đòn bẩy hoạt động 2 3 4 5 6 7 8 9 10 28/10/2014 04/11/2014 11/11/2014 18/11/2014 25/11/2014 02/12/2014......

Words: 2216 - Pages: 9

Free Essay

Doc Quyen

...minh họa về một mảng độc quyền bán thuần tuy và chỉ rõ cách thức mà hãng này lựa chọn sản lượng và lợi nhuận trong ngắn hạn và dài hạn. LỜI MỞ ĐẦU Cùng với sự phát triển của nền kinh tế thị trường,quy trình trao đổi hàng hóa diễn ra ngày càng lớn, với chủng loại hàng hóa ngày càng phong phú, phương thức trao đổi đa dạng, nhất là sau thời kì Việt Nam ra nhập WTO. Tuy nhiên do nhiều nguyên nhân như đạt được tính kinh tế theo quy mô,bản quyền, sự kiểm soát yếu tố đầu vào hoặc do chính phủ, đã dần tới độc quyền về kinh tế. Độc quyền trong kinh tế học là trạng thái thị trường chỉ có duy nhất một người bán và sản xuất ra sản phẩm khó có sản phẩm thay thế gần gũi. Độc quyền được phân theo nhiều tiêu thức: mức độ độc quyền, nguyên nhân của độc quyền, cấu trúc độc quyền. Bài thảo luận của nhóm 5 sẽ giới thiệu và phân tích cụ thể về thị trường độc quyền thuần túy nói chung và cách thức của dịch vụ cung cấp nước sạch lựa chọn sản lượng và lợi nhuận trong ngắn hạn nói riêng. Bởi dịch vụ cung cấp nước sạch là độc quyền tự nhiên do hãng đạt được tính kinh tế theo quy mô khoảng biến thiên thích hợp của sản lượng. PHẦN I: CƠ SỞ LÝ LUẬN 1. Thị trường độc quyền bán thuần túy. 1.1 Khái niệm thị trường độc quyền bán thuần túy. ➢ Thị trường độc quyền bán là thị trường có 1 người bán nhưng có nhiều người mua. VD: Ở VN có 1 số ngành độc quyền bán như hàn không, điện nước, dịch vụ chuyển phát thư của bưu điện, buôn bán vũ khí,… ➢ Nhà độc quyền bán là......

Words: 4651 - Pages: 19

Free Essay

.Doc,.Docx,.Pdf

...     2012 MỤC LỤC TẦM NHÌN 05 06 09 10 12 14 16 18 20 25 26 VIẾT TẮT Hội đồng Quản trị: HĐQT Tổng Giám đốc/ Phó Tổng Giám đốc: TGĐ/ PTGĐ Cán bộ nhân viên: CBNV Công nghệ thông tin: CNTT Công nghệ thông tin và Viễn thông: CNTT-VT Công ty TNHH Hệ thống Thông tin FPT: FPT IS Công ty TNHH Phần mềm FPT: FPT Software Công ty Cổ phần Viễn thông FPT: FPT Telecom Công ty Cổ phần Dịch vụ Trực tuyến FPT: FPT Online Công ty TNHH Thương mại FPT: FPT Trading Trường Đại học FPT: ĐH FPT Công ty TNHH Dịch vụ Tin học FPT: FPT Services Công ty Cổ phần Bán lẻ Kỹ thuật số FPT: FPT Retail THÔNG ĐIỆP CỦA CHỦ TỊCH HĐQT TỔNG QUAN FPT 25 năm hình thành và phát triển Văn hóa doanh nghiệp FPT toàn cầu Ngành nghề kinh doanh Sơ đồ tổ chức Giới thiệu Ban lãnh đạo ĐÁNH GIÁ HOẠT ĐỘNG FPT 2012 Chỉ tiêu tài chính nổi bật 2008-2012 Các sự kiện nổi bật 2012 Báo cáo của HĐQT Báo cáo của Ban điều hành ĐỊNH HƯỚNG CHIẾN LƯỢC VÀ KẾ HOẠCH 2013 QUẢN TRỊ CÔNG TY, QUAN HỆ NHÀ ĐẦU TƯ VÀ TRÁCH NHIỆM XÃ HỘI Quản trị công ty Quan hệ nhà đầu tư Trách nhiệm xã hội BÁO CÁO TÀI CHÍNH DANH BẠ CÔNG TY 30 32 34 53 61 62 70 78 83 126 TẦM NHÌN “FPT mong muốn trở thành một tổ chức kiểu mới, giàu mạnh bằng nỗ lực lao động sáng tạo trong khoa học kỹ thuật và công nghệ, làm khách hàng hài lòng, góp phần hưng thịnh quốc gia, đem lại cho mỗi thành viên của mình điều kiện phát triển tài năng tốt nhất và một cuộc sống đầy đủ về vật chất, phong phú về tinh thần”. Ảnh: Một góc Hà Nội nhìn...

Words: 54925 - Pages: 220

Premium Essay

Docs

...employed by the businesses to design and send their e-mail campaigns. | |2 |Chatter | | |Chatter app helps the employee to share important information about organization in real time. One can get the instant feed regarding | | |any issue. | |3 |Google Apps for Business | | |Google offers creating text documents, spreadsheets, presentations, etc., on Google Docs which allows the business users to share them | | |in collaborating manner. | |4 |Quickbooks | | |It offers online accounting solutions for a business. It helps in monitoring cash flow, creating VAT returns and creating business | | |reports. | Data Storage and Backup Box.com, Mozy, Joukuu are the applications offering data storage and backup services in......

Words: 17343 - Pages: 70

Free Essay

Doc, Pdf

... • Applied to whole Bangladesh. • An Act to consolidate and amend the law relating to steam-boilers. • Applied to owners of boilers and steam pipe and in the law there was mention that there should appoint an inspector in this sector for monitoring. (section27A) Retrieved on (2015, May 26) from (www.boiler.gov.bd) 2. The Mines Act, 1923 • Applied to whole Bangladesh. • It shall come into force on the first day of July, 1924. • An Act to amend and consolidate the law relating to the regulation and inspection of mines. • This act applied to all the workers who work in mines. Retrieved on (2015, May 26) from (faolex.fao.org/docs/pdf/pak64462.pdf) 3. The Cotton Industry (Statistics) Act, 1926 • Applied to whole Bangladesh. • An Act to provide for the regular submission of returns of quantities of cotton goods manufactured and cotton yarn spun in Bangladesh. • This act describe about cotton goods, areas for productions and regulation of supply. Retrieved on (2015, May 26) from (www.lexadin.nl/wlg/legis/nofr/oeur/lxweban.htm) 4. The Dock Workers’ Act, 1934 • It extends to the whole of Pakistan. • An Act to give effect in Pakistan to the Convention concerning the protection against accidents of workers employed in loading and unloading ships. • It applies to laborer......

Words: 1567 - Pages: 7

Premium Essay

Doc, Pdf

...relevant information regarding the project. The questionnaire was designed using various scaling techniques. The questionnaire was used mainly to test the model proposed for consumer perception towards online shopping. Likert five point scales ranging from Strongly Agree to strongly disagree was used as a basis of Questions. The data collection was done over a period of 8 weeks It will be collected to add the value to the primary data. This may be used to collect necessary data and records by different websites, magazines, annual reports, journals, reference books, and newspapers, etc. For studying consumer perception on online shopping, samples were selected from Dhaka. The respondents in the samples are reached through Google Docs via Facebook. I have prepared this project as descriptive type, as the objective of the study. Chapter 5 Data Analysis The objectives of the research were studied with respect to a regular online shopper who shopped more than once because they would be the right respondent to give an insight about the online shopping. Therefore it is firstly important to understand who is a regular online shopper. In the survey the respondents were asked the following questions which helped to I. Have you purchased anything online ever? Fig. 1 Total Purchase Online The research showed that 62% of the Internet users had shopped online while 38% had not bought anything. This is mainly because of the changing lifestyle and taste......

Words: 11357 - Pages: 46

Free Essay

Pdf, Doc

...khác Lưu ý: + Keywords có hai kiểu: Thứ nhất, có thể là số, ngày tháng, tên riêng, hoặc danh từ riêng. Ví dụ: 1999, Delhi, Manchester …Trong trường hợp này bạn có thể đọc lướt các đoạn văn để tìm rất nhanh vì thường nó giống y hệt từ gốc trong câu hỏi của đề bài Thứ hai: keywords trong câu hỏi đề bài không giống hệt với từ trong đoạn văn mà được diễn đạt theo cách khác. Ví dụ: từ trong câu hỏi là “global”, từ trong đoạn văn có thể là “international”. Mình có thể rèn luyện kỹ năng tìm các từ trong trường hợp hai này bằng cách lập bảng keyword table. Bạn có thể xem ở bước 5 phía dưới. + Các câu hỏi của đề bài sẽ theo thứ tự từ trên xuống dưới và mỗi câu hỏi sẽ tương ứng với 12 câu trong passage (xem ví dụ của mình dưới đây thì bạn sẽ hiểu hơn) + Dạng bài match headings or statements làm sau cùng. Sẽ dễ hơn nếu bạn làm dạng này sau khi đã quen với các passage Phần 2: Đọc hiểu đoạn văn đó và đưa ra câu trả lời chính xác. Khi tìm được đoạn văn liên quan rồi. Hãy đọc thật cẩn thận. Đọc cả câu trước và câu sau câu chứa “keywords” nếu cần. Các bạn sẽ thấy rằng đến phần này rồi, vấn đề trả lời được hay không phụ thuộc rất nhiều vào vốn từ vựng bạn có. Sẽ rất khó để tìm được câu trả lời đúng nếu đọc đoạn văn mà không hiểu. Đây là lý do mà trước khi học IELTS Reading, mình khuyên các bạn nên nâng trình đọc tiếng anh nói chung và vốn từ vựng lên đã. Xem thêm cách học phần này ở đây: http://ngocbach.com/luyen-reading-theo-pp-the-free-reading-technique-2.html Tất......

Words: 1515 - Pages: 7

Free Essay

Doc Holiday

...bDoc Holliday 1 Doc Holliday Doc Holliday Holliday's dental school graduation photo, age 20, 1872 Born John Henry HollidayAugust 14, 1851Griffin, Georgia, U.S. Died November 8, 1887 (aged 36)Glenwood Springs, Colorado, U.S. Education Graduated from Pennsylvania College of Dental Surgery in 1872 at age 20 Occupation Dentist, Professional gambler, Gunfighter Known for Arizona War *Gunfight at the O.K. Corral *Earp Vendetta Ride John Henry "Doc" Holliday (August 14, 1851 – November 8, 1887) was an American gambler, gunfighter and dentist of the American Old West, who is usually remembered for his friendship with Wyatt Earp and his involvement in the Gunfight at the O.K. Corral. Early life and education "Doc" Holliday was born in Griffin, Georgia, to Henry Burroughs Holliday and Alice Jane Holliday (née McKey).[1] His father served in the Mexican–American War and the Civil War.[2] His family baptized him at the First Presbyterian Church in 1852.[3] In 1864 his family moved to Valdosta, Georgia.[3] Holliday's mother died of tuberculosis on September 16, 1866, when he was 15 years old.[1] Three months later his father married Rachel Martin. While in Valdosta, he attended the Valdosta Institute,[3] where he received a strong classical secondary education in rhetoric, grammar, mathematics, history, and languages – principally Latin, but also French and some Ancient Greek.[3] Autographed photo of Holliday taken in 1879 in......

Words: 6757 - Pages: 28

Free Essay

Notreally a Doc

...Not really a doc. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document has to be at least 250 words, I will type this to meet the requirements. But since the document......

Words: 347 - Pages: 2