Free Essay

Fan Noli

In: Other Topics

Submitted By valentina11104
Words 2586
Pages 11
Jeta
Theofan Noli (Stilian Mavromati, 6 janar 1882 - 13 mars 1965, ShBA) prift, përkthyes, shtetar, diplomat, poet e historian shqiptar. Ai u lind më 6 janar 1882 në İbriktepe (turqisht për Qytezë), një fshat shqiptar në Trakë, jo shumë larg nga Edreneja. Si disa fshatra të tjerë të asaj krahine të banuar me shqiptarë, Qyteza kishte ruajtur me kohë gjuhën, doket dhe traditat e të parëve. Noli e konsideronte fisin e vet me prejardhje nga Qyteza e Kolonjës.
I ati i tij, Stiliani, ndonëse trashëgoi tokë si pronë, nuk u mor me bujqësi, por shërbeu si psalt në kishën e fshatit. E ëma, Maria, ishte shtëpiake. Familja u shtua shumë dhe erdhi një kohë që jetesa u bë e vështirë për të. Sa qe i mitur Noli hoqi sëmundje të rënda, prandaj shkollën e nisi me vonesë.
Shkollën fillore dhe të mesme i kreu në gjuhën greke në Heybeliada, Stamboll. Gjithsesi, tek ai ndikoi më shumë krenaria e fshatit shqiptar për të kaluarën historike dhe dashuria për shkrimin shqip kundrejt ndikimit të mbrapshtë politik që donte të kishte Patriarkana Ortodokse tek ortodoksët e kombësive të ndryshme, veçanërisht shqiptarët.
Në vitin 1900 shkoi në Greqi me qëllim që të nxirrte jetesën dhe të ndiqte fakultetin e filozofisë. Në Athinë u lidh me një shoqëri belge, e cila zotëronte tramvajet me kuaj. Por nuk i eci mbarë, dhe as studimet nuk i kreu. Atëherë u hodh në punë të tjera si kopist, sufler dhe aktor pranë një trupe greke teatrale shëtitëse që shfaqej dhe në skelën e Galatës. Tek punonte atje, iu ngjall dëshira për t'u marrë me dramaturgji duke shkruar dramën "Zgjimi", në greqisht, (e cila u ndalua të shfaqej sepse aludonte për lëvizjen shqiptare për liri). Më 1903 shkoi në Egjipt, ku filloi punë si mësues i greqishtes për dy vjet (mars 1903-mars 1905). Kohë kur përkthen në greqisht veprën e Sami Frashërit "Shqipëria ç'ka qenë, ç'është e ç'do të bëhet" që u botua në shtypshkronjën shqipe në Sofje. Në korrik-gusht të 1903, ai nisi të botojë të parat skica letrare në revistën “Numas”.
Në prill 1906, me një biletë avulloreje të klasit të dytë, paguar nga bashkatdhetari që kishte njohur n'Egjipt Spiro Dine, Fan Noli u nis për në Botën e Re duke kaluar nga Napoli dhe mbërriti në Nju Jork më 10 maj. Për njohuritë e tij gjuhësore do dërgohej në një mision rus në Amerikë. Pasi ndenji tre muaj në Buffalo, ku punoi në një kombinat lënde drusore, Noli shkoi në Boston. Atje, botuesi Sotir Peci i dha një punë si zëvendës-redaktor i gazetës së Bostonit “Kombi”, ku punoi deri në maj 1907 dhe ku botoi artikuj me pseudonimin Ali Baba Qyteza. Tensioni që ndjenin shqiptarët ortodoksë nga ndikimi i Kishës Greke mbërriti kulmin gjatë varrimit të një patrioti shqiptar, të cilit prifti grek nuk pranonte t'i kryente shërbesat e fundme. Me nismën e vet Noli thirri një mbledhje të shqiptarëve ortodoksë nga mbarë Nju Englandi, ku delegatët vendosën të themelojnë Kishën Ortodokse Autoqefale (autonome) Shqiptare, me Nolin si klerikun e saj të parë.
Më 9 shkurt 1908, në moshën njëzetegjashtëvjeçare, Fan Noli u bë diakon (dhjak) në Bruklin, kurse më 8 mars 1908 Platoni, kryepeshkopi ortodoks rus i Nju Jorkut, e shuguroi si prift ortodoks. Vetëm dy javë më vonë, më 22 mars 1908, Noli i ri krenar mbajti për herë të parë liturgji në gjuhën shqipe, në 'Knights of Honor Hall' në Boston. Ky ishte hapi i parë drejt organizimit dhe njohjes zyrtare të Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare.
Nga shkurti 1909 deri në korrik 1911 Noli botoi gazetën “Dielli”, zëdhënëse e bashkësisë shqiptare të Bostonit. Më 10 gusht 1911 ai u nis për në Evropë, ku ndenji katër muaj dhe kreu shërbesa kishtare në gjuhën shqipe për kolonitë në Kishinjov, Odesë, Bukuresht dhe Sofje.
Më 28 prill 1912, bashkë me Faik bej Konicën është ndër themeluesit kryesor të shoqatës pan-shqiptare Vatra (në fillim më 6 janar 1907 shoqatën "Besa-Besë" me sekretar Kol Tromarën, që u shkri me Vatrën) bashkë me organin e saj të shtypit "Dielli" i Bostonit, gjithashtu dhe "Shkopi" i Kairos që lëvizën kundër një artikulli të Mit'hat Frashërit në shtypin e Selanikut. Nga viti 1908 deri më 1912 kryen studimet e larta për arte në Universitetin e Harvardit, të cilat i përfundon me cum laude në Bachelor of Arts. Pas shpalljes së Pavarësisë, Noli përkrahu qeverinë e kryesuar nga Ismail Qemali. Në marsin e vitit 1913 ai mori pjesë, në Kongresin Shqiptar të Triestes, i organizuar nga shoku dhe rivali i tij Faik bej Konica.
Në korrik 1913 Fan Noli shkoi për herë të parë në Shqipëri ku mbajti shërbesën e parë kishtare ortodokse në gjuhën shqipe në vend më 10 mars 1914, në prani të princit Vilhelm zu Vid, i cili kishte mbërritur në Durrës vetëm tri ditë më parë me një anije austro-hungareze. Në gusht 1914 Noli qëndroi për një farë kohe në Vienë, por me afrimin e reve të zeza të luftës, u kthye në Shtetet e Bashkuara në maj 1915. Nga 21 dhjetori 1915 deri më 6 korrik 1916, u bë përsëri kryeredaktor i “Diellit” të Bostonit, tashmë gazetë e përditshme. Në korrik 1917 u bë edhe një herë kryetar i Federatës Vatra. Në shtator të vitit 1918 Noli themeloi të përmuajshmen në anglishte The Adriatic Review (Revista e Adriatikut), që financohej nga Federata për të përhapur informacion për Shqipërinë dhe për kauzën e saj. Gjashtë muajt e parë revista u botua nga Noli, ndërsa më 1919, këtë detyrë e mori në dorë Kostandin Çekrezi.
Me fondet e Vatrës, të mbledhura nën drejtimin e Nolit, u dërguan në Paris, Londër dhe Uashington delegatë shqiptaro-amerikanë për të promovuar njohjen ndërkombëtare të pavarësisë së Shqipërisë. Më 24 mars 1918, Noli u caktua administrator i Kishës Ortodokse Shqiptare në Shtetet e Bashkuara dhe në fillim të korrikut të atij viti mori pjesë në një konferencë për popujt e shtypur në Mount Vernon, Virxhinia, ku u takua me presidentin Udrou Uillson, përkrahës i të drejtave të pakicave në Evropë. Më 27 korrik 1919 Noli u emërua peshkop i Kishës Ortodokse Shqiptare në Amerikë, që tashmë ishte dioqezë e pavarur. Një vit më pas, duke pasur parasysh rritjen e figurës së Nolit si udhëheqës politik e fetar i bashkësisë shqiptare dhe si shkrimtar, orator dhe komentator politik i talentuar, ishte e logjikshme që ai të zgjidhej kryetar i delegacionit shqiptar në Lidhjen e Kombeve në Gjenevë, ku arriti ta anëtarësonte Shqipërinë më 17 dhjetor 1920. Gazeta The Manchester Guardian, në një koment më 23 korrik 1924, e përshkruante Nolin si një burrë që do të kishte qenë i shquar në çdo vend. Diplomat i përkryer, ekspert i politikës ndërkombëtare, mjeshtër i debatit, që prej fillimit ai la mbresa të thella në Gjenevë. Me shumë mjeshtëri, por gjithmonë me buzë në gaz, ai i vuri me shpatulla pas murit të gjithë kundërshtarët e tij ballkanas. Ai është një njeri me kulturë të pamasë, që ka lexuar çdo gjë që ia vlen të lexohet në anglishte dhe frëngjishte.

Jeta Parlamentare
Me zgjedhjet e mbajtura më 5 prill 1921 zgjidhet deputet i Kolonisë së Amerikës në legjislaturën e dytë (21 prill 1921 - 30 shtator 1923). Ai shërbeu si ministër i Jashtëm në qeverinë e Xhaferr Ypit, vetëm për pak kohë përpara se të dorëhiqej. Noli ishte kryetar i Partisë Popullore, e majta e asaj kohe, kundrejt Partisë Përparimtare. Përkrah Luigj Gurakuqit dhe Stavro Vinjaut është ndër oratorët më shpotitës të foltores parlamentare. Më 21 nëntor 1923, u shugurua peshkop i Korçës dhe mitropolit i Durrësit në Durrës, ndërsa më 27 dhjetor 1923 zgjidhet deputet i Korçës.
Lëvizja e Qershorit
Gjatë Lëvizjes së Qershorit 1924 nuk ishte për përmbysjen me forcë që ndodhi; u vendos në krye të saj vetëm si kërkesë e krahut të të rinjve, që shihnin tek ai një njeri me formim perëndimoro-amerikan. Regjimi zogist i rikthyer me të ashtuquajturën Fitoren e Legalitetit më 24 dhjetor, e dënoi atë me vdekje në mungesë. Programi i tij me njëzet pika për modernizimin dhe demokratizimin e Shqipërisë, ndër të cilat edhe reforma agrare, ishte tejet i nxituar e idealist për një vend të prapambetur dhe pa tradita parlamentare. Më vonë Noli i shkroi arsyet e dështimit të tij në një letër që ia drejtonte një mikut të tij anglez “Duke këmbëngulur tek reformat agrare, zgjova zemërimin e aristokracisë çifligare; duke mos i zbatuar reformat, humba mbështetjen e masave fshatare”. Ardhja e një delegacioni rus me në krye Arkady Krakovetsky shqetësoi kancelaritë perëndimore deri në atë pikë, sa të mbështisnin ardhjen e Zogut me anë të 106-112 oficerëve të ish-Ushtrisë Perandorake Ruse. Sipas mendimit të A. Këlcyrës në "Shkrime për historinë e Shqipërisë" vërehet se lidhjet me Bashkimin Sovjetik ishin munduar ngaherë t'i sendërtonin, por ishte pikërisht kjo lëvizje që duhej të soste.

Mergimi I pakthim
Pasi zbarkuan në Bari me ftesë të Duçes u zhvendos në Vjenë pasi Italia lidhi marrëveshjet me Shqipërinë. Pas vrasjes së kolegut, Luigj Gurakuqi në Bari i kushton elegjinë "Syrgjyn vdekur" në shkurt të 1926, Berlin. Ndërsa vrasjes së mikut Bajram Currit elegjinë "Shpell'e Dragobisë". Selia e Kominternit në Vienë ndihmon për t'organizuar KONARE-n. Në nëntor 1927 vizitoi Rusinë si delegat i Ballkanit në Kongresin ‘Miqtë e Bashkimit Sovjetik’ me rastin e dhjetëvjetorit të Revolucionit të Tetorit, dhe më 1930, pasi mori një vizë gjashtëmujore, u kthye në Shtetet e Bashkuara. Me kthimin e tij në Boston, Noli themeloi të përjavshmen “Republika”, vetë emri i së cilës i bënte sfidë të hapur Ahmet Zogut, i cili më 1 shtator 1928 u vetëshpall Zogu I, Mbreti i Shqiptarëve. “Republika” u botua edhe si opozitë ndaj “Diellit”, tashmë nën drejtimin e Faik Konicës, i cili ishte pajtuar me mbretin Zog dhe ishte bërë ministër i plotfuqishëm i Shqipërisë në Uashington. Me mbarimin e afatit të vizës, gjashtë muaj më vonë, Noli u detyrua të kthehet në Evropë dhe “Republika” mbeti nën drejtimin e Anastas Tashkos, deri sa u mbyll më 1932. Më 1932, me ndihmën e pasuesve të tij, mundi të kthehej nga Gjermania në Shtetet e Bashkuara, ku fitoi edhe lejen për qëndrim të përhershëm. Noli u tërhoq nga jeta politike dhe nga ky moment iu kushtua përsëri detyrave si drejtues i Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare. Në dhjetor 1933 u sëmur rëndë dhe nuk ishte në gjendje t’i përballonte shpenzimet trajtimit mjekësor për të cilin kishte aq shumë nevojë, deri sa mori si dhuratë 3000 franga ari nga Shqipëria,- me ndërhyrjen e Faik Konicës tek Ahmet Zogu. Ky gjest arriti pikërisht qëllimin për të cilin ishte nisur: një farë pajtimi midis Nolit dhe Zogut, si dhe një përmirësim të marrëdhënieve shpesh të acaruara të Nolit me Faik Konicën. Në vitin 1935 Noli iu kthye njërit prej pasioneve të tij të hershme – muzikës – dhe në moshën pesëdhjetetrevjeçare u regjistrua në Konservatorin e Muzikës të Nju England, në Boston, nga i cili u diplomua më 1938.
Në botimet zyrtare të Qeverisë së Mbretit Zog, “Shqipënija më 1937”, me rastin e kremtimeve të 25 Vjetorit të Pavarësisë Kombëtare, në kreun për historinë e kultures, shkruhet: “me të janë lidhur emnat më të bukur e më të mallëngjyer të shkrimtarëve t’onë të kaluar. Çdo alfabet pati një serë të gjatë asi shkrimtarësh, po mbi të gjithë vetëm katër shkëlqejnë si yje të pa shoqë, Naimi, Fishta, Konica e Noli” Në albume të përkryer me fotografi pa retush, krahas figurave të shquara të kombit, ndrinte dhe portreti i hijshëm i Fan S. Nolit. Po atë vit Faik Konica do të thoshte: ”At Noli do të mbetet në historinë e Shqipërisë si burri që arriu i pari me hir të vullnetit dhe hollësisë së tij, të flasi gjuhën shqip në meshë. Dita që meshoi për të parën herë, është ogur i bardhë n’udhë të përparimit t’onë. Dhe as e harrojmë, as mund të lëmë të tjerët të harrojnë.”
Dielli 27 mars 1943. F. S. Noli shkruan kryeartikullin: "Origjina, shvillimi, dhe e pritmja e Bashkimit të Shenjtë“:…Atëhere puna mbeti t’i flisja Faik Konitzës dhe t’a fitonja për idenë e Bashkimit të Shenjtë. Konitza kundërshtoj me rreptësi Bashkimin e Shenjtë me Zogun në krye… Luftova disa dit’ e net me radhë që t’i mbushnja mendjen që s’kish tjatër më e mirë se kjo. Më në funt Konitza u bint. U bint dhe qendroj në fjalën e tij gjer në orën e vdekjes."
Më 12 prill 1937, Nolit iu plotësua ëndrra e madhe për një kishë kombëtare shqiptare kur Patrikana e Stambollit njohu zyrtarisht Kishën Ortodokse Autoqefale Shqiptare.
Dielli 11 gusht 1943: "Lufta në Shqipëri nukë pushoj kur shkelnë italianët Shqipërinë të Premten e Zezë. Populli shqiptar nukë dha armët atë ditë të zezë; i fsheu a i hodhi mi sup dhe mori malet.“ Po në këtë datë njoftohen emrat e komandantëve antifashistë: "Kapiten Hysni Lepenica, Myslim Peza, Dr. Safet Butka, Kolonel Bajraktari, Baba Mustafa, Kristo Peshtani dhe Karagjozi etj."
Noli nuk u mjaftua vetëm me detyrat kishtare dhe filloi studimet pasuniversitare në Universitetin e Bostonit, ku mori doktoratën më 1945 me një disertacion për Skënderbeun. Në vitet e para pas Luftës së Dytë Botërore, Noli pati marrëdhënie pak a shumë të mira me regjimin e ri komunist në Tiranë dhe ushtroi ndikimin e vet për ta bindur qeverinë amerikane që ta njihte atë.
Peshkop Noli në Kishën Worcester, afër Bostonit në Massachussets, ShBA
Më 1953, në moshën shtatëdhjetë e një vjeç, Fan Nolit iu dhurua shuma prej 20 000 dollarësh nga Federata Vatra, me të cilën bleu një shtëpi, në Fort Lauderdale Florida, ku vdiq më 13 mars 1965. Fan Noli është varrosur nëForrest Hill Cemetery, të Bostonit. Kisha Autoqefale që kishte krijuar u bë më vonë Kryedioqeza ortodokse shqiptare në Amerikë e Kishës ortodokse në Amerikë.

Veprimtaria letrare
Vepra e parë e Nolit qe drama me tre-akte Israilitë dhe Filistinë, e botuar në Boston 1907. Kjo dramë e shkruar qyshë më 1902, bazuar në historinë e Samsonit dhe Delajlas në Dhjatën e Vjetër. Duke ndjerë nevojën e besimtarëve për të mbajtur meshë në shqip, përkthen ritualet dhe liturgjinë ortodokse në dy vëllime Librë e shërbesave të shënta të kishës orthodoxe, Boston 1909, dhe Libre é te krémtevé te medha te kishes ortodokse, Boston 1911. Përkthime që ai i çmonte si arritjet më të mëdha të tij. Më 1921 doli vepra e tij madhështore në prozë "Historia e Skënderbeut (Gjerq Kastriotit), mbretit të Shqipërisë 1412-1468", Boston. Në Shqipëri erdhi sërish në fillim të viteve '20. Më 1947 botoi përpunimin që i bëri George Castrioti Scanderbeg (1405-1468), New York 1947; që do i shërbente si temë diplome në Universitetin e Bostonit. Tjetër vepër e tij n'anglisht “Bethoveni dhe Revolucioni francez” (Beethoven and the French revolution) në 117 faqe e botuar në New York 1947 pasqyronte figurat e mëdha të historisë (Jul Çezari, Jezusi, Skënderbeu dhe Napoleon Bonaparte). Vëllimi me vjersha Albumi u botua më 1948. Brenda viteve 1961-1963 botoi dy vjershat e fundit origjinale dhe disa shqipërime vjershash të poetëve të njohur.
Kontributi më i gjerë i Nolit qe në fakt ai i stilistit, siç shihet ndë përkthimet e tij. Bashkë me Faik Konicën mund të vlerësohet si ndër stilistët më të mëdhenj të dialektit Toskë. Afria që kishte me gjuhët e huaja, greqishten,anglishten dhe frëngjishten e aftësoi ta bënte shqipen në një gjuhë të stërholluar dhe elegante, ndonëse pak folklorike. Noli përktheu mjaft autor amerikanë dhe europianë të shek. XIX, duke vënë në punë veshin muzikor, mundi të pasqyronte stilin dhe ngjyrat e ritmit të origjinalit.
Ndonëse vetë nuk shkruajti shumë në lëmë të letërsisë, ngelet një letrar i madh.

Similar Documents

Premium Essay

Nba Case

...the NBA main website like Youtube for instance. As for customers, their bargaining power is very high in this business because they have several alternatives from television, to live games, and radio. One of the advantages that NBA.com has is its additional content when it comes to statistics and scores of other teams as well as insights and commentaries on matches. Akamai helps the NBA compete in the world market by allowing basketball fans throughout the world to access as fast as possible NBA’s virtual assets. It also allows the NBA to focus on specialized niche. 2. Using Porter’s generic strategies model, what do you think is the NBA’s overall strategy or strategies? The NBA’s overall strategy is differentiation. This is because they already have a focused fan base and they need to ensure that the NBA appeals directly to those fans. This can be done by improving their performance by using website like Akamai to deliver steaming videos to their consumers. The NBA can also create new and unique products that will satisfy their fans and add value to their experience with the NBA. Not to mention advanced technological...

Words: 674 - Pages: 3

Free Essay

Adjectives

...Shun Tak Fraternal Association Cheng Yu Tung Secondary School Testimonial Reference ABILITY outstanding excellent very good good able average inconsistent poor weak BEHAVIOUR helpful considerate well-behaved responsible thoughtless inconsiderate disruptive naughty problematic MATURITY confidential mature sensible self- motivated selfish shy childish immature lacks confidence PERSONALITY well developed all-round is interested in everything one-sided uneven lacks curiosity is dependent on others ATTITUDE positive enthusiastic eager motivated keen unmotivated passive lazy VERY QUITE NOT = = = HIGHLY FAIRLY NOT AT ALL = = = EXTREMELY SOMEWHAT NOT VERY List of adjectives describing personal qualities 1. General Conduct & Personal Characteristics a. Temperament:: warm, calm, serene, composed, gentle, mild pleasant, charming, delightful, jovial, cheerful, jolly, hearty, serious, matured, natural; impressionable, impassionate, spirited, excitable, imperturbable, staid, grave, sedate, demure, resigned, playful, unaffected; affected, quick, ferocious, acute, cutting, incisive, fiery, hysterical, impetuous, heady, hot, sentimental, mettlesome, over-sensitive, mercurial, restless, boisterous, impulsive, volcanic, stoical, morose, glommy, moody, melancholic, sharp, caustic, cheerless, pensive, flashy, nervous, hot-headed, emotionally stable, fussy, impulsive, cynical, sophisticated, mature. Energy: alert, energetic, active, quick, industrious, diligent, indefatigable,......

Words: 2201 - Pages: 9

Premium Essay

Riordan Manufacturing: Supply Chain Design Paper

...Riordan Manufacturing: Supply Chain Design Paper Riordan Manufacturing, a leading global manufacturer of plastic containers, parts, and fan parts, is wholly owned by Riordan Industries, Inc. Riordan’s fan manufacturing plant was purchased in 1992 when it was located in Michigan. In 2000, the company moved its fan manufacturing operation to China where it now resides. Riordan schedules manufacturing of fan parts based on forecasted production needs using an averaged three year sales history. Riordan’s make-to-stock system benefits customers who need products quickly with orders filled from inventory when received. Riordan employs a robust shipping department including a variety of reliable shipping solutions from the plant in China to worldwide customers. Riordan Manufacturing’s electric fan production plant is continually analyzing its strategies. Process flows, performance metrics, supplier relationships and supply chain efficiencies, lean production principles, and sales forecasting are essential to the success of Riordan. The company uses reports and plans for material acquisition, production, and scheduling in its manufacturing facilities. Riordan’s Manufacturing Strategy Riordan’s manufacturing strategy is a stable workforce for two reasons; first, “it schedules production of fans to meet the forecasted sales” and the forecast is calculated by “taking the average of sales for the last three years and extrapolating it into the next year” (Riordan Mgf.......

Words: 1751 - Pages: 8

Premium Essay

Nascar Memo

...propose a viral marketing plan to attract more female NASCAR fans. Brand Management Starting in the early 1990s and continuing for the next 15 years NASCAR did an exceptional job of managing their brand. NASCAR understood the loyalty of their fan base and the depths to which their fans supported the sport in the marketplace. According to NASCAR’s own licensing study, 72% of their fans were more likely to buy a product if it had the NASCAR logo on it; as evidenced by the sales of NASCAR branded goods increasing more than 250% in just 10 years. NASCAR leveraged that loyalty to secure lucrative sponsorship contracts. They also promoted fan loyalty with two-day tailgate events taking place before the races. These events were engineered to provide fans with the unique experience of actively participating in the sport they loved through interactions with NASCAR sponsors. NASCAR’s downfall in managing their brand comes from not considering if their growth rate was sustainable. Intent on chasing after ever-increasing revenues through sponsorship and trying to capture value from the elusive casual fan, NASCAR seemed to disregard the potentially harmful consequences this could have for their brand. Astronomical sponsorship fees made it impossible for anyone other than huge corporations to support NASCAR; leading to fewer owners managing more teams, a configuration that does not promote fan loyalty. In trying to expand their fan base, NASCAR changed the points system of the races,......

Words: 808 - Pages: 4

Premium Essay

Direct to Fan Model

...Direct to Fan Model Direct-to-Fan is a business model used by independent musicians, independent music labels, music marketing professionals, promoters, and others in the music industry. Direct-to-Fan is also becoming a model used by the broad definition of artists, including comedians, visual artists, and other entertainers looking to build and leverage a fan community throughout their career. The Direct-to-Fan model bypasses the major record label model that historically controlled radio, venue, and distribution channels, and lets the artist (or the team that supports that musician) create interest in their music directly with their fans, identify those fans, market directly to and develop relationships with those fans, sell directly to and monetize those relationships, and use those relationships to expand their fan base. Foundation components of this model include music discovery sites, and Direct-to-Fan music sales, marketing, and business solutions. Direct-to-Fan models encourage engaging directly between the artist and their fans, keeping the fans engaged, knowing who they are (who, what, when, where, why), building the artist's brand, and developing the artist-to-fan relationship over time. Direct-to-fan tools Some tools supporting Direct-to-Fan include: Storefronts to sell direct-to-fan on Band Websites and on social networking sites such as Facebook or MySpace, Widget tools to embed sales, gig or event calendar, profile info anywhere including......

Words: 1593 - Pages: 7

Free Essay

Mr My Name Is Khan

...My name is Musharraf Idris and I am currently a GCSE student in the Thomas Deacon Academy. I am currently applying for sixth form and here is what I have to offer to this institution: Personal Profile: I am a highly motivated, self disciplined and dedicated apprentice; I can contribute and undertake any facilities in a variety of situations, which combines good communication and management skills, with a high degree of enthusiasm and analytical thought processes, Ambitious, pro-active and with a lot of other additional skills. In my 4 years school my favourite and most successful subjects have been Maths, History, Spanish and English. I have particularly enjoyed doing I.T because in our class we do all sorts of things like presentations, using PowerPoint and analyses using the Excel spreadsheets. The work in I.T is really easy and there is no difficulty doing it. I have also found English particularly interesting because I got good grades for the essays, comprehension and the stories . I have had experience in other areas of work during the last year including working in a local busy restaurant (presently) In these jobs I have enjoyed a role of responsibility which in my opinion exceeds my years. In history, I am able to use sources to analyse well and find it easy to tie in with the work, as well as being able to identify primary evidence from secondary evidence. Although I often find the work in history difficult, I feel as though my skills are constantly......

Words: 511 - Pages: 3

Premium Essay

Supply Chain Design Paper

...any given time. Riordan Manufacturing makes products based on an average continued sales forecast of three years. (Riordan Mgf. Operations - Supply Chain (Hangzhou, China), 2014). This keeps a small inventory for the demand fluctuation. Other components of a level strategy are consistent scheduling which arranges a predicted amount of goods for production based on the total demand for products and maintaining stable workforce surpluses that can accumulate where there is a low demand and used when there is a high demand. The addition of a short narrative for this process flow would be beneficial to understanding chart to follow. Process Flow Diagram for Electric Fan Supply Chain Performance Evaluation Metrics Riordan Manufacturing’s China plant schedules productions of the electric fans to meet the forecast sales. The electric motors used on the...

Words: 1313 - Pages: 6

Free Essay

Football Fans

...Football fans The person who thinks, talks about and is oriented towards sports even when [the fan] is not actually observing, or reading, or listening to an account of a specific sports event.(Spinrad ,1981) A fan is a person who is passionately devoted to something such as a sports-team, band or entertainer. Fans of a sport or thing constitute a fan-base or fandom (Wiki-Answers). Most of us enjoys going to sporting events and no matter what the event is, there are excitements associated with these events and more so thinking that our team will win and if they win we go home happily and if it loses we get somehow upset or sad. Despite all this, we have different categories of sports fan in our societies and everyone who follows sports falls in one of these categories. The categories include: Diehard fans - no matter how the team that they are supporting does, they will always support it and won’t miss any game or news at all about their team. They knows every player on the roster, position they play, and uniform number. Casual fans – these are averaged or below average followers of their team. They stick and follow their teams, but not to the extent of following every game. Mostly they know a few star players. Fair-weather fans – these are the one that follow and cheer for their teams only when they become successful. They have no loyalty to their teams when they are in down period experience. The Pessimist - They talk only during commercial breaks. Pessimist......

Words: 871 - Pages: 4

Free Essay

Prejudice: It’s Not Just Race

...socially acceptable and even encouraged in some circles. One such prejudice is over hobbies. It sounds silly but there is only a slight difference in degree. Here are some examples. Look at a sports arena, just about any sport and you’ll find diehard fans dressed in their teams’ colors or as their mascot. Many will chuckle and move on with the game. However take this same scene to, say, a sci-fi convention and you’ll find the same diehard fans dressed as Storm Troopers and Starfleet Officers. The difference? Ridicule. The Sports fan is merely “showing his spirit” whereas the sci-fi fan is “some loser who needs a life”. [ (Garmon) ] “And all I could think of was how grotesquely unfair it is that science fiction and comics fans are tagged as nerds and dweebs and treated in a condescending manner when sports fans are just as ‘bad’ if not ‘worse.’ … Maybe the only way science fiction and comic book conventions will gain genuine respectability is if they become designed, not for socialization or debate, but about being as aggressive as possible about separating fans from their money. You know; Like pro sports.” This is because we’re a minority. We are considered outsiders. But there is no difference between the two. Both are fans of a hobby they love and enjoy, occasionally to an extreme degree, but still a similar passion as others who may share their interest to any degree. However, as it is socially acceptable to be a sports fanatic, you may get some good......

Words: 1087 - Pages: 5

Free Essay

Ms Word

...ENGINE COOLING SYSTEM B ENGINE A SECTION CO ENGINE COOLING SYSTEM C D CONTENTS APPLICATION NOTICE ............................................. 2 . How to Check Vehicle Type .................................... 2 . PRECAUTIONS ......................................................... 3 . Precautions for Supplemental Restraint System (SRS) “AIR BAG” and “SEAT BELT PRE-TENSIONER” ................................................................. 3 . Precautions for Liquid Gasket ................................. 3 . REMOVAL OF LIQUID GASKET SEALING ......... 3 . LIQUID GASKET APPLICATION PROCEDURE 3 ..... PREPARATION .......................................................... 5 . Special Service Tools .............................................. 5 . Commercial Service Tools ....................................... 6 . OVERHEATING CAUSE ANALYSIS ......................... 7 . Troubleshooting Chart ............................................. 7 . COOLING SYSTEM ................................................... 9 . Cooling Circuit ......................................................... 9 . . System Chart ........................................................ 10 ENGINE COOLANT ..................................................11 . Inspection ...............................................................11 . LEVEL CHECK ...................................................11 . LEAK CHECK .....................................................11 . Changing......

Words: 6160 - Pages: 25

Free Essay

Srp Year 9 Poster Research

...Science Report Aim: To investigate whether the amount of blades on a pinwheel affects the amount of times the pinwheel will spin Hypothesis: More blades on a pinwheel will make it spin more than a pinwheel with fewer blades. Equipment: * 5 pins * 5 pencils * Scissors * 5 sheets of paper * Ruler * Pen * Utility knife * Electric fan Variables Independent Variables: The amount of blades on the pinwheel Dependant Variables: The amount of times the pinwheel spins Controlled Variables: -Pinwheel size -Angle blown -Amount of air blown with -Placing -Natural Wind -Type of paper -Type of pin Pinwheel Template 5-Bladed Pinwheel Template 5-Bladed Pinwheel Template 3-Bladed Pinwheel Template 3-Bladed Pinwheel Template 4-Bladed Pinwheel Template 4-Bladed Pinwheel Template 44 2-Bladed Pinwheel Template 2-Bladed Pinwheel Template 6-Bladed Pinwheel Template 6-Bladed Pinwheel Template Diagram for method: Fan Fan Pinwheel Pinwheel Method 1. Gather Materials 2. Make the pinwheels with the templates provided 3. Set up experiment like diagram 4. Blow the pinwheel for 2 seconds with the fan 5. Record the amount of time it spins 6. Repeat steps 4-5 for each pinwheel 3 times to get an average Results | 1st try | 2nd try | 3rd try | Average | Amount of Blades (blades) | Times spun | Times spun | Times spun | Times spun | 2 Blades | 2 | 1 | 1 | 1+1/3 | 3 Blades | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 Blades |......

Words: 607 - Pages: 3

Premium Essay

Supply Chain Design Paper

...Riordan Manufacturing: Supply Chain Design Paper Riordan Manufacturing, a leading global manufacturer of plastic containers, parts, and fan parts, is wholly owned by Riordan Industries, Inc. Riordan’s fan manufacturing plant was purchased in 1992 when it was located in Michigan. In 2000, the company moved its fan manufacturing operation to China where it now resides. Riordan schedules manufacturing of fan parts based on forecasted production needs using an averaged three year sales history. Riordan’s make-to-stock system benefits customers who need products quickly with orders filled from inventory when received. Riordan employs a robust shipping department including a variety of reliable shipping solutions from the plant in China to worldwide customers. Riordan Manufacturing’s electric fan production plant is continually analyzing its strategies. Process flows, performance metrics, supplier relationships and supply chain efficiencies, lean production principles, and sales forecasting are essential to the success of Riordan. The company uses reports and plans for material acquisition, production, and scheduling in its manufacturing facilities. Riordan’s Manufacturing Strategy Riordan’s manufacturing strategy is a stable workforce for two reasons; first, “it schedules production of fans to meet the forecasted sales” and the forecast is calculated by “taking the average of sales for the last three years and extrapolating it into the next year” (Riordan Mgf.......

Words: 1751 - Pages: 8

Free Essay

Baseball

...baseball fans. Fans at a baseball game do not merely provide support for the home team, but also a metaphor for life. Specifically, the actions of the spectators at a game illustrate the selfish desires of human nature as well as a possible answer to improve life for all. For example, when I attend a baseball game, I notice that many fans have individual aspirations for success beyond which team wins the game. It appears that ultimate desire of a baseball fan is to be featured on the Jumbo-tron, the oversized television screen located within the stadium. Many fans believe that the Jumbo-tron brings everlasting happiness and glory to any featured on its oversized screen. However, while the Jumbo-tron allows some to rejoice in their fifteen seconds of fame, I have noticed that it also has a dark side. At times the Jumbo-tron arouses hidden feelings of jealousy towards those like Joe Jones, from section 435 row G seat 1, when he wins a free tub of extra large nachos and his success is celebrated on the large screen in center field. While some fans completely disregard the aspirations and desires of others just so their individual goals can be met, there is always one courageous fan that stands up and represents the coming together of people in order to achieve a common goal. This fan knows that true jubilation comes not only from individual success but from the struggle that brings a diverse group of people together to work as a team in order to succeed. Generally, the fan......

Words: 568 - Pages: 3

Free Essay

With Reference to Research, Critically Discuss How Knowledge of 'Fandom' and 'Fan' Activities Has Contributed to Our Understanding of Media Audiences.

...'fandom' and 'fan' activities has contributed to our understanding of media audiences. Introduction: Audience is an essential and necessary part in the transmission of information. The decoding of information and signs delivered through media relies on individual audience’s perceptions and perspectives. Fan and fandom is a crucial proportion in the media audience. As stated in the Fandom: Identities and Communities in a Mediated World (2007, p1), “most people are fans of something”. The status of fandom and the culture of fan are becoming more and more pervasive in the contemporary society because of the development of transmission technology and the popularity of mass media. Definition of Fan and Fandom The word “fan” is coming from its etymological Latin root “fanaticus” which means enthusiastic and frantic and it is recognized as individuals who are fanatically obsessed with certain subjects. In general, the group of fans can be further defined as fandom. Fandom is more than merely an individual activity of being a fan, but rather, it is a collective behaviour and communal strategy forming an interpretive community of certain sub-cultural cohesion “evaded the preferred and intended meanings of the power bloc” (Gray, Harrington and Sandvoss, 2007). Fandom takes the form of group through which participants will socially share imagined concept and ideology of the community. It consists of observable network of identifiable individual as fans. Anti......

Words: 633 - Pages: 3

Free Essay

Tracing Papon's Fandom

...Tracing Papon’s Fandom- An Autobiographical Sketch -Amlan J. Das M2015MC008 School of Media and Cultural Studies Wikipedia describes him as the founder and the lead singer of the folk fusion band Papon and the East India Company. He has around 37,500 followers on Twitter and 536,434 likes on his Facebook page. Born to legendary Assamese folk singer couple Khagen and Archana Mahanta, the world knows him as Papon while parents named him Angaraag Mahanta. Born on 24th November 1975, Papon crafted himself as one of the finest Assamese singers not just in the state but also across the country. His distinct voice and his selection of alternative Electronic fusion and folk fusion genre made his one of the popular names in the Indian music industry today. Assam has been a land of singer. From the likes of Dr. Bhupen Hazarika to Zubeen Garg, singers from the state have made a very distinct mark in the Indian music industry. But Papon managed to do is differently is that apart from conditioning him to industry conditions, he managed to bring out the Assamese folk culture out of the state. Call it the new age information order, boom of the internet or just chance, but other singers from the state haven’t been successful in doing what this Papon did. Before going deep into the bibliography of Papon, let move tangentially to my first association or my first introduction to this singer. Must have been the summer vacations of 2005, as a fifth grader......

Words: 3299 - Pages: 14