Free Essay

Hsrhsrhs

In:

Submitted By prisona
Words 1550
Pages 7
НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

BAMB532 Самостоятелна работа: Управление на маркетинга

Тема:
Формулиране на маркетинговата стратегия на фирма за козметика

Форма на обучение: Редовно обучение
Факултет: БФ
Департамент: Икономика и бизнес администрация
Програма: Икономика
Модул: Маркетинг
Учебна дисциплина: BAMB532 Самостоятелна работа: Управление на маркетинга
Преподавател: Росица Накова
Име: Златан Иванов Желязков
Факултетен номер: F50253

София
2011/2012
Конкретния пример, който ще разгледаме в тази презентация е въображаем български сайт с наименованието "Дрехи Онлайн". Ще бъдат изготвени маркетингови цели и задачки, маркетингов микс, и ще бъде определен бюджета на фирмата. Този сайт е създаден в края на 2010 година. Целта на този бизнес план и стратегия е през новата 2012 година печалбата на фирмата да се увеличи тройно. След като през първата година тази фирма и сайт навлизат в пазара и хората тепърва започваха да научават за нея, през 2012 година целта е старите клиенти да се запазят, както и много нови да бъдат привлечени.
1.0 Резюме на финансовите цели Фирмата се цели в реализирането на 30 000 лева печалба през новата година. "Дрехи Онлайн" е онлайн магазин на Павел Нанов, който вече има 3 магазина в страната - два в София и един в Пловдив. Онлайн магазинът ще продава и доставя дрехи на територията на цялата страна, като в перспектива се обмисля да разшири дейността си в съседни на България държави, като Гърция и Румъния.
1.1 Продукти и услуги
Ще се продават мъжки и женски дрехи, а също така и дрехи за деца. Въпреки, че е онлайн магазин, в него ще се продават множество мъжки и женски дрехи от редица авторитетни и добре познати марки. До този момент г-н Павел Нанов вече има установени контакти с фирми от висок клас, които зареждат магазините му в двата града и е получил тяхното съгласие да продава техните дрехи в негов онлайн магазин. Това, което първо ще бъде предприето като действие е наемането на фирма, която извърпва SEO услуги, които ще спомогнат на сайта да се класира по-напред в търсачките на Google, Bing, Yahoo и т.н. Също така фирмата ще влезне в контакт с Google и ще започна заплащане по услугата pay per click. Ще бъдат пуснати и реклами във Facebook, които ще са зададени към точно определен вид хора.

1.2 Финансиране
Г-н Павлов ще иска заем от банка, възлизащ на сумата от 5 000 лева. Детайлите по този заем ще бъдат обсъдени по време на преговорите. Планът е бизнесът да получи двугодишен заем с 9% с фиксиран лихвен процент.

1.3 Целта
Целта на "Дрехи Онлайн" е да предостави на клиентите си разнообразие от качествени дрехи, които да са от най-новата колекция на марките, с които магазина се зарежда. В онлайн магазина те ще могат да се избират по цена, цвят, колекция и т.н.

1.4 Екипът от хора
Компанията, създадена от Павел Нанов има повече от 10 години опит в продажбата на дрехи. Чрез неговия опит, той ще има възможността да събере екип от хора, които ще му спомогнат да достигне максимални печалби още в първата година.

2.0 Продукти и Обслужване

2.1 Продажба на дрехи чрез онлайн платформа
Компанията ще използва лесен за боравене интерфейс на сайта, чрез който потребителите и бъдещи клиенти ще могат да разглеждат колекциите от дрехи, а с един клик всяка картинка ще им се отваря бързо. Същевременно качеството на снимките ще е високо. Както вече коментирахме г-н Нанов се е разбрал с фирмите за дрехи от които ще внася големи количества на добра цена.

2.2 Шипинг на стоките
От фирмата ще подпишат договор с куриерска фирма "Спиди" и през 2012 година клиентите ще се наслаждават на безплатна доставка с цел популяризиране на сайта и бонус към клиентската поръчка. Начините на плащане ще са три на брой - наложен платеж, с кредитна карта или по банков път.
3.0 Стратегия

3.1 Поглед в икономиката
В тази точка ще бъде направен анализ на икономическия климат, продажбата на дрехи, онлайн индустрията, профил на клиента и конкурентните фирми. В момента икономиката в България е в криза. Много икономисти очакват тази криза да продължи и през следващите години, а след това се очаква да има продължително възстановяване от нея.

3.2 Анализ на индустрията
Темпът на растеж, отнасящ се до продажбата на дрехи на дребно се е увеличил драстично последните 5 години. През настоящата година се очаква да има нов растеж от поне 4-5%. Това се дължи главно на промяната на реклама на високия клас магазини. Възможността на българите да дават повече пари за луксозни дрехи от качествени марки също се е увеличил. Една от най-вълнуващите области за търговията на дребно е възможността всеки магазин да има собствен онлайн магазин. Тъй като през 2011 беше година на навлизане на пазара, 2012 е годината на големите инвестиции и реклама. Чрез онлайн магазина клиентите ще имат възможност да поръчват дрехи без да има нужда да посещават локалния магазин в отдалечена точка от града или страната. Клиентите ще спестяват пари и време от един такъв избор.
3.3 Изготвяне на клиентски профил
Типичният клиент на "Дрехи Онлайн" ще бъде от средна до висока класа от финансива гледна точка мъж или жена, който често прави онлайн поръчки. Обща характеристика на клиентите на онлайн магазина ще са: годишен семеен доход надвишаващ 60 000 лева; ще похарчи между 50 и 150 лева в онлайн магазина; ще бъде добре запознат със закупиването на стоки през интернет. Нещата за които трябва да се помисли, когато се прави клиентския профил са: размерът на дохода му, бизнеса, с който се занимава, колко отдалечен е клиента от онлайн магазина и какво точно търски клиента. Също така се прави демографско проучване, брой на населението, доход на населението, ниво на образование и т.н.

3.4 Анализ на конкуренцията
Анализ на конкуренцията в този случай ще направим като погледнем първите 10 резултата, които излизат в Google за основните думи, по които ще ни търсят нашите клиенти. Топ 3 на тези резултати са най-голямата ни конкуренция. Ще бъде направено търсене за думите: дрехи, дрехи онлайн, блузи, рокли, панталони и т.н. Тези фирми, които най сериозно ни конкурират ще трябва да задминем с помоща на услугите на някоя SEO фирма. Целта е до средата на годината да излезнем на първо място за основните думи по които клиентите ще ни търсят в Google.
4.0 Маркетингов план
"Дрехи Онлайн" ще се стреми да поддържа обширна маркетинг кампания, която ще осигури максимум популярност на сайта. Отдолу ще разгледаме маркетинг стратегиите и цели на компанията.
4.1 Цели * • Развиване на афилиейт мрежа от сайтове, която ще позволява на други сайтове да получават комисионна срещу тяхната помощ да изпращат клиенти към нашия сайт. * • Осъществяване на връзка с дистрибуторски сайтове. * • Развиване на онлайн присъствие, след развиване на сайта и вкарване на името на сайта и информация в онлайн категории.
4.2 Маркетинг стратегии
Г-н Нанов планира да използва маркетингова кампания, която ще генерира голям брой посетители в онлайн магазина. Тези стратегии включват използвнето на SEO, pay per click, както и развитието на някой афилиейт мрежи. Компанията, която ще отговаря за уеб развитието на сайта ще поставя голямо количество статии и текстове относно нашата фирма в други сайтове. Това се прави с цел, когато човек потърси мъжки или женски дрехи, нашия сайт да излиза на първа страница на Google. Както споменах, нашата фирма ще използва услугите на някоя SEO компания, която ще подобри класирането на сайта сред другите фирми. Тази фирма ще пласира голям брой линкове и ключови думи, чрез статии и др. което ще позволи на нашата фирма да седи по-напред сред най търсените думи за дрехи в Google. SEO фирмите използват много сложни алгоритми за да определят къде стои даден сайт според дадена ключова дума. Те слагат ключови думи в сайтовете за да увеличат значимостта на даден сайт в Google. За да не разчитаме само на тази дадена SEO фирма ще помислим и за създаването на реклами както в Google, така и във Facebook. Рекламата в Google ще е на базата на най-търсените думи за дрехи в онлайн пространството. Когато активираме тази реклама, всеки път щом някой напише думата дрехи в Google, нашата фирма ще излиза най отгоре преди всички резултати. Тази реклама ще се поддържа, докато не класираме сайта на първо място на първа страница. След това такава реклама от този тип вече ще е безмислена. Рекламата във Facebook ще се прави на базата на няколко неща. Първо ще определим от каква до каква възраст искаме да са нашите клиенти. Също така ще експериментираме с различни реклами за да видим коя от тях ще даде най-добър резултат. Тъй като по-младите хора пазаруват повече онлайн, ще заложим първо на тях. Ще бъде създадена реклама за хора от 18 до 30 години, като рекламите ще бъдат зададени според техните любими групи (fan pages). В нашия случай ще се целим в хора, които са влезнали в групи за дрехи, групи, които подтикват към онлайн пазаруване и т.н. В края на годината, когато сме събрали достатъчен брой клиенти ще започнем контакт с тях и чрез e-mail. От един до два пъти на седмица ще се изпращат най-новите и изгодни оферти на всички клиенти, чиито e-mail сме събрали, благодарение на тяхна покупка. Сайта ще бъде констроиран така, че в него да може да се влиза и от мобилен телефон.

Използвана литература:
1. Младенова, Г. „Маркетингово планиране”, УИ „Стопанство”, София, 2006

Similar Documents