Free Essay

Huuu

In: English and Literature

Submitted By kellyy10
Words 355
Pages 2
African Personality Opposing Colonialism

Mykell Trunnell
May 1, 2012

A number of individuals came to prominence in as political activists in the early twentieth century. In Nigeria, Herbert Macaulay founded the Nigerian National Democratic Party in about 1923, which advocated an independent Lagos government, higher education with compulsory primary education attendance, and the Africanization of the civil service, and non-discrimination in the development of private economic enterprise. Macaulay was one of the first leaders of the Nigerian opposition to British colonial rule. He formed the NNDP as a result of a new constitution being formed in 1922 providing limited franchise elections in Lagos and Calabar. He worked as a private surveyor and a journalist and in eventually became the editor in chief of a political newspaper, the Lagos Daily News. Herbert Macaulay was arrested twice for writing articles criticizing the Colonial Government. Macaulay opposed almost every attempt by the Crown to increase their hold on Lagos and the surrounding region in Nigeria. As a result of his anti-colonialism works, he became well known in the local political movement in Lagos and was sent to England by the King of Lagos, Oba Esugbayi Eleko, as a representative in a land dispute. While in London, Macaulay attempted to assert the authority of Oba Esugbayi Eleko. While this did not persuade the Crown to return lands to Oba Esugbayi Eleko, the British did appoint Macaulay as a representative for the rights of local leaders in Lagos. While primarily concerned with politics in Lagos, his activities eventually led to a movement of independence throughout Nigeria after he held a meeting among students who later formed the first national political party in Nigeria, the National Council of Nigeria and the Cameroons (NCNC). Nigeria became politically independent on October 1, 1960, after about seven decades of colonial rule by the British. Alhaji Abubakar Tafawa Balewa was elected as the Prime Minister, his Northern People's Party governing in coalition with Herbert Macaulay’s Nigerian National Council. Presidential elections were held in 1963. The Federal Republic of Nigeria is declared on October 1, 1963. Nnamdi Azikiwe was the first elected president.

Similar Documents

Free Essay

English Literature

...Gitártab: Kovács Ákos – Hello tab Em          G   Em            G Hello, hello, újra itt vagyok, D                                                  Em                      Vissza kellett jönnöm hozzád, és lehet, hogy maradok. Em            G       Em           G Tudom, tudom, nem láttál rég, D                                                 Em Bármit is mondasz, szemedben a megértés tüze ég.       C                            D                      Hm                             Em-D Én szóra váltanám a gondolatot, de félek, hogy nem érdekel,              C                              D Sajnos nem állnak össze a mondatok,       Em                       D Én nem ide jöttem, nem ezt akartam, C                                         D                Hm            Em-D Reményt kaptam csak az útra, én az örök átutazó,                  C                         D                  Em azt, hogy minden bűnöm megbocsátható. Em  G  Am  G  D... Hello, hello, nem tűntem el, Csak egy távoli bolygón jártam lehunyt szemekkel. De kinyílt lassan a szem, Most is rád ragyog,  Könny reszket benne, Mert látom, hogy vak vagyok. C   D   Hm   Em-D... Én szóra váltanám a gondolatot, de félek, hogy nem érdekel, Sajnos nem állnak össze a mondatok, Én nem ide jöttem, nem ezt akartam, Reményt kaptam csak az útra, én az örök átutazó, azt, hogy minden bűnöm megbocsátható. Hiszen minden bűnöm megbocsátható... Em  G  Am  G  D... Hello, hello, én a régi vagyok, Tévedésből...

Words: 2068 - Pages: 9

Free Essay

Cintaku Di Klia!

...Cintaku Di KLIA! Oleh : Liya Zafrina “Mira, akak dah on the way ni.” “On the way kat airport lagi kan?” Selamba adik aku mengutuk dalam diam. Aku tersengih. “Yup. Sorry... terlupa nak ambik flight yang lagi awal.” Sengaja aku bagi alasan lapuk. Memang tu jelah alasan aku setiap kali adik aku si Mira ni bertempik suruh jumpa dia dekat Sabah tu. “Eleh... eleh. Tak payah nak tipu Mira la... Dah kenal sangat perangai akak. Nanti dah sampai, inform Mira. I’ll pick you up.” “Okay. Akak letak phone dulu. Nak boarding dah ni.” Aku baru je nak tekan butang off bila Mira tiba-tiba menjerit. “Apa dia?” Tanya aku sambil memasukkan komik yang aku baru beli dalam beg sandang hitam kesayanganku. “Akak masih pakai beg sandang warna hitam kesayangan akak tu, baju kemeja warna merah yang akak pakai setiap kali nak naik flight dengan tudung bawal hitam bunga putih comel-comel tu ke? And not to forget, sandal?” Aku membelek tubuh sendiri. Adik aku memang sangat-sangat mengenali kakaknya ni. Memang apa yang dia cakap tu betul. Adakah aku patut berbangga atau bersedih sekarang ni? Nampak sangat apa yang aku pakai ni klise. Klise sebab aku malas nak fikir pasal baju apa yang aku kena pakai. Malas nak buat pembaharuan. Ahh..alasan semata-mata! “Yes.” “Bab beg tu Mira tak kisah sangat tapi baju tu? Memang kena pakai ke setiap kali nak naik flight?” Adik aku bertanya dengan suara yang agak menyindir. Aku menarik nafas. “Adikku sayang... memang dah trademark akak kena pakai baju ni......

Words: 6954 - Pages: 28

Free Essay

Perahu Kertas

...Undang-undang Republik Indonesia Nomor 19 Tahun 2002 Tentang Hak Cipta Lingkup Hak Cipta Pasal 2: 1. Hak Cipta merupakan hak eksklusif bagi Pencipta atau Pemegang Hak Cipta untuk mengumumkan atau memperbanyak ciptaannya, yang timbul secara otomatis setelah suatu ciptaan dilahirkan tanpa mengurangi pembatasan menurut peraturan perundangan-undangan yang berlaku. Ketentuan Pidana: Pasal 72: 1. Barangsiapa dengan sengaja melanggar dan tanpa hak melakukan perbuatan sebagaimana dimaksud dalam Pasal 2 Ayat (1) atau Pasal 49 Ayat (1) dan Ayat (2) dipidana dengan pidana penjara masing-masing paling singkat 1 (satu) bulan dan/atau denda paling sedikit Rp 1.000.000,00 (satu juta rupiah), atau pidana penjara paling lama 7 (tujuh) tahun dan/atau denda paling banyak Rp 5.000.000.000,00 (lima miliar rupiah). 2. Barangsiapa dengan sengaja menyiarkan, memamerkan, mengedarkan, atau menjual kepada umum suatu ciptaan atau barang hasil pelanggaran hak cipta atau hak terkait sebagai dimaksud pada Ayat (1) dipidana dengan pidana penjara paling lama 5 (lima) tahun dan/atau denda paling banyak Rp 500.000.000,00 (lima ratus juta rupiah). Dee PERAHU KERTAS © 2009, Dee / Dewi Lestari Editor: Hermawan Aksan Proof Reader: Jenny Jusuf Reza Gunawan Desain Sampul: Kebun Angan www.kebun-angan.com Tata Letak Isi: Irevitari Kontak Dee: Jenny Jusuf +62-817 992 8558 Email: j3nnyjusuf@yahoo.com Penerbit: Bentang Pustaka Truedee Pustaka Sejati Jl. Pandega Padma no 19 Jl. Rajawali no 2 Yogyakarta 55824......

Words: 89668 - Pages: 359

Free Essay

Gd-Pi

...Hundreds(of(real(personal(accounts(of Group'Discussions'&'Personal'Interviews during(MBA(admissions(to(India’s(best(B9schools Written'by Compiled'by Loads'of'MBA'Aspirants The'PaGaLGuY'MadCapz'Group PaGaLGuY.com Antholo gy Hundreds of real personal accounts of Group Discussions and Personal Interviews during MBA admissions to India’s best business schools. In this edition: The IIMs at Ahmedabad, Bangalore, Calcutta, Lucknow, Indore & Kozhikode. Written by Loads of MBA aspirants Compiled by The PaGaLGuY MadCapz Team PaGaLGuY GD-PI Anthology Copyright © 2011, PaGaLGuY.com All text and content in this document is solely owned by PaGaLGuY.com. Reproduction without permission in any form or means is illegal. Special copy prepared exclusively for mustafa rokerya Get your own Free personalized copy (with your name on it) of this book from http://www.pagalguy.com/books/ What this book is about What is a real IIM interview like? What kind of questions do they ask and what judgments do applicants have to make while answering them? Since 2003, those with real Group Discussion and Personal Interview calls from India’s top bschools have been posting entire and detailed transcripts of their admission interviews immediately after they happen, so that others slotted for later interviews can learn what GDPI is going to be like this year. This book is a collection of dozens of handpicked GDPI experiences from the country’s top bschools during the......

Words: 178933 - Pages: 716