Free Essay

Marketing

In:

Submitted By andutzaandutza
Words 3448
Pages 14
Etnocentrismul consumatorilor in marketingul serviciilor internationale(1998)

Autori: Ko de Ruyter, Marcel van Birgelen, Martin Wetzels

Etnocentrismul consumatorului este un concept relativ nou şi necunoscut în teoria si practica marketingului. Acest concept, care îşi are rădăcinile în sociologie, conduce la o evaluare naţionalista a produsele şi serviciior străine. Având în vedere cresterea internaţionalizării serviciilor, etnocentrismul consumatorului poate juca un rol important pe piaţa mondială. Consumatorii etnocentristi sunt reticenţi în a utiliza serviciile oferite de companiile straine, datorita unui sentiment de loialitate faţă de ţara lor de origine. La rândul lor, aceste tendinţe de etnocentrism ale consumatorului poate duce la atitudini negative faţă de serviciile străine. Sharma et al. (1995) a formulat si a testat empiric un model care încorporează antecedentele şi factorii de moderare a etnocentrismului consumatorilor în sectorul produsului. Patru antecedente social-psihologice de tendinţe de etnocentrism ale consumatorilor au fost identificate: "deschidere către culturi străine", "patriotism", "conservatorism", şi"colectivism / individualism", împreună cu patru factori demografici: "vârstă", "gen", "educaţie"şi "venit". În plus, doi factori de moderare cu privire la relaţia dintre consumator-etnocentrism şi atitudinile faţă de produsele străine au fost inclusi în model: "perceptia asupra necesitatii produsului "şi" perceptia ameninţarii economice a concurenţei străine ". In această lucrare, scopul autorilor este de a oferi o extensie a modelului empiric pentru sectorul de servicii, astfel cum aceasta este caracterizat de o tendinţă de internaţionalizare în creştere rapidă. Rezultatele studiului confirma generalizarea modelului etnocentrism pentru stabilirea serviciilor cu privire la toate antecedentele social-psihologice. În ceea ce priveşte factorii demografici şi moderatori,diferitele rezultate sunt raportate la cercetarea originală. Acesta este cel mai probabil din cauza diferenţei in contextul cultural în care fenomenul etnocentrismului consumatorilor a fost studiat.

1. Introducere

În ciuda faptului că "multiplicarea aproape ca este universal acceptată ca fiind cel mai important criteriu de autenticitate a cunoştinţelor ştiinţifice "(Rosenthal & Rosnow, 1984,p. 9), cercetarea care vizează replicarea şi extinderea constatărilor anterioare a rămas limitata în domeniul marketingului. Un motiv important în spatele acestui deficit se poate explica prin faptul că reproductibilitatea rezultatelor este dificil să se "vinda" revistelor academice de profil ridicat. În plus, cum sistemul de carieră academică depinde de numărul de vânzări de succes, replicarea cercetarilor este adesea văzută nu ca o "sporire a carierei" de către comunitatea ştiinţifică de marketing (Hubbard & Armstrong, 1994).
Cu toate acestea, în cazul în care teoriile sunt interpretate ca nefiind falsificate şi perspectivele privind modul în care acestea pot fi îmbunătăţite sunt pierdute, progresul în cercetarea academică va fi grav împiedicat. Studiile replicarii formeaza o protecţie împotriva perpetuarii şi difuzarii de rezultate eronate. În plus, ele sunt esenţiale în extinderea implicaţiilor teoretice şi practice în alte domenii. Cel din urmă scop de cercetare al replicarii va fi principalul obiectiv al acestui studiu, care serveşte ca o comparaţie la nivel mondial prin intermediul unei extensii la un alt proiect de cercetare.
Sharma et al. (1995) a formulat şi testat empiric un model care încorporează antecedente şi factori moderatori ai etnocentrismitatii consumatorului în sectorul produsului.
Etnocentrismul consumatorului reprezinta o preferinta pentru produsele naţionale, pe baza sentimentelor naţionaliste. Consumatorii etnocentrismi sunt reticenti in a cumpara produse străine, datorita unui sentiment de loialitate faţă de ţara lor de origine. La rândul lor, aceste tendinţe etnocentrisme ale consumatorilor pot duce la atitudini negative faţă de produsele străine.
Acelaşi raţionament se poate aplica, de asemenea, in sectorul serviciilor. Etnocentrismul consumatorului este un fenomen pe care managementul serviciului internaţional de marketing ar trebui să-l ia în considerare, deoarece acesta îmbunătăţeşte capacitatea unui prestator de servicii de a realiza un serviciu mai eficient. Scopul aceastei lucrari este de a oferi o extensie empirica a modelului din sectorul produselor în sectorul serviciilor, astfel cum acest sector se caracterizează printr-o tendinţă de internaţionalizare în creştere rapidă. Studiul extinde cercetarea originală în două moduri. În primul rând, modelul este testat într-o setare a serviciilor care este destul de diferită de setarea produsului. În al doilea rând, modelul este extins prin încorporarea unei variabile suplimentare ("mediu profesional") şi prin testarea influenţei de dezirabilitate socială cu privire la măsurarea etnocentrismului consumatorilor.
Lucrarea este structurată după cum urmează. În primul rând, se ofera o sinteză succintă a literaturii de specialitate existente cu privire la aspectele-cheie conceptuale şi metodologice privind etnocentrismul consumatorilor şi internaţionalizarea serviciilor. Ulterior, se discuta rezultatele unui studiu conceput pentru a investiga reproductibilitatea cercetarii originale de către Sharma et al. (1995) cu accent pe rolul unei serii de factori social-psihologici şi demografici ai etnocentrismului consumatorilor pentru un spectru larg de servicii. Concluzionam lucrarea cu o discuţie a unui număr de implicaţii teoretice şi manageriale al rezultatelor studiului.

2. Etnocentrismul şi etnocentrismul consumatorilor

Original, etnocentrismul este un concept sociologic, care a fost introdus de către Sumner, care îl defineşte ca "punctul de vedere al lucrurilor, în care un grup propriu este centrul tot-ului, şi toate celelalte sunt scalate şi evaluate cu trimitere la el .... Fiecare grup isi hrăneşte mândria proprie si vanitatea, preamareste divinităţi proprii şi ii arată cu dispreţ pe outsideri "(Sumner, 1906, p. 13). Etnocentrismul reprezintă o viziune inferiora fata de toate celelalte grupuri, cu excepţia grupului propriu. Acesta poate fi văzut în multe aspecte diferite ale vieţii de zi cu zi, în politică şi viaţa socială (situaţia din fosta Iugoslavie este un exemplu recent al consecinţelor potenţiale ale etnocentrismului), dar şi în mediile economice şi comerciale, atunci când consumatorii sunt reticenti să folosească serviciile furnizate de catre companiile straine deoarece se tem ca acest lucru ar putea deteriora economia naţionala. Etnocentrismul consumatorilor este un fenomen care influenţează comportamentul consumatorilor, şi, prin urmare, are implicaţii importante pentru companiile care operează pe pieţele internaţionale sau companiile care sunt în considerare pentru a se internaţionaliza. Etnocentrismul consumatorilor faţă de servicii poate fi definit ca reprezentand "credinţele deţinute de consumatori cu privire la oportunitatea de a utiliza servicii oferite de companii străine ". Consumatorii cu tendinţe etnocentrisme considera că utilizarea de servicii care sunt oferite de companiile straine vor fi dăunătoare pentru economia naţională, şi în cele din urmă va afecta bunăstarea lor personală. Acest lucru duce la preferinţele sistematice pentru serviciile interne sau la respingerea serviciilor străine. În literatura de specialitate a etnocentrismulului consumatorului, este mai utilizat termenul de "tendinţe" decât cel de "atitudini".

Etnocentrismul consumatorilor este strâns legat de efectele imaginii fata de ţara de origine; ambele concepte evoca anumite atitudini faţă de serviciile din străinătate. Principala diferenţa poate fi gasita in natura specifică a acestor atitudini. Principiul etnocentrismului consumatorului, este dihotomia dintre atitudinile faţă de cele două grupuri de servicii: interne (in-grup) şi străine (out-grup). Construcţia a fost dezvoltata având în minte doar produsele naţionale şi oferă o indicaţie statică simplista cu privire la atitudinile faţă de produsele străine. Chiar şi această dihotomie ar putea fi adevărata în unele cazuri, o vizualizare mai diferenţiată şi dinamică a outgroup-urilor fiind posibila (Druckman, 1994). Această diferenţiere poate fi observata prin efectele imaginii ţarii de origine, prin conceptul de marketing care capturează consumatorilor atitudini diferenţiate faţă de diferite naţiuni. Unul dintre primii cercetători ai imaginii ţarii de origine a descris-o ca o imagine,o reprezentare, un stereotip pe care oamenii de afaceri şi consumatorii o ataşau produselor dintr-o anumită ţară (Nagashima, 1970). O imagine a ţarii de origine este creata prin produse reprezentative, caracteristici naţionale, contextul economic şi politic,istorie şi tradiţie.
Shimp & Sharma (1987) a dezvoltat un instrument pentru a măsura tendinţele de etnocentrism ale consumatorilor : scala CET. Acesta este compus din 17 produse care sunt prezentate ca declaraţii de tip Likert. Dovada de fiabilitate şi termenul de valabilitate al scalei au fost adecvate, prin urmare, ar putea fi utilizata în cercetări suplimentare privind comportamentul consumatorilor.
Validarea într-un context internaţional a condus la concluzia că scala CET este fiabila şi valabila la nivel internaţional(Netemeyer et al., 1991). Pentru cercetarea privind etnocentrismul consumatorului din sectorul produselor , Sharma et al. (1995) a dezvoltat un cadru teoretic în care tendinţele etnocentrisme ale consumatorilor să joace un rol central.
După o examinare aprofundată a literaturii etnocentrismului şi ţarii de origine, acesta a identificat mai multi factorii demografici si concepte sociale si psihologice, care ipotetic, ar putea fi legate de etnocentrismul consumatorilor în sectorul produselor. Au fost identificate patru antecedente social-psihologice de tendinţe etnocentrisme ale consumatorilor: deschiderea faţă de culturi străine, patriotism, conservatorism, şi colectivism / individualism. Factorii demografici au fost: vârstă, sex, educaţie, şi venituri. De asemenea, doi factori de moderare au fost identificati, care teoretic ar putea influenţa relaţia dintre etnocentrismul consumatorului şi atitudinile faţă de produsele străine. Aceşti factori de moderare au fost: perceptia asupra necesitatii produsului si perceptia ameninţarii economice a concurenţei străine. Acest cadru a fost utilizat într-un studiu extins în sectorul serviciilor. Cu toate acestea, înainte de a prezenta un raport despre rezultatele acestui studiu, se va discuta pe scurt de ce este deosebit de important să se evalueze rolul etnocentrismului consumatorilor în sectorul serviciilor.

3. Etnocentrismul consumatorilor şi serviciile

Serviciile sunt destul de diferite de produse. Ele posedă patru caracteristici-cheie(intangibilitatea, inseparabilitatea de producţie şi consum, eterogenitatea, şi tranzitoritatea), care le diferenţiază de bunurile corporale.Serviciile au, de asemenea, un risc mai mare de cumpărare decât mărfurile.Acest nivel mai ridicat de risc perceput este datorită faptului că sunt disponibile informaţii limitate înainte de decizia de cumpărare.
În plus, afişarea fizică este cea mai mare parte imposibila, influenţa ambalajelor este minima şi furnizarea de garanţii este complexa . Aceste caracteristici pot duce la niveluri mai ridicate de risc perceput şi acest lucru poate fi chiar mai adevărat pentru serviciile oferite de companii relativ necunoscut din străinătate.

Pe piaţa mondială sectorul serviciilor a fost supus la o creştere considerabilă în ultimul deceniu. După cum nota Vandermerwe & Chadwick (1989, p. 79): " Lumea întrega este domeniul activităţilor de servicii astăzi ". De fapt, sectorul serviciilor a fost identificat ca fiind zona cea mai rapidă de creştere a comerţului internaţional .O combinaţie de schimbări structurale, de piaţă şi tehnologice a oferit o schimbare în potenţialul de globalizare ca o strategie competitiva disponibila şi adecvata pentru firmele prestatoare de servicii . Acest îndemn de internaţionalizare este deseori cauzat de diverşi factori care forteaza mai mult sau mai puţin companiile să plece în străinătate,în scopul de a supravieţui şi a creste în mediul competitiv de astăzi. În plus faţă de tipul de servicii care au fost în mod tradiţional comercializate pe plan international, cum ar fi inginerie şi servicii de consultanţă,sau servicii care au însoţit mărfurile, cum ar fi servicii post-vânzare, chiar şi servicii cum ar fi utilităţile publice, de telecomunicaţii şi de transport public, acum ar putea fi comercializate în afara graniţelor naţionale.
Ca urmare a ritmului accelerat de internaţionalizare a serviciilor, furnizorii de servicii se confruntă cu provocările şi barierele specifice asociate cu organizaţiile internaţionale de comercializare a serviciillor (Cowell, 1993). In incercarea de a se împăca cu aceste provocări şi bariere de pe piaţa mondială, până în prezent cercetarile privind internaţionalizarea de servicii s-au concentrat în principal asupra deciziilor strategice şi operaţionale, cum ar fi modurile de intrare,politicile comerciale internaţionale,în timp ce cercetarea cu privire la comportamentul internaţional de servicii nu a fost examinat pe scară largă. În scopul de a furniza servicii de piaţă în mod eficient pentru consumatorii internaţionali, prestatorii de servicii trebuie să aibă ocunoaştere aprofundată a grupului tinta. Este important să se ştie preferintele consumatorilor ,motivele utilizarii sau neutilizarii unui anumit serviciu, factorii care influenteaza decizia de cumpărare a serviciilor. Un aspect care pare relevant pentru comportamentul clienţilor de servicii, în special în ceea ce priveşte internaţionalizarea serviciilor care se aflau sub controlul guvernelor naţionale, cum ar fi telecomunicaţiile,utilităţi şi transport public, este influenţa tendinţelor etnocentrisme.
Literatura de marketing internaţional oferă o perspectivă restransa cu privire la rolul de consumator etnocentrism într-un context internaţional de marketing al serviciilor. Cu toate acestea,un număr mare de consumatori se confruntă cu o multitudine de furnizori de servicii străini, chiar si în zone care au fost protejate prin măsuri de protecţie şi de statutul de monopol, cum ar fi telecomunicaţiile şi transportul public. Etnocentrismul consumatorilor faţă de servicii poate fi o barieră importantă pentru internaţionalizarea serviciilor şi, prin urmare,cunoştinţele empirice cu privire la acest subiect sunt foarte necesare.

4. Cadrul conceptual şi ipoteze

Cadrul conceptual pentru acest studiu se bazează pe activitatea lui Sharma si a colegilor sai. Elaborarea pe presupusele relaţii ar merge dincolo de sfera de aplicare şi de obiectivele acestui studiu. Pentru o discuţie mai detaliată a diverselor relaţiilor se face referire la studiul original.
Bazat pe cercetări originale, următoarele ipoteze au fost formulate pentru relatiile dintre concepte. Dintre aceste ipoteze, H1-H8, H10 şi H11 au fost propuse iniţial de Sharma et al. (1995).

H1: Va fi o relaţie negativă între deschiderile culturale şi de consum ale tendinţelor etnocentrisme în ceea ce priveşte serviciile internaţionale.
H2: Va fi o relaţie pozitivă între patriotismul consumatorilor şi tendintele etnocentrisme ale consumatorilor în ceea ce priveşte serviciile internaţionale.
H3: Va fi o relaţie pozitivă între conservatorismul consumatorilor şi tendinţele etnocentrisme ale consumatorilor în ceea ce priveşte serviciile internaţionale.
H4: Va fi o relaţie pozitivă între colectivismul consumatorilor şi tendinţele etnocentrisme ale consumatorilor în ceea ce priveşte serviciile internaţionale. H5: consumatorii mai vechi vor avea mai multe tendinţe de etnocentrism de consum faţă de servicii decât consumatorii tineri cu privire la serviciile internaţionale.
H6: Femeile vor avea mai multe tendinte etnocentrisme de consum decât bărbaţii in ceea ce priveşte serviciile internaţionale.
H7: consumatorii cu studii superioare vor avea tendinte de consum etnocentrisme mai scazute cu privire la serviciile internaţionale decât consumatorii cu educaţie mai scăzută.
H8: Consumatorii cu venituri mai mari vor avea tendinţe etnocentrisme de consum mai mici în ceea ce priveşte serviciile internaţionale decât consumatorii cu venituri mai mici.

În plus, respondenţii angajaţi în sectorul serviciilor pot fi mai înclinati spre etnocentrism cu privire la serviciile internaţionale, decât respondenţi angajaţi în alte sectoare, cum ar fi comerţ şi industrie sau agricultura şi pescuit. Motivul este faptul că intrarea unui prestator de servicii străin poate fi o potenţială ameninţare pentru ocuparea forţei de muncă a lucrătorilor in sectorul serviciilor. Prin urmare:
H9: Persoanele care lucrează în sectorul serviciilor vor avea tendinţe etnocentrisme de consum mai mari în ceea ce priveşte serviciile internaţionale fata de persoanele care lucrează în alte sectoare.
În cele din urmă, cercetarea originala includea două ipoteze cu privire la influenţa variabilelor moderatoare privind relaţia dintre tendinţele şi atitudini:
H10: va fi o relaţie mai puternică între tendinţele de consum etnocentrism şi atitudinile negative faţă de servicii internaţionale atunci când serviciul este perceput ca fiind relativ inutil.
H11: va fi o relaţie mai puternică între tendinţele de consum etnocentrism şi atitudinile negative faţă de serviciile internaţionale, atunci când consumatorii se simt ameninţaţi de concurenţa străină, fie la nivel personal sau la nivel naţional.

5. Studiu empiric

5.1. Stabilirea cercetarii
Zece tipuri de servicii furnizate în Ţările de Jos au fost identificate şi încorporate în studiu. Aceste servicii includ: transportul public cu autobuzul, servicii bancare, servicii de livrare expres, agenţii de turism, servicii de cale ferată, de telecomunicaţii,servicii de e-mail,si utilitati publice, cum ar fi gazul şi energia electrică. Serviciile au fost selectate pe baza nivelului de internaţionalizare. În mai multe sectoare de servicii, este deja posibil pentru clienţi sa aleaga între un prestator de servicii national şi companii străine. De fapt, competitia companiilor internationale ar putea fi considerată un fenomen bine-stabilit în ceea ce priveşte sectorul bancar, transportul aerian , livrarea expres şi chiar de telecomunicaţii în Ţările de Jos. În unele sectoare concurenţa internaţională există sau va exista în curând.

5.2. Dezvoltarea chestionarului şi metoda de prelevare a probelor
Pentru a măsura nivelul de patriotism, conservatorism, colectivism, şi tendinţele de etnocentrism ale consumatorilor, au fost utilizate scale stabilite.
Toate elementele au fost măsurate la 9 puncte pe scale de tip Likert. Patriotismul a fost măsurat cu cinci elemente din scala lui Levinson. Nivelul de conservatorism a fost masurat cu sase elemente dintr-o scala dezvoltata de Ray . Pentru a măsura colectivismul mai multe articole au fost utilizate la scala Hui lui (Hui, 1988). Colectivismul faţă de părinţi a fost masurat cu şase elemente, întrucât cinci elemente au fost folosite pentru colectivism faţă de colegi sau colegi-studenţi. Tendinţele de consum etnocentrism s-au măsurat cu cele 17 articole din scala CET (Shimp & Sharma, 1987). În cele din urmă,deschiderea culturală (şapte articole) şi perceptia ameninţarii economice (cinci puncte) au fost măsurate cu scale auto-dezvoltate de tip Likert. Atitudinile (adică rezultatul tendinţelor de consum etnocentrism) de a utiliza un prestator de servicii străin, în fiecare dintre cele zece sectoare de diferite servicii, au fost măsurate pe o scară cu 9 puncte, unde 1 = cu siguranta fara nici un folos, şi 9 = cu siguranta folositor. Necesitatea percepută de un anumit serviciu a fost, de asemenea, măsurată pe o scară cu 9 puncte, unde 1 = cu siguranta inutil, şi 9 = cu siguranta necesar.
Ipotezele formulate au fost testate prin intermediul unor date care au fost obţinute de la un eşantion naţional de consumatori olandezi. În timpul unui interviu personal, respondenţii din opt oraşe mari şi medii-mari, în Ţările de Jos au fost rugaţi să completeze un chestionar structurat, care a constat in mai multe elemente care au format o operaţionalizare din cadrul conceptual. Fiecare al cincelea trecător a fost invitat să participe la studiu. Deşi chestionarul a fost destul de mare, 27% dintre persoanele abordate au fost de acord cu participarea la studiu.

5.3. Analiza descriptiva
Mai întâi, se face un raport cu privire la rezultatele analizei descriptive a probei. Tabelul 2 oferă caracteristicile eşantionului total de 175 respondenţi olandezi. Din acesta se ajunge la concluzia că majoritatea respondenţilor sunt de sex masculin, au 30 de ani sau mai tineri,au un venit între 25.000 si 75.000 de guldeni, au absolvit învăţământul secundar şi sunt în principal angajati în sectorul serviciilor.

5.4. Testarea ipotezelor
Rezultatele testării ipotezelor H1 prin H9 sunt prezentate în tabelul 5. Ipotezele H1 prin H5, precum şi ipoteza H8, au fost testate cu analiză -corespondenţă. Un t-test a fost efectuat pentru a testa ipotezele H6, H7 şi ipoteza H9 a fost testata cu oneway-ANOVA. Toate ipoteze au fost testate la un nivel de semnificaţie5%.

Din tabelul 5 se poate trage concluzia că corelaţiile dintre cele patru antecedente social-psihologice şi tendinţele de consum etnocentrism faţă de servicii sunt toate importante. Ipoteza H1 este susţinută de o corespondenţă negativa semnificativa : persoanele care sunt mai deschise la alte culturi de consum sunt mai puţin etnocentrisme spre servicii. O corelaţie pozitivă semnificativă sustine ipoteza H2: consumatorii cu mai multe emotii patriotice au tendinte ce etnocentrism spre consum mai mult faţă de servicii.Acelaşi lucru se aplică ipotezelor H3 şi H4.

6. Concluzii

Rezultatele acestui studiu pot fi rezumate după cum urmează: tendinţele etnocentrisme ale unui consumator de servicii sunt negativ corelate cu deschiderea culturală, şi în mod pozitiv corelate cu patriotism, conservatorism, colectivism şi vârstă. În plus, se poate concluziona că, consumatorii cu învăţământ superior au tendinţe mai etnocentrisme spre servicii, şi că oamenii care lucrează în sectorul de servicii în sine sunt mult mai etnocentrismi .
Rezultatele acestui studiu privind etnocentrismul consumatorilor duce la implicaţii valoroase pentru teoria de marketing, deoarece oferă o dovadă a faptului că efectele ţarii de origine joacă un rol în alegerea comportamentului consumatorilor faţă de serviciile internaţionale. Angajatii in servicii se simt mai ameninţaţi de concurenţa străină şi, prin urmare, sunt mult mai etnocentrismi de consum de servicii. Mai mult decât atât, s-au găsit dovezi ale influenţei sociale privind oportunitatea etnocentrismului consumatorilor.Prezenţa unui astfel de influenţă semnifică faptul că rezultatele privind tendinţele etnocentrisme ar trebui să fie interpretate cu precauţie. In cercetările viitoare ar trebui să se încerce să se adauge noi variabile la cadrul conceptual care pot ajuta la explicarea conceptului de etnocentrismul consumatorului chiar şi în detaliu.
Rezultatele acestei cercetări privind etnocentrismul consumatorilor faţă de servicii pot fi utilizate de managerii de marketing ai furnizorilor de servicii internaţionale, în mai multe moduri.
În primul rând, o înţelegere a conceptului de etnocentrismul consumatorilor duce la o mai bună înţelegere a comportamentului de cumparare al consumatorului. Companiile pot vedea acum de ce anumite ţări sau segmente în interiorul unei ţări sunt mult mai dispuse să facă uz de furnizori de servicii străini decât în alte ţări sau segmente.
În cele din urmă, deşi etnocentrismul consumatorului poate împiedica, într-adevăr , internaţionalizarea de servicii, este necesar să fie subliniat faptul că etnocentrismul consumatorilor este de multe ori limitat la un anumit segment sau grup de clienţi. În plus, etnocentrismul consumatorului este, de asemenea, influenţat de clasa de produse. Unele servicii sunt mai predispuse la etnocentrismul consumatorilor decât sunt altele. De exemplu, s-a constatat că serviciile care sunt percepute ca o necesitate sunt mai putin predispuse la etnocentrismul consumatorilor.

Similar Documents

Premium Essay

Marketing

...ASB-1104 Introduction to Marketing Assignment 1 In view of the dynamic nature of the marketing environment, to what extent do you consider consumers to be, in practice, central to marketing activities? Name: ZHUOMING AN Student No: 500356688 Tutor: David James Introduction What is marketing? The answer is not changeless. There are some different definitions about marketing. The Chartered Institute of Marketing define that "Marketing is the management process responsible for identifying, anticipating and satisfying consumers' requirements profitably." (CIM). Taking a concern into this definition, it indicates that marketing begins before a product or service is developed. In additional, it also explain that marketing involves identifying an unsatisfied consumer need or want and determining if a profitable opportunity exists. Another definition is that “A social and managerial process by which individuals and groups obtain what they need and want through creating and exchanging products and value with others." (Kotler et al., 2005). The basic idea of this definition is that core to all marketing activities is customer satisfaction, which means marketing is an ongoing process as consumer demands and the environment is constantly changing. Products need to adapt as demands change. At the same time, marketing does not involve misleading, tricking or manipulation the customer. The Jobber also define the marketing is "The achievement of corporate goals through meeting...

Words: 1933 - Pages: 8

Premium Essay

Marketing

...*/introduction Critically evaluates the marketing planning process Discusses impediments to effective implementation of marketing plan Introduction The leading exponents of the marketing planning have been warned of the communications factors, operational, cultural and managerial in which frequently impede the effective implementation of the marketing planning programmers in the past two decades. (Cravens, 1998; Doyle, 1998; Greenley, 1982; Leeflang and de Mortanges, 1996; McDonald, 1992a, b; 1995; Piercy and Morgan, 1994; Jain, 1993; Simkin, 1996a, b; Verhage and Waarts, 1988). There have some specific guidance are offered in the recent years to assist marketing managers overcoming those internal organisational and in pre-empting forces (cf. Cravens, 1998; Dibb et al., 1996; Lings, 1999; Piercy, 1997; 1998; Simkin, 2000). Yet, the recent research has shows barriers to the implementation of programmes and marketing strategies. (Dibb and Simkin, 2001; Simkin, 2000). Another key barrier is indicating impeding the deployment of effective marketing practices used to be the lack in most marketing function or either in organisations. (cf. McDonald, 1992a, b; Piercy and Morgan, 1994). The research are shows this is a no longer to the case with the bulkiness businesses professing to have a marketing department undertaking not only promotion and customer research,but are relate to the Kotleresque textbook approach to marketing management (Dibb and Simkin, 1997; Piercy...

Words: 1580 - Pages: 7

Premium Essay

Marketing

...A high-level data model in business or for any functional area is an abstract model that documents and organizes the business data for communication between functional and technical people. It is used to show the data needed and created by business processes. A data model in software engineering is an abstract model that documents and organizes the business data for communication between team members and is used as a plan for developing applications, specifically how data are stored and accessed. An entity-relationship model (ERM) is an abstract conceptual data model (or semantic data model) used in software engineering to represent structured data. There are several notations used for ERMs. Methodology: 1. Use E-R model to get a high-level graphical view of essential components of enterprise and how they are related 2. Then convert E-R diagram to SQL DDL, or whatever database model you are using E-R Model is not SQL based. It's not limited to any particular DBMS. It is a conceptual and semantic model – captures meanings rather than an actual implementation The E-R Model: The enterprise is viewed as set of * Entities * Relationships among entities Symbols used in E-R Diagram * Entity – rectangle * Attribute – oval * Relationship – diamond * Link - line Ellipsis (plural ellipses; from the Ancient Greek: ἔλλειψις, élleipsis, "omission" or "falling short") is a series of dots that usually indicate an intentional omission of a word, sentence...

Words: 1759 - Pages: 8

Premium Essay

Marketing

...Defining Marketing Paper ShuMikki Stinson MKT/351 Thomas Collins August 26, 2013 Marketing is a tool that can help business owners to prosper with their product. Marketing can be defined as an instrument that is helpful to individuals to promote their goods in their unique way that other people items would not be an eye-catcher. It is vital to know that the key thing for every marketing tool that the individual uses will be used for the proper reasons. By the individual using marketing tools in the proper way, the individual will reach their marketing level in which they wish to be at. There are side effects when it comes to the marketing tools and the techniques which they do not work properly as it was intended too. There are numerous of definitions that relate to the marketing field. According to William D. Perreault, the author of Basic Marketing, the best definition of marketing is the performance of activities that seek to accomplish an organization’s objectives by anticipating customer or client needs and directing a flow of need satisfying goods and services from producer to customer or client. (William D. Perreault, 2011). Marketing is important because it can be a benefit for a business or a hardship. Respectable marketing methods can make a transformation between a concrete upsurges in sales to an impasse circumstances on a quality merchandise. Marketing can be as simple as having a general conversation, which is usually the case in the long run. Marketing is vital...

Words: 767 - Pages: 4

Premium Essay

Marketing

...Omar Rochell Marketing MKT/421 April 7, 2011 Nikki Jackson Introduction Marketing is exposed to someone every day, even when they do not seem realize it. Driving down the roads you see billboards everywhere and that is part of marketing. Logos people were on their shirts and signs in the middle or on the sign of football fields are all part of marketing. Even when a child is marketing themselves to their parents to borrow the car or go to a party they are marketing themselves to their parents in exchange for the car or the party. A set of activities that will benefit both parties’ objectives is my own personal definition of marketing. This paper will be defining marketing in different perspectives. Discussing the importance of marketing in a organizational success will also be discussed with examples included from different organizations. As an organization it is important to know what marketing is and how to establish success. What is Marketing “Marketing is defined as the activity, set of institutions, and processes for creating, communicating, delivering, and exchanging offerings that will have value for customers, clients, partners, and society at large.”(American Marketing Association, 2011) Marketing is a process that helps links the consumer, customer, and public to information that will help identify and market opportunities. Marketing research will generate, and evaluate different types of market actions, monitor marketing performance, and help improve...

Words: 1088 - Pages: 5

Premium Essay

Marketing

...focus inward on the organization’s needs instead of outward (the customer’s needs). • Product is aimed at everyone. • Firms want to profit through maximizing sales volume. • Promotion to achieve goals. 2. Describe some of the characteristics of a firm that would follow a marketing orientation. Marketing orientation is “a philosophy that assumes that a sale does not depend on an aggressive sales force but rather than on a customer’s decision to purchase a product; it is synonymous with the marketing concept.” • Unlike sales orientation, a firm would focus outward on the customers wants and needs. • The goal of a firm is to satisfy customers wants and needs and delivering superior value. • The target is specific groups of people. • Where sales orientation profits by sales volume, marketing orientation firms profit with good feedback from customers or customer satisfaction. • It’s more about marketing and less about selling (less persuasion). • Firms identify what customers want and have businesses give them what they want efficiently. 3. In what ways does McDonald's embody both a marketing and a societal marketing orientation? Do some internet research if necessary. McDonald’s embodies a marketing orientation...

Words: 1110 - Pages: 5

Premium Essay

Marketing

...customer-focused and heavily committed to marketing. These companies share a passion for understanding and satisfying customer needs in well-defined target markets. They motivate everyone in the organization to help build lasting customer relationships based on creating value. Marketing is just as important for non-profit-making organizations as it is for profit-making ones. It is very important to realize that at the heart of marketing is the customer. It is the management process responsible for identifying, anticipating and satisfying consumer requirements profitability. Background The term ‘‘marketing’’ is derived from the word ‘‘market’’, which refers to a group of sellers and buyers that cooperate to exchange goods and services. The modern concept of marketing evolved during and after the revolution in the 19th and 20th centuries. During that period, the proliferation of goods and services, increased worker specialization and technological advances in transportation, refrigeration and other factors that facilitate the transfer of goods over long distances resulted in the need for more advance market mechanisms and selling techniques. But it was not until the 1930s that companies began to place a greater emphasis on advertising and promoting their products and began striving to tailor their goods to specific consumer needs. By the 1950s, many larger companies were sporting entire marketing departments charged with devising and implementing marketing strategies that would complement...

Words: 2190 - Pages: 9

Premium Essay

Marketing

...MARKETING PLAN RESEARCH DEFINITION: A marketing plan is a business document written for the purpose of describing the current market position of a business and its marketing strategy for the period covered by the marketing plan. Marketing plans usually have a life of from one to five years. PURPOSE: The purpose of creating a marketing plan is to clearly show what steps will be undertaken to achieve the business' marketing objectives. CONTENT OF MARKETING: A marketing plan for a small business typically includes Small Business Administration Description of competitors, including the level of demand for the product or service and the strengths and weaknesses of competitors. 1. Description of the product or service, including special features 2. Marketing budget, including the advertising and promotional plan 3. Description of the business location, including advantages and disadvantages for marketing 4. Pricing strategy 5. Market Segmentation The main contents in marketing plan are: * Executive Summary Brief statement of goals and recommendations based on hard data. * Environmental Analysis Presents data on the market, product, competition, distribution, macro-environment. (Product fact book) S.P.I.N.S. Situation “Where am I”, Problem identification/Implications “What is happening”, Needs Assessment “Why is it happening”, Solutions “What can I do about it” Market Situation: Data on target market, size and growth for past years...

Words: 579 - Pages: 3

Premium Essay

Marketing

...Marketing MKT 421 Marketing According to “American Marketing Association” (2013), “Marketing is the activity, set of institutions, and processes for creating, communicating, delivering, and exchanging offerings that have value for customer, clients, partners, and society at large.” The American Marketing Society has grown to be the largest marketing associations in the world. The members work, teach, and study in the field of marketing across the globe. Another definition of marketing is according to “About.com Investors” (2013), “Marketing is an activity. Marketing activities and strategies result in making products available that satisfy customers while making profits for the companies that offer those products.” Organizations success lies in marketing and it is the heart of the success. The marketing introduces a product or service to potential customers. An organization can offer the best service or product in the industry but the potential customers would not know about it without marketing. Sales could crash and organizations may close without marketing. For a business to succeed the product or service that is provided needs to be known to the potential buyers. Getting the word out is important part of marketing in any organizational success. Product or service awareness is created by marketing strategies. If marketing is not used the potential customers will never be aware of the organizational offerings and the organization will not have the opportunity to succeed...

Words: 776 - Pages: 4

Premium Essay

Marketing

...chapter 1 Marketing’s Role in the Global Economy When You Finish This Chapter, You Should 1. Know what marketing is and why you should learn about it. 2. Understand the difference between micro-marketing and macro-marketing. 3. Know why and how macromarketing systems develop. 4. Understand why marketing is crucial to economic development and our global economy. 5. Know why marketing special— ists—including middlemen and — facilitators—develop. 6. Know the marketing functions and who performs them. 7. Understand the important new terms (shown in red). www.mhhe. When it’s time to roll out of bed in the morning, does your General Electric alarm wake you with a buzzer—or by playing your favorite radio station? Is the station playing rock, classical, or country music—or perhaps a Red Cross ad asking you to contribute blood? Will you slip into your Levi’s jeans, your shirt from L. L. Bean, and your Reeboks, or does the day call for your Brooks Brothers interviewing suit? Will breakfast be Lender’s Bagels with cream cheese or Kellogg’s Frosted Flakes—made with grain from America’s heartland—or some extra large eggs and Oscar Mayer bacon cooked in a Panasonic microwave oven imported from Japan? Will you drink decaffeinated Maxwell House coffee—grown in Colombia—or some Tang instant juice? Will you eat at home or is this a day to meet a friend at the Marriott-run cafeteria—where you’ll pay someone else to serve your breakfast? After breakfast, will you head off to school...

Words: 14069 - Pages: 57

Premium Essay

Marketing

...Abstract In the world of today with rude competition everywhere, customers’ expectations have become higher than ever. It is not the customers who come towards the products but it is the products which should make their way to the customers. And for this, only competitive businesses that are able to stimulate customers’ interests survive in the market. Therefore firms need to increase customers’ awareness about their products or services to be able to pull and encourage them to engage in purchase of their products. And as such, the promotional mix used by a company is really important for this task. The promotional mix in itself is very broad, consisting of various tools, like advertising, personal selling, direct marketing, public relation and sales promotion. To make the optimum use of these tools, marketers usually select them, depending on their budget and objectives, as well as the sector in which they operate (Kotler & Armstrong 1997). As such, research has been conducted on the use of promotional mix and research questions and objectives have been set. The methodology which will be used has been devised. We shall be doing a descriptive study through a survey questionnaire, in which there will be open as well as close ended questions and the questionnaire will be administered through personal interview that is direct, face-to-face. The sample size will be 100 persons and will all be customers of J Kalachand & Co Ltd. After the research, we will be...

Words: 4233 - Pages: 17

Premium Essay

Marketing

...Marketing is the process of communicating the value of a product or service to customers, for the purpose of selling that product or service. Marketing can be looked at as an organizational function and a set of processes for creating, delivering and communicating value to customers, and customer relationship management that also benefits the organization. Marketing is the science of choosing target markets through market analysis and market segmentation, as well as understanding consumer behavior and providing superior customer value. From a societal point of view, marketing is the link between a society’s material requirements and its economic patterns of response. Marketing satisfies these needs and wants through exchange processes and building long term relationships. Organizations may choose to operate a business under five competing concepts: the production concept, the product concept, the selling concept, the marketing concept, and the holistic marketing concept.[1] The four components of holistic marketing are relationship marketing, internal marketing, integrated marketing, and socially responsive marketing. The set of engagements necessary for successful marketing management includes capturing marketing insights, connecting with customers, building strong brands, shaping the market offerings, delivering and communicating value, creating long-term growth, and developing marketing strategies and plans.[2] Marketing may be defined in several ways, depending on...

Words: 270 - Pages: 2

Premium Essay

Marketing

...oriented philosophy is so important. The phrase market-oriented is used in marketing conversations as an adjective describing a company with a marketing orientation. Market orientation more describes the company's approach to doing business. Market-oriented defines the company itself. If a company is market-oriented, its board and executive leadership believe that the best way to succeed is to prioritize the marketplace above products. This usually goes over well with customers, but the company also must have adequate research and development to provide what the market wants. Hence, a market-oriented organization is one whose actions are consistent with the marketing concept. Difference Between Marketing Orientation & Market Oriented by Neil Kokemuller, Demand Media http://smallbusiness.chron.com/difference-between-marketing-orientation-market-oriented-14387.html Marketing is a management process and management support for marketing concept is very important element in success. If a company wants to be successful then it is market oriented. Marketing involves identifying the customer requirements and estimate the customer requirements in future. It requires planning which is very important process of marketing. To satisfy the needs the business should provide benefits – offering right marketing at right time at right place. Generally market based companies adopt strategic level marketing that defines the mission and long term objectives of the company. Market oriented...

Words: 716 - Pages: 3

Premium Essay

Marketing

...qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer...

Words: 789 - Pages: 4

Premium Essay

Marketing

...Assessment: MKC1 Market Environmental Variables Reading: Contemporary Marketing: Chapter 3 Questions: 1. How would you categorize Generation X using the five segments of the marketing environment? A: Competitive Environment B: Political-legal environment C: Economic environment D: Technological environment E: Social-cultural environment 2. Joe and Ryan both have storefronts in the local mall. Joe sells candies and Ryan sells pretzels. Are Joe and Ryan in direct competition with each other? A: Yes B: No Consumer Behavior and Marketing Reading: Contemporary Marketing: Chapter 5 Questions: 1. Rachel and Sarah’s parents always purchased groceries from the local Aldi marketplace. What is this type of behavior an example of? A: Cultural influences B: Social Influences C: Personal factors 2. Maryanne purchases Maxwell House coffee every two weeks from the grocery. What is this type of behavior an example of? A: Routinized Problem Solving B: Limited problem solving C: Extended problem solving 3. Aaron does research on several local colleges before applying to his first three choices. This is an example of: A: High – involvement purchase decision B: Low – involvement purchase decision Marketing Plans Reading: Contemporary Marketing: Chapter 2 + Ch. 2 Appendix Web sites: http://www.jpec.org/handouts/jpec33.pdf http://www.netmba.com/marketing/process/ Questions: 1. Strategies are designed to meet objectives...

Words: 8933 - Pages: 36