Free Essay

One Malaysia

In: Social Issues

Submitted By sitra
Words 4296
Pages 18
Manifesto Barisan Nasional (BN) 2013 (PRU 13) : BR1M RM1200, Harga Kereta Turun 20%-30%, Baucar Buku (RM300) & Bantuan Sekolah (RM150)
39
by STAFF BERITA SEMASA on APRIL 8, 2013 in PILIHANRAYA UMUM 13

Manifesto Barisan Nasional : Lautan dan gelombang biru diperhebatkan paluan gendang “perang” sehingga sudah menerjah masuk di kaca-kaca televisyen dan di corong-corong radio serta tidak lupa juga di akhbar arus perdana sejak pelancaran Manifesto barisan Nasional (BN) pada Sabtu yang lalu.
Jikalau hebahan dan perkongsian Manifesto Pakatan Rakyat bakal diberikan ruang dan peluang hanya selama 10 tetapi secara rakaman untuk suntingan, lain pulanya untuk khas untuk manifesto Barisan Nasional.
Berapa ramai yang saksikannya pengumuman Manifesto Barisan Nasional (BN) yang disiarkan secara langsung dan mendapat liputan yang cukup meluas dikebanyakan media utama di Malaysia (Siaran langsung di Astro Awani, Astro Saluran 301(saluran berbahasa Cina) dan Astro Saluran 201(saluran berbahasa tamil) , TV1 dan TV3) selama tempoh lebih sejam lamanya dari Stadium Tertutup Bukit Jalil?
Senarai Akujanji Manifesto Barisan Nasional (BN) PRU 13?
Manifesto Barisan Nasional 1 : Kos Sara Hidup * BR1M dinaikkan kepada RM1,200 untuk isi rumah; RM600 untuk orang bujang. * Baucar Buku 1Malaysia dinaikkan sehingga RM300; Bantuan Persekolahan dinaikkan kepada RM150. * Harga kereta akan diturunkan antara 20 hingga 30 peratus secara berperingkat dengan menyemak semula Dasar Automotif Nasional. * Kedai Rakyat 1Malaysia akan ditambah. * Klinik 1Malaysia akan dibuka dalam kawasan padat penduduk. * Pusat Jagaan Harian 1Malaysia akan ditambah untuk ibu bapa bekerja. * Menurunkan yuran jalur lebar sekurang-kurangnya 20% dengan jaminan bandwidth internet * Dasar 1Negara 1Harga bagi barangan keperluan asas akan dibentuk.

Manifesto Barisan Nasional 2 : Keselamatan Awam * 4,000 anggota polis akan ditambah setiap tahun. * 5,000 kenderaan tambahan untuk Unit Rondaan Bermotosikal PDRM. * Angkatan Tentera Malaysia akan ditingkatupaya untuk menangani ancaman luar. * Suruhanjaya Polis akan diperkuatkan. * Sistem 6P akan digunakan untuk mengekang kemasukkan pendatang asing tanpa izin. * Program SafeCam akan diwujudkan. * 50,000 anggota Pasukan Sukarelawan Simpanan Polis akan ditambah untuk membantu PDRM.

Manifesto Barisan Nasional 3 : Pendidikan * Membawa Malaysia ke tahap “kategori tiga teratas” dalam sistem pendidikan terbaik dunia. * Memperbaiki penguasaan Bahasa Malaysia dan Inggeris dalam kalangan pelajar; menjadikan bahasa Inggeris sebagai mata pelajaran wajib lulus di peringkat SPM di semua sekolah. * Meneruskan peruntukkan khas kepada semua jenis sekolah termasuk Sekolah Kebangsaan, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina, Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil, Sekolah Agama Bantuan Kerajaan, Maktab Rendah Sains MARA, Sekolah Berasrama Penuh dan sekolah mubaligh. * Merombak institut-institut perguruan dan menaikkan syarat pengambilan guru pelatih. * Memperuntukkan RM100,000 setahun kepada sekolah yang menawarkan kelas pendidikan khas. * Mentransformasi sekolah vokasional menjadi kolej dan menambah 20% kemasukan pelajar. * 420,000 guru akan dinaikkan pangkat segera berdasarkan prestasi. * Menyediakan jalur lebar WiFi secara percuma dan terjamin di semua kampus pengajian tinggi awam.

Manifesto Barisan Nasional 4 : Perumahan * Membina 1,000,000 rumah mampu milik; 500,000 buah rumah PR1MA. * Memastikan harga rumah PR1MA sekurang-kurangnya 20% di bawah harga pasaran. * Memulihkan semula projek perumahan terbengkalai. * Membantu pemilik rumah berpendapatan rendah untuk memperbaiki rumah mereka. * Menggantikan kawasan setinggan dengan perumahan tetap yang selesa. * Memperbaiki perumahan estet dan menyediakan rumah untuk bekas pekerja estet. * Memansuhkan yuran setem untuk pembelian rumah pertama berharga di bawah RM400,000.

Manifesto Barisan Nasional 5 : Pembangunan Bandar * Mewujudkan Kementerian baharu untuk menangani cabaran sosial dan ekonomi bandar. * Menambah perwakilan NGO dan masyarakat awam dalam kerajaan tempatan. * Menyediakan perumahan awam berkualiti khusus untuk generasi muda yang mencari kerja. * Membina kemudahan dan kawasan rekreasi bagi meningkatkan kualiti hidup di bandar. * Memastikan kemudahan pendidikan, latihan dan perkhidmatan kesihatan mencukupi. * Membuka lebih banyak Anjung Singgah (pusat perlindungan sementara untuk golongan gelandangan) di kawasan yang diperlukan.

Manifesto Barisan Nasional 6 : Kesihatan * Menubuhkan Pusat Kanser dan Pusat Jantung di hospital-hospital utama di setiap zon – Utara, Selatan, Timur dan Barat di Semenanjung serta Sabah dan Sarawak. * Mewujudkan kemudahan awam untuk rawatan dialisis buah pinggang di setiap kawasan penduduk berkepadatan tinggi. * Melaksanakan sistem kad prihatin kepada rakyat Malaysia yang memerlukan bagi membolehkan mereka mendapat diskaun harga untuk ubat-ubatan tertentu. * Memperkenalkan sistem sokongan kepada rumah penjagaan untuk golongan warga tua dan pesakit kronik.

Manifesto Barisan Nasional 7 : Pengangkutan Awam * Mengembangkan perkhidmatan Sistem Bas Rapid ke setiap ibu negeri yang lengkap dengan kemudahan untuk golongan berumur dan kurang upaya. * Terus memperluaskan sistem rel MRT, LRT dan Komuter. * Membina Terminal Bas, Rel dan Teksi Bersepadu di semua pekan dan bandar. * Menyusun semula laluan bas untuk memastikan perkhidmatan yang lebih cekap dan memudahkan rakyat. * Meningkatkan jumlah permit teksi individu. * Melaksanakan rangkaian rel berkelajuan tinggi dan memperluaskan sistem landasan kereta api berkembar.

Manifesto Barisan Nasional 8 : Memerangi Rasuah * Meningkatkan ketelusan dalam prosedur perolehan Kerajaan dengan mendedahkan kontrak kepada awam. * Memberi kuasa kepada SPRM menerusi penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan SPRM yang akan bertanggungjawab terhadap perkhidmatan dan pengambilan kakitangan. * Memberikan penekanan yang sama rata terhadap siasatan dan tindakan yang dilakukan ke atas pemberi dan penerima rasuah. * Akses yang cepat kepada Laporan Audit Prestasi Ketua Audit Negara untuk tindakan segera. * Menubuhkan Mahkamah Seksyen Khas Rasuah dan Mahkamah Tinggi tambahan untuk kes-kes rasuah. * Melaksanakan aku janji integriti untuk Ahli-ahli Parlimen dan Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri.
Manifesto Barisan Nasional 9 : Luar Bandar * Membina 2,300km Lebuh Raya Pan Borneo bermula dari Sematan di Sarawak hingga ke Serudong di Sabah. * Mengurangkan bayaran tol antara bandar secara berperingkat. * Melaksanakan konsep Kampung Abad ke-21 bagi melonjak transformasi luar bandar. * Membina 6,300km lagi jalan raya berturap di Semenanjung Malaysia, 2,500km di Sabah dan 2,800km di Sarawak yang memberi faedah kepada kira-kira 3.3 juta penduduk. * Menyelesaikan masalah bekalan air terawat di Selangor, Wilayah Persekutuan dan Kelantan. * Memperluaskan bekalan air bersih untuk 320,000 rumah di seluruh negara. * Mempertingkatkan bekalan tenaga elektrik kepada 6,000 rumah lagi di Semenanjung, 80,000 di Sabah dan 80,000 di Sarawak. * Menggalak pembekal perkhidmatan telekomunikasi untuk memastikan kualiti perkhidmatan telefon bergerak dan liputan memuaskan di seluruh negara.

Manifesto Barisan Nasional 10 : Sumber Semula Jadi * Menawarkan insentif kewangan kepada premis komersial dan persendirian yang melabur dalam sumber-sumber teknologi hijau. * Memulihara sungai dan anak sungai. * Memulihara hutan dan melaksanakan program penanaman semula hutan. * Menguatkuasa undang-undang yang lebih ketat dan dikemas kini untuk mencegah kegiatan penerokaan haram. * Menggunakan teknologi hijau dalam pengurusan sisa pepejal.
Manifesto Barisan Nasional 11 : Belia * Memperuntukkan tabung, latihan dan insentif kepada belia yang mahu melakukan usaha niaga komersial. * Menyediakan ruang komersial di dalam kompleks beli-belah selama sehari pada setiap bulan untuk golongan belia mempamerkan dan memasarkan produk kreatif dan perkhidmatan mereka. * Mewujudkan inkubator bagi memupuk kualiti kepimpinan dan kreativiti. * Mewujudkan lebih banyak lokasi WiFi percuma terutama di kawasan luar bandar dan separa bandar. * Melahirkan lebih ramai atlet berprestasi tinggi di peringkat serantau dan antarabangsa, dan mempromosikan gaya hidup yang lebih sihat. * Mengkaji semula undang-undang berkaitan hiburan untuk promosi seni persembahan dan kebudayaan.
Manifesto Barisan Nasional 12 : Keselamatan Sosial * Memperhalusi dan menambah baik jaringan bantuan keselamatan menerusi sistem pengkalan data yang bersepadu. * Menyediakan bantuan kewangan dan peluang pendidikan untuk golongan berpendapatan rendah tanpa mengira kaum. * Mengubah Brickfields di Kuala Lumpur menjadi zon mesra golongan buta. * Mewujudkan mahkamah khas yang mempunyai status yang sama dengan Mahkamah Tinggi, untuk menyelesaikan isu-isu tanah pribumi. * Menyediakan lebih banyak peluang untuk menjana pendapatan dalam kalangan komuniti pribumi dan meningkatkan bilangan pengambilan pribumi ke dalam pendidikan vokasional, kolej dan universiti. * Menyediakan tabung untuk pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan berdaftar dan gerakan masyarakat sivil.
Manifesto Barisan Nasional 13 : Ekonomi * Menarik pelaburan bernilai RM1.3 trillion dan mencipta 3.3 juta peluang kerja baharu dengan 2 juta daripadanya dalam sektor berpendapatan tinggi. * Mencapai pendapatan per kapita AS$15,00 (RM45,000) menjelang 2020. * Menyediakan insentif khas untuk perniagaan inovatif dan kreatif. * Melaksanakan dasar yang adil dan saksama kepada semua kaum di Malaysia termasuk dasar menyokong pertumbuhan, penglibatan besar-besaran sektor swasta dan pembangunan pasaran modal. * Mempertingkatkan agenda Bumiputera termasuk Bumiputera di Sabah dan Sarawak menerusi penyediaan peluang-peluang perniagaan, ekosistem yang kukuh (misalnya kemudahan pinjaman dan latihan) dan sokongan institusi. * Membuat pembaharuan dalam struktur cukai sedia ada ke arah sistem percukaian yang lebih terbuka serta mengurangkan cukai individu dan korporat secara berperingkat-peringkat. * Meneruskan bayaran tunai khas dan pemberian dana untuk perbelanjaan operasi dan pembangunan sehingga melebihi 20% daripada perolehan minyak dan gas kepada Sabah, Sarawak, Terengganu, Kelantan dan Pahang. * Menyediakan dana saham amanah RM500 juta untuk meningkatkan pegangan ekuiti komuniti India kepada sekurang-kurangnya 3%. * Menubuhkan sebuah Unit Khas bagi memastikan kejayaan pelaksanaan dasar untuk mempertingkatkan kehidupan masyarakat India. * Meningkatkan akses kredit mikro untuk semua rakyat Malaysia, termasuk RM100 juta diperuntukkan kepada penjaja dan peniaga kecil.
Manifesto Barisan Nasional 14 : Wanita * Menambah jumlah wanita yang terlibat dalam proses membuat keputusan nasional. * Menggalakkan kesamaan gender untuk memaksimumkan potensi rakyat Malaysia dalam semua bidang, tanpa mengira jantina. * Menyediakan lebih banyak peluang perniagaan dan ruang bagi menambah pendapatan untuk wanita supaya mereka lebih berkeupayaan untuk berdikari. * Mewujudkan lebih banyak insentif untuk inisiatif bekerja dari rumah, dengan penekanan yang lebih besar kepada golongan ibu tunggal. * Membuka pusat-pusat Asuhan 1Malaysia di semua pejabat Kerajaan dan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) serta menggalakkan sektor swasta untuk melakukan perkara yang sama. * Mengetatkan undang-undang untuk mencegah kejadian penderaan dan gangguan seksual di rumah dan di tempat kerja.
Manifesto Barisan Nasional 15 : Keharmonian * Mendukung Islam sebagai agama Persekutuan serta mempromosikan syiar dan syariat Islam mengikut prinsip Maqasid Syariah. * Memastikan agama-agama lain diamalkan dalam suasana amandan harmoni. * Isu-isu berkaitan dengan golongan bukan Islam diletakkan di bawah bidang kuasa seorang Menteri di Jabatan Perdana Menteri. * Menjana pendapatan daripada pembangunan tanah wakaf dengan kerjasama Pihak Berkuasa Agama Negeri-Negeri. * Menaikkan pengecualian cukai untuk sumbangan ke atas pembinaan, membesarkan dan memulihara rumah-rumah ibadat. * Meneruskan peruntukan tanah untuk pembinaan rumah ibadat. * Menyediakan lebih banyak bantuan kewangan kepada institusi-institusi agama berdaftar dan rumah-rumah ibadat. * Mempromosikan kebajikan imam, pegawai masjid dan guru Kafa dengan menyediakan gaji berasaskan perkhidmatan dan kenaikan gaji. * Menyediakan bantuan kewangan kepada Sekolah Agama Rakyat dan Sekolah Pondok.
Manifesto Barisan Nasional 16 : Dasar Luar Negara * Berjuang untuk penubuhan sebuah negara Palestin. * Menyokong usaha menjadikan ASEAN sebuah komuniti ekonomi menjelang tahun 2015. * Berusaha memenangi Kerusi Tidak Tetap Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi memainkan peranan utama dalam keamanan serantau dan keselamatan antarabangsa melalui dasar kesederhanaan. * Meningkatkan hubungan ekonomi dan kepentingan bilateral dengan negara rakan dagang utama dan ekonomi negara sedang membangun. * Membentuk Dasar Laut yang menyokong kepentingan-kepentingan strategik politik, ekonomi dan keselamatan kita. * Mengetuai usaha menentang jenayah-jenayah rentas sempadan seperti penyeludupan manusia dan dadah. * Memperbanyakkan program outreach kemanusiaan di wilayah-wilayah konflik seperti Gaza, Tebing Barat, Selatan Thailand, Mindanao dan di mana sahaja.
Manifesto Barisan Nasional 17 : Perkhidmatan Awam * Memperkenalkan Skim Gaji Transformatif untuk penjawat awam – termasuk menyemak semula elaun dan menyediakan pergerakan gaji khas sebanyak 3% kepada mereka yang mencapai gaji maksimum jika pada waktu itu tiada semakan gaji dilakukan. * Melanjutkan tempoh kontrak para pegawai dan menyerap kakitangan yang cekap ke dalam perkhidmatan tetap. * Memperluaskan Pusat Transformasi Bandar ke semua bandar dan pekan utama. * “Merakyatkan Perkhidmatan Awam” bagi memastikan penyampaian perkhidmatan awam yang cemerlang. * Menambah baik kaunter perkhidmatan menerusi pelantikan anggota-anggota barisan depan memperluaskan perkhidmatan online untuk urusan pembayaran dan permohonan. * Memperkenalkan program-program pengambilan pekerja untuk memastikan keseimbangan antara kaum dalam perkhidmatan awam dan syarikat berkaitan kerajaan. * Memberikan perhatian yang istimewa kepada golongan kurang upaya.
Manifesto Barisan Nasional secara sehala sudah pun diumumkan dan disuapkan terus kepada rakyat. Kali ini harapan kami sekali lagi (SEPERTI DI SINI) ingin mengajak kedua-dua parti politik yang bakal berentap dalam Pilihnaraya Umum ke 13 kali ini untuk diadakan pembentangan dan perbahasan bermnaifesto secara dua hala pula untuk dinilai oleh jutaan bakal pengundi yang berkelayakan.
Apa pandangan anda dengan intipati Manifesto Barisan Nasional (BN 2013) menjelang Pilihanraya Umum ke 13 (PRU 13) kali ini? Yang mana satu antara intipati manifesto Barisan nasional (BN) yang medapat perhatian anda semua?

BARISAN NASIONAL "JANJI DITEPATI"
MENANGANI KOS SARA HIDUP
• Menambah BR1M sehingga RM1,200 untuk isi rumah dan RM600 untuk bujang dengan bantuan secara tahunan dikekalkan
• Mempertingkatkan Baucar Buku 1Malaysia kepada RM300 dan Bantuan Persekolahan kepada RM150
• Menyemak semula Dasar Automotif Nasional bagi mengurangkan harga kereta secara berperingkat-peringkat antara 20 hingga 30 peratus serta meningkatkan daya saing kereta nasional
• Menambah bilangan Kedai Rakyat 1Malaysia
• Memperkenalkan produk 1Malaysia di stesen minyak dan pasar raya besar
• Membuka Klinik 1Malaysia di dalam kawasan komuniti padat penduduk
• Menyediakan lebih banyak Pusat Jagaan Harian 1Malaysia untuk ibu bapa bekerja
• Menurunkan yuran jalur lebar sekurang-kurangnya 20% dengan jaminan bandwidth internet
• Memperkenalkan dasar 1Negara 1Harga bagi barangan keperluan asas
• Memperkenalkan lebih banyak produk 1Malaysia yang digerakkan oleh GLC dan sektor swasta
MENINGKATKAN KEHIDUPAN WARGA BANDAR
• Menstrukturkan semula Kerajaan termasuk mewujudkan Kementerian baharu seiring dengan anjakan corak demografi bandar di negara ini dan menangani cabaran sosial dan ekonomi bandar
• Menambah perwakilan NGO dan masyarakat awam dalam kerajaan tempatan
• Memulihkan semula rumah kos rendah dan flat di bandar-bandar
• Mengambil alih penyelenggaraan prasarana perumahan awam
• Menyediakan perumahan awam berkualiti khusus untuk generasi muda yang mencari kerja
• Menyediakan kemudahan dan kawasan rekreasi bagi meningkatkan kualiti hidup di bandar
• Memastikan kemudahan pendidikan, latihan dan perkhidmatan kesihatan mencukupi
• Menambah baik rangkaian pengangkutan antara bandar dan penempatan
• Membuka lebih banyak Anjung Singgah (pusat perlindungan sementara untuk golongan gelandangan) di kawasan yang diperlukan.
MENYEDIAKAN RUMAH MAMPU MILIK
• Membina 1,000,000 rumah mampu milik – digerakkan oleh sektor awam dan swasta – termasuk 500,000 buah rumah PR1MA
• Memastikan harga rumah PR1MA sekurang-kurangnya 20% di bawah harga pasaran
• Memperkenalkan skim sewa dan milik untuk projek perumahan Kerajaan
• Memulihkan semula projek perumahan terbengkalai untuk melindungi pembeli rumah
• Mengambil alih penyelenggaraan semua Projek Perumahan Awam
• Membantu pemilik rumah berpendapatan rendah dan miskin untuk memperbaiki rumah mereka
• Menggantikan kawasan setinggan dengan kawasan perumahan tetap yang selesa
• Memperbaiki perumahan estet dan menyediakan rumah untuk bekas pekerja estet melalui perkongsian Kerajaan-Estet
• Memansuhkan yuran setem untuk pembelian rumah pertama berharga di bawah RM400,000
PELUANG MENDAPAT PERKHIDMATAN KESIHATAN BERKUALITI
• Membangunkan sistem nasional yang akan menyediakan akses penjagaan kesihatan yang berkualiti kepada semua rakyat
• Menubuhkan Pusat Kanser dan Pusat Jantung di hospital-hospital utama di setiap zon – Utara, Selatan, Timur dan Barat di Semenanjung serta Sabah dan Sarawak
• Mewujudkan kemudahan awam untuk rawatan dialisis buah pinggang di setiap kawasan penduduk berkepadatan tinggi
• Memperkenalkan sistem kad prihatin kepada rakyat Malaysia yang memerlukan bagi membolehkan mereka mendapat diskaun harga untuk ubat-ubatan tertentu
• Memperkenalkan sistem sokongan kepada rumah penjagaan untuk golongan warga tua dan mereka yang menghidap sakit kronik
KE ARAH KECEKAPAN TERHEBAT PENGANGKUTAN AWAM
• Mengembangkan perkhidmatan Sistem Bas Rapid ke setiap ibu negeri yang lengkap dengan kemudahan untuk golongan berumur dan kurang upaya
• Terus memperluaskan sistem rel MRT, LRT dan Komuter
• Membina Terminal Bas, Rel dan Teksi Bersepadu di semua pekan dan bandar
• Menyusun semula laluan bas untuk memastikan perkhidmatan yang lebih cekap dan memudahkan rakyat
• Meningkatkan jumlah permit teksi individu
• Melaksanakan rangkaian rel berkelajuan tinggi dan memperluaskan sistem landasan kereta api berkembar
PEMBANGUNAN INFRASTRUKTUR BERTARAF DUNIA DAN TRANSFORMASI LUAR BANDAR
• Memperbanyakkan lorong dan susur keluar Lebuh Raya Utara-Selatan
• Membina 2,300km Lebuh Raya Pan Borneo bermula dari Sematan di Sarawak hingga ke Serudung di Sabah
• Menyambung Lebuh Raya Pantai Timur dari Kuala Krai-Kota Bharu dan Gambang-Segamat
• Membina Lebuh Raya Pantai Barat baharu dari Banting-Taiping
• Mengurangkan bayaran tol antara bandar secara berperingkat-peringkat
• Melaksanakan konsep Kampung Abad Ke-21 bagi melonjak transformasi luar bandar dan membawa komuniti berkenaan ke dalam pembangunan arus perdana
• Membina 6,300km lagi jalan raya berturap di Semenanjung Malaysia, 2,500km di Sabah dan 2,800km di Sarawak yang memberi faedah kepada kira-kira 3.3 juta penduduk
• Menyelesaikan masalah bekalan air terawat di Selangor, Wilayah Persekutuan dan Kelantan
• Memperluaskan bekalan air bersih untuk 320,000 rumah lagi di seluruh negara
• Mempertingkatkan bekalan tenaga elektrik kepada 6,000 rumah lagi di Semenanjung, 60,000 di Sabah dan 80,000 di Sarawak
• Menggalakkan pembekal perkhidmatan telekomunikasi untuk memastikan kualiti perkhidmatan telefon bergerak dan liputan memuaskan di seluruh negara
MEMBINA EKONOMI MAPAN, DINAMIK DAN INOVATIF
• Menarik pelaburan bernilai RM1.3 trilion dan mencipta 3.3 juta peluang kerja baharu dengan 2 juta daripadanya dalam sektor berpendapatan tinggi
• Mencapai pendapatan per kapita AS$15,000 (RM45,000) menjelang 2020
• Menyediakan insentif khas untuk perniagaan inovatif dan kreatif bagi menjana lebih banyak pekerjaan dan kekayaan
• Melaksanakan dasar yang adil dan saksama kepada semua kaum di Malaysia termasuk dasar menyokong pertumbuhan, penglibatan besar-besaran sektor swasta dan pembangunan pasaran modal
• Mempertingkatkan agenda Bumiputera (termasuk Bumiputera di Sabah dan Sarawak) menerusi penyediaan peluang-peluang perniagaan, ekosistem yang kukuh (misalnya kemudahan pinjaman dan latihan) dan sokongan institusi
• Bekerjasama dengan kerajaan-kerajaan negeri bagi menyediakan lebih banyak tanah dan meningkatkan produktiviti tanah sedia ada untuk meningkatkan pengeluaran makanan dan ternakan
• Membuat pembaharuan dalam struktur cukai sedia ada ke arah sistem percukaian yang lebih terbuka serta mengurangkan cukai individu dan korporat secara berperingkat-peringkat
• Meneruskan bayaran tunai khas dan pemberian dana untuk perbelanjaan operasi dan pembangunan sehingga melebihi 20% daripada perolehan minyak dan gas kepada Sabah, Sarawak, Terengganu, Kelantan dan Pahang
• Melaksanakan pelan transformasi SME dan melahirkan Syarikat Dagangan Negara untuk meneroka pasaran antarabangsa bagi produk SME
• Melahirkan lebih banyak juara di peringkat serantau dan global dalam kalangan syarikat Malaysia
• Memastikan GLC terus membantu pembangunan usahawan melalui pemindahan pegangan bukan strategik GLC dan memperhebatkan program penyumberan luar kepada syarikat Bumiputera
• Menyediakan dana saham amanah RM500 juta untuk meningkatkan pegangan ekuiti komuniti India kepada sekurang-kurangnya 3%
• Menubuhkan sebuah Unit Khas bagi memastikan kejayaan pelaksanaan dasar untuk mempertingkatkan kehidupan masyarakat India
• Meningkatkan akses kredit mikro untuk semua rakyat Malaysia, termasuk RM100 juta diperuntukkan kepada penjaja dan peniaga kecil
MEMBINA KECEMERLANGAN PENDIDIKAN NEGARA
• Membawa Malaysia ke tahap “kategori tiga teratas” dalam sistem pendidikan terbaik dunia dengan memperbaiki kualiti sekolah kebangsaan
• Memperbaiki penguasaan Bahasa Malaysia dan Inggeris dalam kalangan pelajar dari tahap prasekolah, dan menjadikan bahasa Inggeris sebagai mata pelajaran wajib lulus di peringkat SPM di semua sekolah
• Memperbaiki akses untuk pendidikan berkualiti bagi komuniti kecil dan kawasan luar bandar terutama Sabah dan Sarawak
• Menyediakan lebih banyak biasiswa berdasarkan merit dengan peruntukan khas kepada komuniti yang kurang bernasib baik
• Meneruskan peruntukan khas kepada semua jenis sekolah termasuk Sekolah Kebangsaan, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina, Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil, Sekolah Agama Bantuan Kerajaan, Maktab Rendah Sains MARA, Sekolah Berasrama Penuh dan sekolah mubaligh
• Mengembangkan persekolahan satu sesi
• Merombak institut-institut perguruan dan menaikkan syarat pengambilan guru pelatih
• Memperkenalkan sistem pembelajaran dan pengajaran yang mudah bagi Bahasa Melayu di sekolah Cina dan Tamil
• Membina lebih banyak sekolah, meliputi semua jenis sekolah, di kawasan yang mempunyai permintaan tinggi
• Mempertingkatkan prestasi mata pelajaran Matematik dan Sains, dan membentuk kemahiran berfikir yang tinggi dalam kalangan pelajar
• Menyediakan insentif kewangan sebanyak RM100,000 setahun kepada sekolah yang menawarkan kelas pendidikan khas
• Menukar status Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil kepada sekolah bantuan penuh kerajaan jika sekolah berkenaan ingin berbuat demikian
• Berikrar menyediakan makmal ICT di sekolah-sekolah yang memerlukannya
• Mentransformasikan sekolah vokasional menjadi kolej dan menambah kemasukan pelajar sebanyak 20%
• Memperluaskan pendidikan prasekolah meliputi semua jenis sekolah
• Menyediakan laluan kerjaya baharu bagi membolehkan 420,000 guru dinaikkan pangkat segera berdasarkan prestasi
• Menyediakan jalur lebar WiFi secara percuma dan terjamin di semua kampus institusi pengajian tinggi awam
• Memperkenalkan skim pemilikan laptop di sekolah-sekolah bersama dengan kemudahan Internet
MENINGKATKAN KESELAMATAN DAN KETENTERAMAN AWAM
• Meningkatkan jumlah tenaga kerja PDRM, dengan tambahan 4,000 anggota polis pada setiap tahun
• Memasang lampu di jalan-jalan, lorong-lorong dan laluan bagi mengurangkan lagi jenayah jalanan
• Mengukuhkan Unit Rondaan Bermotosikal PDRM dengan menambah 5,000 buah kenderaan tambahan
• Menambah baik kebajikan, profesionalisme dan keupayaan Polis, Angkatan Tentera Malaysia dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia
• Meningkatkan keupayaan keseluruhan Angkatan Tentera Malaysia untuk menangani apa jua bentuk pencerobohan dan ancaman luar
• Mempertahankan dan memperkuatkan Suruhanjaya Polis
• Menggunakan sistem 6P untuk mengekang pendatang asing tanpa izin
• Mewujudkan Program SafeCam untuk menghubungkan sistem CCTV swasta dengan awam
• Mengembangkan secara meluas penggunaan CCTV untuk memantau kawasan-kawasan laluan awam yang sibuk seperti kawasan tempat letak kereta, kawasan riadah, pasar malam dan sekolah
• Memperkenalkan inisiatif keselamatan di kawasan skim perumahan awam
• Pengambilan tambahan 50,000 Pasukan Sukarelawan Simpanan Polis untuk membantu PDRM membuat rondaan dan menjadikan kawasan persekitaran lebih selamat
MEMPERKASA PENYERTAAN WANITA
• Menambah jumlah wanita yang terlibat dalam proses membuat keputusan nasional
• Menggalakkan kesamaan gender untuk memaksimumkan potensi rakyat Malaysia dalam semua bidang, tanpa mengira jantina
• Menyediakan lebih banyak peluang bisnes dan ruang bagi menambah pendapatan untuk wanita supaya mereka lebih berkeupayaan untuk berdikari
• Mewujudkan lebih banyak insentif untuk inisiatif bekerja dari rumah, dengan penekanan yang lebih besar kepada golongan ibu tunggal
• Membuka pusat-pusat Asuhan 1Malaysia di semua pejabat Kerajaan dan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) serta menggalakkan sektor swasta untuk melakukan perkara yang sama
• Mengetatkan undang-undang untuk mencegah kejadian penderaan dan gangguan seksual di rumah dan di tempat kerja
MEMENUHI ASPIRASI BELIA
Menyediakan tabung, latihan dan insentif kepada belia yang mahu melakukan usaha niaga komersial
• Menyediakan ruang komersial di dalam kompleks beli-belah selama sehari pada setiap bulan untuk golongan belia mempamerkan dan memasarkan produk kreatif dan perkhidmatan mereka
• Mewujudkan inkubator bagi memupuk kualiti kepimpinan dan kreativiti
• Melahirkan belia yang lebih berdaya tahan menerusi aktiviti kesukarelawan dalam 1M4U
• Mewujudkan lebih banyak lokasi WiFi percuma dengan penekanan kepada kawasan luar bandar dan separa bandar
• Melahirkan lebih ramai atlet berprestasi tinggi di peringkat serantau dan antarabangsa, dan mempromosikan gaya hidup yang lebih sihat
• Mengkaji semula undang-undang berkaitan hiburan untuk promosi seni persembahan dan kebudayaan
MERANCANG JARINGAN KESELAMATAN SOSIAL
• Memperhalusi dan menambah baik jaringan bantuan keselamatan menerusi sistem pangkalan data yang bersepadu
• Menyediakan bantuan kewangan dan peluang pendidikan untuk golongan berpendapatan rendah tanpa mengira kaum
• Mengubah Brickfields di Kuala Lumpur menjadi zon mesra golongan buta supaya kawasan itu menjadi zon contoh yang bakal mendorong lebih banyak tempat seumpama itu disediakan bagi memenuhi keperluan golongan kurang upaya di tempat-tempat lain
• Mewujudkan mahkamah khas yang mempunyai status yang sama dengan Mahkamah Tinggi di bawah sistem kehakiman sedia ada, yang mana hakim-hakim akan dibantu oleh penasihat-penasihat yang dipilih dalam kalangan ketua komuniti untuk menyelesaikan isu-isu tanah peribumi
• Mewartakan semua tanah adat menerusi perundingan bersama kerajaan-kerajaan negeri
• Menyediakan lebih banyak peluang untuk menjana pendapatan dalam kalangan komuniti pribumi dan meningkatkan bilangan pengambilan pribumi ke dalam pendidikan vokasional, kolej dan universiti
• Menyediakan tabung untuk pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan berdaftar dan gerakan masyarakat sivil
MEMPROMOSIKAN AGAMA ISLAM, KEBEBASAN DAN KEHARMONIAN AGAMA
• Mendukung Islam sebagai agama Persekutuaan dan mempromosikan syiar dan syariat Islam mengikut prinsip Maqasid Syariah
• Memastikan agama-agama lain diamalkan dalam suasana aman dan harmoni
• Isu-isu berkaitan dengan golongan bukan Islam diletakkan di bawah bidang kuasa seorang Menteri di Jabatan Perdana Menteri
• Mempromosikan prinsip kesederhanaan (wasatiyyah) dalam semua pendekatan
• Meningkatkan inisiatif dalam menyatukan ummah
• Menjana pendapatan daripada pembangunan tanah wakaf dengan kerjasama Pihak Berkuasa Agama Negeri-Negeri
• Menaikkan pengecualian cukai untuk sumbangan ke atas pembinaan, membesarkan dan memulihara rumah-rumah ibadat
• Meneruskan peruntukan tanah untuk pembinaan rumah ibadat
• Menyediakan lebih banyak bantuan kewangan kepada institusi-institusi agama berdaftar dan rumah-rumah ibadat
• Mempromosikan kebajikan imam, pegawai masjid dan guru Kafa dengan menyediakan gaji berasaskan perkhidmatan dan kenaikan gaji
• Meningkatkan kualiti Sekolah Agama Rakyat dan membenarkan para pelajarnya mendapat akses kepada pendidikan berkualiti dan infrastruktur pendidikan kerajaan
• Menyediakan bantuan kewangan kepada Sekolah Agama Rakyat dan Sekolah Pondok
MEMERANGI GEJALA RASUAH
• Meningkatkan ketelusan dalam prosedur perolehan Kerajaan dengan mendedahkan kontrak kepada awam
• Memberi kuasa kepada SPRM menerusi penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan SPRM yang akan bertanggungjawab terhadap perkhidmatan dan pengambilan kakitangan
• Menaik taraf kedudukan ketua dan pegawai kanan Pesuruhjaya SPRM ke satu peringkat yang lebih tinggi
• Memberikan penekanan yang sama rata terhadap siasatan dan tindakan yang dilakukan ke atas pemberi dan penerima rasuah
• Akses yang cepat kepada Laporan Audit Prestasi Ketua Audit Negara untuk tindakan segera
• Menubuhkan Mahkamah Sesyen Khas Rasuah dan Mahkamah Tinggi tambahan untuk kes-kes rasuah
• Melaksanakan aku janji integriti untuk Ahli-ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri
MEMPERKUKUHKAN PERKHIDMATAN AWAM, MENAMBAH BAIK URUS TADBIR
• Memperkenalkan Skim Gaji Transformatif untuk penjawat awam, termasuk menyemak semula elaun dan menyediakan pergerakan gaji khas sebanyak 3 peratus kepada mereka yang mencapai gaji maksimum jika pada waktu itu tiada semakan gaji dilakukan
• Penambahbaikan skim perkhidmatan awam dengan menyediakan lebih banyak peluang kenaikan pangkat dan pembangunan bakat serta memastikan kualiti kehidupan penjawat awam terpelihara
• Melanjutkan tempoh kontrak para pegawai dan menyerap kakitangan yang cekap ke dalam perkhidmatan tetap
• Memperluaskan Pusat Transformasi Bandar ke semua bandar dan pekan utama
• “Merakyatkan Perkhidmatan Awam" bagi memastikan penyampaian perkhidmatan awam yang cemerlang
• Menggerakkan dan memperkasa perkhidmatan awam, termasuk Pejabat-Pejabat Daerah dan Kerajaan Tempatan, bagi memenuhi permintaan dan keprihatinan rakyat
• Menambah baik kaunter perkhidmatan menerusi pelantikan anggota-anggota barisan depan daripada pelbagai kaum dan memperluaskan perkhidmatan online untuk urusan pembayaran dan permohonan
• Memperkenalkan program-program pengambilan pekerja untuk memastikan keseimbangan antara kaum dalam perkhidmatan awam dan syarikat berkaitan kerajaan
• Meningkatkan potensi, kemampuan dan kapasiti semua penjawat awam tanpa mengira kaum dan jantina
• Memberikan perhatian yang istimewa kepada orang kurang upaya untuk memanfaatkan potensi dan kemampuan yang mereka miliki
GERAKAN KESEDERHANAAN GLOBAL
• Berjuang untuk penubuhan sebuah negara Palestin
• Menyokong usaha menjadikan ASEAN sebuah komuniti ekonomi menjelang tahun 2015
• Berusaha memenangi Kerusi Tidak Tetap Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi memainkan peranan utama dalam keamanan serantau dan keselamatan antarabangsa melalui dasar kesederhanaan
• Meningkatkan hubungan ekonomi dan kepentingan bilateral dengan negara rakan dagang utama dan ekonomi negara sedang membangun
• Membentuk Dasar Luar yang menyokong kepentingan-kepentingan strategik politik, ekonomi dan keselamatan kita
• Mengetuai usaha menentang jenayah-jenayah rentas sempadan seperti penyeludupan manusia dan dadah
• Memperbanyakkan program outreach kemanusiaan di wilayah-wilayah konflik seperti Gaza, Tebing Barat, selatan Thailand, Mindanao dan di mana sahaja
MEMULIHARA SUMBER SEMULA JADI
• Menawarkan insentif kewangan kepada premis komersial dan persendirian yang melabur dalam sumber-sumber teknologi hijau yang boleh diperbaharui seperti tenaga suria dan biomas
• Memperuntukkan lebih banyak ruang untuk kawasan hijau di bandar-bandar utama
• Memulihara sungai dan anak sungai menerusi pertambahan peruntukan kewangan dan undang-undang yang lebih ketat, selain memperhebatkan usaha itu melalui program khas UNDP dan Sungai Nadi Kehidupan
• Menambah program pendidikan untuk menyemai sikap mencintai alam sekitar
• Memulihara hutan dan melaksanakan program penanaman semula hutan
• Menguatkuasakan undang-undang yang ketat dan dikemas kini untuk mencegah kegiatan penerokaan secara haram di kawasan-kawasan strategik dan utama
• Menggunakan teknologi hijau dan terbaharu dalam pengurusan sisa pepejal

Similar Documents

Free Essay

One Malaysia

...What is One Malaysia? One Malaysia is an idea which has been inspired by Datuk Seri Najib Tun Razak to overcome racial problems and issues. This idea is about uniting and integrating all citizens of Malaysia from all races and religion into one track towards peaceful and harmony Malaysia. It is to grow unity among various races in Malaysia based on particular important values that should become habit of every Malaysia citizens. It is not a new policy that separates from other policies of Barisan Nasional before this, instead, it is the completer to the existed approach to strengthen the unity in order to ensure stability, towards achieving higher development for the citizens and Malaysia itself. In other word, One Malaysia is built as a formulae that will help ensuring national aspiration, Wawasan 2020 to be achieved if it is instilled in every Malaysians’ soul and practised by every Malaysian. To succeed the idea of One Malaysia, firstly, we need to understand the concept of One Malaysia. One Malaysia concept is based on the point that is to achieve the ‘developed country’ status as being suggested in Wawasan 2020, the main condition is a strong and stable country and this can only be achieved when all the citizens unite. Unity that is pictured by the idea of One Malaysia is quite different from the concept of assimilation that are being practised by other countries where the identities of ethnic races are eradicated and replaced by the one national identity. Instead, One......

Words: 655 - Pages: 3

Free Essay

One Malaysia

...THE POWER OF ONE-THE CONCEPT OF ONE MALAYSIA January 12, 2010 by mthago One means undivided. One means unity and one means power. When there is unity there is power. Men try to gain power and glory and men knows that they cannot gain power and glory without unity. Men try to gain unity through many ways and history has shown us that most of the attempt to unite the people has failed. Men will unite when they have similarities and most great leaders of the past have tried to use the factor of race to unite the people. Genghis Khan has tried to unite the Mongol and Hitler has tried to unite the German. These great leaders try to achieve unity using race as the factor of unity. They unite their race by inculcating in their heart the same desire. They inculcate the desire to become great people by conquering other people and to amass their wealth. Without having unity of purpose people cannot be united unless they have the same desire or goal .Genghis Khan and Hitler inculcate in the heart of their people the same desire to become the Great people that conquer and control others. In order to unite the people, the leaders try to make the people to have the same goal or desire .The easiest desire to inculcate is the desire to have power and wealth. However this desire is short lived and once this desire vanishes the strength of unity fades away. Genghis Khan and Hitler can only unite their people and become conqueror for a very short period of time. The empire that they have set...

Words: 897 - Pages: 4

Free Essay

One Malaysia

...One Malaysia The first thing that comes across my mind when I heard about 1Malaysia is it must be a new political agenda conducted by the government to win people‟s heart. It seems to me that it is a trend for every prime minister to create a vision or measure once they are appointed. I don‟ quite sure about the previous prime minister but I remember Tun Mahathir Muhammad came up with a vision that is Vision 2020. Later, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi came up with Islam Hadhari. Now, Datuk Seri Najib Tun Razak announced to achieve 1 Malaysia. As it appears to be sort of political measures, many people think that it is nothing much but a political plan created by the prime ministers so that they have an issue to talk about throughout the years as a prime minister. This is my opinion about one Malaysia. Just like Islam Hadhari that no longer being concerned by people, the same thing might happen to 1Malaysia. Therefore, in this essay, I would like to talk about the success and failures of three measures taken by government to fulfill the objective of realizing the concept of 1 Malaysia. The first thing I would like to talk about is the measures taken to avoid racial polarization in education. There are three different types of school in this country; vernacular school, national school and vision school. The issue that has long been debated is about the relevance of vernacular school. in the article Malaysian vernacular schools to continue to beapart of the education......

Words: 346 - Pages: 2

Free Essay

One Malaysia

...One Malaysia is the latest concept that came up by the new Prime Minister that can benefits the country in the terms of living in peace and harmony, learning others culture and stabilizing the politic climate. The Malaysian should be practice this concept in their daily life in order to become as an advance country. One of the benefits of the One Malaysia concept is we will be living in peace and harmony. As we know, there are many races in Malaysia, so it is important to unite all Malaysian to live in a peaceful environment. If the Malaysian is united as one through the concept of One Malaysia, we will definitely be known globally. Through this concept, Malaysian will be learning culture of other races. As a result of multiply race in Malaysia, there are many celebration that being celebrate by each race, so this is an opportunity for Malaysian to celebrate together in order to learn other cultures. For example, Government should organize any celebration that can be participated by all races in Malaysia. Finally, this concept also will be stabilizing the political climate in Malaysia. The factor of too many races in one organization could make a chaos to the politics of the country. Each leader of the race trying to defeat their right and vice versa. So, the concept of One Malaysia will be united nation in politics that is very important to the organization of the country. We can summarize that the concept of One Malaysia is important and should be constantly......

Words: 280 - Pages: 2

Premium Essay

One Malaysia

...Mohamad Salleh Abstracts Upon ascending to Malaysia’s highest public office on April 2009, the Prime Minister of Malaysia, YAB Dato’ Sri Najib Tun Razak has made waves to all corners of the nation with the introduction of 1Malaysia concept. The concept evolves around culture of excellence, perseverance, acceptance, education, integrity, meritocracy, humility and loyalty. It also encompases NKRAs on six major issues. Since independent, national unity has been made top priority – unity in education, culture, socio-economy, political, regional, etc. 1Malaysia seeks to improve the relations of all Malaysians, regardless of racial, religious or cultural backgrounds. There are certain major concerns that need to be addressed in order to seriously engage in 1Malaysia concept. Without correcting them, all efforts will be in vain. 1Malaysia concept caters the needs of all sector of the plural society and to ensure equal distribution of wealth between racial groups, between states and federal. Integrity on the part of the government and the public sector is one matter. The introduction of NKRAs and KPIs is a laudable move. The managing of all spectrums of unity (not just racial) is to be given proper thinking. In order to move Malaysia towards a better society, identity and future hence unity and integration should promote co-operation between race, beliefs and region as one Malaysia, not as Sarawakian or Sabahan. The trust and aspiration of the people that 1Malaysia will bring......

Words: 4333 - Pages: 18

Free Essay

One Malaysia

...‘1MALAYSIA.’ DISCUSS THIS TERM WITH EXAMPLE AND HOW IT HAS IMPROVED MALAYSIA. Improving government efficiency is an important aspect of 1Malaysia. The use of Key Performance Indicators (KPIs), metrics and targets more typically used in private business and National Key Result Areas (NKRAs) is thus naturally an important part of the 1Malaysia effort. Najib says the government is committed to carrying out a transformation programmed as its main agenda based on approaches and philosophy of 1Malaysia people first, performance now. Immediately after assuming the office of Prime Minister of Malaysia Dato Ser Najib Tun Razak introduced a series of KPIs in order to measure and improve the efficiency and quality of government services as well as realizing the 1Malaysia concept. Najib said that KPIs were implemented to make sure the people’s satisfaction whether they are satisfied with our service, whether we have solved their problems. Najib's announcement of the KPI effort was generally well-received. Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said the KPI formula was a measure against which the people could measure the performance of Najib and the government. He said the KPIs would provide motivation for every minister to perform well. The KPIs provide a mechanism for the evaluation of ministries and other government agencies including performance reviews carried out every six months. Each ministry has been required to establish specific KPIs including that focus on......

Words: 482 - Pages: 2

Premium Essay

One Malaysia

...Gollywhopper's Eggs Well now, when old Johnson came to town, I knew there'd be trouble. That Yankee Peddler was a scoundrel if ever I saw one. But I was laid up with my rheumatism when he arrived, so I couldn't do anything about it. My neighbors often came to visit with me, since I was a poor widow-woman. (Metaphorically speaking. I was actually the richest woman in town, since my late husband had made a fortune in shipping.) Mistress Sarah Smith came to see me two days after Peddler Johnson appeared with his wares. She was bubbling over with the news. She had, just that morning, bought two of the very rare Gollywhopper Eggs from Peddler Johnson, for the outrageous price of five dollars a-piece. I was flabbergasted. "What in tarnation is a Gollywhopper?" I demanded irritably, trying to sit up in my chair. My rheumatism gave me a painful stab and I settled back against the cushions. Mistress Smith smiled at me kindly, obviously pitying my ignorance. "A Gollywhopper is a rare sort of eating bird, like a gigantic chicken, found only on a tiny island in the West Indies called TheresOneBornEveryMinute," she explained. "Fortunately, Peddler Johnson saved the life of the chief of the island and was awarded with one full setting of eggs from this priceless bird. Everyone in town is buying eggs as fast as Johnson can sell them. I came to see if you wanted me to buy some for you. Of course, Peddler Johnson could not guarantee that my eggs will hatch out to be a...

Words: 807 - Pages: 4

Premium Essay

Malaysian Transportation History

...Transportation in Malaysia INTRODUCTION The purpose of this paper is to define the transportation system and its assets in Malaysia providing a brief history of the country’s transportation and examine the different means through which passengers and goods are moved from one place to another with emphasis on technology development and its overall impact on transportation. The paper will also explore the Malaysian culture looking at the origin of multiculturalism and how its broad acceptance has contributed to a better atmosphere of harmony resulting into a peaceful practice of desired religions. Further, the paper will analyze the role of government in the area of education, and the impact of technology on Malaysian culture in general. Finally, the paper will describe the moral and ethical issues associated with technology and how Malaysia addresses them. History of Malaysia’s transportation system The gateway to any society is better transportation and Malaysia is a country that has been improving on its transportation beginnings. Understanding the definition of the transportation system will provide clarity of the different system designs, structures, and capabilities set in place to meet specific transportation needs of the Malaysian people whether it is by land, air, and water. Asianinfo.org states “Malaysia’s road system, which was begun during British colonization, is extensive and covers about 63,455km.” The road systems length spans......

Words: 3323 - Pages: 14

Free Essay

Malaysia Cultural Compatabilities

...Over the past few decades, Malaysia has experienced both growth and decline economically. Relying mainly on exports, this country is predicted to experience a more stable growth period between the years 2011-2015. GDP is predicted to increase in the future years and investments in the country will be the main factor of this economic growth (Economic Forecast, 2011). With a population of 28.3 million and an expected population growth rate of 1.7%, this country provides an excellent opportunity for exporters looking to invest in another country by way of goods and services (Profile, 2011). In order for exports in Malaysia to be successful however, one must understand the values and subcultures Malays possess in order to market to them appropriately. This report will focus on the influences of these concepts on the behaviour of Malaysian consumers in comparison to Australian consumers. This report will also highlight the importance of understanding certain cultural differences and their implications for marketers if Australia is to export goods and services to Malaysia. Religious Subcultures The concept of subcultures, more specifically religious subcultures, is an important aspect of consumer behaviour to consider. Strongly held religious beliefs and customs can exert a significant influence upon the values people hold. These values may include choosing to adopt a simple and humble existence devoid of materialism or choosing to lead a lifestyle that balances simplicity and......

Words: 2775 - Pages: 12

Premium Essay

How Important Is the Concept of “Race” for Understanding Contemporary Malaysia?

...contemporary Malaysia? Introduction The concept of race as defined by Rex and Mason is “an essentially biological concept based on distinctive sets of hereditary phenotypical features that distinguish varieties of mankind” (1986, p. 189). In Malaysia however, race is oftentimes used to mean ‘ethnicity’, which is incorrect as ethnic groups are sub-divisions of a particular racial stock differentiated by history and cultural practices (Rex and Mason, 1986, p. 189). Nevertheless, the concept of race is an important one in understanding how it has shaped the politics and society of Malaysia. In this essay I will explain how Malaysia’s colonial past and affirmative action policies has contributed to the formation of a society divided along racial lines and how that has created racial tensions among the ethnic groups of Malaysia. Malaysia which touts itself as a ‘plural society’ is a country constituted by different race/ethnic groups, the three largest being the Malay, Chinese and Indian groups. As of 2010, the Malaysian population consists of 28.3 million people, with 91.8% Malaysian citizens. The Malaysian citizens are made up of 67.4% bumiputera (translated as ‘son of the soil’, a group composed of predominantly ethnic Malays along with various other indigenous tribes and native groups), 24.6% Chinese, 7.3% Indians and 0.7% Others (Department of Statistics Malaysia, 2010). With so many different ethnic groups within a country, chances are that tensions are bound to arise a......

Words: 2806 - Pages: 12

Free Essay

Religion in Malaysia

...RELIGION IN MALAYSIA HISTORY OF MALAYSIA Situated in the heart of Southeast Asia at one of the world's major crossroads, Malaysia has always been pivotal to trade routes from Europe, the Orient, India and China. It’s warm tropical climate and abundant natural blessings made it a congenial destination for immigrants as early as 5,000 years ago when the ancestors of the aborigines, the indigenous peoples of Peninsular Malaysia, settle here, probably the pioneers of a general movement from China and Tibet. They were followed by the Malays, who brought with them skills in farming and the use of metals. As the beginning of Ancient Malaysia, the- Negrito aborigines are considered to be one of the first groups of people to inhabit the Malaysian peninsula. When the Proto-Malays, made up of seafarers and farmers, came to the peninsula they sent the Negritos into the jungles and hills. The Proto-Malays came from China and were technologically advanced, especially in comparison to the Negritos. After the Proto-Malays came the Deuteron-Malays, which were made up of many different people - Arabs, Chinese, Indians, Proto-Malays, and Siamese. The Deuteron-Malays were proficient in their use of iron and when they united with Indonesians, they combined to make up the people known today as the Malay. Around the first century BC, strong trading links were established with China and India, and these had a major impact on the culture, language and social customs of the country. During......

Words: 4847 - Pages: 20

Free Essay

Five Principles of Rukun Negara

...Law-------------------------------- 7 4.0 Upholding the Constitution-----------------5.0 Decorum and Morality ----------------------- 8 9 Conclusion 10 Reference 11 Appendices 12-16 1 Acknowledgement We are grateful because we manage to complete our "Pengajian Malaysia 2" assignment within the time given by our lecturer Miss Irna Nursyafina. This assignment can't be done without the effort of my partner, Jesslie Ng Hui Yee. Last but not least, we would like to express my gratitude to our course mates for their constant support and guidance.
 2 Introduction What is Rukun Negara? It was born on 31 August 1970 headed by the Malaysia's second prime minister, Tun Abdul Razak and it is formulated by the National Consultative Council. The purpose to form this principles are to created unity of various race in Malaysia after the disturbing peace of different races in 13 May 1969. It had proven in Malaysia that racial issues and stability fragile of the happened riots. After the formation of Rukun Negara in Malaysia, cases of racist incidents that involve hundreds of people death are prevented. Formation of Rukun Negara is one of the method to help Malaysian to stay together in one unity. The Principle of Rukun Negara consists of 5 principles, which is Belief in God, Loyalty to King and Country, Upholding the Constitution, Rule of Law and Decorum and Morality. 
 3 1.0 Belief in God Believing in God is a personal faith......

Words: 2077 - Pages: 9

Premium Essay

Global Business

... Basketball Shoe Gym Beg Vietnam is our home country, the main I choosing Vietnam is because of the material to produce our product is more cheaper than other country, second is the money exchange rate of Vietnam is more lower than other country, example Malaysia, US, UK, Singapore and so on. Today, we wanted to introduce a new product. The first country of we aim to sale this product is Malaysia. Because we getting know about have so many Malaysian like sport but their home economy is no allow of them to buy a shoe for sport. So that we create an ideal on produce a beautiful, performance and lower price to design a sporting running shoe. Even are rice family or poor family, they also can enjoy about the delight of sport in mood relax and happy. So that our design team group try hand for research the suit material for doing this ideal. New Product Introduction of EKIN The new product is name SPS I. Our new product is design with two colours and addition our brands logo at beside in one of the shoe. The base of the shoe is with black colour and the body of the shoe is with white, black, and blue threes colour. SPS I have the size with 6, 7, 8, 8.5 and 9. In special case, we will produce another size without in our lists. This design ideal is for the people who like to...

Words: 5436 - Pages: 22

Free Essay

Marketing Theories and Practice

...Daryl Loh Zhen Zhe 25903969 tutorial 23 Q1. Company name: Monash University Malaysia (http://www.monash.edu.my/) Monash University is the first foreign university to be established in Malaysia. It is established in 1998 and located in Bandar Sunway. Competitors: * Taylor's University (http://www.taylors.edu.my/en/university/) * The University of Nottingham (http://www.nottingham.edu.my/index.aspx) * Help University (http://www.help.edu.my/) Suppliers: * Sunway Property (Property) (http://www.sunwayproperty.com/pd/) * Sunway Construction Sdn Bhd ( Construction works) (http://www.sunway.com.my/suncon/) * Atlas Vending (M) Sdn Bhd (suplply vending machine) (http://www.atlas-vending.com/) Intermediaries: * GTI Media Sdn Bhd (Marketing services agency, established a brand name doctorjob.com.my which help to advertise Monash Univeristy Malaysia) (http://gtimedia.asia/) * Sureworks Sdn Bhd (Marketing services agency, organise educational fair to help promote Monash University Malaysia) (http://www.sureworks.info/) * IDP Malaysia (Introduce Monash University Malaysia to students as an option) (http://www.idp.com/malaysia/studyabroad) Customer: * People which majority in the category of young adult and adult who seek for tertiary education * International and local students * Undergraduate and postgraduate students Public: * Ministry of Higher Education (government publics) (http://jpt.mohe.gov.my/eng/) * Jeffrey Cheah......

Words: 1739 - Pages: 7

Free Essay

Full View of Amway

...responsibility, and free enterprise. They launched their first product, Liquid Organic Cleaner – one of the world’s first bio-degradable, concentrated multi-purpose cleaners. This product had become a high seller during year of 1959 and begins the inheritance of taking our stewardship for the earth seriously. After that, Amway business starts to develop, in geography, sales and product offering. The company had achieved $50 million during 60’s to 70’s years. Amway produced the brand of Artistry which debuts with 11 products and 37 shades. This product has grown to become one of the top five selling premium skin care brands. Another famous brand which is Nutrilite, which is belongs to Amway had developed their product line into home, beauty and nutrition sections. Nutrilite had grown to become the world’s leading brand of vitamin, mineral and dietary supplements. In Amway 80’s to 90’s century, it reaches an additional 20 countries through the power of more than one million distributors, included in Malaysia. The founder, Jay Van Andel had proudly announced that Amway had surpassing the $1 Billion sales mark. The company develops into 33 other markets in the region of the world, including Malaysia, China and South Africa. Amway would in excess of double in size during the decade; this is the result of hardworking by our distributors, employees and partners around the world. In Malaysia, Amway is the leading direct selling company. The company established during 1976 year,...

Words: 663 - Pages: 3