Free Essay

Pepsi and Coca

In: Business and Management

Submitted By DzitMun
Words 1526
Pages 7
1. Lịch sử:
Năm 1886, John Pemberton định làm một loại hương liệu đem lại cảm giác khỏe khoắn, tươi mới từ lá coca và chiết xuất của hạt cola tại nhà mình ở Atlanta. Ngẫu nhiên, hỗn hợp của ông đã được trộn với cácbonát thay vì nước đơn thuần. Cocacola ra đời từ đó. Sáu năm sau, Caleb Bradham, một dược sĩ khác ở New Bern, Bắc Caroline, đã đăng ký nhãn hiệu Pepsi cho một loại coca mới. Bradham chọn cái tên Pepsi vì công dụng làm giảm chứng khó tiêu của loại đồ uống này. Cuộc chiến giữa các loại cola bắt đầu, tuy khá âm thầm lúc ban đầu. Cùng năm đó, năm 1902, Cocacola lần đầu được quảng cáo trên tạp chí – tờ Munsey’s và công ty từ đó đã nhận ra nhu cầu thiết yếu cần một nhà chuyên nghiệp để xây dựng các quảng cáo cho mình. Năm 1904, chủ tịch Của Cocacola, ông Asa Candler đã chọn Massengale ở Atlanta làm công ty phụ trách quảng cáo đầu tiên của mình. Massengale đã cố gắng tạo dựng hình ảnh cho Cocacola bằng các quảng cáo thể hiện hình ảnh mọi người uống cola, với nỗ lực khai thác một yếu tố xã hội học: các nhân vật trong quảng cáo đều là những người Mỹ da trắng tầng lớp trung và thượng lưu đang giải trí trong các cuộc đi chơi . Bằng cách này hay cách khác, luôn luôn xuất hiện hình ảnh các quầy giải khát đằng sau các khung cảnh. Thời điểm này, Massengale cũng cho quảng cáo trên báo và tạp chí nhưng chủ yếu tập trung vào các loại xe điện và các bảng thông báo. Các thông điệp quảng cáo của Massengale nói chung là quá dài và công ty Cocacola đã hạn chế điều này bằng cách thuê thêm hãng W.C. D’Arcy đảm trách một phần công việc này. Cả hai hãng quảng cáo phải cùng chịu chung trách nhiệm và tung ra các quảng cáo chứng thực (testimonial advertising) Cuối cùng thì hãng Massengale đã bị hăt cẳng và đến năm 1908, D’Arcy và người đồng sự phụ trách kinh doanh Sam Dobbs đã ấp ủ giác mơ xây dựng biểu tượng ngoài trời lớn nhất thế giới lúc đó. Tẩm biển trên tuyến đường chính của đường ray Pennsylavania nằm giữa Philadelphia và New York đã được dựng đứng lên, cao 32 feet thể hiện hình ảnh một người đàn ông trẻ đang đổ nước Cocacola vào một cái ly, trông như những dòng suốt thật sự đang chảy ra từ nguồn. Nhờ thành công rực rỡ này cảu D’Arcy, năm 1909 hãng Cocacola đã được Hiệp hội quảng cáo Mỹ bầu chọn danh hiệu “Hãng có quảng cáo tốt nhất nước Mỹ”. Cocacola đã tiêu 761.981, 35 đô la vào quảng cáo. Trong khi đó, Pepsi vẫn chỉ theo đuôi phía sau. Nhà sáng chế của Pepsi, Caleb Bradham vẫn còn đang mê mải với những tuyên bố về Pepsi Cola như là “đem lại sự thoải mái” “tiếp thêm sinh lực” “hạn chế chứng khó tiêu” và “Đừng quên mua Pepsi tại các máy bán Soda”. Đến năm 1909 thì Pepsi cũng có được giấy chứng nhận của mình. Cocacola và D’Arcy đáp lại Pepsi và một lô các đối thủ, một vài trong số họ có những cái tên kỳ khôi như Coca Nola, Koke Ola, bằng cách thêm vào những cụm từ như “Duy nhất” “Không có kẻ thay thế” trong các quảng cáo của mình. Các đối thủ của Cocacola liên tiếp thất bại.
2. Tạo dựng hình ảnh
Trong những năm từ 1910 đến 1916, công ty Cocacola đã phải khẩn khoản yêu cầu công chúng không dùng từ “Coke” để chỉ nước ngọt của họ vì không muốn có dính líu tới loại ma túy có cùng biệt danh. Công ty quảng bá mạnh mẽ cho cái tên “Cocacola”. Tại các khu vực bán sođa, khách hàng được phục vụ Cocacola trên những cái khay kim loại đặc biệt gắn nhãn “Cocacola” và có hình một phụ nữ hoặc một người đàn ông trẻ trong với các cử chỉ, hành động “hoàn toàn Mỹ”. Những hình ảnh này còn xuất hiện trên khắp những bức tường của các cửa hàng thuốc. Đồ uống được đựng trong những chiếc cốc có chữ Cocacola, một sự duyệt trước của điều sẽ xảy ra sắp tới – bởi công ty đang rất thích thú với ý kiến về việc đóng chai cũng như cách đóng gói sản phẩm. Sau Chiến tranh thế giới lần thứ nhất, doanh thu của loại nước ngọt cácbonát giảm xuống. Peps thì hoàn toàn chìm lấp trong bóng của Cocacola và phá sản lần thứ nhất. Cocacola và D’Arcy quyết định đánh giá lại phân đoạn thị trường mục tiêu ở Mỹ. Họ nhận ra yếu tố quan trọng nhất làm nên thành công của Cocacola là nhờ việc xác định hình ảnh sản phẩm. Người đàn ông ngồi với chiếc cốc của Cocacola sẽ được coi là đang uống Coca cho dù anh ta trông tầm thường thế nào. Công ty cũng nhận ra là cần phải sớm có một tầm nhìn quảng cáo và những ý kiến mới.
Archie Lee, một doanh nhân đang thành đạt bắt đầu đầu quân cho nhóm quảng cáo Cocacola của D’Arcy năm 1922 đã tạo ra được những quảng cáo đáng nhớ nhất. Ông trau chuốt và đánh bóng lại quan niệm về Cocacola. Cocacola gợi lại trong tâm trí các khách hàng tiềm năng rằng cho dù bất kỳ chuyện gì đang xảy ra, thưởng thức Cocacola sẽ luôn là giây phút tuyệt vời nhất của họ. Quảng cáo của Archie Lee luôn có hình ảnh một phụ nữ đẹp. Theo lý thuyết của ông, phụ nữ trong quảng cáo của mình phải ở tầm tuổi 20 – lứa tuổi luôn nhận được sự mong chờ của mà những người trẻ hơn bởi sức hấp dẫn của nó và sự nhớ nhung của những người đã trải qua. Ông lý luận rằng những người phụ nữ này hấp dẫn cả nam giới và phụ bữ vì phụ nữ sẽ luôn nhìn thấy trong các hình ảnh những thứ để ganh đua hay phê phán và cho dù theo hướng nào thì họ vẫn bị thu hút.
Phong cách đồ họa trong quảng cáo của Coke cùng với phần còn lại của ngành đồ họa thương mại Mỹ có những thay đổi trong thời kỳ này. Các quảng cáo đã phát triển từ loại nghệ thuật hình thức và tĩnh vật do các nghệ sĩ vô danh thực hiện cho những người thợ in thạch bản từ đầu thế kỷ sang phong cách nghệ thuật tự do sáng tác bởi những nghệ sĩ tên tuổi cho những tờ báo in trên giấy bóng có số lượng phát hành lớn những năm 1920 và sau này. Chúng ta nhận được những thông điệp với số lượng chữ ngày càng ít đi và thay vào đó là những diễn đạt bằng hình ảnh, câu chuyện. Mục đích Archie Lee là nắm bắt được tinh thần của người Mỹ và tuyên bố việc uống Cocacola là yếu tố chính tạo nên cái gọi là cảm giác Mỹ. Vào những năm 1920, Archie Lee, D’Arcy và Cocacola bắt đầu tiến hành các nghiên cứu thị trường để tìm hiểu vì sao mọi người uống và đặc biệt vì sao họ uống các loại nước giải khát không cồn. Cocacola là công ty lớn đầu tiên thực hiện biểu đồ về lưu lượng giao thông của xe ô tô, nhờ đó có thể đặt các biển quảng cáo tại những nơi đông người qua lại nhất. Đến năm 1929, Cocacola đã tràn ngập nước Mỹ và lợi nhuận ào ạt chảy về công ty. Cần phải lưu rằng công ty đã không bị ảnh hưởng từ điều luật cấm bia được thông qua ở thế kỷ XVIII.
Công ty Pepsi Cola dần dần hồi phục sau vụ phá sản năm 1921. Vào giữa thế kỷ XX, Roy Megargel, một nhân vật của phố Wall đã mua công ty và dùng tiền túi để bù đắp các thua lỗ. Tuy vậy, Pepsi vẫn bị phá sản lần nữa vào năm 1931. Megargel không từ bỏ. Ông đã gặp được một doanh nhân sắc sảo và thú vị có tên Edward Guth, người sở hữu một loạt các cửa hàng kẹo khắp đất nước. Hai người đàn ông bắt tay nhau và Guth đã thay toàn bộ các máy Cocacola trong hệ thống cửa hàng kẹo của ông ta bằng Pepsi. Việc kinh doanh vẫn tiếp tục thất bại cho đến khi Guth viện đến phương cách cuối cùng: đóng Pepsi trong chai 10 ounce và bán với 1 nickel (5 xu) để cạnh tranh với chai Coca 6 ounce có giá tới 10 xu. Doanh thu của Pepsi đã tăng gấp đôi rồi gấp ba. Cuối cùng thì Cocacola cũng gặp được một đối thủ xứng tầm.

Similar Documents

Premium Essay

Coca-Cola and Pepsi

...Running head: COCA-COLA AND PEPSICO Coca-Cola and PepsiCo: Similarities and Differences Lamar Smith Michel Brown Annette Pete May Valencia Cardinal Stritch University MGT 426 August 18, 2011 Submitted to the faculty of Cardinal Stritch University in partial fulfillment of the requirements for the degree of Bachelor of Science in Management. Introduction Two of the largest and most profitable corporations in the United States are the Atlanta, Georgia based Coca-Cola Company and the New York based Pepsi Cola Company. While both are called "colas" they both attempt to address the same target tastes but from different approaches. Coke was the first on market with what is still a "secret" formula and Pepsi followed with a similar (not exact) taste. Since taste is very much a factor of your personal likes, either or neither may appeal to you or seem sweeter (Inforefuge.com. 2011). This paper will discuss the similarities and differences in the processes used by Coca-Cola and PepsiCo for place, price, and promotion. Place and Price The marketing exposure of PepsiCo and Coca-Cola is everywhere ranging from commercials, billboards, and mail advertisements all over the world. Although they target the same markets, they both use different approaches to their marketing strategies. This is evident when comparing the two companies’ websites. When browsing the Coca-Cola website you will experience a more conservative style; there......

Words: 720 - Pages: 3

Premium Essay

Pepsi vs Coca-Cola

...CONTEMPORARY BUSINESS DR.MAGGIE SIZER COMPETITIVE STRATEGIES : PEPSICO VS. COCA-COLA AKIN DUNDAR 200068711 MBA/FINANCE 1/30/2013 Every company has a descripted or non-descripted competitive strategy if they have at least a competitor in the industry. To have the conversion rate of the investment, the company should have a desired and defensible position and power to defence this position. Sometimes, even a company has a really successful product it still tries to produce a new item or improve the one it has and this decision could be one of the biggest fail of marketing history. According to some marketing experts; the reason of the success of coke drink in the beverage industry is the advertisement competition and marketing war between PepsiCo and Coca-Cola since years ago. If there was not a PepsiCo in the industry, Coca-Cola could not make a billion bottles of daily sales. Both companies are in top of the list of most valuable brands list. They had many successes during their 120 years of rivalry but both of them also made high-cost mistakes during that time. The competition between the ‘Enemy Brothers’ is one of the good sample of rivalry which is based on a lot of interesting cases,different strategies and cultures. Differences between Coca-Cola and PepsiCo cultures and strategies was the main result announcer. In the middle of 1880’s, Coca-Cola was unrivaled in the industry. When the industrial war begun, was the time that......

Words: 1671 - Pages: 7

Premium Essay

Coca Cola Versus Pepsi

...Coca-Cola and Pepsi are the two greatest competitors amongst the soft drink industry today. They are both legendary brands and have been battling each for many years. I would first like to provide a little history about both companies. Coca-Cola was invented by pharmacist John Stith Pemberton in Columbus, Georgia around 1886 (Coca-Cola Journey, n.d.). The creation of the beverage was in a pharmacy by mixing Coca-Cola with carbonated water. The drink is well-known in over 200 countries with more than 500 brands and serves over 1.7 billion servings each day (Coca-Cola Journey, n.d.). United States is origin for Coca-Cola but its reputation has made it truly universal. Pepsi was first introduced in 1893 by Caleb Bradham at his drugstore in New Bern, North Carolina (Sodamuseum.com, n.d.). Bradham’s later labeled the drink Pepsi-Cola on August 28, 1898 which was named after the digestive enzyme pepsin and kola nuts ingredients used in the formula. Upon completion of this paper, there will be a general idea about Coca-Cola and Pepsi-Cola. First, there will be a discussion on how each corporate culture differs from the other. Second, I will then analyze three ways that each unique culture has benefited by the other’s competition. Finally, I will hypothesize how each would continue to thrive if its current corporate culture would need to change in the near future. Determine how each corporate culture differs from the other: The people’s two favorite soft drinks have always......

Words: 924 - Pages: 4

Premium Essay

Pepsi vs Coca Cola

...The Coca Cola Company and Pepsi Inc. Both of these companies provide a rich source of services and products but you will always find that consumers are still stuck with the question of which company provides the best overall product. Simply said.. Are you a Coke or Pepsi fan? I will examine both Coca Cola and Pepsi roots and determine which will provide the optimal solution for investors. John Pemberton an Atlanta pharmacist created Coca Cola by accident. In 1886 while in his home mixing some caramel and colored liquid Pemberton tasted what would soon be the first sampling of the future Coca Cola. Pemberton decided to take his mixture to a nearby pharmacy and add carbonated water to change the taste. He was determined this was the next big invention and convinced Jacob’s Pharmacy to allow him to let customers sample his product for five cents a glass. Knowing that the sampling was a success Pemberton took the idea to his friend and bookkeeper Frank Robinson who helped to name and create the signature script for Coca Cola that would be still used to today. During its first year in Jacob’s Pharmacy nine glasses of Coca Cola was served per day. Only two years into its discovery John Pemberton would pass away but his ideas would evolve as did the people involved with Coca Cola’s development (“Heritage timeline,”2012). Soon after Pemberton’s passing Asa Griggs Candler an Atlanta businessman secured rights to the business and became the first President of Coca......

Words: 1957 - Pages: 8

Premium Essay

Coca vs. Pepsi

...In 1886, the Coca Cola Company was developed but it wasn't until 1898 that the fierce competitor Pepsi-Cola entered into the market. These two companies are the two major players that dominate the consumer beverage industry. Historically, the carbonated soft drink industry in the United Stated has been profitable for various reasons. The industry's two dominant players Coke and Pepsi have both grown their revenues by 10% annually from 1975 to 1994. By 1998, the US beverage industry reached stability with gallons of carbonated soft drinks consumed per capita on an annual basis floating between 54 and 52.3. Before the market reached this plateau, Coke and Pepsi were able to maintain high profitability simply because the market kept growing, which allowed for profitable sales growth. Coke and Pepsi have since been competing to rein the global market in consumer beverages. The global soft drink market is large at approximately US$ 410 billion (2002). In volume terms, the market size is estimated at 72 billion cases. US is the largest soft drink market and accounts for approximately 23% of global volumes. In terms of per capita consumption, US is ranked third behind UAE and Mexico. U.S. annual sales of refreshments total approximately US $88 billion. The Coca-Cola Company (TCCC) owns four of the top five soft-drink brands (Coca-Cola, Diet Coke, Fanta, and Sprite). Its other brands include Minute Maid, Powerade, and Dasani water. In North America it sells Groupe Danone's......

Words: 2130 - Pages: 9

Premium Essay

Coca-Cola and Pepsi Discussion

...important to the success of any firm. Today marketing has many dimensions. Coca Cola and Pepsi Cola Companies have chosen to be socially conscious through their marketing efforts to improve its positive effects on society and reduce it negative effects through the way they manage brands, marketing strategy, positioning strategies and how they market to their consumers while striving for prosperity. How Coca Cola and Pepsi Cola Company does advances and manages its brand? According to Ahmet, C Bozer, president of the Coca-Cola Company’s Eurasia and Africa Group, states in the article, “How Coca-Cola Manages 90 Emerging Markets” that Coca Cola advances and manages its brand by finding the right mix. Coca Cola is a global company, therefore, it is important the brand is relevant locally also. To do this is to treat each country differently, while keeping and communicating the same message and brand architecture (www.coca cola.com). Pepsi Cola’s plan for how the company advances and manages its brand, is similar to Coca Cola, in that Pepsi Cola is also global and maintaining relevance locally and globally in products that appeal to local tastes and needs, and also working with local supply chain and encouraging people to live balance and healthy lives (www.Pepsi Cola.com). Coca Cola and Pepsi Cola Company marketing strategy In reading the 60 marketer, Coke vs. Pepsi: Why Coke is a More Valuable Brand than Pepsi, the founder, Jamie Turner states that when you think about......

Words: 1536 - Pages: 7

Premium Essay

Coca Cola vs Pepsi

...You are an Analyst Coca Cola vs Pepsi | | | | | | | | | | | | | | | | | | | ...

Words: 2354 - Pages: 10

Premium Essay

Coca Cola vs. Pepsi

...Coca Cola and Pepsi Company are two of the largest producers and distributors of beverage in the world. They manufacture, markets and sells variety of carbonated, non-alcohol beverages. They continued to lead the industry with their commitment to healthier food and maintaining the high quality of their beverages. Pepsi and Coca Cola has been known to have history of competition to maintained share of world mark, where both companies need each other in order to remain competitive. Pepsi is known to offer culture that encourage their employee to be initiative, risk taking and free to pursue their goals. Senior management door are always open to question and ideas from junior employees. Diversity is a way of business to Pepsi, Pepsi President Walter Mack; in his diversification he hired Hennan Smith a black executive to lead an all-black sales team. While Coca Cola general culture is defined as leadership, passion, integrity, and diversity. To attain this Coca Cola Company create a worldwide tam that is full of diverse people, talent and ideas. If we discuss diversity Pepsi has proven to be ahead of Coca Cola, by recruiting people of color and give them early opportunity for advancement. Though Coca Cola has claim that, their workplace diversity program is design to attract, retain, and develop talent. This really did not provide a true count of what they did to woman and minority in our communities, unlike what Pepsi could actually show, and people can see in Pepsi......

Words: 841 - Pages: 4

Premium Essay

Coca Cola vs. Pepsi

...Qiaona Wan @03428256 EXP 102-004 Professor Jacob 10/08/2014 Coca-Cola v. Pepsi: Cola Changes the World When I eat at a restaurant which I have never been to, I always order Coke without knowing what the restaurant’s special is. And my friends who join me the meal do the same thing. Nowadays, cola is becoming an important even necessary part of our daily life. Even though we are informed that cola is relatively unhealthy, we still cannot resist the incomparable taste. Unlike other industries which consists of numerous manufacturers, in “cola industry”, Coca-Cola and Pepsi are prevailing. But do you know thoroughly about these two products even you think you do? Meanwhile, some customer still struggle in choosing one of them. So it is meaningful to compare such two successful products in several aspects, which turns out that they do have similarities and differences. Both Coca-Cola Company and PepsiCo Inc. are magnates in manufacturing beverages. According to their company names, it is clear that they became famous essentially for Coca-Cola and Pepsi. You may ask how these two incredible drinks were invented. Luckily, they hold distinct but similarly wild early stories of birth to tell. Coca-Cola came to the world with the help of one man called Colonel John Pemberton. Pemberton became seriously injured during the Civil War and consequently became addicted to morphine. However, abusing morphine was......

Words: 2093 - Pages: 9

Free Essay

Coca Cola vs Pepsi

...Comparative Essay _ Coca Cola VS Pepsi While there are a lot of soda companies out there not all of them are similar, especially there marketing strategies and how they make use of their websites. A couple of the mainstream companies are Coca-Cola and Pepsi. While some people will make a very strong case that they are vastly different in taste, this is especially true with their websites and the way they present themselves. Let’s compare the Coca-Cola’s website with Pepsi’s website, the biggest different is the color. Coca-Cola uses red as their main color and Pepsi uses blue. On the first page of their website, Coca-Cola shows the 2015 official commercial “Big Game” linked with YouTube and on the right side of video, they display latest social media trends such as Facebook, Twitter, Flickr, and YouTube. The upper left side is a “AHH” campaign, which is a collection of mini Flash games that the public creates. Coca-Cola stows away these games, in an archive, which can be found on their website. The lower part of website, there is “Live Positively” campaign logo with a link, which is about Coca-Cola’s corporative social responsibilities. The website also has a tab that directs its guests to Coca-Cola’s beverage collection page. The first thing a guest will notice on Coca-Cola’s website is that the way the links are set up is extremely disorganized. They can make it look more professional, if they stop re-directing their links to different websites. For example, if......

Words: 1160 - Pages: 5

Premium Essay

Coca Cola and Pepsi

...3 STRATEGIES 2 SALES FORCASTING 3 COCA-COLA SWOT ANALYSIS 4 PEPSICO SWOT ANALYSIS 4 CONCLUSION 4 EXECUTIVE SUMMARY Purpose Recently our company has been interested in the comparison of other companies so that we may learn from the successes and mistakes of others. With an analytical view, companies that have failed can be broken down and show the decaying process that lead to their demise. On the other hand, we can also break down a successful company and adopt a similar business approach in hopes that we can understand and be even more successful than our predecessors. The nature of our business led me to compare Pepsico and Coca-Cola. Both of these companies have had major ups and downs, and on the contrast they have also been very successful companies. This report will analyze the company history, mission statements, business strategy and financial history. Results in Brief Once upon a time, in a simpler more innocent world, one could order a cola without being asked “Which one?” That world is no more. Over the years, companies like Pepsi and Coca-Cola have spent a great deal of time and energy encouraging people to choose soft drinks more than any other beverage because soft drinks have become part of American life. Coca-Cola is a 100-year old soft drink that started out as anything but soft. It was, first and foremost, a medicine. However, as a result of Robert Woodruff’s brilliant perception, Coca-Cola evolved into an experience......

Words: 670 - Pages: 3

Premium Essay

Coca-Cola vs Pepsi

...Christine Worth MBA515 Financial Statement Analysis Project Outline Compare & Contrast Coca-Cola vs. PepsiCo Financial Analysis Income Statement vs Cash Flow Accounts with greatest difference Evaluation of Fiscal Period Profitability Liquidity Leverage Financial Reporting Practices Methods for Accounting Coca-Cola Pepsi Company Disclosures Compare & Contrast Clarity & Completeness Critical Analysis Decision Investment Equity Investor Coca-Cola Company verses PepsiCo Critical Analysis of Investment The three financial statements required for external reports are the income statement, balance sheet, and statement of cash flows. The statement of cash flow highlights the major activities that impact cash flows, which affect the overall cash balance (Garrison, Noreen & Brewer, 2012). Equity investors utilize these financial statements for a critical analysis of the firm’s financial stability before making an investment. Based on a comparison of the income statements to the statements of cash flows for Coca-Cola and PepsiCo, the following accounts report the greatest differences between net income and cash flow from operations. Coca-Cola Company 2010 2009 2008 * Gain from Sale of Asset $(5,358) $(43) $(130) * Income of Equity Investments (671) (359) 1,128 * Change in Accounts Payable 656 319 (576) * Change in Other Working Capital (161) (510) (41) PepsiCo 2010 2009 2008 *......

Words: 1069 - Pages: 5

Premium Essay

The Competiton Between Coca-Cola and Pepsi

...Subject: Economics The competition between “Coca-Cola”and “Pepsi” in the market for soft drinks Abstract There are two types of people – the ones who like “Coca-Cola”, and the ones who prefer “Pepsi”. Or at least that is the fact that trying to convince us the marketing experts from both companies. The two famous brands compete with any means to persuade whose drink is better. The solution to this problem relies on both of the companies’ abilities to boost the domestic sales, to prove to new international markets, to broaden their brand for new streams of revenue and include non-carbonated beverages in their “big plan”. Competition analysis Nowadays competition is not only commonplace, every year it becomes increasingly fierce. Many companies move theor production to countries with lower standards and bring to market cheaper goods. Once the company finds it’s most important competitors, it has to analyze them by specifying their characteristics, especially their strategies, goals, strengths and weaknesses. Group of companies that follow the same strategy of a target market is called strategic group. If a company wants to enter a particular industry, it develops a strategic and discovers four groups based on product quality and the level of vertical integration. This analysis shows that the height of the barriers to entry is different for each group. Once the company finds its main competitors and......

Words: 1688 - Pages: 7

Premium Essay

Coca-Cola vs. Pepsi Co

...Coca-Cola vs. Pepsi Co 2 1. Using the current ratio, discuss what conclusions you can make about each company’s ability to pay current liabilities (debt). The current ratio measures the company’s ability to pay its short term obligations with its short term assets. Between Coca Cola and PepsiCo, PepsiCo has a higher current ratio implying that is more capable of paying its obligations. The debt management policies of Coca-Cola in conjunction with share repurchase program and investment activity resulted in current liabilities exceeding current assets. From the ratio Pepsi Co suddenly had to pay all its short-term creditors, it would be able to do so and have a surplus of 44% of current assets. If Coca-Cola had to pay all its short-term obligations, it would have only 13% surplus of current assets after fully repaying all short term obligations. Therefore, it can be said that PepsiCo is more liquid than Coca Cola based on its current ratio. | Coca-Cola | Pepsi Co. | Current Ratio | 1.13 | 1.44 |   2. Using the profitability ratios, discuss what conclusions you can make about each company’s profits over the past three years. The return on assets ratio is an indicator of how profitable a company is relative to its total assets. Pepsi Co’s return on assets ratio is 14.92, slightly higher than the industry’s Coca-Cola vs. Pepsi Co ...

Words: 1054 - Pages: 5

Premium Essay

Comparison of Pepsi and Coca Cola Financials

...Comparison of Pepsi and Coca Cola Financials Introduction Coca-Cola and Pepsi are the two most popular and widely recognized beverage brands in the world. They have been competing in the soft drink sector for over a century and both companies enjoy a high degree of brand consciousness globally. Both companies try to market as part of a lifestyle. Coca-Cola uses phrases such as “Coke side of life” in their website, while Pepsi uses phrases such as “Hot stuff” in their web, to promote the idea that Pepsi is “in sync” with the cool side of life. Ironically, both Pepsi and Coke have similar beginnings: both were created in the 19th century and both were the results of the experimental work of innovative pharmacists. Coke was created in 1886 by Atlanta pharmacist John Pemberton while Pepsi was developed in 1898 by North Carolina pharmacist and drugstore owner, Caleb Bradham. The primary purpose of this report is to identify and analyze the two dominant companies in the soft drink industry and determine the strongest performer as an investment opportunity. Ability to pay current liabilities The current ratio is mainly used to give an idea of the company’s ability to pay back its short-term liabilities (debt and payables) with its short-term assets (cash, inventory, receivables). The higher the current ratio, the more capable the company is of paying its obligations. A ratio under 1 suggests that the company would be unable to pay off its obligations if they came due...

Words: 2588 - Pages: 11