Free Essay

Project Economics

In:

Submitted By madia
Words 2276
Pages 10
Modelul lui Michael Porter de diagnosticare strategică a domeniului de activitate în care operează firma

Abordarea strategică a lui Michael Porter aprofundează dinamica concurenţială a me- diului şi concepe manevre strategice specifice particularităţilor fiecărei firme. În concepţia sa, alegerea unei strategii depinde, în primul rând, de natura şi intensitatea concurenţei care se manifes- tă în sectorul de activitate considerat. În acelaşi timp, Porter defineşte strategiile generice care con- stituie puncte de pornire în construcţia particulară, cu caracter original, a strategiei fiecărei firme. Modelul se bazează pe analiza a 5 factori care îşi exercită influenţa în mediul concurenţial specific fiecărui sector de activitate. Puterea fiecărui factor şi combinarea lor caracterizează dome- niul de activitate sub raportul intensităţii concurenţei şi, în ultimă instanţă, determină rentabilitatea sectorului – măsurată prin randamentul pe termen lung al capitalului investit.

ameninţarea noilor sosiţi în sector puterea de negociere puterea de a furnizorilor negociere a clienţilor

ameninţarea produselor de substituţie

1. Analiza rivalităţii între firmele existente în cadrul sectorului de activitate. Concurenţa este mai intensă atunci când: - în domeniu operează concurenţi numeroşi, care au forţe concurenţiale sensibil egale – nu există un lider – şi ocupă poziţii solide; - se înregistreză un ritm scăzut de dezvoltare a sectorului de activitate – un domeniu aflat în creştere este mai puţin stresant; - costurile fixe ocupă o pondere însemnată în structura costurilor specifică domeniului – capa- cităţi de producţie şi logistică mari, care impun investiţii deosebite ce pot fi recuperate doar prin volume mari de producţie şi cote de piaţă ridicate; - se înregistrează costuri ridicate de stocare a produselor – apare tendinţa de reducere a stocuri- lorprin practicarea unor preţuri de vânzare scăzute, ceea ce intensifică, concurenţa bazată pe preţuri; - există o diferenţiere slabă a produselor oferite de concurenţi – atributele de diferenţiere nu reprezintă un criteriu important pentru opţiunea de cumpărare a clienţilor, aceştia putând să migreze uşor de la un producător la altul; - existenţa unor bariere mari de ieşire din sector, ceea ce nu permite slăbirea presiunii concu- renţiale prin părăsirea sectorului de activitate în caz de declin;

- existenţa la producători a unor capacităţi de producţie excedentare, care stimulează producţii- le în creştere şi mărirea cotelor de piaţă; - înregistrarea unor mize strategice importante, cum sunt cele de repoziţionare pe un domeniu profitabil, de cucerire a unor segmente potenţiale de piaţă, de fuziuni şi achiziţii cu efecte estimate favorabile Aceste condiţii determină declanşarea frecventă a unor “războaie” de preţuri şi de publicitate, necesitatea aplicării de strategii de diversificare şi înnoire a produselor oferite şi creşterea costului concurenţei.

2. Analiza intrărilor de noi competitori în cadrul domeniului de activitate sub raportul gradului de ameninţare pe care îl prezintă acestea. Un domeniu nu este atractiv dacă în viitor pot pătrunde uşor în el noi concurenţi, care vor aduce capacităţi de producţie şi resurse suplimentare şi care vor lupta pentru creşterea cotei de piaţă şi împărţirea profiturilor. Intrarea în sector va fi uşurată dacă barierele de intrare şi tendinţa spre relaţii concurenţiale între competitorii existenţi sunt mai puţin evidente sau reduse. O aprofundare a analizei presupune studierea corelată a intrărilor şi ieşirilor potenţiale din cadrul domeniului de activitate, sub raportul nivelului barierelor existente în ambele cazuri. Astfel: - dacă ambele bariere – de intrare şi de ieşire – sunt mici, veniturile sunt stabile, dar mici pentru că firmele intră şi părăsesc uşor, fără restricţii sectorul respectiv, există un risc ridicat sub raportul gradului de concurenţă; - dacă barierele de intrare sunt mici, iar cele de ieşire mari, firmele intră uşor atunci când conjunctura este favorabilă, dar ies greu, în aceste condiţii, oferta de produse depăşeşte capacitatea de absorbţie a pieţii, reducându-se nivelul profiturilor pentru toţi competitorii; - cel mai bun şi atractiv sector este acela în care barierele de intrare sunt înalte, iar cele de ieşire sunt mici; astfel, se intră greu şi se părăseşte uşor domeniul în caz de recesiune; - dacă ambele bariere sunt înalte, potenţialul de profit este ridicat, dar prezintă un risc mare deoarece este îngreunată ieşirea din sector atunci când ritmul de creştere a activităţii şi posibilităţile de obţinere de profituri devin stabile sau chiar încep să scadă.

3. Analiza gradului de ameninţare a unor produse de substituţie. Un domeniu nu este atractiv dacă se caracterizează prin existenţa unor înlocuitori actuali sau potenţiali ai produselor. Ei determină formarea unor “plafoane” ale preţurilor ce pot fi obţinute ca urmare a faptului că o parte din cererea existentă migrează spre produsele substituente. Firma trebuie să urmărească în permanenţă evoluţia preţurilor la produsele înlocuitoare. O scădere a acestora de- termină o diminuare a cererii şi, în funcţie de aceasta, a preţului şi profitului pentru produsele substi- tuite ( de bază ).

4. Analiza capacităţii de negociere a clienţilor Un domeniu de activitate nu este atractiv atunci când clienţii au o putere de negociere mare. Ei vor încerca să obţină preţuri de vânzare cât mai mici, produse de calitate superioară cu servicii post-vânzare şi facilităţi comerciale deosebite. Aceasta determină o concurenţă puternică în cadrul sectorului şi scăderea profitabilităţii. Puterea de negociere a clienţilor este mai mare atunci când: - se orientează mai bine; - cumpără cantităţi importante în raport cu vânzările producătorului; - produsele cumpărate deţin o pondere însemnată în valoarea totală a cheltuielilor clientului; - produsele oferite sunt standardizate sau slab diferenţiate; - costurile de transfer la schimbarea furnizorilor sunt mici; - oferta de produse pe piaţă este mai mare decât cererea existentă; - produsul cumpărat nu este prea important pentru client, acesta putând să renunţe uşor la el; - producătorii sunt sensibili la preţ datorită marjelor unitare de profit mici.

Pentru a se apăra, producătorii pot alege pe acei clienţi care au cea mai mică putere de nego- ciere sau de schimbare a furnizorilor. Sau, ei pot oferi produse cu caracteristici superioare, pe care clienţii nu le pot refuza prea uşor.

5. Analiza capacităţii de negociere a furnizorilor. Un domeniu nu este atractiv dacă furnizorii firmei au posibilitatea de a creşte preţurile resur- selor oferite şi de a reduce cantitatea livrată. Puterea de negociere a furnizorilor este mai mare atunci când: - nu există produse înlocuitoare; - produsul oferit de furnizor este important pentru client; - costurile de schimbare a furnizorului sunt ridicate; - produsele oferite de furnizor au un grad mare de diferenţiere; - sunt bine organizaţi; - există un număr redus de furnizori; Cel mai bun mod de apărare pentru cumpărători constă în stabilirea unor relaţii de durată re- ciproc avantajoase cu furnizorii sau utilizarea unor surse multiple de aprovizionare.

Michael Porter propune trei tipuri generice de strategii economice: 1. Strategia celor mai mici costuri ( de dominare prin costuri ). Activitatea este îndreptată către obţinerea celor mai scăzute costuri de producţie şi de distri- buţie, astfel încât preţurile produselor comercializate să se situeze sub cele ale concurenţei şi să asigure câştigarea unei cote cât mai mari de piaţă. Această strategie se bazează pe curba de experien- ţă. Întreprinderea care aplică o astfel de strategie trebuie să deţină un potenţial tehnologic, de pro- ducţie, de aprovizionare şi logistic ridicat. Aceasta presupune investiţii foarte mari pentru echipa- mente de producţie moderne, o politică comercială şi de distribuţie agresivă, care să permită obţine- rea unei părţi mari de piaţă. Presupune şi acumularea de experienţă prin creşterea producţiei cumu- late, în vederea reducerii costurilor de producţie, îmbunătăţirea continuă a organizării producţiei, un sistem de distribuţie puţin costisitor şi un control riguros al cheltuielilor indirecte. Întreprinderea nu are nevoie de capacităţi de marketing deosebite. Se aplică un marketing de masă, bazat pe produce- rea, distribuirea şi comercilizarea pe scară largă a unui produs în încercarea de a atrage toate catego- riile de utilizatori. Această strategie cere descoperirea şi exploatarea tuturor surselor posibile de avantaj competitiv de cost, ca de exemplu: folosirea în exclusivitate a tehnologiei de fabricaţie, acces preferenţial la sursele de materii prime etc, şi evitarea unor caracteristici ale produsului prea costisi- toare, care nu sunt neapărat necesare clientelei. O astfel de strategie este avantajoasă deoarece apără întreprinderea care o aplică împotriva: - agresiunii concurenţilor – deţinerea avantajului de cost îi permite obţinerea unei marje unitare de profit ridicate; - clienţilor puternici – aceştia îşi pot exercita puterea numai dacă reuşesc să găsească concuren- ţi ai firmei care să propună preţuri de vânzare mai joase; - furnizorilor puternici – poate face faţă unor preţuri mai ridicate ale materiilor prime, resurse-lor energetice şi utilajelor achiziţionate. Riscurile strategiei de dominare prin costuri: - progresul tehnologic, care anihilează efectul investiţiilor trecute şi acumularea de experienţă; - concentrarea puternică asupra reducerii costurilor, ceea ce afectează capacitatea şi preocupa- rea de asimilare în fabricaţie a unor produse noi şi de sesizare a schimbărilor pe piaţă; - apariţia altor firme cu costuri ale produselor mai scăzute, ceea ce reprezintă un pericol major pentru întreprinderea care şi-a orientat toate preocupările spre realizarea unor costuri reduse; - manevrele concurenţilor, care prin adoptarea unei politici de diferenţiere reuşesc să segmen- teze sectorul în care operează ( ex. Yamaha, Honda ); - inflaţia, care erodează capacitatea firmei de a se impune pe piaţă prin preţuri mici.

2. Strategia de diferenţiere. Firma vizează crearea unui avantaj deosebit, pe baza unui factor unic care să fie resimţit la nivelul întregului domeniu şi apreciat de o mare parte a clienţilor, astfel încât ei sunt dispuşi să ofere o primă de preţ pentru a profita de acest avantaj. În acest sens, firma se va concentra asupra obţinerii unei performanţe superioare, care îi asigură poziţia de lider în sector, în ceea ce priveşte unul din următoarele atribute: calitatea produselor oferite, serviciile post-vânzare şi facilităţile propuse clienţi- lor, tehnologia folosită, originalitatea produsului, respectarea termenelor de livrare, capacitatea de adaptare la schimbările mediului şi la exigenţele clienţilor etc. Folosirea acestei strategii necesită intuiţie şi creativitate, capacităţi sporite în ceea ce priveşte valorificarea punctelor forte de care dis- pune firma respectivă comparativ cu concurenţii săi. Ea nu este posibilă decât atunci când caracte- risticile produsului, altele decât cele care răspund nevoii de bază, pentru care a fost creat, sau atribu- tele care îi asigură firmei poziţia de lider sunt determinante în decizia de cumpărare a clienţilor. Strategia se adaptează cel mai bine la produsele descoperite sau de reputaţie. Întreprinderea are nevoie de capacităţi de marketing deosebite care să-i permită identificarea şi înţelegerea cerinţelor individuale ale clienţilor şi elementelor de diferenţiere faţă de concurenţi, precum şi stbilirea posibi- lităţilor de satisfacere a acestora. Se aplică un marketing ţintă, bazat pe diferenţierea categoriilor de cumpărători şi crearea de produse şi mixuri de marketing corespunzătoare fiecărei pieţe ţintă. O astfel de strategie este avantajoasă deoarece protejează întreprinderea care o aplică de: - concurenţi – ca urmare a slabei sensibiltăţi a clienţilor la variabila preţ şi a fidelităţii lor faţă de marcă; - puterea furnizorilor – marjele unitare de profit ridicate îi acordă o protecţie asupra creşterii preţurilor la materiile prime; - riscul produselor de substituţie, care este scăzut; - pericolul unor noi intrări în sector, care este scăzut. Riscurile strategiei de diferenţiere: - nu permite obţinerea unei părţi de piaţă ridicate; - pericolul de imitare este mare – în aceste condiţii întreprinderea care aplică o astfel de stra- tegie trebuie să fie capabilă să ofere regulat caracteristici noi produselor pentru a contracara imitarea; - banalizarea produsului ca urmare a ciclului de viaţă al acestuia, ceea ce anihilează efectul strategiei de diferenţiere.

3. Strategia de concentrare. Constă în concentrarea firmei asupra unui segment îngust al pieţei – nişă ( un grup de clienţi, un tip de produs comercializat, o zonă geografică etc. ) şi ocuparea pe acest segment a unei poziţii de neînlocuit. Cunoscând foarte bine nevoile specifice ale acestui segment, firma va opta fie pentru o strategie de dominare prin costuri fie pentru o strategie de dominare prin diferenţiere. În primul caz, firma se specializează pe o clientelă particulară căutând să obţină un avantaj concurenţial de cost. Pe o piaţă unde produsele sunt vândute în cantităţi mari, există un loc pentru o firmă capabilă să-şi asigure un avantaj concurenţial prin vânzări în cantităţi mici unor clienţi marginali. Aceasta este posibil întrucât pentru cantităţi mici, costul mediu al firmei mici este mai mic decât costul mediu al firmei mari ( figura de mai jos )

cost mediu

costul mediu al firmei mici

costul mediu al firmei mari cant. cant. mici cant. mari

O astfel de firmă nu se va putea dezvolta prin mărirea capacităţii de producţie, şi numai prin deschiderea de noi sucursale dispersate geografic şi specializate în vânzări de cantităţi mici. În cel de-al doilea caz, firma va selecta o clientelă exigentă sub raportul atributelor de dife- renţiere: calitate, servicii post-vânzare, tehnologie folosită etc. Aceasta deoarece în cazul unei pro- ducţii de masă şi serie mare, există întotdeauna un segment de piaţă pe care poate opera o firmă care doreşte să evite producţia standardizată şi să ofere produse mai sofisticate, care asigură o imagine particulară proprietarilor lor ( de ex. automobile Rolls Royce, Mercedes ). Pentru aceasta firma va pretinde clienţilor săi un adaos la preţ care să depăşească costurile suplimentare pentru asigurarea caracteristicilor de diferenţiere conferite produselor. Deci, firma va alege o strategie de dominare prin costuri pe o piaţă oreintată spre atribute de diferenţiere şi o strategie de dominare prin diferenţiere pe o piaţă orientată către costuri reduse ale produselor oferite. Elementul esenţial al strategiei de concentrare constă în identificarea nişei pe care poate ope- ra firma cu succes şi în cunoaşterea clienţilor ţintă. O astfel de strategie poate fi folosită cel mai bine de firma care doreşte să intre pe o piaţă. Orice construcţie strategică trebuie să aibă la bază una din cele trei orientări. Pe baza acesteia firma va adopta un anumit tip de comportament faţă de concurenţi, adaptat condiţiilor specifice de mediu şi potenţial intern, elaborând o strategie particulară cu elemente de originalitate. Abordarea lui M. Porter evită comportamentele tip, care riscă să devină disfuncţionale prin banalizare ( ca urmare a faptului că toate firmele le utilizează ). Prin aceasta ea este superioară mo- delelor bazate pe portofoliu de activităţi.

-----------------------

Noi potenţiali

intraţi în sector

Concurenţii din sector

- rivalitatea între concurenţii existenţi

Clienţi

Furnizori

Produse de

substituţie

Similar Documents

Premium Essay

Economics Project

... BA0130005 SUPERVISOR’S CERTIFICATE This is to certify that the Project Report entitled: ‘PRIVATE SECTOR IN INDIA: BOON OR BANE’ submitted to the Tamil Nadu National Law School in partial fulfilment of the requirements for B.A. LL.B (Hons.), third semester is an original and bona-fide research work carried out by Akash Gupta under my supervision and guidance. No part of this study has been submitted to any University for the award of any Degree or Diploma whatsoever. ______________________ (Mr.Yuvraj) ------------------------------------------------- Preface This project is intended to carry out an extensive research on the topic “PRIVATE SECTOR IN INDIA: BOON OR BANE” by the supervisor. The research and analysis conducted by the researchers are bona-fide and purely for academic purposes. Every effort is made to keep the project error free. We would gratefully acknowledge the suggestions to improve the project to make it more useful. ACKNOWLEDGEMENTS On the successful completion of this project, we would like to thank our respected mentor, our Economics Lecturer, Mr. Yuvraj, who despite all of his pre-occupations, provided us all the assistance we needed for the accomplishment of this project and guided us while we tread on the tenebrous boulevard of ignorance. Had it not been for her support we wouldn’t be able to grasp the...

Words: 13575 - Pages: 55

Premium Essay

Economics Final Project

...This has been a very interesting semester. We have discussed many phases of economics from both a micro and a macro perspective. My hope for each of you is that you are able to capture concepts from this experience that will assist you with developing a solid personal economic plan and also that you now have an appreciation for the economic drivers as they impact both your personal and professional lives. With this having been said; your final project will address the following areas: The personal financial budget ( Where is the money) List some very clear financial goals for yourself (… they should be S.M.A.R.T.) Create a personal budget (spreadsheet) Pay your self first Set an amount for your emergency savings Set an amount for your savings Set an amount to invest monthly Now set up your lifestyle Determine if you have access to a company 401K account. If so how will you leverage this opportunity? List all of your debt, pending debt… create a plan to pay this off Discuss your plan with all family members, partners who share in your finances Define for yourself the DOW, bonds, mutual funds, certificates of deposit… With regard to a mutual fund; what is a prospectus? The time management budget ( Rule of 168) Create a time management budget. Are you making the best use of your time? How might you make adjustments which will have a positive impact on your goals? Upon graduation how might you leverage the time that you gain back The 4 Quadrant...

Words: 579 - Pages: 3

Free Essay

Economic Project Paper

...Economic Project Paper Abstract Firms experiencing or anticipating substantial workforce expansion face increasing pressure to accurately project the costs associated with human asset investments and potential future layoff requirements. With that in mind, the decision whether to take on temporary workers in lieu of hiring permanent employees is a decision that involves significant risk. However, real options theory offers managers the ability to consider irreversibility and to make workforce investment decisions under conditions of minimum uncertainty and maximum flexibility. We present real options theory within our organization analyzing both sides temporary and permanent hiring to yield maximum profit considering implicit and explicit factors and economic risks. Introduction The cost of production, inventory and sells means money expenses incurred by a firm on production of a commodity but in economics sum of explicit costs and implicit costs constitutes total cost of production of a commodity. We have seen that human are satisfied by way of goods and services which are sold by firms, respectfully. For selling a commodity, a firm requires factor inputs and non factor inputs. The money spent by the firm on both factor inputs and non factor inputs is called money cost. In economics money expenses alone do not provide a solid result in increased profits. As we examine the cost and benefit of selling our paper products in relation to increase stuff by way of temporary or permanent...

Words: 2654 - Pages: 11

Premium Essay

Economics Project 1 Paper

...Business Economics Project Paper 1 January 2011 1) Everyone’s Gasoline Problem Gasoline prices in Chicago have risen from $2.64 to $2.92 between September 2009 and September 2010(2) with a series of price changes in between. Prices change for a number of economic reasons. One such reason is supply and demand. Gas prices rise after 9/11 and after the start of the war with Iraq, it seems to rise when there is any major crises. Supply and demand plays a major part in the fluctuation of gasoline prices. The price of crude oil can and does influence the supply and price of gasoline. When the price of oil rises, the cost of supplying gasoline increases for petrol suppliers, reducing the quantity of crude oil demanded in gasoline production and potentially reducing the supply of gasoline. So its expected that a rise in the price of crude oil to lead to a rise in the price of gasoline. Even when crude oil prices are stable, gasoline prices can fluctuate because of reasons such as the season and local retail station competition. Additionally, gasoline prices can change rapidly due to crude oil supply disruptions stemming from world events, or domestic problems such as refinery or pipeline outages.(3) Crude oil prices are determined by worldwide supply and demand, with significant influence by the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC). OPEC has tried to keep world oil prices at its target level by setting an upper production limit on its members.(3) also increase...

Words: 1124 - Pages: 5

Premium Essay

Micro Economics Project: No Graphs Are Available.

...Date: 7-30-2012 To: Victor From: Subject: Project Part 1 Voter Victor. The United States is said to have a mixed economy. This is because of privately owned businesses and government both plays important roles. The American free enterprise system is based solely on private ownership. The American economy is indeed a consumer based and a capital based economy. A mixed economy is an economic system in which both the state and the private sector direct the economy, reflecting the characteristics of both market and planned economies. Most mixed economies can be described as market economies with strong regulatory oversight. Because the United States economy is driven by perhaps the best example of a consumer-based society and a capital-driven citizenry, it is important to understand and interpret what role the US government plays in the operations of our economy. Historically, the degree to which the government has played a role in the economic structure of the country has defined the large differences in the outlook and well-being of the citizens of the United States. Whether this meant the institution of greater social programs and economic safety-nets under FDR's "New Deal," or the lessening of governmental influence in the capitalist days of Reaganomics, the role of the US government in the acquisition and redistribution of money in society is central to understanding the relationship between resources and the citizenry. (Parry, 2012) In today's society the United States...

Words: 1654 - Pages: 7

Premium Essay

Economics Project Part 1

...Project Part 1 Matthew Gist ITT Microeconomics ES2550 Roger Lignugaris April 19, 2015 Project Part 1 A. Does the United States have a comparative advantage in wingdings? Explain. It is cheaper to import wingdings than it is to produce them. If the US had a comparative advantage in wingdings, we would export them. Comparative advantage is that the countries with a comparative advantage in a certain good will specialize in and export that good. B. Discuss the effect of the tariff on the number of imports. The tariff decreases the import from 20 at the world price to 6 after the tariff.   The price increases from $6 to $8 for someone to buy a wingding in the US, which means the quantity demanded domestically is now 18 and the quantity supplied domestically is 12, which is only a shortage of 6 units that needs to be supplied. C. How did the imposition of the tariff change consumer surplus? The tariff decreased consumer surplus by the area with height 8-6 and base y = 26 and base z= 18. The area of this can be calculated by splitting the area into a rectangle and a triangle. The rectangle has an area of (8-6)x18=36 and the triangle has an area of (1/2)x(26-18)x2=8. Adding the two the consumer surplus went down by 44. D. How did the imposition of the tariff change producer surplus? Producer surplus increased after the tariff, by the area with height 8-6 and base y=6 and base z=12. The area of a trapezoid is just [(b1+b2)/2]xh, which is [(6+12)/2]x(8-6)=[18/2]x2=18...

Words: 396 - Pages: 2

Premium Essay

Economic Policy - School Project

...The Extension of Healthcare Centers: Act of 2016 A Performance Task submitted To the faculty of Saint Theresa’s College In partial fulfillment of the requirements In Araling Panlipunan Grade 10 Submitted by: #6 CATIGBE, Chiara #17 MASABA, Marie Christine #21 MONTEHERMOSO, Risha #28 SEVILLA, Johanesse M. #32 VERCIDE, Jeryl Kyra January 8, 2016 PART I OVERVIEW OF THE LAW Based on data that The state has gathered from the International Diabetes Federation, last 2010 there were about 309,000 deaths related to non-communicable chronic diseases, including diabetes. There are many complications for diabetes and one of those are amputation, stroke, blindness and end-stage kidney failure wherein because of these diabetes-related complications for every 10 seconds, one person dies. Based from what The state has read from articles, this year alone, diabetes will cause over four million deaths worldwide. The number of diabetic patients by the year 2030, is estimated to rise to about 438 million, an inflation of over 50 percent in 20 years. Based from a news article, heart attack, stroke and cancer remain the top causes of death among Filipinos, a health official said. Furthermore, based on the data gathered by DOH last 2009 in the Philippine Cancer Society, and last 2010 in the World Health Organization, nine people are diagnosed with cancer every hour, 61 people die of diabetes every day; five people die of respiratory disease (including tuberculosis) every...

Words: 2251 - Pages: 10

Premium Essay

Economics Project

...INTRODUCTION I choose situation A in which I am to advice Jenny my niece about the choices of her future. She wants to be a doctor and I will conduct the economic analysis of the choice she made. To make the decision, I read “Fewer Physicians Move, a Sign of Career Caution” Hubbard( 2013) which is about a survey published by New York Times about 253,000 medical offices. The SK& A conducts a research on around 664,000 physicians on the move rate of doctors and it publishes the reports to be used by pharmaceutical and medical equipment organizations. According to the report, in 2008, the move rate was 18.2%, 15% in 2009, and 12.4% in 2010. This shows a steady decline in the subsequent years. The decline in moving rate and low retirement rate is ascertained to be due to financial stress, the unfavorable medical environment and the rigid licensure laws among others. OVERVIEW The potential competitors to physician’s career in the healthcare industry are dentists, nurse practitioners, and pharmacists among others. However there are no substitutes for physicians services. The potential competitors to the doctors are the insurers because they determine which doctors the patients choose from. Physicians operate in a monopolistic market because they are the only sellers of medical services. Nurse practitioners cannot even offer the same services the doctors do offer. There are no substitutes to the services offered by physicians. Physicians have strong bargaining position. The...

Words: 1732 - Pages: 7

Premium Essay

Economics Course Project

...Anthony Ceniccola Business Economics (GM545) March, 2012 Cynic710@gmail.com Exercise 1 Problem 1: Everyone’s Gasoline Problem Fluctuation at the gas pump is universally understood and expected as of late, but the true meaning behind such fluctuation is still confusing. Through research I have concluded a number of factors play a role in determining the gas price and its fluctuation. Of those factors supply and demand plays a huge role. Naturally, demand for fuel will rise as the population continues to grow both nationally and internationally, the equilibrium of fuel as a product shifts as demand outweighs supplies, leading to a price increase. Also understood is the supply aspect of fuel and that factors it faces, such as failure in the distribution networks (Forbes) or lack of supplies. A good example would be hurricane Katrina, and the failure to accept and distribute supplies. When Katrina hit I was living in South Florida attending college, and I recall gasoline station owners turning customers away simply because there was no product to sell. The domino effect from this was very crippling to the core of how our country runs, as supplies from other markets could not be delivered due to empty-tanked trucks, people were not able to get to work or school and public transportation came to a halt. The equilibrium shift from the gas crisis was unique because of its effect on other markets and the monopoly it holds over the population...

Words: 906 - Pages: 4

Premium Essay

Economics 391 Project

...II. Data Description The price of the varying houses ranged from $71,000 to $131,000 with a mean of $100,146.32. The standard error of the price of the homes was $13,298.79. These measurements were measured while observing 150 different homes throughout the course of the study. Several variables were thought to affect the price of a home; these included the location, size of the house, size of the lot, size of the garage, age of the house, number of bedrooms and bathrooms, the number of floors in the house, and exterior siding of the house. The size of a house directly corresponds to the price of a home. In the sample population the houses ranged from 945 to 3202 square feet with a mean of 1581.82 square feet and a standard error of 29.33599 measured in feet squared. Also, the lot size of each house was taken into account for the model. The population’s lot size had a mean and standard error of 303.8133 square feet and 145.9674 square feet respectively. This was a direct result of the range of data—0 to 701 square feet. Another important selling point in a house is the number of rooms specifically bedrooms and bathrooms. In the sample population a mean number of bedrooms were found to be 3.06 with a standard error of .041483 on a range of 2 to 5 bedrooms. In terms of bathrooms, the average amount of bathrooms for each house in the population was found to be 2.17. The lowest number of bathrooms found any of the houses was 1, and the highest 3.5. Age of each...

Words: 2335 - Pages: 10

Premium Essay

International Economics Project

...Proyecto Final Economía Internacional II Profesor Carlos Ernesto Urrutia Nelly Silva, 000xxxxxx Diego González, 000131755 I. Introducción A partir de la expropiación petrolera que se llevó a cabo en México en 1938, el petróleo se convirtió en un pilar de la economía mexicana y en uno de los principales conductores del crecimiento económico. La decisión tomada por el presidente Lázaro Cárdenas surgió de la necesidad de restaurar la confianza de los inversionistas, pues el gobierno estaba tomando control de uno de los sectores más importantes de la economía: el energético. La historia de la influencia del petróleo crudo al crecimiento económico de México a partir de la expropiación petrolera se puede dividir en dos etapas: antes y después del final del periodo de crecimiento conocido como “desarrollo estabilizador”, cuya principal característica fue su baja inflación. La principal diferencia entre estas dos etapas radica en el tamaño de la contribución del crudo mexicano a las variables macroeconómicas; durante la primera, la proporción de ingresos federales que provenían de impuestos petroleros siempre fue menor a 10%, adicionalmente, del total de ventas de petróleo crudo, la gran mayoría eran ventas hacia el interior del país (resultado de la política de sustitución de importaciones). Por el contrario, la segunda etapa se vio caracterizada por una gran proporción de ingresos federales provenientes de ingresos petroleros (siempre mayor a 25% a partir de 1983) y por...

Words: 1121 - Pages: 5

Premium Essay

Economics Project India Ahead

...educational standards, And increase the quality and quantity of its universities. >India needs to boost agricultural productivity, improve its infrastructure And environmental quality. >Delivery of all these would ensure strong, persistent, medium to long-term Growth, allowing India to reach its amazing potential. In this project, we outline ten crucial steps that we believe India must take in order to achieve its full potential. In our latest brics analysis, India scores below the Other three BRIC nations, and is currently ranked 110 out of a set of 181 Countries. If India were able to undertake the necessary reforms, it could raise its growth potential by as much as 2.8% per annum, placing it in a very strong position to deliver the impressive growth. We highlight the ten key areas where reform is needed. In a way these are the covered ones, we consider them to be the most crucial: 1. Improve governance. Without better governance, delivery systems and effective implementation, India will find it difficult to educate its citizens, build its infrastructure, increase agricultural productivity and ensure that the fruits of economic growth are well established. 2. Raise educational achievement. Among more micro factors, raising India’s educational achievement is a major requirement to help achieve the nation’s potential. According to our basic...

Words: 4202 - Pages: 17

Premium Essay

Economics Project (Stock Marcket)

...suite of applications and Web services, and PC hardware products. Its Server and Tools division provides Windows Server operating systems, Windows Azure; Microsoft SQL Server, SQL Azure, Windows Intune, Windows Embedded, Visual Studio, Silverlight, system center products, Microsoft consulting services, and Premier product support services. This division also offers cloud-based services; and training and certification to developers and information technology professionals, as well as builds standalone and software development lifecycle tools for software architects, developers, testers, and project managers. The company’s Online Services division provides online information and content, including Bing, MSN, adCenter, and Atlas online tools for advertisers. Its Microsoft Business division offers Microsoft office, Microsoft Exchange, Microsoft SharePoint, Microsoft Lync, Microsoft Office project and office Visio, and Microsoft Dynamics ERP and CRM, as well as Microsoft Office Web Apps and Microsoft Office 365, which are online service offerings. The company’s Entertainment and Devices Division segment provides Xbox 360 entertainment platform, which includes the Xbox 360 gaming and entertainment console, Kinect for Xbox 360, Xbox 360 video games, and Xbox 360 accessories; Xbox LIVE; Skype; and Windows Phone. Microsoft Corporation markets and distributes its products and services primarily through original equipment manufacturers, distributors, and resellers, as well as through online...

Words: 843 - Pages: 4

Premium Essay

Business Economics Project 1

...1. Everyone’s Gasoline Problem. United States consumers have experienced some dramatic increases and wide fluctuations in gasoline prices over the past several years (Federal Trade Commission 2005 Report). This Fluctuating gasoline price is as a result of several factors. It is reported that the price of crude oil which is gasoline’s primary ingredient has a massive influence on fluctuating gasoline prices. It is believed that about 50% of the cost of gasoline is influenced by the cost of crude oil. Crude oil is a commodity traded in the open market. If crude oil price rises, then there will be an increase in the price of gasoline and vice versa. Gasoline prices are subject to the ordinary forces of supply and demand. If there is a continuous reduction in demand, gasoline prices will significantly drop and if there is a continuous increase in demand for gasoline then prices will obviously rise. Therefore, gasoline prices rise if it costs more to produce and supply gasoline or if consumers are willing to purchase gasoline at the current price – that is when demand is greater than supply. On the other hand, prices for gasoline will fall if consumers are willing to buy less gasoline at the current price- that is when supply is greater than demand. (Federal Trade Commission 2005 Report). There are other factors that influence the price of gasoline like political unrests such as recent ones in the Middle East. Refinery breakdown can temporarily spike...

Words: 980 - Pages: 4

Premium Essay

Economics Project on Soda Consumption 204

...“Fat” Tax On Pop Soda Analysis Economic Analysis of the impact of policy Course: Microeconomic Theories (Eco204) The Group of Eight (Canada, France, Germany, Italy, Japan, Russia, the UK and the US) generated almost $291 billion in soft drinks sales in 2010, according to Market Line. Pop soda has been such an important good in people’s everyday life and it generates huge revenue for the whole economy. It is reasonable to believe that the government’s new proposal of imposing a 1% “fat” tax on pop soda sold in the market will lead to some remarkable effects on both the supermarkets and consumers. In my opinion, the “fat” tax proposal is not a good choice for the government. By doing calculations and analysis based on current market demand, we can get the current revenue-maximizing average price per ounce of soda sold per week in the supermarket chain, the optimal quantity and the maximum revenue. They are 0.017 dollars, 29469 ounces, and 502.05 dollars respectively. However, after the 1% “fat” tax, the situation changes. First of all, no matter who is paying the tax, whether the consumers or the suppliers, prices will be driven up. If consumers are the ones to pay for it, the tax amount will be added directly to the soda prices, and if it is the other way around the amount will be indirectly reflected on the soda prices. Secondly, since pop soda is reasonably considered to have many substitutes, for instance water, tea, coffee etc., its increasing price will lead to...

Words: 679 - Pages: 3