Free Essay

Protectia Civila

In:

Submitted By Alex759
Words 3935
Pages 16
Protecția civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate în România potrivit legii nr. 481/2004, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturarii operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.
Primul ajutor medical in caz de situatii exceptionale si accidente. Criterii generale
Accidentele pot aparea oriunde. Acasa, pe strada, in caz de avarii si calamitati. Deseori moartea traumatului survine nu din cauza gravitatii traumatizmului, ci din lipsa cunostintelor elementare de acordare a primului ajutor medical a celor din jur, rudelor, cunoscutilor sau prietenilor.
Principiile generale de acordare a primului ajutor medical.
Este un complex de cele mai simple proceduri medicale efectuate la locul accidentului, sub forma de autoajutor, sau ajutor reciproc, la fel de participantii la procesele de salvare cu folosirea echipamentului standard si celui improvizat.
Scopul principal este salvarea vietii omului, eliminarea factorului de agresiune si evacuarea rapida sinistratului din zona afectata.
Termenul optimal de acordare a primului ajutor medical e pina la 30 min., dupa primirea traumei, si pina la 10 min. in caz de otravire.
In caz de oprire a respiratiei acest termen se scurteaza pina la 5-10 minute.
Importanta factorului de timp se caracterizeaza prin acea ca: pacientii carora li sa acordat primul ajutor medical in primele 30 de min. dupa traumatizm, complicatiile posttraumatice se micsoreaza in jumatate in comparatie cu traumatii carora li sa acordat ajutor dupa acest termen.
Lipsa ajutorului medical timp de 1 ora dupa traumatizm mareste numarul de cazuri de deces la pacientii grav afectati cu 30 %; pina la 3 ore cu 60%; pina la 6 ore cu 90%. Timpul din momentul traumatizmului pina la acordarea primului ajutor trebuie maximal scurtat.
Primordial este necesar de eliminat factorul agresiv: de a evacua sinistratul de sub darimaturi, din apa, de scos din incapere arzinda sau din zona afectata de substante otravitoare, de scos din automobil etc. este necesar de a aprecia repede si corect starea sinistratului. In timpul examinarii este necesar de apreciat este viu sau mort, apoi de determinat gradul de traumatizare, continua hemoragia sau nu.
Primul ajutor in caz de hemoragie
Hemoragie – este numita scurgerea singelui din vasele sangvine la lezarea integritatii peretilor lor. In dependenta de ce vas este afectat diferenciem hemoragia: arteriala, venoasa, capilara si mixta.
In caz de hemoragie externa, sangele se revarsa in mediul extern. In caz de hemoragie interna – se revarsa in cavitatile organismului. Hemoragia arteriala se caracterizeaza prin sange de culoare rosu aprins, pulsativ, in ritmul batailor cardiace. Hemoragia venoasa – sangele are o culoare visinie intunecata, se prelinge lent, fara semne de stopare desinestatatoare. In caz de hemoragie dintr-o vena magistrala este posibila pulsatia in ritmul respiratiei. In caz de hemoragie capilara sangele se elimina egal de pe toata suprafata plagii.
Primul ajutor in caz de hemoragie depinde de caracterul ei si consta in oprirea provizorie si transportarea sinistratului la cea mai apropiata institutie medicala. In majoritatea cazurilor hemoragia poate fi oprita prin pansament obisnuit sau compresiv. Garoul se aplica numai in caz de hemoragie arteriala masiva, atunci, cind prin alte metode nu este posibila stoparea. In caz de hemoragie masiva, pentru prevenirea pierderii mari de sange, pina la aplicarea garoului sau pansamentului este necesar de fixat artera la locurile prestabilite ale scheletului osos, acolo un de se palpeaza bine pulsul.
Pentru comprimarea arterei brahiale se aplica pumnul in fosa axilara si se strange mina de torace, pentru arterele femurale, se apasa cu pumnul in partea interna a coapsei in treimea superioara. Unele artere pot fi comprimate prin indoirea fixata a membrelor in articulatii.
In caz de hemoragie din treimea inferioara a bratului, antebratului sau manii propriu-zis:
 in fosa axilara se aplica o turunda din vata
 bratul se bandajeaza strans de cutia toracica, in asa mod turunda va comprima artera humerala si va opri hemerogina In caz de hemoragie din antebrat sau mina propriu-zisa:
 in fosa axilara se aplica o turunda din vata
 antebratul se bandajeaza strans in flexie completa, in asa mod turunda va comprima artera humerala si va opri hemoragia. In caz de hemoragie din treimea superioara a bratului sau fosa axilara:

 In fosa axilara se aplica o turunda din vata
 Se indoaie minile in articulatiile cotului si se dau dupa spate
 Se fixeaza minile dupa spate cu o curea sau tifon

In caz de hemoragie din treimea inferioara a femurului, gambei sau labei piciorului:
 se culca sinistratul pe spate
 se aplica turunda in fosa poplitee
 se indoaie piciorul in articulatie genunchiului si soldului
 se bandajeaza strans gamba de femur
Tehnica aplicarii garoului
La posibilitate, de dat pozitie ridicata membrului afectat.
La mina garoul se aplica numai mai sus de cot si la picior – numai mai sus de genunchi. Nerespectarea acestei reguli nu garanteaza oprirea hemoragiei.
- Mai superior de plaga, se aplica pe membrul afectat un stergar, basma sau alt material moale
- garoul intins se aplica mai sus de plaga, pe materialul aplicat, in asa mod ca primele 1-2 ture sa opreasca hemoragia
- se fixeaza capatul garoului cu ajutorul clempusului special
- sub garou se pune o hartie cu timpul si data aplicarii lui
- pe plaga se aplica pansament aseptic
- Se controleaza corectitudinea aplicarii garoului:
- hemoragia s-a oprit, pulsatia pe arterele periferice lipseste, pielea devine palida.
- Pe timp friguros (iarna) membrul cu garoul trebuie invelit cu haine calde sau patura.

Retineti ! garoul trebuie de aplicat pe o durata de timp nu mai mare de 1,5 ore pe timp cald si nu mai mare de 1 ora pe timp rece. In caz de aplicare mai indelungata, tesuturile mai jos de garou incep a se necrotiza. Daca este imposibil de transportat sinistratul la o institutie medicala, mai degraba de 1,5 – 2 ore, garoul se va slabi pe citeva minute, pina cind pielea isi va restabili culoarea roza si din nou se strange, putin mai sus sau mai jos de locul precedent.
Greselile de aplicare a garoului
La aplicarea nestrinsa a garoului se comprima numai venele si in rezultat se intensifica hemoragia arteriala.
Aplicarea prea stransa, mai ales pe brat, poate duce la traumatizarea nervilor si paralizia membrului.
Aplicarea direct pe piele, duce peste 40-60 minute la aparitia unor dureri insuportabile. In loc de garoul standard se poate folosi un garou improvizat: curea, basma, tifon, etc.
(vezi desenul.)
Hemoragia in regiunea capului, gatului, toracelui si abdomenului se opresc prin tamponarea plagii si pansament compresiv. In caz de orice hemoragie se da pozitie ridicata regiunii afectate si repaus fizic. La aparitia primelor semne de hemoragie interna (paliditate, racirea extremitatilor, sudoare lipicioasa, intetirea pulsului, ameteli, galagie in urechi, respiratie superficiala si deasa) sinistratul necesita transportare urgenta la institutiile medicale.
Daca este posibil, la regiunea afectata (torace, abdomen, cap) se aplica o punga cu gheata sau apa rece, sinistratul se culca sau i se da o pozitie semisezinda. In nici un caz nu se aplica termoforul !
Ce este cutremurul, cum se formeaza si cum se masoara
Suprafata globului este divizata in placi tectonice. Acestea se misca unele in raport cu altele. Ele plutesc in diverse directii cu viteze diferite pe stratul de roci topite, pe astenosfera si se pot ciocni unele de altele. Cand 2 sau mai multe placi tectonice se intalnesc isi lovesc si isi deformeaza marginile astfel:
1. - se separa, se departeaza unele de altele (margini divergente);
2. - se suprapun (margini convergente);
3. - se ciocnesc unele de altele sau trec una pe langa alta fie una in sus si alta in jos, fie una in stanga si alta in dreapta.
Ce trebuie sa facem in timpul unui cutremur puternic
Aceste recomandari se refera la o multitudine de situatii care se pot regasi in mod frecvent atat intr-o cladire de invatamant cat si in mediul construit inconjurator, pe durata calatoriilor zilnice, sau in locuri publice.Utilizatorii acestor recomandari pot fi deopotriva copiii sau adultii.
– sa ne pastram calmul, sa nu intram in panica, sa-i linistim si pe ceilalti, sa protejam copiii, batranii si femeile, sa nu ne speriem de zgomotele din jur.
– sa prevenim tendintele de a se parasi sala de clasa, de curs, laboratorul, locuinta etc. deoarece durata redusa a fazei seismice initiale va face ca faza puternica a miscarii sa surprinda grupurile de persoane pe scari, in aglomeratie si panica, conducand la accidente nedorite.
– daca ne aflam in fata unei cladiri, sa ramanem departe de aceasta, sa ne ferim de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, care de obicei se pot prabusi in strada.
– daca ne aflam inauntru sa ramanem acolo, departe de ferestre care se pot sparge; sa stam inspre centrul cladirii, langa un perete structural rezistent.
– sa ne protejam sub o grinda, toc de usa solid, birou, masa, iar copiii sub bancile din clasa sau mese, care sunt suficient de rezistente spre a feri de caderea unor lampi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale etc.
– sa ne sprijinim cu palmele pe podea sau sa ne tinem cu mainile de piciorul mesei sau tocul usii, spre a ne asigura stabilitatea.
In lipsa unor astfel de posibilitati de a ne mentine sub soc stabilitatea, ne putem proteja stand la podea langa un perete solid, ghemuit pe genunchi si coate, cu fata in jos: cu palmele impreunate ne protejam capul (ceafa), iar cu antebratele pe lateral, fata.
Profesorii trebuie sa indice elevilor oportunitatea si maniera corecta de a aplica aceste masuri si sa inspire increderea in eficienta autoprotectiei.
– sa inchidem sursele de foc cat putem de repede, iar daca a luat foc ceva, sa intervenim imediat dupa ce a trecut socul puternic.
– daca suntem intr-un atelier, sa aplicam imediat, dupa caz, masurile de protectie specifice locului dvs. de activitate.
– sa nu fugim pe usa, sa nu sarim pe fereastra, sa nu alergam pe scari, sa nu utilizam liftul, dar daca putem sa deschidem usa spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea eventualei evacuari dupa terminarea miscarii seismice si verificarea starii scarilor si a zonei de la iesire, sa evitam aglomeratia.
– sa nu alergati in strada sau pe strada, sa ne deplasam calm spre un loc deschis si sigur, sa ne ferim de versantii de unde pot cadea roci sau de unde pot avea loc alunecari de teren.
– daca seismul ne surprinde in autoturism, sa oprim cat putem de repede intr-un loc deschis, evitand cladirile prea apropiate de strada, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene si stati ianuntru, sa ne ferim de firele de curent electric cazute.
– daca suntem intr-un mijloc de transport in comun sau in tren, sa stam pe locul nostru pana se termina miscarea seismica. Conducatorul trebuie sa opreasca si sa deschida usile, dar nu este indicat sa ne imbulzim la coborare sau sa spargenm ferestrele. In metrou sa ne pastram calmul si sa ascultam recomandarile personalului trenului, daca acesta s-a oprit intre statii in tunel, fara a parasi vagoanele.
– daca ne aflam intr-un loc public cu aglomerari de persoane (teatru, cinematograf, biserica, stadion, sala de sedinte) sa nu alergam catre iesire; imbulzeala produce mai multe victime decat cutremurul, sa stam calm si sa ne linistim vecinii de pe rand.
Ce trebuie sa facem dupa un cutremur puternic
Aceste recomandari privesc actiuni deosebit de importante de revenire la normal dupa impactul seismic prin colaborarea tuturor celor implicati.
Importanta revenirii cat mai rapide la situatia anterioara este subliniata si de necesitatea de a utiliza in unele cazuri spatiile de locuit sau scolile ca centre de prim-ajutor, evacuare-cazare temporara pentru alte persoane, daca exista zone invecinate grav afectate de seism.
- nu trebuie sa plecam imediat din spatiul in care ne aflati, sa acordati mai intai primul ajutor celor afectati de seism, sa calmati persoanele speriate si in special copiii de varsta mai frageda. – sa-i ajutam pe cei raniti sau prinsi sub mobilier, obiecte sau elemente usoare de constructii cazute, sa se degajeze. Atentie! Sa nu miscam ranitii grav (daca nu sunt in pericol imediat de a fi raniti suplimentar din alte cauze), pana la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat; sa-i ajutam pe loc.

– sa-i ajutam pe cei raniti sau prinsi sub mobilier, obiecte sau elemente usoare de constructii cazute, sa se degajeze. Atentie! Sa nu miscam ranitii grav (daca nu sunt in pericol imediat de a fi raniti suplimentar din alte cauze), pana la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat; sa-i ajutam pe loc.
- sa curatam caile de circulatie de cioburi sau substante toxice, chimicale varsate, alimente, etc.
– sa ne ingrijim de siguranta copiilor, bolnavilor, batranilor, sa-i linistim, asigurandu-le imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare sezonului, in vederea unei eventuale evacuari din cladire pentru o anume perioada, de la cateva ore la cateva zile.
– sa nu utilizam telefonul decat pentru apeluri la salvare, pompieri, sau organisme cu insarcinari oficiale, in privinta interventiei post-seismice, in cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele necesare altor actiuni.
– sa ascultam numai anunturile posturilor de radioteleviziune oficiale si recomandarile de actiune imediata ale organismelor in drept.
– sa verificam preliminar starea instalatiilor electrice, de gaz, apa, canal, verificati vizual si starea constructiei in interior.
- In caz de avarii constatate, sa inchidem pe masura posibilitatilor alimentarea locala sau generala si sa anuntam imediat dupa aceea institutia de specialitate pentru interventie. Sa nu utilizam foc deschis pana nu am verificat daca nu sunt scapari de gaze. Sa nu folosim in acest scop chibrituri sau brichete.
– sa parasim calm cladirea numai dupa seism, pentru a permite verificarea cladirii fara a lua cu noi lucruri inutile; sa verificam mai intai scara si drumul spre iesire.
- Pentru orice eventualitate, sa prevenim ranirea provocata de caderea unor tencuieli, caramizi, etc la iesirea din cladire utilizand o casca de protectie sau , in lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geanta, ghiozdan, carti groase, etc.).
– daca la iesire intalnim usi blocate, sa actionam fara panica pentru deblocare. Daca nu reusim, iar acestea au vitraj, sa procedam cu calm la spargerea geamului si curatirea ramei si zonei de cioburi, utilizand un scaun , o vaza, etc.
– sa evitam cladirile grav avariate, cu exceptia unor cazuri de ajutor sau salvare ce trebuie intreprinse cu un minim de masuri de securitate si fara riscuri inutile. Sa evitam sa fim confundati cu raufacatorii patrunsi in astfel de cladiri, sa nu aglomeram zonele calamitate fara rost. Sa ne deplasam intr-un loc deschis si sigur (parc, stadion, etc.).
– sa fim pregatiti psihic si fizic pentru eventualitatea unor socuri ulterioare primei miscari seismice (replici), dar sa fim constienti ca aceasta se petrece in mod natural, cu intensitati variabile, fie in cateva ore, fie peste zile, saptamani sau luni. Numai intr-un numar redus de cazuri socul ulterior este mai puternic decat primul.
Pentru cutremurele de Vrancea, specialistii vor putea aprecia relativ rapid, pe baza inregistrarii miscarii respective, daca energia consumata indica un eveniment puternic de o anumita magnitudine si vom fi informati; este dificil totusi de evaluat probabilistic daca eventuala energie presupus neconsumata se va degaja ulterior brusc sau treptat si in ce succesiune din domeniul timp.
– sa ascultam in primul rand aprecierile specialistilor seismologi romani, buni cunoscatori ai activitatii focarului din Vrancea, care vor fi transmise suficient de repede prin mijloacele de informare in masa nationale si care trebuie considerate ca singurele surse de informare credibile.
In zonele care pot fi afectate de cutremurele locale, se pot uneori produce seisme mai mici de-a lungul unei anumite perioada de timp dupa socul principal, dupa care, de regula, activitatea seismica se reduce.
– dupa parasirea ordonata a cladirii sa cautati sa obtineti informatii corecte despre intensitatea miscarii si efectele sale si sa verificam mai intai afara si apoi cu precautii si in interior, de regula ziua, starea structurii si a altor elemente si obiecte care ar putea provoca raniri prin caderea lor.
- Prezenta unui specialist in structuri de rezistenta de a carui competenta nu ne indoim, poate reduce unele incertitudini in acest context si va poate servi de ghid in analiza vizuala a cladirii si decizia finala de evacuare sau revenire.
– sa ne informam cum trebuie sa procedati pentru inregistrarea in termeni legali a daunelor complete (structurale si nestructurale) produse de cutremur, in vederea despagubirii prin sistemul de asigurari, inclusiv pentru evaluarea de catre specialisti a starii post-seismice a structurii cladirii si operatiunile de proiectare si executie a reparatiei sau consolidarii.
– Nu trebuie sa dam crezare zvonurilor privind eventualitatea unor replici seismice si urmarile lor, sa ascultam posturile de radio si televiziune, sa utilizam doar informatiile si recomandarile transmise oficial, receptionate direct de noi si nu din auzite. Sa dam concursul nostru organizatiilor de interventie post-seismice, la analiza starii constructiilor, si la celelalte activitati, intreprinse de organele in drept.
Experienta cutremurelor precedente a dovedit ca este util sa avem cunostinte necesare supravietuirii pana la interventia echipelor de salvare in cazul unei situatii extreme in care, de exemplu, de a fi surprins sub niste daramaturi, mobilier rasturnat sau intr-o incinta blocata, prin intepenirea usilor sau din alte cauze.
Deblocarea caii de acces se poate incerca numai daca prin aceasta nu se inrautateste situatia (de exemplu prin miscarea daramaturilor sau mobilierului). O varianta clasica de comunicare cu cei din afara, care intotdeauna vor concentra personal specializat si aparate de ascultare ca sa identifice locurile cu persoane blocate, este sa batem la intervale regulate cu un obiect tare in conducte invecinate sau in peretii incintei, iar daca am stabilit controlul verbal, sa furnizam informatiile cerute si sa cerem prim-ajutor necesar.
– La evacuare sa dam prioritate celor raniti sau copiilor, batranilor, femeilor, si ascultati recomandarile salvatorilor.
– Sa nu ne preocupam de durata pana la salvare, deoarece in astfel de conditii, desi timpul pare nesfarsit, corpul uman isi mobilizeaza resurse nebanuite pentru a trece peste o perioada critica. In acest mod se explica durate extreme de rezistenta de sute de ore in conditii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile, inregistrate in tara noastra in 1977 si in mod similar in intreaga lume.
Care este cauza inundatiilor?
Inundatiile au loc in zonele inundabile atunci cand precipitatiile prelungite pe mai multe zile, precipitatiile intense pe o perioada de scurta de timp sau un blocaj de gheata sau moloz provoaca revarsarea unui rau si inundarea zonei inconjuratoare. Zapada in curs de topire se poate uni cu ploaia iarna si la inceputul primaverii furtuni puternice pot provoca ploi torentiale primvara si vara; sau cicloane tropicale pot aduce ploi intense statelor de coasta sau din interior vara si toamna
-
te acasa numai atunci cand autoritatile stabilesc c a este sigur sa faci asta.
Pericolele inundatiilor nu se termina atunci cand apa incepe sa se retraga; pot aparea pericole legate de inundatii in comunitatea ta, despre care poti auzi de la radioul local. •
Stai in afara cladirilor in jurul carora inca mai e ste apa.
Apele deseori slabesc fundatiile, cauzand scufundari, provocand crapaturi in podea si prabuisrea cladirilor.

Nu intra in NICI
-
o cladire (casa, birou sau altele) inainte ca functionarii local i zic ca este sigur sa faci acest lucru
.
Cladirile pot av ea avarii ascunse care le pot face nesigure. Scurgerile de gaze sau avariile la firele electrice sau conductele de apa pot crea probleme in plus.

Anunta conductele sparte autoritatilor specifice.
Cu cat raportezi mai repede potentialele pericole cu atat mai repede se vor inchide conductele. Verifica acum unde trebuie raportate conductele sparte.

Evita fumatul inauntrul ca ladirilor. Fumatul in spatii inchise poate provoca incendii.
Cum sa
-
ti protejezi proprietatea
?

Pastreaza asigurarile, documentele s i alte obiecte valoroase intr
-
u n seif.
S
- ar putea sa ai nevoie de acces rapid si usor la aceste documente.
Pas
teaza
-
le intr
-
un loc sigur care e mai putin probabil sa fie deteriorat in timpul unei inundatii.

Nu construi intr - o zona inundabila, decat daca iti inalti si iti consolidezi casa.
Cateva comunitati nu permit construirea in zone inundabile cunoscute.
Daca nu este nici o restrictie, si construiesti intr
-
o zona inundabila, ia masuri de precautie
,
astfel incat casa sa
-
ti nu fie avariata in timpul inundatiilor.

Pune
-
ti cuptorul, boiler
-
ul si panoul electric la etaj sau in pod daca sun t in zone ale case care pot fi inundate. Astfel vei preveni avarierea lor.
Un boiler functional s
-
ar putea sa fie ce a mai buna sursa de apa proaspata dupa o inundatie.

Instaleaza supape in canal izare, pentru a preveni apa sa intre in tevile casei tale.
In
ultima instanta, atunci cand esti amenintat de inundatii, foloseste dopuri pentru astupa dusuri, cazi sau bazine.

Construieste b ariere, cum ar fi diguri, berme si pereti de inundatii pentru a opri apa sa intre in cladire.
S
- ar putea sa fie necesar sa aveti un permis pentru a construi aceste bariere.
Verifica codurile si ordonantele de constructie locale pentru siguranta.

Sigileaza peretii din subsoluri cu compusi rezistenti la apa pentru a evita scurgerile prin crapaturi.

Ce sa f aci i nainte d e i nundatii ?

Da ca ploua tare de mai multe ore sau daca ploua in mod constant de cateva zile, fi atent la posibilitatea unei inundatii
.
Inundatiile au loc pe masura ce pamantul devine saturat.

Foloseste un radio portabil alimentat cu baterii (sau un televizor) pentru informatii de urgenta actualizate. Posturile locale furnizeaza cele mai bune sfaturi pentru situatia in care te afli.

Asculta dupa tunete
.
In unele tipuri de relief, scurgeri de la o furtuna indepartata ar putea veni spre tine
.

Daca iti opresti masina, parcheaza departe de cursuri de apa, in special in timpul unor conditii meteo amenintatoare .
Apele pot sa cresca repede si sa te duca la vale.

timpul unei inundatii.

Nu construi intr - o zona inundabila, decat daca iti inalti si iti consolidezi casa.
Cateva comunitati nu permit construirea in zone inundabile cunoscute.
Daca nu este nici o restrictie, si construiesti intr
-
o zona inundabila, ia masuri de precautie
,
astfel incat casa sa
-
ti nu fie avariata in timpul inundatiilor.

Pune
-
ti cuptorul, boiler
-
ul si panoul electric la etaj sau in pod daca sun t in zone ale case care pot fi inundate. Astfel vei preveni avarierea lor.
Un boiler functional s
-
ar putea sa fie ce a mai buna sursa de apa proaspata dupa o inundatie.

Instaleaza supape in canal izare, pentru a preveni apa sa intre in tevile casei tale.
In
ultima instanta, atunci cand esti amenintat de inundatii, foloseste dopuri pentru astupa dusuri, cazi sau bazine.

Construieste b ariere, cum ar fi diguri, berme si pereti de inundatii pentru a opri apa sa intre in cladire.
S
- ar putea sa fie necesar sa aveti un permis pentru a construi aceste bariere.
Verifica codurile si ordonantele de constructie locale pentru siguranta.

Sigileaza peretii din subsoluri cu compusi rezistenti la apa pentru a evita scurgerile prin crapaturi.

Ce sa f aci i nainte d e i nundatii ?

Da ca ploua tare de mai multe ore sau daca ploua in mod constant de cateva zile, fi atent la posibilitatea unei inundatii
.
Inundatiile au loc pe masura ce pamantul devine saturat.

Foloseste un radio portabil alimentat cu baterii (sau un televizor) pentru informatii de urgenta actualizate. Posturile locale furnizeaza cele mai bune sfaturi pentru situatia in care te afli.

Asculta dupa tunete
.
In unele tipuri de relief, scurgeri de la o furtuna indepartata ar putea veni spre tine
.

Daca iti opresti masina, parcheaza departe de cursuri de apa, in special in timpul unor conditii meteo amenintatoare .
Apele pot sa cresca repede si sa te duca la vale.

Cand esti in sau langa cursuri de apa, fii atent la evenimente indepartate, cum ar fi rupturile in baraje
,
sau furtuni care pot provoca inundatii rapide in zona.

Similar Documents

Free Essay

Profit & Informaţie Componenta Economică: Actorii

...Then, like a topic of the paper, I will develop some ideas about the actors which manages in terms of intelligence, the processual relationship between civil society and intelligence community, in the economic field. Aspecte introductive Noţiunea de intelligence se întâlneşte din ce în ce mai des în activităţile societăţii româneşti. Cel puţin două sunt motivele. Primul este legat de transformările majore şi deschiderea ce caracterizează etapa actuală prin care trece societatea românească. Al doilea motiv este determinat de legătura cu tot ce înseamnă dinamism, mobilitate, comunicare şi eficienţă într-o activitate. În această lucrare voi încerca, mai întâi, să identific unele trăsături caracteristice ale relaţiei dintre societatea civilă şi comunitatea de informaţii, specifice doar componentei economice ale acesteia. Prin importanţa sa, domeniul economic este, pe de o parte, principala dominantă a existenţei şi dezvoltării societăţii, iar pe de altă parte, din punct de vedere al comunităţii de informaţii - o specializare şi o valoare de apărat împotriva vulnerabilităţilor, ameninţărilor şi pericolelor care se manifestă în societate, atât în plan intern, cât şi internaţional. Apoi, ca subiect principal al lucrării, voi dezvolta câteva...

Words: 6437 - Pages: 26

Free Essay

The Best You Never Had

...{draw:rect} {draw:g} {draw:rect} {draw:rect} {draw:frame} Analiza mediului de marketing al S.C. BIOFARM S.A. Mediul de marketing al întreprinderii reprezintă ansamblul factorilor fizici si sociali ce influenţează prin acţiunea lor directă sau indirectă, sistemul de negociere al întreprinderii şi nivelul de performanţă pe care aceasta din urmă îl realizează, în raport cu obiectivele de piaţă pe care şi le-a fixat. MEDIUL EXTERN DE MARKETING Elemente ale macromediului BIOFARM Mediul demografic Dimensiunile demografice ale unei ţări definesc starea şi evoluţia istorică, economică, socială, politică a acesteia, în strânsă condiţionare cu factorii naturali - relief, climă, etc., şi sub impulsul mediului conjunctural naţional şi internaţional. La rândul lor, dimensiunile demografice ale unei ţări, influenţează starea şi nivelul de dezvoltare societală al ţării respective, determinând pozitiv sau dimpotrivă, valorificarea şanselor, oportunităţilor de care dispune aceasta.Analiza atentă a mediului demografic atât din perspectiva structurii lui, cât şi a distribuţiei geografice asigură informaţii necesare stabilirii caracteristicilor potenţialilor clienţi ai organizaţiei, astfel încât oferta de produse să aibă coerenţă şi să se adreseze unui public ţintă bine definit. În ideea celor spuse mai sus, se poate afirma că datele statistice referitoare la situaţia populaţiei ce suferă de anumite afecţiuni (numărul şi structura pe sexe, precum şi pe categorii de vârstă)...

Words: 7371 - Pages: 30

Free Essay

Managementul Financiar Al Mediului

......1 CAP. 2 – FUNDAMENTE CONCEPTUALE ALE MANAGEMENTULUI MEDIULUI………………………………………………………………………..….6 CAP. 3 – MEDIUL SI DEZVOLTAREA…………………………………..…..…...9 CAP. 4 – EVOLUTIA TEORIEI INTERDEPENDENTEI DINTRE ACTIVITATEA UMANA SI ECOLOGIE.....…………………………14 CAP. 5 – DEZVOLTAREA DURABILA: CONCEPT SI DIMENSIUNI………... .23 CAP. 6 – INDICATORII DEZVOLTARII DURABILE………………………..…..31 CAP. 7 – STRATEGII SI POLITICI DE MEDIU…………………………….…….39 CAP. 8 – MODALITATI DE REALIZARE A OBIECTIVELOR STRATEGICE....42 CAP. 9 – STUDIUL DE IMPACT ASUPRA MEDIULUI………………………….47 CAP. 10 – ORGANIZAREA SI DEZVOLTAREA UNEI PRACTICI PRIVATE IN DOMENIUL MEDIULUI………...………………………………………………….53 CAP. 11 – COSTURI SI ECONOMII ALE MEDIULUI……………………………58 CAP. 12 – CHELTUIELILE PENTRU PROTECTIA MEDIULUI……………..…..62 2 Cap. 1 - NEVOIA DE GANDIRE SI PRACTICA ECOLOGICA In traditiile civilizatiilor europene exista chiar si in prezent o credinta sau o superstitie apocaliptica legata de trecerea de la un mileniu la altul. Este o credinta care postuleaza ca dezastrele naturale si sociale nu se produc in fiecare an, ci la anumite momente ale timpului care marcheaza aniversari insemnate. Asa a fost considerata trecerea de la anul 999 la anul 1000, cand crestinismul primitiv al Europei are cuprins de spaime: se arata ca domnia lui Christos era doar de un mileniu, dupa care va veni Anticristul, care insemna de fapt sfarsitul lumii. Anul 1000 a trecut si sfarsitul lumii nu a avut loc. Astazi, la un mileniu dupa epoca groazei si a angoasei...

Words: 16755 - Pages: 68

Free Essay

Arhiva

...GHIDUL ARHIVELOR DIN REPUBLICA MOLDOVA GHIDUL ARHIVELOR DIN REPUBLICA MOLDOVA Echipa de implementare: Mihai Taşcă (director Proiect), Alexandru Postică, Valentina Basiul, Tudor Ciobanu, Sergiu Musteaţă şi Corina Rezneac. Proiect: Desecretizarea Arhivei Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, finanţat de către Programul de Drept al Fundaţiei Soros Moldova. Proiectul a fost gestionat de către Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova – ANTIM Acest volum este editat cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova (FSM) GHIDUL ARHIVELOR DIN REPUBLICA MOLDOVA Responsabil de ediţie: dr. în drept Mihai Taşcă CZU 930.25(478) G 49 Descrierea CIP a Camerei Naţionale a Cărţii Ghidul arhivelor din Republica Moldova / alcăt.: M. Taşcă, A. Postică, V. Basiul [et al.]; red. şt.: Svetlana Ţircunova. – Ch.: Pontos, 2011 („Tipogr. Reclama” SA). – 204 p. 1000 ex. ISBN 978-9975-51-282-4 930.25(478) G 49 Lector: Tamara Osmochescu Tehnoredactare şi prepress: Gabriel Andronic Copertă: Ruxanda Romanciuc ISBN 978-9975-51-282-4. CUPRINS I. PARTEA INTRODUCTIVĂ Lista de abrevieri ............................................................................................. 9 Notă asupra ediţiei ........................................................................................ 10 Silviu Andrieş-Tabac. Istoricul Arhivelor Republicii Moldova ................... 12 Mihai Taşcă. Cadrul juridic şi organizarea Fondului Arhivistic în Republica Moldova...

Words: 60270 - Pages: 242

Free Essay

Raport Csa 2009

...asigurări de viaţă 4. REZERVE TEHNICE 4.1. Rezerve tehnice constituite pentru asigurări generale 4.2. Rezerve tehnice constituite pentru asigurări de viaţă 5. ACTIVELE SOCIETĂŢILOR DE ASIGURARE 5.1. Active totale 5.2. Active care acoperă rezervele tehnice brute pentru asigurări generale 5.3. Active care acoperă rezervele tehnice brute pentru asigurări de viaţă 6. ACTIVITATEA DE REASIGURARE 7. CHELTUIELI DE ACHIZIŢIE ŞI ADMINISTRARE 8. SOLVABILITATEA SOCIETĂŢILOR DE ASIGURARE 8.1. Gradul de solvabilitate al societăţilor de asigurare autorizate în România 8.2. Perspective privind regimul de solvabilitate 8.3. Registrul Actuarilor 9. REZULTATE FINANCIARE ŞI REZULTATE TEHNICE ALE SOCIETĂŢILOR DE ASIGURARE 10. ASIGURAREA DE RĂSPUNDERE CIVILĂ PENTRU PREJUDICII PRODUSE PRIN ACCIDENTE DE VEHICULE 10.1. Limite de despăgubire 10.2. Principalii indicatori privind asigurarea obligatorie RCA 10.2.1. Prime subscrise 10.2.2. Indemnizaţii brute plătite în cursul exerciţiului financiar 2009 10.2.3. Rezerve tehnice 11. ACTIVITATEA BROKERILOR DE ASIGURARE 11.1. Active şi capital social...

Words: 91184 - Pages: 365

Free Essay

Drept

...I i; |: t I i I I i [pic] CUVÂNT ÎNAINTE „Drept diplomatic" este un curs universitar conceput ca o expunere şi o analiză a normelor dreptului internaţional, care asigură desfăşurarea acelei activităţi menite să promoveze interesele externe ale unui stat. Diplomaţia este privită, de cele mai multe ori, cu admiraţia pe care o poate da ceremonialul desfăşurării ei. în fond, ea este o activitate zilnică, tenace, migăloasă, plină de neprevăzut şi mister. Poate, oare, un diplomat să gândească un scenariu pentru a promova politica statului său care să se armonizeze cu cea a interlocutorului său? Strădania diplomaţilor este de a se convinge zilnic şi a se informa pe baza unor documentări atente, care sunt interesele reciproce ale statului lor şi ale statului în care sunt trimişi, permanent sau temporar, pentru a acţiona conform cu aceste interese; ei trebuie să lămurească interlocutorii de propriul lor interes, conştientizându-1, dacă aceştia ar fi omis sau neglijat să o facă. Diplomaţia este o negociere permanentă cu statul acreditar; ea nu se desfăşoară numai la masa tratativelor. Diplomatul ştie că a negocia nu înseamnă insistenţa pentru acceptarea unui drept al statului propriu, dacă nu se are în vedere perspectiva unei colaborări, bazată pe reciprocitate. El ştie, în cazul în care interesele nu converg, că strădaniile lui sunt în zadar, căci statele nu au sentimente, ci doar politici de urmat. Diplomatul este de partea baricadei statului...

Words: 43878 - Pages: 176

Free Essay

Romanian Budget - Draft

...si taxe pe proprietate Taxa pe valoarea adaugata Accize Impozit pe comert exterior si tranzactiile internationale Contributii de asigurari sociale Venituri nefiscale Venituri din capital Donatii din strainatate Sume primite de la UE /alti donatori în contul platilor efectuate si prefinantarii Cheltuieli buget de stat –capitole – Autoritati publice si actiuni exte rne Cercetare fundamentala si cercetare dezvoltare Alte servicii publice generale Tranzactii privind datoria publica si împrumuturi Transferuri cu caracter general între diferite nivele ale administratiei publice Aparare Ordine publica si siguranta nationala Învatamânt Sanatate Cultura recreere si religie Asigurari si asistenta sociala Locuinte, servicii si dezvoltare publica Protectia mediului Actiuni generale economice, comerciale si de munca Combustibili si energie Industria extractiva, prelucratoare si constructii Agricultura, silvicultura, piscicultura, si vânatoare Transporturi Comunicatii Cercetare si dezvoltare în domeniul economic 0001 0003 0101 0301 0701 1001 1401 1700 2000 2900 3900 4401 4501 5001 5101 5301 5401 5501 5601 6001 6101 6501 6601 6701 6801 7001 7401 8001 8101 8201 8301 8401 8501 8601 Nr. pagina 1-24 25-42 25 25 25 25 26 26 27 27 27 27 29 29 30 30 31 31 31 32 32 33 33 34 35 35 36 37 37 38 39 39 39 40 41 41 I Alte actiuni economice Anexa nr.2 – SINTEZA cheltuielilor pe surse de finantare, capitole, subcapitole, paragrafe, titluri de cheltuieli, articole si alineate, dupa caz pe anii 2008-2010...

Words: 83602 - Pages: 335

Free Essay

Teoria Generala a Dreptului

...Bloşenco Magda TEORIA GENERALĂ A DREPTULUI Note de curs Cuprins Notă introductivă Tema 1. Noţiuni introductive cu privire la teoria generală a dreptului. Subiectul 1. Noţiuni generale privind teoria generală a dreptului. Obiectul teoriei generale a dreptului.......................6 Subiectul 2. Baza metodologică a teoriei generale a dreptului. Metodele cercetării juridice......................................................7 Tema 2 Esenţa, tipurile şi forma de stat. Subiectul 1. Conceptul statului şi trăsăturile lui..................10 Subiectul 2. Originea statului şi dreptului. Formele statului.....................................................................................12 Subiectul 3. Elementele caracteristice ale statului...............16 Subiectul 4. Scopul, sarcinile şi funcţiile statului................18 Tema 3. Conceptul şi definiţia dreptului Subiectul 1. Subiectul 2. Subiectul 3. Subiectul 4. Conceptul dreptului...........................................21 Apariţia şi dezvoltarea istorică a dreptului......22 Rolul şi funcţiile dreptului................................25 Principiile dreptului..........................................29 Tema 4. Norma juridică şi trăsăturile ei caracteristice. Subiectul 1. Conceptul, definiţia şi conţinutul normei juridice …………………………………………………………….…31 Subiectul 2. Caracteristicile normei juridice.........................34 Subiectul 3. Structura normei juridice.........................

Words: 28782 - Pages: 116

Free Essay

Analiza Mediului de Marketing Al Metro Ag

...METRO AG În istoria Metro Group, anul 1964 reprezintă anul fondării. Companiei.Primul magazin bazat pe sistemul cash&carry reprezinta un nou mod de vânzare promovat de către firmă, prin care comercianţii se puteau aproviziona cu marfă plătind cash. In Romania succesul acestui nou tip de vânzare se datorează atât caracteristicilor şi facilităţilor ce le oferea sistemul, cât şi perioadei de creştere economică, specifică perioadei de dupa anul 1996. Politica dezvoltată de firmă se axa în principal pe satisfacerea nevoilor clienţilor, promovând produse de calitate superioară la preţuri avantajoase. Autoservirea şi disponibilitatea produselor în timp util sunt alte caracteristici de bază ale sistemului, oferindu-le clienţilor posibilitatea comparării ofertei si alegerea personală. Dezvoltarea economică a Romaniei în această perioadă, exprimată şi prin existenţa a numeroase firme de mărime mijlocie cu putere suficientă de cumpărare, îi conferă noului sistem un mediu optim de dezvoltare. Poziţia de leader cucerită pe piaţa germană coduce firma spre o revizuire a strategiilor, o reorientare prin diversificare pe piaţa externă. Obiectivul strategic vizat s-a concretizat în anul 1971 prin pătrunderea pe pieţele vestice cu potenţial financiar Austria, Franţa şi Danemarca, unde firma a promovat sistemul cu succes. La fel ca şi în cazul Germaniei, reacţiile au fost pozitive, deoarece noul mod de vânzare era adaptat pieţelor locale şi stimula într-un mod indirect activitatea...

Words: 11369 - Pages: 46

Free Essay

Comport Cons Master 2010

...„COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI” Suport de curs Master 2010-2011 MOD DE NOTARE |Nr. crt. |Denumirea activităţii |Ponderea | |1. |Examen (grilă) |55% | |2. |Prezenţa |5% | |3. |Referat * |30% | |4. |Din oficiu |10% | Precizare: cei care au parcurs deja disciplina „Comportamentul consumatorului” NU mai elaborează referatul. * DETALII REFERAT Comportamentul consumatorului/Master 2010-2011 1.Teme teoretice sau practice privind comportamentul consumatorului. 2.Minim 2 surse bibliografice 3.Bibliografia poate însemna cărţi, articole, adrese web (site-uri Internet). 4.Cărţile pot avea titlul “Comportamentul consumatorului”, “Psihologia consumatorului”, “Marketing” (cu capitol de Comportamentul consumatorului), “Cercetări de marketing” (cu capitol de Comportamentul consumatorului), 5.Sursele bibliografice trebuie CITATE în text, cu NOTĂ DE SUBSOL (nu altfel!). 6.Citarea surselor: 6a. Pentru cărţi, notă de subsol cu numele şi prenumele autorului, titlul cărţii, editura, localitatea, anul, pagina. Exemplu: Kotler, Philip, “Managementul marketingului”, Editura Teora, Bucureşti, 1997, p. 177. 6b.Pentru articole în reviste sau ziare: notă de subsol...

Words: 14342 - Pages: 58

Free Essay

Economic English-Romanian Dictionary

...A abandon s.n. 1. {de drepturî) (dr.) desertion/renunciation of rights 2. (a/ navei, al încărcăturiî) (mar.) abandonment 3. (retragerea dintr-o operaţiune cu primâ contra cedării unei prime) {bur.) abandon ~ pe mare rea - abandon in heavy sea abandona v.t. 1. (drepttiri, pretenţii) to relinquish, to waive 2. (nava, încarcătura etc.) to abandon, to leave abandonare s.f. 1. (de drepturi, pretenţii) relinquishment 2. abandonment, abandoning ~ a navei - (de întregul echipqf, când nava nu mai poate fi salvaîa) abandonment of ship ~ a postului - dereliction ofduty ~ a produsului - (a prodncerii şi a comercializăru acestuia) product abandonment/elimination ~ a unui bun - (asig. mar.) dereliction abandonat adj. {asig. mar.) abandoned, derelict ~ temporar - temporarily abandoned abata v.t. (a exploata un zâcâmdnî} to work abataj s.f. 1. (loc) coal-face. stope, workings 2. (acţiune') mining. cutting, hewing 3. (al arborilor) felling 4. (al vitelor) slaughter abate v.t. 1. (din drnm) to turn oft7 aside/away, to divert, to deviate: to sheer, to v.'ander, 10 escape 2. (mar.} to steer off 3. (a/'boti) to fcll v.r. {de la} (dr.) to iniriiige, to vioîaie, to transgress abatere s.f. 1. tuming off/away, diverting, deviation 2. (dr.) infringe-ment, violation, transgression; trespass(ing) 3. {de la regulă) exception ~ de la datorie - breach ofduty ~ din drum - (niar.) deviation ~ disciplinară - misbehaviour, infraction ofdiscipline ~ medie - mean deviation ~ standard (concept statistic care indicâ...

Words: 33779 - Pages: 136

Free Essay

Str Mrk

...Se spune că e inutil să opreşti scurgerea timpului şi că cel mai bine este să înveţi să mergi în aceeaşi direcţie cu el. Succesul deplin nu este asigurat atunci când priveşti dinspre tine spre ceea ce e în jurul tău, ci atunci când priveşti dinspre mediul în care exişti şi acţionezi către eul tău. Într-un mod asemănător funcţionează şi sistemul economic, cu toate componentele acestuia: pentru a-şi asigura succesul firmele au nevoie de o viziune asupra activităţii lor orientată din exterior către interior. Dacă firma poate înţelege schimbările care intervin permanent în cadrul mediului în care operează, atunci va putea profita din plin de eventualele ocazii favorabile ale pieţei, cu condiţia să se axeze pe reacţia la timp. Abordarea mediului ambiant şi a interdependenţelor dintre acestea şi organizaţie, în contextul tranziţiei spre economia de piaţă, constituie o problemă de maximă importanţă, la a cărei rezolvare marketingul strategic este chemat să aibă un rol decisiv. Aceasta cu atât mai mult cu cât cunoaşterea în detaliu a multitudinii de variabile exogene şi endogene ce influenţează organizaţia este de natură să-i asigure o funcţionalitate eficientă, într-un mediu concurenţial din ce în ce mai acerb. Relativitatea importanţei impactului se datorează modului în care organizaţia a anticipat şi s-a pregătit pentru recepţionarea mesajului respectiv. Lucrarea prezentă este structurată în cinci părţi distincte, a căror capitole reprezintă defapt etapele procesului...

Words: 20586 - Pages: 83

Free Essay

Ndjwnfc

...I. “REVOLUŢIA GLORIOASĂ” 1. ORIGINILE REVOLUŢIEI ENGLEZE Anglia secolului XVI cunoscuse o rapidă dezvoltare industrială bazată pe meşteşuguri, comerţ, minerit şi transporturi, concomitent cu apariţia fermei de tip capitalist bazat pe fenomenul „împrejmuirilor”. In 1603, la moartea Elisabetei I, tronul englez a revenit regelu Scoţiei, Iacob I Stuart. Ocuparea tronului de către Stuarţi aducea modificări importante în Anglia, unde Tudorii guvernaseră ca monarhi absoluţi, graţie abilităţii şi personalităţii lor. Stuarţii urmăreau instaurarea unui absolutism de drept, ceea ce contravenea realităţilor politice din Anglia, unde Parlamentul - format din Camera Comunelor şi Camera Lorzilor - împărţea puterea cu monarhia. Atât Iacob I, cât şi fiul său, Carol I (1625-1649), au încercat să guverneze fără a convoca Parlamentul, cu ajutorul Consiliului Privat, pe ai cărui membri îi numeau sau revocau după bunul lor plac. Ei legiferau prin proclamaţii regale şi exercitau puterea juridică prin Camera înstelată şi Curtea înaltei Comisiuni. Stuarţii agreau catolicismul într-o ţară anglicană, unde se dezvoltase mişcarea numită puritanism, care urmărea înlăturarea oricărei rămăşiţe a catolicismului.Apar contradicţii între absolutismul monarhic al regilor din familia Stuart(Iacob I şi Carol I), susţinut de vechea aristocraţie şi regimul parlamentar susţinut de Londra, burghezie şi noua nobilime. În plan religios biserica anglicană se confruntă cu curentele radicale protestante ce solicită înlăturarea...

Words: 51192 - Pages: 205

Free Essay

Developing Plan for Farmec

...UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR PROIECT DE DEZVOLTARE ECONOMICĂ A SOCIETĂȚII ~ FARMEC S.A. CLUJ-NAPOCA~ * AUTORI : - MOLDOVAN ANDREEA - SAVA ANDREEA - TODERUȚĂ ANIELA * SPECIALIZAREA : AI , GRUPA 8402 * AN : III BRAȘOV, 2012 CUPRINS I. PREZENTAREA FIRMEI 4 I.1. SCURT ISTORIC 4 I.2. OBIECTUL DE ACTIVITATE 6 I.3. TIPUL FIRMEI 7 I.4. LOCAȚIA FIRMEI 7 I.5. STRUCTURA ORGANIZATORICĂ 7 I.6. PRODUSELE OFERITE 9 I.7. INDICATORI ECONOMICI 13 II. APRECIERI ASUPRA GAMEI DE PRODUSE 15 II.1. APRECIERI ASUPRA CALITĂȚII PRODUSELOR 15 II.2. POSIBILITĂȚI DE DIVERSIFICARE 17 II.3. FIDELIZAREA CLIENȚILOR 18 II.4. DIFERENȚIEREA PRODUSELOR FIRMEI FAȚĂ DE CONCURENȚĂ 19 II.5. MATRICEA BCG 20 III. ANALIZA PIEȚEI ȘI ACTIVITĂȚILE DE MARKETING ALE FIRMEI 23 III.1. PIAȚA ȚINTĂ 23 III.2. SEGMENTAREA CONSUMATORILOR 23 III.3. POZIȚIONAREA FIRMEI PE PIAȚĂ 24 III.4.1. ANALIZA CONCURENȚILOR 26 III.4.2. ANALIZA FURNIZORILOR 28 III.5. COMPORTAMENTUL DE CUMPĂRARE AL CONSUMATORILOR 29 III.6. MIXUL DE MARKETING 29 III.6.1. STRATEGII DE PRODUS 29 III.6.2. STRATEGII DE PREȚ 30 III.6.3. STRATEGII DE DISTRIBUȚIE...

Words: 12574 - Pages: 51

Free Essay

Jelzálog Alapu Hitelek

...Cégbemutató A Bancpost az egyik legnépszerűbb bankok közé tartozik Romániában és vállalati ügyfelei, a kereskedők és magánszemélyek magas pénzügyi helyzete Romániában széles körű innovatív banki és pénzügyi megoldásokat szab a változó igényekhez. A Bancpost 1991-ben alakult, mint univerzális bank. 2002 novemberében vált az első magán bankká a román bankrendszerek között. A Bancpost már több mint 3500 alkalmazottal és egy olyan hálózattal rendelkezik, melynek több mint 286 fiókja van, emellett 15 regionális és üzleti központ. A Bancpost tagja az EFG Eurobank Group-nak, az európai pénzintézet teljes vagyona 85 900 000 000 EUR (március 2010). A csoport több mint 23.000 alkalmazottal rendelkezik és felajánlja a termékeit és szolgáltatásait beleértve a több mint 1600 fiókot és irodákat. Az Eurobank EFG csoport erősíti Görögországot, Bulgáriát, Szerbiát, Romániát, Törökországot, Lengyelországot, Ukrajnát, Egyesült Királyságot, Luxemburgot és Ciprust. Az Eurobank csoport 40 országban van jelen. Követően alapos szerkezetátalakítási folyamatát és végrehajtásának egyedülálló üzleti modelljét az Eurobank EFG csoportnak, ma élvezzük a Bancpost nyújtotta lehetőségeket, előnyöket, ami nélkülözhetetlen a rendkívül versengő környezetben: a termékek és szolgáltatások hatékonyak, ügyfélközpontúak, jól képzett személyzettel rendelkeznek, optimalizált folyamatok és műveletek, valamint a modern számítógépes rendszerekkel kecsegtetnek. Az egész tevékenység célja a koncentrált...

Words: 22263 - Pages: 90