Free Essay

Rap Musik

In: Novels

Submitted By Kwak11
Words 1117
Pages 5
Politiken, debat: Jeg er fucking realistisk, Hanne!

Af: Niarn, rapper
13. november bragte Politiken et debatindlæg fra forfatteren Hanne-Vibeke Holst til rapperen Niarn under overskriften 'Du er fucking sexistisk, Niarn!' Her er hans svar. Kære Hanne!
Tillykke med debatindlægget her i avisen, vi har jo alle brug for omtale, hvad enten vi sælger plader eller bøger.
Jeg skal ikke på en arrogant facon prøve at afvise, at jeg ved, hvem du er. Dit navn, og især dine holdninger, er kommet mig for øre mange gange gennem min opvækst. Du har sammen med mange andre selvudnævnte eksperter været med til at forme den verden og det samfund, som jeg er vokset op i - den selv samme verden og samfund, som jeg skildrer i mine tekster. Min plade har fået titlen 'Årgang 79', da det er en gennemgang af min opvækst i en verden med alle de skyggesider, som vi alle kender og frygter. Jeg har ikke skabt en verden med stoffer og vold - det er en verden med stoffer og vold, der har skabt mig.
Jeg har fuld forståelse over for din bekymring med hensyn til dine egne børns sikkerhed, men desværre fortæller eller udtrykker jeg ikke noget i mine tekster, som dine børn ikke allerede har kendskab til i forvejen.
Og jeg er ikke nogen kvindehader, Hanne. Jeg har fuld respekt for alle kvinder, der respekterer sig selv og mig. Der er et godt gammelt 'rapper-ordsprog', der lyder: »Hvis du føler dig truffet, er det dig, der bliver rappet om«.
Og ja, jeg sviner min ekskæreste til, men lad os prøve at vende kasketten; hvis jeg havde behandlet min eks, som hun har behandlet mig, og hun derefter lavede en sang, hvor hun udtrykte sine frustrationer og døbte nummeret 'Klamme Svin', ville der nok ikke dukke et debatindlæg op med samme overskrift, det ville nok endda gå uset hen.
Og Hanne, at du kæder rapmusik sammen med de mange voldtægter, der finder sted, er jo direkte absurd og utrolig naivt. Voldtægtsforbrydere er jo sindslidende mennesker, hvis mentale tilstand umuligt kan fremprovokeres af en simpel pladeudgivelse. Og du mener, som du selv udtrykker det, at: »flere og flere one night-stands ender i deciderede voldtægter, fordi fyren simpelthen ikke kan styre sig grundet min musik«. Men er det ikke bare fordi, one night-stands er blevet en almindelig ting blandt unge, og at de unge piger derfor ikke tager sig tid til at lære en fyr at kende, før de inviterer ham en tur med hjem i soveværelset? Måske er det på tide, at du begyndte at interessere dig for de unge piger, i stedet for at rette al din opmærksomhed mod dem, de unge interesserer sig for, Hanne.
Sproget er jo i konstant udvikling. Betyder ordet 'luder' det samme som det gjorde for 20 år siden? Selvfølgelig gør det ikke det. Sproget udvandes og ordenes betydninger mildnes. Det var derfor, at Højesteret i 2003 måtte afvise Pia Kjærsgaards postulat om, at hun ikke var racist; Dansk Sprognævn sagde nemlig, at ordet 'racist', havde mistet sin oprindelige betydning, og nu passede meget godt til Kjærsgaards holdninger og udtalelser. På samme måde må det opfattes, når et ungt menneske i dag betegner en pige som 'luder'; det betyder ikke, at hun prostituerer sig, det betyder bare noget i retning af at hun er en kælling - hvad hun jo for så vidt godt kan være, ligesom en mand kan være et dumt svin. Da jeg for nylig i toget til København hørte en teenager betegne sin mobiltelefon som en 'bøssetelefon', regnede jeg da heller ikke med, at hans telefon havde bestemte erotiske præferencer, men snarere at den ikke virkede ...
Hele diskussionenminder mig om en historie, min storebror fortalte mig; et dansk hjem for psykisk handikappede havde over dets dør en flot marmorsten, i hvilken var hugget hjemmets navn samt titlen 'Hjem for mentalt retarderede'. I den politiske korrektheds navn mente personalet imidlertid, at den titel måske var lidt for skrap og diskriminerende. De fik den gode ide at vende stenen om for at indhugge en lidt blidere titel på den anden side. Men nogen var kommet dem i forkøbet, for da de fik pillet stenen ud, stod der en endnu ældre titel: 'Aandssvageforsorgen'.
Med hensyn til hvorvidt jeg har et enormt ansvar, ser jeg situationen således: Spørgsmålet er, om kunstneren skaber nye holdninger og tendenser med sin kunst, eller om kunsten blot afspejler det samfund den er skabt i. Sandheden er jo nok en mellemting, nemlig at der er en vekselvirkning mellem samfundet og kunsten. Kunstens væsentligste berettigelse er jo at belyse problemer i samfundet, problemer som vold og stoffer - kunsten behøver ikke at have en holdning til det, den skal bare vise, at disse emner er en del af det samfund, som kunsten er skabt i.
Jeg formidler min viden med udgangspunkt i mit eget liv - man burde hellere bekymre sig over, at så mange unge kan relatere til mine tekster.
Kære Hanne, det er cool nok. Det lader til, at du ligesom mange andre har brug for en Sorte Per at pege fingre ad, og hvis det får dig til at sove bedre om natten, melder jeg mig frivilligt som skydeskive. Til sidst vil jeg, som mange gange før, citere min homeboy og kollega Jokeren: 'Hvis mine tekster er for grove, så er det verden, der skal ændres, for det er den, jeg rapper om'. Fakta: Hanne-Vibeke Holst
» ... hvis jeg ikke havde både en teenagedatter og -søn, gad jeg næppe hidse mig op. Måske ville jeg så knap have opdaget, hvordan sådan én som dig forurener det, som vi voksne kalder ?det offentlige rum?. For nu at blive i jeres terminologi, så lukker I så fucking meget sexistisk og voldsforherligende lort ud, at man skal lydisolere sig for ikke at blive sølet til. (?) Du gider heller ikke tage ansvaret for den skade, som dine tekster måtte forvolde.
(?) Når politiet her på Frederiksberg, hvor jeg bor, og min datter færdes efter vintermørkets frembrud, alarmeret melder, at de ser .ere og .ere grove voldtægter, hvor netop den fornedrende vold er påfaldende, kan det så ikke hænge sammen med bl.a. din måde at fremstille pigerne på?
(?) Hvis du har en søster, forstår du nok, hvad jeg mener. Især hvis det var din søster, der blev hevet ind i en kassevogn en søndag aften, da hun skulle i kiosken, for at blive misbrugt i timevis af to forstyrrede stoddere, der åbenbart mente, de havde ret til lidt lir. Om det foregik til det indre soundtrack af din musik, er ikke sikkert. Men kan det udelukkes, Niarn?«
Fra debatindlægget ?Du er fucking sexistisk, Niarn!?, Politiken, 13. november 2004.

Niarns indlæg er bragt i Politken d. 20. november 2004.

Similar Documents

Free Essay

Hiphop OplæG

...Man spillede meget højt musik, og det gjaldt om at finde på nye moves. På den måde opstod dansen Hiphop. Musik og Dans... Der er mange forskellige stilarter både i Hiphop musik og dans. Det hele startede med. Oldschool: I dans betyder Old School det første der var. Man begyndte med at man enten gik i krappe gang eller dansede som robotter. Imens de dansede klappede alle i takt til musikken. I musik er det også det første musik man brugte. I 1970´erne flyttede DJ Kool Herc til New York. Der forsøgte han at improvisere over raggae beats. New Yorkerne var ikke så vilde med raggae den gang, så han måtte finde på noget nyt. Derfor begyndte han at bruge små bidder af break beats (gamle hitsange.) Han loopede (gentog igen og igen) de små bidder. På et tidspunkt lod Kool Herc sine to venner Coke La Rock og Clark Kent rappe ind over musikken og hans loops, og på den måde blev den første rap duo skabt. Senere begyndte mange unge new yorkere også at rappe. Amerikanerne dansede Old School fra 1970érne-1985. Senere hen kom der også: Musik:...

Words: 4164 - Pages: 17

Free Essay

Vi Er Ikke Sexister, Bitch!

...Hanne-Vibeke Holst har en klar og tydelig holdning til det stødende sprog der er brugt i de populære rap-tekster. Overordnet mener Holst, at teksterne direkte hentyder unge fyre til, at det er cool, at voldtage og snakke nedladende til unge kvinder – for det kommer til udtryk i rappernes sange. Hun betoner sin artikel med patos ved, at genbruge rappernes grove sprog der få folk til, fremkalde en reaktion til det balstyriske sprog i et andet perspektiv. Hun appellere også til de forældre der har unge piger der går i byen ved at forklare, at dette jo kunne være hendes/deres datter der blev offer for voldtægt grundede de ansporende tekster. Noget som jo helt naturligt er enhvers forældres grusomste mareridt. Niarn mener, at det på ingen måde skal afkodes bogstaveligt. Holst angriber Niarns sang ”Ryst din røv, so”, og der har Niarn en helt anden betragtning ”Det er jo nærmest en hyldest til kvinder! Det handler om, at gå i byen og fyre den af og om, at ’Ryst din røv til beatet, so’! Det kan...

Words: 1597 - Pages: 7

Free Essay

Debat Ghettoerne Har Altid Været Samfundets Losseplads

...R.' og redefinerede dansk raps forståelse af underklassen, ghettorap og randeksistens. Han er klar med en ny plade, og da jeg møder ham, går der ikke længe, før snakken falder på de seneste måneders ' oprør' i de nydanske kredse. »Det er pissearrogant, at der først skulle en digtsamling til, før Danmark fik ' øjnene op' for livet i ghettoerne. Anmelderne, journalisterne og politikerne lod, som om de hørte historien om svigt, tæsk, vold og kriminalitet i indvandrermiljøerne for...

Words: 1594 - Pages: 7

Premium Essay

Grade 9 Learner's Module- Music

...GRADE 9  Learning Module    MUSIC  (Qtr 1 to 4)      Compilation by Ben: r_borres@yahoo.com         MUSIC LEARNER’S MATERIAL GRADE 9 Unit 1 To the illustrator: Using the blank map of Europe, place pictures of ALL the composers featured in EACH UNIT around the map and put arrows pointing to the country where they come from. Maybe you can use better looking arrows and format the composer’s pictures in an oval shape. The writers would like to show where the composers come from. I am attaching a file of the blank map and please edit it with the corresponding name and fill it the needed area with different colors. Please follow the example below. (Check the pictures of the composers and their hometowns in all the units.) Medieval, Renaissance and Baroque Music Page 1 MUSIC LEARNER’S MATERIAL GRADE 9 Unit 1 Time allotment: 8 hours LEARNING AREA STANDARD The learner demonstrates an understanding of basic concepts and processes in music and art through appreciation, analysis and performance for his/her self-development, celebration of his/her Filipino cultural identity and diversity, and expansion of his/her world vision. key - stage STANDARD The learner demonstrates understanding of salient features of music and art of the Philippines and the world, through appreciation, analysis, and performance, for self-development, the celebration of Filipino cultural identity and diversity, and the expansion of one’s world......

Words: 24362 - Pages: 98

Free Essay

English

...NGHIÊN CỨU ĐẶC TRƯNG NGÔN NGỮ - VĂN HÓA CỦA HÀNH VI CHÀO HỎI TRONG TIẾNG ĐỨC VÀ TIẾNG VIỆT TS. NGUYỄN THỊ HỒNG VÂN ( MỞ ĐẦU 1. Tính cấp thiết của đề tài Văn hóa và ngôn ngữ là hai đối tượng gắn bó mật thiết, khăng khít với nhau, văn hóa là nội dung và ngôn ngữ là phương tiện chuyển tải nội dung đó, vì thế mối quan hệ ngôn ngữ và văn hóa ngày càng được nhiều người quan tâm, nghiên cứu. Mặt khác, nhu cầu giảng dạy và học tập tiếng Đức cho người Việt và tiếng Việt cho người nước ngoài gia tăng là động lực thúc đẩy nghiên cứu mối quan hệ ngôn ngữ và văn hóa bởi vì dạy một ngoại ngữ là truyền đạt tới người học các năng lực giao tiếp, ngôn ngữ và cung cấp cho người học toàn bộ những tri thức cần thiết về đất nước học, văn hóa văn minh của cộng đồng ngôn ngữ đó. Giao tiếp nói chung và giao tiếp ngôn ngữ nói riêng luôn là một lĩnh vực mang tính đặc thù ngôn ngữ văn hóa cao. Nói đến năng lực ngôn ngữ là nói đến năng lực sử dụng phương tiện ngôn ngữ trong giao tiếp, một năng lực linh hoạt, hiệu quả và trên hết, mang tính chuẩn mực xã hội - ngôn ngữ của một cộng đồng giao tiếp. Tiếng Đức là một ngoại ngữ mới, được đưa vào giảng dạy ở Trường ĐHNN - ĐHQG Hà Nội và ở các Trường Đại học khác từ những năm 90 (1900). Bên cạnh việc giảng dạy, các nhà giáo dục học cũng đã có một số công trình nghiên cứu đối tượng ngôn ngữ mới mẻ này, song những nghiên cứu này chưa nhiều và chỉ giới hạn trong việc miêu tả, đối chiếu ở cấp độ từ và câu. Bởi vậy, một nghiên cứu đặc trưng ngôn......

Words: 23577 - Pages: 95

Free Essay

Public Administration

...SL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 Song Name Amanush Theme Amanush Duchokher Oi Jhiley Hai Rama Jiboner Jalchabi Monta Kore Uru Uru O My Love Aamake Aamar Moto Thaakte Dao Bhaage Jaana Hai Kahan Bneche Thakar Gaan (Rupam) Bneche Thakar Gaan (Saptarshi) Chawl Raastaye (Shreya) Chawl Raastaye (Priyam) Phnaade Poriya Bawga Knaade Re Uthche Jege Shawkalgulo Bol Na Aar Dui Prithibi It's Only Pyaar O Yara Vey Pyarelal Keno Aaj Kal Keu Mone Mone Khujechi Toke Raat Berate Pirit Koro Na Sexy Maye Aas Paas Hai Khuda (Unplugged) Aas Pass Hai Khuda Ale Ab Jo Bhi Ho Anjaana Anjaani Hai Magar Anjaana Anjaani Ki Kahani Apna Har Din Jiyo (Remix) Apna Har Din Jiyo Baki Main Bhool Gayi Chhan Ke Mohalla Sara (Remix) Chhan Ke Mohalla Sara Chori Kiya Re Jiya (Female) Chori Kiya Re Jiya (Male) Dabangg Theme Desi Kali Your A Desi Kali (Bawara Sa) (Remix) Desi Kali Your A Desi Kali (Bawara Sa) Desi Kali Your A Desi Kali (Remix) Song Code 5551 5552 5553 5554 5555 5556 5557 5558 5559 55510 55511 55525 55512 55513 55514 55515 55516 55517 55518 55519 55520 55521 55522 55523 55524 55526 55527 55528 55529 55530 55531 55532 55533 55534 55535 55536 55537 55538 55539 55540 55541 Artist/Movie/Album Amanush Amanush Amanush Amanush Amanush Amanush Amanush Autograph Autograph Autograph Autograph Autograph Autograph Autograph Autograph Dui Prithibi Dui Prithibi Dui Prithibi Dui Prithibi Dui Prithibi Josh Josh Josh Josh Josh...

Words: 100551 - Pages: 403

Free Essay

Midnight Sun

...MIDNIGHT SUN Edward's Story Stephenie Meyer 2 Daftar Isi 1. Pandangan Pertama 2. Buku yang Terbuka 3. Fenomena 4. Penglihatan 5. Undangan 6. Golongan Darah 7. Melody 8. Hantu 9. Port Angeles 10. Teori 11. Interogasi 12. Kesulitan 3 1. P a n d a n g a n P e r t a m a Inilah saat dimana aku berharap bisa tidur. Sekolah. Atau, penyiksaan lebih tepatnya? Seandainya ada jal an lain menebus dosa-dosaku. Kejenuhan ini selalu sulit diatasi; setiap hari terasa lebih monoton dari sebelumny a. M u n g k i n b a g i k u i n i l a h ‘t i d u r ‘ j i k a d i d e f i n i s i k a n s e b a gai bentuk berdiam diri disela aktivitas harian. Aku menatap rekahan di pojok kafetaria, membayang kan bentuk-bentuk abstrak. Itu salah satu cara memelank an suara-suara riuh di kepalaku. Beratus suara ini membuatku mati kebosanan. Jika menyangut pikiran manusia, aku telah mendeng ar segalanya, dan lagi, hingga ratusan kali. Hari ini, se mua tercurah pada sebuah peristiwa sepele, kedatangan s eorang murid pindahan. Tidak terlalu sulit menyimpulka n pikiran-pikiran itu sekaligus. Aku telah melihat sosok nya berulang-ulang, dari pikiran ke pikiran, dari segala sudut. Cuma perempuan biasa. Kegemparan akibat kedata ngannya mudah ditebakµsama seperti menunjukan benda berkilau pada anak kecil. Setengah laki-laki hidung bela ng bahkan sudah ingin bermeseraan dengannya, hanya kar ena ia anak baru. Aku mesti lebih keras mengacuhkan me reka. Hanya empat suara yang coba kuredam demi kesopan an dan...

Words: 78164 - Pages: 313

Free Essay

Nnnnn

...Artiklar om språk och språksociologi [Ange dokumentets underrubrik] 2013-01-01 Vasaskolan Sammanställda av Anders Lindqvist och Malin Jacobsson Innehållsförteckning Vi begriper mindre än vi tror 3 Riktigt språk och kvinnospråk – verklig makt och kärringvälde 6 Tänk om engelska var Sveriges nästa språk? 9 Trendiga svordomar 11 På Egalia tas fokus bort från könet 13 Vilken makt har ditt språk? 15 Vi hade en gång ett språk 18 I begynnelsen var ordet men hur vårdar vi vårt språk? 20 Historien om när det svarta ordet skulle bytas ut 23 "Miljonsvenska" är språkglädje 28 Vem har rätt att bedöma någon annans språk? 30 Med manipulation ska valet vinnas 33 Makthavare på en retorisk resa 35 SD:s språkbruk vinner mark 37 Rikssvenskans fina kusin 40 Kronolekt 42 Ordvalen som bäddar för konflikt 44 Ungdomars språk idag - vanlig svenska i morgon 46 Korthuggn minimalism 48 Ungdomar är ofta kreativa språkbrukare - Finlandssvenskt ungdomsspråk kartläggs 50 Ännu ett svenskt pronomen i farozonen 52 J*vla h*lv*te! 54 Vi begriper mindre än vi tror  Svåra ord är fortfarande svåra. För yngre tycks de till och med bli svårare. Som tur är verkar de veta om det. Vet du vad jämka betyder? Fler än hälften som får den frågan svarar fel. Också mandat, påföra och komplettera vållar stora problem. Uppåt 60 procent vet inte eller ger fel svar. Mycket av den information som skickas ut i samhället, om skattedeklaration, försäkringsvillkor, huslån......

Words: 21657 - Pages: 87

Free Essay

French

...Französisch – Vokabeln Basiswortschatz: Abschnitt 1 bis 10: Abschnitt 1 on homme (m) à raison de grand connaître quoi afin de pour, afin que, pour que un quel quelle, qui savoir l'enfant (m) trois une prendre être obligé cinq le néant que naviguer, aller en véhicule quatre pour, afin de et petit venir (25 Vokabeln) man Mensch; Mann à, je, zu groß kennen was damit, dass ein gewisser, einer, irgend einer, irgendwer, jemand; ein, eine, eins der, die, das; welcher, welche, welches; was für ein, welch; wer der, die, das; welcher, welche, welches; wer wissen Kind drei ein, eine, eins fassen, nehmen müssen, sollen fünf nichts dass; als fahren vier für, um, um zu und gering, klein kommen (25 Vokabeln) sein keiner, keine, keines; niemand wo; wohin zwei sechs darüber; da, dort Tag kein, nicht da, weil; denn enden, endigen Fett Basiswortschatz: Abschnitt 1 bis 10: Abschnitt 2 être personne où deux six y journée, jour non vu que, parce que, car, attendu que, puisque se terminer, prendre fin la graisse brun le peuple léger la Chinoise tenir manger, déjeuner le wagon s'appeler la guerre c'est-à-dire, soit le film le thé l'estomac (m) totalement Basiswortschatz: Abschnitt 1 bis 10: Abschnitt 3 pouvoir le décembre le Rhin quotidien, journalier l'Amérique du Sud (f) le pays c'est pourquoi fou à peine, ne ... guère le chat le lapin l'usine (f) la laine l'Angleterre (f) l'examen (m) la colère le caractère après embaucher la gazette le mai le trou l'épingle (f) déjà le mois......

Words: 32330 - Pages: 130

Free Essay

Bobo

...PETER FREDERIKSEN • KNUD RYG OLSEN • OLAF SØNDBERG Grundbog til Danmarkshistorien Dette materiale tilhører Chuck Norris, paedritr@guerrillamail.org. © Forfatterne og Systime A/S 2008. Misbrug vil blive retsforfulgt. Grundbog til Danmarkshistorien © 2006 Peter Frederiksen, Knud Ryg Olsen, Olaf Søndberg og Systime A/S Kopiering fra denne bog må kun finde sted i overensstemmelse med aftale mellem Copy-Dan og Undervisningsministeriet. Ekstern redaktion: Knud Ryg Olsen Omslag: Merete Troelsen Omslagsillustration: De sammensvorne rider fra Finderup Lade efter mordet på Erik Glipping 1286. Udsnit af et maleri af Otto Bache, 1882. Frederiksborg. Sat med New Century Schoolbook 10,4/13 Grafisk tilrettelæggelse og produktion: Systime A/S 1. e-bogudgave 2006 ISBN 87-616-1553-6 (ISBN-13: 978-87-616-1553-4) Trykt udgave: Trykt hos Nørhaven Book, Viborg Printed in Denmark 2006 1. udgave, 2. oplag ISBN 87-616-1123-9 (ISBN-13: 978-87-616-1123-9) Skt. Pauls Gade 25 DK-8000 Århus C Tlf.: 70 12 11 00 www.systime.dk © 2006 Forfatterne og Systime A/S Dette materiale tilhører Chuck Norris, paedritr@guerrillamail.org. © Forfatterne og Systime A/S 2008. Misbrug vil blive retsforfulgt. INDHOLDSFORTEGNELSE Forord Om nutidsnytten af historiestudier 1. OLDTIDEN INDTIL 800 2. VIKINGETIDEN 800-1050 FRA ODIN TIL KRISTUS 1. Rigs Vandring 2. Widukind om Haralds overgang til kristendommen 3. Adam af Bremen om Haralds overgang til kristendommen VIKINGERNES VIDE VERDEN 4. En arabisk......

Words: 124666 - Pages: 499

Free Essay

Det Store L

...Peter Kaspersen TEKSTENS TRANSFORMATIONER En undersøgelse af fortolkningen af den litterære tekst i det almene gymnasiums danskundervisning Ph.D.-afhandling Dansk Institut for Gymnasiepædagogik Syddansk Universitet 2004 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Forord Første del. Forudsætninger Kapitel 1. Debatten om faget Fremtidens danskfag Litteratursynet i Fremtidens danskfag Danskfagets mangler Den litterære fronts modangreb En fagdidaktisk kritik Kapitel 2. Afhandlingens placering i debatten Samfundssyn Didaktiksyn Litteratursyn Inspirationen fra Fremtidens danskfag Inspirationen fra litteraturteorien Inspirationen fra systemteorien Dannelsessyn Utraditionel dannelse Sammenfatning af første del Anden del. Teorier Kapitel 3. Den sociokulturelle udfordring Vygotsky Bakhtin Hvorfor ikke sociokulturalisme? Kapitel 4. Amerikansk litteraturpædagogik Klasserummets dialog Fortolkningens instanser Læsercentrerede teorier – og derudover Kapitel 5. Systemteori Bruner iagttaget af Luhmann 1 1 3 4 6 9 10 13 13 16 21 22 24 28 31 34 36 38 38 39 44 48 50 50 57 61 68 68 Systemteoriens grundlæggende paradoks Kommunikationsbegrebet Meningsbegrebet Systemteoretisk uddannelsesteori Interaktionssystemet undervisning Systemteori og danskundervisning Videns- og læringsformer. Stokastiske processer Systemteoretisk kunstteori Det selvprogrammere(n)de værk Kunstsystemets historie Litteratur og undervisning Kritik af Luhmanns systemteori Kapitel 6. Pædagogisk forskning......

Words: 201508 - Pages: 807

Premium Essay

Work, Culture and Identity in Mozambique and Southafrica 1860-1910

...Acknowledgments ix Acknowledgments This book owes a great deal to the mental energy of several generations of scholars. As an undergraduate at the University of Cape Town, Francis Wilson made me aware of the importance of migrant labour and Robin Hallett inspired me, and a generation of students, to study the African past. At the School of Oriental and African Studies in London I was fortunate enough to have David Birmingham as a thesis supervisor. I hope that some of his knowledge and understanding of Lusophone Africa has found its way into this book. I owe an equal debt to Shula Marks who, over the years, has provided me with criticism and inspiration. In the United States I learnt a great deal from ]eanne Penvenne, Marcia Wright and, especially, Leroy Vail. In Switzerland I benefitted from the friendship and assistance of Laurent Monier of the IUED in Geneva, Francois Iecquier of the University of Lausanne and Mariette Ouwerhand of the dépurtement évangélrlyue (the former Swiss Mission). In South Africa, Patricia Davison of the South African Museum introduced me to material culture and made me aware of the richness of difference; the late Monica Wilson taught me the fundamentals of anthropology and Andrew Spiegel and Robert Thornton struggled to keep me abreast of changes in the discipline; Sue Newton-King and Nigel Penn brought shafts of light from the eighteenthcentury to bear on early industrialism. Charles van Onselen laid a major part of the intellectual foundations......

Words: 178350 - Pages: 714