Free Essay

Recht Week 1

In:

Submitted By kingkie
Words 820
Pages 4
Inleiding recht

Wanneer iemand levenslang krijgt is het echt levenslang. En wordt die absoluut niet eerder vrij gelaten. Tenzij: gratie (koningin)

Functies van het recht:

Normatieve functie; dat er bepaalde ethische gedragingen rechtsvormen(moord, doodslag, verkrachting) als je die overtreed zijn er regels voor.

Geschiloplossende functies: onenigheid met elkaar, je komt er niet uit. Ga je naar de rechter. Oplossende functie.

Additionele functie: een aanvullende functie. Onenigheid terwijl er niks op papier staat. Op het moment dat je als partijen niks hebt geregeld en niks op papier staat verval je terug op bepaalde wetten.

Instrumentele functie: bijv. als je door roodlicht rijdt, wordt het beboet.

Bronnen van het recht:

De wet: wetgevers: - regering + statengeneraal(1e en 2e kamer)

- regering ( koning , ministers, staatssecretarissen)

- minister

- provincie (provinciale staten)

- gemeente (gemeentelijke verordening)

wet in materiële zin: - regering + SG = nationale wetgever, wet in formele zin

- regering (koninklijk besluit. Algemene maatregel van bestuur

-minister: ministeriële regering (van het hele land)

- provincie: provinciale verordening (van provincie)

- gemeente: gemeentelijke verordening (van gemeente)

4

1

Zie boek blz 33

wet in formele zin: ieder gezamenlijk besluit van de regering en staten generaal dat volgens een bepaalde procedure tot stand is gekomen.

wet in materiële zin: iedere naar buiten werkende algemene, de burgers bindende regeling, die uitgaat van een daartoe bevoegd overheidsorgaan.(wordt opgesteld door bijv. regering(zonder SG). / ministers.

4 categorieën:

1. Wetten die alleen wet in formele zin zijn en geen wet in materiële zin

2. Wetten die zowel wet in formele zin, als wet in materiële zin zijn (komt meest voor in WB).

3. Wetten die alleen in materiële zin zijn en geen wet in formele zin

4. Wetten die geen wet in formele zin zijn en geen wet in materiële zin.(bijv. vergunning, wordt op naam toegekend, en geldt niet voor iemand anders. Wordt door gemeente afgegeven dus niet door statengeneraal dus NIET formeel. Werkt die wet naar buiten toe? Bind die burgers? NEE dus NIET materieel.)

wat te doen bij strijd?

1 hogere(formele) wet gaat voor lagere(gemeente/provincie)

2 latere wet gaat voor eerdere

3 bijzondere wet gaat voor algemene

Het verdrag⋄ een internationale overeenkomst tussen staten in geschreven vorm, het lijkt op een wet maar dan tussen landen. Bijv. Spanje en Nederland zij moeten zich dan aan bepaalde afspraken houden.

hoe komt een verdrag tot stand? Is een hele procedure

werking? Het verdrag staat boven de landelijke wet, anders houden de landen zich niet meer aan het verdrag.

De rechtspraak: alle uitspraken van nationale en internationale rechters zijn ook rechtsbron (jurisprudentie). Welke functie? – uitleg van de weg(interpretatie) – onafhankelijke rechtspraak (rechter is onafhankelijk, rechter hoeft zich niet aan de uitspraken van een andere rechter te houden, hij zelf zijn oordeel vellen.)

De Hoge Raad (arrest)

De gewoonte: is niet vastgelegd in een wettelijke regeling, maar wordt wel als normaal gezien.

vereisten: - vaste gedragslijn(herhaling van gedragingen)

- opinio necessitatis(de overtuiging dat men zich zo behoort te gedragen als gevolg van een rechtsplicht)(bijv. wachten voor de rode streep bij een bankloket)

- gewoonterecht kan ook plaats of streek gebonden zijn.

Hoe kun je het recht indelen?

Formeel recht ⇓⋄ materieel recht: formeel recht: procedure regels, hoe verkrijg ik mijn recht? (bijv. burgerlijk procesrecht, wetboek van strafvordering)

materieel recht: inhoudelijke rechten en plichten. (bijv. bestuursrecht, strafrecht)

het overtreden van de wet is materieel recht en het bepalen van de straf etc is formeel recht

N.B. staatsrecht heeft geen formeel recht, wel materieel!

Dwingend recht ⇓⋄aanvullend recht dwingend recht: recht waarvan burgers niet mogen afwijken (voorbeeld: als werkgever en werknemer afspreken dat de overeenkomst eindigt bij het huwelijk van de werknemer, dat mag dus niet)( je mag niet discrimineren) aanvullend recht: recht waarvan de burgers wel mogen afwijken. (voorbeeld: bijv. als je niks aangeeft voor je gaat trouwen trouw je automatisch in gemeenschap van goederen, maar je mag het wel aangeven dat je dat niet wilt.)

Objectief recht ⇓⋄ subjectief recht objectief recht: objectieve regel uit de rechtsbron( de vaste regel die in de wet staat, geld voor iedereen)(voorbeeld: koop breekt geen huur) subjectief recht: de daaruit voortvloeiend rechten en plichten, als je objectief recht voor een bepaald persoon gaat invullen spreken we over subjectief recht.

Publiek recht ⇓⋄ privaatrecht privaatrecht: recht tussen burger en burger. Regels voor relaties tussen burgers onderling. Hierbij handeld de overheid als burger. (verbintenissenrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht, huurrecht, etc) Publiekrecht: regels voor relatie tussen overheid en burger. Overheid handelt vanuit gezagsverhouding. (staatsrecht, bestuursrecht, strafrecht)

Interpretatiemethoden en redeneerwijzen

Interpretatiemethoden:

Grammaticale interpretatiemethode; (puur kijken naar de betekenis van een woord in de wet)

Wethistorische interpretatiemethode; (je kijkt naar de historie van de wet)

Anticiperende interpretatiemethode; je gebruikt als rechter zijnde nieuwe wetten die nog niet helemaal doorgevoerd zijn

Rechtsvergelijkende interpretatiemethode; je vergelijkt wetten met wetten in het buitenland.

Redeneerwijzen:

A-contrario redenering; je doet alles precies volgens de wet, geen speld tussen te krijgen. Je interpreteert het letterlijk.

Redenering naar analogie; je gaat een wetsbepaling uitbreiden, (koopt breekt geen huur, schenking valt nou ook onder die wet)

-----------------------

3 2

Similar Documents

Free Essay

Joeloe

...Tjeerd Postema (1668291) Klas: CO11 Elyn Doornenbal 15 april 2016 1e kans Aanleiding: Opvolger van Paul Polman, die sinds 2018 aan het roer staat wil een advies voor een shop in shopconcept waarin de aspecten marketing, economie, bedrijfseconomie, recht en bedrijfskunde zijn uitgelicht. Dit advies helpt mee om de doelstellingen (verdubbelen van de omzet) van Unilever te behalen. Achtergrond: Unilever is een multinational onder Britse en Nederlandse leiding. Unilever heeft 400 merken waardoor dagelijks komen meer dan 2 miljard mensen per dag in aanraking met een product van Unilever. De nieuwe CEO van Unilever heeft deze opdracht gegeven omdat het doel om de omzet te verdubbelen met 50% minder uitstoot maar deels is gelukt. De uitstoot is wel met 50% gedaald maar de omzet in West Europa blijft nog achter. Wij gaan onderzoeken of een shop-in-shop principe in Europa kansrijk is. Hoofdvraag: Is het kansrijk om een shop-in-shop te lanceren voor Unilever? Deelvragen: 1. Is het financieel haalbaar om een shop-in-shop te lanceren in 2 Europese landen? 2. Welke wetten kunnen de lancering van de shop-in-shop beïnvloeden? 3. Welke positionering kan het best toegepast worden? Onderzoeksopzet: 1. We kijken naar de omzetcijfers van het retailgebruik, en cijfers over de verkoop van shop in shop systemen. Zo kunnen wij berekenen wat de opbrengsten zijn. 2. Hierbij duiken wij in de wettenboeken en de wetgeving van het Europese land dat wij hebben gekozen...

Words: 563 - Pages: 3

Free Essay

Recht Opdachten & Aantekening Week 6

...Recht huiswerk week 6 Meerkeuze opgave hoofdstuk 8 8.1 b 8.2 c 8.14 c Oefenvragen hoofdstuk 8 1. 8.1 a. Als de werknemer ondergeschikt is dan is de werkgever aansprakelijk voor de onrechtmatige daad. Er bestaat namelijk een juridische gezagsverhouding tussen de werkgever en de werknemer. Art. 6 : 170 !!!! - Fout ( onrechtmatige daad) - Kans op fout vergroot - ondergeschikt zijn. b. ja Hoogenboom bv kan aansprakelijk gesteld worden. c. Schuld: - Schuld is verwijtbaar gedrag. - In hoeverre kan de dader de onrechtmatige daad verweten worden? - Bij schuldaansprakelijkheid speelt het probleem dat de benadeelde moet bewijzen dat er sprake is van verwijtbaar gedrag (of nalaten) van de dader. Risico * Risico is in dit geval datgene wat krachtens de wet en de verkeersopvattingen toerekenbaar is. * Iemand is dus aansprakelijk voor de schade die veroorzaakt door zijn onrechtmatige daad, omdat hij schuldig is of omdat hij volgens de wet of verkeersopvatting bepaalde omstandigheden voor zijn rekening (risico) moet nemen. Bij risicoaansprakelijkheid is de dader altijd aansprakelijk, hij mag echter proberen te bewijzen dat er sprake is van een rechtvaardigingsgrond. d. ja ze kunnen het terug vragen aan Piet. Er is sprake van bewuste roekeloosheid. Piet heeft namelijk zelf die informatie verspreidt. -> bewuste roekeloosheid. e. Ja, op grond van art. 6 : 74 BW. 8.2 a. Dijkstra art. 6:162 is aansprakelijk en expeditie bedrijf De Snelle...

Words: 329 - Pages: 2

Free Essay

Privaatrecht

...Aantekeningen Privaatrecht Objectief recht = alle wetten Subjectief recht is: - Absoluut Tegenover iedereen - Relatief Verbintenis – Uit overeenkomsten - Uit de wet(Meestal door misdraging) Absoluut bestaat uit zakelijke rechten en vermogensrechten. Zakelijke rechten bestaan uit roerende en onroerende zaken. Onroerende zaken: - Grond - Alles in de grond - Gebouwen - Beplanting Roerend: Alles wat niet onroerend is. Boten en vliegtuigen zijn roerende zaken, maar ook wel registergoederen met kenmerken van onroerende zaken. Woonboten zijn situatieafhankelijk: Is de boot vast en gemonteerd, dan is het onroerend. Is de boot los en gaat mee met waterpeil, dan roerend. Je bent eigenaar van zaken en rechthebbende van vermogensrechten(octrooi, patenten, auteursrechten, merken). Vorderingen zijn verbintenissen, maar als je deze verkoopt, dan valt het onder vermogensrecht. Tentamen 15 MC vragen(30 punten) 3 Open vragen Opgave 2 (20 punten) Eigendom, eigendomsverkrijging, derdenbescherming, overdracht. 5/6 vragen Bk 3 Titel 4. Bk 5 Titel 1 2 3 Opgave 3 (25 punten) Pandrecht en hypotheekrecht Bk 3 Titel 9 Opgave 4 (25 punten) Faillissementsrecht, bepaling van boek 3 titel 10(Verhaalsrecht op goederen). Schuldsanering bij natuurlijke personen(bijna letterlijk uit de wet halen) Geen surséance in het tentamen. Burgerlijk procesrecht algemeen kennen, makkelijke vragen. Uitwerkingen Casussen Privaatrecht Week 1 Casus 1 1) a. Relatief recht b. Absoluut- en vermogensrecht...

Words: 7102 - Pages: 29

Free Essay

3:40 Bw

...* Naam: Ivar Thomasia Studentnummer: 3052419 Essay Burgerlijk Recht Datum: 6 maart 2012 Werkgroep docent: I.Ligteringen * Rangorde in remedies bij tekortkoming in de nakoming In dit essay sta ik stil bij de vraag wat een tekortkoming in de nakoming is en welke remedies daarvoor denkbaar zijn. Vooral ga ik in op de vraag of er een rangorde voor remedies geldt, hoe deze rangorde is en op basis van welke principes en argumenten deze rangorde zal gelden. Wat is een tekortkoming in de nakoming? Van een tekortkoming in de nakoming is sprake bij wanprestatie, artikel 6:74 BW. We betitelen iets als ‘wanprestatie’ als een verbintenis niet wordt nagekomen en als dat aan de schuldenaar kan worden toegerekend. Er is altijd sprake van een verbintenis. Deze verbintenis kan voortvloeien uit een overeenkomst of uit de wet. De gevallen van wanprestatie zijn legio; bij de consumentenprogramma’s op TV vormen ze een standaard thema. Een voorbeeld dat bij het consumentenprogramma Kassa ter sprake kwam betreft een verzekering voor uw mobiele telefoon. De verzekeraar belooft dat u binnen vier uur een vervangend en gelijkwaardig toestel krijgt, wanneer uw telefoon stuk gaat. Daar betaalt u dan zo’n 10 euro per maand voor, bovendien heeft u een eigen risico van 40 euro. Helaas blijkt de firma niet altijd in staat om u binnen 4 uur een vervangend gelijkwaardig toestel te leveren. U krijgt pas een week later een toestel. Of u krijgt een verouderd leentoestel waarin uw micro-simkaart...

Words: 2587 - Pages: 11

Free Essay

Vliegticktet

...Unknown IATA Agency Tel BE / GROEP Ben De Weerdt - BRUBUD 03/07/2013 0479495627 Fax Email Fakturatie adres Van BTW +32 (0) 2 723 24 12 Email 2840 Reet Belgium +32 (0) 2 723 24 16 Fax Lindenlaan 3 Maya Hebbache Tel deweerdtb@gmail.com bgroupdesk@brusselsairlines.com Deze prijsofferte, voor bestemmingen in Europa die door Brussels Airlines worden uitgevoerd, is geldig gedurende 1 week (vanaf de datum van dit aanbod) en afhankelijk van beschikbaarheid van plaatsen bij de reservering. Deze kan herzien worden indien dit document ons niet binnen de vermelde termijnen ondertekend wordt teruggestuurd. Als het contract binnen de 2 werkdagen voor akkoord ondertekend wordt teruggestuurd, garanderen wij de beschikbaarheid van de plaatsen. Door dit aanbod ondertekend aan ons terug te sturen gaat u eveneens akkoord met onze algemene voorwaarden betreffende onze groepsprocedures. Gelieve te noteren dat Brussels Airlines de continuïteit van zijn vluchtverbindingen op zijn routes niet garandeert en zich het recht voorbehoudt om op elk moment en zonder voorafgaande kennisgeving de uurregeling en de routes van zijn netwerk te veranderen. (dit vak aankruisen om te aanvaarden) Routing Taksen Vluchtnummer Cabine # passagiers Netto tarief (excl taksen) BRUBUD SN2821 03/07/2013 06:30 03/07/2013 08:40 b.light 12 10.00 EUR BUDBRU Vluchten Vertrek Aankomst SN2824 17/07/2013 13:55 17/07/2013 16:00 ...

Words: 1320 - Pages: 6

Free Essay

Sales

...Verkoopfunctie: 1. Orders aannemen a. Interne aannemers b. Bezorgers c. Externe aannemers 2. Orders genereren a. Missionarissen 3. Orders in de wacht slepen a. Frontline verkopers i. New business ii. Zakelijke klanten iii. Consumenten b. Ondersteunend personeel i. Technische ondersteuning ii. Merchandisers Belangrijke eigenschappen verkoper:     Inlevingsvermogen Communicatieve vaardigheid Vastberadenheid Zelfdiscipline en veerkracht Demotiverend in verkoop:    Voortdurende afwijzing B2B verkoop is vreemde omgeving, thuisfront klant Solo werk en vaak lange dagen Rol van de manager in verkoop:       Doelstellingen Budgetteren Organiseren en planning Selectie, werving en training Motiveren Beoordelen Planningsproces: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Doelstellingen formuleren Benodigde operationele activiteiten bepalen Organisatie voor implementatie Implementatie Het vergelijken van resultaten met standaarden Evaluatie en beheer (en weer terug naar 1) Inside out planningsmodel: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Financiële doelstellingen Kosten Bruto winstmarge Marketingfondsen Toekenning op basis van prospects Communicatiekeuzes Implementatie Outside in planningsmodel: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Verkoopdoelstelling voor huidige klanten Verkoopdoelstelling voor in database vastgelegde klanten/propects Verkoopdoelstelling voor niet in database opgenomen prospects Totale verkoopdoelstellingen Segmentenstrategieën Communicatieplan Testen Implementatie Promotie-/communicatiemix:  ...

Words: 2121 - Pages: 9

Free Essay

Hoe Ver Mag Justitie Gaan Bij de Opsporing Van Verdachten?

...CG3.4 | Hoe ver mag justitie gaan bij de opsporing van verdachten? | Wetenschappelijk artikel over het sociale dilemma van opsporing vs. privacy | | Ruurd de Graaf 20030286 3CE-b Docent: J. Bats Inhoudsopgave Abstract 2 Inleiding 3 Theorie 5 Privacy 5 De rol van burgers bij opsporing 5 Rol van de pers 6 Publieke opinie 6 Colemanbootje 8 Conclusies & aanbevelingen 11 Literatuurlijst 13 Abstract Privacy en opsporing zijn twee thema’s die vaak hand in hand gaan. Dit zorgt echter ook nog wel eens voor conflicten. Hoe ver mag justitie namelijk gaan wat betreft de privacy bij de opsporing van verdachten, wat is de publieke opinie hierover en wat heeft dit voor consequenties voor de verdachten? Een sociaal dilemma ontstaat als foto’s van verdachten worden gepubliceerd in de media. Dit heeft als doel om de opsporing van deze verdachten te bevorderen, maar dit zorgt er vaak voor dat verdachten een lagere straf krijgen als ze eenmaal veroordeeld worden. Wettelijk is er niets bepaald als het gaat om deze opsporingsmethode, waardoor er maatschappelijke verontwaardiging ontstaat als een rechter dit meeweegt in de strafmaat. Verdachten dienen uiteraard zo snel mogelijk opgespoord te worden, maar niet ten koste van alles. De gevolgen van het schenden van de privacy van deze verdachten kunnen groter zijn dan in eerste instantie wordt gedacht door sommigen. Het is daarom ook dat het tonen van een foto in de media of het noemen van een naam en...

Words: 4678 - Pages: 19

Free Essay

Vakbonden België

...ww Hoe spelen zij in op de moderne vraagstellingen vandaag? Waar liggen de knelpunten? Zijn ze waakzaam m.b.t. het ethisch profiel van bedrijven? Wat is hun rol in de globalisering? Welke is hun rol in Europa, in een Derde Wereldland? Even zo kunnen organisaties voor werkgevers worden doorlicht. Dewaele Jolien Frennet Delphine Lapeirre Line Meeuws Stephanie Minnekeer Hanne Shen Christy Hoe spelen zij in op de moderne vraagstellingen vandaag? Waar liggen de knelpunten? Zijn ze waakzaam m.b.t. het ethisch profiel van bedrijven? Wat is hun rol in de globalisering? Welke is hun rol in Europa, in een Derde Wereldland? Even zo kunnen organisaties voor werkgevers worden doorlicht. Dewaele Jolien Frennet Delphine Lapeirre Line Meeuws Stephanie Minnekeer Hanne Shen Christy Groepswerk De vakbonden Bedrijfsethiek Groepswerk De vakbonden Bedrijfsethiek ‎ Inhoudsopgave Inleiding 4 Historiek 4 Wat hebben de vakbonden bereikt na 1944? 4 Wat is een vakbond? 4 Activiteiten 4 De vakbonden hebben 5 grote kern activiteiten. 4 Nog meer… 5 Kritiek 7 Verplicht vakbondslidmaatschap 7 Lid worden 8 Betalen 8 ACV 8 Specifieke bijdragen 8 Syndicale premies van het ACV 9 ACV-premies 9 ACLVB 9 Syndicale premies 9 Standpunt van een werkgever 10 De vakbonden in Vlaanderen 12 Sociaal overleg 19 Representativiteit 20 Voordelen voor leden per vakbond 20 ABVV 20 ACV 21 ACLVB 22 Het geld binnen de vakbonden 23 ACV 23 ACLVB...

Words: 21347 - Pages: 86

Free Essay

Hello

...Franse woorden uit het boek: Bonjour goedendag Je suis ik ben Une assistante de direction directiesecretaresse/managementassistente Chez bij (+bedrijfsnaam) À in (+plaats) À La Haye in Den Haag Aux Pays-Bas in Nederland Le chef het afdelingshoofd Le chef de marketing het hoofd marketing De van Le responsable de la publicité de verantwoordelijke voor de reclame Nous sommes wij zijn Et en La réceptionniste de receptioniste La secrétaire de secretaresse Madame mevrouw La directrice de directrice Vous êtes bent u Monsieur meneer Oui ja Non nee Voici hier is Le directeur de directeur Le mur de muur Le chef het hoofd (van een afdeling) Le numéro de téléphone het telefoonnummer La directrice de directrice La maison de firma La fenêtre het raam La photocopieuse het fotokopieerapparaat L’accueil de ontvangst/receptie L ‘ordinateur de computer L’homme de man L’ouverture de opening L’entrée de ingang L’heure het uur Les directeur de directeuren Les murs de muren Les maisons de firma’s Les fenêtres de ramen Les ondinateurs de computers Les hommes de mannen Les heurs de heurs Je m´appele ik ben Sont zijn La minorité de minderheid Le représentant de vertegenwoordiger J´ai ik heb La maison de firma/het huis Une invitation een uitnodiging Merci...

Words: 1930 - Pages: 8

Free Essay

Schoolwork

...Opdracht 1: Interne Analyse Er zijn bij Mona in totaal 2 productgroepen namelijk: Toetjes en melksoorten. Per productgroep heeft mona verschillende varianten. Zo heeft de consument die toetjes van Mona wil de keuze uit: Puddingen, Toetjesparade, Chocodreams, Boordevol en halfvolle kwark. Bij de melksoorten heeft de consument keuze uit: Yomild drinks en Yoki drink. Per verschillende varianten die mona in heeft gevoerd zijn er ook weer velen product varianten. Hieronder is een overzicht te vinden welke productgroepen er zijn en welke productvarianten er in die productgroepen zijn. Toetjes Puddingen Mona is beroemd geworden door haar puddingen. Hierdoor is de keuze die Mona biedt aan de consument in de puddingen is enorm groot. Van stroopwafelpudding tot slagroompudding en van een kleine dubbel verpakking tot aan een XL verpakking. Mona heeft het allemaal te bieden aan haar consumenten. Voor feestdagen maakt Mona ook speciale puddingen. Zo heeft Mona voor Pasen de PaasPudding gemaakt. Welke smaken puddingen Mona allemaal heeft zijn: * XL Luchtige slagroompudding * XL Luchtige toffeepudding * XL Luchtige bosvruchtenpudding * Vanillepudding (grote variant en kleine dubbelverpakking) * Chocoladepudding (grote variant en kleine dubbelverpakking) * Karamelpudding * Griesmeelpudding (grote variant en kleine dubbelverpakking) * Frambozenpudding (grote variant en kleine dubbelverpakking) * Dame Blanche * Bitterkoekjes * Chipolata ...

Words: 2516 - Pages: 11

Free Essay

Project Handleiding

...[pic] 1 DEM duaalHES Hogeschool voor Economische Studies Afdeling Duaal Handboek projectonderwijs Propedeuse, semester 1 Datum van uitgave : 298 aAugustus 2010098 Collegeursusjaar : 2010089 - 201109 Studierichtingen : Alle Studiejaar : Propedeuse ( DEMHES Hogeschool voor Economische studies - Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige manier, zonder voorafgaande toestemming van de afdeling DEM Duaal van de HES Hogeschool voor Economische Studies. Inhoudsopgave 1. Inleiding……………………………………………………………………………………………..…….2 21. Projectopzet………………..………………………………………………………………………3 21.1 Leerdoelen………….………………………………….……………………………………….3 12.2 Projectgroep……………………………………………………………………………………3 12.3 Fasering………………………………………………………………………………………...3 12.4 Blokplanning……………………………………………………………………………………4 12.5 Literatuur………………………………………………………………………………………..45 12.6 Ondersteuning………………………………………………………………………………….5 12.6.1 Projectbegeleiding………………………………………………………………………...56 12.6.2 Projectvaardigheden………………………………………………………………………6 12.6.3 Ondersteunend onderwijs………………………………………………………………..67 12.6.4 Consult……………………………………………………………………………………..7 21.7 Vergaderen……………………………………………………………………………………..7 32. Op te leveren producten…………………………………………………………………………..89 32.1 Contract…………………………………………………………………………………………89 ...

Words: 7152 - Pages: 29

Free Essay

Biv Ao

...Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Algemene Informatie 2 2.1 Wat is een woningcorporatie? 2 2.2 Typologie R&B wonen 3 1.2.1 Dienstverlening met het beschikbaarstellen van specifieke gereserveerde ruimte 3 1.2.2 Overige dienstverlening 3 1.2.3 Dienstverlening met een zekere doorstroming van eigen goederen 4 2.3 R&B wonen 5 2.4 Actuele bezigheden R&B wonen 6 2.5 Organogram 7 3. Inkoop 8 3.1 Inkopen 8 3.2 Inventariseren en specificeren 9 3.3 Kostenraming 9 3.4 Selecteren 9 3.4.1 Vastgoed 9 3.4.2 Overige inkopen en contracten 10 3.4.3 Preferred suppliers 10 3.4.4 Directe gunning uit de hand 10 3.4.5 Meervoudige onderhandse aanbesteding 10 3.5 Leverancierslijsten 10 3.5.1 Planmatig onderhoud 10 3.5.2 Nieuwbouw 11 3.5.3 Overige inkopen en contracten 11 3.6 Communicatie 12 3.7 Clustering opdrachten 12 3.8 Offerte en selectiecriteria 12 3.8.1 Uitsluitingsgronden 12 3.9 Financiële en economische geschiktheid 13 3.10 Technische geschiktheid 13 3.11 Gunningcriteria 13 3.12 Contracteren 13 3.13 Bijzondere situaties 14 3.13.1 Bouwteam 14 3.13.2 Co-makership 14 3.13.3 Europese aanbesteding 15 3.14 Evaluatiecyclus 15 3.15 Vergelijking met de theorie 15 3.16 Risico in het proces en interne beheersingmaatregelen 16 3.17 Conclusie 18 4. Verhuur 19 4.1 Huur opzegging 19 4.2 Aanbieden van woning 24 4.3 Intake woningaanbieden 25 4.4 Bezichtiging woning 26 ...

Words: 13170 - Pages: 53

Free Essay

Handleiding

... | | | | | Goedkeuring | Uitvoering | Controle | Goedkeuring | Ver. | Naam | Datum | Naam | Datum | Naam | Datum | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | * Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 3 1.1 Corendon 3 1.2 ITopia 5 2. Doelstellingen 6 2.1 Leerdoelen 6 2.2 Beroepstaken 6 2.3 HBO Competenties 6 3. Projectopdracht 7 3.1 Opdrachtomschrijving 7 3.2 Product 7 4. Projectorganisatie 8 4.1 Opzet en werkwijze 8 4.2 Projectleiding 8 4.3 Planning 1 4.3.1 Projectactiviteiten blok 1 2 4.3.2 Projectactiviteiten blok 2 3 4.4 Consultancy 4 4.5 Coaching 5 4.6 Literatuur 5 5. Toetsing en beoordeling 6 5.1 Beoordeling producten per fase 6 5.2 Toetsonderdelen 6 5.3 Product 6 5.3.1 Criteria 7 5.3.2 Projectdocumentatie 7 5.4 Inhoudelijke technische verantwoording 7 5.5 Proces 7 5.6 Herkansing 8 Bijlage A: Leerdoelen workshops 10 Bijlage B: Procedure uitzetting uit projecten 12 Inleiding Voor je ligt de handleiding van project Fasten Your Seatbelts (FYS), een monodisciplinair (per richting specifiek) project dat alle studenten van de opleidingen (Technische) Informatica en BIM in semester 1 van de propedeuse uitvoeren. Tijdens FYS maak je met een team als medewerkers...

Words: 4722 - Pages: 19

Premium Essay

Bioremediation Methods for Oil Spills

...Bioremediation Methods for Oil Spills Contents I. Introduction II. History of Bioremediation 1. ‘Courtship’ Period (Pre-1989) 2. ‘Honeymoon’ Period (1989-1991) 3. ‘Establishment’ Period (since 1992) III. The Biological and Chemical Processes of Bioremediation 1. Biodegradation a. Biological Process b. Degrading Species c. Chemical Process d. Need for Bioremediation 2. Bioremediation a. Seeding with Microbial Cultures b. Environmental Modification IV. Recent Applications of Bioremediation Techniques and their Effectiveness 1. Amoco Cadiz 2. Exxon Valdez 3. Mega Borg 4. Apex Barges 5. Arabian Gulf War V. Conclusion Bibliography Bioremediation Methods for Oil Spills Abstract. The increasing number of marine oil spills asks for effective solutions for the environment. Bioremediation techniques have become a major mechanism for removing oil residues on the affected shorelines. Among the different techniques to enhance natural biodegradation by indigenous microorganisms, seeding of new bacteria and fertilizing the indigenous populations have attracted the most interest. The application of nutrients as nitrogen and phosphorus in the form of fertilizers have shown to be most effective in accelerating the biodegradation process and at the same time to be environmentally safe. I. Introduction Since the freighter Pallas caused the worst oil pollution of the tidel shallows in the North Sea...

Words: 4753 - Pages: 20

Free Essay

Business Ethics

...De wereld behouden of pensioen ontvangen? Bedrijfsethiek 2014-2015 (360036) dr. B.W. van de Ven Groep 26A Yannick Claessens 218255 Jolien van Lochem 184970 Tess Lievaart 773488 Vincent van Egeraat 693514 Inleiding De pensioenfondsen hebben de verantwoordelijkheid te zorgen voor een goed rendement op hun investeringen zodat zij aan hun toekomstige pensioenverplichtingen kunnen voldoen. Dit betekent dat er beleggingen worden gedaan in aandelen van bedrijven die een zo hoog mogelijk rendement opleveren. In 2013 kwam aan het licht dat financiële instellingen voor ruim 2.7 miljard euro investeerden in internationale kernwapenproducenten. Na het onderzoek van van Gelder, Golestani, Kuepper, & Verhoef in 2013 gaven veel financiële instellingen aan hun beleid aan te gaan passen en niet meer in dat soort bedrijven te investeren. Echter, uit recent onderzoek van PAX (2014) is gebleken dat in 2014 nog steeds ruim 1.6 miljard euro geïnvesteerd wordt in internationale kernwapenproducenten. Wereldwijd zijn er nog steeds 411 financiële instellingen die 321 miljard euro investeren in bedrijven die kernwapens produceren, moderniseren of onderhouden (PAX, 2014). In het achtergrondartikel van PAX (2014) wordt ingegaan op het groeiende verzet tegen kernwapens en daarnaast de financiële sector die trouw blijft investeren zodat de productie van kernwapens mogelijk blijft. Hieruit volgt het volgende beslissingsmoment: ‘Behoort de financiële sector te investeren...

Words: 2029 - Pages: 9