Free Essay

Sox, Voor En Nadelen

In: Business and Management

Submitted By GRTVDRDT
Words 4673
Pages 19
Sarbanes-Oxley Act, de voor- en nadelen

Nijmegen, 4 januari 2012

Abstract

Dit paper onderzoekt door middel van een literatuurstudie de voor- en nadelen van de Sarbanes-Oxly Act (SOx). De SOx is een wet die fraude moet tegengaan en is in 2002 ondertekend door George W. Bush. De SOx stelt een aantal regels op waar bedrijven die genoteerd zijn aan de Amerikaanse beurs zich aan moeten houden. De SOx richt zich vooral op het boekhoud technische gedeelte van een onderneming. De voordelen van de SOx zijn onder andere, de vermindering van risico’s op fraude, betere controle van ondernemingsrisico’s en toenemend inzicht in bedrijfsprocessen. Nadelen van de SOx zijn onder andere dat de markt heeft waardeverlies geleden, dat de naleving van de SOx hoge kosten met zich meebrengt en dat het aantal beursgenoteerde bedrijven afneemt sinds de invoering van de SOx.

Inhoudsopgave 1. Introductie 3
1.1 Het onderwerp en de centrale vraag 3
1.2 De aanleiding voor het paper 4
1.3 Het wetenschappelijk kader 5
1.4 De werkwijze 5 2. De Sarbanes-Oxley Act 6 3.1 Artikel 302 6 3.2 Artikel 404 7 3. Voordelen Sarbanes-Oxley Act 8
3.1 Voordelen 9 4. Nadelen Sarbanes-Oxley Act 10 5.3 Nadelen 12 5. Conclusie 13 6. Hypotheses 16 7. Referentielijst 17

1 Introductie
1.1 Het onderwerp en de centrale vraag
“De Amerikaanse autoriteiten zijn een grote boekhoudfraude op het spoor. Volgens de SEC, de Amerikanse beurscommissie, heeft het bedrijf Healthsouth sinds 1999 zijn winst opgeblazen met in totaal 1,4 miljard dollar.” (De Trouw, 2001)
“Bernard Lawrence Madoff (1938) is door de FBI gearresteerd voor fraude. Hij wordt ervan beschuldigd zijn klanten met een Ponzifraude voor zo'n 65 miljard dollar te hebben opgelicht via de vermogensbeheerpoot van zijn onderneming.” (RTL Z, 2008)
“Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag celstraffen tot 4,5 jaar geëist in de fraudezaak rond de Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB). De hoogste eis is voor oud-directeur Gerard van der Z. van SGBB.” (De Volkskrant, 2011)
Dit zijn een aantal van de vele berichten over boekhoudschandalen. Ondernemingen proberen, door het manipuleren van cijfers, zich gunstiger voor te doen tegenover beleggers of aandeelhouders. Dit kan om gigantische bedragen gaan, zoals in het krantenbericht van De Trouw. Het bedrijf Healthsouth heeft sinds 1999 haar winst met 1,4 miljard dollar opgeblazen. Stephen Cutler, hoofd onderzoek van SEC, noemde dit “ontstellend verraad van de beleggers” (De Trouw, 2001). De meeste mensen zijn het er mee eens dat hier iets tegen gedaan moet worden. Zo kwamen Paul Sarbanes en Michael Oxley in juli 2002 met de ‘Sarbanes-Oxley Act of 2002’, afgekort de SOx. Op 30 juli 2002 is de wet ondertekend door George W. Bush. Deze wet is ingevoerd om fraude tegen te gaan en geldt voor alle Amerikaanse en niet Amerikaanse bedrijven die effecten uit hebben staan op Amerikaanse effectenbeurzen. De SOX verbetert globaal genomen de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de cijfers in de financiële verslaggeving. Zo zijn beleggers beter beschermd tegen misleidingen in deze cijfers (Ahmed, 2009).
Fraude wordt op verschillende manieren gedefinieerd. De definitie die in dit paper gebruikt wordt komt uit de VanDale. Fraude: de v(m) –s bedrog, gepleegd door vervalsing van de administratie (VanDale, 2010). De SOX bestaat uit 11 hoofdstukken. Die als volgt verdeeld zijn: I. Public Company Accounting Oversight Board II. Auditor Independence III. Corporate Responsibility IV. Enhanced Financial Disclosures V. Analyst Conflicts of Interest VI. Commission Resources and Authority VII. Studies and Reports VIII. Corporate and Criminal Fraud Accountability Act of 2002 IX. White-Collar Crime Penalty Enhancements X. Corporate Tax Returns XI. Corporate Fraud and Accountability
De belangrijkste twee hoofdstukken voor dit onderzoek zijn III en IV. De overige hoofdstukken worden in dit paper buiten beschouwing gelaten. Binnen de hoofdstukken III en IV zijn de artikelen 302 en 404 van belang. Deze zullen kort uitgewerkt worden:
- Artikel 302: De kern van dit artikel is dat de CEO (algemeen directeur) en de CFO (financieel directeur) een door hen ondertekende verklaring toevoegen aan alle rapportages, waarin zij verklaren dat deze rapportages de stand van zaken bij de betreffende onderneming correct weergeven.
- Artikel 404: In dit artikel wordt geprobeerd door middel van een goed werkend stelsel van interne controlemaatregelen de fraude tegen te gaan. Zo is beschreven dat elk jaarverslag een rapport moet bevatten waarin het management hun verantwoordelijkheid aflegt voor het opzetten en in stand houden van een goed intern controlesysteem voor de financiële verslaglegging. (Johannsmann, 2004)
De SOX geldt alleen voor bedrijven die genoteerd zijn aan Amerikaanse effectenbeurzen (Ahmed, 2009). Een bedrijf is genoteerd aan de beurs wanneer er aandelen of schuldpapieren in en van dat bedrijf vrij verhandeld worden op de aandelenbeurs.
Het implementeren van SOX bij een beursgenoteerd bedrijf brengt voor- en nadelen met zich mee. Maar wat zijn die voor- en nadelen? En wegen die voordelen op tegen de mogelijke nadelen? Het doel van dit werkstuk is om dit te onderzoeken. De centrale vraag van dit werkstuk luidt dan ook:
Wat zijn de voor- en nadelen van de Sarbanes-Oxley Act voor een onderneming?

1.2 De aanleiding voor het paper
Door het in werk stellen van de Sarbanes-Oxley Act moet een beursgenoteerd bedrijf veel veranderingen ondergaan wil het aan de beurs genoteerd blijven. Het bedrijf moet aan de SOX-voorwaarden voldoen. Op deze SOX-voorwaarden wordt later in dit werkstuk verder ingegaan. Deze veranderingen zullen ongetwijfeld kosten met zich meebrengen. Ook zullen er wellicht bedrijven uit de beurs stappen. Dit kan mogelijk ook negatieve gevolgen hebben. De invoering van de SOX heeft waarschijnlijk ook positieve gevolgen gehad. Zo kan het vertrouwen van beleggers weer hersteld zijn en het risico op fraude teruggedrongen worden. De aanleiding voor het schrijven van dit werkstuk was het feit dat er mogelijk ook negatieve gevolgen zijn. Het is nu zaak te onderzoeken of deze positieve gevolgen opwegen tegen de eventuele negatieve gevolgen van de SOX.

1.3 Het wetenschappelijke kader
Dit werkstuk wordt geschreven voor de opleiding Economie & Bedrijfseconomie. Het thema binnen de opleiding is Accounting & Controll. Bij het beantwoorden van de hoofdvraag en de deelvragen worden zowel maatschappelijke als economische aspecten behandeld.

1.4 De werkwijze
Om antwoord op de hoofdvraag te krijgen is het van belang om te weten wat de SOX precies inhoudt en wat de voorwaarde zijn om aan de SOX te voldoen. Ook wordt onderzocht wat de kosten zijn van de SOX voor een bedrijf, en of deze kosten opwegen tegen de baten. Vervolgens wordt uiteengezet of het doel van de SOX behaald is volgens in de economische discipline opererende wetenschappers. Al deze informatie zal vergaard moeten worden door literatuurstudie. Bij de literatuurstudie zal voor het grootste deel literatuur uit de Top Journals van Accounting, Organizations & Society gebruikt worden. Tot slot worden alle bevindingen samengevat in een conclusie, wat tot een antwoord op de hoofdvraag zal leiden.
Het bereik van dit onderzoek zal worden afgebakend door expliciet in te gaan op de hoofdstukken III en IV van de SOX en de overige hoofdstukken buiten beschouwing te laten. Een verdere afbakening acht ik niet nodig en alle gevolgen van de SOX zullen dan ook besproken worden.

2 De Sarbanes-Oxley Act
In de inleiding staat al beknopt iets over de artikelen 302 en 404 van SOx. Om het verdere paper goed te begrijpen wordt het nodig geacht om deze artikelen tot in detail uit te werken.
2.1 SOx artikel 302
In artikel 302 van SOx staan de internal control en verantwoording van het management centraal. Met het management wordt geduid op de CEO en CFO. Het management van de onderneming moet elk kwartaal verklaren dat volgende regels correct zijn nageleefd (Emanuels, 2004). * Dat de verplichte financiële rapporten, financieel en non-financieel, juist en volledig zijn. * Relevante financiële en non-financiële informatie moet tijdig naar buiten worden gebracht. * Het mag in geen geval zo zijn dat het langer dan 90 dagen heeft geduurd tot er weer een financieel rapport door het management beoordeeld is op zijn doeltreffendheid. * Alle fraudegevallen en leegtes in voorgaande en komende rapporten moeten worden genoteerd en bijgehouden. * Er worden geen drastische wijzigingen in de interne controle doorgevoerd tenzij dit duidelijk vooraf wordt vermeld.
De bovengenoemde eisen gelden voor kwartaal- en jaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven binnen de VS. Beursgenoteerde bedrijven die buiten de VS opereren zijn verplicht enkel hun jaarverslagen bij de SEC, volgens bovenstaand gestelde eisen, te deponeren.
De rapporten dienen bruikbaar te zijn voor het International Centre for Financial Regulation (ICFR). Uit onderzoek van Emanuels, Leeuwen en Wallage (2008) blijkt dat deze regels opgesteld zijn door het ICFR en dat zij met deze eisen de totale internal control betreffen.
De CEO en CFO dienen dus te verklaren dat de betrouwbaarheid van de informatieverschaffing gewaarborgd blijft en het totaalbeeld in geen geval misleidend kan zijn voor het ICFR.
Om tot een goede beoordeling van het ICFR te komen dienen bedrijven 3 stappen te volgen bij hun internal control. * stap 1: Beoordeel de opzet van de maatregelen die betrekking hebben op de organisatie en besteed aandacht aan het automatiseren van de verreisde gegevens. * Stap 2: Bepaal wie deze maatregelen moet testen en voer deze test volgens de vereiste frequentie uit. * Stap 3: Vraag de uitkomsten van de tests en beoordeel deze.
Deze stappen zijn niet ingewikkeld in de uitvoering, een kanttekening voor bedrijven is echter wel dat zij deze stappen zelf moeten uitvoeren. Dit mag niet door een externe accountant gedaan worden. Dit betekent voor bedrijven dat zij naast het beschrijven van de internal control ook systeem moeten vormen waarbij de opgestelde internal control wordt uitgevoerd en gecontroleerd. Het effect hiervan zou zijn dat meerdere lagen in het bedrijf te maken krijgen met het samenstellen of controleren van de internal control (Emanuels, 2004).

2.2 SOx Artikel 404
Artikel 404 van SOx richt zich op het uitspreken over de opzet en werking van het ICFR. De onderbouwing die het management geeft moet genoeg zijn om een oordeel over het bedrijf te verkrijgen. Hierbij moet voldoende documentatie voor handen zijn. Tot zover wijken de eisen van SOx-404 niet veel af van de eisen die in SOx-302 al gesteld worden. Door veel bedrijven wordt SOx-404 gezien als een upgrade van de kwartaalverslagen tot een jaarverslag. De evaluatie en verwerking van de gegevens door een bedrijf is een complexe en tijdrovende bezigheid (N. Amerongen & De Jager, 2005). Interne beheersing met betrekking tot financiële verslaggeving wordt door Lander (2004) als volgt gedefinieerd: ‘Een proces, opgezet door of onder supervisie van de CEO en CFO en geïmplementeerd door de Executive Board, het management en het overig personeel om daarmee redelijke zekerheid te verschaffen omtrent de betrouwbaarheid van financiële verslaggeving en het voorbereiden van de jaarrekening voor externe doeleinden in overeenstemming met algemeen geaccepteerde verslaggevingsprincipes’.
Het Amerikaanse accountingsinstituut (AICPA, 2003) heeft het ICFR voorgesteld de controle volgens bepaalde standaarden te laten verlopen. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat de controle onlosmakelijk verbonden is met de jaarrekening. De vereiste voor een externe accountant zijn volgens de richtlijnen dat de accountant: * De opdracht plant; * Kennis over internal control heeft; * De werking van het systeem toetst; * Zich een oordeel vormt.
Het Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) is degene die gaat over de regelgeving. Zij hebben de naast de controle van het evaluatie proces door het management, wat opgesteld is door de AICPA, vereist dat de accountant zelfstandig een oordeel vergt over de effectiviteit. De controle van het ICFR gebeurt dan door de accountant die ook de jaarrekening controleert. Dit om efficiency redenen. Opmerkelijk is dat het PCAOB geen gebruik maakt van andere, zoals interne accountants en adviseurs (Bedard & Graham, 2011).

3 Voordelen van de SOx Aan de hand van verschillend wetenschappelijk materiaal kunnen er een aantal voordelen van SOx worden benoemd. Wetenschappelijke onderzoekers kijken verschillend naar de voordelen van de SOx. Deze verschillen zullen aan het eind van dit hoofdstuk benoemd en verklaard worden. Ook zullen de voordelen in een tabel overzichtelijk weergegeven worden. Het onderzoek van Emanuels (2004) benadrukt de vermeden risico’s als gevolg van de SOx. In zijn onderzoek gaat hij vooral in op de paragraven 302 en 404. Deze vermeden ondernemersrisico’s zijn voordelen van de SOx. Het risico dat door de SOx grotendeels wordt vermeden is fraude. Doordat paragraaf 302 vaststelt dat het management de financiële rapportages op juistheid moet controleren en voor deze rapportages verantwoordelijk zijn verminderd dit het risico dat deze rapportages gemanipuleerd zijn. Paragraaf 404 voegt als belangrijkste element daaraan toe een verplichte jaarlijkse mededeling over de werking van de beheersmaatregelen en een verplichte accountantscontrole. (Emanuels, 2004) Johanssman (2004) schrijft ook dat het grootste voordeel van de SOx is dat de fraude in de boekhouding verminderd. Hij werkt het begrip risico fraude uit in verschillende specifiekere risico’s. Risico’s die door de SOx vermeden/verminderd worden zijn volgens Johannsmann (2004): * Fouten in broncode van applicaties * Beveiligingslekken in ICT * Beveiligingslekken in toegang tot gebouwen/ruimtes/kasten * Gegevensinvoerfouten * Ongeoorloofde mutatie brondata * Manipulatie/fouten in toekomstprognoses * Manipulatie/fouten in rapportages * Overtreding wetten en regelgeving Cools (2005) heeft het boek Controle is goed, vertrouwen nog beter geschreven. Dit boek gaat over bestuurders en corporate governance. Hij geeft in dit boek aan dat naast de beperkte en kleiner wordende nadelen (deze worden volgend hoofdstuk besproken) de SOx ook positieve effecten heeft. Zo heeft hij verschillende CEO’s en CFO’s geïnterviewd en de ruime meerderheid (66%) gaf aan dat een verbetering van de interne controlesystemen geen overbodige luxe was. De ondernemingsrisico’s zijn nu beter onder controle en dat is een toegevoegde waarde voor elke onderneming. Verder geeft Cools (2005) aan dat veel kosten die gemaakt zijn met betrekking tot SOx bij enkele ondernemingen al snel terug verdiend zijn. Dit komt doordat ‘verdwenen omzet’ is ontdekt, het debiteurensaldo te laag bleek en/of fraudeleuze praktijken waren ontdekt. Ten slotte benadrukt Cools (2005) dat de kosten zullen afnemen wanneer er bij een onderneming een goed controlesysteem is dat werkt. Vooral het opstarten van een controlesysteem gaat gepaard met hoge kosten. (Cools, 2005)
Verder blijkt uit een artikel van Gras (2007) dat de SOx een toenemend inzicht oplevert in de bedrijfsprocessen van ondernemingen. Bert Schijf, leider van het SOx-team van telecombedrijf KPN, onderkent dit toenemend inzicht in de bedrijfsprocessen. “KPN is een ingewikkeld bedrijf. We hebben met behulp van de SOx-processen goed gedocumenteerd hoe de stromen lopen. Daarmee kunnen we uiteindelijk onze dienstverlening verbeteren” aldus Schijf. (Gras, 2007)

3.1 De voordelen in een tabel

Wetenschappelijk onderzoek: | Voordelen SOx | Emanuels (2004) | De vermindering van risico’s op fraude. | Johannsmann (2004) | De vermindering van risico’s op fraude. Johannsmann werkt het risico fraude uit in specifiekere risico’s. | Cools (2005) | Betere controle ondernemingsrisico’s. Kosten door SOx worden (gedeeltelijk) terug verdiend. Kosten nemen door de jaren heen af. | Gras (2007) | Toenemend inzicht bedrijfsprocessen. |

In deze tabel staan overzichtelijk verschillende voordelen van de SOx met het bijbehorende onderzoeken. De vermindering van het risico op fraude komt bij een groot deel van de onderzoeken naar voren. In de artikelen van Emanuels (2004) en Johannsmann (2004) wordt het risico fraude expliciet genoemd en in het artikel van Cools (2005) worden de ondernemingsrisico’s genoemd, waar fraude er één van is. Buiten het voordeel risicovermindering worden in de artikelen van Cools (2005) en Gras (2007) nog andere voordelen genoemd.

4 Nadelen van de SOx
Over de nadelen van de SOx zijn wetenschappers het niet eens. In dit hoofdstuk worden eerst de nadelen benoemd. Vervolgens worden deze in een tabel weergegeven en ten slotte worden de verschillen en overeenkomsten van verschillende onderzoeken belicht.
Uit het onderzoek van Johannsmann (2004) kwamen een aantal voordelen van de SOx naar boven. Hij onderkent echter ook een aantal gebreken van de SOx. Zo blijkt dat de SOx Act voorbij gaat aan een aantal ondernemingsrisico’s. De SOx Act dekt louter de risico’s op foutieve externe rapportages en fraude af. Dus wanneer een onderneming aan de SOx voldoet, wil dat nog niet zeggen dat de onderneming geen andere risico’s loopt die een aandeel kunnen doen kelderen. Verder is de SOx volgens Johannsmann (2004) louter gericht op verantwoording over het verleden en niet over prognoses voor de toekomst. Dit vindt hij een gebrek omdat toekomstprognoses over financiële gezondheid van een onderneming van groot belang kunnen zijn. Ten slotte blijkt uit het artikel van Johannsmann (2004) dat de SOx gericht is op de vraag of we dingen goed doen, maar niet of we de goede dingen doen. Bijvoorbeeld: SOx stelt niet de eis dat een bedrijf marktonderzoek of forecasting uitvoert; als een bedrijf niet aan marktonderzoek of forecasting doet, is dit volgens SOx niet ernstig. Pas als het bedrijf deze processen wel uitvoert, maar ze niet naar behoren uitvoert, spreekt SOx van een risico. (Johanssmann, 2004)
Het onderzoek van Hostek e.a. (2011) toont aan dat het aantal aan de Amerikaanse beurs genoteerde bedrijven sinds de invoering van de SOx relatief is afgenomen. In de periode 2001-2006 zijn de vrijwillige uitschrijvingen uit de beurs met 17,6% toegenomen ten opzichte van de periode 1996-2001. Verder zijn de nieuwe inschrijvingen gedaald met 18,9 procent over die zelfde periodes. Verder laat het onderzoek van Hostek, Lys, Yang en Karaoglu (2011) zien dat de belangrijkste reden bij 77,4% van de uitschrijvingen is dat de kosten gerelateerd aan de SOx te hoog zijn. Zweden heeft relatief de meeste uitschrijvingen (90,9%) gevolgd door Mexico (28,6%) en de U.K. (19,8%). Uit deze onderzoeksresultaten kan je afleiden dat de kosten om aan de SOx te voldoen bij bepaalde bedrijven hoger zijn dan de baten, anders zou dit bedrijf namelijk niet uit de Amerikaanse beurs stappen. (Hostek, Lyx, Yang en Karaoglu, 2011)
Zang (2007) onderzoekt in zijn paper de economische gevolgen van de Sarbanes-Oxley Act door middel van de markt reacties voor en nadat de SOx is ingevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat het totale verlies van de markt door de invoering van de SOx neerkomt op 1,4 biljoen dollar. Dit bedrag reflecteert directe kosten, indirecte kosten en verwachte kosten. Zo een grote daling van de waarde van de markt is een groot nadeel van de SOx. (Zang, 2007)
Zoals in het vorige hoofdstuk al aangegeven is benoemt Cools (2005) in zijn boek naast voordelen ook verschillende nadelen van de SOx. Zo acht hij de kosten voor de invoering van de SOx hoog en daarbij vooral de kosten voor de naleving van artikel 404 van de SOx. Dit artikel verplicht ondernemingen een gedetailleerd systeem voor interne controle en financiële rapportage in te richten en te documenteren. Zo worden de geldstromen en de risico’s aantoonbaar beheerst. De kosten worden nog hoger omdat het intern controlesysteem jaarlijks moet worden getest. De topmanagers van de aan SOx gerelateerde bedrijven moeten jaarlijks een verklaring ondertekenen dat de betreffende onderneming ‘in controll’ is. Ten slotte moet een externe accountant kunnen vaststellen dat alle controles aanwezig zijn en dat een bedrijf de SOx-voorwaarden naleeft. Al deze processen kunnen kostbaar zijn. The Johnson Group schat de kosten om aan de voorwaarden van de SOx te voldoen op een bedrag tussen de 3,5 en 9 miljoen dollar. Dit geldt voor bedrijven met een jaarlijkse omzet van minimaal 3 miljard dollar. De jaarlijkse kosten om aan de SOx voorwaarden te blijven doen worden geschat op een bedrag tussen de 3 en 8 miljoen dollar. De grootste Nederlandse multinationals zeggen zelfs tientallen miljoenen euro’s kwijt te zijn aan de inrichting van de SOx. Dit geld wordt grotendeels uitgegeven aan accountants, SOx-consultants en softwarehandelaren. Volgens Cools (2005) zijn deze hoge kosten niet alleen maar te wijten aan de SOx. De hoge kosten zijn ook de wijten aan de weinig rekkelijke interpretatie van de SOx door de PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board). De PCAOB is een instantie die de naleving van de SOx-wetgeving moet controleren. Door deze strikte interpretatie dwingt de PCAOB de ondernemingen tot het uitvoeren van veel controlestappen, deze controlestappen gaan gepaard met hoge kosten. Inmiddels lijkt het erop dat de PCAOB zelf ook tot de ontdekking is gekomen dat zij te ver is gegaan in haar weinig rekkelijke interpretatie van de SOx. Een andere kostenpost die gegroeid is volgens Cools (2005) is de hoge verzekeringspremie tegen schadeclaims voor bestuurders. The Wall Street Journal stelt dat deze kosten met 130 procent gestegen zijn sinds de invoering van de SOx. Hierbij zijn nog niet de kosten van de steeds vaker door aandeelhouders gespannen rechtszaken opgenomen.
Deze kosten acht Cools (2005) echter niet als grootste probleem die de SOx met zich meebrengt. Er zijn ook minder zichtbare indirecte problemen die de SOx-wetgeving met zich meebrengt. Zo blijkt uit een onderzoek van Chhaochharia (2004) dat de invoering van de SOx het meeste effect heeft gehad op de waarde van kleinere ondernemingen. Deze kleinere ondernemingen stappen ook eerder uit de beurs dan grotere ondernemingen als gevolg van de SOx. (Engels, 2004). Ook komt uit een survey van Foley en Lardner (2004) naar voren dat een van de vijf beursgenoteerde overwoog om uit de beurs te stappen. De strikte SOx-voorwaarden spelen daarbij een belangrijke rol.
In een onderzoek stelt Cohen (2004) dat de invoering van de SOx lijdt tot een vermindering van de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. Hij interpreteert dit als risicovermijdend gedrag als gevolg van toegenomen aansprakelijkheid door SOx. Cools (2004) is het hier niet mee eens en vindt dat verantwoording, transparantie, risicovermindering en integriteit een pre zijn voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Deze 4 factoren worden positief gestimuleerd door de invoering van de SOx.

4.1 De nadelen in een tabel Wetenschappelijk onderzoek: | Nadelen SOx: | Johannsmann (2004) | De SOx dekt niet alle ondernemingsrisico’s af. De SOx gaat niet over toekomstprognoses. De SOx is gericht op de vraag of we dingen goed doen, maar niet of we goede dingen doen. | Hostek e.a. (2011) | Het aantal beursgenoteerde bedrijven loopt sinds de invoering van de SOx af. | Zang (2007) | Sinds de invoering van de SOx heeft de markt waardeverlies geleden. | Cools (2005) | Kosten voor naleving SOx zijn (te) hoog.De PCAOB heeft een te weinig rekkelijke interpretatie van de SOx.Hogere verzekeringspremie tegen schadeclaims. | Chhaorchharia (2004)Engels (2004) | Door de invoering van de SOx daalt de waarde van kleinere ondernemingen meer. Kleinere ondernemingen stappen uit de beurs. | Cohen (2004) | Risicovermijdend gedrag door invoering van de SOx. |

In bovenstaande tabel staan alle nadelen beknopt omschreven met bijbehorende auteur erbij. De verschillende onderzoekers hebben uiteenlopende nadelen van de SOx ondervonden. Een nadeel die wel veel terugkomt is dat het voldoen aan de SOx-voorwaarden gepaard gaat met hoge kosten. Dit kan een reden zijn dat bedrijven hun beursnotering opdoeken. Ten slotte zie je dat er ook meningsverschillen zijn over de nadelen van de SOx. Zo vindt Cohen (2004) dat er door de invoering van de SOx risicomijdend gedrag optreedt met betrekking op investeren in onderzoek en ontwikkeling. Cools (2005) vindt juist dat door de invoering van de SOx er meer verantwoording, transparantie, risicobeheersing en integriteit is wat de investeringen zouden moeten stimuleren.

5 Conclusie
In de conclusie moet achterhaald worden of het doel van het paper is bereikt. Het doel was om antwoord te krijgen op de centrale vraag:
Wat zijn de voor- en nadelen van de Sarbanes-Oxley Act voor een onderneming?
Door middel van een literatuurstudie zijn er verschillende voor- en nadelen naar voren gekomen. Alle bevindingen worden eerst overzichtelijk in een tabel weergegeven. Vervolgens worden deze bevindingen kort uitgelegd. Wetenschappelijk onderzoek: | Voordelen SOx | Nadelen SOx | Emanuels (2004) | De vermindering van risico’s op fraude. | x | Johannsmann (2004) | De vermindering van risico’s op fraude. Johannsmann werkt het risico fraude uit in specifiekere risico’s. | De SOx dekt niet alle ondernemingsrisico’s af. De SOx gaat niet over toekomstprognoses. De SOx is gericht op de vraag of we dingen goed doen, maar niet of we goede dingen doen. | Cools (2005) | Betere controle ondernemingsrisico’s. Kosten door SOx worden (gedeeltelijk) terug verdiend. Kosten nemen wel af door de jaren heen. | Kosten voor naleving SOx zijn (te) hoog.De PCAOB heeft een te weinig rekkelijke interpretatie van de SOx.Hogere verzekeringspremie tegen schadeclaims. | Gras (2007) | Toenemend inzicht bedrijfsprocessen. | X | Hostek e.a. (2011) | x | Het aantal beursgenoteerde bedrijven loopt sinds de invoering van de SOx af. | Zang (2007) | x | Sinds de invoering van de SOx heeft de markt waardeverlies geleden. | Chhaorchharia (2004)Engels (2004) | x | Door de invoering van de SOx daalt de waarde van kleinere ondernemingen meer. Kleinere ondernemingen stappen uit de beurs. | Cohen (2004) | x | Risicovermijdend gedrag door invoering van de SOx. |

Zoals deze tabel laat zien is uit verschillende onderzoeken gebleken dat door de invoering van de SOx de fraudebeheersing is toegenomen. Dit is ook het oorspronkelijke doel van de SOx. Een ander voordeel is dat de kosten die de SOx met zich meebrengt gedeeltelijk terug worden verdiend. Dit komt doordat ‘verdwenen omzet’ is ontdekt, het debiteurensaldo te laag bleek en/of fraudeleuze praktijken waren ontdekt. Een ander onderzoek benadrukt dat de kosten vooral de eerste jaren hoog zullen zijn, om een goed controlesysteem te realiseren. De kosten na een aantal jaren zullen beduidend lager zijn. Ten slotte blijkt uit een onderzoek dat door de strikte regels van SOx er meer inzicht komt in interne bedrijfsprocessen. Ook is er een nadeel van de SOx die door veel wetenschappers wordt benoemd. Dit nadeel is dat de SOx hoge kosten met zich meebrengt en dat dit kan lijden tot het uit de beurs stappen van ondernemingen. Een van de onderzoeken verwijt dit niet louter aan de SOx-wetgeving maar ook aan de weinig rekkelijke interpretatie van de SOx-wetgeving door de PCAOB. Andere nadelen van de SOx zijn volgens wetenschappelijke onderzoeken; de SOx gaat niet over toekomstprognoses; de SOx is gericht op de vraag of we dingen goed doen, niet of we goede dingen doen; de SOx zorgt voor risicomijdend gedrag en de SOx treft de kleinere ondernemingen het hardst.

6 Hypotheses

Of de voordelen van de SOx opwegen tegen de nadelen die de SOx met zich meebrengt is per onderneming verschillend. Dit ligt eraan welke waarde een onderneming aan verschillende voor- of nadelen hecht. Zo zijn er hypotheses te bedenken die onderzocht kunnen worden in een vervolgonderzoek. Deze hypotheses zijn op basis van de conclusie van dit onderzoek samengesteld.
Hypotheses:
* Het aantal beursgenoteerde bedrijven loopt sinds de implementatie van de SOx af. * Door de invoering van de SOx daalt de waarde van kleinere ondernemingen relatief het meest. * Door de SOx is er een toenemend inzicht in bedrijfsprocessen gekomen. * Een onderneming die fel tegen fraude is zou hogere kosten voor lief nemen om SOx te implementeren.

1. Referentielijst
Lijst van de geraadpleegde literatuur
Wetenschappelijke literatuur * Anwer S. Ahmed, 2009, How costly is the Sarbanes Oxley Act? Evidence on the effects of the Act on corporate profitability, Journal of Corporate Finance, Volume 16, Issue 3, June 2010, Pages 352-369. * Edgar P. Johannsmann, juni 2004, Randvoorwaarden voor een succesvolle implementatie van een AO/IC-bouwwerk voor Sarbanes Oxley 302/404. * Zhang, I (2007). Economic consequences of the Sarbanes-Oxley Act of 2002. Journal of Accounting and Economics, 44, 74-115. * Emanuels, Prof. Dr. J.A. , 2004, 7/8, Internal controll volgens Sarbanes-Oxley. vakgebied: Bestuurlijke informatieverzorging * Hostek, Lys, Yang en Karaoglu, 2011, An Examination of the Impact of the Sarbanes-Oxley Act on the Attractiveness of U.S. Capital Markets for Foreign Firms * A. Gras , Maart 2007, Maximaal rendement halen uit SOx, volume 113, sectie: Het financieel management. * V. Chhaochharia, 14 mei 2004, The Transformation of US Corporate Boards: 1997-2003 * E. Engels, 2004, The Sarbanes–Oxley Act and firms’ going-private decisions, Journal of Accounting and Economics, Volume 44, Issues 1-2, September 2007, Pages 116-145 * Bedard, J. C., Graham, L., (2011), Detection and severity classifications of Sarbanes-Oxley Section 404 Internal Control Deficies, Amer Accounting Assoc, Mei 2011. * Van Niew Amerongen, N. en De Jager, N., (2005), SOx-404 en steunen op de testwerkzaamheden van de gecontroleerde onderneming, vakgebied: accountantscontrole. * Lander, G.P., (2004), What is Sarbanes-Oxley?, McGraw-Hill Companies., p 15. * K. Cools, 2005, Controle is goed, vertrouwen nog beter: over bestuurders en corporate gorvernance

Overige gebruikte bronnen * De Trouw “Nieuw boekhoudschandaal in VS”, 20 maart 2001 * De Volkskrant “4,5 jaar cel geëist voor fraude SGBB” * RTL-Z “Madoff fraude” * VanDale, 2010

Similar Documents