Free Essay

Study on Goups

In: People

Submitted By teomura
Words 4253
Pages 18
După vizita pe care am făcut-o, în urmă cu doi ani, unor prieteni din Elveția am rămas cu senzația stranie căRomânia mea nu va fi niciodată așa cum îmi doresc.
Am încercat să-mi analizez sentimentele și să înțeleg de unde vine acest sentiment de profundă deznădejde.
Mi-am dat seama că nu priveliștile de calendar de perete pe care le-am întâlnit acolo mi-au indus această stare. Nici măcar nivelul de trai și de civilizație la care au ajuns elvețienii nu m-a făcut să mă gândesc că nu-i vom ajunge niciodată din urmă. Nici curățenia străzilor orașelor, nici bunul simț arhitectural, nici diferența aproape imperceptibilă între traiul la oraș și cel de la sat. Oamenii pe care i-am întâlnit, mentalitatea colectivă, felul în care funcționează comunitățile mici – asta m-a făcut să cred că suntem la o depărtare de ani lumină de civilizația pe care mi-aș dori s-o văd în țara mea.
Am vizitat o familie pe care parinții mei au cunoscut-o imediat după revoluție. Veniseră cu ajutoare în România și aduseseră materiale și ustensile medicale pentru un spital din Târgu Jiu. După o săptămână petrecută acasă la noi, s-a legat o frumoasă prietenie între ei și părinții mei. Acum îi vizitam prima oară la ei acasă pe malul lacului du Joux, în Munții Jura.
De 20 de ani întreaga comunitate din Les Bioux desfășura proiecte caritabile pentru zone defavorizate pentru România. Se interesau care sunt cele mai sărace zone din România și care sunt nevoile celor ce locuiesc acolo. Alții căutau sponsori. Un an întreg aveau întâlniri și își foloseau timpul liber încercând să rezolve problemele altora. Au utilat școli, spitale, au făcut case, au scos din sărăcie multe sate.
Acum, abia se întorseseră din România. Erau triști. Li se citea deziluzia pe fețe. Cele două tiruri cu ajutoare pentru două sate din Moldova, din Iași și Vaslui, fuseseră răscolite și aș putea spune chiar vandalizate de vameșii din Iași pentru că în acel an voluntarii elvețieni luaseră hotărârea să nu mai dea șpagă vameșilor. Rațiunea pentru care făceau transportul nu era una care să le aducă lor avantaje, deci și vameșii care erau români, trebuiau să înțeleagă asta.
Am văzut fotografiile care imortalizau isprava vameșilor. E greu de descris: cutii rupte, haine de copii atârnând jalnic peste obeicte de uz casnic, alimente amestecate cu încălțăminte… Mi-a fost rușine că eram româncă. Chiar dacă eu n-aș fi putut face așa ceva vreodată.
Un an de zile o întreagă comunitate s-a întâlnit săptamânal. Au strâns haine, le-au spălat, le-au așezat pe mărimi în cutii, au strâns bani, au cântat în piața publică din Geneva și Lausanne ca să strângă bani, iar reprezentanții autorităților din țara mea le-au dat cu tifla de la primul contact cu țara.
Le-am înțeles dezamăgirea mai mult decât au vrut ei să mă facă s-o înțeleg. Știau că eu n-am nicio vină. Dar eu m-am simțit vinovată și dezamăgită. Mi-a spus în acel moment că nu mai avem nicio șansă ca popor.

Începutul
La întoarcerea în România, m-am întâlnit cu prietenii și le-am adus poze și bineînțeles ciocolată. Pe lângă lucrurile care mi-au încântat sufletul, nu am putut să nu le împartășesc și sentimentul care a pus stăpânire pe mine, și pe care vizita la familia Rochat din Les Bioux l-a întărit.
Era și Magda de față. S-a uitat un pic la mine și m-a lăsat să zic tot. Apoi mi-a zâmbit și mi-a zis: Lasă că am eu un leac pentru tine!
Dar cred că trebuie să mai spun că Magda are de ceva timp notorietate. Este Magda Săvuică posesoarea paginii de Facebook „273 de locuri pe care trebuie să le vezi înainte de a pleca din România”.
De data asta nu mă mai vrăjești cu frumusețile patriei, ți-am mai spus că nu am îndoieli că România este frumoască. Problema mea este că țara asta e locuită! Oamenii nu se mai schimbă! Tu nu vezi?

Dar Magda avea un plan. Nu mi l-a împartășit imediat. Abia după câteva luni de la întâlnirea noastră m-a întrebat dacă sunt liberă în weekend și dacă pot s-o însoțesc într-o excursie. Ți-ar face bine un pic de aer de munte, altfel o să te ofilești în Bucureștiul ăsta plin de noxe.
M-am gândit că dacă e să fac o excursie, atunci cu Magda ar trebui să merg. Sigur voi avea de văzut ceva spectaculos. Am plecat cu mașinile spre Munții Cernei. Nu mai fusesem pe acolo. Eram un grup destul de mare, iar bagajele erau un pic cam neconvenționale. La un moment dat am observat pe o mașină chiar și niște panouri solare. Atunci am cerut explicații spuplimentare.
Irina, Ștefan, Bogdan (Rațone), Oana, Nicu, Laura, Lucian, Daniela, Dragoș, Cristi, Cosmina, Costin (Guv), Mihaela, Ionuț, Andrei Becheru, Andrei Badea, Andreea Orosz, Anca Iacob, Alexandra și Bruno, Iulian erau voluntari la organizației nonguvernamentale Free Miorița. Iar acum se aflau într-o misiune de solidaritate pentru a electrifica o școală dintr-un cătun uitat de autorități.

La Ineleț, oamenii sunt lumina

Cu un an în urmă, voluntarii au descoperit, urmând cărări înguste și întortocheate, Inelețul, un cătun cu casele răsfirate pe crestele dealurilor, într-un peisaj rupt parcă din cărțile de povești, un sătuc făcut parcă după sufletul omului bun. Oamenii locului i-au întâmplinat cu mare drag, bucuroși că cineva s-a încumetat să urce până la ei și să le bată la ușă. Viața lor e strâns legată de acest loc și nu ar pleca la oraș pentru nimic în lume. Cu ei sunt și copiii lor, deprinși de mici cu tot ce înseamnă munca.
„Bunicii noștri au trăit aici până la 94–95 de ani“, spunea un localnic făcându-ne să înțelegem că nu e chiar o nebunie să trăiești departe de vâltoarea marilor orașe. Dar conștient că nici însingurarea nu e chiar o fericire. Case răsfirate nu este o metaforă aici. Distanțele între cele mai apropiate gospodării este suficient de mare ca să nu socotești că ai vreun vecin.
„Aici, în locul unde stau eu, i-aș da cuiva o bucată de pământ să-și construiască o casă. Să am și eu un vecin cu care să pot să stau de vorbă“, spune moș Ilie care se sprijină pe ulucii gardului. Ne arată cea mai apropiată gospodarie și îl vede în curte pe vecinul său. Îl strigă, cam așa cum facem și noi pe munte că să ne auzim ecoul. E clar că așa nu se poate face conversație. Îl invită pe la ei mai pe seară.
Comunicarea îmbracă forme arhaice. De la o casă la alta, oamenii își strigă salutul. Răspunsul vine după un răgaz, dar ecoul rămâne în munte.
Aproximativ 100 de oameni (47 de gospodării) locuiesc în acest colț de rai, așa cum au deprins de la părinții, bunicii și străbunicii lor, fără să fi aprins vreodată becul în casă, fără telefon și fără drum de acces. Cătunul din Munții Cernei stă parcă suspendat, agățat de cer, o scară de lemn tocită de vreme fiind singura legătură cu lumea de jos.
Înainte de a fi construit scara, îngustă cât un lat de om, tot pe aici își făceau drum spre civilizație oamenii locului, ținându-se de stânci cu greutățile în spinare.
„A ajuns și la noi civilizația. S-a ajuns, dar tot cu cârca.“

Părintele Nectarie își duce și el viața prin aceste locuri, la schitul din Ineleț. „Noi nu avem nici măcar drum, darămite curent electric“, le-a spus el tinerilor. El este astăzi călăuza grupului de voluntari. Mașinile opresc pe șosea. Nimic nu avertizează că pe aproape ar fi o așezare omenească. Din desișul verde nu văd decât niște stânci golașe.
Bruno, Iulian și Rațone încep să descarce bagajele din mașini. Nu numai bărbații cară. Fiecare ia cât poate duce.
Trecem Cerna pe un podeț, urcăm muntele pe celebrele scări de lemn, la care băieții au montat niște pârghi ca să simplifice un pic transportul materialelor aduse. Mai erau de parcurs din acest punct cam o oră și jumătate până în sat. Un munte de bagaje a fost cărat dincolo de stâncile abrupte. Satul se afla sus pe platou.
Patru panouri solare, patru computere și o imprimantă, cabluri, unelte și toate celelalte lucruri trebuincioase pentru 25 de oameni care aveau să stea cinci zile pe munte, au fost cărate în brațe sau în spate pe potecile înguste și abrupte, până sus la școală. Nimeni nu s-a plâns și nu a zăbovit prea mult ca să-și tragă sufletul. Știau că aici vremea este foarte schimbătoare, ziua e mai scurtă, se întunecă repede, așa că până la apus tot bagajul trebuie urcat și transportat dincolo de scara de lemn care se ridica spre cer aproape în poziție verticală.
Cred că de mult n-a mai fost atâta lume pe scara de lemn. Băieți și fete într-un du-te vino, fiecare cu ceva în brațe sau în spate.

Atunci, m-am gândit că nu multă lume ar face așa ceva, mai ales în România. La noi toată lumea se gândește la câștigul personal. Impresia generală e că nimeni nu face nimic fără să întindă mâna după o răsplată. De ce să car în cârcă sute de kilograme, fără să câștig ceva? Am întrebat-o pe Irina ce o motivează să facă acest efort, dacă n-o așteaptă nici o recompensă la sfârșit. Te multumește pe tine. E o chestie pe care o simți sau nu o simți. Nu trebuie să primești o recompensă, o faci dacă o simți.

O singură baterie pentru panourile solare cântărește 35 de kilograme. Au improvizat (Cristi și salvamontistul) un fel de tiroliană ca să le poată transporta mai ușor. Au colaborat între ei de parcă ar fi făcut acest lucru în fiecare zi.
Au venit și sătenii să le dea o mână de ajutor. O reporteră de la o televiziune locală încearcă să țină de vorbă un sătean. Dar acesta o lasă să vorbească singură și se duce în grabă să ia bagajul din mâna unei domnișoare. Mi-am adus aminte de satele inundate în care soldații sau cei de la ISU umpleau sacii cu nisip în timp ce sătenii îi priveau melancolici cu berea în față la o masă șubredă de birt.
Din mână în mână, muntele de bagaje ajunge la jumătatea drumului. Voluntarii au mai trecut un hop și răsuflă ușurați. Mă uimește determinarea lor, chiar dacă am pretenții că sunt în formă, mă simt obosită după atâta cărat. Pe fețele lor nu văd oboseală, văd bucurie. Alți bărbați din sat le-au ieșit în întâmpinare cu un fel de sanie trasă de cal în care sunt urcate bagajele mai grele. Fără poveri, drumul e mai ușor. Toți au răsuflat ușurați. Am observat din nou că nimeni nu se vaită. Oare sunt printre români? Nici măcar nu aud „Vai, cât de frumos e pe aici!“ Românul și când se bucură de ceva bun începe tot cu un Vai!
Soarele apune dincolo de munte, liniștea profundă se așterne, iar luna se ridică de dincolo de creste. O priveliște care îți taie respirația. Toate greutățile sunt lăsate în urmă.
Am dormit pe jos, sunt și două paturi, dar am dormit care pe unde a putut. La oboseala pe care o simțeam toți, nimănui nu i-a mai păsat unde se întinde, am cărat materialele și am adormit buștean.

După o noapte dormită pe podelele de scândură ale școlii, dimineața anunță o zi frumoasă.
Băieții n-au așteptat prea mult, aveau de mult planul făcut și s-au apucat de treabă. Au pus scara adusă de nea Vasile și s-au urcat pe acoperișul școlii ca să monteze cele patru panouri solare, care vor aprinde pentru prima dată becul în cămăruțele în care învață cei trei-patru copii.
Este sâmbătă, dar copii au prins de veste și au venit într-un suflet la școală să vadă cu ochii lor ce se întâmplă. Luminița, Ionela și Nicușor au o bucurie reținută.
Școala din vârf de munte, nu prea mare, înscrisă perfect în modestia locului, este formată din două săli de clasă, nici prea mari, nici prea mici. Nu seamăna nici pe departe cu vreuna dintre cele în care am învățat eu. Cum ar putea să semene? Aici sunt doar patru copii și o învățătoare.
Nu au curent electric, nici apă curentă. Când afară e mai înnorat sau plouă, dau perdelele deoparte sau fac activități care nu necesită prea multă lumină. Dar nici un copil nu se plânge. Dacă își doreau curent electric, era pentru că ar fi vrut un computer. Poate și „un televizor pentru doamna“. Ar fi vrut să intre în contact cu lumea de departe, să afle mai mult decât puteau afla între dealurile liniștite unde le era căminul.
„Când e vreme rea se închide tot, că nu vedem să scriem“, spune Luminița cu tristețe resemnată. Ar vrea să vină mereu la școală, indiferent de vreme.

Cineva le-a auzit dorința, nu autoritățile așa cum s-ar gândi unii că ar fi normal. Capitala e atât de departe, încât glasul câtorva copii se pierde înghițit de birocrație. O mână de tineri au strâns bani, au bătut la ușile sponsorilor. 25 de voluntari ai unui ONG cu nume simpatic, Free Miorița (cei mai mulți din București, trei din Timișoara, doi din Târgu Jiu și doi din Baia de Aramă). S-au mobilizat cu entuziasm, și poate, dacă era vremea mai bună, veneau și mai mulți.
Oamenii cu suflet mare întotdeauna fac lucruri bune, spune Nea Vasile.

Deja mă simt și eu parte din grup. Sunt încă multe lucruri de făcut. Discutăm unii cu alții, ne împrietenim cu localnicii. Simt o mare bucurie și cred că mi-ar plăcea să mai fac așa ceva și altă dată. Aflu de la băieți că există un plan național de a aprinde lumina în școli uitate de lume din cătunele românești, de a monta computere pentru copiii de acolo, care de multe ori sunt mai motivați să învețe.
„Le ducem copiilor un pic de speranță. Sunt copii dornici să învețe. Vin la școală cu drag, indiferent de vremea de afară“, spune Laura.
Cum au ajuns să facă voluntariat, ce-i motivează?
„Cred că așa suntem noi construiți, ne-am implicat de mult timp în astfel de povești și vrem să facem cât de mult putem bine. Practic, găsind astfel de povești, reușesc să ne mobilizeze de la sine“, îmi mărturisește Bruno.
„Pentru noi nu este mare lucru să venim un weekend, câteva zile aici să lucrăm. A fost un pic de muncă, dar și plăcerea de a vedea că facem ceva pentru copii.“
„Le mulțumim foarte mult de tot ce ne-au adus. Foarte mult le mulțumim.“ Abia își găsește cuvintele Nicușor când îl întreb ce părere are despre cei care le-au vizitat satul. Parcă nici nu-i vine să creadă că visul lor s-a împlinit. Este o bucurie liniștită, dar parcă mult mai profundă și reală decât sunt obișnuită să văd la un copil de vârsta lui. Are și el ceva din pacea acestor locuri, din forța străbunilor lui.
Mi-am dat seama în cele din urmă ca fericirea acestor copii uitați de lume este răsplata cea mai mare pentru voluntarii care au sacrificat un pic din timpul lor, dar care și au făcut în două zile ceea ce statul nu a reușit în zeci de ani. Acești tineri nu au nevoie să fie elogiați sau să fie recompensați material pentru efortul lor. Pentru ei este de ajuns că undeva în vârf de munte câțiva copii nu vor mai învăța la lumina lămpii. La Ineleț, oamenii sunt lumina.

Când Statul nu poate…
Am plecat din Munții Cernei cu dorința de a vedea ce mai urmează să facă Free Miorița pe viitor. M-au invitat să particip la întâlnirea lor din săptămâna următoare. N-au timp de odihnă, nici să-și savureze ultima lor ispravă. Planurile lor se întind până la căderea iernii.
Abia am așteptat să ajung la întâlnirea cu voluntarii. Magda n-a putut să vină. Avea mult de lucru la serviciu. Așa că m-am dus singură. Am plecat mai devreme decât trebuia. Așa fac atunci când merg pentru prima dată undeva și nu pot aprecia cu certitudine în cât timp ajung la destinație. Mai bine să ajung înainte decât să întârzii.
Nu venise decât Iulian. Era relaxat, cu laptopul în brațe. S-a bucurat cât m-a văzut și mi-a spus că știa că expediția de la Ineleț n-o să mă lase indiferentă. A zis că m-a citit de la început că am stofă de voluntar și că se vede pe fața mea că-mi pasă de cei din jur. Nu pot spune ce-am simțit în acel moment. Mi-am mascat cu greu sentimentele. Voiam să aflu mai multe despre acest grup de voluntari. Mă fascina faptul că și în România există oameni care, pur și simplu, vor să facă bine semenilor, îi ignoră pe cei ce nu fac nimic – chiar dacă au datoria să facă – și își duc planurile cu perseverență până la capăt.
L-am întrebat cum le-a venit ideea asta cu panourile solare pentru școlile din satele uitate ale României.
Iulian e pasionat de drumeții și participă la competiții off-road. Așa a ajuns pe coclauri. Oamenii întâlniți în cătunele îndepărtate s-au dovedit a fi gazde bune, care cu toată sărăcia lor le-au pus deseori la dispoziție ce aveau ei mai bun. Astfel s-a hotărât prin 2008, împreună cu câțiva prieteni, să le facă o bucurie unor țărani din Munții Hunedoarei. Le-au dus haine, alimente, dar au văzut pe chipul acelor oameni că și-ar dori altceva.
„Într-una din călătorii o bătrână mi-a spus: «Dumneavoastră acolo la București nu puteți vorbi cu cineva să ne tragă și nouă un cablu cu lumină?»… Am mai auzit aceste gânduri rostite și de alți ursiceni. În timpul ăsta, noi aici prin București vorbim de leduri, panouri solare, telefoane 4G, plasme și mașini electrice, iar în Ursici lumina vine de la opaiț, lumânări sau de la soare. Mai sunt câteva gospodării care au generatoare, dar se strică des și sunt folosite rar din cauza prețului benzinei.“
La început s-a gândit că ar trebui să facă petiții la aurorități, dar și-a dat repede seama că totul se va pierde în hățișurile birocratice și își va cheltui energia de pomană. A știut că dacă va povesti despre oamenii din Ursici va găsi o soluție și într-adevăr așa a fost.
„Vreau să schimb lucruri nemișcate de mulți ani. Vreau să demonstrez că oamenii sunt mai aproape unii de alții și că ne putem schimba viețile fără să așteptăm aprobarea autorităților.Cum? Simplu, printr-o soluție individuală și independentă, fără autorizații sau aprobări și fără facturi. Cea mai simplă și la îndemână: un panou solar pentru fiecare gospodărie. Nu depindem de autorități, iar proiectul poate fi realizat treptat, pe măsură ce vom strânge fondurile necesare, începând cu gospodăriile cele mai nevoiașe.“
Între timp au venit și Laura și Rațone și mi-au mai spus câte ceva: „vrem să aducem lumina în casele care nu au curent electric încă, fie că este vorba despre copii care învață în școli la lumina soarelui sau a lămpilor cu motorină, fie că vorba despre oameni care trebuie să meargă mulți kilometri pentru a-și încărca telefonul mobil, oameni care nu au acces la rețeaua de electricitate, fie pentru că locuința lor se află mai departe de ultimul stâlp, fie pentru că nu au banii necesari pentru avize, taxe de racordare, proiect, facturi…“
Au urmat discuțiile și planificările: cine va fi prezent și unde? Câți bani au reușit să strângă și cât le mai trebuie pentru următoare etapă?
Am aflat că în plan un traseu de parcus anul acesta. Inițial am crezut că din când în când mai fac și ei o faptă bună, dar când am văzut harta și i-am ascultat discutând amănutele legate de fiecare intervenție, mi-am dat seama cât de serioasă este împlicarea acestora:
Plecarea din București pe 27 aprilie, iar apoi urmează: Oltenița, Călărași, Balchik, Vama Veche (1 mai), Negru Vodă, Ion Corvin, Medgidia, Tulcea, Sulina (13 mai), Chilia Veche, Brăila (19 mai), Buzău (21 mai), Brașov (25 mai), Munții Buzăului – Munții Vrancei, Adjud, Vaslui, Chișinău (6 iunie), Iași, Botoșani, Suceava (15 iunie), Cernăuți (20 iunie), Câmpulung Moldovenesc, Sighetu Marmației, Baia Mare, Oradea (6 iulie), Munții Apuseni, Zalău, Cluj-Napoca, Dej, Bistrița, Tg. Secuiesc, Sighișoara, Sibiu (2 august), Alba-Iulia, Arad, Timișoara (18 august), Moravița, Anina, Munții Almăjului, Orșova, Ineleț (30 august), Tg. Jiu, Petroșani, Ursici (3 septembrie), Vidra, Brezoi, Curtea de Argeș, Târgoviște, București (15 septembrie).
În unele locuri vor monta panouri solare și instalațiile necesare, iar în altele vor vizita localități izolate, locuri asemănătoare cu cele despre care am amintit.
6 047 kilometri, 4 543 kg de soare, 2 738 kg de praf și noroi, 1 001 localități, 143 de zile, patru țări, o Românie! Asta și-au propus voluntarii pentru patru luni, din aprilie până-n septembrie.
Uitați de autorități, locale sau centrale, care fie nu au bani fie pur și simplu nu sunt interesate de ei, acești oameni merită o șansă. Merită un ajutor, așa cum am făcut la Ursici și la Ineleț. Un bec sau un calculator. Pentru noi, cei care le avem, este puțin. Dar pentru ei, ar fi enorm de mult.

Concluzii. Când Statul nu poate… Putem noi, toţi.

Dezamăgirea pe care o aveam la întorcerea în țară din Elveția s-a mai diluat un pic. Știu că spiritul civic, solidaritatea umană, spiritul de întrajutorare nu reușesc încă să aibe dimensiunile și calitatea celor pe care le-am întâlnit în Europa sau în Statele Unite. Cred că ele se datorează spiritului protestant care a acționat timp de câteva secole și a generat colectivități active și atente la cei din jur. În România a acționat mai mult spiritul lui „să moară și capra vecinului“. Asta a produs mai multă satisfacție de-a lungul vremii.
La noi, aproape toată lumea așteapta ca guvernul, autoritățile locale sau alții (indiferent cine sunt aceștia) să acționeze în caz de nevoie. Dacă unuia îi arde casa, e găzduit în caminul cultural sau în școală, sau la rudele din alt sat, deși vecinul lui are o casă cu șase camere (iar el locuiește împreună cu familia în bucătaria de vară, că doar „acolo are toate acareturile“ și să nu facă mizerie în „casa mare“).
Sunt multe de spus și despre felul arogant în care unii înțeleg să facă acte de caritate (pentru a-și gâdila orgoliul de cele mai multe ori). Oameni care își tratează cu superioritate semenii care nu au avut aceleași șanse în această viață.
Totuși, atâta vreme cât există persoane asemenea voluntarilor pe care i-am întâlnit în organizația Free Miorița cred că România mai are o șansă. Cred că nu trebuie să așteptăm intervenția autorităților – chiar dacă sunt plătiți tot din banii noștri că să intervină. Trebuie să reacționăm, să dăm deoparte apatia, să ne manifestăm compasiunea nu prin vaiete și bocete, prin nemulțumire și proteste. Ci pur și simplu să ne gândim la modalitățile concrete și eficiente prin care putem schimba ceva în bine.
Ajutorul pe care îl putem da semenilor noștri ne-ar putea schimba și nouă perspectiva asupra vieții. Nu ne-am mai simți singuri și deprimați, dimpotrivă, viața noastră ar căpăta mai mult sens și ar deveni mai frumoasă. Bucuria pe care am citit-o pe fețele acelor copii nu poate fi cumpărată de la supermarket, nici nu va veni prin poștă. Ca s-o simțim, trebuie să ajungem la ei, trebuie să comunicăm direct cu ei.
A fi voluntar înseamnă a acționa de bunăvoie, fără presiuni din afara propriei persoane. Înseamnă a-ți asuma o cauză pentru care să lupți. Nimeni nu poate obliga pe cineva să fie voluntar. Anii comunismului, din păcate, au reușit să dezbrace de sens acest concept. Munca voluntară era obligatorie, era o îndatorire a elevului și a salariatului, era un mijloc de a umili oamenii și de a le consuma timpul în proiecte fără sens. Poate și de asta unii se gândesc astăzi că voluntariatul este o chestiune comunistă perimată.
Cred că înainte de ne a dori mai mulți voluntari în diverse activități cu scop umanitar sau caritabil ar trebui să reînviem spiritul solidarității, spiritul de compasiune. Ar trebui, așa cum spuneau câțiva dintre voluntarii pe care i-am întâlnit, să auzim și să spunem mai departe poveștile dramatice ale unor semeni de-ai noștri. În momentul în care auzim despre necazul sau despre neputințele altora nu vom putea sta deoparte. Nu numai cei care au bani mulți pot face ceva pentru a aduce schimbarea în societatea noastră. Toți putem face câte ceva. Nu ni se cere să facem totul. Dar să facem atât cât putem.
Nu trebuie să așteptăm autoritățile să ne spună ce avem de făcut. Ne putem mobiliza singuri. Nu trebuie ca doar armata sau inspectoratele pentru situații de urgență să construiască diguri din saci de nisip în zonele aflate în pericol de inundații. Putem să dăm și noi o mână de ajutor. Nu trebuie să așteptăm prea multe îndemnuri pentru a lua în weekend în familia noastră, sau la masă un copil dintr-un orfelinat. Nu trebuie să ne uităm cu școlile din satele îndepărtate se închid. Putem duce lumina acolo. Noi putem fi lumina.

Similar Documents

Premium Essay

Student in Henry Ford

...1. Describe the three methods discussed in your text for studying development (changes over time). The three methods that reserchers used to study human development are: Cross sectional: goups of people of one age are compared with people of another age. Longitudinal research: colllecting data repeatedly on the same individuals as they age. Cross sequential research: individuals in the cross sectional sample are testedmore than once over a specific period of time. 2. Name the three prenatal periods, and identify the time period for each period. Describe the significant developments that take place during each of the three prenatal periods. Germinal period: the first 2 weeks after conception. During this period the zygote begins to duplicate and division within hours of conception. The placenta develpes, implantion occurs and organism occurs rapidly. Embryonic period: occurs from the 3rd through the 8th week. During this period all the basic form of the body structures develop. Fetal period: occurs from the 9th week until birth. During this period fetus grows in size and matures in functioning, genitals form and all body parts and system complete. 3. Identify and describe Piaget’s six substages of sensorimotor intelligence, and give examples of the behavior associated with each stage. Stage one: birth to 1 month. Called the stage of the reflexes. Eample: sucking, grasping, staring and listening. Stage two: 1 to 4......

Words: 393 - Pages: 2

Free Essay

Ethics 443n

...DeVry Universit GOUP B, DILEMMA 1 The case study is about a certain office worker who is fond of missing work as he pleases. His excuse is that he is entitled to all the time off that he takes, regardless of it being a working day or a weekend. Consequences of the behavior of this officer have had dire effects on his co-workers who have not more than once complained to the management about his absenteeism. In my opinion, I consider what this officer does as reckless and inconsiderate. It is even odd that he is the only person doing such a thing in the office and he does not seem to care about it. Different companies usually have differing policies that outline days when a worker should take his offs or shifts. For most companies, this strategy is employed in order to reduce fatigue among its workers and to reduce feelings of monotonous activity that could result to laziness and low work productivity. Adhering to these company policies creates an atmosphere of equality among the workers, which is not the same case as those in this case study. The workers feel wronged since they have to shoulder the burden of having to do extra work which could have been allocated to this worker. To make matters worse they are not paid thus making them feel misused. It is not right that this worker should exploit the opportunity of taking off from work. It is even surprising that the management has not done anything so far to make him stop this behavior. From the case study, it is......

Words: 632 - Pages: 3

Premium Essay

Methods Paper

...evidence of bias and contain no references to content outside the classroom (Bauerlein, 2015). The demand for removing bias has led to one of the reasons for opposition to standardized testing; teaching to the test. Educators feel stripped of autonomy (Jolley, 2014), and that this type of curriculum does not encourage critical thinking skills. Supporters of standardized testing, however, believe that they hold teachers and schools accountable to taxpayers by being able to measure student achievement and be judged according to student performance (Do standardized tests show an accurate view of students' abilities, 2012). The goal of this study is not make an argument for or against, only to demonstrate any correlations between standardized test scores and intelligence, and provide suggestions for further research. For our research study, our group is asking whether or not standardized testing give an accurate evaluation of a student’s level of intelligence. We believe that student who score failing grades on the math portion of the Texas standardized test...

Words: 1346 - Pages: 6

Free Essay

Psyc 201 Final Exam

...psychology is a science that studies the impact of our A.family background B.situations C.aptitudes D.unconscious motives Question 2 of 35 8.58 Points Our perceiving ourselves as athletic, overweight, smart, or shy constitutes our .... A.egocentric beliefs B.interdependent self C.interdependent self D.self-schemas Question 3 of 35 8.58 Points Hypotheses are best characterized by ... A.principles B.axioms C.predictions D.conclusions Question 4 of 35 8.58 Points Random assignment is necessary to... A.insure mundane realism B.insure informed consent C.avoid the naturalistic fallacy D.rule out preexisting differences between subjects in different experimental confitions Question 5 of 35 8.58 Points Social scientists gather information like other scientists, through scientific methods that insure accuracy. A. True B. False Question 6 of 35 8.58 Points In an experiment, the variable being measured is called the _____________ variable. dependent Question 7 of 35 8.58 Points The tendency to process efficiently and remember well information related to onself is called the A.self-aggrandizing B.self-schematizing C.self-processing D.self-reference Question 8 of 35 8.58 Points People who believe themselves internally controlled are more likely to ... A.take unnecessary tasks B.be tolerant of racial differences C.engage in self-handicapping D.do well in school Question 9 of 35 8.58 Points In an experimental study of the......

Words: 1186 - Pages: 5

Premium Essay

Hello Moto

...Exam in MAN 214 1. Describe the major difference in the determinants of physical activity among children, adolescents and adult. a. Determinants of Physical Activity in Children and Adolescents i. Gender. Studies of different researchers identified some factors that affect the gender specific towards their view of physical activity. Bottom line, family influences during childhood have a positive effect on the physical activity patterns that children develop. ii. Ethnicity. Children of Asian origin were less active than children in other ethnic groups. In terms of ethnic differences, Asian Americans and Latinos reported the lowest level of neighborhood safety for physical activity, and African Americans and Latinos reported the fewest convenient facilities for physical activity. African Americans reported the highest level of television viewing per week (Sallis et al, 1996). iii. Socioeconomic Status. A study of 2, 285 children in 4th-6th grades in multiethnic, low-income urban neighborhood revealed that 20% of the girls and 25% of the boys were inactive. It particularly influenced participation in organized sports at or outside of school. Cost of participation and transportation may have posed major problems to parents. b. Determinants of Physical Activity in Adults iv. Influences on physical activity for middle-age adults include: past program participation, self-efficacy, benefits, barriers,......

Words: 1285 - Pages: 6

Premium Essay

Infrastructure

...India Power Sector Reforms Update ____________________________________________________________ __________________________ India Power Sector Reforms Update Issue IV August 2002 (Updates in the period: June 2002 to August 2002) India power sector reforms update is a joint initiative of Prayas, an Indian NGO based in Pune, working on power sector issues for a decade and Public Services International (PSI) which is an international trade union federation, uniting public sector workers in more than 500 trade unions in over 140 countries. Our aim is to monitor the power sector developments in three Indian states of Orissa, Andhra Pradesh and Uttar Pradesh. This is the fourth issue of the update covering three months period from June 2002 to August 2002. First issue was a detailed historical overview covering up to October 2001; second update covered the period from October 2001 to January 2002 while the third update covered February 2002 to May 2002. For better understanding it would be desirable if readers also read the earlier updates. Please direct your suggestions and comments to PSI at psiru@psiru.org. Contents Part I: Overview of the Indian Power Sector Part II: Orissa 1. 2. 3. 4. State Overview Regulatory Intervention Private Sector Generation Private Sector Distribution Part III: Andhra Pradesh 1. 2. 3. 4. 5. State Overview Regulatory Intervention State and Central Utilities Private sector Generation Employees and CSIs Part IV: Uttar Pradesh 1. State...

Words: 5753 - Pages: 24

Premium Essay

Reading

...Report on Vodafone Tutor: Gerry Brady Word count: 1691 Report on Vodafone Tutor: Gerry Brady Word count: 1691 C ontents 1.0 Terms of Reference Page 3 2.0 – 2.4 Procedure Page 3 3.0 Findings page 3 3.1 History page 3 3.1.1 Evolution as a Racal Telecom Brand Page3-4 3.1.2 Vodafone Group, then Vodafone Airtouch PLC Page4 3.1.3 Vodafone Goup Plc 2000 to Present Page 4-5 3.2 Products page 5 3.2.1 Mobile Money Transfer service Page 5 3.2.2 M Health Service Page 5 3.2.3 Vodafone Foundation Page 6 3.3 Marketing page 6-7 3.4 Corporate Affaires page 7-8 4.0 Conclusion page 8-9 5. 0 References Page 9 1. Terms and References Vodafone Group Plc is a British multinational telecommunications company. It has a headquarters in London and its registered office in Newbury, Berkshire. Vodafone is the largest telecoms company in Europe with 191 million customers and a presence in 26 countries worldwide. It is an......

Words: 1965 - Pages: 8

Premium Essay

Relational Leadership

...History of leadership Intro to health leadership and importance of proactiveness in health care context Situation leadership Situational leadership theory was derived by Professor Paul Heresy and Ken Blanchard in the mid 1970s. The main pricnciple of the theory is that there is not one single best style of leadership. However, effective leadership is about adapting according to goup or individiucal and the task. That is to influence the surbodinets to achieve the particular goals. Equally important is the task that needs to be completed; the type of leadership also has to be tailored according to this to be effective. For Hersey and Blanchard is divided leadership styles and maturity. The leadership style can be further divided in to 2 arms of ‘Relationship Behaviour’ and ‘Task behaviour’. The diagram below show the leadership style according to whether high or low in each arm. Leaders using this model has to be flexible and use alternative leadership styles according to the needs. Maturity comes from adapting to the subordinate(s). The maturity of the subordinates varies according to their ‘readiness’ to carry out a given task. The readiness is due to the subordinate’s ability and confidence. If the maturity is high, this model favours ‘delegating’ style. This is often describe as having minimal leadership intervention but giving the decision making to the subordinates who possess high task readiness. This as described earlier is based o confidence,......

Words: 2379 - Pages: 10

Premium Essay

Site Selection Criteria for Theme Park

...CITY DEVELOPMENT PLAN FOR VARANASI (JNNURM) Municipal Corporation, Varanasi Final Report, August 2006 City Development Plan for Varanasi Executive Summary 1.0 Introduction Urban centres have a vital role in India’s socio-economic transformation and change. Urban centres account for 30% of the total populace, notwithstanding, most cities and towns are severely stressed in terms of infrastructure and service availability, and their growth and development is constrained by indifferent implementation of the 74th Constitution Amendment Act (CAA), 1992. The Government of India launched the JNNURM in December 2005. The Mission aims at encouraging cities initiate steps to bring about improvement in the existing service levels in a financially sustainable manner. The ever-increasing number of slum dwellers causes tremendous pressure on urban basic services and infrastructure. In order to cope up with massive problems that have emerged as a result of rapid urban growth, it is imperative to draw up a coherent urbanisation vision and strategy for implementation of projects aimed towards achieving the outlined vision. The aim of the Mission is to encourage reforms driven, fast track, planned development of identified cities with focus on efficiency in urban infrastructure and service delivery mechanisms, community participation, and accountability of Urban Local Bodies (ULB)/ parastatal agencies towards citizens. The JNNURM consists of two sub-missions......

Words: 9573 - Pages: 39

Premium Essay

Financial Analysis of Thomas Cook

...Part 1 1. Introduction The Thomas Cook Group Plc started its operation in 1841 when it organized its first journey from Leicester to Loughborough. Since then it has expanded its business in Irelans, India, Middle East, Central Europe, Middle and East Europe, Northern Europe, North America, and Germany. In all these area, Thomas cook Group Plc operates in a variety of businesses. It caters to 23.7 million passengers, has 3,784 retail outlets, operates 92 aircrafts, enjoys controlled distribution in the range of 20% - 85% in different continents, and internal distribution in the range of 6% - 65% in different continents (Business Segments & Brands, 2012). Thomas Cook Group Plc has eleven mainstream brands and eleven independent brands. The main objective of the company is to maximize the shareholders’ value by providing travel services to its customers. Since its inception, the focus of the company has been on maximizing shareholders’ value, becoming the leading financial service provider in terms of travel-related activities, achieve growth and increase value through mergers and acquisitions, and be the top independent travel provider (Group Strategy, 2012) The paper focuses on both financial and non financial performance of Thomas Cook in last few years and the budgetary controls implemented by the company. A brief analysis of the company’s performance in these aspects is provided below. 2. Financial Analysis The financial analysis of Thomas Cook Group Plc......

Words: 2399 - Pages: 10

Premium Essay

Biology of Mind Notes

...Scientific Method vii. A scientific theory explains through an integrated set of principles that organizes observations and predicts behaviour or events. viii. Hypotheses ix. We should be aware that it can bias subjective observations x. Operational functions = a statement of the procedures used to define research variables. For example, human intelligence may be operationally defined as what an intelligence test xi. Replicate – repeat xii. Finally – organizepredictionsrevised theory xiii. We can test our hypotheses and refine our theories using … f) Description xiv. The Case Study 3. The case study examines one individual in depth in hopes of revealing things true of us all. 4. Suggest directions for further study 5. Show us what can happen 6. May mislead us if the individual being...

Words: 4656 - Pages: 19

Premium Essay

Management Practic and Theory

...Prepared by Tep Chanrith, MBA Candidate, Charles Sturt University, Australia Contents Page Topic 1: Evolution of Modern management ………………………………………………...03 Purpose………………………………….………………………………………….…...03 Introduction …………………………………………………………………………….03 Origins of management thought…..................................................................................03 The evolution of modern management thought ….........................................................04 The function of modern management theories ….…………………………….….…...09 Conclusion………………………………………………………………………………12 Topic 2: Management Process ………………………………..……………………...…...…...13 Purpose………………………………………...………………………………………..13 Introduction…………………………...………………………………………………..13 The major elements of management processes……………………………………….13 The management problems in the organization, ways to overcome the problems…17 The new skills would a manager require in that organization as he or she is promoted from the middle to the top management level………….…………….…21 Conclusion ………………………….………………….…………………...…………..24 Topic 3: Decision Making and Teamwork…..……………………….…………….……….25 Purpose……………………………………………..…………….……………………25 Introduction…………….…………………………………………..………………….26 The process of decision making……….…..……………………….………………….26 Manage the decision making in a team……………………………………………….29 The advantages and disadvantages of team decision making ……….……………..31 Techniques to improving team......

Words: 10302 - Pages: 42

Free Essay

The Case of Unidentified Industries

...Environmental assessment of bio-based polymers and natural fibres Dr. Martin Patel*), Dr. Catia Bastioli**), Dr. Luigi Marini**), Dipl.-Geoökol. Eduard Würdinger***) *) Utrecht University, Department of Science, Technology and Society (STS), Copernicus Institute, Padualaan 14, NL-3584 CH Utrecht, Netherlands; Phone: +31 30 253 7634; Fax: +31 30 253 7601; E-mail: m.patel@chem.uu.nl **) Novamont, Via Fauser 8, I-28100 Novara, Italy; Phone: +39 0321 699 611; Fax: +39 0321 699 600; E-mail: bastioli@materbi.com, marini@materbi.com ***) BIFA (Bavarian Institute of Applied Environmental Research and Technology), Am Mittleren Moos 46, D-86167 Augsburg, Germany; Phone: +49 821 7000-181; Fax: +49 821 7000-100; Email: ewuerdinger@bifa.de Table of Contents 1. INTRODUCTION 2. HISTORICAL OUTLINE 3. METHODOLOGY OF LCA 4. PRESENTATION OF COMPARATIVE DATA 4.1 STARCH POLYMERS 4.1.1 Starch polymer pellets 4.1.2 Starch polymer loose fills 4.1.3 Starch polymer films and bags 4.1.4 Starch nanoparticles as fillers in tyres 4.2 POLYHYDROXYALKANOATES (PHA) 4.3 POLYLACTIDES (PLA) 4.4 OTHER POLYMERS BASED ON RENEWABLE RESOURCES 4.5 NATURAL FIBRES 5. SUMMARISING COMPARISON 6. DISCUSSION 7. CONCLUSIONS 7.1 7.2 SUMMARY AND FURTHER ELABORATION OF FINDINGS OUTLOOK AND PERSPECTIVES 8. ACKNOWLEDGEMENTS 1 9. REFERENCES ANNEX 1: OVERVIEW OF ENVIRONMENTAL LIFE CYCLE COMPARISONS FOR BIODEGRADABLE POLYMERS INCLUDED IN THIS REVIEW ANNEX 2:...

Words: 22173 - Pages: 89

Premium Essay

Wkf[Ew

...ssA Summer Training Project Report ON “A STUDY ON MUTUAL FUND COMPANIES IN INDIA WITH SPECIAL REFERENCE TO RELIANCE MUTUAL FUND AND UTI MUTUAL FUND.” IN [pic] SUBMITTED TOWARDS THE PARTIAL FULFILMENT OF THE MASTER’S DEGREE IN BUSINESS ADMINISTRATION 2009-2011, AFFILIATED TO GAUTAM BUDDH TECHNICAL UNIVERSITY (GBTU), LUCKNOW UNDER THE GUIDANCE OF: Mr. Sanjeev Kumar Shukla (Cluster Head- Delhi/NCR) KARVY, Ghaziabad SUBMITTED BY: SUNIL KUMAR Roll No.: 0903070054 MBA- 3rd Sem. [pic] SCHOOL OF MANAGEMENT, INDERPRASTHA ENGINEERING COLLEGE, GHAZIABAD, 201010 DECLARATION I, SUNIL KUMAR the student of Master of Business Administration, IPEC- Semester 3rd (2009-11) hereby declare that, I have completed this project on “A STUDY ON MUTUAL FUND COMPANIES IN INDIA WITH SPECIAL REFERENCE TO RELIANCE MUTUAL FUND AND UTI MUTUAL FUND.” The submitted information is true & original to the best of my knowledge. Date: Student’s Signature Place: (SUNIL KUMAR) Roll No. 0903070054 ACKNOWLEDGEMENT Before we get into thick of things, I would like to add a few words of appreciation for the people who have been a part of this project right from its inception. The writing of this project has been one of the significant academic challenges I have faced and without the......

Words: 20728 - Pages: 83

Premium Essay

Organizational Behavior

...ORGANIZATIONAL BEHAVIOR CONCEPTS CONTROVERSIES APPLICATIONS Seventh Edition Stephen P. Robbins 1996 Contents Part One • Introduction Chapter 1 What Is Organizational Behavior? 2 Chapter 2 Responding to Global and Cultural Diversity 42 Part Two • The Individual Chapter 3 Foundations of Individual Behavior 80 Chapter 4 Perception and Individual Decision Making 130 Chapter 5 Values, Attitudes, and Job Satisfaction 172 Chapter 6 Basic Motivation Concepts 210 Chapter 7 Motivation: From Concepts to Applications 250 Part Three • The Group Chapter 8 Foundations of Group Behavior 292 Chapter 9 Understanding Work Teams 344 Chapter 10 Communication 374 Chapter 11 Leadership 410 Chapter 12 Power and Politics 460 Chapter 13 Conflict, Negotiation, and Intergroup Behavior 502 Part Four - The Organization System Chapter 14 Foundations of Organization Structure 548 Chapter 15 Technology, Work Design, and Stress 588 Chapter 16 Human Resource Policies and Practices 634 Chapter 17 Organizational Culture 678 Part Five - Organizational Dynamics Chapter 18 Organizational Change and Development 714 CHAPTER I • WHAT IS ORGANIZATIONAL BEHAVIOR? What Managers Do Let’s begin by briefly defining the terms manager and the place where managers work—the organization. Then let’s look at the manager’s job; specifically, what do managers do? Managers get things done through other people. They make decisions, allocate resources, and direct the activities of others to attain goals. Managers......

Words: 146017 - Pages: 585