Free Essay

Svenskfinland

In:

Submitted By chitra12345
Words 603
Pages 3
Svensk Finland och Finlandssvenska
Finlandssvenska är den varianten av svenska som talas i Finland, den varierar lite än rikssvenskan som talas i Sverige. Svenskfinland är en benämning på det svenska talande området i Finland. Den är delad i 3 regioner, 4 om Åland räknas med: * Nyland, kustremsan i södra Finland, runt om 9 % * Åboland, skärgården sydväst om Åbo och runt om Åbotraketrna * Österbotten, kustremsan i västra Finland, nästan 51 % av hela svenska talande befolkning bor där * Åland räknas ibland som en del av Svenskfinland men ofta räknas Åland som ett separat område
Förutom de här områdena finns det minoriteter runt om hela landet.
Den första svenska bosättning fanns på Finland redan i 500-talet e. Kr. på Åland och under 200–1100-talet e.Kr. började komma flera invandrare från Sverige till Åbo och då började befolkning öka. År 2007 hade 265 000 finnar finlandsvenska som modersmål och år 2009 var finlandsvenskarna 290 400 i antal och det sägs att antalet kommer att öka 2035 med 12 700 personer, alltså 303 100, det flesta bosatta i Österbotten och runt om Åbo och 25 000 i Åland. Finlandssvenskarnas antal ökar hela tiden och den främsta orsaken är att det är många föräldrar som registrerar sina barn tvåspråkiga. Den finlandssvenskan som kommer ofta från tvåspråkiga familjer.
Finlandssvenskarnas kultur är lite speciell och är olika från finsk eller rikssvensk kultur och det anses vara unikt. Språket och accenten är olik än den som man talar i Sverige. Det har utvecklats dialekter från det ursprungliga språket och det kännetecknar olika områden av finlandsvenskarans svenska t.ex. i Närpes talar man Närpes dialekt, och det finns speciella kännetecken för varje dialekt. Svenska traditioner i Finland som Lucia, fastlagsdag, villaavslutning och midsommar har blivit populär och det firas varje år. Varje ordnas Kulturkarnevalen för ungdomar i olika städer, det är ett ”karneval” där det finns olika workshops och som man kan delta i t.ex. dans, teater, musik, konst, fotografering osv. Det är jätte populärt bland högstadiets elever. Finlandssvenskar har sina egna tidningar som Hufvudstadsbladet och Vasabladet. Veckotidningar, ungdomstidningar som FRIDA, JULIA kan också köpas på svenska. Det finns också svenska radiokanaler som YLE. Svenska littfesten, alltså litteraturen fetsen ordnas varje år i Vasa, Det är evenemang som uppmärksamar svensk litteratur. Det finns svenska språkiga tv-kanaler som SVT, Tv4.
National språken i Finland är svenska och finska, och det är jämnlika. De har båda samma rättigheter och kommunala myndigheterna är skyldiga att erbjuda service på båda språken. Undervisningen av båda språken har blivit obligatoriskt i skolan. Även jobb och arbetsplatser så det en förmån om du kan båda språken. Förhögskoleexamen och för många tjänster förutsätts att man har utmärkt förmåga i ett av inhemska språket och goda eller nöjaktiga kunskaper i det andra nationella språket. Man har samma rättighet som en finsk medborgare har i Finaland. Man har rätt att använda svenska varsomhelst i landet. Det finns många svenska partier och att organisationer som ser till att finlandssvenskarnas rättigheter bevaras.
YA!, Novia Yrkeshögskolan, Axxell, Hanken, Åbo Akademi, Svenska Handelshögskolan, Yrkesinstitut som Prakticum och Arcada, Svensk social-och kommunalhögskolan är några svensk språkiga institutioner.
Framtiden för finlandssvenskar ser oklar ut, enligt statistiken ser det ut som finlandsvenska befolkningen kommer att öka. Hot finlandsvenska kan vara att det är många som flyttar till Sverige och bildar familj där istället. Många finnar anser att finlandssvenskar är födda med en silversked i munnen, på det sätet har finlandssvenskarna fått en stereotypisk bild, de tycker att det är onödigt att finnar måste lära sig svenska då finlandssvenskar kan lika bra flytta till Sverige. Men ändå lever finlandsvenska ett vanligt liv somm finnar.

Similar Documents

Free Essay

Nnnnn

...Artiklar om språk och språksociologi [Ange dokumentets underrubrik] 2013-01-01 Vasaskolan Sammanställda av Anders Lindqvist och Malin Jacobsson Innehållsförteckning Vi begriper mindre än vi tror 3 Riktigt språk och kvinnospråk – verklig makt och kärringvälde 6 Tänk om engelska var Sveriges nästa språk? 9 Trendiga svordomar 11 På Egalia tas fokus bort från könet 13 Vilken makt har ditt språk? 15 Vi hade en gång ett språk 18 I begynnelsen var ordet men hur vårdar vi vårt språk? 20 Historien om när det svarta ordet skulle bytas ut 23 "Miljonsvenska" är språkglädje 28 Vem har rätt att bedöma någon annans språk? 30 Med manipulation ska valet vinnas 33 Makthavare på en retorisk resa 35 SD:s språkbruk vinner mark 37 Rikssvenskans fina kusin 40 Kronolekt 42 Ordvalen som bäddar för konflikt 44 Ungdomars språk idag - vanlig svenska i morgon 46 Korthuggn minimalism 48 Ungdomar är ofta kreativa språkbrukare - Finlandssvenskt ungdomsspråk kartläggs 50 Ännu ett svenskt pronomen i farozonen 52 J*vla h*lv*te! 54 Vi begriper mindre än vi tror  Svåra ord är fortfarande svåra. För yngre tycks de till och med bli svårare. Som tur är verkar de veta om det. Vet du vad jämka betyder? Fler än hälften som får den frågan svarar fel. Också mandat, påföra och komplettera vållar stora problem. Uppåt 60 procent vet inte eller ger fel svar. Mycket av den information som skickas ut i samhället, om skattedeklaration, försäkringsvillkor, huslån och...

Words: 21657 - Pages: 87