Free Essay

Syg Nok

In:

Submitted By jonas1996
Words 1976
Pages 8
Kromatografi og spektrofotometri rapport

Formål:
Formålet med øvelsen er at illustrere hvordan planters lysforhold og pigmenter hænger sammen. Ydermere skal kromatografi og spektrofotometri introduceres som biologisk analyse metode.

Teori:
De grønne planter er økosystemets primærproducenter. De har den egenskab at de kan omdanne solens (lys)energi til kemisk energi. Dette bevirker at de kan omdanne uorganiske stoffer til organiske stoffer. Dette gør altså de grønne planter selvforsynende, de er med andre ord fotoautotrofe.
Fotosyntesen ser sådan ud:

6 CO2+12 H2O+lysenergi→C6H12O6+6 O2+6 H2O

Denne kemiske reaktion omdanner kuldioxid og lysenergi til sukker og ilt. Hele denne proces sker inde i plantes kloroplaster (grønkorn).
Selve fotosyntesen kan deles op i to forskellige overordnet processer: Lysprocesserne og mørkeprocesserne(Calvins cyklus)
Figur af de lysnødvendige processer
Figur af de lysnødvendige processer
Lysprocesserne begynder med at lys rammer fotosystem 2, herefter sendes lyset til et klorofylmolekyle, hvorefter lyset beriger en elektron i hvert klorofyl molekyle. Disse beriget elektroner bliver sendt over til et protein ved navn cytokrom-bf. De manglende elektroner i fotosystem 2 bliver nu erstattet ved at der sker en oxidation af vand i Thylakoidets indre. Denne reaktion medføre frie elektroner og O2 gas, hvilket gør det muligt for nye elektroner at blive beriget. O2 er kun et biprodukt af denne reaktion. De beriget elektroner der sendes over til cytokrom-bf bruger deres energi på at pumpe H+ ioner fra stromaen til thylakoidets indre. Dette skaber en koncentrations gradient der bruges til at opretholde funktionen af ATP-synteasen. Denne ATP-syntetase fosforylerer ADP til ATP. Elektronerne bevæger sig nu fra cytokrom-bf proteinet over til fotosystem 1. Elektronerne er dog ikke længere energi-beriget efter at have brugt deres energi på aktiv transport i Cytokrom-bf proteinet. Nu hvor elektronerne befinder sig i fotosystem 1, bliver de endnu engang beriget af lystes energi. Efter elektronerne endnu engang er beriget bliver transporteret over til et nyt protein ved navn NADP reduktase. I dette protein bruges elektronerne til at reducere NADP+ til NADPH.
Dette betyder at når en plante får en stabil mængde sollys over længere tid vil lysprocesserne blive ved med at pumpe ATP og NADPH ud i stromaen. Både ATP og NADPH er nødvendige for at calvin cyklussen kan finde sted.
Calvin cyklussen:
Calvin cyklussen forgår i stromaen og har til formål at omdanne CO2 til kulhydratet G3P. Cyklussen består af 3 forskellige trin: i første trin blive CO2 sat sammen med ribulose-1,5-bifosfat (RuBP). Dette resultere i et 6-kulstofs molekyle, der dele sig til to 3-kulstofs molekyler (glycerat-3-fosfat). Det næste skridt i cyklussen går ud på at benytte noget af det tidligere dannet ATP og elektroner fra NADPH, til at reducere glycerat-3-fosfat til glycerolaldehyd-3-fosfat. I den sidste fase gendannes RuBP, hvorefter den kan bruges i cyklussen endnu en gang. Når cyklusen er kørt igennem 3 gange har man i alt 6 glycerolaldehyd-3-fosfat, 5 af dem bruges til at danne en ny RuBP. Det ene overskydende glycerolaldehyd-3-fosfat molekyle bruges til at danne fruktose-6-fosfat og senere glukose. Der skal 2 glycerolaldehyd-3-fosfat til at danne et fruktose-6-fosfat. Dette resultere så i at calvin cyklussen skal køres igennem 6 gange for at danne et glukose molekyle.
Figur over calvin cyklussen
Figur over calvin cyklussen

Kigger man på hvordan spektrofotometri fungere sker der ved at et lys bliver sendt igennem en væske hvorefter det måles på den anden side, som vist på figuren nedenfor.

Det der måles er forholdet mellem flere forskellige bølgelængders lysintensiteten, på begge sidder af prøveopløsningen. Lysintensiteten måles i Absorbans. Absorbansen defineres også ved denne formel: A=log10(I0I)
Efter selve målingen bliver svaret illustreret som en graf i absorbations-spektrumet (som ses i resultat afsnittet). Dette gør det nemt at se hvilke farver der absorberes og hvilke farver der ikke gør. På farvespektrummet bliver de farver der ligger med høj absorbans absorberet af fotocellen, hvorimod de farver med lav absorbans altså bliver reflekteret af prøveopløsningen og derved skaber prøveopløsningens visuelle farve.

Kromatografi:
Når kemiske stoffer skal adskilles kan man bruge deres opløselighed bruges som et fremragende værktøj. Nogle stoffer er polær (hydrofile) og har derfor let ved at opløse sig i vand. Imens andre ikke har let ved at opløses i vand, men der imod kan opløses i noget upolært (hydrofobt).
Ud fra dette princip fungere Kromatografi. På papiret ses der pigmenter i form af Carotenoider. Carotenoider indeholder kun kulstof og brint og der derfor 100% upolært. Klorofyl A er polært med undtagelse af kulstofhalen der er upolær. Klorofyl B har en ekstra CHO-gruppe og vil derfor vandre langsommere end Klorofyl A.
Den bevægelige fase, der her består af Acetone og petroleumsether 10:90 vol, vil trænge op gennem papiret hvor den vil skubbe de 100% upolær stoffer med sig først, hvorefter de mindre upolær stoffer vil følge efter.
Da vi ved at Carotenoider er 100% upolær burde den gul/røde farve ligge der hvor den bevægelige fase slutter, efterfuldt af Klorofyl A’s grønne farve. Under Klorofyl A burde der ligge endnu en grøn farve der repræsentere klorofyl B.

Fremgangsmåde:

De grønne, gule og røde peberfrugter blendes i hver sin kolbe, hvor efter de overhældes med ethanol. Blandingen står natten over, da ethanolet trækker pigmenterne ud af peberfrugterne, og skaber nogle væsker, i henholdsvis grøn, gul og rød farve.

Spektrofotometri:
De tre forskellige blandinger fra dagen før hældes i tre forskellige kuvetter. Herefter stilles de ned i et kalibreret spektrofotometer, hvorefter spektrofotometrien så kan startes. Efter alle er blevet analyseret opnås nedenstående resultat.

Kromatografi:
Ved kromatografi dryppes en af de 3 væsker på et stykke papir. (I dette forsøg blev den grønne væske brugt.) Væsken tørres og dryppes her efter igen på papiret. Dette gøres indtil man har en stærk gennemtrængende farve.
Når farven er opnået stilles papiret i et glas med 10 % acetone og 90 % petroleumsether, den før nævnte løbevæske. Glasset dækkes nu til og løbe væsken begynder at trænge op gennem papiret.
Efter nogen tid burde farvepigmenterne være adskilt, hvor efter de kan analyseres.

Resultater:

Spektrofotometri:

(rød peberfrugt farvestof) absorbans af y-aksen bølgelængde af x-aksen

Kigger man på resultatet af den røde peberfrugt, ses det at størstedelen af det blå, grønne & gule farve bliver absorberet. Dette efterlader kun den røde farve. I det den røde farve ikke bliver absorberet, må den blive reflekteret. Og altså derfor være den visuelle farve.

(gul/ peberfrugt farvestof) absorbans y-aksen bølgelængde x-aksen

Kigger man på resultatet af den røde peberfrugt, ses det at størstedelen af det blå & grønne farve bliver absorberet. Dette efterlader kun den gule og røde farve. I det den gule farver ikke bliver absorberet, må den blive reflekteret, og altså derfor være den visuelle farve.

(Grøn peberfrugt farvestof) absorbans af y-aksen bølgelængde af x-aksen

Kigger man på resultatet af den grønne peberfrugt, ses det at størstedelen af det blå & røde farve bliver absorberet. Dette efterlader kun den gule/grønne farve tilbage. I det den gule/grønne farver ikke bliver absorberet, må den blive reflekteret, og altså derfor være den visuelle farve.

Kromatografi:
Figur 2.2: undervands-farve-absorbations-skemaet viser hvilke farver der er tilstede på diverse dybder.
Figur 2.2: undervands-farve-absorbations-skemaet viser hvilke farver der er tilstede på diverse dybder.

På ovenstående billede ses resultatet af kromatografien. Øverst ses to gule områder og nedenunder ses der to grønne.

Databehandling:
Undersøges farverne på kromatografipapiret ses det at der nederst er to grønne pletter og over dem er der to gule. Hver af pletterne symboliser et pigment. Alt dette er dog forklaret i teoridelen
Vandplanter er meget anderledes end planter på landjorden.
For at forstå hvorfor der ikke findes grønalger på dybe steder og rødalger på lave steder må undervands-farve-absorbations-skemaet først forstås (se figur 2.2). Figuren viser hvor dybt farver kan gå, før de absorberes af vandet. Tages der først udgangspunkt i rødalgerne, ses det i spektrofotometrien (af en rød peberfrugt) at rødalger reflektere rødt lys, men absorberer store mængder blå og grøn lys, som den kan bruge til at lave fotosyntese. Dette giver rødalgerne mulighed for at befinde sig på dybt vand, da de får en tilpas mængde sollys for at kunne opretholde de lysnødvendige processer. I teorien kunne rødalgerne også befinde sig på lavt vand, men der ville der være større konkurrence om næring og plads. Alene af den grund er det fordelagtigt for rødalgerne at befinde sig på dybt vand.
Undersøgelse af den den grønne alge resultere i den ikke kan befinde sig på samme dybde som rødalgen. Grunden til dette er at grønalgen reflektere grønt lys. Ud fra figur 2.2 ses det at grøn er en af de farver der når lave dybder. Dette betyder at kun lyset fra det blå spektrum ville absorberes af algen hvilket ikke er nok til at opretholde de lysnødvendige processer. Da grønalgen hverken absorbere gul eller violet ret godt, tvinger det algen til at befinde sig på en dybde hvor både rød og orange farver er til stede (0-3 meter).
Ligeledes som grøn og rød-alger evolutionært har tilpasset sig forskellige dybder i havet, har planterne og træerne på landjorden gjort det samme. Tager man fx udgangspunkt i bøgen der er lyselskende træ, ses det at den ikke lukker meget lys igennem sine blade. Grunden til dette er at bladene fordeler sig i mosaik, hvilket resultere i at bladene dækker et meget stort overfladeareal. Bøgetræets store overfladeareal bevirker at der ikke trænger megen lys ned til skovbunden. Dette bevirker også at man ikke ser træer med massere af blade stå under et stort bøgetræ, da det ikke ville få nok sollys. I stedet er der en meget gold jord. Der kan dog være forskellige småplanter og græs, der ikke har behov for meget sollys. Det er dog vigtigt at huske på, at selv om bøgetræet har fået tildelt sig den evolutionære fordel at kunne opfange solens stråler over alle andre planter, har planterne i skovbunden også fået tildelt sig nogle evolutionære fordele. Kigger man fx på det græs under et stort bøgetræ, kan det eventuelt have fået den fordel at den kan absorbere nogle af de bølgelængder som bøgetræet ikke kan, og derved opretholde sine livsnødvendige processer. Den vigtiges egenskab som græsset under bøgen har, er at det er minimalistisk. Dette skal forstås som at græsset ikke har kæmpe blade, lang stilk eller blomst. Græsset kun hvad der er nødvendigt for at opretholde liv.

Fejlkilder:
Kigger man på kromatografi ligner det den gule farve har delt sig i to forskellige pigmenter. Ifølge teorien burde dette ikke være sket da carotenoider er 100% upolær og burde have fuldt løbevæsken til præcision. Grunden til denne fejl kan være to forskellige muligheder. Der kunne være en fejl i opsætningen fx hvis papiret ikke var ordentlig placeret, eller løbevæsken var blandet forkerte etc. Den anden mulighed er at der er et gult pigment i persillen, som vi ikke kender til, og som ikke er 100% upolært .
I spektrofotometrien var der ikke ret meget der kunne gå galt. Så længe spektrofotometeret var kalibreret korrekt, og kuvetten var håndteret med omhu, burde der ikke kunne ske nogle fejl.

Konklusion:
Kigger man på kromatografi forsøget ses det at formålet er opnået. Kromatografien har adskilt de forskellige pigmenter i peberfrugten, hvilket har skabt et visuelt billede af hvilke pigmenter der er tilstede i peberfrugten. Ydermere er kromatografi blevet introduceret som biologiskanalysemetode.
Ser man på resultaterne fra spektrofotometrien ses det hvilke farver der absorberes og hvilke der reflekteres. Dette blev vist med en graf i absorbations-spektrumet. Disse informationer kunne herefter bruges til at bestemme hvorfor rød og grønalger lever på forskellige dybder. Alle disse informationer tilsammen kunne afslutningsvis bruges til at hypotetisere om træers evolutionær egenskaber på land. Her blev der taget udgangspunkt i et bøgetræ og de planter der lever i dens skygge.

Similar Documents

Free Essay

Blablabla

...Resume: Novellen handler om et par, Simon og Ane, der kæmper mod fattigdommen. I deres kamp lærer de nogle kolde værdier at kende. Da de endelig kommer ud af deres nød, kan de ikke vænne sig til de nye værdier, som de ellers ønskede at leve efter. De er så uheldige at konen bliver alvorligt syg og det ender med at døden tager hende. Døden er Knokkelmanden. Det er trist at konen dør, men det virker mere tragisk og urimeligt eftersom de to har knoklet hårdt hele livet, for at kunne leve godt når de blev gamle. Simon og Ane isolere sig fra det lokale samfund, som de lever i. De gik kun i kirke tre gange om året, men det var fint nok for dem. De har sandsynligt aldrig haft brug for at blande sig med andre - eller turdet. De lærte jo som børn hvad ondt var, og de lærte kun at stole på sig selv og hinanden. Simon og Ane har i mange år kæmpet for økonomisk frihed. I starten af deres kamp, syntes det helt uopnåeligt. Derfor har de ikke haft fantasi til at sætte nye mål, da de endelig en dag får betalt huset af. De har hele livet skulle vende og dreje hver eneste 5-øre og har helt fundet sig deri. De har altså hele tiden haft et fælles mål at sigte efter, så den dag de er frie går de i stå. De når dog aldrig helt deres mål; en del af planen var nemlig, at de skulle nyde livet når de fik råd. Men nu da de er frie, ved de slet ikke hvordan man skal nyde tilværelsen. De ved ikke engang, hvordan man skal vise glæde - da Simon kommer hjem efter at have betalt huset helt...

Words: 883 - Pages: 4

Free Essay

Myggestik

...Indledning, resumé og referat, af ”Myggestik” ____________________________________________________________________________________________________________ 1) Indledning: Novellen, ”Myggestik” er blevet skrevet i år 2006, af Naja Marie Aidt, og er fra novellesamlingen ”Bavien”. Aidt er en kendt forfatter og digter, og mest kendt for sine børnebøger, romaner og noveller. Novellen handler om en mand, hvis navn ikke bliver nævnt i teksten. - Han lever det gode liv i starten, men senere hen bliver det stille og roligt ødelagt for ham, da han bliver stukket af en myg. Han bliver voldsomt syg, og det fører så til, at han får det værre igennem tiden. Novellen er meget realistisk, og miljøet i novellen er nutidigt og genkendeligt for læseren. Læseren kan på en måde relatere til hans problemer, da vi selv kan komme ud for uheldige byture, og nedture i livet. Men hvad sker der rent faktisk, når alt ser ud til at være perfekt for ham, men hurtigt kan blive ødelagt i et sekund? 2) Resumé: Novellen handler om en mand, hvis liv går i forfald. Han lever et tjekket liv i storbyen, hvor han har et godt forhold med sin søster, og alt ser tilsyneladende ud til han har det perfekt. Han kommer hjem med scorede kvinder. Hovedpersonen bliver en dag stukket af en myg på ballen, senere hen bliver det meget slemt for ham, da han får det værre, og myggestikket udvikler sig til en slem infektion. Det viser sig senere hen, at myggestikket ikke længere er et myggestik men noget meget værre, og...

Words: 547 - Pages: 3

Free Essay

The Reluctant Fundamentalist

...Amerika i knæ Sproget er godt og plottet veldrejet, men den løftede pegefinger mod Vesten bliver trættende i længden. Ligesom symbolikken er lidt tyk i det. Således hedder Hamids muslimske hovedperson Changez (changes – forandringer), for styrkeforholdet i verden skal vendes og USA ned med nakken. Og Changez’ kæreste fra Manhattan – der er hvid, rig og meget psykisk syg – hedder Erica – ((Am)erica – fik De den?). (Am)erica er i øvrigt langt ude og suicidal og står ikke til at redde. Nå, tilbage til cafeen i Lahores basar, hvor Changez i sin monolog erindrer sig selv og sin tavse amerikanske tilhører om sin tid i USA før 9.11. Her tog den unge pakistaner eksamen med udmærkelse fra Princeton University (som Hamid selv) og havde en lovende karriere i en kapitalistisk virksomhed, der værdisatte og dermed ofte ødelagde andre virksomheder, især de sympatiske i de fattige lande. Changez selv holdt af at bo i den etniske smeltedigel New York, men hadede det USA, der ligger udenom, og da han på tv ser muslimske terrorister flyve passagerfly ind i World Trade Center, overvældes han af glæde: »Når jeg siger Dem, at jeg følte glæde ved drabet på tusinder af uskyldige, så gør jeg det med en dyb følelse af forundring (...) mine tanker (var) ikke hos angrebets ofre (...) nej, jeg blev fanget af symbolismen i det hele, det faktum at nogen helt åbenlyst havde tvunget Amerika i knæ«. Fuldskæg Glæden bider sig fast, og Changez gror fuldskæg, sådan som Koranen vist foreskriver. Og...

Words: 592 - Pages: 3

Free Essay

Zaru

...afsæt i vandets kredsløb?.................................................................... Side 4 Hvor får vi vores drikkevand fra i Danmark?...................................................................................... Side 5 Hvad vil det sige at dehydrere og hvad sker der?................................................................................. Side 5 Hvordan bruger/udnytter vi vand i kroppen?...................................................................................... Side 6-7 Har vi drikkevand nok?................................................................................................................... Side 7 Hvilke andre muligheder udover grundvand er der for anskaffelse af rent drikke vand?.......................................................................................................................................... Side 8 Konklusion………………………………………………………………………...……….… Side 9 Anvendt kilder /...

Words: 3518 - Pages: 15

Free Essay

Jeppe På Bjerget

...Jeppe paa Bierget Indledning Hvor Holberg omtaler Opførelsen, i Teatrets første Sæson, af denne Komedie, priser han Titelrollens Indehaver, der hed Johan Wibe Gram, fordi han saa naturligt spillede en sjællandsk Bonde. Holberg henviser desuden til Kilden for den Historie, som han - med saa stort Mesterskab - har dramatiseret. Det er den tyske Jesuit Jacob Bidermanns fingerede Rejsebeskrivelse paa Latin, Utopia (1640). I den Morale, som Holberg afslutter Komedien med, lyder det: Af dette Eventyr vi, kiære Børn, maa lære - Ordet Eventyr sigter her til de mærkelige Hændelser, som Jeppe i Komediens Løb kommer ud for. Det er nu morsomt, at de virkelig hører hjemme i de klassiske Eventyrs Verden, en vidt udbredt Fortælling om en Hersker, som for en Stund sætter en Undersaat i sit Sted, uden at denne véd hvordan. I Tusind og én Nat fortæller Eventyrfortællersken Scheherezade, fra 622.-653. Nat om en ung og lystig Mand, Abul-Hassan, som en Dag inviterer en tilfældig Mand hjem til sig, uden at vide, at det er den forklædte Kalif Harun Al-Raschid. Da den Fremmede spørger, om Abul-Hassan har et Ønske, siger Værten, at han gerne vilde afstraffe Distriktsforstanderen og nogle andre gamle og onde Folk. Ved Hjælp af et Sovepulver faar Kaliffen Abul-Hassan i dyb Søvn; han vaagner op i Kaliffens Seng. Efter denne Opvaagnens klassiske Forvirring føres Abul-Hassan til Tronsalen for at holde Rettergang, og skønt han aldrig havde haft Lejlighed til at høre om saadanne Sager, var han ikke et Øjeblik...

Words: 3975 - Pages: 16

Free Essay

Budishm

...Hinayana (det lille fartøj) og Mahayana (det store fartøj) (Lægfolket) er gamle begreber, man kan også kalde Mahayana for Boddhisattva-yana (fartøjet af Boddhisattvaen). Måden Gautama fandt buddhismen: De fire tegn - Selv om Gautama levede et liv i luksus, følte han sig fanget og ulykkelig. En dag kørte han – trods sin fars ønske - en tur i karet uden for paladsets område. Først så han en gammel mand, så en syg mand med mange smerter og så en død mand. Gautama blev chokeret over al denne lidelse. Han spurgte sin kusk, hvad det betød, og fik at vide, at alderdom, sygdom og død rammer alle mennesker. Til sidst så han en asket, der var klædt i enkelt tøj. Han virkede glad og tilfreds. Gautama besluttede, at han ville være ligesom ham og søge efter forklaringen på al den ulykke, han så i verden. Om aftenen efter køreturen forlod Gautama paladset. Han klædte sig i munkeklæder, og i seks år levede han i skovene sammen med fem hellige læremestre. Det var et meget hårdt liv. Gautama sultede sig, indtil han var så tynd som et skelet. Legenden siger, at han levede af èt riskorn om dagen. Han fandt imidlertid ikke de svar, han søgte efter. han sad under et stort bodhitræ, blev han oplyst. Han tilbragte de næste 49 dage og 49 nætter med at meditere. Han opdagede, at mennesker led, fordi de ikke var tilfredse med det, de havde. De ønskede altid mere. Han så også en vej ud af denne elendighed. Derefter blev Gautama kendt som Buddha, ”den fuldt oplyste.” I de følgende 45 år rejste Buddha...

Words: 1548 - Pages: 7

Free Essay

Cool

...vakt større ·sensation, end min mangeårige ven doktor L*s i R*. Man standsede hverandre på gaden, Man for omkring fra et hus til et andet med de spørgsmål: „Har De hørt det? ved De det? hvad mon var årsagen? mon han har gjort det i vildelse?“ osv. Han var en meget elskværdig, en almindelig yndet og agtet mand, en fortræffelig læge med udbredt praksis; som det syntes, lykkelig gift; fader til seks vakre børn, af hvilke de to ældste sønner allerede var i vej, den ældste datter forenet med en brav embedsmand, den næstefter nylig konfirmeret, og de to yngste 10 og 12 år gamle. Han var dertil formuende, holdt et gæstfrit hus, og var en altid munter og behagelig selskabsmand. Han havde nået sit otte og fyrretyvende år, og aldrig været syg. Pludselig lød rygtet, at han var bleven upasselig. Hans patienter ventede en hel dag forgæves. Man lod spørge til ham, man kom for at besøge ham – han tog ikke mod nogen: enten hed det, at doktoren sov, eller at han ikke var så vel, at han kunne se nogen. Byens anden læge blev vel – ikke kaldet – men dog indladt. Når man spurgte ham om doktor L*s befindende, trak han på skuldrene, rystede med hovedet, og erklærede, at han ikke kendte hans sygdom. Lægemidler ville han aldeles ikke bruge. Jeg, hans præst, var den eneste, som han havde daglig og længe hos sig. Børnene kunne han ikke lide at se; når nogen af dem kom ind, vendte han sig om til væggen. Således lå han i otte dage; den niende skød han sig. – Da den anden læge erklærede...

Words: 8539 - Pages: 35

Free Essay

En Flinker Fyr

...------------------------------------------------- Hvem myrdede Kalle? Novellen ”En flinker fyr” af Pia Juul Stemningen er trykket i hjemmet hos ægteparret efter Kalle Petersen, deres nabo, blev dræbt samme nat. Denne episode tager Orla meget til sig, han mente Kalle var ”en flinker fyr”. Trykket stiger i slutningen af teksten, hvor handlingen vender på historien, da konen finder en økse med blod og hår nederst i vasketøjskurven, og hun giver sig til at græde. Men et spørgsmål skal besvares: Hvem myrdede Kalle? Novellen er skrevet af Pia Juul i 2005, og hovedtemaerne ”En flinker fyr” er mord og krimi. Teksten omhandler et pensioneret ægtepar, som lever i deres helt almindelige hverdag. Vejret er godt, og det er sommer. Hver dag har de deres daglige pligt, som de altid har gjort. Onsdag er det have-dag, Orla slår græsset og hun selv ordner staudebedet, og sådan har de altid gjort det. Om aftenen skal de have koteletter i fad, og hun laver altid otte kartofler mere, så er der altid til en kold kartoffel til frokosten dagen efter. Men efter mordet på deres nabo, Kalle, er dagene ikke, som de plejer at være, og det bryder konen sig slet ikke om. Jeg-personen er en kvinde, og hun kan godt lide, at tingene er, som de plejer at være. Når tingene bliver gjort anderledes, bliver hun nervøs og usikker. Hun glemmer at tænde for ovnen, og de får senere aftensmad. Orla ligger og tager en lur om eftermiddagen, og det plejer han ikke. Når Orla ikke slår græsset, bliver konen unødvendigt...

Words: 1302 - Pages: 6

Free Essay

Hjklæ

...One Direction Koncerter - Boxen & Forum 2013 Niall Horan: Han går efter piger som er generte. Når han keder sig danser han en irsk dans eller tænker på mærkelige ting Harry gav Niall en kop, med et billede hvor Niall sad på toilettet. Nialls yndlingssang er Viva La Vida af Coldplay (http://www.youtube.com/watch?v=dvgZkm1xWPE) Man plejer at høre ham før man ser ham. Han elsker grønne øjne. Han vågnede en gang op grædende, fordi han havde drømt at al mad på jorden var væk. Hans yndlingsfarve er grøn Han ville gøre alt for at bo i Nandos. Harry Styles: Hvis du glatter Harrys hår græder han Han har engang sovet nøgen med Louis. Han elsker piger som smiler. Han sover altid nøgen. Hans yndlingsfarve er pink. Harry har altid bløde hænder. Harry forstår ikke hvorfor pigerne kan lide ham. Hans yndlingssang er ”Shine on you crazy diamond” af Pink Floyd. Han sagde engang ”indtil jeg finder den rigtige pige, har jeg Louis”. Han er et rengøringsmenneske. Han vil ikke date nogle under 14 eller over 44. Zayn Malik: Zayn ryger Han er vildt god til at tegne! Han dater ikke nogle under 16 Yndlingsfarve er blå Når han gemmer noget eller er nervøs bider han sig selv i læben Hans yndlingssang er ”Thriller”, med Michael Jackson. Han danser sjovt når han er fuld Hvis han var en fan ville han være fangirle over Louis. Hvis han var strandet på en øde ø, var det Louis han ville tage...

Words: 8575 - Pages: 35

Free Essay

Fsdf

...Grantræet Af Naja Marie Aidt Hvad kan man sige om Maria? At hendes hår er gult og mørkt i bunden? At hun elsker flæskesteg med svær? At hun som barn holdt af at se ud over de flade marker, i skumringen, i februar? Når blikket kunne hvile dér, ved den lave himmel, det grå, grå lys, lige indtil det blev så mørkt at hun kun kunne se sit eget ansigt, den grønne lampe på bordet bag hende, og allerlængst væk hendes mor, der stod lænet op ad døren og røg. Vinduet, et sort spejl. Maria. Hun slår sit lille barn, til det holder op med at skrige. Det er en dreng. Han hedder Torben. Det er der ikke mange, der kalder deres sønner mere. Jo, Maria! Dét kan man sige om hende: ’Hun gav sin dreng navnet Torben.’ Nu er han snart to år. Han er et lille skravl. Der er ikke noget særligt ved ham. De kommer gående ned ad gågaden. Torben og Maria. De holder hinanden i hånden. De standser op ved springvandet. Maria sætter sig på en bænk. Torben løber ind under kastanjetræerne. De blomstrer netop nu og er meget smukke. Han jager en flok duer op. Han finder en lille sort sten. Han kæmper længe med et stykke tyggegummi, som er trådt ned i græsset. Imens ringer Marias telefon. Det er Bjørn. ’Vi sidder her og venter på dig, hvor fanden blir du af, din orm.’ Bjørn er forsinket. Maria sukker og vender sig for at se efter Torben. Han er faldet i snak med to unge piger. De smiler og gestikulerer. Torben viser dem noget. De bøjer sig ned for at se, hvad det er. Så ler de. Den ene klapper...

Words: 2078 - Pages: 9

Free Essay

John Loocke

...Analyse og fortolkning af Ved vejen af Herman Bang Jeg skal analysere romanen: Ved Vejen. Bogen er skrevet af Herman Bang og udgivet i 1886. Jeg vil starte med et resume af romanen, derefter gennemgå opbygningen af novellen og dets indhold, med særlig fokus på impressionisme og naturalisme, lave en fortolkning omkring tema og budskab med eksempler fra bogen og afslutte med en konklusion. Historien foregår i en lille landsby hvor der er en togstation. Stationsforstanderen er Hr. Bai og han får hjælp af hans kone Katinka. Et tog kommer med frøken Abel, også kaldet Ida-yngst af sin moder, og Hr. Huus som er den nye forvalter. Frøken Jensen, Fru Abel og præstefrøkenen kaldet frøken Linde er der for at tage imod de ankomne. Katinka tager nogle gange sin gamle brudeslør ud og udglatter det. Bai skriver meget og har ikke så meget tid til sin kone, Katinka. Frøken Jensen bliver normalt inviteret til at fejre jul med familien Abel, men hun er ikke inviteret i år. Katinka inviterer hende. Katinka begynder at tænke meget på Huus som hun fik et sjal af som gave. Hun er endda bekymret for ham da han en dag tager sent hjem og Bai er nødt til at berolige hende. Anden nytårsdag bliver der også holdt fest i præstegården, hvor mange fra landsbyen er mødt op. Det er ved at blive forår og Huus arbejder meget. Det kan Katinka ikke lide fordi hun holder af at snakke med ham, og bliver mere frastødt af Bai. Maria, Bai, Katinka og Huus beslutter at tage til byen hvor der bliver...

Words: 2464 - Pages: 10

Free Essay

Det Moderne Gennembrud

...Det moderne gennembrud En litterær revolution Mens verden moderniseres, hersker de nationalromantiske forestillinger fortsat. Æstetisk er de litterære idealer ude af trit med en moderne storbys puls. Georg Brandes (1842-1927) destruerer på kort tid det fundament, som den danske litteratur hviler på, og baner vejen for en tiltrængt modernisering. Den 3. november 1871 begynder Brandes en af sine forelæsninger over emnet: Hovedstrømninger i det nittende århundredes litteratur på Københavns Universitet (link: http://www.danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/georg-brandes-om-hovedstroemninger-i-1800-tallets-litteratur-1871/). Da forelæsningsrækken et par år senere er forbi, er den danske litteratur afgørende forandret. Brandes præciserer, hvilke problemer den moderne litteratur sætter under debat i Europa. Her tager litteraturen stilling til forholdet mellem de to køn, ejendomsforholdene, religionen og samfundet. Forelæsningerne bliver signalet til et litterært opbrud, en litterær revolution. Rygtet om den unge mand, der har sat København på den anden ende, når hele Skandinavien rundt. I løbet af få år bliver København centrum for den moderne nordiske litteratur. De senere verdenskendte svenske og norske forfattere: August Strindberg, Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson valfarter hertil. Herved kommer Brandes forelæsninger til at ændre den skandinaviske litteratur radikalt. I løbet af få år er resultatet synligt. Vi får en række forfattere, der i dag...

Words: 2865 - Pages: 12

Free Essay

Hello

...den eneste, man vil have ind i sig, ikke længere er der.     Det regnede. Jeg skråede over pladsen. Skydedøren sad fast, jeg stod og hev i den. Pigen derinde kom ud og fjernede en klump våde servietter, der blokerede skinnen. Så åbnede hun for mig, gik tilbage til disken.     – En fransk hotdog med almindelig dressing, sagde jeg.     – Det får du.     Hun lagde brød i maskinen. Samlede en cigaret op fra askebægeret og sugede på den. Jeg havde lige penge parat. Hendes hånd var bleg og klejn, håret sat op i en tynd hestehale oven på hovedet. Måske var hun nitten eller tyve, hun smilede med et lidt kantet tandsæt:     – Tænk, det er den første franske hotdog på hele aftenen.     – Er det rigtigt?     Hun nikkede:     – Mm. Mærkeligt nok i det her vejr. Så plejer folk ellers at komme ind og stå.     Vi kiggede begge ud, hun sugede igen på cigaretten. Jeg ville også ryge og ledte i mit net. Gulvet flød med servietter. Jeg fandt pakken og fik rystet en ud, hun skubbede sin lighter over disken.     – Det er virkelig nogle pæne øreringe, sagde hun.     – Tak. Jeg er også glad for dem.     – Jeg har nikkelallergi, jeg kan ikke tåle noget som helst, sagde hun og pustede røg op i luften, jeg gjorde det samme. Tilfældigvis havde vi begge gemt en mundfuld til en røgring, som vi skød imod hinanden på én gang, ringene mødtes over disken. Vi kom til at...

Words: 2636 - Pages: 11

Free Essay

Danish - History Assignment

...Trine Halkjær 2.F! 03- 02-2012 Dansk-Historie opgave Kvindesyn og kønsroller Analyse og perspektivering af Amalie Skram “Professor Hieronimus” Trine Halkjær 2.f Indholdsfortegnelse. I. Indledning side 1. II. Samtidens Kvindesyn side 1 - 2. III. Resumé af værke side 2 - 3. IV. Sammenbruddet - Rollekonflikten side 3 - 4. V. Drømme og hallucinationer side 4 - 5. VI. Umyndiggørelse og tvangsopdragelse på 6te afdeling side 5 - 6. VII. Kønsidentitet på 6te afdeling side 6 - 7. VIII. Det psykiatriske behandlingssystem gennem tiden side 7 - 8. IX. Konklusion side 8 - 9. Trine Halkjær 2.f Indledning. Amalie Skram, der levede fra midt 1800-tallet til starten af 1900-tallet, var en norsk forfatter, der senere bosatte sig i Danmark. Hun blev kendt som en af de største naturalistiske forfattere, der satte fokus på den undertrykte kvinde i det patriarkalske samfund, hvor manden var det absolutte overhoved. Hun skrev ofte sine romaner ud fra egne oplevelser altså selvbiografiske. Blandt andet debuterede hun med romanen “Constance Ring”, der kan relateres til hendes første ulykkelige ægteskab. I “Professor Hieronimus” skrevet af Amalie Skram i , fortælles der om den undertrykkelse kvinderne på 6te afdeling udsættes for, af den magtliderlige professor, der fører sine egne autoritære behandlingsformer. Amalie Skram var altså med sine bøger med til at sætte fokus på de åbenlyse problemer i det samfund, hun levede i og skabe en debat om kvindernes stilling.1 Amalie Skram var...

Words: 3863 - Pages: 16

Free Essay

Velfærdsstat

...Velfærdsstaten i fremtiden 10 Handler om statens rolle. Staten kan spille forskellige roller i forhold til pårørende. Den kan sikre alle velfærd. En velfærdsstat kan forstås som, at   * Staten, markedet og civilsamfundet alene eller sammen forsøger at skabe mest mulig velfærd inden for de mulige økonomiske rammer. * Graden af offentlig involvering er stor nok til at kunne modvirke konsekvenserne af markedsfejl (monopoler, arbejdsløshed og inflation), herunder sikre en garanteret minimumlevestandard. I Danmark er det politisk bestemt, at fx børnepasning, ældreomsorg, sundhed og uddannelse primært er opgaver for staten. Sådan er det ikke i alle lande. Fx har man i Tyskland det, der kaldes for gensidig forsørgerpligt, hvilket betyder, at forældrene i starten af børnenes liv (barndom og ungdom) er forsørgere, men når de bliver gamle, påhviler det børnene at tage sig af deres forældre. Det civile samfund i Tyskland er således helt anderledes ansvarlig for, at den ældre generation har en form for velfærd. I Danmark overlader vi det primært til staten at varetage omsorgen for de ældre borgere. Denne og mange andre forskelle på velfærdsstater skyldes de beslutninger, som politikerne træffer, ideologiske holdninger og værdier om, hvordan samfundet er og bør se ud. Et afgørende skridt i retning af den velfærdsstat, som vi kender i dag, blev taget i 1933, hvor man vedtog Steinckes socialreform. Det banebrydende ved denne socialreform var, at man samlede alle hidtidige sociallove...

Words: 2321 - Pages: 10