Free Essay

Aorg 101

In:

Submitted By silnyg
Words 10607
Pages 43
Aorg 101

Christensen kap 1-4

Kapittel 1: Organisasjonsteori for offentlig sektor

- En organisasjonsteoretisk tilnærming til offentlig sektor forutsetter at man ikke kan forstå innholdet av den offentlige politikken og myndighetenes beslutninger uten å analysere styringsverkets organisering og virkemåte.

- Offentlig politikk utformes og iverksettes innenfor rammen av formelle organisasjoner. Egenskaper ved disse organisasjonene legger begrensninger på individuelt handlingsrom, men visker ikke ut alle identiteter, erfaringer, holdninger og oppfatninger som de ansatte har med seg inn i organisasjonen. Valg av problemer og virkemidler, hvilke konsekvenser som fremheves og hvilke vurderingskriterier som legges til grunn, vil være påvirket av interne trekk ved den enkelte organisasjonen. Virkemåten til offentlige organisasjoner vil bli påvirket av andre formelle organisasjoner i offentlig sektor, i det private næringslivet, i det sivile samfunnet og utenfor landets grenser.

- Boken konsentrerer oppmerksomheten om en strukturell-instrumentell tilnærming og en institusjonell tilnærming. Et hovedskille mellom de instrumentelle og institusjonelle perspektivene er at de instrumentelle ser organisasjoner som et redskap eller verktøy som står til disposisjon for lederne. Rasjonaliteten er nedfelt i den formelle organisasjonsstrukturen, som legger begrensninger på den enkeltes handlingsvalg og skaper kapasitet til å realisere bestemte mål og verdier. Institusjonelle perspektiver åpner derimot for at organisasjonene har egne institusjonelle regler, verdier og normer som gjør at de har en selvstendig innflytelse på beslutningsatferden, og at de ikke på en enkel og uproblematisk måte tilpasser seg skiftende styringssignaler fra ledere. Dette innebærer at alle institusjoner er organisasjoner, men ikke alle organisasjoner er institusjoner. I praksis vil imidlertid ofte organisasjoner ha ulike grader av institusjonelle trekk.

- Disse to handlingstilnærmingene skiller seg fra hverandre langs tre fundamentale dimensjoner: 1) oppfatning av hvilken handlingslogikk som legges til grunn for organisasjonsmedlemmenes atferd, 2) hvilken oppfatning man har om hva politikk dreier seg om, 3) hvilket syn man har på endring.

Forskjeller mellom offentlige og private organisasjoner

- Det er to hovedelementer i argumentet om at offentlige og private organisasjoner er fundamentalt forskjellige på alle viktige områder. For det første skiller offentlige interesser seg fra private interesser ved at det må tas hensyn til et bredere sett av mål og verdier. Mange ulike hensyn må veies opp mot hverandre. Demokratiske hensyn, rettsstatlige verdier og hensynet til fellesskapet tillegges en helt annen vekt i offentlige enn i private organisasjoner. For det andre er argumentet at ledere i offentlige organisasjoner er ansvarlige overfor borgerne og velgerne mer enn overfor aksjonærer eller interessegrupper, og det kreves en større vekt på åpenhet, innsyn, likebehandling, upartiskhet og forutsigbarhet fra offentlige organisasjoner. Mot denne retningen står en tradisjon i organisasjonsteorien som avviser at offentlige organisasjoner skiller seg på en fundamental måte fra private. De avviser forskjellene som stereotypier. Denne allmenngyldige retningen argumenterer for at det bør legges vekt på likheter mellom organisasjonene, for å unngå skillet mellom offentlig og privat. Det understrekes at variabler som størrelse, oppgaver og teknologi kan påvirke organisasjoner i større grad enn om de er offentlige eller private.

- Den allmenngyldige retningen samsvarer godt med de siste 25 års reformprogrammene i offentlig sektor med merkelappen New Public Management. Denne reformbevegelsen nedtoner forskjellene mellom privat og offentlig sektor, og fremhever at organisasjonsmodeller og styringsformer fra private organisasjoner med stort utbytte kan overføres til offentlige organisasjoner. Doktrinen er altså at offentlige og private organisasjoner har viktige fellestrekk, og at derfor kan underlegges felles regelverk og organiseres ut fra de samme prinsippene.

- Det som preger organisasjonsutviklingen i dag, er at de klare grensene mellom offentlig og privat sektor brytes ned på visse felter, og at det blir flere organisasjoner i skjæringsflaten mellom offentlig og privat virksomhet. Dette innebærer at vi får blandingsformer og hybrider i grenseområdet mellom det offentlige og det private (eks. bistand).

- Andre dimensjoner for hva som privatiseres er i hvilken grad organisasjonen underlegges offentlig regulering og i hvilken grad eierskapet er i offentlig eller privat regi.

- Noen offentlige organisasjoner skiller seg lite fra private bedrifter, som delprivatiserte børsnoterte statsaksjeselskaper, eks. Telenor.

- Det er også vanskelig å avgrense hva som menes med en organisasjon i offentlig sektor. Offentlige organisasjoner er innvevd i hverandre i et hierarki. Det er vanskelig å vite hvor den ene organisasjonen stopper og hvor den andre begynner.

Kjennetegn ved offentlige organisasjoner

- På tross av at det er en betydelig gråsone mellom offentlige og private organisasjoner, er det bokens utgangspunkt at offentlige organisasjoner på fundamentale måter er distinkte og skiller seg fra private organisasjoner.

- For det første skiller offentlige og private organisasjoner seg fra hverandre ved at offentlige organisasjoner har en folkevalgt ledelse. Det er altså en demokratisk valgt politisk ledelse på toppen som de er ansvarlige for. I motsetning til private bedrifter, som er ansvarlige overfor et styre utgått av aksjonærene, er offentlige organisasjoner ansvarlige overfor en demokratisk valgt ledelse utgått fra folket gjennom valg hvert fjerde år. Dette betyr at de inngår i en parlamentarisk styringskjede som stiller offentlige organisasjoner overfor helt andre utfordringer enn private organisasjoner. Folket er grunnlaget for all autoritet. Felles for alle offentlige organisasjoner er at de handler på vegne av politisk valgte myndigheter og styres gjennom et skrevet lov- og regelverk.

- For det andre skiller offentlige organisasjoner seg fra organisasjoner i privat sektor ved at de er multifunksjonelle. Dette innebærer at de skal ivareta delvis motstridende hensyn, som politisk styring, kontroll, representasjon og deltakelse fra berørte parter, medbestemmelse fra ansatte, lydhørhet overfor brukere, åpenhet, offentlighet og innsyn i beslutningsprosessene, forutsigbarhet, likebehandling, upartiskhet, nøytralitet, tjenestekvalitet, faglig uavhengighet, politisk lojalitet og kostnadseffektivitet. Denne multifunksjonelle organisasjonsmodellen gjør offentlige organisasjoner spesielt kritikkutsatte. Det er vanskelig å balansere de ulike hensynene mot hverandre, slik at alle blir fornøyde. Samtidig åpner det imidlertid også for fleksibilitet, innflytelse og skjønnsutøving for ansatte i slike organisasjoner.

- De utfordringene som multifunksjonelle organisasjoner står overfor, kan oppfattes enten som sykdomstrekk eller systemtrekk. I det første tilfellet blir tvetydighet og målkonflikter sett som et problem som bør elimineres, og man søker organisasjons- og ledelsesformer som skal bidra til dette. New Public Management har vært et svar på dette i mange land, også Norge. I det andre tilfellet oppfattes uklare og delvis motstridende mål og organisasjonsmodeller som et systemtrekk. Det er et grunnleggende kjennetegn som skiller offentlige organisasjoner fra private. Utfordringer her er mer å finne måter å leve med delvis motstridende hensyn og krav, enn å løse dem. Denne boken lener mot den siste metoden.

- Offentlig sektor utgjør et blandingssystem med delvis inkonsistente prinsipper for styring og samordning.

- De fleste offentlige organisasjoner skiller seg fra private organisasjoner ved at de ikke opererer på et økonomisk frikonkurransemarked, selv om økt fristilling, selskapsdanning og konkurranseutsetting har økt innslaget av marked og markedslignende ordninger for mange offentlige organisasjoner.

- Et argument for offentlige organisasjoner er at staten må korrigere eller motvirke problemer som skapes av markedet, eller som markedet ikke er i stand til å håndtere. Den amerikanske org.forskeren Hal G. Rainey skiller mellom tre grupper av slike problemer: 1) Offentlige goder og gratispassasjerprinsippet (skatt), 2) individuell inkompetanse (offentlig regulering), 3) eksternaliteter eller spill-over (eks. miljøskatt til firmaer).

En organisasjonsteori for offentlig sektor

- Boken er forankret i en forskningstradisjon som kombinerer organisasjonsvitenskap og statsvitenskap. En organisasjonsteori om offentlig sektor vil være basert på demokratiteori og teorier om beslutningsatferd i formelle organisasjoner. Med formelle offentlige organisasjoner menes det blant annet departementer, direktorater, tilsyn, etater og andre forvaltningsorganer, statsbanker, domstoler, forvaltningsbedrifter, statsforetak, statsaksjeselskaper, kommunal forvaltning, kommunale bedrifter, fylkeskommunale myndigheter, lokal og regional statsforvaltning, forsvarets organisasjoner, universiteter, høyskoler, skoler, helseforetak, sykehjem, offentlige museer og offentlige stiftelser. Disse skiller seg fra hverandre på mange måter, men felles kjennetegn er at de er opprettet for å ivareta spesielle interesser og oppgaver, og at det er etablert relativt stabile atferdsmønstre, ressurser og belønninger knyttet til den aktiviteten de utfører.

- En sentral antakelse er at det er en viktig sammenheng mellom politisk organisering og innholdet av den offentlige politikken. Det er viktig å studere hvordan offentlige organisasjoner er organisert, vedlikehold og endret for å forstå politiske virkemidler og deres konsekvenser.

- Organisasjonsteorien tilbyr en middelvei mellom den legale tradisjonen (juridiske kategorier og formelt regelverk) og en omgivelsesdeterministisk tilnærming (organisasjonens virkemåte som respons på ytre krav og nødvendig tilpasning til omgivelsespress).

- Bokens utgangspunkt er at det må fokuseres på hvordan de «levende» organisasjonene fungerer i praksis i et samspill mellom formelle, strukturelle og legale bindinger, omgivelsesfaktorer, interne tradisjoner og kulturer og aktiv styring fra ledelsens side. Det er ikke tilstrekkelig å fokusere på indre forhold. En org.teori for offentlig sektor må også forstå hvordan offentlige organisasjoner tilpasser seg til, men også påvirker politisk og sosial endring. En viktig utfordring er å undersøke konsekvensene av skiftende relasjoner mellom offentlig forvaltning, valgte politikere, eksperter, domstoler, klientgrupper og interesseorganisasjoner.

- Ved organisasjonsutforming i offentlig sektor står man overfor tre grunnleggende spørsmål: 1) styringsnormene (grensene mellom off. og priv. sektor), 2) styringskapasiteten (styringskapabilitet og off. orgs. handlekraft) og 3) styringsrepresentativiteten (borgereffektivitet og medborgerinnflytelse).

- I denne boken er oppmerksomheten i hovedsak rettet mot styringskapasiteten og til en viss grad styringsrepresentativiteten. Denne tilnærmingen blir konkretisert i presentasjonen av det instrumentelle perspektivet, det kulturelle perspektivet og myteperspektivet.

- Utgangspunktet er at organisering vil medføre systematisk og rutinemessig utvelging av bestemte deltakere/aktører, problemer og løsninger (Schattschneider). Visse grupper og interesser blir tatt hensyn til, andre blir ignorert og motarbeidet. Beslutningstakere blir påvirket av de begrensingene og mulighetene som gis av de organisasjonene de representerer.

- Offentlige organisasjoner er vevd inn i et komplekst politisk og samfunnsmessig nettverk av organiserte interesser. Det er derfor nødvendig å bruke ulike perspektiver for å analysere offentlige organisasjoner. Det er viktig å klargjøre hva de ulike perspektivene vektlegger i rendyrket form, men også hvordan samspillet er mellom strukturelle trekk, kulturelle bindinger og myter.

- Offentlige organisasjoner er karakterisert av målkonflikter og heterogenitet. De må leve med spenninger og uenighet. Både fortid, nåtid og fremtid er uklare.

- Institusjoner både muliggjør og hindrer atferd, samtidig som de selv over tid gradvis endres gjennom politiske initiativ.

Det som perspektivene skal forklare

- Hvilke faktiske organisasjonsformer finnes, og hvilke endringer er det som skjer i disse?

- Hva er effektene av de ulike organisasjonsformene?

- Hvordan og hvorfor etableres og endres ulike organisasjonsformer?

- De tre perspektivene har ulike tilnærminger til disse spørsmålene, og bidrar med forskjellige innfallsvinkler og verktøy for å finne svar.

- Et instrumentelt perspektiv vektlegger evne til politisk eller sosial kontroll og klar organisasjonstenkning eller rasjonell kalkulasjon når det gjelder både årsaksforhold og effekter.

- Kulturperspektivet problematiserer de instrumentelle forutsetningene og den underliggende mål-middel-rasjonaliteten og fremhever de begrensningene og mulighetene som ligger i etablerte kulturer og tradisjoner.

- Myteperspektivet fremhever tilpasninger til rådende oppfatninger og verdier i omgivelsene for å forstå hvordan endring skjer og hvilke effekter og implikasjoner de har.

- Et sentralt sett av avhengige variabler er offentlig beslutningsatferd eller autoritativ fordeling av ansvar og ressurser mellom organisasjoner, aktører, sektorer og nivå i det politisk-administrative systemet.

- Det grunnleggende spørsmålet i et demokrati er i hvilken grad beslutningene er representative.

- Offentlige organisasjoner blir oppfattet som en integrert del av det poltisk-administrative systemet, og det fokuseres derfor på politisk organisering slik den kommer til uttrykk i de dynamiske relasjonene mellom politiske, administrative og offentlig forretningsmessige aktører i en demokratisk kontekst.

- Beslutningstaking i offentlige organisasjoner kan være av to typer. For det første kan det være beslutninger rettet utad mot borgere, brukergrupper og klienter. Det kan være enkeltvedtak, men også fordeling av goder og byrder. Off. org. forbereder saker for politiske organer. Hvorfor blir noen interesser møtt, mens andre ikke blir det? Hvorfor tar noen politiske vedtak lenger tid enn andre? Noen vedtak renner ut i sanden..

- For det andre kan beslutninger i off. org. være rettet mot det indre livet i organisasjonen. Dette kan være omorganisering av den formelle strukturen osv.

- Et hovedspørsmål er hvordan de organisatoriske rammene for offentlige formelle organisasjoner både internt og i forhold til omgivelsene påvirker beslutningsprosesser og deres utfall. De tre utvalgte perspektivene gjør det mulig å fokusere på tre hovedgrupper av forklaringsfaktorer knyttet til 1) politisk ledelses andre aktørers bevisste valg og intensjoner, slik de blant annet kommer til uttrykk gjennom formelle strukturer, 2) de føringene som legges gjennom etablerte tradisjoner og kulturer, slik de har utviklet seg internt i de enkelte offentlige organisasjoner over tid, og 3) dominerende verdier og normer i omgivelsene i vår tid som påvirker handlingsrommet for hva som kan gjøres.

- Organisasjonsmønsteret i offentlig sektor er mer spesialisert enn før, både horisontalt og vertikalt. Nye og hybride eller blandete organisasjonsformer har vokst frem både internt i offentlig sektor og i grenseflaten mellom offentlig og privat sektor (NPM?).

- Boken vil argumentere for at en enkelt dominerende organisasjonsmodell ikke klarer å fange opp mangfoldet og variasjonsbredden i en stor og fragmentert offentlig sektor.

- Offentlige organisasjoner står overfor kryssende logikker og identiteter hvor man opptrer både som nyttekalkulerende og problemløsende aktører, og som normstyrte aktører. Derfor trenges det flere tilnærminger, altså tre perspektiver.

Strukturer, prosesser og oppgaver i offentlige organisasjoner

- Knut Dahl Jacobsen har definert politikk som en virksomhet som går ut på å få et problemområde opp på den offentlige dagsordenen, få det akseptert som et bindende offentlig ansvar og å få organisert kontinuerlig rutinemessig problemløsning rundt det. Dette innebærer at både prosesser og strukturer er viktige komponenter i offentlig poltikk. Med prosesser menes det aktiviteter og atferd som utspiller seg over tid. Med strukturer menes det de faste rammene som prosessene utspiller seg innenfor. Organisasjonsstrukturen består av rolleforventninger og regler for hvem som bør eller skal gjøre hva, og hvordan det bør eller skal utføres.

- Det skilles mellom formelle og uformelle normer. Formelle normer er gjerne nedfelt i organisasjonskart, reglementer og stillingsinstrukser (instrumelt perspektiv). Uformelle normer og verdier er nedfelt i etablerte tradisjoner organisasjonskulturer som org.medlemmene tilegner seg eller internaliserer gjennom erfaring og daglig arbeid sammen med kollegaer (kulturperspektivet). Men uformelle normer kan også komme fra organisasjonens gjennom forestillinger om hva som oppfattes som passende i organisasjoner man ser opp til og bruker som forbilder (myteperspektivet).

- Statens rolle som eier, bestiller, utfører og regulator spesialiseres i større grad enn tidligere, og idealet synes å være en organisasjon for hver oppgave.

- Når det gjelder prosesser, vil beslutningsprosesser stå spesielt sentralt i studiet av offentlige organisasjoner. Boken argumenterer for et utvidet beslutningsbegrep. Dette innebærer at man må vie oppmerksomheten både til det som går forut for den formelle vedtaksfasen, og til det som skjer etter at et vedtak er fattet. Meningsdanningsprosesser står også sentralt i offentlige organisasjoner. Offentlig politikk dreier seg like mye om å oppdage mål, identiteter og tilhørigheter som å finne de beste virkemidlene for å nå gitte mål. Dette betyr at de symbolske sidene ved offentlige organisasjoner har stor betydning. Det handler ikke bare om å fordele goder og byrder, men også tolkning av erfaring og verdier. Dermed påvirkes også legitimiteten til offentlig sektor.

Begrenset rasjonalitet, statsvitenskap og organisasjonsteori

- Beslutningstakere har begrenset tid, oppmerksomhet og analysekapasitet hva gjelder de oppgavene og problemene de står overfor, og deres holdninger og handlinger preges av den organisasjonsstrukturen de er plassert i og det ytre handlingsmiljøet de er knyttet til. De har ikke kapasitet eller mulighet til å ha oversikt over alt. De har kapasitets-, forståelses-, og autoritetsproblemer. Dette betyr at det må skje en utvelging. Noe får oppmerksomhet og blir prioritet, mens andre aspekter ignoreres. En snakker altså om en begrenset rasjonalitet. Derfor er det viktig å være opptatt av verdigrunnlaget og de kulturelle normene som dominerer i offentlige organisasjoner.

- Offentlige organisasjoner må sees som politiske aktører med dynamiske relasjoner til politisk ledelse og til aktører i samfunnet rundt dem. Politisk organisering innebærer systematisk og rutinemessig utvelging. Gjennom etablering av deltakelsesrettigheter og –plikter, spilleregler og beslutningsprosedyrer blir noen aktører, konfliktlinjer og standpunkter organisert ut av offentlige beslutningsprosesser og andre inn.

- Økonomiske indikatorer er i økende grad blitt akseptert som mål på hvor godt offentlige organisasjoner fungerer. Boken ønsker å utfordre en ensidig økonomisk analyse av politikk og samfunn ved å trekke frem mer sentrale deler av demokratiteori og organisasjonsteori.

- Offentlig sektor har sin begrunnelse i at den skal tjene befolkningen. En viktig oppgave er å løse konflikter og problemer med minst mulig ressursbruk. Ut fra en organisasjonsteoretisk (og statsvitenskapelig) tilnærming er det ikke nok å konsentrere oppmerksomheten om økonomisering og effektiv drift. Offentlig sektors virkemåte må beskrives, analyseres og vurderes ut fra en demokratisk-politisk tilnærming. Det vil si å sette sektorens verdi-, interesse-, kunnskaps- og maktgrunnlag i fokus.

- Demokratiets krav om offentlig innsyn, legitimering av kritikk og opposisjon, og vektlegging av folkelig deltakelse og innflytelse, vil gjøre at man er i stand til å lære av sine feil. Det er læringsevnen som er det demokratiske styrets viktigste kilde til dynamikk og utvikling.

- Politisk og administrative organisasjoner i offentlig sektor må analyseres og vurderes ut fra hvordan de påvirker beslutnings- og iverksettingsprosesser. Men de må også analyseres og vurderes ut i fra hvordan de påvirker den mer langsiktige menings- og holdningsdannelsen i samfunnet.

- Demokratisk poltikk skal være diskursiv og transformerende.

- Demokratiet forutsetter at folket har valgmuligheter når det gjelder hvordan offentlig sektor skal utformes og endres. De siste tiårene har imidlertid en annen oppfatning stått sterkt. Utformingen av offentlige organisasjoner og institusjoner er først og fremst blitt sett på som en nødvendig tilpasning til drivkrefter utenfor demokratisk kontroll, som globalisering, internasjonalisering og teknologisk utvikling.

- Bokens ambisjon er å bidra til en mer realistisk forståelse av hvordan offentlig sektor organiseres, endres og vedlikeholdes, og hvilke forutsetninger og betingelser som må oppfylles for å kunne bruke organisering som et aktivt virkemiddel.

Kapittel 2: Det instrumentelle perspektivet

Organisasjoner som instrumenter

- Offentlige organisasjoner skal utføre oppgaver på vegne av samfunnet. Organisasjoner kan dermed oppfattes som redskaper eller instrumenter rettet mot å oppnå visse mål som blir regnet som viktige i samfunnet, eksempelvis heving av kvalitetsnivået i høyere utdanning. Dette kan komme til uttrykk ved at offentlige organisasjoner og deres medlemmer handler formålsrasjonelt ved utføringen av oppgavene, og at resultatet av handlingene blir som ønsket. Men instrumentalitet kan også komme til uttrykk ved at organisasjonsstrukturen er utformet på grunnlag av mål-middel-vurderinger, og at den i neste omgang virker bestemmende for medlemmenes handlemåte ved utføringen av oppgavene. Det formålsrasjonelle kan altså berøre både virkningene av organisasjonsstrukturen og prosessene som denne bestemmes og utformes gjennom.

- Det er mange toneangivende tradisjoner i studiet av organisasjoner som ser på organisasjoner som instrumenter. Max Weber har hatt innflytelse gjennom sine analyser av byråkrati som organisasjonsform. Frederic Taylor (USA) utviklet et vitenskapelig syn på ledelse av produksjonsorganisasjoner (Scientific Management, Taylorisme). Dette synet vektla å finne frem til effektive organisasjonsformer og arbeidsteknikker.

- Boken skiller mellom to varianter av det instrumentelle perspektivet. I en hierarkisk variant er organisasjonen sett på som enhetlig, og det legges vekt på mål og kunnskaper om mål-middel-sammenhenger hos ledelsen i organisasjonen eller hos dem som organisasjonen er redskap for. Disse aktørene vil også ha makt til å oppnå sine mål. I en forhandlingsvariant er organisasjonen oppfattet å være sammensatt av ulike underenheter og posisjoner som kan ha delvis motstridende mål, interesser og kunnskaper. Ingen aktører kan på egen hånd oppnå sine mål og ivareta sine interesser, og utfallet vil være påvirket av forhandlinger og kompromisser mellom flere aktører.

Konsekvenslogikk – formålsrasjonelle handlinger

- Organisasjoner har mål – oppfatninger av noe man ønsker å oppnå i fremtiden. Et problem for en organisasjon kan i denne sammenhengen defineres som en oppfattet avstand mellom en ønsket og en virkelig tilstand. Problemløsning tar sikte på å redusere eller eliminere denne avstanden. Et annet begrep for det samme er formålsrasjonelle handlinger. Gjennomføring av slike handlinger består av fire elementer: 1) Mål eller problem. Hva ønsker man å oppnå, og hva er avstanden i forhold til det man har nå? 2) Alternativer. Hvilke handlinger er mulige? 3) (Forventninger) om konsekvenser. Hvilke fremtidige konsekvenser i forhold til målene kan følge av hvert alternativ, og hvor sannsynlige er disse konsekvensene – gitt at alternativet blir valgt? 4) Beslutningsregler. Hvordan skal valget mellom alternativene tas?

- Begrepet fullstendig (formåls)rasjonalitet viser her til at en organisasjon har klare og konsistente mål, har full oversikt over alle alternativer, og full innsikt i hvilke konsekvenser disse alternativene har i forhold til målene. Dette er lite realistisk, særlig i komplekse offentlige organisasjoner. Dette blir fanget opp av begrepet begrenset rasjonalitet (jf. kap. 1). Det må likevel understrekes at også handlinger ut fra begrenset rasjonalitet har preg av konsekvenslogikk.

- Herbert Simon skisserte «administrative man» som motvekt til «economic man» (s. 36).

Formell organisasjonsstruktur

- Hvem som kan eller skal gjøre hva på vegne av en organisasjon ved utføring av oppgavene, er fastlagt gjennom hvilke formelle roller eller posisjoner org.medlemmene har, hvilke underenheter de er knyttet til, og hvilke større enheter organisasjonen inngår i ( Den formelle organisasjonsstrukturen. Dette betyr at forventningene som knytter seg til dem som innehar posisjonene, er upersonlige. Normene om hva som skal gjøres, eksisterer uavhengig av personene som har de bestemte rollene. Disse formelle normene kan komme til uttrykk gjennom for eksempel organisasjonskart, stillingsinstrukser, regler og lover.

- Organisering av den formelle organisasjonsstrukturen henger sammen med former for spesialisering og samordning.

- En byråkratisk organisasjon (Weber) er preget av hierarki, arbeidsdeling og rutiner. Hierarki innebærer over- og underordning mellom ulike vertikale nivåer i organisasjonen. Hierarki i en byråkratisk org. henger sammen med karrieresystem, altså det å kunne stige i gradene på basis av prestasjoner. Arbeidsdeling innebærer at organisasjonens oppgaver blir gruppert i ulike enheter og knyttet til konkrete posisjoner, det betyr at det berører den horisontale spesialiseringen.

- Vertikal samordning og vertikal spesialisering (s. 38).

- Horisontal spesialisering uttrykker hvordan ulike oppgaver tenkes å bli delt opp på ett nivå ved hjelp av organisasjonsstrukturen. Med utgangspunkt i administrasjonsteoretikere som Luther Gulick har det vært vanlig å skille mellom fire ulike prinsipper for horisontal spesialisering. Formålsprinsippet, eller sektorprinsippet, deler sakene etter formåls- eller sektorområdet. På departementsnivå kan dette komme til uttrykk ved at det er egne departementer for forsvar, helse osv. Prosessprinsippet fordeler sakene etter fremgangsmåte eller type prosess som anvendes for å oppnå et formål (planlegging, budsjett, personal). Ved bruk av klientprinsippet samles alle saker som angår en bestemt del av befolkningen i en organisasjonsenhet (etater for eldre og barn). Geografiprinsippet innebærer at org.strukturen speiler en territoriell oppdeling av samfunnet (det nasjonale, det regionale og lokale, bydelsadministrasjoner).

- Det finnes flere org.former som alternativ eller supplement til byråkrati. Et ytterpunkt til den byråkratiske organisasjonen er en organisasjon med en helt flat struktur, det vil si en organisasjon uten over-/underordning gjennom hierarki, men med flere posisjoner og underenheter på samme nivå. I en kollegial struktur kan et styre eller et råd komme i stedet for eller i tillegg til toppledelsen i hierarkiet. Et annet alternativ er en matrisestruktur. Her er en posisjon eller underenhet underlagt flere overordnete enheter samtidig. Disse overordnete enhetene har da gjerne lagt til grunn ulike spesialiseringsprinsipper. Det finnes også midlertidige ordninger (adhoc org.). Dette gjelder for eksempel utvalg og arbeidsgrupper. Prosjektorganisasjoner er etablert for å utrede og gjennomføre konkrete oppgaver. Dette er et uttrykk for at den byråkratiske org.formen har blitt supplert med ulike former for nettverksstrukturer.

- Offentlige organisasjoner kan også skille seg fra hverandre etter om de har en enkel eller kompleks struktur. Løse eller tette koblinger? Jo større organisasjonen er, jo større er sjansen for at den har en kompleks struktur. Kompleksiteten kan økes gjennom oppsplitting og divisjonalisering ( off. org. fremstår i større grad som konglomerater. Oppsplitting av off. org. innebærer at de blir mer strømlinjeformet ( de får en hovedoppgave (eks. NSB). Dette kan igjen føre til samordningsproblemer og sammenslåing.

- Offentlige organisasjoner kan også beskrives etter i hvilken grad de er sentraliserte eller desentraliserte. Dette gjelder vanligvis på hvilket nivå beslutninger tas i og mellom organisasjoner.

Strukturelle trekk og faktiske handlinger

- Organisasjonsstrukturen vil legge føringer for hvordan oppgavene blir utført. Dette kommer blant annet til uttrykk gjennom bruk av ulike spesialiseringsprinsipper (jf. geografiprinsippet, formålsprinsippet, klientprinsippet og prosessprinsippet). På den andre siden kan slik spesialisering lede oppmerksomheten bort fra det egentlige formålet.

- Valg av spesialiseringsprinsipp kan altså ha stor betydning for hvordan problemer blir håndtert og for innholdet i den offentlige politikken. Dette kan også påvirkes gjennom ulike former for samordning (vertikalt og horisontalt).

- Føringene på hvordan oppgavene blir utført, kommer også til uttrykk gjennom etablerte rutiner i organisasjonen. Regler og prosedyrer kan dels gjelde deltakelsen, det vil si hvem som har rett eller plikt til å stå for utføringen av oppgavene.

- En organisasjonsstruktur med inndeling i ulike stillingsnivåer (hierarki) kan virke disiplinerende, det vil si bidra til å skille medlemmenes individuelle beslutningsatferd fra deres personlige oppfatninger.

- Handlingskapasitet og analysekapasitet (medlemmenes evner).

- Sterke innslag av rutiner for utføringen av oppgavene kan også innebære at den individuelle beslutningsatferden vel så mye vil ha preg av regelfølging som problemløsning (redd for å gjøre feil).

- Rasjonaliteten på organisasjonsnivå kan styrkes gjennom strukturelle trekk. De både begrenser og muliggjør formålsrasjonell handling for organisasjonen.

Koalisjoner og interessehevding

- Ulike individer og grupper innenfor en organisasjon kan være opptatt av å ivareta delvis motstridende mål og interesser, og organisasjonen må forholde seg til andre organisasjoner som kan ha andre mål og interesser. Dette kaller vi heterogenitet eller mangfold. Ut fra en slik forhandlingsvariant av det instrumentelle perspektivet oppfattes organisasjoner som koalisjoner, der hver av aktørene handler formålsrasjonelt på grunnlag av egeninteresse. Hele organisasjonen eller enkelte aktører innenfor organisasjonen kan også inngå i koalisjoner med aktører utenfor organisasjonen, som på tilsvarende måte handler på grunnlag av sine interesser. Interessefordelingen kan til en viss grad være nedfelt i den formelle strukturen innenfor og mellom organisasjoner, for eksempel knyttet til at aktørene skal utføre spesialiserte oppgaver. Ressursene som de har for å hevde sine interesser, kan også til en viss grad være nedfelt i den formelle strukturen, for eksempel ved innslag av over-/underordning mellom aktørene og kopling til ulike former for horisontal samordning.

- Organisasjoner og underenheter kan altså påvirke hverandres muligheter til å foreta viljestyrte valg ved å legge begrensninger på hvilke handlingsalternativer som er aktuelle. For det andre kan handlingsvalgene til andre aktører ha betydning for hvilke konsekvenser ens egne handlinger har. Begge disse forholdene ser man tydelig når komplekse saker behandles i regjeringen. Disse beslutningsreglene vil også være preget av ressursfordelingen mellom aktørene.

- Hvordan kan interessekonflikter innenfor og mellom organisasjonene håndteres? En dominerende koalisjon kan få gjennomslag for sine mål og interesser. Man kan inngå kompromiss mellom ulike interesser. For det tredje kan motstridende mål bli tatt opp etter tur, slik at de ikke blir konfrontert med hverandre (sekvensiell oppmerksomhet om mål). Eller man kan benytte det som kalles kvasiløsning av konflikt, noe som toner ned hensynet til konsistente løsninger. Interessekonflikt kan også løses ved at aktørene kommer frem til enighet om virkemidlene.

Organisasjonsstruktur, omgivelser og usikkerhet

- I etterkrigstiden har det blitt mer vanlig å oppfatte organisasjoner som åpne systemer (jf. Weber og lukkete systemer). Organisasjonens omgivelser vil være viktige både for hvordan organisasjonsstrukturen utformes, og for hvordan utføringen av oppgaver kan skje gjennom formålsrasjonelle handlinger.

- Det blir skilt mellom tre typer omgivelser: Det interorganisatoriske nettverket som organisasjonen inngår i, generelle omgivelser (sosiale, kulturelle, jurudiske, politiske, økonomiske, teknologiske og fysiske (Hatch)) , og de internasjonale/globale omgivelsene.

- Ut fra et instrumentelt perspektiv på off. org. er det de delene av omgivelsene som påvirker en organisasjons mulighet for måloppnåing ved utførelse av oppgavene som er viktigst. Disse kalles gjerne de tekniske omgivelsene, og kan gjelde både deler av det interorganisatoriske nettverket, noen typer generelle omgivelser og i enkelte tilfeller kanskje også deler av de internasjonale/globale omgivelsene.

- Med det nære handlingsmiljøet menes de aktørene i det interorganisatoriske nettverket som organisasjonen er særlig avhengig av for å få tilført ressurser eller for å ta i mot resultatene av oppgaveutføringen. Betydning for org.strukturen. To dimensjoner ved handlingsmiljøet: stabilt vs. skiftende, og homogent vs. heterogent. Dette kan gi grunnlag for fire typer organisasjonsstrukturer (tabell s. 46). Kjennetegnet ved aktørene i handlingsmiljøet skissert i tabellen har blant annet betydning ved at de skaper ulike grader av og former for usikkerhet for organisasjonen.

- Ut fra sentrale elementer i en konsekvenslogikk kan det skilles mellom om det er enighet om mål eller ikke, og om det er enighet/sikkerhet om forståelse av mål-middel-sammenhenger eller ikke. Et slikt resonnement kan gi grunnlag for å skissere fire handlingsformer med tilhørende strukturelle trekk (tabell s 47).

- En offentlig organisasjon er likevel ikke bare påvirket av omgivelsene, men kan også påvirke disse. Den kan for eksempel utgjøre deler av de tekniske omgivelsene til andre organisasjoner, og dermed kunne ha betydning for hvordan disse er utformet. Mange off. org. vil dessuten inngå i det som med Hatch kan kalles ulike typer av de generelle omgivelsene fra andre organisasjoner, som juridiske og politiske omgivelser.

Styring gjennom utforming og bruk av handlingsrom

- Ut fra et instrumentelt perspektiv på organisasjoner vil styring innebære påvirkning av forhold som har betydning for sjansene for måloppnåing. Sett fra organisasjonsledelsens side kan dette skje dels gjennom utforming av strukturelle trekk, og dels gjennom formålsrasjonelle handlinger innenfor disse rammene. Ledelsen kan sikre seg deltakelsesrettigheter og analysekapasitet gjennom den formelle org.strukturen, og i neste omgang gjøre bruk av det handlingsrommet som disse rammene gir. Den kan også gjennom den formelle organisasjonsstrukturen regulere andre aktørers deltakelsesrettigheter og hvilke handlingsalternativer som er aktuelle for dem.

- Når det gjelder utformingen av strukturelle trekk, kan den omfatte trekk ved byråkratiske organisasjonsformer, det vil si grader av og former for hierarki, arbeidsdeling og rutiner.

Rasjonell kalkulasjon og politisk/sosial kontroll

- Det formålsrasjonelle idealet er en situasjon der ledelsen, gjennom hierarkisk styring, har både stor evne til rasjonell kalkulasjon og stor grad av politisk og sosial kontroll overfor andre aktører.

- Utfordringene for et offentlig lederskap er ulike i de ulike kombinasjonene av rasjonell kalkulasjon og politisk kontroll. For det første gir idealet om å oppnå høye verdier på begge disse variablene et press på lederskapet om å bruke store ressurser på å utvikle ekspertise i organisasjonen og å legge vekt på at lederskapet deltar mye selv eller har god kontroll over andre deltakere. For det andre kan kombinasjonen av høy verdi på rasjonell kalkulasjon og lav verdi på politisk kontroll gi betydelige problemer med å iverksette ønskete endringer, det vil si at det kan ende opp med skrivebordsplaner. For det tredje kan kombinasjonen av liten innsikt og høy kontroll gi løsninger som endrer lite eller er lite gjennomtenkt, noe som gir umiddelbart behov for nye reformprosesser. Og for det fjerde vil lav verdi på både rasjonell kalkulasjon og politisk kontroll lett føre til kaotiske eller anarkiske prosesser hvor få samfunnsproblemer løses og konflikter mellom aktører øker.

- Dette kapittelet har skissert hovedtrekk ved en hierarkisk variant og en forhandlingsvariant innenfor det instrumentelle perspektivet. Disse variantene kan også koples sammen ved at forhandlingstrekk kan fremme eller hemme hierarkisk styring. For eksempel kan deltakelsesrettigheter i beslutningsprosesser brukes systematisk som et virkemiddel for politisk og administrativ styring. Ledere kan spille på mangfold og bred deltakelse for å styrke legitimiteten og kunnskapsgrunnlaget, men kontrollere dette hierarkisk. På den andre siden kan slike deltakelsesrettigheter undergrave sjansene for hierarkisk styring. Dette kan skje gjennom påtvungne forhandlinger med lav grad av kontroll, utvidelse av konflikten og målforskyvning.

Kapittel 3: Kulturperspektivet

Organisasjonskultur

- Organisasjonskultur forbindes med de uformelle normene og verdiene som vokser frem og har betydning for livet i og virksomheten til formelle organisasjoner. Det er viktig å skille de uformelle normene i en org. fra de formelle normene(presentert i kap. 2). Disse to settene av normer har til dels ulik bakgrunn og virkemåte, men påvirker hverandre gjensidig. I en instrumentell handlingslogikk er mål ofte gitt, og formelle strukturer og normer er virkemidler for å oppfylle disse, mens mål i en kulturell handlingslogikk oppdages underveis, og det utvikles gradvis uformelle normer,verdier og identiteter.

- Den amerikanske org.forskeren Philip Selnick trekker opp et klassisk skille mellom institusjon – det uformelle, som gradvis vokser frem, og kan forstås ut fra en organisk metafor – og organisasjon – de formelle normene, knyttet til det instrumentelle, ”verktøylignende” og ”mekaniske”. Når en formell organisasjon utvikler uformelle normer og verdier i tillegg til de formelle, får den institusjonelle trekk, og man snakker om institusjonaliserte organisasjoner. Dette gjør en organisasjon mer kompleks og mindre fleksibel og tilpasningsdyktig overfor nye krav, men den får også nye og nødvendige kvaliteter, noe som gjør at den kan løse oppgaver bedre og utvikle et sterkere sosialt fellesskap.

- Hvordan kan man så finne hva som er org.kulturen i en offentlig organisasjon? Org.kulturen er noe som ”sitter i veggene”, og som de ansatte kan lære og internalisere – sosialiseres til – etter en viss tid i organisasjonen. Det kan derfor være fruktbart og intervjue noen med lang fartstis i organisasjonen som kjenner de institusjonelle trekkene godt. Skriftlige fremstillinger av en off. orgs. historie og tradisjoner kan også være nyttige for å sette seg inn i dens org.kultur. Man kan også finne noe ut om en orgs. institusjonelle eller kulturelle trekk ved å se på hva de signaliserer ved fysiske symboler. Symbolene blir manifestasjoner av den underliggende kulturen. Man kan se på koplingen mellom fysiske symboler, de oppgaver off. org. har, og den kulturen de representerer (eks. politi og autoritetssymboler).

- Ofte vil off. organisasjoner ha komplekse kombinasjoner av oppgaver ( sammensatte fysiske symboler og mer komplekse kulturelle profiler. Dette er typisk for en del off. org. i Norge som har gått fra en lukket org.kultur til en mer åpen med vekt på service og kostnadseffektivitet. Dette kan være følge av moderne reformer (eks. vinmonopolet).

- Org.kulturen legger vekt på det som samler og integrerer org.medlemmene. Det lages en ”moralsk ramme” for hva som er passende atferd. Det skapes også betingelser for høy grad av gjensidig tillitt og felles verdier i organisasjonen.

Logikken om det kulturelt passende

- March og Olsen: Logikken om passende atferd. Handler ikke primært ut fra rasjonelle avveininger som i det instrumentelle perspektivet (kap. 2).

- Man gjør det som oppfattes som akseptabel atferd. Man vil bedrive det som kalles matching eller bruke handlingsregler (kulturelle normer) for å kople situasjoner og identiteter. Tre spørsmål blir da sentrale: 1) For det første – hvilken type situsjon står jeg overfor som en off. aktør? Er det lett å avgjøre? Er den typisk rutinepreget eller krisepreget? Dette er et spørsmål om gjenkjennelse. 2) Hvilke(n) identitet(er) er de(n) viktigste for meg selv og min institusjon? Hvor klare og eventuelt konsistente er mine og institujonens identiteter? Dette er altså et spørsmål om identitet. 3) Hva er det jeg og min institusjon forventes å gjøre i en situasjon som denne? Dette gjelder hvilke handlingsregler som skal forbinde situasjon og identiteter. Tanker er at denne matchingen eller koplingen vil skje relativt intuitivt, og at org.kulturen består av relativt konsistente sett av regler og identiteter, slik at koplingen er enkel å gjøre.

- Det som gjør noe til en passende handling, bygger på et kulturelt normativt og institujonelt grunnlag som kan være vidt forskjellig alt etter hvilket utviklingforløp en org.kultur har hatt, og hva som er etablert som dominerende uformelle verdier og normer (eks. likhet vs. Rasjonell logikk).

- De kulturelle og uformelle reglene er primært rettet mot fortiden, mend de instrumentelle og formelle reglene er fremtidsrettet.

- Kopling av situasjon og identitet kan ha ulik type bakgrunn. Den kan være resultat av læring ut fra erfaring. Men kopling kan også foregå ut fra det som kalles kategorisering. Man har for eksempel visse kulturelle normer og verdier som man prioriterer sterkere enn andre, og når de dukker opp, vil man intuitivt kategorisere dem som ønskelige og handle deretter. En tredje mulighet er at kopling skjer på basis av tidsmessig nærhet, det vil si at regler og identiteter som nylig er brukt brukes igjen (sparer tid og ressurser). En fjerde mulighet er at andre aktører og off. orgs. erfaringer brukes. Dette kan skje ved at andres erfaringes generaliseres og sees som allment ønskelige (dekontekstualisering), eller at man ser på andres erfaringer fordi man står i samme situasjon som den (kontekstualisering).

- Logikken om hva som er passende, innebærer klare fordeler ved at komplekse handlingsstimuli møtes av standardiserte og nesten intuitive handlemåter (erfaring og kulturell basis). Men det vil ha betydning hvor lenge de ansatte har vært i organisasjonen. Nyansatte trenger sosialiering. Dette kan skje på en aktivt indoktrinerende måte, gjennom opplæringstiltak og kurs eller gjennom passiv tilpasning. Presosialisert?

- I organisasjoner med ansatte fra ulike fagtradisjoner kan det finnes konkurrerende definisjoner av hvilke holdninger som er kulturelt passende

- Kulturell inkonsistens og kulturelt mangfold kan skape problemer (usikkerhet og konflikter om hva som er riktig) for et offentlig lederskap, men også gi fleksibilitet (gir forskjellige handlemåter, tilfredsstiller flere).

- Knut Dahl Jacobsen vs. New Public Managament. Fleksibilitet og flerkultur, rolleblanding vs. Prioritering og klart skille mellom roller.

- De uformelle normene og verdiene som ansatte i en offentlig organisasjon har, må konkurrere med ulike roller og stutuser de har utenfor organisasjonen. Vertikal institusjonell dybde vs. Horisontal bredde.

Organisasjonskultur som forklaringsfaktor

- Innenfor organisasjonsteorien er det ofte et fokus på sosiale variabler. Ett sett av disse dreier seg om organuisasjonkultur knyttet til det å overleve. Org.kultur sies å kunne bidra til overlevelse eller såkalt mønsterfastholdelse for en institusjonalisert organisasjon. Off. org. dør sjelden.

- Reduksjon av usikkerhet og fravær av konflikt og turbulens kan generelt ha en verdi i seg selv. Generelt argument om at org.kultur er det ”integrative limet” som bidrar til at det utvikles fellesskap i off. org., noe som forutsetter fravær av kulturell heterogenitet og kulturelle spenninger. Om man legger vekt på at off. org. skal realisere kollektive mål, kan dette være et viktig trekk. Man kan også si et kultur er et mål i seg selv ( org.medlemmer utvikler seg selv som mennesker gjennom de uformelle normene og verdiene som internaliseres.

- De sosiale argumentene nevnt ovenfor knyttet til org.kultur kan potensielt ha en instrumentell side, dvs. at det kan være en nytteeffekt av uformelle normer og verdier (eks. Hawthorne-studiene og sosial oppmerksomhet, medarbeidersamtaler).

- Statsvitenskapelige studier av org.kultur i off. org. tar særlig for seg virkningene av kultur på de beslutningene som fattes og sammenlikner kultur med andre forklarende faktorer, ut fra det man metodisk kan kalle for enten en konkurrerende (alternative forklaringer) eller en utfyllende strategi (forklare ulike aspekter). Dette gir et bredere og mer instrumelt perspektiv. Dette åpner opp for analyser av hvilken virkning org.kultur har relativt til andre kontekster eller handlingslogikker som off. ansatte handler ut fra.

Etablering og endring av organisasjonskultur

- I faglitteraturen er den dominerende forståelsen av etablering av etablering av org.kultur at de uformelle, institusjonelle normene og verdiene gradvis vokser frem gjennom evolusjonære, naturlige utviklingsprosesser, der en organisasjon gradvis tilpasser seg indre og ytre press. Disse prossene er uintenderte, og skaper en distinkt sjel, identitet eller kultur. Kultur er noe en institusjon er.

- Når man snakker om indre press som opphav til institusjonelle trekk, representerer det uformelle normer og verdier som organisasjonsmedlemmer bringer med seg inn i organisasjonen og gjør relevante der (sosial bakgrunn, utdanning, profesjon). Sosiale prosesser tilknyttet den virksomheten som den off. org. bedriver, kan også ha betydning. Det kan utvikles dominerende og brede kulturelle normer, men det kan også oppstå subkulturer som står i opposisjon til den dominerende kulturen.

- Ytre press koples gjerne til press fra det nære handlingsmiljøet. Dette betyr at aktører man samhandler med (ressurser, avhengighet) får betydning for de institusjonelle trekkene som utvikles.

- Betydningen av org.kultur kan ofte sees i reformprosesser og omorganiseringer i off. org., særlig hvis det eksisterer trusler mot de dominerende, uformelle normene og verdiene

- ”Historisk ineffektivitet”: det vil si at en del off. organisasjoner kan sies å fungere relativt bra selv om de reagerer tregt på press for forandring og eksterne reformønsker og ikke lever opp til effektivitetskrav.

- Eks om Nav reformen: 3 ulike kulturer som slås sammen (s 60).

- Innenfor ledelsesteorier på handelshøyskolen hevdes det ofte at org.kultur kan designes eller laget bevisst. Kultur er altså en variabel som lederne kan manipulere for å oppnå ønskede resultater. Man snakker her om kultur som styringsmiddel. Dette er et typisk instrumentelt perspektiv.

Betydningen av historiske røtter for kulturelle utviklingsveier

- Sti-avhengighet: går ut på at de kulturelle normene og verdiene som preger en organisasjon i dens begynnende og formative år, vil ha stor betydning for de utviklingsveiene den følger siden.

- Sti-avhengighet kan få betydning for innholdet i politikken på ulike områder, som skattepolitikk og utdanningspolitikk. En tidsepoke preget av en demokratiseringsbølge eller eterke normer om desentralisering medfører både andre formelle org.strukturer og uformelle normer og verdier enn en periode med vekt på hierarki, styring og sentralisering.

- De mål man etablerer fra begynnelsen i en off. orgs. liv, vil kunne ha stor betydning for utviklingen videre og er ikke lette å forandre, selv når omgivelsene og konteksten endrer seg. Det samme gjelder målgrupper og ekspertise. Kostnadene blir for store om man omstiller seg for mye (Jf. March og Olsen: Historisk ineffektivitet: Sett ut fra en instrumentell logikk vil institusjonene ikke være i stand til å være effektive, siden de ikke raskt tilpasser seg endrete handlingsbetingelser og problemer. Men fra et kulturelt perspektiv kan man godt leve med dette en stund.).

- Fordelene er åpenbare fordi sti-avhengighet gir stabilitet og dybde i de uformelle verdiene og normene i en off. org. Men denne historiske skjevheten medfører også at de instititusjonelle gir organisasjonen og dens aktører manglende fleksibilitet. Ut fra denne synsvinkelen kan altså institusjonelle trekk og handlingsregler virke som bremseklosser for endring.

- Et alternativt syn til sti-avhengighet er en syklisk utvikling.

Kjennetegn ved politisk-administrativ kultur

- Org.kulturen i politisk-administrative systemer i ulike land viser både klare fellesstrekk og forskjeller. Fellestrekkene knytter seg for det første til uformelle normer og verdier om balansen mellom lojalitet og nøytralitet i forholdet mellom politisk ledelse og administrativt apparat, som påvist av Knut Dahl Jacobsen.

- Forvaltningskulturen skal balansere mellom lojalitet og faglige normer, noe som betyr at man både skal være politisk lojal overfor politisk ledelsen, men samtidig ta avgjørelser på et solid faglig grunnlag.

- Ansatte i forvaltningen skal balansere mellom profesjonelle verdi- og faktapremisser, noe som betyr at de både skal ta hensyn til en normativ, verdimessig forankring, som kan ha vokst frem i en profesjon over lang tid, men også til de grunnleggende faktapremissene og sammenhengene de er spesialister på.

- Prosedyremessige forhold som rettsikkerhet, forutsigbarhet, upartiskhet, likebehandling, åpenhet og informasjon kan også være felles i en org.kultur i off. org.

- Det vil også være forskjeller mellom og innen land når det gjelder og fremme likhets- og fellesskapsverdier (eks. Norge og USA).

- Forskjellene mellom administrativ kultur i Norge og USA illustrerer de skillene den nederlandske org.forskeren Hofstede gjør mellom en kollektivistisk og en individualistisk kultur, og mellom en egalitaristisk og en elitistisk kultur.

- Det kan også finnes sub-kulturer innenfor pol-adm. systemer. Men disse kommer nødvendigvis ikke i stor grad i konflikt med den dominerende kulturen.

Organisasjonskultur og lederskap

- Hvilken rolle spiller ledere i institusjonaliserte organisasjoner? Hva er typisk for kulturelt basert lederskap?

- De har på mange måter en todelt rolle. De skal virke med tradisjonene som rammebetingelser og sørge for at de etablerte, uformelle normene og verdiene får gode vekstvilkår, blir utviklet og beskyttet (beskytte mot raske endringer, verne om org.kulturens kjerne). På den andre siden skal lederskapet bidra til endring, om enn i begrenset omfang, noe som innebærer rom for en viss grad av selvstendig, intensjonal eller instrumentell handling.

- Kritiske avgjørelser vs. rutinemessige avgjørelser. Dette vil ofte innebære en operasjonalisering ut fra kulturelle normer og verdier av hva institusjonen er i stand til å gjøre, gitt de evnene og ferdighetene den har. Et universitet vil f. eks. vektlegge faglig kvalitet og faglig autonomi som sentrale kulturelle verdier.

- Institusjonell innbygging av den rollen som velges: Vise hvilke institusjonelle verdier og normer som organisasjonen står for.

- Lederskapet kan klarlegge kulturelle normer for rekruttering til organisasjonen. Vektlegge ekspertise eller lojalitet?

- Lederskapet kan bidra til å skape identitet gjennom trening, opplæring, holdningsskaping og indoktrinering.

- Lederskapet skal gjennom kritiske avgjørelser forsvare organisasjonens integritet, ved å lage representative systemer, løse konflikter, samt stimulere til samordning og samarbeid. Det er viktig å motvirke kulturelle spenninger og konflikter.

- Kulturelt lederskap behøver nødvendigvis ikke å falle sammen med formelt lederskap, selv om det oftere er lettere å utøve et slikt lederskap i hierarkisk høye posisjoner. Kulturelle ledere kan være vanlige medlemmer i en org. som på ulike måter utøver sterkt formelt lederskap (ledere av sterke sosiale grupper, faglig status, karisma).

- Philip Selnick: På den ene siden utvikler et lederskap seg i en kulturell, evolusjonær prosess, hvor det er viktig å være tradisjonsbærer for sentrale kulturelle normer og verdier. På den andre siden vil en formell posisjon som leder høyt i et hierarki også gi gode muligheter til å påvirke utviklingen av de kulturelle normene og verdiene. Ledere vil ofte være påvirket av den kulturelle ballast de har fått i sin tid i org. (lederskapets legitimitet. Ledere som blir rekruttert eksternt kan få problemer, fordi de er lite kulturelt sensitive.

Demografi og kultur

- Medlemmer i en offentlig, institusjonalisert organisasjon står i et dynamisk og gjensidig forhold til dens org.kultur. Individuelle aktører kan påvirke de institusjonelle normene og verdiene ved å bruke bestemte uformelle normer og verdier som de bærer med seg fra sosial bakgrunn eller erfaring. Påvirkning fra individuelle demografiske trekk, som alder, tjenestetid, utdanning, kjønn, yrkeserfaring, etnisk og geografisk opprinnelse, kan få betydning for org.kulturen. Men slike koplinger mellom demografi og kultur kan også være knyttet til grupper eller kollektiver. Organisasjonsmedlemmer kan få oppslutning om slike uformelle normer og verdier gjennom gruppeprosesser, fordi de opplever det samme og utvikler felles normer i en periode, og dermed bidrar de til å forme organisasjonskulturen. Mest systematisk kan dette skje hvis kohorter eller grupper av ansatte rekrutteres samtidig inn i forvaltningen og de står for sterke felles profesjonelle normer og verdier (som i profesjonelle kulturer). Dette avhenger av om noen bestemte profesjoner dominerer.

- Institusjonen påvirker også individuelle identiteter og gruppeidentiteter gjennom sosialiseringen til felles, uformelle normer og verdier ( sosial kontrakt. Org.medlemmene læres opp til det som er kulturelt passende. Hvorvidt de følger dette har betydning for hvordan de blir behandlet av ledelsen

- Det vil eksistere visse frihetsgrader for å velge mellom ulike identiteter og regler. Valgmulighetene knytter seg til både til en eventuell heterogenitet i interne kulturelle normer, og til balansen mellom interne og eksterne kulturelle normer og rolleelementer.

Institusjon og omgivelser – kultur i en videre politisk systemkontekst

- Org.kultur er hovedsakelig opptatt av det nære handlingsmiljøet til en off. org. og det dynamiske og gjensidige forholdet til dette.

- Det er sjelden at den istitusjonaliserte organisasjonen i sterk grad kan forme sine egne handlingsomgivelser. Den gjensidige tilpasningen er en sentral mekanisme. Dette bærer preg av en viss instrumentell slagside. Handlingsmiljøet kan også relateres til de aktørene som i særlig grad vil kunne påvirke en institusjons uformelle normer og verdier.

- March og Olsen: Skiller mellom aggregerende og integrerende politiske prosesser og institusjoner, med vekt på den siste og kulturelt orienterte typen.

- I aggregerende politiske prosesser, som kan forbindes med et konkurransedemokratisk ideal, er folket en kategori av kvalifiserte borgere som er atomisert og ikke har noen felles naturlig tilhørighet. Folkets vilje fremkommer ut i fra disse typene prosesser gjennom forhandlinger og konkurranse mellom borgere som fremmer egeninteresse, innenfor visse spilleregler. Den politiske orden er basert på rasjonell bytte og markedsanalogi, hvor sterke aktører dominerer. Politisk lederskap er en meglerrolle. Ut i fra denne modellen må aktører ha intensiver for å handle på vegne av fellesskapet, og de er preget av kalkulasjon og strategi, ikke tilhørighet. Man er altså mer opptatt av hva som lønner seg enn hva som er passende.

- I integrerende politiske prosesser, som kan assosieres med et diskursdemokratisk eller deltakerdemokratisk ideal, inngår derimot folket i et fellesskap med en fortid og en fremtid, hvor sti-avhengighet er viktig. Politiske institusjoner skaper individuelle holdninger og interesser, og de gir aktører en normativ kontekst og forholde seg til og utvikle mening i. Folkets vilje nedfelles i forsøk på å finne en generell velferd innenfor rammen av felles sosiale verdier, og det legges vekt på å skape og vedlikeholde felles mål. Den politiske ordenen er basert på historiske røtter, forpliktelser og kollektiv fornuft. Lederskapet skal ha en oppdragende rolle og vise normativ vei, forvalte sosiale tradisjoner og bidra til å begrense realiseringen av private interesser og verdier som potensielt kan undergrave det offentlige.

- March og Olsen stiller spørsmål ved hvor lett det er å få oppslutning om denne siste modellen. Hvordan sikre felles interesser over individuelle? De mener at det institusjonelle svaret på dette er sosialisering til borgerrollen (bla. styrking av pol. inst. symbolske rolle, manipulering, idyllisering, sosialisering).

- Johan P. Olsen: Staten som moralsk fellesskap.

Fordeler og ulemper med en sterkt utviklet organisasjonskultur

- Det finnes ulike syn på om en sterkt utviklet org.kultur i off. org. medfører fordeler eller ulemper.

- De som vektlegger fordeler ser på institusjonelle eller kulturelle trekk som noe som øker det offentliges legitimitet (om de er allment akseptert).

- Institusjonelle entreprenører kan markere kulturelle trekk på en positiv måte som gir eksempler for resten av samfunnet.

- Institusjonelle trekk kan få borgerne til å forstå mer av hendelser rundt seg til daglig og gi retningslinjer for de handlingene som kreves av dem i et demokrati.

- Institusjonelle trekk kan bedre kvaliteten på arbeidet i organisasjonen, med tilhørende eksterne effekter.

- Institusjonelle trekk kan bidra til at store og komplekse off. org. fungere smidig ( man kan handle raskt ut fra en gitt regel, uten å bruke for mange administrative ressurser.

- De som er støttende til institusjonelle trekk, innrømmer at det kan ligge en konservatisme innebygd. De påpeker at gode ledere klarer å balansere status quo og fornyelse, mellom det å ta vare på tradisjoner og å møte nåtidens krav. Klare institusjonelle trekk skal også gjøre det lettere å oppnå mål, og sikre individer mot maktmisbruk.

- Kritikerne til institusjonelle trekk peker på at for sterke institusjonelle trekk skaper offentlige org. som oftest er for rigide og innadvendte, lite opptatt av tilpasning til omgivelsene, og som vanskelig lar seg styre demokratisk.

- Organisasjonsmedlemmene er indoktrinerte.

- De mangler mangfold, debatt, konstruktive konflikter og tilpasningsdyktige strukturer som kan endres ut fra skiftende omgivelser.

- Moral capture: de ansatte blir redskaper for uheldige og uønskede normer og verdier, fremmet av bestemte ledere.

- Mellomposisjon: det er hva de fylles med og brukes til som er viktig (s. 71).

Kontekstualisering, etikk og tillit

- Oppsummering s. 72

Kapittel 4: Myteperspektivet

Myter – sosialt skapte normer i institusjonelle omgivelser

- Bokas tredje teoretiske hovedinnfallsvinkel kalles for myteperspektivet. Refereres ofte til som den nyinstitusjonelle skolen.

- Et nøkkelresonement er at organisasjoner befinner seg i institusjonelle omgivelser, hvor de konfronteres med sosialt skapte normer for hvordan de bør være utformet. Organisasjoner må forholde seg til slike normer for organisasjonsutforming og forsøke å inkorporere og reflektere dem utad, selv om de ikke nødvendigvis gjør virksomheten mer effektiv ( fører til at organisasjoner blir mer like, i alle fall på overflaten. Her skiller myteperspektivet seg fra det kulturelle perspektivet, der det understrekes at kulturelt mangfold fører til at org. blir ulike.

- Myteperspektivet er opptatt av verdier i omgivelsene og som er mer skiftende. De sosialt skapte normene i de institusjonelle omgivelsene kalles myter. De kan være brede – i betydningen rettet inn mot mange og ulike typer organisasjoner, eller smalere – det vil si mer presise oppskrifter rettet mot en avgrenset gruppe virksomheter. Myter spres ofte raskt, gjennom imitasjon, og de kan tas inn i off. org. uten at de gir instrumentelle effekter, det vil si de fungerer ofte som et utstillingsvindu eller en ferniss (off. ledere som snakker om å gjøre reformer slik at folk tror på dem, men som likevel ikke gjør det).

- Man må også søke legitimitet fra omgivelsene. De må vise at de lever opp til de verdiene som forventes.

- De generelle ideene og det tidsriktige leder ofte til at myter kan være moter, som som «alle» off. org. skal ha innenfor en tidsperiode, inntil de går av moten og nye myter kommer til.

- En organisasjon må ofte forholde seg til mange ulike, gjerne inkonsistente, og over tid skiftende oppskrifter for legitime strukturer, prosedyrer og rutiner. Man kan kalle oppskriftene fra institusjonelle omgivelser for institusjonaliserte elementer og rasjonaliserte myter (oppskrifter for hvordan org. bør handle og se ut når det gjelder formelle strukturer, teknologier, prosesser, prosedyrer og ideologier). En myte er altså en legitimert oppskrift på hvordan man bør utforme utsnitt eller deler av en organisasjon. Har ofte fått en høy status.

- Rasjonaliserte myter har to viktige kjennetegn. For det første presenteres de gjerne som svært effektive redskaper som organisasjoner kan bruke for effektiv måloppnåelse. For det andre, og relativt uavhengig av hvorvidt mytene har de forventede virkningene eller ikke, er at de likevel gjerne er institusjonalisert, i den forstand at de i en periode tas for gitt som de tidsriktige, effektive, moderne, og til og med naturlige måtene å organisere på. En rasjonalisert myte er derfor en ikke-vitenskapelig basert tro på at en organisasjonsoppskrift er begrunnet vitenskapelig og rasjonelt.

- Myteperspektivet har siden slutten av 1980-årene i økende grad blitt anvendt som teoretisk referanse i studier av reformprosesser i offentlig sektor. Den viktigste årsaken er at offentlig sektor fra begynnelsen av 1980-årene er blitt mer utsatt for ideer og oppskrifter som kommer utenfra og som søkes innpasset i ulike organisasjoner. Særlig gjelder dette forsøkene på overføre ideer fra privat til offentlig sektor (NPM).

Myters innhold

- Hva er myter oppskrifter på, og hva er deres innhold? Institusjonaliserte oppskrifter er ikke totalløsninger for hvordan man skal forme en hel, kompleks organisasjon (heller komponenter eller byggesteiner). Det finnes tilbud av oppskrifter for utforming av alle deler av det vi med en fellesbetegnelse kaller det organisatoriske arrangementet, det vil si ledelse, formell organisasjonsstruktur (formell samordning og spesialisering), utførelse av ulike aktiviteter (prosess, prosedyre- og rutineoppskrifter), org.kultur, virksomhets- og økonomistyring osv. Ledere og reformatorer har altså et vidt spekter av oppskrifter å forholde seg til dersom de skal etablere nye eller omstille off. org. De enkelte oppskriftene er ofte konseptualiserte, det betyr at gjenkjennes av enkle begrep. (eksempler s. 79).

Forholdet mellom ulike oppskrifter

- Oppskriftene kan ordnes i familier, alt etter hvilken del av organisasjonen de er innrettet mot. Enda tettere er de oppskriftene som springer ut av en felles ideologi eller filosofi.

- Det mest kjente settet av org.oppskrifter i off. sektor i samtiden er NPM. NPM hevdes å være en familie av moderniseringsoppskrifter for off. sektor hentet fra privat sektor, der kjernen utgjøres av ideer om profesjonell ledelse, det vil si ledere med ledelseskunnskaper og frihetsgrader til å ta avgjørelser, oppsplitting av off. org. i selvstendige resultatenheter, økt konkurranse, samt bruk av kontrakter som politisk styringsinstrument.

- Man kan også være opptatt av hva som skiller ulike oppskrifter. I flere tilfeller kan ledere velge mellom konkurrerende oppskrifter, dvs. alternative ideer for hvordan man kan utforme en og samme del av virksomheten. Eks: Det motsetningsfylte mellom oppskriftene målstyring og kvalitetssikring kommer til uttrykk ved at mens den førstnevnte gir mange frihetsgrader for ledelsen til å disponere ressurser or organisere arbeidsprosesser ut fra hensynet til effektiv oppnåelse av oppsatte resultatmål, innskrenker den sistnevnte i prinsippet ofte disse frihetsgradene ved å foreskrive arbeidsprosessenes forløp i stor grad av detalj og ut fra hensynet til å kvalitetssikre tjenesteproduksjonen.

Elastiske oppskrifter

- Hvordan kan organisasjoner innføre konsepter og modeller som fremstår som inkonsistente? Det motsetningsfylte blir ikke sett i klarsyn og sammenheng pga. store org. med mange enheter. Rasjonaliserte myter i form av org.oppskrifter er ikke fysiske gjenstander, men immaterielle ideer. Man tolker konseptene og finner frem til tilpasninger og lokale løsninger for hvordan oppskriftene skal «skjøtes sammen». Dette kommer imidlertid an på hvor elastiske org.oppskriftene er. Noen er enklere å tilpasse lokale former enn andre (frihetsgrader).

Etablering og spredning av myter

- Hvor kommer rasjonaliserte myter om organisasjonsutforming fra? Hvordan utvikles de, og hvordan spres de?

- Myter har gjerne en uklar historie. Det er vanskelig å «datere» populære org.ideer.

- Det finnes ofte alternative historier om hvor og når et konsept har oppstått. Dette gjelder målstyring og total kvalitetsledelse. En årsak til dateringsproblemer er at populære oppskrifter ofte er tidstypiske systematiseringer og konseptualiseringer bygd på mer generelle og tidløse ideer. På denne måten kan det sirkulere flere alternative fortellinger om populære oppskrifters opphav og historie, og uten at noen av dem nødvendigvis er feil.

- Det er likevel mulig å identifisere grupper av aktører som er sterkt involvert i utforming og spredning av bestemte oppskrifter. Det finnes roller for utviklere (produsenter) og for formidlere (transportører), og man kan også skille ut roller for autorisatører, det vil si instanser som i kraft av sin posisjon og status har evne til å autorisere bestemte oppskrifter slik at det i mange tilfeller virker inn på deres popularitet og spredningsevne. Fem aktørgrupper er særlig viktige:

- Den første gruppen er et sett instanser som mer spesifikt bidrar til å utvikle og spre oppskrifter til off. sektor. Av de viktigste er en gruppe internasjonale organisasjoner som blant annet OECD, EU, FN, Det internasjonale valutafond og Verdensbanken (ofte bevisste skapere av myter). De kan stille betingelser for å hjelpe enkelte land ved at de må innføre bestemte oppskrifter. Det finnes også nasjonale instanser (eks Fornyings- og administrasjonsdepartementet).

- Den andre gruppen er konsulentselskaper som utvikler og formidler ideene. De har siden 1990-årene stått langt sterkere i form av økonomiske ressurser, økt bredde i tilbudsrepertoaret og tilgjengelighet på verdensbasis. De formidler kunnskaper og satser nå også i større grad på egen forskning.

- Den tredje gruppen er organisasjoner innen høyere utdanning, særlig handelshøyskoler, men også universiteter. Har en sentral posisjon når det gjelder både utvikling og formidling pga. av forskning og utdanning av kandidater. Det skjer spredning fra handelshøyskolene til konsulentselskapene.

- Den fjerde gruppen er mediebedrifter av ulike slag som er viktige formidlere av org.oppskrifter. Særlig forlag og avishus som har spesialisert seg på å gi ut publikasjoner. De mest kjente er Wall Street Journal og Financial Times. I tillegg må ledelsesbøker inkluderes.

- Den femte gruppen aktører er store multinasjonale selskaper. Disse har vokst kraftig i antall og er nå en viktig drivkraft bak og symboler på økonomisk globalisering. De oppfattes vanligvis som etterspørrere og brukere, men de er også utviklere (egen forskning) og formidlere (globalisering). I kraft av sin størrelse, synlighet og anseelse blir de ofte sett som forbilder og modeller for andre organisasjoner.

- Grensene mellom disse aktørgruppene er i løpet av de siste 20 årene blitt stadig mer overlappende og uklare. Fortolket ut fra et myteperspektiv er imidlertid løsningene som spres, primært myter og oppskrifter, med til dels betydelig symbolkraft. En måte å se på spredningen som foregår, er å si at den til dels er preget av myter, som om de skulle være moter.

Betingelser for spredning av organisasjonsoppskrifter

- En betingelse for å spre org.oppskrifter er at organisasjoner må oppfatte seg som relativt like. Det er først og fremst i lys av den mer abstrakte systemidentiteten «formell organisasjon» at ulike organisasjoner kan fremstå som relativt like. Dette kommer til uttrykk ved at stadig flere organisasjoner oppfatter seg selv presenterer seg utad som en «organisasjon» (som består av komponentene mål, ledelse, formell struktur, org.kultur, ordninger for personalhåndtering, kvalitetssystemer, resultatmåling, resultatrapportering og revisjon). Dette har skapt et marked for org.oppskriftene.

- Det er store variasjoner mellom ulike oppskrifter når det gjelder spredningsevne og utbredelse. De mest utbredte kjennetegnes at de har sin egen litteratur, gjerne på flere språk. Ut fra en instrumentell tankegang kan man anta at de mest utbredte er de som har vært mest effektive. Derimot viser en undersøkelse at de mest utbredte konseptene (bla. Målstyring, total kvalitetsledelse, balansert målstyring og medarbeidersamtaler) har følgende syv fellesnevnere som antas å være viktige forklaringer på deres utbredelse:

- Sosial autorisering: oppskriftene blir knyttet til velkjente organisasjoner eller enkeltpersoner, gjerne kjente ledere (som har hatt suksess). Et fellestrekk er at de fremstilles som oppfinnelser gjort av fremsynte ledere eller konsulenter.

- Universalisering: Med det menes det at org.oppskriftene er redskaper som med hell kan brukes i alle typer organisasjoner relativt uavhengig av deres lokalisering, formål, størrelse, kulturelle kontekst, antall ansatte, type arbeidskraft, eller om det dreier seg om privat eller off. sektor. En viktig forutsetning for dette er fremveksten av en verdensomspennende felles identitet som «organisasjon» for egentlig ulike organisasjoner.

- Produktivering: Oppskrifter blir gjort om til produkter som tilbys og kjøpes på et marked. Sannsynligheten for at en org.oppskrift skal bli spredt, avhenger derfor blant annet av hvorvidt man lykkes med å produktivere den, det vil si med å transformere den fra en generell ide til et produkt som i konkurranse med andre fanger oppmerksomhet og blir etterspurt (lett kommuniserbar, informasjon lett tilgjengelig, brukervennlig, troverdig).

- Tidsmarkering: En oppskrift må presenteres og defineres som en tidsriktig løsning. Fortolket rasjonelt innebærer det at en oppskrift må utvikles og i alle fall lanseres på det tidspunktet den representerer den best mulige løsningen på problemer som i perioden er dominerende for svært mange organisasjoner.

- Harmonisering: Org.oppskriftene blir forsøkt harmonisert, det vil si utformet og presentert slik at de ikke oppfattes å støte an mot eller utfordre noen av konfliktdimensjonene (eks. kjønn, yrkesgrupper, divisjoner) som finnes i de fleste organisasjonene. Preget av brobygging. De må også være generelle og fleksible.

- Dramatisering: Dramatiserte budskap om hvordan org.oppskriftene har kjempet mot konkurrerende og etablerte ideer for å vinne gehør.

- Individualisering: Oppskrifters spredbarhet kjennetegnes av hvorvidt de er individualisert, det vil si utformet slik at de fremstår som et virkemiddel for utvikling, vekst og karriere for det enkelte organisasjonsmedlemmet.

Når rasjonaliserte oppskrifter skal tas inn og tas i bruk

- Hvordan oppskrifter adopteres eller implementeres inn i organisasjonen.

- Forskere har vært opptatt av to spørsmål: Hvorfor motiveres organisasjoner til å forsøke å adoptere rasjonaliserte myter i form av populære organisasjonsoppskrifter? Hva skjer når disse oppskriftene blir forsøkt tatt inn i organisasjonen og tatt i bruk?

- De Maggio og Powell: tre årsaker til adoptering: 1) tvangsmessig adoptering (lover, forskrifter), 2) normativt basert adoptering (følge av ulike profesjoners felles normer, verdier og kunnskaper), 3) mimetisk adoptering (usikkerhet fører til at man prøver å etterlikne andre som man oppfatter at har suksess).

- Forskjell på formell og faktisk adoptering.

- Tre forventninger av hva som kan bli utfallet av adoptering: 1) rask tilkopling, 2) frastøting og 3) frikopling (overflate, praksis internt endres i liten grad). Disse teoriene tar i liten grad hensyn til tidsaspekter (kritikk).

- To teorier som tar med tidsaspektet (supplerer og modifiserer de ovenfor):

- Virusteorien: Handler om de mulige langsiktige effektene i organisasjoner av å adoptere ideer. Nye org.oppskrifter merkes gjerne i form av nye begreper, resonnementer og argumenter. Uttrykket virus er altså her brukt metaforisk om nye oppskrifter som kommer inn i organisasjonen som en slags «språksmitte», og som ofte etter en relativt lang inkubasjonstid kan slå ut i endrete rutiner og praksis.

- Oversettelsesteorien: Handler om i hvilken grad og på hvilke måter organisasjoner kan bearbeide oppskriftene. Oppskrifter er ideer, ikke fysiske objekter. Når oppskrifter spres, blir de kontinuerlig oversatt og omformet til stadig nye versjoner og varianter. Dette kan skje ved rasjonell kalkulasjon, tilpasning til lokale varianter, det kan skje uintendert ved ufullstendig kunnskap om konseptets innhold. Både organisasjonen selv (ledere og ansatte) og utenforstående instanser (eks KS) kan oversette oppskriftene. Hvordan oversettes oppskriftene? Konkretisering, delvis imitering, kombinering, omsmelting.

- «Det store ensrettingsscenarioet»: Institusjonalisering og globalisering med derav økt påvirkning over store distanser, er krefter som virker i retning av økt strukturell isomorfi blant verdens organisasjoner, altså stadig mer likeartede organisasjonsformer. Dette kapittelet bidrar til å modifisere forestillingen om en uavvendelig homogeniseringsprosess. Oppskrifter som spres, blir tolket og refortolket, slik at det til stadighet skapes nye og forskjellige versjoner av dem. Dette blir da en mellomform mellom isomorfi og konvergens på den ene siden, som er typisk for en standardfortolkning av myteperspektivet, og divergens og mangfold på den andre siden, som er typisk for kulturperspektivet.

Rasjonaliserte oppskrifter og institusjonell fortolkning

- Fortolket instrumentelt-rasjonelt fremstår populære org.oppskrifter som mer eller mindre godt utprøvde redskaper som ledelsen kan bruke i det kontinuerlige arbeidet med å gjøre organisasjonen mer effektiv. De mest populære oppskriftene oppfattes derfor å ha fått sin ubredelse pga. suksess. Organisasjonen har erfart noen problemer, og leder etter løsninger som er gode ved å vurdere flere alternativer. Iverksettingsprosessen er grundig organisert, oppskriften skal tolkes, tas i bruk å få styrende virkning på deler av org. ( bruk av kalkyler.

- Ut fra en institusjonell tilnærming fremstår org.oppskrifter som meningsbærende symboler. De er rasjonaliserte symboler. Det betyr at det legges vekt på å definere og fremstille dem som redskaper for effektivisering og modernisering. Påstanden er at populære org.oppskrifter har fått sin legitimitet og spredningskraft nettopp ved at de har blitt symboler på grunnleggende rasjonalistiske verdier i det moderne samfunnet – som fornuft, effektivitet, styring, demokrati og vitenskapelighet – og slik blir assosiert med fremskritt.

- På denne måten knyttes de to perspektivene sammen, og gjør det vanskelig å tenke seg oppskrifter som er bare symboler eller bare verktøy.

- Oppskrifter settes i sammenheng med tekniske nyvinnger, innovasjon. Får spredningskraft om de gjøres til symboler på ”det nye”.

- Symbol: en oppskrift kan bli omformet slik at det ikke utgjør noen trussel mot eksisterende praksis i org. Begeistring for en oppskrift kan også føre til at man oppdager et problem i org.

Similar Documents

Free Essay

Module 07

...Decide were to apply ACL and in which directions. There for I will place the access list on F0/0 of 2811 the nearest port of 182.64.0.0 R1>enable R1#configure terminal Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z R1 (config) # access-list 101 deny ip host 182.64.0.0 182.62.0.0 0.0.0.0 R1 (config) # access-list 101 permit ip any any R1 (config) # interface fast Ethernet 0/0 R1 (config-if) # ip access-group 101 in R1 (config - if) # exit R1 (config) # Now I will block host to network R1 (config) # access-list 102 deny ip host 182.64.0.0 182.62.0.0 255.255.255.255 R1 (config) # access-list 102 permit ip any any R1 (config) # interface fast Ethernet 0/0 R1 (config-if) # ip access-group 102 in R1 (config - if) # exit R1 (config) # Block all telnet R1 (config) # access-list 104 deny ip host 182.64.0.0 182.62.0.0 0.0 0.0.0.0 eq23 R1 (config) # access-list 104 deny ip any any eq23 R1 (config) # access-list 104 permit ip any any R1 (config) # interface fast 0/0 R1 (config-if) # ip access-group 104 in R1 (config - if) # exit Block all ftp traffic R1 (config) # access-list 103 deny ip host 182.64.0.0 182.62.0.0 0.0 0.0.0.0 eq23 R1 (config) # access-list 103 deny ip any any eq23 R1 (config) # access-list 103 permit ip any any R1 (config) # interface Ethernet 0/0 R1 (config-if) # ip access-group 103 in R1 (config - if) # exit Reference Cisco. (n.d.). Configuring Commonly Used IP ACLs. Retrieved from       http://www...

Words: 355 - Pages: 2

Free Essay

Classical Argument: Earthquakes

...Adrian Howley Classical Argument Reporting earthquakes are very critical to studying the behavior of tectonic plates. The very first recorded earthquake occurred in the year 1831 B.C. and is currently known today as the 526 Antioch Earthquake. The area affected was Antioch, China (located between the Syria and Turkey regions). Not much is known about how the report was formed. However, this historic report did include information about how the aftershocks lasted for twelve months. Other details from this report indicate that the death toll is around 250,000 to 300,000 casualties. Scientists today can only prove that the earthquake occurred between May 20 and May 29 (date translated from B.C. to Calendar Year). The first instrument to measure the seismic waves of earthquakes was invented by Charles F. Richter at the California Institute of Technology. (Bellis, 2013) He introduced his new instrument called the Richter scale, to the world of science. His invention allows scientists today to study the mechanics behind earthquakes and locate the epicenter to which the natural disaster originated. The largest earthquake recorded by the Richter scale was measured on May 22, 1960 at a magnitude of 9.5. The quake resulted in 1,886 deaths, 2,000,000 homeless, and $1,175,000,000 total in damages. (“The Largest Earthquake”, [PDF file]) If we want to see these large numbers slide down to zero, the impossible will need to be challenged by science. Skyscrapers are buildings consisting...

Words: 914 - Pages: 4

Free Essay

Building the Burj Khalifa

...Building the Burj Khalifa: Main: Chronological order 200 Mechanical, electrical and plumbing: air conditioning (temperature), 300 Safety – (getting everyone out) refuge rooms 300 Elevators– mention of transition from steam to motor and latched systems and electrical brakes and coping with load 100 Spire 100 Maintenance - Broadcast and communications floors, Mechanical Floors Conc: How it has progressed engineering and enabled more (buttress structure). Future plans – The kingdom Tower in Saudi (1km into the sky) Building potential: Space elevator, new arising problems, strength of materials, what that would mean and enable if possible. Throughout history, progression and advancement in technology has fundamentally separated us from our evolutionary antecedents, enabling a life of greater comfort, extravagance and an increased ability to procreate and sustain ourselves. This improvement is especially apparent in the world of architecture and civil engineering, where there has been an unremitting ambition to surpass the existing boundaries, particularly with regards to height. The most renowned early example of a structure where height was key are the Pyramids of Giza where elevation was crucial in order to radiate power and divine authority. The tallest pyramid, standing at 146.5m, was built more than 4500 years ago, and remained the tallest manmade structure for the next 3800 years, until the 1300s when Lincoln Cathedral was built topping it by only 13.5m [1][2]...

Words: 3583 - Pages: 15

Premium Essay

Tallest Building In The World Essay

...western hemisphere. High building consists of approximately 104 standard floor is 541 meters. This building was opened in November 2014. One World Trade Center (Freedom Tower) looks like a pyramid when viewed from the road surface near to the building, as seen in the image of the building. https://timedotcom.files.wordpress.com 7. Taipe 101 (509m) This building is located in Taipei, Taiwan. Height of the building is 509 m with the total floors are 101. In many cases, the building is recognized as one of the most advanced skyscrapers in the world. One of the superiorities of this building is having a fiber-optic and internet connection satellite which can reach speeds of 1 gigabyte per second. Besides, the elevator building also was fastest than Burj Khalifa, 63 km/hour means that to reach the 89th floor, it only takes 39 seconds. The building was already used in 2004 has a sophisticated tools that can stabilize the building from the force of earthquakes and hurricanes. http://www.taipei-101.com.tw/ 8. Shanghai World Financial Center (492m) The tower is located in Pudong, Shanghai, China and has a height of 492 m with the floors total 101. The top floor is 474 m and was built in 1997-2008. The most distinctive of this building is the trapezium aperture at the top. Aperture with a diameter of 46 m it functions for reducing the pressure of the wind. And the uniqueness of this building if we observed it looks like a giant corkscrew. http://www.maersk.com/ 9. International...

Words: 1169 - Pages: 5

Free Essay

What Are the Key Aspects in the Construction and Design of the Burj Dubai Tower?

...structure. The Burj Dubai, situated in Dubai, will soon be the tallest building in the world, bypassing the previous record holder, the Taipei 101 by almost 290 metres giving it an astonishing 800 metre height. With over 2700 feet, designing and constructing such a vast building has given significant challenges to engineers and designers alike. Since the building can hold up to 35,000 people at once, it is essential that it is strong, comfortable and able to move people up and down it at a steady rate. This essay will explore how the designers and engineers went about solving these issues. One of the key problems the engineers had to overcome was effect of the wind load and how it would affect the building motions due to the extraordinary height of the tower. Wind load is something that must be taken into account for all buildings, but obviously the wind velocity increases the higher you go and since the structure is over 800 metres tall, there is guaranteed to be a large wind force acting on the building. Three different engineering firms: Skidmore, Owings and Merrill who were all working on the project, hired the RWDI (Rowan Williams Davies & Irwin Inc.) a wind and environmental engineering firm to conduct wind studies on the Burj Dubai’s design. The RWDI had worked on a number of previous projects such as the Petronas Towers and the Taipei 101 and its facilities included four boundary wind tunnels. Their job was to minimize the effects of the wind load and building motion of the...

Words: 2012 - Pages: 9

Free Essay

My Journal Entry 1

...Entry 1 (24th September 2012) It's exactly 12:01 am now, and seeing that this is my first entry, I should update a little of myself. I'm currently at Taiwan for a short vacation with my high school friends of about 10years. And they are Lee Sue Ee, Soh Pei Ling, and Chong Yee Wun. We arrived here on Saturday, 22nd September 2012, and so far it has been an hectic journey seeing that we are here on our own for the first time and we did not go through any travel agency. Enough of updating, I just finish my STA assessment and e-mailed it to my group mates to submit later in the morning. I just hope that I did good enough despite my heavy schedule and with little initiative. Oh yes, I am now in my room while the girls are sleeping and the view is just amazingly breath-taking. How fortunate i am that I could do my assignment while looking at this sea view. The sound of the rushing waves eases my mind to relaxation and light music as my background to suit my emotion. The only thing that lack, is a partner to share this spectacular moment. Anyway, I should sleep now. Gotta be up early later for another tour around the north-east Taiwan before heading to the capital city Taipei later in the evening. I will update my entry again later whilst exploring every possibility here. Good Night ! Good afternoon, it was quite a day after waking up restlessly. Breakfast here was amazing, I mean, what more can we ask with such nature phenomenal as our spectacular view. After finishing our...

Words: 701 - Pages: 3

Free Essay

Seven Wonders of 21st Century Architecture

...Seven Wonders of 21st Century Architecture You may not be able to name them all, but most people have at least heard of the 7 Wonders of the Ancient World. Here’s a list with links: Great Pyramid of Giza, Hanging Gardens of Babylon, Temple of Artemis, Statue of Zeus at Olympia, Mausoleum of Halicarnassus, Colossus of Rhodes, and the Lighthouse of Alexandria . Of the seven, only the Pyramid remains, the rest we know of only through historic documents.[1] There have been other “7 Wonders” lists and in 2007, the Swiss government sponsored a project to create a new list, with selections made by popular vote. Over 100 million votes were cast, and the new 7 Wonders were announced as follows: Chichen Itza (the Yucatan, Mexico pyramid), Christ the Redeemer (Brazil’s enormous statue of Jesus), Colosseum (Rome’s arena of Gladiators),Great Wall of China (you can see it from space!),Machu Picchu (ancient city built on an unbelievably high mountain top in Peru),Petra (Jordan’s city cut directly into the side of a stone mountain ),and the Taj Mahal (India’s majestic temple/mausoleum).[2] But my final Cyber Journey of the semester started not as a stroll through history, but as a trip into the future of arts and Architecture with a look at another “7 Wonders” list – The 7 New Wonders of the 21st Century [3], as selected by Architecture, an online review published by the website Quazen. With no further ado, here are the 7: * Millau Viaduct http://en.wikipedia.org/wiki/Millau_Viaduct ...

Words: 771 - Pages: 4

Free Essay

Photography

...Photography Photography * Transforms the passing moment of a three dimensional event into a frozen instant reduced in size on a flat piece of paper. * Transforms a three dimensional composition into two dimensional. Uses of Photography in the Philippines * Portraiture * In the Philippines, the first forms of photos were of the size of calling cards called cartes de visite (4” x 2 ½”) and the tarjeta (3 ½” x 5 ½”) used for mailing as a postcard. * In the 1800’s, photo studios sprouted in Sta. Cruz, Binondo and Quiapo. * Life-size photos are hung in living rooms and became status symbols. * Research and Documentation * Photo journalism became a field which shows a visualized history through photos captured in actual events. * Travel and Tourism * Photos are used widely to promote the beauty of the country like photos of colorful festival celebrations, beautiful tourist spots and night life posted in the net and magazines. * Propaganda * Used as an effective communication tool to promote political messages. * Photos are also incorporated in the campaign materials of the government. * Advertising * Photographs are used to sell products, services and personalities. * Billboards and print ads used photographs more than text to sell. * Artists’ tool and art medium * Augusto Fuster is the first painter who used photographs to composed pictures as paintings. * Photographs are also used by artists...

Words: 2084 - Pages: 9

Free Essay

Most Inspiring Qoutes of All Time

...SUCCESS QUOTES Your Ultimate Inspirational Guide By Patric Chan “Enrich Your Mind, Unleash Your Potential. Success Begins Within You.” http://www.esuccessmastery.com * Anthony Robbins * Dale Carnegie * Dr. Stephen Covey * Brian Tracy * Jim Rohn * * Napoleon Hill * Mark Victor Hansen * Robert Kiyosaki * Brought to you by : Noel Hynes http://ebookdirectory.com Congratulations on taking the first step toward achieving success!! Why I wrote and compiled this ebook ... Because I know how you feel. The burning desire for success and the determination you have to achieve it. The rich knowledge and resources provided in this ebook had been read personally by me, and I had benefited from it. I guess, all the featured successful men in the ebook don’t have to be introduced anymore as I’ll assume that you would have heard of them. If you do not know about them yet, just type their name in the search engine and you will find them. I will only recommend authors and coaches whom I know from my personal experience who are successful and inspirational. If you sell the product in which you believe in or you have benefited from personally, you will be a very successful person. I’ll always prefer to promote the products/services that I had used, reviewed, joined or read before. We live in abundance of wealth today. There is no limit to our earnings; we have the capacity to earn extraordinary income if we are determined to achieve it. What is most important is how we deliver our...

Words: 7593 - Pages: 31

Premium Essay

Effects

...5 BEST PLACES TO VISIT IN THE WORLD | | BURJ KHALIFA, DUBAI * It is a skyscraper in Dubai, UAE. * It is the tallest man-made structure in the world, standing at 829.8 m (2,722 ft). 1)At 828 meters (2,716.5 feet) tall, Burj Khalifa is 3 times as tall as Eiffel Tower and twice as tall as the Empire State Building.2. Burj Khalifa holds the world Records on: tallest freestanding structure in the world, highest number of stories in the world, highest occupied floor in the world, highest outdoor observation deck in the world, elevator with longest travel distance in the world, and tallest service elevator in the world.3. It is said that the weight of concrete used to build the skyscraper is equivalent to 100,000 elephants and the steel used to construct the frame is equal to that of 5 Airbus 380 aircrafts.4. The building design takes after the Greek flower, Hymenocallis. The name is translated as Beautiful Membrane in Greek.5. The building was constructed by a South Korean Company called South Korean company, Samsung Engineering and Construction.6. Burj Khalifa was built at a cost of $1.5 billion, It is supplied with about 250,000 gallons of water daily, and its electricity needs can go up to 360,000 100-watt bulbs burning at once.7. During the peak of construction, atleast 12,000 workers worked on the construction site per day.8. The tip of the sphere of Burj Khalifa can be seen from 95 kilometers away.9. The tower was to be called Burj Dubai but this was changed at...

Words: 395 - Pages: 2

Premium Essay

Us 101

...M Tu W Th F S Su Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Day 5 Day 6 Day 7 Week One 1/23/2012 1/24/2012 1/25/2012 1/26/2012 1/27/2012 1/28/2012 1/29/2012 Post Bio Confessions of a College Student Participate with at least 2 substantial messages per day on 4 days of the week and respond to 3 of the 5 discussion questions. Week Two 1/30/2012 1/31/2012 2/1/2012 2/2/2012 2/3/2012 2/4/2012 2/5/2012 Goal Action Plan Participate with at least two substantial messages per day on 4 days of the week and responding to 3 of the 5 discussion questions. Week Three 2/6/2012 2/7/2012 2/8/2012 2/9/2012 2/10/2012 2/11/2012 2/12/2012 Circle of Support Participate with at least two substantial messages per day on 4 days of the week and responding to 3 of the 5 discussion questions. Week Four 2/13/2012 2/14/2012 2/15/2012 2/16/2012 2/17/2012 2/18/2012 2/19/2012 Midterm Exam Participate with at least two substantial messages per day on 4 days of the week and responding to 3 of the 5 discussion questions. Week Five 2/20/2012 2/21/2012 2/22/2012 2/23/2012 2/24/2012 2/25/2012 2/26/2012 Your Daily Routines: Then and Now Participate with at least two substantial messages per day on 4 days of the week and responding to 3 of the 5 discussion questions. Week Six 2/27/2012 2/28/2012 2/29/2012 3/1/2012 3/2/2012 3/3/2012 3/4/2012 Learning Inventory Participate with at least two substantial messages per day on 4...

Words: 493 - Pages: 2

Free Essay

Into the Wild

...Anchorage couple Pair who stumbles upon an abandoned bus along Alaska's Sushana River in August 1992. They read McCandless's S.O.S. note on the rear door and perceive a rotting smell emanating from the bus. Jan Burres and Bob Itinerant couple who meets McCandless in the summer of 1990 when he is searching for edible berries alongside U.S. Highway 101. Estranged from her own son, Jan takes a special interest in McCandless. She states “She would want someone to look after her son, wherever he is, like she is looking after McCandless. Charlie Old man who lives outside Bullhead City, Arizona, and suggests that McCandless live in an empty RV of which Charlie is a caretaker. Gave him money and a pack of Cigarettes. Ronald Franz Eighty-year-old man who gives McCandless a ride from Salton City, California, to Grand Junction, Colorado. After McCandless's death, Franz heeds the young man's advice to "hit the road" and live off the grid. No doubt was the most influenced by Chris and even gave up his religion because of Chris’s death. Was probably more drawn to Chris than anyone else, arguably, due to the loss of his son and wife. Jim Gallien Last person to see McCandless alive. In April 1992, he drops off the young man on Alaska's Stampede Trail, giving McCandless his boots and advising him to reconsider his plan to live off the land. Thought he was insane for going in with nothing but a ten pound bag of rice and little supplies. Jon Krakauer The author. Describes his own...

Words: 458 - Pages: 2

Free Essay

Community Development

...Organization and Spatial Structure that affects Beijing’s Economy After I reading the article of “Strategic Management of Places”, and I know there are six dimensions of organization and special structure. The first dimension is that monopoly firms processing market power. The second dimension is that many firms are in the situation of competitive markets. The third is that many small or middle entrepreneurial startups also promote the economy of that region. The forth one is that specialize one field and take advantage of this field scale to reduce the transaction expenditure. The fifth dimension is that the region should have the diversity. And the last dimension is that cluster is very important. Although, not all these dimensions exist in one place, they still play an important role for the economy development for a place. And the place of interest I would like discuss is mainly focus on Beijing. Beijing is the capital city of China, which leads the Chinese economy. And now I analyze how Beijing housing policy could benefit from its organization and spatial structure. 1. Market Power a. I mentioned my policy in the last paper. The affordable housing policy is refer to the Chinese government organizes the real estate enterprises and some offices, which collect funds for cooperation housing-building to use the lower price than the market price of housing to sell to a median or low income families. So, the government made this policy, and made the price decision...

Words: 610 - Pages: 3