Free Essay

Discurs

In:

Submitted By botaioana
Words 5110
Pages 21
A. LIMBA, VORBIRE, LIMBAJ; ACT DE LIMBAJ; MACROACT DE LIMBAJ;COD
DE LIMBAJ; COMPETENTA

Dintre numeroasele sensuri ale termenului “limba” ne intereseaza cel ce desemneaza un ansamblu de sisteme legate unele de altele; aceste sisteme sunt formate din unitati cum ar f i sunetele, fonemele, morfemele, lexemele, cuvintele.

Limba intervine ca “mediator intre doua zone amorfe: pe de o parte, expresia sonora si, pe de alta parte, continutul notional. De aceea, limba este considerata o forma si nu o substanta, o conventie adoptata de o comunitate umana in care functioneaza ca sistem de semne si ca institutie sociala71”.

Limba reprezinta nivelul istoric al limbajului (E. Coseriu).

Din aceasta perspectiva, limbajul reprezinta “institutia limbii, ca institutie sociala co muna tuturor subiectilor care o vorbesc, si a discursului, ca realizare individuala a vorbirii in texte sau mesaje concrete.72”
Spre deosebire de limba, vorbirea are un caracter individual si variabil, iar pentru unii lingvisti (Saussure) vorbirea este echivalenta cu discursul.

Aptitudinea pe care o au locutorii unei limbi de a produce si intelege un numar nelimitat de fraze diferite se numeste competenta (Chomski73).

Acestei competente gra maticale i se adauga o competenta pragmatica axata pe regulile ce permit unui subiect sa interpreteze un enunt prin raportare la un context particular. Acestei competente pragmatice i se subordoneaza legile discursului.

Etnografia comunicarii a introdus notiunea de competenta a comunicarii sau competenta co municativa: pentru a putea vorbi trebuie d e asemen ea sa stii sa folosesti limba intr-o maniera adecvata intr-un mare numar de situatii diferite (Hymes 1962).
Se apreciaza ca aceasta competenta comunicativa are un caracter implicit, ea se capata in si prin interactiuni.
Competenta comunicativa subsumeaza un set de reguli referitoare la diverse aspecte cum ar fi:
- a sti sa gestionezi problemele legate de “accesul la cuvant”;
- a sti despre ce sa vorbesti intr-o anumita situatie;
- a sti sa realizezi sincronizarea mimicii cu propriile spuse sau cu cele ale coemitatorului;
- a sti sa menajezi imaginea celuilalt;
- a sti sa stapanesti comportamentele cerute de genurile de discurs abordate.

Este caracteristic acestei competente comunicative faptul de a se modifica continuu, in urma ex perientei acumulate.
De altfel, un individ dispune de competente comunicative diverse atunci cand se afla in interactiune cu reprezentanti ai unor comunitati diferite.

Temenul competenta discursiva este folosit pentru a desemna aptitudinea pe care trebuie sa o aiba un subiect pentru a produce enunturi adecvate unei formari discursive determinate (de ex ., aptitudinea unui emitator comunist de a produ ce enun turi comuniste).
Aceasta competenta este fundamental interdiscur siva: a enunta in interiorul unei formatiuni discursive inseamna, de asemenea, a sti cum sa te pozitionezi in raport cu alte formatiuni discursive concurente (vezi, mai jos, interdiscurs).

In vorbire se poate pune in evidenta modul in care subiectul vorbitor utilizeaza codul limbii pentru a comunica, iar mecanismul de trecere al limbii in vorbire este numit actualizare (Ch. Bally).
Limba si vorbirea au fost atribuite de E. Vasiliu categoriilor general si particular iar E.
Coseriu considera ca intre sistem si vorbire se situeaza norma.
Prin definitie, folosirea unei limbi in cadrul unui discurs este considerata doar din perspectiva in care acesta trebuie sa fie enuntat (norma lingvistica).

Limbile naturale au calitatea de cod deoarece servesc la elaborarea si fixarea formelor de cunoastere si utilizeaza ansamblul semnelor lingvistice, incadrate intr-o schema de comunicare.

Codul de limbaj nu se elaboreaza doar intr-o limba considerata omogena, ci se afla intr-un raport dinamic cu alte limbi (vii sau moarte) sau cu diversitatea uneia si aceleiasi limbi
(dialecte, nivele ale limbii, discurs specializat etc.).

Actul de limbaj reprezinta utilizarea limbii in situatii concrete de comunicare.

Dupa Austin, orice act de limbaj este alcatuit din trei componente: locutionar, ilocutionar, perlocutionar.

Actul locutionar este cel prin care se realizeaza transmiterea unor anumite semnificatii lexicale si gramaticale prin rostirea unui enunt.

Actul ilocutionar consta in exprimarea unei anumite intentii comunicative.

Actul perlocutionar contine intentia de realizare a unui efect asupra interlocutorului (cum ar fi verbe ca a convinge, a flata, a consola, a linisti etc.).

Genurile de discurs pot fi considerate ca macro-acte de limbaj care integreaza acte de limbaj elementare (a intreba, a promite etc…) Valoarea lor ilocutionara este supusa realizarii unui anumit numar de conditii de reusita specifice care privesc in special, rolurile participantilor, locul si momentul, canalul etc.

Un act de comunicare verbala poate fi caracterizat prin existenta a doua niveluri: situational si comunicational.

Nivelul comunicational : Corespunde spatiului intern, acela in care subiectul adopta diferite strategii pentru a-si indeplini cu succes actul de limbaj cum ar fi diversele moduri in care se poate realiza un discurs politic, un curs universitar sau un spot publicitar sunt determinate conditiile contractului de vorbire corespunzator genului de discurs: cum ar fi:
- finalitatea actului de limbaj
- identitatea partenerilor
- temele in discutie
- cadrul fizic al schimbului (decor80, media etc.) etc.

Nivelul situational : In cadrul nivelului situational se exercita constrangerile care fac din comunicare un macro-act de limbaj reusit.

Actele de limbaj se deosebesc si dupa potentialul lor agresiv intrinsec (a se compara de exemplu solicitarile, ordinele cu promisiunile, multumirile, complimentele).

Actele de limbaj pot sa puna in pericol imaginea individuala reciproca a interlocutorilor si implicit sa afecteze relatiile dintre acestia.

Notiunea de imagine (pozitiva sau negativa) a fost introdusa de Goffman (1974)eng. face, care opune termenii imagine si teritoriu, pentru a caracteriza comportamentul participantilor la o interactiune. Acest comportament se refera, in special, la constrangerile de “salvare” atat a imaginii proprii, cat si a partenerului.

Dimensiunea relationala si politetea

Conceptia despre politete dezvoltata de Penelope Brown si Stephen Levinson se bazeaza pe notiunea de imagine/en g.face introdusa de Erving Goffman. Brown si Levinson (1978)82 au impus ansamblul coerent si indisolubil al imaginilor unui individ:

Imaginea pozitiva : Dorinta fiecaruia de a se bucura de aprecierea si acordul semenilor
Imaginea negative: Dorinta fiecaruia de a actiona conform propriilor principii si intentii

Conversatia este un loc unde se manifesta “teritorialitatea”, in care un subiect social este pus in situatia de a pune in actiune un ansamblu de strategii pentru a-si conserva imaginea si/sau a o menaja pe cea a interlocutorului.

Astfel, o interactiune este un amestec de
- acte care ameninta imaginea (FTA -“face threatening acts”) cum ar fi: amenintarea, ordinul, critica etc., temperate de
- acte de flatare a imaginii (FFA - “face flattering acts”) care pun in valoare imaginea partenerului, si tot ce tine de manifestarea politetii.

Unii cercetatori considera ca regulile de politete functioneaza la fel in actele verb ale si nonverbale pentru ca este inutil a cauta sa distingi comportamentul verbal de alte forme de comportament uman.

Alte forme ale cascadei manifestarilor de politete sunt multumirile; “mii de multumiri”, “va multumesc frumos, pentru putin etc.”

FTA sunt adesea neutralizate de catre FFA.

Astfel, in enuntul “deci mai vezi-ti si tu putin de treaba” contine un intensificator FTA (deci mai vezi-ti de treaba) si un minimizator FFA (si tu putin). Intensificatorul este un FTA fiindca este un act directiv; dar el este atenuat de catre minimizator.

De asemenea, exista si acte mixte, cum ar fi oferta. Astfel, “luati loc” este un act simultan directiv (FTA) si care este indreptat spre optimizarea starii de bine a celuilalt.

Actele verbale constituie amenintari pentru una sau mai multe dintre imaginile puse in joc. In cadrul unei interactiuni cu doi participanti sunt in joc patru imagini (imaginea pozitiva a locutorului; imaginea negativa a locutorului; imaginea pozitiva a interlocutorului; imaginea negativa a interlocutorului).
Ca regula generala, emitatorul trebuie sa “menajeze” imaginea partenerului (prin complimente, scuze, marcarea deferentei etc.) si sa-si protejeze imaginea proprie
(pentru a nu fiu judecat gresit sau agresat).

Aplicarea regulilor de politete in comunicare contribuie la instalarea unui joc subtil si constant de negocieri.

B. ENUNT; ENUNTARE; TEXT; OPOZITIA SCRIS-ORAL

In acest capitol vom prezenta cativa termeni fundamentali la care ne vom referi in definirea discursului.
O caracteristica a acestor termeni este posibilitatea de delimitare diferita in functie de criteriile utilizate.

Termenul enunt desemneaza generic orice produs al actului de enuntare.
Pentru Benveniste (1974:80) enuntarea reprezinta “utilizarea limbii printr-un act individual de utilizare”.

Enuntarea nu trebuie privita ca apropriere de catre un individ a sistemului limbii: subiectul nu ajunge la enuntare decat respectand multiplele constrangeri ale genurilor de discurs.

Teoriile comunicarii disting in cadrul unei enuntari, ca elemente interdependente, continutul si relatia.

Continutul reprezinta informatia trimisa iar relatia este cea pe care enuntarea o instituie intre participanti, cadrul pe care ea il implica.

Relatia reprezinta o “metacomunicare”, ea indica modul in care enuntul trebuie primit (vezi act de limbaj) fie implicit (vezi mai jos, ordinul), fie explicit (“era o gluma”). (Watzlawick et.al. 1972:5)

Diferenta intre cele doua elemente este evidenta in special cand acestea sunt contradictorii sau instituie o stare de tensiune. Astfel, enuntarea “Iubeste-ma!” are doua elemente contradictorii: continutul (iubirea) si relatia (ordin).

Enuntarea trebuie privita in interactiune. Benveniste (1974: 85) considera ca structura fundamentala este dialogul, iar monologul trebuie privit, in ciuda aparentelor, ca o varietate a dialogului.

Conceptul de polifonie face ca individul care vorbeste sa nu fie in mod necesar instanta care raspunde de enuntare.

Ducrot (1984: 179) defineste enuntarea independent de autorul vorbelor ca “eveniment constituit prin aparitia unui enunt.”

Cercetarile asupra enuntarii au pus in evidenta dimensiunea reflexiva a activitatii lingvistice: un enunt nu se refera la lume decat reflectand actul enuntarii care il genereaza.

Aceasta “reflectare” se refera la urmatoarele aspecte:
1. persoanele, timpul enuntului sunt reperate prin raportare la aceasta situatie de enuntare;
2. enuntul are o valoare ilocutionara pe care o arata prin enuntarea sa;
3. enuntarea constituie pivotul relatiei dintre limba si lume; enuntarea permite reprezentarea faptelor in enunt, dar constuie ea insasi un fapt, un eveniment unic definit in timp si spatiu.

Termenul enunt este polisemantic si sensurile sale se precizeaza printr-un sistem de opozitii:

1. Opozitia enunt/fraza

Daca definim enuntul ca “unitate de comunicare elementara, reprezentata de secventa verbala avand un sens si fiind completa din punct de vedere sintactic” iar fraza drept “enunt in structura caruia se cuprind cel putin doua propozitii”, atunci fraza este un tip de enunt.

Ducrot (1984: 177) apud D.Maingueneau (1996 ) considera ca: “enuntul trebuie sa fie distinct de fraza, care este o constructie a lingvistului…”.

2. Opozitia enunt/text

La un nivel superior, enuntul este adesea considerat ca un echivalent al textului, adica drept o suita verbala legata de intentia unui emitator unic si care formeaza un tot care apartine unui anumit gen de discurs: un buletin meteo, un roman, un articol de ziar etc.

Unii cercetatori consider a, in cadrul lingvisticii textuale, ca: “Un enunt, in sensul de obiect material oral sau scris, de obiect empiric, observabil si descriptibil, nu este un text, obiect abstract…care trebuie sa fie conceput in cadrul unei teorii (explicative) a structurii sale compozitionale”.

Enunturile se pot clasifica in:
- enunturi metadiscursive
-enunturi metacomunicationale
-enunturi metalingvistice. Aceasta clasificare este dificil de urmarit mai ales in conditiile in care aceleasi elemente de marcare pot fi atribuite mai multor clase, in functie de context.

TEXT

Caracterul complex al textului (si al discursului) poate fi mai bine inteles prin studierea notiunilor fundamentale de analiza a acestuia.

3. Opozitia scris-oral

Lingvistica moderna a privilegiat scrisul sprijinindu-se pe corpusuri verficabile, scrise:”in timp ce viza limbajul oral, lingvistul a lucrat intotdeauna pe texte scrise” .

Aceasta distinctie scris/oral este o sursa permanenta de echivoc deoarece amesteca doua registre diferite:

O opozitie intre enunturile care trec prin canalul oral (unde sonore) si enunturile care trec prin canalul grafic si intre comunicarea scrisa si cea orala.

Canalul grafic

- permite stabilirea si mentinerea comunicarii intre emitator si receptor prin intermediul vorbirii comunicarii intre emitator si receptor prin intermediul scrierii
- intrarea limbajului in domeniul vizualului face ca studierea enunturilor sa se poata face independent de contextul lor (ceea ce conduce, implicit, la posibilitatea manipularii acestora).

Comunicarea scrisa
- are un grad de interactivitate scazut
- biunivocitatea relatiei emitator receptor ( reversibilitatea rolurilor)
(ireversibilitatea rolurilor)
- restrictii in alegerea variantei de cod utilizate utilizate
- structura mesajului implica formulari pentru negocierea sensului intre emitator si receptor definitive, care exclud negocierea sensului intre emitator si receptor
- pondere importanta a structurilor de adaugare subordonare
- gramatica are rol exclusiv in determinarea sensului gramatica au un rol important in determinarea sensului

- o anumita impersonalizare a discursului, caracterul participativ al comunicarii in urma izolarii emitatorului si a tendintei de obiectivare a acestuia

- caracterul mixt al mijloacelor de scriere si, eventual, transpuneri grafice expresie: verbale, non-verbale, paraverbale ale elementelor paraverbale sau non verbale discursul dialogal discursul monologal

O opozitie intre scris si oral este utila si pentru a caracteriza polii intre care oscileaza discursul intr-o societate.

Astfel, la “polul scris” avem de-a f ace cu enunturi stabilizate, performate in contexte ritualizate, in care participantii (scriitori, preoti, oameni politici etc.) sunt autorii unor texte cu o puternica incarcatura simbolica pentru colectivitate, in timp ce la “polul oral” se afla terenul schimburilor instabile si spontane ale interactiunii cotidiene.

1. La randul sau, ca si discurs sau enunt, termenul text poate avea diferite valori.

1.1 Text se foloseste adesea ca sinonim pentru enunt, ca suita lingvistica autonoma, orala sau scrisa, produsa de unul sau mai multi emitatori intr-o situatie de comunicare determinata.

1.2. Brown si Yule (1983: 6) apud D. Maingueneau (1996) definesc textul ca “inregistrare verbala a unui act de comunicare”.

Aceasta definitie presupune specificari in functie de domeniul scris sau oral.

Astfel, pentru domeniul scris se pune problema suportului (adica este suportul determinant pentru text si in ce masura se poate vorbi despre identitate in cazul unui text care se prezinta sub diverse aspecte: manuscris, imprimat in diferite forme, electronic etc.). Domeniul oralitatii presupune, de asemenea, anumite elemente caracteristice: intonatii, taceri (semnificative) etc.

1.3 Alti cercetatori definesc textul drept “ocurenta comunicationala” care satisface trei sisteme de criterii interdependente.

Primul sistem se refera la:
- un criteriu de coeziune, sesizabil in special, in jocul dependentelor dintre fraze;
- un criteriu de coerenta.

Al doilea sistem se refera la relatia intre participantii la actul de comunicare:
- un criteriu de intentionalitate: emitatorul isi propune ca textul produs sa fie susceptibil de a avea un anumit efect asupra receptorului;
- un criteriu de acceptabilitate: participantii la interactiunea verbala se asteapta ca interpretarea textului sa se poata inscrie cu usurinta in universul sau.

Un al treilea sistem se refera la:
- criteriul de informativitate
- criteriul de relevanta/pertinenta in raport cu contextul enuntarii.

Acestor doua sisteme li se adauga criteriul intertextualitatii, deoarece un text nu are sens decat in relatie cu alte texte.

1.4. Textul poate fi definit si din perspectiva proprietatilor sale care il deosebesc, in general, de notiunile apropiate, enunt si discurs. Aceste proprietati se refera la:
- existenta unei structuri puternice
- relativa independenta a textului de context.

Inerenta acestor proprietati face posibila privilegierea termenului text in sintagme ca text literar, text juridic etc.

1.5. Unii cercetatori definesc textul prin stabilirea unei distinctii intre text si document.
Astfel, textele se caracterizeaza printr-o semantica bogata si, mai ales, cele literare sunt destinate a emotiona (apelul la pathos), in timp ce documentele tind spre descrierea univoca a lumii.

1.6. Alti cercetatori inteleg textul ca ansamblu al enunturilor orale sau scrise care au structuri menite sa dureze si sa fie repetabile in cadrul unei traditii.

Aceasta idee a autonomiei textului in raport cu contextul a fost dezvoltata in special, in lingvistica textual (sau gramatica textului).

1.7. Adam (1992:15) introduce distinctia dintre text (“obiect abstract”) si enunt (“obiect material, scris sau oral, obiect empiric”).

Concluzie: In urma analizei definitiilor de mai sus, se poate spune ca, din anumite perspective, caracteristica textului ar fi unitatea sa, caracterul global sub care poate fi perceput (nu ca o simpla insiruire de fraze), pe cand cea a discursului ar putea-o reprezenta articularea enuntului la o situatie de enuntare particulara.

3. In orice analiza a discursului trebuie facuta o distinctie clara intre coerenta si coeziune textuala .

3.1. Coerenta reprezinta o componenta esentiala in definirea textului; se refera la un ansamblu de trasaturi care asigura unitatea semantica a unui sir de propozitii/fraze, astfel incat acestea sa formeze o unitate din punctul de vedere al semnificatiei.

Conditiile pentru ca un set de propozitii/fraze sa aiba coerenta semantica (sa constituie astfel un text), sunt (T.van Dijk,1972, E. Vasiliu,1990)
- propozitiile/frazele trebuie sa desemneze aceeasi realitate lingvistica;

Ex.: M-am intalnit cu Ion. El era pe strada.
Este coerenta semantica numai daca Ion si el sunt coreferentiali, deci daca propozitiile presupun o secventa intermediara de tipul: M-am intalnit cu Ion. El, adica Ion, era pe strada.

- Sensul global al textului nu reprezinta exclusiv suma semnificatiilor frazelor constituente, ci trebuie sa aduca un plus de semnificatie, asa-numitul “plus semantic”.

Un text poate prezenta calitatile unei coeziuni perfecte fara a fi insa si coerent.avezi
Domnique Maingueneau, Les termes de l’analyse du discours, Seuil, 1996, Collection
Memo:17i.

Coerenta textului depinde de:
- adecvarea textului la o intentie globala, la o “tinta ilocutorie” atasata tipului sau de discurs
(coerenta textului va fi realizata dif erit in cazul unui poem suprarealist, al unui text publicitar, al unui discurs politic);
- identificarea temei textului in cadrul unui anumit univers (fictiune, istorie, teorie).

Pentru destinatar, etapele de determinare a tintei unui discurs sunt (Brown et Yule, 1983, vezi in Mariana Tutescu, L’argumentation. Introduction a l’etude du discours, Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti, 1998):
- reperarea tipului de act de limbaj (textul va fi evaluat drept coerent in functie de clasificarea sa in obiectie, comentariu, amenintare);
- mobilizarea cunostintelor enciclopedice, deoarece “la connaissance des genres de discours et des scripts* resulte de notre ex perience du monde”;

De aceea, se considera intr-o formulare paradoxala: “Coerenta nu este in text, ea este reconstruita de destinatar“ sau “La besoin de coeherence est une sorte de forme a priori de la reception discursive” (C harolles 1988: 55).

Adesea, judecatile care evalueaza un text in seria coerent/incoerent pot diferi in functie de:
- destinatar
- cunoasterea contextului
- autoritatea cu care este creditat emitatorul.

Elementele care joaca un rol esential in stabilirea coerentei textului se numesc conectori.
Conectorul este un morfem care stabileste o legatura intre doua propozitii.
Se disting:
- conectori adverbiali: totusi, cel putin…
- concetori conjunctii coordonatoare: si, deci
- conectori conjunctii subordonatoare: cu toate ca, pentru ca…

3.2. Coeziunea reprezinta un element definitoriu al conceptului de text; se refera la un ansamblu de trasaturi care asigura unitatea sintactica a textului prin marcarea legaturii in secventa de unitati lingvistice (propozitii, fraze);
Analiza coeziunii unui text presupune intelegerea acestuia ca o textura (Halliday si Hasan, 1976: 21) in care fenomene lingvistice diferite asigura simultan continuitatea si progresia textului.

Factorii de unitate care confera - in diferite grade - coeziunea textului sunt:
- repetarea, in mod obligatoriu cu acelasi sens, a elementelor lexicale in propozitii diferite ale aceleiasi secvente.

S-a constituit un nou guvern. Guvernul isi propune un program de redresare economica.
- repetitia elementelor constitutive:
Ion…Ion…

- elipsele: Guvernul doreste reforma. Sindicatul, de asemenea. (elipsa verbului doreste)
- conectorii intre fraze: - de opozitie (totusi -) - de cauza/consecinta (pentru ca, deci) - de adaugare (in plus, mai mult) - de timp (apoi)

- marcile care segmenteaza textul, reveland configuratia acestuia: - in primul rand, - primo, secundo, tertio - pe de o parte…, pe de alta parte

Mariana Tutescu apreciaza ca “De o parte, gasim analiza care da seama de rasturnarea seriei reprezentarilor intr-un tablou inactual, dar simultan de comparatii, analiza a impresiilor, a reminiscentei, a imaginatiei, a memoriei, a acestui intreg fond involuntar care este ca o mecanica a imaginii in timp. De cealalta, exista analiza care da seama de asemanarea lucurilor…”. Aceasta echivaleaza, in fond, cu presupunerea posibilitatii de reperare a unor inferente care pot fi inscrise in structura lingvistica sau se pot baza pe o cunoastere enciclopedica.

- unitatea sistemului pronominal, aparitia unor paralelisme in schema sintactica, corelate cu inlocuirea elementelor lexicale (cu respectarea compatibilitatii semantice).

El este purtator de cuvant la guvern.
Ea editeaza revista presei.
Amandoi lucreaza la departamentul de comunicare.
(dar nu si Amandoi sunt in vacanta)i

- pro-formele, adica substituirea unor elemente lexicale prin altele, care le pot inlocui
- prezenta deicticelor*: Ziaristii au notat informatiile. Acestea au fost prelucrate si date publicitatii.
- prezenta verbelor (E. Vasiliu, 1990): Ion dezinformeaza presa, dar nu o face cu placere.
- unitatea (relativa) a sistemului timpurilor verbale
- formele de reiteratie la toate nivelurile (paralelisme si anaforele)
- conjunctiile (copulative, conclusive, cauzale)

Guvernul l-a anuntat pe liderul de sindicat cu p rivire la masurile de restructurare a fabricii si/iar el a transmis mesajul muncitorilor. Deci ne pregatim pentru o perioada de disponibilizari.

- demonstrativele care iau un pronume/substantiv deja exprimat

Am castigat o mare experienta si pentru asta multumesc celor care m-au ajutat.
Afara e frig. De aceea ne imbracam cu haine groase.

- cuvintele al caror sens trimite la o fraza anterioara.

4. Modul in care un text este compus poate fi ilustrat uneori printr-o schema numita

Termenul suprastructura este folosit in literatura anglo-saxona, in special de Van Dijk (1980) pentru a propune o schema a compozitiei textelor:
“Suprastructurile sunt forme conventionale care caracterizeaza un gen de discurs. Ele ordoneaza secventele frazei si le atribuie functii specifice” (1986: 158).

Fiind o schema textuala, suprastructura priveste doar organizarea de suprafata a textului, compozitia sa.
Aceste suprastructuri ofera grile care faciliteaza atat producerea, cat si intelegerea textelor (vezi gen de discurs).

De exemplu, pentru stirile presei scrise, Van Dijk (?1986: 169) propune schema urmatoare
(din care dam doar partea superioara): suprastructura .
Discurs al stirilor
È I
Sumar povestirea stirilor
È I È I titlu chapeau episod comentarii

5. O caracteristica fundamentala a tuturor textelor este descrisa de cuplul notional intertext - intertextualitate.

Intertextualitate este un termen atribuit la doua fatete conceptuale:

Intertextualitatea trimite la o proprietate constitutiva a tuturor textelor; in acest caz ea repr ezinta o varianta a interdiscursivitatii.

Intertextualitate se refera la un ansamblu de relatii explicite sau implicite pe care un text le stabileste cu alte texte.

5.0. G. Genette (1982: 8) numeste transtextualitate intertextualitatea in sens restrans.

Tipologia relatiilor transtextuale din perspectiva lui G. Genette cuprinde:
- intertextualitatea ce presupune prezen ta unui text in altul (prin citare, aluzie etc…)
- paratextualitatea se refera la ceea ce “inconjura”/vecinatatile unui text propriu-zis, periferia sa: titluri, prefata, ilustratii, inserturi, dedicatii etc.
- metatextualitatea priveste relatia de comentariu a unui text in si prin alt text;
- arhitextualitatea, termen abstract, pune un text in relatie cu diversele clase in care acesta ar putea fi plasat (Oda, in metru antic de Eminescu ar fi in relatie cu clasa sonetelor, a operelor romantice, a poemelor, a operelor liric etc.)
- hipertextualitatea este operatia prin care un text (numit hipotext124) se grefeaza pe un text anterior (numit hipertext), fara sa fie vorba de un comentariu. Aceasta relatie se bazeaza pe operatii de transformare125 (parodie126, travestire, transpunere) sau de imitatie (pastisa).

Studiul relatiilor de hipertextualitate permite punerea in evidenta a doua strategii opuse de imitare a unui text sau a unui gen de texte.
- Strategia de captare consta in a transfera asupra discursului in care se citeaza autoritatea textului sursa (cazul predicatorului care ar imita o parabola biblica).

- Subversiunea nu imita decat pentru a descalifica autoritatea tex tului sursa
(regasim aici fenomenul parodiei).

5.1. Spre deosebire de interdiscurs, termenul intertext este adesea folosit pentru a desemna un ansamblu de texte legate printr-o relatie intertextuala.

Maingueneau (1984: 83) face distinctia intre intertextualitate si intertext: intertextul reprezinta ansamblul fragmentelor citate intr-un corpus dat, in timp ce intertextualitatea se refera la sistemul de reguli implicite prin care se realizeaza acest intertext (modul de citar e socotit legitim in formatiunea discursiva careia ii apartine acest corpus). Astfel, intertextualitatea discursului stiintific nu este de acelasi tip cu cea a discursului religios.
5.1.1.De asemenea, intertextualitatea in cadrul aceluiasi tip de discurs poate varia in diacronie (de la o epoca la alta).
Se disting astfel:
- o intertextualitate interna (intre un discurs si altele apartinand aceluiasi camp discursiv);
- o intertextualitate externa (cu discursurile din alte campuri discursive, cum ar fi de ex. intre un discurs stiintific si unul religios).

Delimitarea este facuta din perspectiva teoretica, in realitate, cele doua tipuri de intertextualitate reprezinta fatete ale aceluiasi mod de functionare discursiva.

6. Un tex t are in mod obligatoriu o tema.

Termenul tema (eng. topic) are doua sensuri distincte:
1. segment al frazei considerate in dinamica textuala

Fraza nu reprezinta doar o structura sintactica, ea participa la progresia unui text prin introducerea atat a informatiilor cunoscute, cat si acelor noi care se sprijina pe primele. O noua informatie de indata ce este inserata in text devine punct de sprijin pentru alte informatii.
Astfel, un text este constituit din tema, elementul cunoscut, despre care se vorbeste si rema, care reprezinta aportul de informatie.

2. caracteristica a unitatii semantice a textului.

Tema reprezinta raspunsul la ceea ce intuitiv putem formula prin “despre ce se vorbeste” intr-un text. Indiferent de lungimea sa, un text presupus coerent trebuie sa construiasca o reprezentare si trebuie sa poata fi rezumat.

Deoarece fiecare grup de fraze care constituie o unitate semantica este atasata unei teme, un text poate avea teme la diferite niveluri, cu conditia ca ultimul sa le integreze pe toate celelalte. Acest fenomen apartine competentei subiectilor de a putea sintetiza un mare numar de informatii intr-o structura semantica unica.
A determina care este tema unui text permite receptorului sa il interpreteze, sa “umple” eventualele lacun e si sa retina, in cazul unor sensuri vagi, doar pe cel compatibil cu tema respectiva.
Totusi anumite texte, numite poliizotopice130, pot dezvolta sistematic mai multe teme.

7. Analiza discursului pune in relatie enuntul cu contextul lui. Aceasta pare sa fie o trasatura definitorie a analizei discursului.

Analiza discursului priveste discursul ca pe o activitate care nu poate fi separata de context si nu ca o raportare a enunturilor la diversi parametri exteriori.

Nu exista consens in ceea ce priveste natura componentilor contextului.

Hymes (1972) considera ca acestia se refera la: participanti, loc, moment, scop, tema, gen de discurs, canal, dialect folosit, reguli care guverneaza intr-o comunitate, inscrierea la cuvant etc.
Alti cercetatori includ, de asemenea, cunostintele participantilor asupra lumii, cunoasterea referitoarea la imaginea reciproca a participantilor, la interactiune, o cunoastere a planului de fundal al societatii din cadrul careia este generat discursul etc.
Numarul acestor elemente componente poate fi extrem de numeros si de variat in functie de perspectiva adoptata.

Cu toata aceasta proliferare a elementelor exista totusi un nucleu asupra carora exista o cvasiunanimitate a opiniilor:

7.1. Participantii la discurs; se face o distinctie intre indivizii care pot fi descrisi independent de discurs din punctul de vedere social sau biologic si roluri pe care acestia le pot juca in discurs: elev, scriitor, profesor, politician etc. (v. rol)
7.2. Cadrul spatio-temporal poate fi caracterizat din perspectiva asocierii la discurs drept:
- cadrul empiric
- cadrul institutional
7.3. Scopul pe care il urmaresc participantii la un discurs depinde in mod evident de genul de discurs: politic, religios…
Anumite genuri presupun script-uri cu un anumit grad de rigiditate: alocutiune politica, interogatoriu politienesc, oficiere religioasa etc.
Se poate intampla adesea ca, la acest nivel, sa existe deturnari de la scopul oficial la discurs.
De altfel, eterogenitatea pare sa fie regula in interactiuni: nu numai ca exista o ierarhie a scopurilor (mesa include rugaciunea de ex.) dar se produc in mod constant amestecuri, alunecari care conduc la devieri de la scopul oficial (un discurs de comemorare se poate transforma intr-un atac la persoana unui contracandidat politic).

Contextul nu poate fi inteles in ansamblu de un observator exterior. El trebuie sa fie luat in considerare prin rezultanta intersectiei reprezentarilor (adesea divergente) pe care si le fac participantii la interactiune. In scopul adecvarii comportamentelor, participantii se sprijina pe diferiti indici (v indice de contextualizare) pentru a identifica genul de discurs in care sunt implicati.

In cazul genurilor de discurs foarte ritualizate/formalizate, contextul apare ca produsul unei constructii comune a participantilor la interactiune.

Sunt insa si numeroase cazurile in care natura genurilor de discurs, rolul participantilor, cadrul spatio-temporal reprezinta obiectul conflictelor si/sau negocierii.

Intre momentul initial si cel final al unui schimb verbal, contextul poate fi diferit datorita modificarilor pe care le-au adus informatiile,comportamentele interactive etc.

8. O notiune esentiala pentru identificarea contextului o constituie indicele de contextualizare.

Acest concept se refera la semnele care permit participantilor la o interactiune sa identifice (corect) contextul acesteia, sa determine exact cu cine vorbesc, in ce gen de discurs sunt implicati etc. \

Anumiti indici sunt numerosi intr-un context anumit, cum ar fi:
- decorul interactiunii (biserica, platou de televiziune)
- virsta, sexul, gesturi, imbracamintea etc.

Interpretarea corecta a acestor indici confer a subiectului posibilitatea se a se comporta adecvat in interactiuni.
Cel mai adesea, aceste interpretari nu opereaza nediferentiat si continuu pe parcursul interactiunii ci sufera un proces de reajustare.

Din momentul in care un tex t a fost “conservat”, un text va circula in contexte diferite de cel in care a fost generat si isi va schimba statutul, apartenenta la un gen etc. In acest caz, in ciuda invariantei relative a textului, este vorba de discursuri diferite.
Desi se constata o utilizare sinonimica a termenilor context si situatie, se acorda adesea un sens mult mai general pentru situatie care ar fi ansamblul format din text si context.

9. Termenul “cotext” se opune contextului asa cum mediul textual imediat al unei unitati discursive se opune mediului sau nontex tual.
Dificultatea principala este de a stabili ce apartine cu exactitate textualului si ce nu ii apartine.
Unii cercetatori nu restrang notiunea de text la unitatile verbale ci includ aici elementele de ordin kinetic care le insotesc (gesturi, mimica etc.), chiar si actiunile participantilor in cursul schimbului.
Dar, in general, domeniul de aplicare a notiunii cotext este cel al mediului verbal propriu-zis.
O delimitare terminologica ar impune folosirea termenilor cotext verbal si cotext non verbal.

10. In lingvistica textuala se considera ca orice text este constituit din cel putin o secventa, unitate de compozitie inferioara textului vazut ca un ansamblu.Din aceasta perspectiva textul reprezinta “un sir orientat din punct de vedere configurational de unitati (propozitii) legate secvential si care avanseaza catre un sfarsit”.

Din acest punct de vedere ar exista cinci tipuri de secvente: narativa, descriptiva, argumentativa, explicativa, dialogala.

Cel mai adesea, un text integreaza mai multe secvente; acestea pot fi de acelasi tip (de ex. o succesiune sau o “incastrare” de povestiri) sau pot fi de tipuri diferite (v. coerenta/coeziune).
In cazul in care secventele sunt de tipuri diferite se disting urmatoarele posibilitati: a) insertia unei secvente intr-alta (de ex. o argumentatie intr-o descriere si insertia acestei argumentatii intr-o naratiune); b) dominanta secventiala (cand cele doua tipuri se amesteca dar una domina

(de ex. daca o naratiune este de fapt o descriere deghizata)

Similar Documents

Free Essay

Transcription of Oral Discurs

...ТЕХНИКА ТРАНСКРИПЦИИ УСТНОГО ДИСКУРСА. The article deals with the transcription of the oral discourse. It touches upon the characteristics of the different transcriptional systems. Also it describes the kinds and the variants of the transcription. В рамках данной статьи рассматриваются характеристики различных транскрипционных систем, обосновывается предпочтение, которое автор статьи отдает системе «ТРУД» М.Л. Макарова. Говоря о дискурсе, можно назвать множество различных подходов к нему, например дискурскак междисциплинарное явление или дискурс как речь действующая, развивающаяся (речь здесь и сейчас). В данной статье принимается определение дискурса как связного текста в совокупности с экстралингвистическими, т.е. прагматическими, социокультурными, психологическими и другими аспектами[3, с. 136]. При изучении дискурса, как и любого естественного феномена, встает вопрос о классификации: какие типы и разновидности дискурса существуют. Самое главное разграничение в этой области – противопоставление устного и письменного дискурса. Это разграничение связано с каналом передачи информации: при устном дискурсе канал – акустический, при письменном – визуальный. Иногда различие между устной и письменной формами использования языка приравнивается к различию между дискурсом и текстом, однако такое смешение двух разных противопоставлений неоправданно. При анализе данного типа дискурса одной из основных проблем является проблема транскрипции. Создать универсальную систему транскрипции...

Words: 750 - Pages: 3

Free Essay

Friendly, Comunicable

...Stilurile funcționale ale limbii române 1.Stilul colocvial Stilul colocvial (familiar) se utilizeaza in sfera relatiilor de familie, in viata de zi cu zi. CUPRINDE (sfera de utilizare) - relaţii interpersonale în planul vieţii cotidiene. CARACTERISTICI: • conform specificului discursului: discurs ficţional/ stil artistic, discurs nonficţional/ stil ştiinţific; • recurge la elemente suprasegmentale (ton, gestică, mimică); • are o mare încărcătură afectivă; • regulile gramaticale pot fi încălcate; • pot fi folosite elemente de argou sau jargon; • sunt folosite particularităţi regionale sau socio-profesionale; • se realizeaza dezvoltarea spontana, neintentionata a limbii. • un anume grad de afectivitate; • folosirea unor formule de adresare, pentru implicarea ascultatorului; • utilizarea mijloacelor non-verbale; oscilare intre economie si abundenta in exprimare. Economia se manifesta prin intrebuintarea cliseelor lingvistice, a abrevierilor de tot felul, dar mai ales prin elipsa, ca urmare a vorbirii dialogate, precum si prin mijloace extralingvistice (mimica, gestica) care permit intreruperea comunicarii, restul fiind sugerat. Abundenta in exprimare este materializata prin repetitie, prin utilizarea zicalelor, proverbelor, locutiunilor si expresiilor, prin evitarea cuvintelor abstracte care sunt substituite prin perifraze. • prezenta unor termeni regionali sau chiar argotici; • folosirea diminutivelor, augmentativelor...

Words: 1772 - Pages: 8

Free Essay

Biasuri in Comunicare

...3. Surse de bias-uri în comunicare Emiţătorul este cel care dispune de libertate în alegerea limbajului, a cuvintelor dorite, a transmiterii lor pe un anumit canal. Prin mesajul pe care îl transmite acesta furnizează un întreg ansamblu de informaţii despre propria-i persoană, viziunea asupra unor obiecte, fenomene, situaţii sociale determinând reacţii ale receptorului. Numeroase influenţe, fie de origine psihologică, cognitivă sau socială, vizibile sau mascate, transformă situaţia de comunicare într-o realitate deosebit de complexă. Calitatea unui act de comunicare poate fi alterată de: 1. Erori de percepţie sau diferenţe de percepţie. Acestea sunt fie erori senzoriale fie erori de prelucrare mentală a informaţiei. Erorile care intervin în comunicarea interumană uzuală sunt: * efectul de halo – este efectul creat de rezonanţa simbolică pe care o poate avea un cuvânt, o idee, un obiect pentru actorii comunicării. De fapt, este acea aură pe care o conferim unei persoane şi care nu este întotdeauna justificată. Efectul de halo care însoţeşte percepţia unor persoane sau a unor grupuri este durabil şi rezistent în argumente. Deseori profesorul va acorda cu o mai mare uşurinţă note mari unor elevi pe care-I consideră mai deştepţi. * efectul de primaritate şi efectul de recenţă. Ordinea cuvintelor are un rol covârşitor în emiterea unui mesaj. Primele cuvinte sunt cele cu greutate, care impresionează fiind cele mai valorizate; fenomenul este explicabil prin...

Words: 1500 - Pages: 6

Free Essay

Hypermarket Floch

...The COJllribllfiol/ of Stl"//('/uml Sell/iotit's 6 The Contribution of Structural Semiotics to the Design of a Hypermarket l 11'TRODUCTION On I October 1986 at Dardilly Just northwest of lhe French city of Lyon Cofradcl~ opened a hypennarket affiliated with the Mammoulh cham. lis 7500 square-metres and the shopping centre that housed it fulfilled a longstanding need in that part of the Lyon suburbs where shopping facilitIes on that scale were inadequate. Many view this hypennarkcl as a concrete illustration of the type of contribution semiOlic:l can make in defining a new type of shopping experience. I Not only \\as such an approach used in the design conception based on efforts to reconcile the desires expressed by consumers frequenting the catchment area or those taking part in discussion groups ahout their shopping bcha\iour bUI it was all implemented in accordance with the requirements drawn up by the technical starr and management teams \\ Ithm thc Mammouth company. Furthermore a semiotic approach \\as used 10 perform a discourse analysis of the consumers' wishes. \\hlch \\as then used to define the general layout of the hypcnnarket as a whole. Semiotics thus played a twin role in the conception and design of the Lyon hypermarket. Firstly. semiotics provided an interpretative model for consumers' representations and expectations of what the hypermarket should provide. The usc of such a model facilitated the identification of the dirrerel1\...

Words: 2208 - Pages: 9

Free Essay

Referat Filosofie

...ÎNDRUMĂRI PENTRU REDACTAREA UNUI REFERAT LA FILOSOFIE Jim Pryor1 New York University http://www.mit.edu/~yablo/writing.html Referatele la filosofie sunt diferite de referatele solicitate la alte cursuri. Multe dintre strategiile descrise mai jos vă vor folosi și atunci când veți redacta referate pentru alte cursuri, dar să nu presupuneți în mod automat că toate aceste strategii vă vor folosi în acest sens. De asemenea, nu trebuie să presupuneți că orice îndrumare de redactare a unui referat pe care vi-o vor da alți profesori este importantă atunci când redactați un referat la filosofie. Unele dintre aceste îndrumări sunt în mod obișnuit încălcate în buna proză filosofică. Conținut • • Ce se face într-un referat la filosofie? Trei etape ale redactării o Etape preliminare o Redactați un bruion de referat o Rescrieți și continuați să rescrieți Unele chestiuni minore Cum veți fi evaluați • • Ce se face într-un referat la filosofie? 1. Un referat la filosofie constă dintr-o apărare întemeiată a unei pretenții. Referatul trebuie să ofere un argument. Referatul nu poate să constea din simpla relatare a opiniilor voastre și nici din simpla relatare a opiniilor filosofilor despre care ați citit. Trebuie să apărați pretențiile pe care le emiteți. Trebuie să oferiți temeiuri pentru a fi crezute aceste pretenții. Ca atare, nu puteți spune doar: Punctul meu de vedere este că P. Trebuie să spuneți ceva de genul: Punctul meu de vedere este că P. Cred aceasta, deoarece … 1 Mulțumesc...

Words: 7904 - Pages: 32

Free Essay

Enigma Otiliei

...Enigma Otiliei - Roman realist-obiectiv – Roman realist-balzacian – Proza/roman interbelic - George Calinescu Intr-un moment in care proza romaneasca experimenteaza cele mai noi modalitati narative care se manifesta in plan mondial, George Calinescu indeamna la clasicism si balzacianism, ca trepte necesare de evolutie. El considera ca tipul firesc de roman romanesc va fi inca o vreme acela obiectiv. Adept al legaturii romanului cu o viata moderna, criticul afirma ca pentru romanul romanesc nu este necesar modelul lui Proust, ci acela a lui Tolstoi si Balzac. Romanul trebuie sa fie interesat de cazurile individuale in masura in care acestea devin tipuri. Este maniera in care el creeaza romanul „Enigma Otiliei”, care apare in 1938, cu aceasta opera Calinescu inscriindu-se valoric printre marii romancieri ai literaturii interbelice. Tema Tematic, romanul ofera o fresca a burgheziei bucurestene, de la inceputul secolului al XX-lea prezentata in aspectele ei esentiale si sub determinare social-economica (banul ca valoare, intr-o societate degradata moral). Imaginea societatii constituie fundalul pe care se proiecteaza formarea unui tanar, care inainte de a-si face o carier, traieste experienta iubirii si a relatiei de familie. Astfel, „Enigma Otiliei” devine un roman al unei familii si o istorie a unei mosteniri. Perspectiva narativa Perspectiva narativa este obiectiva, incluzand viziunea „din-darat”sau „din spate”a unui narator omniscient/prezent si neimplicat...

Words: 2467 - Pages: 10

Free Essay

Comunicarea Prin Imagine

...I. COMUNICAREA ÎN ORGANIZAȚIE Partea I Comunicarea în întreprindere – definiție Domeniile comunicării întreprinderii Comunicarea în întreprindere este procesul de ascultare și emitere de semne și mesaje către destinatar – diferite grupuri țintă, ce vizează ameliorarea imaginii întreprinderii, reîntărirea relațiilor, promovarea produselor sau serviciilor și apărarea intereselor lor. Th. Libaert: Comunicarea în întreprindere este acțiunea voluntară de emitere, transmitere și receptare, într-un sistem de semne, ce se schimbă în sânul întreprinderii și între aceasta și mediul său. A. Comunicarea în organizații Acest termen nou înlocuiește pe cel de comunicare în întreprindere. Strategia de comunicare se aplică în viitor după aceiași parametrii fundamentali la toate tipurile de organizații și nu numai la întreprinderi. Comunicarea se realizează și în sferele publice ale ministerelor, administrațiilor, colectivităților teritoriale sau în domenii non-comerciale ale asociațiilor, fundațiilor, ONG –uri. B. Procesul Comunicarea nu poate fi definită ca o știință, domeniul său nu este suficient delimitat, iar metodele sale sunt embrionare. Invers, nu putem s-o definim ca artă pentru că ea pretinde profesionalismul tehnicilor. Este posibil s-o definim ca domeniu sau disciplină dar, în termeni de proces noi vizăm să poziționăm comunicarea în jurul unui efort planificat, susținut, în jurul unui obiectiv pe termen lung. Timpul este cel care dă valoare acțiunilor comunicării. Comunicarea...

Words: 22781 - Pages: 92

Free Essay

Public Relations

...TEMA 1: LES RELACIONS PÚBLIQUES: NATURALESA, CONCEPTE I DEFINICIÓ DE LES RELACIONS PÚBLIQUES QUÈ NO SÓN LES RELACIONS PÚBLIQUES? Atendre clients per promocionar productes, ja que això és venedor, tampoc hoste, ni comercial. 1. QUÈ SÓN LES RELACIONS PÚBLIQUES? Definició: Filosofia gerencial (de la gerència, de la part més important de direcció, no té una jerarquia, sinó que tothom hi és a dalt) que es tradueix en una sèrie d’accions de comunicació generalment de caràcter informatiu (perquè la gent tingui informació de tot tipus), amb l’objectiu principal de crear o modificar les actituds (a vegades amb persuasió), creences o conductes del públic objectiu. Don Wright va definir el que eren els relacions públiques al discurs de l’IPRA i també el seu objectiu a la Declaració Oficial de RRPP de la PRSA (1982). Ajuden a conciliar els interessos privats i públics, contribuint entre grups i institucions. És a dir, ajuden a que la gent s’entengui. Treballen al servei de moltes institucions de la societat. La publicitat treballa en un context de consumidors, mentre que les RP estan a tots els àmbits, però busquen a un públic concret, ja que depèn d’uns objectius i un públic concret. Les RP són personalitzades, segons els valors, les actituds, ... Actuen com a consellers, mediadors, ajudants segons la seva estratègia. 1.1. FUNCIONS DIRECTIVES DE LES RR.PP: * Anticipar, analitzar i interpretar l’opinió pública, actituds i assumptes que poden tenir repercussió, en sentit...

Words: 2701 - Pages: 11

Free Essay

Mediul de Marketing Al S.C. Black Sea Suppliers S.R.L.

...Crearea brandului de tara al Romaniei Imaginea unei ţări reflectă modul în care vedem aceaţară ca o destinaţie turistică, ca loc pentru investiţii sau ca sursă de provenienţă a bunurilor. Astfel, brandingul deţară devine parte a unui ciclu care se autosusţine: pe măsură ce oţară îşi promovează mărcile, acele mărci vor promovaţara respectivă. După cum Anholt (2004) subliniază, imagineaşi progresul merg mână în mână, deoarece imaginea pozitivă este consecinţa progresului, mai degrabă decât viceversa, iar atunci când cele două sunt coordonate în tandem se ajută una pe cealaltă şi creează o schimbare accelerată. Brandul uneiţ ări poate modela destinul ei economic, culturalşi politic, caşi competitivitatea pe plan internaţional. Crearea imaginii uneiţări (prin marketing de ţară) constă în utilizarea marketingului strategic pentru apromova imagineaţ ării, produsele, turismulşi investiţiile străine directe.Principalul obiectiv al acestui capitol este analiza situaţiei curente a eforturilor României de a creaşi de a promova propria imagine deţară, în general, darşi concentrându-se pe domenii ca: exporturi, turism, investiţii străine directe, diplomaţie publică, sportşi cultură. Analiza s-a axat pe studierea eforturilor făcute de România până în prezent pentru crearea unei imagini deţară pozitive, darşi pe trecerea în revistă a activităţilor organismelor care joacă un rol major în activităţile de turism, în promovarea exporturilor României, în atragerea investiţiilor străineşi în diplomaţia...

Words: 5663 - Pages: 23

Free Essay

Mercantlism

...http://www.econlinks.uma.es/Escuelas/mercant.htm http://www.econlib.org/library/Enc/Mercantilism.html mer·can·til·ism  (mûrkn-t-lzm, -t-) n. 1. The theory and system of political economy prevailing in Europe after the decline of feudalism, based on national policies of accumulating bullion, establishing colonies and a merchant marine, and developing industry and mining to attain a favorable balance of trade. 2. The practice, methods, or spirit of merchants; commercialism. The Mercantilists For Europe, the 17th century was "the most horrible century", engulfed by interminable national, religious and civil wars, made memorable for their particularly savage brutality.  From ashes and smoke,  the national state was formed and enshrined in the Reformation-inspired contractual "natural law" philosophy of Grotius, Hobbes and Pufendorf.  With the rise of the State,  the 17th Century marked the ascendancy of two classes of peoples needed by the State: bureaucrats to run it and merchants to finance it.   It was from the assorted pamphlets, studies and treatises of these groups of practitioners  that  Mercantilism developed.   In England and Holland, the bulk of the economic writing was done by  merchants drawn from their rising bourgeois communities -- thus the term "Mercantilism".  In France and Germany, where the bourgeoisie was smaller, economic arguments were articulated  largely by state officials -- thus French Mercantilism is better known as "Colbertisme" (named after...

Words: 5072 - Pages: 21

Free Essay

Aspecte Conceptuale Privind Relaţiile Publice

...1.1. Aspecte conceptuale privind relaţiile publice De la prima folosire a noţiunii de „relaţii publice” în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în Statele Unite ale Americii şi până în prezent, numeroşi teoreticieni au încercat definirea corectă şi completă a termenului. Literatura de specialitate notează peste 1.000 de definiţii ale relaţiilor publice, lucru care poate fi explicat prin poziţia autorilor, privind relaţiile publice prin prismă sociologică, psihologică, filozofică, teoretică sau aplicativă. Pentru a lămuri definirea relaţiilor publice, Rex Harlow a sintetizat, în anul 1976, un număr de 479 de definiţii, ajungând la următorul concept: 1 „Relaţiile publice reprezintă o funcţie distinctă a managementului care ajută la stabilirea şi menţinerea unor căi reciproce de comunicare, de acceptare şi cooperare între organizaţie şi publicul său; sunt implicate în rezolvarea problemelor şi a situaţiilor dificile; ajută conducerea organizaţiei să fie informată şi să poată răspunde opiniei publice; definesc şi subliniază responsabilitatea managementului de a servi interesul public; ajută conducerea să fie la curent şi să folosească schimbările, servind ca un sistem de avertizare care ajută la anticiparea tendinţelor; folosesc cercetarea şi tehnicile de comunicare etice şi eficiente ca principale instrumente”. Organizaţiile profesionale din domeniul relaţiilor publice au şi ele opinii oarecum diferite în ceea ce priveşte definirea obiectului propriei lor activităţi...

Words: 4249 - Pages: 17

Free Essay

Ndjwnfc

...I. “REVOLUŢIA GLORIOASĂ” 1. ORIGINILE REVOLUŢIEI ENGLEZE Anglia secolului XVI cunoscuse o rapidă dezvoltare industrială bazată pe meşteşuguri, comerţ, minerit şi transporturi, concomitent cu apariţia fermei de tip capitalist bazat pe fenomenul „împrejmuirilor”. In 1603, la moartea Elisabetei I, tronul englez a revenit regelu Scoţiei, Iacob I Stuart. Ocuparea tronului de către Stuarţi aducea modificări importante în Anglia, unde Tudorii guvernaseră ca monarhi absoluţi, graţie abilităţii şi personalităţii lor. Stuarţii urmăreau instaurarea unui absolutism de drept, ceea ce contravenea realităţilor politice din Anglia, unde Parlamentul - format din Camera Comunelor şi Camera Lorzilor - împărţea puterea cu monarhia. Atât Iacob I, cât şi fiul său, Carol I (1625-1649), au încercat să guverneze fără a convoca Parlamentul, cu ajutorul Consiliului Privat, pe ai cărui membri îi numeau sau revocau după bunul lor plac. Ei legiferau prin proclamaţii regale şi exercitau puterea juridică prin Camera înstelată şi Curtea înaltei Comisiuni. Stuarţii agreau catolicismul într-o ţară anglicană, unde se dezvoltase mişcarea numită puritanism, care urmărea înlăturarea oricărei rămăşiţe a catolicismului.Apar contradicţii între absolutismul monarhic al regilor din familia Stuart(Iacob I şi Carol I), susţinut de vechea aristocraţie şi regimul parlamentar susţinut de Londra, burghezie şi noua nobilime. În plan religios biserica anglicană se confruntă cu curentele radicale protestante ce solicită înlăturarea...

Words: 51192 - Pages: 205

Free Essay

Dasda

...This article was downloaded by: [University of Central Florida] On: 27 January 2014, At: 06:42 Publisher: Routledge Informa Ltd Registered in England and Wales Registered Number: 1072954 Registered office: Mortimer House, 37-41 Mortimer Street, London W1T 3JH, UK Gender, Place & Culture: A Journal of Feminist Geography Publication details, including instructions for authors and subscription information: http://www.tandfonline.com/loi/cgpc20 'A Choice of Nightmares': Narration and desire in Heart of Darkness CLIVE BARNETT Published online: 14 Jul 2010. To cite this article: CLIVE BARNETT (1996) 'A Choice of Nightmares': Narration and desire in Heart of Darkness, Gender, Place & Culture: A Journal of Feminist Geography, 3:3, 277-292 To link to this article: http://dx.doi.org/10.1080/09663699625568 PLEASE SCROLL DOWN FOR ARTICLE Taylor & Francis makes every effort to ensure the accuracy of all the information (the “Content”) contained in the publications on our platform. However, Taylor & Francis, our agents, and our licensors make no representations or warranties whatsoever as to the accuracy, completeness, or suitability for any purpose of the Content. Any opinions and views expressed in this publication are the opinions and views of the authors, and are not the views of or endorsed by Taylor & Francis. The accuracy of the Content should not be relied upon and should be independently verified with primary sources of information. Taylor and Francis shall not be liable...

Words: 10984 - Pages: 44

Free Essay

Campaign to Reduce Truancy and School Dropout in Rural Areas

...TEMA: CAMPANIE PENTRU REDUCEREA ABSENTEISMULUI SI ABANDONULUI SCOLAR IN MEDIUL RURAL 1.ANALIZA SITUATIEI Note: In lucrarea de fata ne vom referi doar la invatamantul obligatoriu de 10 clase, conform legii Ministerului Educatiei Nationale nr. 1/2011, la nivelul judetului Cluj. Reducerea absenteismului şcolar, a riscului de abandon şcolar, prevenirea violenţei şi creşterea siguranţei elevilor este unul dintre obiectivele Inspectoratului Scolar Judetean Cluj (ISJ Cluj), iar ceea ce vom prezenta in continuare se subscrie atat din punct de vedere al actiunilor, cat si din punct de vedere comuncational acestui obiectiv general al ISJ Cluj, insa din perspectiva unui ONG, mai precis World Vision Romania. Concepte cheie : Abandonul şcolar: din punct de vedere legislativ, un elev se află în situaţie de abandon şcolar în România doar dacă nu frecventează cursurile de zi ale unei clase din învăţământul obligatoriu, depăşind cu mai mult de doi ani vârsta clasei respective. Cadrele didactice definesc abandonul şcolar insa prin încetarea elevului de a mai frecventa orele în timpul unui semestru, respectiv an şcolar, dar şi actul de părăsire a sistemului de învăţământ înaintea absolvirii unui an şcolar sau a ciclului gimnazial. O parte dintre unităţile de învăţământ sunt de părere că se poate considera abandon şcolar şi situaţia în care un elev de vârstă şcolară nu se înscrie la şcoală sau nu se prezintă la nicio oră de curs, deşi este înscris 1. Absenteismul este o...

Words: 8634 - Pages: 35

Free Essay

Politici Comerciale

...Specificităţi ale politicii în domeniul concurenţei; * Efecte ale politicii comerciale; cererea şi oferta de protecţie; metode de cuantificare a incidenţelor măsurilor de politică comercială; * Trăsăturile protecţiei economiei naţionale prin intermediul politicii comerciale; * Politica vamală; * Politica netarifară şi paratarifară; * Măsuri promoţionale şi de stimulare a exporturilor. * Sisteme comerciale preferenţiale şi derogatorii folosite în practica internaţională * Sistemul Generalizat de Preferinţe vamale în favoarea ţărilor în curs de dezvoltare; * Sistemul Global de Preferinţe Comerciale; * Principalele tipuri de practici derogatorii de la conduita comercială multilaterală. * Gordon Brown –discurs ţinut în faţa Parlamentului European la 23.03.2009. * “ Propun să fin oneşti unii faţă de ceilalţi: sistemul nostru economic global nu doar a fost dezvoltat ci a fost şi distorsionat într-o măsură în care a început să evolueze contrar valorilor pe care le venerăm…Globalizarea nu trece doar peste graniţele noastre geografice, ea trece şi peste graniţele noastre morale”…”Protecţionismul ar trebui respins pentru că este o politică a defetismului, a reticenţei şi a temerii iar, în final,ajunge să nu protejeze pe nimeni…..” * Tipuri de politică comercială * Politică de liber schimb; * Protecţionism moderat şi compatibil cu conduita comercială multilaterală; * Protecţionism derogatoriu; * Protecţionism agresiv, * Politică...

Words: 10715 - Pages: 43