Free Essay

Vakbonden België

In:

Submitted By hanneminnekeer
Words 21347
Pages 86
ww
Hoe spelen zij in op de moderne vraagstellingen vandaag? Waar liggen de knelpunten? Zijn ze waakzaam m.b.t. het ethisch profiel van bedrijven? Wat is hun rol in de globalisering? Welke is hun rol in Europa, in een Derde Wereldland?
Even zo kunnen organisaties voor werkgevers worden doorlicht.
Dewaele Jolien
Frennet Delphine
Lapeirre Line
Meeuws Stephanie
Minnekeer Hanne
Shen Christy
Hoe spelen zij in op de moderne vraagstellingen vandaag? Waar liggen de knelpunten? Zijn ze waakzaam m.b.t. het ethisch profiel van bedrijven? Wat is hun rol in de globalisering? Welke is hun rol in Europa, in een Derde Wereldland?
Even zo kunnen organisaties voor werkgevers worden doorlicht.
Dewaele Jolien
Frennet Delphine
Lapeirre Line
Meeuws Stephanie
Minnekeer Hanne
Shen Christy

Groepswerk
De vakbonden
Bedrijfsethiek
Groepswerk
De vakbonden
Bedrijfsethiek


Inhoudsopgave
Inleiding 4 Historiek 4 Wat hebben de vakbonden bereikt na 1944? 4 Wat is een vakbond? 4 Activiteiten 4 De vakbonden hebben 5 grote kern activiteiten. 4 Nog meer… 5 Kritiek 7 Verplicht vakbondslidmaatschap 7 Lid worden 8 Betalen 8 ACV 8 Specifieke bijdragen 8 Syndicale premies van het ACV 9 ACV-premies 9 ACLVB 9 Syndicale premies 9 Standpunt van een werkgever 10 De vakbonden in Vlaanderen 12 Sociaal overleg 19 Representativiteit 20 Voordelen voor leden per vakbond 20 ABVV 20 ACV 21 ACLVB 22 Het geld binnen de vakbonden 23 ACV 23 ACLVB 24 Hoe spelen zij in op de moderne vraagstellingen vandaag 25 De vergrijzing 25 Kritiek 28 Sociale zekerheid 29 Knelpunten bij de vakbonden vandaag 30 De rol van vakbonden in de globalisering 30f Rol van de vakbond in Europa 33 Vakbonden in het buitenland 33 Internationale vakbonden 33 EVV brussel : Europees Verbond van Vakverenigingen. 33 IVV : internationaal vakverbond 34 IAO : De Internationale Arbeidsorganisatie 34 Het Trade Union Advisory Committee (TUAC) 35 Voorbeelden van vakbonden in andere landen 35 Vakbonden in Nederland 35 Vakbonden in Spanje 37 Europese vakbonden 38 Internationale vakbonden 38 Historische internationale vakbonden 39 Rol van de vakbond in de Derde Wereld landen 39 Actualiteit 41 Kritiek op de actualiteit 56

Voorwoord
Voor dit groepswerk moesten we ons in groepjes van 6 opstellen. Wij wisten meteen met wie graag zouden samenwerken. We kregen de opdracht om een ethisch werk te maken waaruit we konden kiezen uit verschillende mogelijkheden. Bij ons viel het onderwerp vakbonden meteen in de smaak.
Dit eindresultaat vergde heel wat inspanning. Als eerste moesten we tot een goed inhoudstabel komen. Hierin werden verschillende onderdelen van de vakbonden verwerkt. We maakten gebruik van internet, interviews met vakbonden, tijdschriften, boeken en Mediargus.
We zouden graag de vakbonden bedanken die meegewerkt hebben met ons en zo open waren om ons te ontvangen op hun kantoor. Wij willen zeker en vast de heer Dhaene bedanken voor zijn inzichten en enthousiaste medewerking. Zo konden we de vakbonden even van dichterbij bekijken. Hun kennis en ideeën over het helpen van de werknemers heeft ons geïnspireerd bij het maken van dit werk en om het tot een hoger niveau te brengen.

Inleiding

Historiek
De eerste vakbonden zijn ontstaan tijdens de industriële revolutie in 1842. De arbeidsomstandigheden waren in die tijd mensonwaardig. Zo waren het werkdagen van 16 uur zonder uitzonderingen. Arbeidsongevallen en ziekten kwamen dan ook veel vaker voor dan vandaag. Om deze omstandigheden tegen te gaan zijn de werknemers samen beginnen komen om voor hun rechten op te komen. Uit deze samenkomsten ontstonden vakbonden.
De eerste vakbonden lagen aan de basis van het socialisme, Karl Marx en Friedrich Engels.
Het socialisme is een maatschappijvorm die gebaseerd is op gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en solidariteit. Karl Marx was een Duitse denker. Hij heeft heel wat invloed gehad op de filosofie, vooral de politieke filosofie, maar ok op de economie, sociologie en de historiografie. Karl was samen met Friedrich Engels de grondleggers van de arbeidersbeweging.
In 1937 heeft men het Belgisch Vakverbond (BVV) opgericht en na WO II het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV).
Wat hebben de vakbonden bereikt na 1944? * 1950: Ze hebben er voor gezorgd dat er sociale verkiezingen werden georganiseerd in de bedrijven. Zo werd er een syndicaal afgevaardigde verkozen die de belangen behartigde van de werknemers. * 1954: De vakbonden hebben er voor gezorgd dat we maar 5 dagen per week moeten werken in plaats van 6. * 1960-1976: Het minimum inkomen is ontstaan door de vakbonden net zoals de index, de 40 uren week en de kinderbijslag. * 1676-1986: De vakbonden hebben er voor gepleit dat de zwakste inkomens het minst belast moeten worden. * 1990: Goedkeuring statuut nachtarbeiders met ploegenprestaties. * 1997: De invoering van het ouderschapsverlof. * 1998: Begeleiding van een collectief ontslag bij een bedrijfssluiting. * 2003: Vermindering wekelijkse arbeidsduur tot 38 uur. * 2004: De mensen die werkloos zijn worden niet meer gecontroleerd maar begeleid tijdens het zoeken naar werk. * 2008: Invoering ‘loonbonus’.
Heeft de vakbond nog een opdracht nu en in de toekomst, of wordt er maar gedaan alsof? Kan hij enkel de achteruitgang een beetje tegenhouden? Momenteel laat de globalisering zich ten volle voelen. De wereldeconomie drukt op onze inkomens en arbeidsvoorwaarden. Ook de derde wereld eist stilaan haar rechten op. De herverdeling in de wereld is noodzakelijk, rechtvaardig, maar heeft ook een prijs. Die wordt uitdrukkelijk en zonder pardon geslaagd. Beide fenomenen zorgen ervoor dat de grondstofprijzen omhooggaan. De prijs wordt hier betaald. Onze welvaart vlakt dus af, dat proces is bezig. Toch heeft de vakbeweging, ook in de loop van de laatste 10 jaren, nog veel bereikt. De 38-urige werkweek, de verhoging van de minimumlonen, de realisatie van het tijdskrediet, de uitbouw van kinderopvang, sluitingspremies ook voor personeel in kleinere ondernemingen, inspraak in , een inhaalbeweging voor de sociale uitkeringen... Er is nog vooruitgang, ondanks de vertraging in de toename van onze welvaart. Zonder vakbond zou dit onmogelijk zijn.
Wat is een vakbond?
Zoals hier boven al vermeld, zijn de vakbonden gebaseerd op solidariteit. Vakbonden zijn er voor iedereen, ze komen op voor de rechten van alle mensen in onze samenleving. Voor de werknemers en werklozen of mensen die hun hele leven lang gewerkt hebben. Dit kunnen bedienden, arbeiders, kaderleden en allochtonen zijn. De vakbonden onderhandelen met de werkgevers om betere arbeidsomstandigheden te verkrijgen. Ze doen er alles aan om ontslagen te voorkomen.
Activiteiten
De vakbonden hebben 5 grote kern activiteiten. 1. Ze onderhandelen in naam van hun leden met de werkgever over collectieve arbeidsvoorwaarden. Die voorwaarden zijn loon en de werk- en rusttijden,… 2. Daarnaast onderhandelt de vakbond ook over de rechten en de plichten van de werknemers met de werkgever. 3. Als er ontslagen gaan vallen of wanneer het bedrijf een reorganisatie zal doorvoeren treden de vakbonden op om de belangen van hun leden te verdedigen. 4. De vakbonden geven hun leden juridische bijstand en advies voor degenen die dit nodig hebben. 5. Ze komen ook op voor de maatschappelijke waarden en normen van de mens en arbeid.
Nog meer… 1) Arbeidsduur
Ze bekijken samen met jou welke uren overuren zijn, hoe die uren betaald worden, als je ze kunt opnemen in vakantiedagen of niet, enz.
Men bekijkt ook hoe het zit met nachtwerk en weekendwerk. Hoeveel geld je daarvoor moet ontvangen.

2) Arbeidsongevallen
Wanneer je een arbeidsongeval hebt gehad, heb je natuurlijk geen zin om al die paperassen in orde te brengen. En soms komt er ook nog een discussie met je baas bij. Ook bij deze omstandigheden steekt de vakbond een handje toe. Ze onderzoeken het probleem en ze onderhandelen met de verzekering.

3) Belastingsservice
Veel Belgen vinden het moeilijk om zelf hun belastingbrief in te vullen. Als ze zijn aangesloten bij een vakbond dan doen zij dat voor hen.

4) Beroepsziekten
Stel dat je een beroep uitoefent waarvan je ziek wordt of een bepaalde ziekte van krijgt, dan zal de vakbond proberen deze aandoening als beroepsziekte erkend te krijgen.

5) Brugpensioen
Wanneer je van plan bent om op brugpensioen te gaan is het belangrijk dat je eerst langs gaat bij de vakbond. Ze bekijken samen met jou alle mogelijkheden die er zijn in jouw sector en onderneming. Wat de uitbetaling betreft doen zij ook het nodige.

6) Contracten
Tegenwoordig bestaan er veel meer soorten contracten dan vroeger. Er zijn proefcontracten, deeltijdse contracten, uitzendcontracten, …. Door al deze verschillen is het moeilijk om te weten wat er normaal moet staan in een contract en wat niet. De vakbonden geven duidelijkheid in al deze verschillen.

7) Eindejaarspremie en syndicale premies
Wanneer krijg je welke premie? En wat als je net ontslagen bent, krijg je dan ook nog je premie? Al dit rekent de vakbond voor je uit.

8) Faillissement
Als je bedrijf waar je werkt failliet gaat zorgt de vakbond voor de afhandeling van alle nodige documenten. Ze zorgen ook dat je krijgt waar je recht op hebt.

9) Juridische bijstand
Wanneer je denkt dat je onterecht behandeld werd helpt de vakbond om je recht te laten gelden. Zelf als het tot een rechtszaak zou komen helpt de rechtbank jou.

10) Kinderbijslag
Ze berekenen je kinderbijslag en bekijken tot wanneer je er recht op hebt en of je eventueel recht hebt op een verhoging. Zelfs wanneer je werkloos bent, brengen ze je aanvraag in orde.

11) Loon
Wanneer je informatie nodig hebt over de juiste barema’s en het tijdstip van betaling helpt de vakbond u daarbij. Het juiste loon ontvangen is voor de vakbond een zeer belangrijke bekommernis.

12) Loopbaanbegeleiding
De vakbond staat achter het principe dat je je werk graag moet doen. Daarom begeleiden ze je naar een nieuwe job, als je je oude job beu bent. Wanneer je een opleiding wil volgen om iets helemaal nieuws te doen, kan je dit gerust bij de vakbonden volgen.

13) Ontslag
De vakbonden gaan na of het bedrijf wel de juiste ontslagprocedure gevolgd heeft en als alles wettelijk verlopen is.

14) Sociale documenten
Er bestaan tegenwoordig enorm veel verschillende documenten. Zoals: belastingsfiches, loonstroken, documenten voor de mutualiteit, …

15) Stakersteun
Wanneer men totaal niet meer kan onderhandelen met het bedrijf kunnen de werknemers staken. Dan kunnen ze altijd de steun van de vakbonden vragen om hun stakersplannen door te voeren.

16) Studiebeurzen
Wanneer iemand het niet kan betalen om te studeren, dan kunnen de vakbonden hierin tussen komen. Dit doen ze door in de eerste maanden van het schooljaar infomomenten te organiseren. Daar gaan ze na als je recht hebt op een studiebeurs of niet.

17) Tijdkrediet en loopbaanvermindering
De vakbonden ijveren al jaren voor dat mensen hun werk en privé beter moeten kunnen combineren. Dit kunnen ze doen door, tijdskrediet, ouderschapsverlof, loopbaanvermindering,…. De vakbonden bekijken dan waar je recht op hebt en wat dit betekent voor je loon. Ze zullen je ook helpen met je aanvraag.

18) Vakantie
Wanneer heb je recht op vakantie? Hoeveel dagen heb je verlof? Hoe zit het met mijn vakantiegeld? Al dit behoort ook tot één van de activiteiten van de vakbond.

19) Werkloosheid
Wanneer je werkloos bent regelt de vakbond alles rond de uitbetaling van je werkloosheidsvergoeding. Ze geven je ook advies betreffende het zoeken naar een nieuwe job.

20) Ziekte en ongeval
Wanner je buiten je werkuren ziek valt of een ongeluk hebt gehad, regelt de vakbond alle papieren met je baas en met de verzekeringen. 1. -Algemene Centrale Der Liberale Vakbonden Van België (ACLVB)

dit wordt ook als inleiding gebruikt!

3) REPRESENTATIVITEIT, voordelen leden?
(rond representativiteit is er zeer veel te vinden en Koentje vond dit zeer belangrijk!)

4) HET GELD BINNEN DE VAKBONDEN
- Werkingstoelagen
- Stakerskas
- ev. de uitgaven

5) NIEUWS OVER VAKBONDEN IN BELGIE maw: actualiteit! + KRITIEK
-> zeer belangrijk

6) INTERVIEW MET VAKBONDEN en dit in pakket steken.

7) vakbonden in andere landen (kunnen we er eventueel bijsteken indien nodig)
-Algemene Centrale Der Liberale Vakbonden Van België (ACLVB)

dit wordt ook als inleiding gebruikt!

3) REPRESENTATIVITEIT, voordelen leden?
(rond representativiteit is er zeer veel te vinden en Koentje vond dit zeer belangrijk!)

4) HET GELD BINNEN DE VAKBONDEN
- Werkingstoelagen
- Stakerskas
- ev. de uit
Staken
Staken is een individueel recht van de werknemers. Het wordt pas gedaan wanneer praten en onderhandelen geen zin meer hebben. De eerste regel is dat wanneer de besprekingen niet lukken, de afgesproken procedures worden nageleefd. Het is logisch dat eerst alles moet geprobeerd worden om het conflict op te lossen. De tweede regel is dat in de periode dat men aankondigt of wanneer de onderhandelingen al aan de gang zijn, men niet staakt. Anders verliest men veel tijd, energie en goodwill. Spontane acties kunnen wel ontstaan. Deze worden georganiseerd als de veiligheid van het personeel plots in gevaar komt of wanneer werknemers het gevoel hebben dat ze aan het lijntje worden gehouden. Meestal zijn deze van korte duur. Een derde regel is dat de vakbondsleider de balans moet opmaken. Is een staking absoluut onvermijdelijk? Wordt de staking voldoende gedragen? Kan met een staking iets bereikt worden? Wat? En hoe lang zal ze moeten duren? Het is van groot belang dat men antwoorden heeft op deze vragen. Ook al is dit niet altijd gemakkelijk.

Wat absoluut niet goedgekeurd wordt is het vasthouden van directieleden. Gijzelingen zijn al gebeurt, maar gelukkig zeer uitzonderlijk. Vaak wordt zo onder dwang naar een oplossing gezocht. Een oplossing waar niet iedereen voor gekozen heeft. Beschadiging van materieel van de onderneming of van het milieu zijn ook ten strengste verboden.

Kritiek NOG TE HERWERKEN!
Zoals algemeen geweten heeft niet iedereen een boontje voor de vakbonden. Vooral de economen en de werkgevers niet.
Vakbonden kunnen een minimumloon afdwingen voor hun leden. Hoe hoger het loon hoe minder werknemers de bedrijven zullen aannemen. Zo wordt de productiviteit van het bedrijf ook aangetast. De werknemers die dus ontslagen worden of geen werk vinden doordat ze te duur zijn moeten in een andere sector gaan werken, waar ze dan ook minder zullen verdienen of ze worden gewoon werkloos. En dit is toch niet hetgeen waar de vakbonden voor pleiten, maar toch gebeurt dit door hun toedoen.
De vakbonden krijgen heel wat geld en dit krijgen ze van hun leden en de werkgevers die het moeten storten in CAO-fondsen. Vanuit de cao-fondsen gaat zo’n 10% naar de vakbonden en de werkgeversorganisaties. Dit geld dient eigenlijk voor scholingsprojecten en dergelijke. Maar Harry Vogels (publicist) vermoed dat ze dit geld krijgen om de vakbondsorganisatie te financieren.
Volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is 3% van de 10% van het geld uit die CAO-fondsen onduidelijk waaraan het besteed is.
Vele mensen vinden een staking alles behalve nuttig. Wat heeft het nu van nut om het hele land plat te leggen. Denk maar aan de zovele stakingen van het openbaar vervoer. Wanneer men staakt brengt men ook super veel schade toe aan een bedrijf. En niet alleen aan het bedrijf waar je voor werkt. Soms blokkeren de vakbonden een hele industriezone, zo lijden de andere bedrijven in die zone er ook onder.
Sommige mensen vinden ook dat ze gedwongen worden om niet te werken. Sommige mensen vinden het niet erg om een half uur langer te werken per dag. Maar volgens de vakbond mag het niet in die sector. Dus ze mogen dit niet meer, terwijl ze daar helemaal geen probleem mee hadden.
Natuurlijk appreciëren de werkgevers de vakbonden ook niet. Ze zijn niet meer baas in hun eigen bedrijf vinden ze. De vakbonden kruipen als het ware hun op hun stoel en bemoeien zich met het hele bedrijfsgebeuren.
-------------------------------------------------
'Al dat gezeur over die vakbonden'
-------------------------------------------------
De vakbonden zijn bij het grote publiek en bedrijfsleiders vaak kop van Jut. Ze zouden zich te star opstellen en op verworven rechten kamperen. Eric Van Zele, CEO van technologiebedrijf Barco, weigert mee op die trein te springen. 'Er wordt te veel gezeurd over de vakbonden', zegt hij in een interview met zakenzender Kanaal Z.
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
Eric Van Zele, topman van Barco.
-------------------------------------------------
Toen Van Zele het roer overnam bij het bedrijf in 2009, was Barco nog een schim van wat het ooit was geweest. Maar de topman toonde zich een uitstekend manager.
-------------------------------------------------
Vandaag doet Barco het uitstekend. Over de eerste negen maanden van 2012 boekte het bedrijf een omzet van 816 miljoen euro, een stijging met 10 procent. Alle divisies gingen er, in economisch niet meteen ideale omstandigheden, op vooruit. De komende vijf jaar moet de omzet verdubbelen tot 2 miljard euro, vindt Van Zele. Dat komt neer op een jaarlijkse groei van 10 procent. Van Zele wil dat bereiken via overnames en een uitbreiding van de productportefeuille naar meer netwerkapparatuur.
-------------------------------------------------
Barco, de omzet zien verdubbelen tot 2 miljard euro in vijf jaar tijd. Dat komt neer op een jaarlijkse groei van 10 procent. Van Zele wil dat bereiken via overnames en een uitbreiding van de productportefeuille naar meer netwerkapparatuur.
-------------------------------------------------
Die ommekeer van kneus tot reus ging niet zonder slag of stoot. Van Zele moest het personeel wakker schudden. 'We waren te duur, te arrogant, te parochiaal en niet competitief', zegt Van Zele aan Kanaal Z.
-------------------------------------------------
Zo'n wake up call valt niet altijd in goede aarde bij personeel, leert de ervaring. Maar Van Zele had daar geen problemen mee, zegt hij. 'Met de vakbond heb ik nog nooit in mijn leven last gehad', klinkt het. 'Al dat gezeur over die vakbonden. Je moet een intelligente dialoog aangaan. Als je komt saneren, schaf dan het dividend, de bonussen en je chauffeur af, dan heb je geen problemen met hen.'
-------------------------------------------------
De omzet bedroeg 285 miljoen euro in het derde kwartaal, een stijging met 13 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden van
-------------------------------------------------
Tijd
Eigen mening: NOG TE MAKEN
Wij vinden dat

Verplicht vakbondslidmaatschap
In een bepaalde bedrijfstak zijn alle werknemers verplicht om zich aan te sluiten bij een vakbond. Voor degenen die zich verplicht hebben moeten aansluiten bij zo’n vakbond is het dan ook verboden om in dienst te treden bij een bedrijf waar ze deze afspraken niet toepassen. Wanneer een vakbondslid uit de vakbond word gezet, kan hij bijna nergens meer in diezelfde bedrijfstak aan het werk.
Sommige vakbonden eisen bij de werkgevers om geen andere mensen in dienst te nemen die zich aangesloten hebben bij een andere vakbond.
Deze verplichte vakbondslidmaatschap krijgt heel wat kritiek. Vooral omdat deze vorm in strijd is met de vrijheid van vereniging. Een vakbond is juist ontstaan uit het principe dat iedereen vrij is om zich te verenigen.
Mensen die zich inzetten voor de vakbonden keuren een verplicht vakbondslidmaatschap ook niet goed. Ze vinden dat het innerlijke van de vakbeweging verzwakt wordt omdat men niet er niet voor gekozen heeft.

Lid worden
Zoals hier boven al vermeld kan je lid worden van een vakbond doordat je werkgever je dit verplicht omdat dit zo moet in de sector waarin je werkt.
Je kan natuurlijk ook gewoon eens binnen springen in één van de contactpunten van de vakbond. Elke vakbond heeft ook verschillende dienstcentrums waar de mensen terecht kunnen voor al hun problemen. Die dienstcentra zijn open van maandag tot vrijdag.
Naast de dienstcentrums zijn er soms ook bijsecretariaten, dit zijn kleine secretariaten met beperkte openingstijden.
Je hoeft eigenlijk niet naar één van de dienstcentrums te stappen om je in te schrijven bij een vakbond. Tegenwoordig kan je dit ook al zeer gemakkelijk online doen. Je vult gewoon al je gegevens in op de site.
Betalen
Als je wil genieten van alles van een vakbond u biedt moet je maandelijks wel een bepaald bedrag betalen. Dit bedrag is afhankelijk van je situatie. Ben je werkende, werkloos, studerend, ziek, enz. dan betaal je minder of meer. Zo moet een studerende helemaal niets betalen. Zoals je dus kunt zien is de bijdrage aangepast aan je inkomenssituatie. Dit systeem is net hetzelfde als bij de belastingen. Wie werkt betaalt meer dan een werkzoekende. De hoog verdiener wordt dus meer ‘belast’.
ACV
Mannen en vrouwen ouder dan 20 jaar of gehuwd 15,02 EUR
Mannen en vrouwen jonger dan 20 jaar 14,40 EUR
Afhankelijk van elke sector betalen de leden een ander bedrag.
Specifieke bijdragen
Werklozen na 3 volle maanden volledige werkloosheid: 9,48 EUR
Werklozen met langdurige sanctie (meer dan 13 weken): 3,58 EUR
OCMW-steuntrekkers: 3,58 EUR
Schoolverlaters met wachtvergoeding: 6,88 EUR
Leercontract: 3,70 EUR
Vanaf de 3de maand ziekte of 1 maand hospitalisatie: 9,48 EUR
Na 1 jaar ziekte: 5,56 EUR
Rustgepensioneerden (jaarbijdragen): 25,00 EUR
Bruggepensioneerden: 10,23 EUR
Tijdskrediet: 6,88 EUR
Volledige beroepsloopbaanonderbreking zonder vergoeding: 3,58 EUR
Sociale en beschutte werkplaats
Arbeiders mannen en vrouwen ouder dan 21 jaar: 6,87 EUR
Bedienden mannen en vrouwen ouder dan 21 jaar: 6,75 EUR
Mannen en vrouwen jonger dan 21 jaar: 6,70 EUR
Deeltijdsen: 10,60 EUR
Onderwijs: 10,60 EUR
Syndicale premies van het ACV
In België is zo’n 60% van de actieve bevolking gesyndikeerd. Maar ook de mensen die niet bij een vakbond zijn aangesloten kunnen genieten van de voordelen die door de vakbondsstrijd zijn verworven.
Wanneer je dit allemaal weet zou je denken dat het eigenlijk niet nodig is om je aan te sluiten bij een vakbond. Maar niets is minder waar. Degenen die lid zijn en dus betalen worden beloond door een jaarlijkse syndicale premie. De gewone premies bedragen zo’n 50 euro. Maar dit wordt besproken per sector of per onderneming. Om zo’n premie te ontvangen moet je aanvraag indienen bij het ACV.
ACV-premies
Naast de syndicale premies krijgen de leden van het ACV ook nog een premie bij bepaalde gebeurtenissen (zie voordelen leden)
ACLVB
Arbeiders € 14,90
Bedienden € 14,55
Werkende jongeren -21 jaar € 13,25
Part-time € 10,00
Tijdskrediet (max. 1 jaar) € 10,00
Werklozen, brugpensioen € 9,80
Werklozen, gezinshoofden € 8,70
Zieken – Invaliditeit € 9,80

Bij het ACLVB zijn de studerenden vanaf 15 tot 25 jaar gratis. Men kan wel een solidariteitsbijdrage van 4,45 euro geven aan het ACLVB.
Syndicale premies

Wanneer je lid bent van het ACLVB krijg je ook een syndicale premie deze bedraagt 11,25 euro per maand. Alleen als de arbeiders een maandgemiddelde van 90 werkuren hebben kunnen ze aanspraak maken op zo’n premie.

Standpunt van een werkgever
We hebben dit onderwerp gekozen omdat wij eigenlijk in een richting zitten die gefocust is op ‘het zelfstandig worden’. Zoals iedereen wellicht wel weet zijn werkgevers niet altijd voorstanders van de vakbonden. Daarom willen we hun standpunt ook eens bekijken.

Wanneer een bedrijf 50 werknemers in dienst heeft, kunnen die werknemers sociale verkiezingen eisen. Ze verkiezen dan een syndicaal afgevaardigde voor veiligheid en arbeidswelzijn.
De zaakvoerder die wij geïnterviewd hebben, heeft verschillende bedrijven. Hij heeft ze met opzet niet met elkaar in verbinding gesteld om de vakbonden er te kunnen buiten houden. Zo komt hij in geen enkel bedrijf aan 50 werknemers.
Hij wil helemaal niet met de vakbonden samenwerken en wil ook niet dat ze betrokken zijn in z’n bedrijven. Zo moet je een syndicaal afgevaardigde betalen voor een full time job maar eigenlijk werkt hij maar 1/3. Stel dat hij zijn werk niet goed doet, kan je hem ook niet ontslaan omdat een syndicaal afgevaardigde een beschermde werknemer is. Dit is alleen maar een kost volgens hem want een niet productieve werknemer brengt niets op maar het kost je wel veel.
De verkiezingen voor een syndicaal afgevaardigde brengt ook heel wat spanning met zich mee op de werkvloer. Heel wat werknemers willen verkozen worden. Ze willen iets te zeggen hebben, niet veel werken en toch geld verdienen. De mensen die zich verkiesbaar stellen beloven van alles maar meestal zijn het zaken die niet mogelijk zijn. Hierdoor kan er achteraf wel wat wrevel zijn.
De werkgever vindt ook dat vakbonden maar weinig functie meer hebben doordat alles al zo goed geregeld is met de sociale wetgeving. Hij vindt dat de vakbonden overdrijven. De eisen die ze stellen overstijgt alle economische en markt realiteit. De vakbonden moeten begrijpen dat er moet gespaard worden voor de slechte tijden, net zoals ieder gezin doet.
Hij zegt niet dat vakbonden moeten verdwijnen, maar ze zijn wel aan verandering toe. Ze hebben te veel invloed gekregen. Via de politiek hebben ze er voor gezorgd dat ze onmisbaar zijn.
Er vloeit ook enorm veel geld naar de vakbonden. We wilden de balans van één van de grootste vakbonden van België opzoeken maar dit was niet terug te vinden op de balanscentrale. Wat eigenlijk heel raar is want ieder bedrijf is verplicht om zijn boekhouding openbaar te maken. Zo zei degene die we geïnterviewd hebben dat de vakbonden per lid die stempelt geld krijgen. De RVA stuurt geld door naar de vakbonden en dit geld wordt verdeeld onder de leden die stempelen. Dus hoe meer er stempelen hoe meer geld ze krijgen.
Daaruit vloeit dus dat ze heel machtig zijn. Ze hebben geld en zitten in de politiek.
Volgens hem moet je stakingen zien als verkiezingen. Degene die zich kandidaat willen stellen als syndicaal afgevaardigde zullen zich tijdens die staking gaan profileren. Een staking levert op lange termijn helemaal niets op. Hij zegt ook dat de managers vanuit het buitenland de Belgische wetgeving maar niets vinden. Dat is volgens hem de reden waarom Ford Genk wordt gesloten. Ze staken toch alleen maar in plaats van te werken. Zoals Sabena en Renault Vilvoorde is ook Ford Genk kapot gestaakt.
Op het einde geeft hij ons nog één laatste voorbeeld waarom hij niet voor de vakbonden is.
De Carrefour over heel België staakte omdat er een syndicaal afgevaardigde ontslaan werd omdat hij/zij gestolen had. De werknemers vonden het niet kunnen dat een beschermde werknemer zomaar ontslaan kon worden. Dit vond onze werkgever niet kunnen want diefstal is een misdaad en die persoon moet op staande voet ontslaan worden. Hij zei er ook nog bij dat de staking toevallig op een zaterdag viel zodat ze een langer weekend zouden hebben.
(Kwist niet hoe je dit blad wegdoet :P)

De vakbonden in Vlaanderen
In Vlaanderen zijn er drie vakbonden: het ABVV, het ACLVB en het ACV | ABVVAlgemeen Belgisch Vakverbond | ACLVBAlgemene Centrale Der Liberale Vakbonden Van België | ACVAlgemeen Christelijk Vakverbond | Logo | | | | Slogan | Samen sterk | Vrije visie, eigen stem | Uw job, ons werk | Wie zijn we? | Het ABVV, het Algemeen Belgisch Vakverbond is een begrip in het sociaal-economische en het politiekeleven van België. Je kent ze wel, de leden en duizenden militanten, de mannen en vrouwen met de opvallende rode hesjes in acties en betogingen, actief in privé-bedrijven en in de openbare sector. Met passie en inzet ijveren ze voor solidariteit, rechtvaardigheid, gelijkheid en een kwalitatieve leef- en werkomgeving. Dag in, daguit, ook minder opvallend in allerlei advies- en beheersorganen. | De ACLVB staat voor de Algemene Centrale van Liberale Vakbonden van België. Van bij zijn ontstaan hechtde ACLVB - als geen andere vakbond - belang aan het versterken van de mogelijkheden van de mensen zelf. | Het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) heeft zich gedurende meer dan 120 jaar ontwikkeld van eensolidaire groep arbeiders die elkaar uit de nood hielpen tot een grote, moderne vakbond die alle categorieën van vrijwillig toegetreden werknemers verenigt enverdedigt. Het gaat om arbeiders, bedienden, kaderleden, ambtenaren, leerkrachten, grensarbeiders,dienstboden, beroepssporters, PWA’ers, onthaalouders, jongeren die nog studeren, werkzoekenden, bruggepensioneerden, sociale uitkeringstrekkers, …Een brede basisbeweging met honderden plaatselijke afdelingen en een ruim uitgebouwde organisatie, meteen uitgebreide dienstverlening via dienstencentra en een syndicale werking in talloze ondernemingen. | Waar staan we voor? | Een socialistische, democratische vakbond. Van bij zijn oprichting in 1898, koos het ABVV voorsolidariteit, rechtvaardigheid, gelijkheid en democratie. Deze waarden blijven de rode draad in doelstellingen en acties.Een democratische samenleving is voor het ABVV essentieel, niet alleen in de politiek, maar ook in heteconomische, sociale en culturele leven.Bovendien streeft het ABVV naar een humane samenleving. Een samenleving die solidariteit (hier en elders in de wereld), en niet concurrentie en individualisme als basis neemt. Een maatschappij met optimale zorgen kansen voor werkenden en werklozen, jongeren en(brug)gepensioneerden, mannen en vrouwen, gezonde en zieke mensen, allochtonen en autochtonen.Een rechtvaardige, solidaire strijdStrijd voeren, moet dat vandaag nog? Het antwoord is een volmondig JA.Het ABVV blijft bouwen aan een syndicaal tegengewicht voor de macht van de werkgevers. Zolang dekapitalistische houding van de werkgevers ten koste gaat van het welzijn van de werknemers, strijdt hetABVV verder.Strijd tegen de sluipende afbraak van de sociale verworvenheden, tegen werkloosheid, armoede, socialeuitsluiting, bestaansonzekerheid, lees: strijd tegen de sterk dalende koopkracht, strijd tegen de steedsgrotere flexibiliteitsdruk en stressomstandigheden voorde werknemers, strijd tegen …? Er is nog zoveel dat misloopt of scheefgetrokken wordt.Acties tégen iets, maar ook vóór. Vóór o.m. hogere brutolonen en welvaartsvaste uitkeringen. Vóór meer solidariteit, tussen mensen, tussen gemeenschappen.Vóór een kwalitatieve werk- en leefomgeving en een schoner milieu. Vóór een betere verhouding tussen werk en vrije tijd. Over de grenzen heen. Alles volgens één vast principe: onderhandelen als het kan, actievoeren als het moet! | Vrijheid, solidariteit, verantwoordelijkheid en verdraag-zaamheid zijn de basiswaarden van sociaal liberalisme.Ze vormen de kern van onze syndicale actie van deACLVB. Samen hebben we tot doel welvaart én welzijn te verbeteren. Daarom streven we voortdurend naar solidariteit van de groep. Bij de ACLVB staat syndicalisme ten dienste van het individu en niet omgekeerd.We maken geen onderscheid naar rang of stand. Werklozen en arbeiders, bedienden en kaderleden over de verschillende beroepsgroepen heen maken deel uit van dezelfde organisatie.De Liberale Vakbond gaat resoluut voor een modern syndicalisme. Dat betekent dat wij onomwonden kiezenvoor overleg om belangenconflicten op te lossen, bij voorkeur zelfs vóór het probleem zich stelt. Een onaf-hankelijk syndicalisme met respect voor de meningsvrijheid van iedereen. | Voor solidariteit. Voor een rechtvaardige samenleving.Voor duurzaamheid, zowel in de economie, in het sociale leven als vanuit milieu-oogpunt. Over de grenzen heen.Met het christelijke gedachtegoed als inspiratiebron, streeft het ACV, in alle openheid voor leden met eenandere levensvisie of geloofsovertuiging naar verdraagzaamheid en gelijkheid. Het ACV gaat voor een rechtvaardige verdeling van lusten en lasten en voorkwaliteitsvolle, waardige zorg en arbeid voor iedereen.We kiezen ook consequent voor “overleg als het kan,actie als het moet”. | Wat doen we voor u ? | Mensen organiseren, in beweging brengenDat alles doet het ABVV voor jou, als vakbond én als sociale beweging. Maar dat is nog lang niet alles.Het ABVV heeft ook oog voor syndicaal en andervormingswerk (o.m. via gratis cursussen voor werkzoe-kenden), voor jongeren (o.m. jobstudenten en school-verlaters) en voor senioren, voor cultuur en ontspanning(o.m. met kortingen in vakantiecentra en op vrijetijds-activiteiten) en voor Noord-Zuidsolidariteit. Ook wie wilwerken aan diversiteit en aan gelijkheid tussen mannenen vrouwen. Denk maar aan de Equal Pay Day-acties isbij het ABVV aan het goede adres.Loopbaanbegeleiding voor werknemers, trajectbe-geleiding naar een nieuwe job, opleidingsprojectenvoor werklozen (via vzw KOPA), enz. zijn minstens evenbelangrijk. Maar ook op straat zetten ze onze eisenkrachten bij, zoals via onze interimactiedag of onzemanifestaties voor meer koopkracht.Mensen informerenInformeren doen we, snel, goed en efficiënt. Heb je als werkzoekende of werknemer hulp nodig bij je zoektocht naar opleidingen, jobs en sollicitaties? Wil je weten hoe het ABVV staat tegenover de nieuwstesociaal-economische uitdagingen, tegenover hete hangijzers? Of wil je up-to-date info over loonbarema’s,sociale uitkeringen, jobkrediet, over …, ja, over wat jeo ok wil weten?Handige themabrochures helpen je op weg (bijvoorbeeld over het arbeidscontract, vakantierechten enloonberekening). Loop eens binnen in een ABVV-kantoor of consulteer de websites www.vlaamsabvv.be enwww.abvv.be.Voor leden is er het veertiendaagse blad “De NieuweWerker”. | Mensen organiseren, in beweging brengen.Dat alles doet de ACLVB voor jou, maar er is meer. Levenslang leren wordt in de steeds sneller evoluerende maatschappij belangrijker. Vandaar het belang dat wij hechten aan een uitgebreid vormingsaanbod.Niet iedereen in de maatschappij heeft dezelfde behoeften en verlangens. De Liberale Vakbond heeft dan ook voor verschillende doelgroepen een specifieke wer-king uitgebouwd: voor jongeren, senioren en vrouwen.Elk van deze werkingen probeert met acties en informatie in te spelen op de behoeften van de doelgroep.Ook werkzoekenden laten ze niet in de kou staan. Zij kunnen bij de bijblijfconsulenten terecht voor advies en ondersteuning in hun zoektocht naar werk.Verder zetten ze zich actief in voor diversiteit op de werkvloer en heeft het een milieudesk die de mensenwegwijs maakt in het bos van reglementeringen en overheden op het vlak van de milieureglementering.Mensen informerenVia de ACLVB ben je op ieder moment op de hoogte van je rechten. Aan de hand van heldere communicatie word je geïnformeerd over wijzigingen die zich voordoen in de regelgeving.Vrijuit, het maandelijkse ledenblad van de Liberale Vakbond, houdt je op de hoogte van actuele sociaal-economische dossiers. Je vindt er ook informatie in over de laatste wijzigingen in de wetgeving, aanpassingen van de sociale uitkeringen, verhelderende uitleg bij ingewikkelde, maar belangrijke aspecten van de arbeids-wetgeving, bedrijfsreportages …Daarnaast geeft de ACLVB ook een reeks folders en brochures uit die je wegwijs maken in belangrijkethema’s voor werknemers : deeltijds werken , wat te doen bij ziekte, studentenarbeid, seniorenvakantie, …Voor verschillende sectoren zijn er brochures met daarin specifieke informatie gebundeld.De Weetwijzer: een boek dat opeen bevattelijke manier een oplossing aanreikt voor de meest voorkomende vragen waarmee werknemers en sociaal verzekerden geconfronteerd worden. Leden kunnen, mits ze registreren, terecht op de websitewww.weetwijzer.be voor de meest actuele versie. | Dankzij de ledenbijdragen kan het ACV zich onafhankelijk opstellen ten aanzien van werkgevers, de overheid en derden waarmee het in overleg en onderhandeling treedt. Met jouw ledenbijdrage kan het ACVverbeteringen afdwingen, in de eerste plaats voor alle gesyndiceerde werknemers, maar ook voor hen die niet zijn aangesloten.Mensen organiseren, in beweging brengenDe ruggengraat van het ACV zijn de militanten, de afgevaardigden in de afdelingen en op de werkvloer.Zij zijn het eerste aanspreekpunt van de werknemers op de werkvloer en dus worden zij opgeleid, begeleid engevormd door het ACV. Die vorming moet hen in staat stellen hun medewerknemers bij te staan bij problemen, klachten, onderhandelingen en bij acties.Voor een aantal doelgroepen bestaan aparte, aanvullende werkingen zoals voor de werkzoekenden, vrouwen, jongeren, allochtonen, …Mensen informerenIeder ACV-lid krijgt een ledenblad (Visie, Info , Brandpunt,…..). Iedere afgevaardigde krijgt het militantentijdschrift ACV-Vakbeweging. Jaarlijks geeft het ACV een 40-tal folders en brochures uit rond zowat alle thema’s die werknemers bezighouden (sociale wetgeving, fiscaliteit, milieu, ….). Voor leden zijn al deze uitgaven tebekijken en te downloaden op www.acv-online.be. En uiteraard ook te verkrijgen in elk ACVdienstencentrum in je buurt. | Hoe werken we? | Via onze militanten en afgevaardigden in de bedrijvenAls je als vakbond iets wilt bereiken, heb je mensen nodig die hun nek durven uitsteken, die mondig zijnen die zich met hart en ziel willen inzetten voor een collectief project. Leden die dat doen, heten militanten:het kloppend hart van het ABVV. Zij komen op voor betere arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden,geven de eerstelijnsinformatie en staan in voor de communicatie met andere leden en werknemers binnen hun bedrijf, dienst of sector. Ze worden ondersteunddoor bekwaam en gespecialiseerd personeel en een beroepssecretaris. Als militant kun je ook actief zijn inverschillende werkingen die zijn afgestemd op werklozen, jongeren, senioren, ja zelfs op cultuur.Via onze ABVV-kantorenHet ABVV heeft een netwerk aan kantoren waar je terecht kunt voor een brede waaier aan dienstverlening, advies, bijstand en acties.Via onze beroepscentralesEen ABVV-lid is ook automatisch lid van een beroepscentrale. De centrale verdedigt je belangen in de sectorwaar je werkt. Voor arbeiders zijn er vijf beroepscentrales: ABVV Metaal, de Algemene Centrale (AC), hetABVV Textiel, Kleding en Diamant (TKD), de Belgische Transportarbeidersbond (BTB) en de Centrale van deVoeding-Horeca-Diensten (Horval). Voor bedienden is er de Bond der Bedienden, Technici en Kaderleden(BBTK) en voor ambtenaren is er de Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD). | Binnen de Liberale Vakbond is België opgedeeld in 17 zones. In elk van die zones staan de secretarissen en een team van gespecialiseerde medewerkers voor je klaar. Zij vormen de eerstelijnshulp waar je altijd terecht kunt.In de plaatselijke secretariaten vormen de loketmedewerkers je aanspreekpunt. Zij helpen je onmiddellijk verder of verwijzen je naar onze deskundigen inzakewerkloosheid, syndicale ondersteuning of juridischedossiers.Ook in de ondernemingen is de ACLVB aanwezig, met ACLVB-afgevaardigden en bestendig secretarissen. Zij nemen er, gedreven en met zin voor realisme, deel aande formele overlegmomenten, met slechts één doel: opkomen voor jouw belangen. Als werknemer kun jedaar enkel wel bij varen | Het ACV werkt dankzij de inzet van militanten. Dat zijn vakbondsleden die actief de vakbondsorganisatie mee helpen uitbouwen.Zij hebben een speciale vorming gekregen om op vragen te kunnen antwoorden. Zij werken ook samen met deelorganisaties binnen de Christelijke Arbeidersbeweging (ACW), met de andere vakbonden (het ABVV en de ACLVB) en met andere actieplatformen voormilieu, vrede, gender, antidiscriminatie, anders globali-seren,.. |

Eigen mening: ZOU IK MSS WEGLATEN OMDAT ONZE KEUZE IN DE CONCLUSIE STAAT?
Wij vinden dat

Sociaal overleg
Sociaal overleg is overleg over sociaaleconomische thema’s tussen sociale partners. Met sociale partners worden werkgevers- en werknemersorganisaties bedoeld. Op nationaal vlak onderhandelen zij binnen de zogenaamde Groep van 10.
Voor de werkgevers zitten hierin: * twee vertegenwoordigers van het VBO (Verbond van Belgische ondernemingen) * een vertegenwoordiger van UNIZO (Organisatie van Zelfstandige Ondernemers) * een vertegenwoordiger van UCM (Union des Classes Moyennes) * een vertegenwoordiger van de boerenbond
Voor de werknemers zetelen hierin: * twee vertegenwoordigers van het ACV (Algemeen Christelijk Vakverbond) * twee vertegenwoordigers van het ABVV (Algemeen Belgisch Vakverbond) * een vertegenwoordiger van het ACLVB (Algemeen Centrale van Liberale Vakbonden van België)
Om de twee jaar onderhandelt deze groep over een interprofessioneel akkoord (IPA). Daarin worden afspraken gemaakt over loon en arbeidsvoorwaarden voor de 2.5 miljoen werknemers in de privésector. Vaak staan er ook punten in die de sociale partners samen willen regelen, bijvoorbeeld de eenmaking van het statuut van arbeiders en bedienden, de vakbondsvertegenwoordiging van werknemers in kmo’s.
De Groep van 10 maakt sinds 2006 ook afspraken over de uitkeringen van 2.75 miljoen uitkeringstrekkers, waarvan 1.6 miljoen gepensioneerden en een goede 700000 werklozen. Vroeger kwamen in verband met het IPA vooral de afspraken over mogelijke loonsverhogingen en arbeidsstrijd in het nieuws. Sinds de vergrijzing opkomt en de betaalbaarheid van de sociale zekerheid (werkloos, pensioen en ziekte) in de gaten moet worden gehouden, zitten die elementen mee vooraan in de discussies. En dan komt de overheid in het spel. Want de belangrijkste financiers van de sociale zekerheid zijn werkgevers en werknemers, maar de overheid past een flink deel bij uit de algemene middelen. Ongeveer 72.5% van de inkomsten van de sociale zekerheid komt uit werkgevers- en werknemersbijdragen, de overheid staat in voor de overige 27.5%.
Wat vakbonden dus onderscheidt van andere organisaties uit het middenveld of van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) is dat ze akkoorden kunnen sluiten met de werkgevers. Ze moeten zich niet beperken tot het stellen van eisen en lobbyen. Samen met de werkgevers kunnen ze een behoorlijk stuk van het arbeidsvoorwaardenbeleid zelf bepalen.

Representativiteit HIERBIJ WIST IK NIET WAT DAK NOG KON ERBIJ TYPEN
Een vakbond moet representatief zijn. Er is sprake van basissyndicalisme. Dit wil zeggen dat er een doorgedreven kernwerking is op de werkvloer en in de lokale afdelingen. Elke deelgroep heeft zijn specificiteit die erkend moet worden. De verschillende deelgroepen moeten die ook bij elkaar erkennen.
Representatieve vakbonden voldoen aan de door wet bepaalde voorwaarden inzake werking en organisatie. In sommige gevallen moet er ook een minimum ledenbestand zijn. Zij hebben zitting in de onderhandelings- en overlegcomités.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:
- de "van rechtswege representatieve vakbonden"
- de eventuele andere representatieve vakbonden
Aantal leden per vakbond:
-ACV:
-ABVV:
-ACLVB:
Voordelen voor leden BELASTINGEN?

ACV (HEB DIT TOCH ZO GELATEN, OMDAT DE VOORDELEN VAN DE ACLVB SPECIFIEK VOOR HEN IS) * Vakbonden geven informatie over de rechten die je hebt als werknemer, over de financiële situatie van een bedrijf, … Ze bieden hulp op maat. * Leden krijgen een uitkering bij stakingen. * Er is een mogelijkheid om je belastingbrief te laten invullen. * Leden ontvangen jaarlijks een syndicale premie (ongeveer €50) * Je werknemersbelangen worden tijdens collectieve onderhandelingen of bij een individuele dienstverlening verdedigd. * Bij bepaalde gebeurtenissen zoals het huwelijk of een ander officieel erkende relatie, geboorte of adoptie, pensionering, overlijden ontvangen leden ook een premie. * Jarenlang lidmaatschap wordt ook beloond met een verhoogde premie (=getrouwheidsfonds).

(In België is de syndicalisatiegraad (het aantal gesyndiceerden ten opzichte van de actieve bevolking) zeer hoog, namelijk een 60 %. Maar werknemers die niet bij een vakbond zijn aangesloten en dus geen vakbondsbijdrage betalen, maken evenzeer aanspraak op de voordelen en de rechten die dankzij de vakbondsstrijd zijn verworven.) moet dit er bij???

Premies van het ACV
Huwelijkspremie
Voorwaarden | Bedrag | na 1 jaar lidmaatschap | 25,00 EUR | na 2 jaar lidmaatschap | 75,00 EUR |
Geboortepremie
Voorwaarden | Bedrag | na 1 jaar lidmaatschap | 25,00 EUR | na 2 jaar lidmaatschap | 50,00 EUR |
Rustvergoeding
Voorwaarden | Bedrag zonder getrouwheidsfonds | Bedrag met getrouwheidsfonds | | | * Ononderbroken lidmaatschap vanaf 02/65 * Jaren aansluiting bij andere vakbond tellen niet mee voor het getrouwheidsfonds | per jaar lidmaatschap | 1,25 EUR per jaar, max. 25 EUR | * 1,25 EUR per jaar lidmaatschap * na 10 jaar aansluiting: 25,00 EUR * na 15 jaar aansluiting: 49,75 EUR * na 20 jaar aansluiting: 74,50 EUR * na 25 jaar aansluiting: 87,00 EUR * na 30 jaar aansluiting: 124,00 EUR * na 35 jaar aansluiting: 161,25 EUR | Overlijdensvergoeding Voorwaarden | Bedrag zonder getrouwheidsfonds | Bedrag met getrouwheidsfonds | | | * Ononderbroken lidmaatschap vanaf 02/65 * Jaren aansluiting bij andere vakbond tellen niet mee voor het getrouwheidsfonds | per jaar lidmaatschap | 12,50 EUR na 1 jaar, + 1,25 EUR per jaar, max. 25 EUR | * Overlijden na pensionering: zie bedrag zonder getrouwheidsfonds * Overlijden voor pensionering: * 12,50 EUR na 1 jaar + 1,25 EUR per volledig extra jaar * na 10 jaar aansluiting: 25,00 EUR * na 15 jaar aansluiting: 31,00 EUR * na 20 jaar aansluiting: 49,75 EUR * na 25 jaar aansluiting: 56,00 EUR * na 30 jaar aansluiting: 80,75 EUR * na 35 jaar aansluiting: 105,50 EUR |

ACLVB

* Wincard
Als lid van de ACLVB krijg je gratis een persoonlijke lidkaart, nl. WINcard.
Op vertoon van deze lidkaart heb je recht op talrijke countdownkortingen en aanbiedingen bij allerhande zaken.

* Gratis bioscooptickets * Kortingen op: * Vakantiehuizen * Reizen * Vrije tijd * Evenementen * vb : Cirque du Soleil... * Auto * vb: gratis wasbeurten, tankkaarten * Energie * Winkels en eetwaren
Het geld binnen de vakbonden
ACV

Leden betalen lidgeld
Een werknemer kan lid worden van het ACV. De leden betalen een lidmaatschapsbijdrage. Deze bijdragen zijn de belangrijkste inkomstenbron voor syndicale activiteiten van het ACV en verschillen naargelang de kenmerken van het lid: * Arbeidssituatie: voltijds of deeltijds werkend, in loopbaanonderbreking, werkzoekend, op brugpension, ziek, … * Statuut: arbeider, bediende, overheidspersoneel, afwijkende tarieven voor sommige specifieke beroepsgroepen * Leeftijd: verminderd tarief voor -21 jarigen die werken, verminderd tarief of gratis lidmaatschap voor studenten en andere jongeren zonder inkomen * Enz…
De tarieven kunnen ook variëren van gewestelijk verbond tot gewestelijk verbond. Maar deze verschillen zijn miniem. Het verbond kan ook een extra lidmaatschapsbijdrage vragen ter ondersteuning van het Bouwfonds (voor de financiering van gebouwen) of het Getrouwheidsfonds (voor de financiering van statutaire vergoedingen).
Inning van het lidgeld
De meeste leden betalen hun lidgeld giraal (tegoed bij de Postbank of de andere banken waarmee betalingen verricht kunnen worden) of via afhouding op hun wedde (aan de bron). Het proces is geheel geïnformatiseerd en wordt nationaal gecoördineerd.
Waarvoor wordt lidgeld gebruikt?
Wanneer men lidgeld betaald heeft men recht op juridische bijstand, op een uitkering wanneer het lid deelneemt aan een erkende stakingsactie en op informatie. Elk lid krijgt een ledenblad en allerlei brochures over sociale wetgeving.

De bijdragen worden verdeeld door de bijdragediensten via afgesproken verdeelsleutels over het gewestelijk verbond, de beroepscentrale (= onderverdeling bv. Textiel, Openbare diensten, …), de confederatie (=een bond van onafhankelijke staten of deelstaten), de centrale weerstandskas en enkele andere budgetposten.
De verdeling werd gemaakt om de bijdragen op te splitsen om op die manier verschillende zaken te financieren, namelijk: * De werkings- en personeelskosten van het gewestelijk verbond waar het lid woont. * De werkings- en personeelskosten van de beroepscentrale waarbij het lid is aangesloten. * De werkings- en personeelskosten van de confederatie (het nationaal secretariaat). * Welbepaalde overkoepelende budgetposten (de Centrale Weerstandskas, het Bouwfonds, het Vormingsfonds, het Informaticafonds, de weekbladen Visie en l’Info, domiciliëringskosten, het Getrouwheidsfonds, de bijdrage aan ACW-MOC, de bijdrage aan Wereldsolidariteit- Solidarité Mondiale,…).

De centrale weerstandskas
Een deel van de bijdrage van elk actief lid komt terecht in de stakingskas of centrale weerstandskas. Dit is een vorm van solidariteit tussen alle leden en alle beroepscentrales die zeer belangrijk is. In geval van staking en lock-out betaalt de stakingskas de uitkeringen. Ook betaalt de stakingskas een deel van de uitgaven voor acties die als alternatief voor stakingen worden gebruikt. Het bestuur van het ACV beheerd deze kas.
Wanneer wordt besloten om te staken dienen de vakbondsverantwoordelijken een uitkeringsaanvraag in bij hun beroepscentrale. Deze beslist autonoom of ze de staking herkent. Wanneer de staking wordt erkent, doet de beroepscentrale een aanvraag voor een stakingsvergoeding bij de Confederatie van het ACV. De centrale weerstandskas betaalt deze vergoeding giraal aan de stakers.
De geldmiddelen van de stakerskas worden niet openbaar gemaakt omdat de werkgevers en overheid anders zouden kunnen inschatten hoe lang het ACV het kan uithouden bij een algemene staking.
Andere financiële inkomsten * De overheid geeft subsidies voor een aantal vakbondsactiviteiten. Bijvoorbeeld voor internationale samenwerking, permanente vorming, … Maar deze subsidies blijven beperkt en dit wil het ACV ook bewust zo houden om zich zo onafhankelijk mogelijk te kunnen opstellen tegenover de overheid. * Inkomsten uit beleggingen. * Het ACV krijgt geld in kas via de presentiegelden (zitpenningen) die ACV-vrijgestelden krijgen omdat ze zetelen in allerlei raden van bestuur en paritaire overlegorganen. In het ACV geldt de regel dat haar vertegenwoordigers verplicht zijn om die zitpenningen door te storten aan het ACV.
Voor de administratieve activiteiten (als uitbetalingsinstelling) ontvangt het ACV van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) een administratieve vergoeding. Ook krijgen ze een beheersvergoeding in verhouding tot het aantal dossiers dat ze beheren.

Het ACLVB

Lidgeld
Net als bij het ACV kan men lid worden door lidgeld te betalen.
De maandelijkse bijdragen verschillen ook naargelang de kenmerken van het lid.

Vermogen
Het vermogen wordt beheerd door het Uitvoerend Comité. De financieel directeur voert de dagelijkse verrichtingen uit. De boeken en rekeningen worden om het jaar gecontroleerd door de Financiële Commissie.

De werking van de zones wordt gefinancierd door: * Een jaarlijks budget toegekend door het Nationaal Bureau * Bijzondere toelagen, ook toegekend door het Nationaal Bureau, indien het belang van de organisatie dit vereist.
-Weerstandskas
Ook het ACLVB beschikt over een weerstandskas. Deze biedt financiële steun voor de leden bij een staking of lock-out en staat onder permanente controle van de RVA. Het Nationaal Bureau beslist welk gedeelte van de geldmiddelen wordt toegewezen aan deze kas. De weerstandskas wordt vooral gefinancierd door een administratieve vergoeding van de overheid.
Hoe spelen zij in op de moderne vraagstellingen vandaag?

Met welke thema’s de mensen nu in het hoofd zitten zijn: de toekomst van het sociaal overleg, de sociale zekerheid en de vergrijzing (zullen we langer moeten werken?). De vakbonden houden zich met deze thema’s bezig. Vakbonden focussen zich niet alleen op de zaken vandaag, maar denken ook toekomstgericht. De vergrijzing

De vergrijzing zullen we enkel kunnen betalen als we met meer mensen langer werken. Werkgeversorganisaties en vele media komen met de boodschap dat we langer aan de band, tussen de rekken, op kantoor of achter het computerscherm moeten blijven. Iedereen minstens tot 60, liefst langer. Bovendien moeten die oudere werknemers ook nog goedkoper. Het debat is al reeds gevoerd (denk aan het generatiepact), maar voor sommige politiekers en universitaire faculteiten economie gaan de resultaten van het Generatiepact niet ver genoeg. Voor hen blijven het brugpensioen, de werkloosheidsuitkeringen en zelfs de pensioenleeftijd van 65 jaar, een doorn in het oog.
Verschillende debatten over de vergrijzing hebben plaatsgevonden. Het is van belang dat we nadenken over de manier waarop de westerse samenlevingen en België de toekomst aanpakken. Hoe de vergrijzing kan betaald worden. Maar de reeds gepasseerde debatten raakten bedolven onder clichés en modieuze trends, gebaseerd op een eenzijdige interpretatie van cijfers. De indruk werd gewekt dat de afschaffing van het brugpensioen alles zou oplossen. Dan pas zou de kans op ongenuanceerde maatregelen erg groot zijn.
De vakbonden hebben zich verzet tegen deze eenzijdigheid van de debatten, de leugenachtigheid.. Gilbert De Swert, tot 2006 hoofd van de ACV-studiedienst, had er een boek voor nodig om alle leugens de ontkrachten, 50 grijze leugens.
Een serieus, gefundeerd antwoord is daar nooit op gekomen. Wel een enorme scheldpartij. Frans Crols van Trends had het zelfs over ‘de negationisten’ van de vergrijzing. Een term die commentatoren nadien regelmatig zijn blijven bovenhalen.
Het meest ergerlijke aan deze debatten waren en is de retoriek: ’We zullen het niet meer kunnen betalen’, waarmee men eigenlijk bedoelt: ‘Jullie, mensen, zullen het ook niet meer krijgen.’ Met zo weinig volk aan de slag boven de vijfenvijftig en met zoveel langdurig werklozen zal het systeem in elkaar stuiken. De pensioenen zullen onbetaalbaar zijn. Vooraan in de paniekzaaierij stond de verzekeringswereld: bangmakerij om polissen te kunnen slijten. En om, via de liberalen, bijkomende fiscale extraatjes te krijgen voor pensioensparen en levensverzekeringen. Zo maakt men de mensen bang. Ze leven langer en willen graag een zeker comfort behouden. Dat lukt allemaal nog wel zolang men niet naar een rusthuis moet, want daar gaat in veel gevallen een groot stuk pensioen aan op en zelfs meer dan dat. Maar hun eigen huis verkopen is voor de ouders een ondraaglijke gedachte, want dat is voorbestemd als erfenis voor de kinderen. Even ondraaglijk als de gedachte om voor je onderhoud te moeten aankloppen bij je kinderen. Niet alleen economie en cultuur zijn verschoven, ook de sociologische realiteit onderging een aardverschuiving. Er zijn ook veel vrouwen die om gezinsredenen uiteindelijk slechts aan een korte loopbaan toekomen met alle gevolgen van dien voor hun pensioen. Neem daarnaast nog de demografische evolutie en je krijgt alle ingrediënten om de mensen schrik aan te jagen. Reactie van Luc Cortebeeck (sinds 1999 voorzitter van het ACV):
‘Ik ben niet blind voor een aantal feiten, maar in paardenremedies geloof ik niet. Toe het generatiepact eraan kwam, werd een gamma van voorstellen bovengehaald om het langer werken te bevorderen. Die dienden vooral om de aanval op de brugpensioenen in een mooi papiertje te verpakken. Alsof alleen de afbouw van de brugpensioenen zou voorbereiden op de vergrijzing. En alsof zo’n afbouw de inactiviteit van ouderen ongedaan zou maken. ‘
Brugpensioen is geen recht. Je moet nog altijd een werkgever hebben die van je af wil en die daarvoor meerdere jaren wil betalen.
Reactie vakbonden:
Denk je nu werkelijk dat die werkgever niet meer van je af wil als het brugpensioen bij het groot vuil wordt gezet? Dan zal je eenvoudigweg ontslaan worden, zonder brugpensioenregeling, met enkel een lage werkloosheidsuitkering. Met nadien een RVA die onder druk wordt gezet om je op te jagen, zonder dat de werkgevers onder druk worden gezet om ouderen aan te werven.
Als mensen langer moeten werken, dan moeten werkgevers ze ook willen aanwerven en langer willen houden. Dat is de logica zelve. Maar in de praktijk blijkt dat alle factoren die een handicap zijn voor een job (scholing, geslacht, herkomst, talenkennis, ervaring, duur dat iemand werkloos is, leeftijd) doorslaggevend zijn. Dat is geen loze bewering, maar een feit, vastgesteld door Cevora, het opleidingsfonds van het aanvullend paritair comité voor de bedienden in de dienstensectoren.
En André Leysen (‘captain of industry’) sloeg de nagel op de kop met zijn uitspraak :
‘In Europa zou zelfs Einstein zich op zijn vijftigste niet meer in een onderneming moeten aanbieden’
Werkgevers willen geen oudere werknemers.
Het excuus dat de werkgevers tegenwoordig bovenhalen, is: ouderen zijn en blijven te duur, want met al die ancienniteits- of leeftijdsbarema’s. . Reactie vakbonden:
Serieus… Ancienniteitsrechten gelden uiteraard niet voor wie nieuw in dienst komt. Dus dat klopt al niet. Leeftijdbarema’s kunnen soms een hinderpaal zijn, maar enkel voor een deel van de bedienden en meestal slechts tot een bepaalde leeftijd. Bij arbeiders bestaan ze nauwelijks. Europa en de federale overheid verplichten nu trouwens om de leeftijdbarema’s weg te werken. Maar dat zal geen spectaculaire gevolgen hebben op de aanwervingskansen van ouderen. Vergeet ook niet de zware loonkostenverminderingen die nu al bestaan voor ouderen (die minister Frank Vandenbroucke invoerde). Hierdoor loopt de tussenkomst op tot 1800 euro per maand. Maar Vlaanderen krijgt zijn premies aan de straatstenen niet kwijt. Het probleem zit niet zozeer bij de loonkost, maar wel tussen de oren van de werkgevers. Dat is kenmerkend voor een samenleving die naarmate ze ouder wordt, meer jeugdige schoonheid en dynamische aanbidt. Kijk naar de politieke wereld die jongeren heel snel zogenaamd alle kansen geeft om ze daarna vlug op te branden en tegelijk ervaren politici al te snel dumpt. Wij, de vakbonden, aanvaarden dus niet dat men dan de medioren en senioren met de vinger wijst.
Als werknemers langer moeten werken, zal iedereen zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. In de eerste plaats de werkgevers. En ook de overheden moeten een tandje bijsteken, als werkgever en als regisseur en aanbieder van de arbeidsvoorzieningen. Die aanpak is wel veel moeilijker dan de kreten ‘langer werken’ en ‘snij in de werkloosheidsuitkeringen’. Dat gaat veel verder dan een aangepast beleid voor ouderen. Want daarmee zit je op het einde van de loopbaan, terwijl goed beleid veel vroeger begint. Reactie vakbonden (vooral de ACV):
Wij hebben we er steevast voor gepleit om het eindeloopbaanbeleid te vervangen door een integraal loopbaanbeleid. Met een beginloopbaanheid voor jongeren, om hen zo snel mogelijk een vaste, zekere stek op de arbeidsmark te bezorgen. Zo kunnen ze een loopbaan en een leven beginnen opbouwen. Met een aangepast beleid voor de middenleeftijden om te vermijden dat ze te snel opbranden, gericht op de kwaliteit van het werk. En om hen voor te bereiden voor de derde en laatste fase van hun loopbaan. Die derde fase zal sowieso langer zijn, maar het moet ook draaglijk blijven. Vandaar dat de vakbonden (vooral ACV) zo zwaar inzette op het recht van oudere werknemers om wat minder te werken, via de regeling van het tijdskrediet. De vakbonden hopen dat dat binnenkort ook aangevuld kan worden met een recht op lichter werk, als de job je te zwaar valt.
In het debat dat voor en tijdens het ontstaan van het Generatiepact werd gevoerd, kwam het gewicht veel sterk op de (afschaf van) brugpensioenen te liggen. Zelfs socialistische ministers zoals Frank Vandebroucke, Johan Vande Lanotte en Freya Van Den Bossche gingen de confrontatie aan. Een geleidelijke aanpak was overtuigender geweest voor de medioren en de senioren. En natuurlijk moet aan de toekomst van de jongere generaties gewerkt worden. De vakbond is er ook voor hen. De jongere generaties mogen niet de indruk krijgen dat er voor hen niets zal overblijven omdat de ouderen alles zouden opslorpen. De werknemers uit kleine en middelgrote ondernemingen, die in ieder geval langer moeten werken omdat er geen mogelijkheid op brugpensioen bestaat en/of die bij werkloosheid enkel op hun naakte uitkering terugvallen, mogen niet de indruk krijgen dat de werknemers uit de grote ondernemingen voorrang krijgen.
In de onderhandelingen over het Generatiepact moesten de onderhandelaars vooruit denken om de hierboven beschreven doelstellingen te realiseren, dat was de opdracht. Met eigen voorstellen van verschillende vakbonden. Geen enkel vakbond wou in 1,2,3 een beslissing nemen, maar waren bereid te onderhandelen. Vooral het ACV. In tegenstelling tot het ABVV die direct wou overgaan tot een staking. Toch heeft het gewerkt: de generatie van nu weten dat er langer zal moeten worden gewerkt.

Kritiek
Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is er ook een nadeel aan het feit dat de vakbonden zich bezighouden met de vergrijzing. Het bureau heeft vastgesteld dat de vakbonden de laatste jaren minder leden tellen. De jeugd heeft niet zoveel interesse meer in de vakbonden. Een van de redenen zou zijn dat ze vinden dat de vakbonden teveel aandacht besteed aan het belang voor de ouderen. Dit is dus een keerzijde voor de problematiek in verband met de vergrijzing.
Artikel :
-------------------------------------------------
Vakbonden geconfronteerd met vergrijzing
-------------------------------------------------
De ledenbestanden van de vakbonden vergrijzen en nemen nog steeds af. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De organisatie stelt dat vooral jonge werknemers de vakbeweging steeds meer links laten liggen. Dat heeft volgens het CBS onder meer te maken met de extra aandacht die de vakbonden besteden aan oudere werknemers.
-------------------------------------------------
Het aantal jonge Nederlandse vakbondsleden is volgens het CBS op tien jaar tijd met meer dan veertig procent gedaald. Het aantal gepensioneerden is daarentegen met bijna 22 procent gestegen. Deze evolutie is volgens het CBS gedeeltelijk te wijten aan de vakbonden zelf. Door de vergrijzing van het ledenbestand gaat een belangrijk deel van de aandacht uit naar de belangen van ouderen.
-------------------------------------------------
Jongeren kunnen daardoor het idee hebben dat de vakbeweging weinig oog heeft voor hun specifieke belangen. Bovendien zetten jongeren tegenwoordig op latere leeftijd hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Ook hebben ze eerst vaak een kleinere, soms tijdelijke, baan waardoor het belang van het vakbondslidmaatschap niet meteen duidelijk is.

Sociale zekerheid
De sociale zekerheid moet al lang verdedigd worden door de vakbonden. Niet enkel tegen brute aanvallen, ook tegen sluipschutters. Bijvoorbeeld de commerciële verzekeringen die met fiscale gunstbehandelingen verzekeringsproducten promoten ten nadele van de sociale zekerheid. De verleiding van de netto voordelen, zonder sociale bijdragen; ze lijken heel aantrekkelijk, maar ze werken het systeem tegen. Net als de opdrachten die eigenlijk niet thuishoren bij de sociale zekerheid en veel geld kosten. De verschrompeling van de financieringsbasis, als je ziet hoe het aandeel van de lonen in het nationale inkomen vermindert. En ook vooral: de ondermijning van het maatschappelijk draagvlak voor of het geloof van de mensen in de sociale zekerheid, door de uitholling van het verzekeringsprincipe en de gebrekkige welvaartsvastheid van de uitkeringen. Daar kwam de laatste jaren nog de druk tot regionalisering of communautarisering van de sociale zekerheid bij. Hoe is het vandaag gesteld met de sociale zekerheid? En waar moet het naartoe?
Als men de balans opmaakt van meer dan 30 jaar crisisbeheer, kan men alleen maar vaststellen dat de sociale zekerheid de orkaan behoorlijk goed heeft doorstaan. De sociale zekerheid blijft een onvervangbare hefboom om zwaar koopkrachtverlies te vermijden, om mensen uit de armoede te houden, om gezinnen te ondersteunen die met stijgende kosten worden geconfronteerd door kinderlast,ziekte of ongeval. Dat is ook maar gelukt omdat de sociale zekerheid mee geëvolueerd is met de maatschappelij.
Reactie vakbonden:
De evolutie van de sociale zekerheid had merkelijk sterker moeten zijn. Want dat is het kernprobleem: de sociale zekerheid is niet zozeer verzwakt, maar ze werd onvoldoende versterkt.
Dat de sociale zekerheid niet genoeg gestegen is volgens de vakbond is niet zozeer doordat de hoogte van de uitkeringen werd aangetast, maar ze bleven wel ter plaatse trappelen terwijl lonen en vooral ander inkomens stegen. Dat heeft een dubbel gevolg. Werknemers die in de inactiviteit belanden, worden vaak geconfronteerd met koopkrachtverlies, dat hoger is naarmate het loon hoger is. Wie inactief blijft, ziet dat hij almaar meer achterop geraakt in vergelijking met de actieven. Reactie vakbonden:
Daarom maakt de brede arbeidsbeweging al jaren een sterke punt van de welvaartsvastheid van de uitkeringen: de regelmatige aanpassing ervan, niet enkel aan de prijzen, maar ook aan de evolutie van de andere inkomens, in het bijzonder de lonen.
Dat is niet van een leien dakje gelopen, maar het resultaat mag er zijn. Eerst met een (zeer groene gekleurde) betoging in 2003 in Oostende (naar aanleiding van regeringstop in Raversijde). Daarna via de moeilijke onderhandelingen over het Generatiepact. Hierbij werd een structureel mechanisme behaald voor een- of tweejaarlijkse verhoging (boven de index!) van de vervanginkomens. De sociale partners kregen daarin een centrale rol. Uiteraard zou nog beter zijn geweest: meer geld voor een sterkere inhaalbeweging en ook een mechanisme voor de welvaartsvastheid van de kinderbijslagen. Maar dit deelresultaat mag er zijn. Het bracht natuurlijk wel onmiddellijk een tegenbeweging op gang: de krenterig mogelijke interpretaties van de wetgeving, waarschuwingen over de onbetaalbaarheid op termijn, voorstellen tot uitholling van de rol van de sociale partners. De vakbeweging is er om rechten voor de werknemers te verwerven. Maar eens ze verworven zijn, sta je voor de uitdaging ze te beschermen.
Knelpunten bij de vakbonden vandaag

1. Diepe kloof tussen politiek en bevolking
Deze kloof komt door de verschuiving van de beslissingsmacht van het Belgische naar het Europese niveau waardoor grotere groepen politiek onverschillig worden en zich volledig afkeren van de politiek. Indien er geen geloofwaardig, sterk politiek niveau is, kan er geen maakbare samenleving zijn. Omdat mensen afgeschrikt worden om zich politiek te engageren, gaan ze zich ook niet inzetten voor de syndicale strijd. 2. Toenemende decentralisering van het social overleg
De nog overblijvende syndicale bastions, de fabrieken met duizenden werknemers zijn nog op 1 hand te tellen. Het aantal KMO’s is daarentegen gestegen. In KMO’s zijn er meestal geen vakbonden aanwezig waardoor het uitsterven van vakbonden wordt bedreigd. 3. De aanhoudende economische en financiële crisis
Hoe meer werklozen er zijn, hoe zwakker de georganiseerde werknemers staan om tegenover werkgevers hun noodzakelijke eisen naar waardig werk & waardige werkomstandigheden hard te maken. 4. De vakbonden vestigen teveel aandacht op de ouderen en dus op de vergrijzing in plaats van op de jongeren. (zie: Hoe spelen zij in op de moderne vraagstellingen vandaag)

De rol van vakbonden in de globalisering

Het einde van de Koude Oorlog en de implosie van het communistische systeem betekende de doorbraak van het neoliberalisme. De markten werden vrijgemaakt. Ondernemingen moesten zo vrij mogelijk zijn. De grenzen voor de vrije markt moesten worden geopend. Iedereen zou hiervan beter worden. Maar het zet werknemers en vakbonden onder druk. Alles moet sneller, beter, goedkoper. Hun bescherming vermindert, men eist meer flexibiliteit, bedrijven slanken af, steeds meer activiteiten worden uitbesteed en lonen moeten zo laag mogelijk gehouden worden. Dit fenomeen noemt men globalisering.

Globalisering kan men omschrijven als een proces van wereldwijde interactie tussen mensen, bedrijven, regeringen en culturen. Het bevordert een toenemende mobiliteit van mensen en ook het internet zorgt er voor dat men overal ter wereld kan communiceren. Bedrijven hebben ook meer en meer vestigingen en fabrieken in de hele wereld. Men kan praktisch over de hele wereld allerlei producten van allerlei merken kopen. Ook culturele uitwisseling in alle richtingen is een aspect van globalisering.
Samengevat zegt men dat globalisering inhoudt dat de wereld een dorp geworden is.

Door de toenemende globalisering is het syndicaal werkterrein voor een stuk verschoven van nationaal naar internationaal. Vakbonden hebben een politieke rol te vervullen waarbij ze regeringen en politieke instellingen moet aanmoedigen om een sociaal beleid te voeren. Maar hun hoofdopdracht blijft het beïnvloeden van de bedrijfswereld.
Hierbij 2 initiatieven van de vakbonden die een stap in de goede richting gezet hebben:

- Europese ondernemingsraden:
De oprichting van de Europese ondernemingsraden in 1994 bracht een internationaal dialoog tot stand tussen de werknemers van eenzelfde multinationale onderneming. Het is niet simpel om alle werknemersafgevaardigden op dezelfde golflengte te krijgen en er moeten ook een aantal belemmeringen overwonnen worden zoals de taalbarrière, de verschillen in de syndicale cultuur, … Door de Europese ondernemingsraden hebben vakbondsafgevaardigden een goed zicht op wat er gebeurt in de verschillende filialen.

“De grote moeilijkheid in de uitbouw van een echt Europees syndicalisme blijft het gebrek aan interesse dat er bij werknemers is voor dat Europese niveau. Uiteraard weten ze dat wat in Engeland gebeurt of in Oost-Europa een grote invloed kan hebben op de toekomst van het Belgische filiaal waar ze werken. Andere filialen worden echter nog te veel als concurrenten gezien. Om de mensen te overtuigen dat het belangrijk is dat we als werknemers van een internationale groep aan één zeel trekken, moeten we ze heel goed informeren over wat we doen in de Europese ondernemingsraad, wat de strategie van Caterpillar is. Solidariteit is er niet uit zichzelf. Solidariteit bouw je op door elkaar beter te leren kennen en begrijpen.”
Roger Lenoble, ACV- militant bij Caterpillar, in ACV-Vakbeweging, 10 november 1999
-De Schone Klerencampagne:
De Schone Klerencampagne is een internationale campagne waarin vakbonden, consumentenorganisaties, jongerenorganisaties en NGO’s samenwerken om de arbeidssituatie in de kledingindustrie te verbeteren. Zo’n 200 organisaties nemen deel aan de campagne. Met de campagne wil men de consument bewust maken van de arbeidsomstandigheden in veel textielbedrijven. Maar ook kledingdistribiteurs aanpakken zodat ze hogere eisen stellen in verband met de arbeidsomstandigheden. Om druk uit te oefenen maken ze ook gebruik van campagnes. Bv. De “Play Fair” actie naar aanleiding van de Olympische Spelen in 2004. De bedrijfswereld ligt er ondertussen al meer wakker van. Er wordt veel belang gehecht aan imago en bedrijven investeren meer in een sociaal beleid.

Het is noodzakelijk dat vakbonden een soort van tegenmacht opbouwen tegen de ondernemingsbelangen die greep hebben op de wereldeconomie. Dit kan gebeuren door deze tegenmacht in zoveel mogelijk landen en regio’s op te bouwen. Ondernemingen die ‘cadeautjes’ willen geven in de vorm van fiscale voordelen moeten tegengehouden worden door mondige, vrije en democratische vakbonden. Tegengewicht door lokale vakbonden zal echter niet volstaan. Om de internationale verdeeldheid en concurrentie bij de bron aan te pakken is er een wereldbestuur nodig dat ervoor zorgt dat ondernemingen overal ter wereld minimumnormen respecteren. Enkel op deze manier kan worden gezorgd dat de wereldhandel niet langer meer eenzijdig door het ondernemingsbelang gedomineerd wordt.
Maar vakbonden in de wereld hebben het niet gemakkelijk. Zeker niet in de ontwikkelingslanden. In veel van die landen is syndicaal werk zelfs levensgevaarlijk. Men kan amper leven van een hongerloon, laat staan dat ze nog geld hebben om vakbondsbijdragen te betalen die de werking van de vakbond kunnen financieren. Internationale samenwerking tussen de vakbonden van de Derde Wereld en van de industriële landen is van groot belang.
Globalisering is niet enkel een begrip in de derde wereld. Ook in België leerden arbeiders het begrip kennen via delokalisaties en herstructureringen. Op zich is het ook geen probleem dat de arbeid zich verspreid over de wereld zolang dat maar gepaard gaat met respect voor de sociale wetgeving. Daarom pushen vakbonden dat internationale bedrijven de regels van de Internationale Arbeidsorganisatie overal naleven en in alle schakels van het productieproces.
Nieuwe wereldvakbond wil sociale globalisering
De Standaard, donderdag 02 november 2006
BRUSSEL (BELGA, DS). - De wereldeconomie een socialer gelaat geven. Die opdracht heeft de nieuwe wereldvakbondskoepel ITUC zichzelf gegeven.
Meer dan driehonderd vakbonden uit de hele wereld hebben gisteren in Wenen de nieuwe wereldvakbond ITUC (International Trade Union Confederation) opgericht. Het oprichtingscongres werd bijgewoond door VN-secretaris-generaal Kofi Annan.

De ITUC verenigt de leden-vakbonden uit de twee vorige koepelorganisaties, het Wereldverbond van de Arbeid (WVA) en de Internationale Vereniging van Vrije Vakbonden (IVVV). Die twee organisaties hebben zichzelf afgelopen dinsdag opgeheven.

De vakbondsleiders hopen door hun krachtenbundeling zwaarder te gaan wegen op de economische globalisering en sociale spelregels te kunnen afdwingen voor de wereldhandel.

,,Wij moeten de dialoog aangaan met internationale instellingen als de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) of de Wereldhandelsorganisatie (WTO), zodat die hun politiek veranderen'', aldus de Brit Guy Ryder, die vrijdag bij de afsluiting van het congres wordt verkozen tot secretaris-generaal van de ITUC. De nieuwe wereldvakbond verenigt 306 nationale vakbonden uit 154 landen en vertegenwoordigt 168 miljoen werknemers.

Daarbij ook de drie Belgische vakbonden. Met 1,6 miljoen leden is het christelijke ACV naar eigen zeggen de twaalfde grootste vakbond in de ITUC-koepel. Het ACV behoorde voorheen tot het WVA (zie DS 24 oktober). Het socialistische ABVV en de liberale ACLVB maakten deel uit van het IVVV.

De Belgische vakbondsleiders Luc Cortebeeck en Rudy De Leeuw waren in Wenen aanwezig op het stichtingscongres. Cortebeeck, die adjunct-voorzitter zou worden van de eengemaakte wereldvakbond, verwoordde de doelstelling ervan als volgt: ,,Tegenover een nieuw, geglobaliseerd kapitalisme moet ook een geglobaliseerd syndicalisme staan, met een vakbeweging die voluit aandacht heeft voor nieuwe thema's en nieuwe vraagstukken zoals milieu, problemen van veiligheid en gezondheid en ongelijke kansen voor vrouwen en allochtonen.''

Net als Guy Ryder beseft Cortebeeck dat dit ook een gedragsverandering vraagt van de vakbonden zelf. Ryder pleitte voor ,,een verandering van de manier van werken'' en Cortebeeck voor ,,meer resultaatgericht werken, gericht op een sterkere doeltreffendheid en doelmatigheid. Werknemers moeten zich meer verenigen, door zeer veel onderlinge contacten en door gezamenlijke actie.''

Rol van de vakbond in Europa

Vroeger hebben vakbonden een belangrijke rol gespeeld bij het omhoog krijgen van de levensstandaard van de werknemers, werklozen en de kinderen. De allereerste vakbonden ontstonden samen met de industrialisering. De EVV (Europees Verbond van Vakverenigingen) werd opgericht in 1973, dit om de belangen van de werkende mensen te bevorderen op Europees niveau. Ook om hen te vertegenwoordigen in de EU instellingen. De grootste vakcentrale in Europa is de Duitse Confederatie van Vakbonden.
De rol van het EVV is toegenomen omdat de Europese integratie uitgebreid EU-invloed heeft op de economische, werkgelegenheids- en sociaal beleid in de 27 lidstaten. De missie van het EVV is om tot een verenigd Europa van vrede en stabiliteit te komen waar de arbeiders en hun gezinnen genieten van volledige sociale en arbeidsrechten en een hoge levensstandaard. Om dit te kunnen bereiken moet er aan heel wat voorwaarden worden voldaan zoals: duurzame economische groei met een steeds betere leef- en werkomstandigheden, volledige werkgelegenheid, gelijke kansen, sociale integratie en een open en democratische beleidsvormingsproces.
Het EVV heeft als doel het bereiken van goede arbeidsomstandigheden en het bevorderen van innovatie, productiviteit en groei in Europa. Ze bestaat om de Europese vakbeweging te vertegenwoordigen op EU-niveau.
Het Europese continent is de bakermat van het kapitalisme maar is ook op een ongelijk ritme ontwikkeld in verschillende landen. Het gevolg hiervan is dat ook de vakbonden op verschillende ritmes zijn ontwikkeld. De Europese vakbondswereld is bijgevolg een heterogeen geheel. Ondanks de enorme verschillen zijn er een aantal gemeenschappelijke tendensen binnen de Europese vakbondswereld. Bijvoorbeeld de daling van het aantal vakbondsleden sinds midden de jaren 80, dit terwijl het aantal loontrekkenden toeneemt. Ondanks de daling is de vakbond het belangrijkste instrument geworden waarbinnen de arbeiders zich organiseren.
In 8 van de huidige 27 lidstaten van de EU zijn meer dan de helft van de werkende bevolking lid van een vakbond.
Rol van de vakbond in de Derde Wereld landen

Probleem
Door de globalisering gaan heel wat bedrijven zich gaan vestigen in andere landen. Deze verschuiving heeft als gevolg dat ondernemingsbelastingen, overheidsregulering, milieubescherming en werknemersrechten in het algemeen over de hele wereld in een neerwaartse spiraal zitten. Het ene land na het andere wordt getroffen doordat ondernemingen zich vestigen in een bepaald land en niet kijken naar de milieu- en arbeidsvoorwaarden. Wanneer ze zien dat het in een ander land nog goedkoper kan, hebben ze vaak de neiging om terug te veranderen van locatie. Uiteindelijk winnen de werknemers en de bevolking daar niets bij, integendeel.
De financiële markten vinden het ondernemingsbelang in de wereldeconomie heel belangrijk, misschien wel iets te belangrijk. Ze willen onze bestaande vermogens beschermen en willen ons nog een hoger rendement bezorgen. Daardoor zijn die markten zeer conservatief en straffen ze elk nationaal beleid af die het internationale ondernemingsbelang niet op de eerste plaats stelt.
Het probleem is ook dat ondernemingsleiders zich gaan verenigen in machtige lobbygroepen om de wereldconcurrentie nog verder aan te scherpen en om een wereldeconomie op te stellen die nog meer gebaseerd is op het ondernemingsbelang.
De Wereldhandelsorganisatie heeft in 1994 de geschillenpanels opgericht. Landen die maatregelen nemen om het milieu en arbeid te beschermen kunnen door andere landen worden aangeklaagd omwille van het zogezegde protectionisme. Binnen de WTO zitten heel wat ondernemingsgroepen van de VS en Europa die er voor zorgen dat de dienstenmarkten worden opengesteld voor de hele wereld.
Tenslotte stelt de bedrijfswereld de vraag om de ondernemingen de mogelijkheid te bieden om regeringen voor de rechter te dagen. De bedrijfswereld zou een schadevergoeding willen eisen wanneer het potentiële rendement van de investering in het gedrang zou komen omwille van ingrijpen die de overheid van een land zou invoeren. Ook al zijn die ingrijpen in het belang van de bevolking, bv als het gaat omwille van de volksgezondheid. Deze vraag is tot nu toe niet aanvaard omwille van de vakbonden. Maar de druk blijft er nog steeds. Dit omwille van het feit dat in de het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (NAFTA) deze dergelijke bepalingen wel zijn opgenomen.
Oplossingen
1) Het is nodig dat men in alle landen en specifiek in de derde wereld landen genoeg syndicale tegenmacht heeft. Zo heeft men nood aan mondige en vrije vakbonden die voor heel wat tegenwicht kunnen zorgen. Want sommige ondernemingen zetten regeringen onder druk of bieden bijkomende fiscale voordelen aan, die eigenlijk niet helemaal correct zijn.
2) Er is nood aan een wereldbestuur die ervoor zorgt dat er een welbepaalde wet komt die alle ondernemingen over de hele wereld moeten respecteren. Deze rechten zouden moeten bestaan uit welbepaalde minimumnormen zoals het respecteren van de werknemersrechten. Alleen zo kunnen we er voor zorgen dat de wereldhandel niet langer gedomineerd wordt door het ondernemingsbelang.
Vakbonden in ontwikkelingslanden hebben het zeker niet gemakkelijk! Ze moeten opboksen tegen het regime of de werkgevers van het land. In zeer veel landen is syndicaal werk zelf zeer gevaarlijk! In heel wat ontwikkelingslanden kunnen de mensen al niet leven van een hongerloon, laat staat da ze de vakbondsbijdragen kunnen betalen om een omvangrijke vakbondswerking te financieren. In die landen is het juist noodzakelijk dat er internationale samenwerking is tussen de vakbonden van die Derde Wereld en de industrie landen.

OESO
Dat is de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Dit is een verbond waarin 34 landen in samenwerken om een sociaal en economisch beleid uit te bouwen en te coördineren in de ontwikkelingslanden. Die coördinatie gebeurt door samen te werken met de vakbonden die zich bevinden in die landen.
Welke ondersteuning biedt de OESO en de vakbonden aan de Derde Wereld? * Financiële ondersteuning
De vakbonden en de militanten van de OESO ondersteunen projecten in de Derde Wereld zodat de uitbouw van de vakbonden financieel mogelijk zou zijn. Daarvoor hebben ze financiële middelen nodig. Dit geld komt van het lidgeld die ze ontvangen van hun leden (ook al zijn er dit niet veel), van acties die hun leden of anderen organiseren, en van bepaalde overheidsbudgetten (wat ook zeer miniem is). Gelukkig steken de landen die in de OESO groep zitten wat geld toe.

* Technische ondersteuning
Daarnaast besteden ze ook zeer veel aandacht aan de opleiding. Vakbondsleiders en kaderleden van de Derde Wereld hebben de mogelijkheid om de wijze waarop wij de vakbondswerking aan pakken te leren kennen. Ze krijgen lessen van mensen uit de OESO groep over materies die heel belangrijk zijn voor het verdedigen van de belangen van de werknemers.

* Politieke ondersteuning
Eén van de belangrijkste punten is de internationale samenwerking. Zo kan men druk uitoefenen op de regering die de vrijheid van vereniging of andere werknemersrechten niet echt nauw nemen. Zo kunnen hun vakbondscollega’s getuigen over de hele wereld dat er iets mis is met sommige regimes in bepaalde landen.
Vakbonden in het buitenland
Internationale vakbonden
EVV brussel : Europees Verbond van Vakverenigingen.

Het Europees Vakverbond (EVV), met zetel in Brussel, werd opgericht in 1973.
Werking : 82 nationale vakbonden uit 36 Europese landen die bestaan uit 12 Europese industriefederaties (metaal, textiel, transport, openbare diensten.. )
Doel:
Het sociale Europa verstevigen en de rechten van de Europese werknemers te versterken door middel van : * Vertegenwoordigen van de Europese WN (sociaal dialoog). * Druk uitoefen op politiek Europa naar een meer sociaal Europa. * Mobiliseren van werknemers om de sociale eisen meer kracht bij te zetten.
Aandachtspunten : * waardig werk * vakbondsrechten * gelijke kansen * recht op vrije verplaatsing van europese werknemers * gelijke behandeling en sociale bescherming * Europese normen
IVV : internationaal vakverbond
Het internationaal vakverbond is ’s werelds grootste vereniging van vakbonden, het is een feitelijke samensmelting van het socialistische internationaal verbond van vrije vakverenigingen en het christelijke wereldverbond van de Arbeid
Werking :
Vertegenwoordigt zo’n 176 miljoen werknemers die aangesloten zijn bij 312 syndicale organisaties uit 156 landen. Werkt samen met de IAO.

Doel : Een grotere sociale impact hebben op de beslissingen van internationale economische-financiële instellingen (zoals Wereldbank, IMF, Wereldhandelsorganisatie). (SAMEN STERK!)
Aandachtspunten:
* Verdedigt vakbonds- en werknemersrechten * Zendt missies om de situatie van vakbonden in verschillende landen te onderzoeken * IJvert voor de realisatie van de ‘Waardig Werk’-doelstellingen * Organiseert vormingsprogramma’s voor syndicalisten over de hele wereld * Moedigt jonge werknemers aan zich te organiseren * Voert promotie voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen * Onderhoudt een actieve politiek ten aanzien van milieu-, energie- en klimatologische problemen * Zet zich in voor vrede en veiligheid als basis voor sociale rechtvaardigheid IAO : De Internationale Arbeidsorganisatie De IAO werd opgericht in 1919 in de nasleep van de vredesonderhandelingen na de 1e Wereldoorlog. Vanaf 1945 werd de IAO een agentschap van de Verenigde Naties waarin, naast de regeringen (van momenteel 179 lidstaten), ook de representatieve werknemers- en werkgeversorganisaties vertegenwoordigd zijn. Daarmee is de IAO de enige instelling op wereldniveau die als een tripartite is samengesteld.
Werking :
Vertegenwoordigt representatieve werknemers- en werkgeversorganisaties in 179 lidstaten in de VN.
Doel :
Wereldwijd een aantal fundamentele arbeidsnormen laten erkennen. Ieder land zou op zijn minst de volgende normen moeten aanvaarden : * Vrijheid van vakvereniging * Recht op sociaal overleg * Verbod op slaven- en dwangarbeid * Verbod op ergste vormen van kinderarbeid * Niet-discriminatie op basis van geslacht, godsdienst of afkomst
Aandachtspunten : * Arbeid is geen koopwaar * Syndicale vrijheid en vrije meningsuiting zijn noodzakelijke voorwaarden voor sociale vooruitgang * armoede is een gevaar voor het welzijn van iedereen * Initiatieven rond waardig werk Het Trade Union Advisory Committee (TUAC)
Het TUAC is het overleg- en adviescomité van de vakbonden in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die de meest welvarende landen ter wereld verenigt (de G8, de G20) en een leidende rol speelt in de economische ontwikkelingen wereldwijd.
Werking :
Het TUAC coördineert en vertegenwoordigt de visie van de vakbonden in de geïndustrialiseerde wereld.
Doel : Het TUAC zorgt voor een effectieve sociale dimensie in de wereldeconomie, via geregeld overleg met het secretariaat, de verschillende commissies en de regeringen van de OESO-lidstaten.
Aandachtspunten : * helpt bij overleggen * geeft advies * spitst zich op de meest welvarende landen * zorgt voor effectieve sociale dimensie in de wereldeconomie Voorbeelden van vakbonden in andere landen
Vakbonden in Nederland

AC- Ambtenarencentrum overkoepelend orgaan van aantal Rijksbonden | ANPV | Voor politiepersoneel | ABGP | Voor werknemers in alle sectoren | VBM/NOV | Voor defensiepersoneel | BBTV | Beroeps Bepaalde Tijd VakbondVoor defensiemedewerkers met contract voor bepaalde tijd | ASB | Anarcho Syndicalistische Bon | Anarchistische vakbond | AVV | Alternatief voor Vakbond | BTP | Bond van Telecompersoneel | BVPP | Bond voor Post Personeel | Voor medewerkers in de postbranche | CNV - Christelijke Nationaal Vakverbond (335.000 leden) | ACP | Politievakbond | FNV – Federatie Nederlandse Vakbeweging (1.400.000 leden) | ABVAKABO FNV | Zorg, welzijn en de publieke sector (353.000 leden) | AFMP/FNV | Algemene Federatie van Militair Personeel (25.000 leden) | ANBO | Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (178.000 leden) | AOb | Algemene Onderwijsbond (81.000 leden) | FNV Bondgenoten | Landbouw, industrie, zakelijke dienstverlening, handel en personenvervoer (476.000 leden) | FNV Bouw | Bouw&infra, afbouw & onderhoud, meubel & hout, woondiensten, waterbouw (124.000 leden) | FNV Horecabond | (24.000 leden) | FNV KIEM | Grafische/prepublishing, uitgeverijen, audiovisuele, verpakkingen en/of kunstensector (36.000 leden; ook freelancers en zzp’ers) | FNV Mooi | Kappers, schoonheidsspecialisten, visagisten, pedicures, nagelstylisten en wellness | Marver/FNV | Medewerkers van de koninklijk marechausse (25.000 leden) | Nautilus NL | Werknemers in de maritieme sector (6.000 leden) | FNV Sport | 1.100 leden | NL Sportea | De bond voor alle andere topsporters dan de profvoetballers | NPB | Nederlandse politiebond (24.000 leden) | NVJ | Nederlandse verenging van journalisten (8.000 leden) | FNV | Vrouwenbond (4.000 leden) | VVCS | Vereniging van contractspelers | FNV ZBo | Voor zzp’ers in de bouw en hout (10.000 leden) | FNV | Zelfstandigen (13.000 leden) | LBV – landelijke belangen vereniging | LSVb – landelijke studenten vakbond | MHP – vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel (160.000 leden) | CMHF | Centrale van middelbare en hogere functionarissen bij overheid, onderwijs, bedrijven en instellingen | VHMF | Vereniging van hogere ambtenaren bij het ministerie van financiën | GOV/MHB | Gezamenlijke officierenverenigingen & middelbaar en hoger burgerpersoneel bij defensie | KVMO | Koninklijke vereniging van marineofficieren | KVNRO | Koninklijke vereniging van nederlandse reserve officieren | NOV | Nederlandse officieren vereniging | UOV | Unie van onafhankelijke vakorganisaties | VHKP | Vereniging van hoger KLM personeel | VNC | Vakbond van nederlands cabinepersoneel | BBV | Beroepsorganisatie banken verzekeringen | NCF – Nederlanse categoriale vakvereniging financiën voor medewerkers bij het ministerie van financiën, belastingsdienst en douane | NU’91 – vakbond voor de verpleging en verzorging | NVB – Nederlandse vervoers bond | ODB – onafhankelijke defensie bond, vakbond voor (voormalig) militair en burger defensiepersoneel, alsmede hun bestaanden | RMU – Reformatorisch maatschappelijke unie | Vakbond ABW – Algemene bond van WN (6.000 leden) | VAWO – Vakbond voor de wetenschap, vakorganisatie voor personeel van universiteiten, onderzoekinstellingen en universitair medische centra | VLD – Vakbeweging in vervoer, logistiek en dienstverlening | VVMC – Vakbond voor rijdend personeel (4.000 leden) | WIM – Werknemersvereniging IKEA medewerkers |

Vakbonden in Spanje

ACAIP | Agrupación de los Cuerpos de la Administración de Instituciones Penitenciarias | AST | Alternativa Sindical de Trabajadores | ANPE | Sindicato Independiente | ASAJA | Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores | CESM | | CC.OO. | Comisiones Obreras | CGT | Confederación General del Trabajo | CNT | Confederación Nacional del Trabajo | COAG | Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos | CSI-CSIF | Central Sindical Independiente y de Funcionarios | COS | Coordinadora Obrera Sindical | SO | Soldaridad Obrera | STEs | Confederación de Sindicatos de Trabajadores de la Ensenanza | STC | Sindicato de Trabajadores de Communicaciones | SIPVS-C | Sindicat Independent Professional de Vigilancia y Serveis de Catalunya | SU | Sindicato Unitario | UGT | Unión General de Trabajdores | UPA | Unión de Pequinos Agricultores y Ganaderos | UNT | Unión Nacional de Trabajadores | USIT-EP | Unión Sindical Independiente de Trabajadores – Empleados Públicos | USO | Unión Sindical Obrera | SAT | Sindicato Andaluz de los Trabajadores |

Europese vakbonden

ETUC – europees verbond van vakverenigingen | EAEA | Europese kunst en entertainment alliantie | EuroCOP | European confederation of police | EFBWW/FETBB | Europese federatie van bouwvakkers en houtbewerkers | EFFAT | Europese federatie voor de voeding, landbouw en toerisme | EFJ/FE | Europese federatie van journalisten | EMCEF | Europese Federatie voor Werknemers in de Mijnbouw, chemie en energiesector | EMF/FEM | Europese metaalwerkers federatie | EPSU | Europees vakverbond voor openbare diensten | ETF | Europees transportarbeiders federatie | ETUCE/CSEE | Europese vakbondscomité voor onderwijs | ETUF-TCL/FSE-THC | Europese vakbondsfederatie voor textiel, kleding en leder | UNI | Europa union netwerk international europe |
Internationale vakbonden

IVV | Internationaal Vakverbond | BWI | Bouw-en houtwerkers internationaal | EI | Internationaal onderwijs | IAWG | Internationale organisatie van het schrijvers gild | IAEA | Internationale kunst en entertainment alliantie | ICEM | Internationale federatie voor werknemers in de mijnbouw, chemie, energiesector en algemene arbeiders | IFJ | Internationale federatie van journalisten | IMF | Internationale metaalwerkers federatie | ITF | Internationale transportarbeiders federatie | ITGLWF | Internationale vakbondsfederatie voor textiel, kleding en leder | IUF | Internationale vakbond voor voeding, landbouw, hotel , restaurant, catering, tabak en geallieerde arbeiders | PSI | Openbare diensten internationaal | UNI | Wereldvakbonden |

Historische internationale vakbonden

IVVV | Internationaal Verbond van vrije Vakverenigingen | IWW | Industrial Workers of the World | WVA | Wereldverbond van de Arbeid |

Hoe zijn vakbonden waakzaam m.b.t. het ethisch profiel van bedrijven ?
Ondernemen is niet alleen het handelen tot het bereiken van economische doelen, maar ook het bereiken van ethische doelen. Een bedrijf is niet alleen een verzameling van kapitalen, maar ook van vereniging van mensen die meewerken om door hun arbeid het kapitaal te verschaffen.
De belangstelling in bedrijfsethiek neemt toe, maar wordt bemoeilijkt door de internationale concurrentie en druk van de financiële markten. Het vertrouwen tussen de bedrijfsleiding en de werknemers is vermindert, de werkdruk, ongeloof, cynisme en stress is toegenomen.
Ethiek gaat over de vraag naar ‘het goede’. Mensen houden zich op allerlei manieren met deze vraag bezig. Het is een uitdaging om onder woorden te brengen wat het leven goed maakt, wat van waarde is en hoe je dat kunt bereiken.
In België bestaat er vanuit de grote vakbonden weerstand en grote achterdocht tegen de bedrijfsethiek en de invoering ervan in bedrijven. Er bestaat weliswaar interesse voor ethiek maar bedrijfsethiek wordt beschouwd als een managementinstrument, een soort manipulatie. Bedrijfsethiek vertaalt in aandeelhouderschap van medewerkers zet de noodzaak aan een vakbond op een helling.
In Vlaanderen is het bovendien een groot probleem om sociaal overleg te organiseren, omdat bedrijfsleiders niet, ten overstaan van vakbonden in een lokaal overleg, bedrijfsgegevens wensen bloot te geven. Er ontbreekt openheid , vertrouwen en een gemeenschappelijk belang. Vooral wat dat laatste betreft is er in Nederland veel meer sprake van een samenwerking.
Vakbonden proberen hun leden dagelijks te helpen met individuele problemen. Hun mate van invloed is dus eigenlijk dagelijks. Verder worden heel algemene en veelomvattende aspecten jaarlijks (of over een langere periode) besproken in de CAO. Hierin gaan de vakbonden dan overleggen met de vakbonden en directie van de werkgevers waarin overlegt word over bijvoorbeeld loon of werkdruk.
Vakbonden kunnen veel invloed uitoefenen op de werkgever omdat ze spreken voor veel leden, voor een grote groep mensen of het kan ook zijn dat een vakbond spreekt voor hun gehele aantal werknemers van die werkgever. Dan hebben de werkgevers er zeker belang bij om aandacht te besteden aan ethisch ondernemen en aan de vakbonden want het betreft hun gehele werkvloer.

Actualiteit (NOG NIET HERWERKT)
Vakbonden zijn er om de individuele en collectieve belangen te behartigen van aangesloten werknemers en andere leden. Ze onderhandelen namens de leden met de werkgever of de daarvoor aangewezen partij. Dit zijn dan zaken zoals loon, vergoedingen, werktijden, ontslag, reorganisatie, rechten en plichten van de werknemers,… . Er zijn heel wat dingen om over te onderhandelen de dag van vandaag. Ze zijn er dus om de zogezegde zwakken te helpen een overeenkomst te behalen.
Sommigen zijn van mening dat vakbonden werkgevers chanteren door te staken of te dreigen met staking. Door te staken wordt immers het bedrijf schade toegebracht. Bij sommige stakingen wordt zelfs het openbare leven verstoord, denk aan stakingen waarbij het openbaar vervoer wordt platgelegd, snelwegen geblokkeerd worden of industriezones met wegblokkeringen afgezet worden. Werknemers die niet willen staken worden soms door de stakers gedwongen het werk toch neer te leggen. Ook een veelgehoorde kritiek op vakbonden is dat zij soms proberen op de stoel van de ondernemer te gaan zitten, door zich verregaand te bemoeien met de bedrijfsvoering.
Hier in de bovenstaande artikelen wordt aangetoond wat de vakbonden de laatste maanden hebben ondernomen.
Ondanks dat Europa in een recessie zit, besluiten grote bedrijven vestigingen te sluiten (vb. Ford Genk). Deze trekken naar landen waar ze ofwel goedkoper kunnen produceren of sluiten het om te besparen. Dit heeft als gevolg dat duizenden mensen hun werk verliezen en hun toekomst een nieuwe wending geeft. Niet alleen de werknemers van de fabrieken zijn werkloos maar ook duizenden toeleveranciers verliezen hun werk. Ze zullen niet meer capabel zijn om hun kinderen hetzelfde te kunnen bieden als ervoor.
Bedrijven gaan ook hun oudere werknemers ontslaan en deze ofwel vervangen door jongere werknemers, ofwel om hun kosten te beperken door de oudsten af te danken. Niet omdat het nu voor iedereen slechte tijden is dat ze hun werknemers mogen afdanken. Hiervoor zijn ook andere oplossingen te vinden, maar daar willen bedrijven meestal niet over onderhandelen. In deze tijd weet men niet meer wat te mogen verwachten van de toekomst (op economisch aspect). Door de massale ontslagen wordt de zekerheid van de mensen afgenomen. Niet alleen dit, maar ook hun inkomen. Hoe ziet hun toekomst eruit? Wat kunnen ze hier aandoen? Genadeloos kijken ze toe hoe anderen worden afgedankt.
Ook de regering probeert een oplossing te vinden voor de crisis en probeert deze op te lossen door nieuwe begrotingsmaatregelen door te voeren. Dit heeft eerder een averechts effect bij de bevolking, als mensen willen sparen worden ze er nu zwaarder op belast. Hoe met de pas afgestudeerde jongeren? Hoe met hun toekomst? Dit treft de bevolking waardoor zij er de vakbonden bij gaan betrekken. Zo hebben ze een Europees actiedag gehouden in Brussel. Duizenden mensen zijn massaal afgezakt naar Brussel om te gaan staken, want dit is soms de enige manier om hen duidelijk te maken hoe zij hierover denken. Stakingen heeft ook ernstige gevolgen voor de bedrijven, deze worden als het ware schade toe gericht ofwel in het ergste geval leeg gepluimd.
Werknemers kunnen steeds bij hun aangesloten vakbond terecht als er problemen zijn op het werk of dingen waar ze het me de werkgever mee oneens zijn. Deze denken dat vakbonden hun probleem kunnen oplossen, maar volgens sommigen zijn vakbonden de slechteriken. Met dit wordt bedoelt dat ze geen of te weinig respect hebben voor ondernemers, want zonder ondernemers is er geen werk voor de mensen. Maar dit vergeten ze altijd omdat ze zodanig gefocust zijn op hun job om de werknemers te helpen die zo het bedrijf schade toe brengt.
Volgens anderen werken de vakbonden op twee paarden, om het zo te kunnen uitdrukken. Ze helpen de werknemers te staken terwijl ze onderhandelen met de werkgevers. Ofwel is het staken tot de werkgever bezwijkt door de druk en daarna te onderhandelen met de vakbonden. Ofwel onderhandelt men meteen met de werkgevers en volgt er geen staking.
Vb1. de NMBS staakt 24 uur maar doet dit zonder na te denken wat voor gevolgen dit heeft voor de bevolking. Hoe geraken ze ’s anderdaags op hun werk? Of naar school?
Vb2. Duizenden boeren uit Europa zijn afgezakt naar Brussel met hun tractor om de regering aan te tonen dat hun melkprijzen nog altijd belachelijk laag staan en dit niet meer kan. Dit wilden ze aantonen op een zeer aparte manier, door melk te spuiten.
In sommige gevallen worden de stakers ook gesteund door de bevolking. Dit doen ze aan de hand van Facebook. Ze plaatsen een boodschap en laten deze door iedereen delen. Zo wordt hun boodschap zeer snel verspreid over België en andere landen.

Conclusie

Eerst en vooral is het ons opgevallen dat de vakbonden vaak negatief in het licht komen te staan. Wanneer de vakbonden de actualiteit halen is het 9 op de 10 keren dat ze slechte kritiek krijgen, terwijl als ze iets goed doen dit de actualiteit niet haalt. De media houdt ervan om sensatie te schrijven, ze vinden ‘slecht’ nieuws, groter nieuws.
Vooraleer we begonnen aan deze opdracht wisten we eigenlijk bitter weinig over de vakbonden. We wisten wel dat deze vakbewegingen bestonden maar wisten niet exact wat hun taken waren. Dit was ook de reden waarom we dit onderwerp kozen. Ook al kenden we ze niet, stonden we er sceptisch tegenover. Een reden daarvoor is omdat de meeste van ons thuis een eigen zaak hebben en niet veel ‘goeds’ over de vakbonden hoorden. Mensen houden ervan om negatieve dingen te vertellen, zonder dat ze eigenlijk weten welke goede dingen ze doen.
Na dit werk te hebben gemaakt, is onze kijk op de vakbonden in sterke mate veranderd. De vakbewegingen hebben reeds heel wat positieve zaken verwezenlijkt. Hun activiteiten zijn onmisbaar voor de werknemers.
Wij dachten dat ondernemingen zwaar tegen vakbonden zijn, maar deze opvatting is fout. Sommige bedrijven zijn juist tevreden met een goede vakbond. Heel wat bedrijfsleiders vinden het fijn om te kunnen samenwerken met een vakbond, omdat deze de werknemers beschermt. Natuurlijk is niet elk bedrijf van deze mening.
Mochten wij ons aansluiten bij de vakbond, zouden wij kiezen voor het ACV. Toen we aan het discussiëren waren viel het ABVV meteen uit de boot. Het ABVV vinden wij te radicaal, te streng, te direct. Wij lazen verschillende artikels in verband met het ABVV dat te rap staakt. Andere vakbonden onderhandelen liever eerst en desnoods langer, terwijl het ABVV de voorkeur geeft aan de harde middelen, namelijk staken. Tijdens het Generatiepact waren de vakbonden aan het onderhandelen toen plots het ABVV een onverantwoordelijke staking uitriep. Dit wees erop dat ze niet echt geduld hebben.
Toen bleven het ACLVB en het ACV over. We kozen voor het ACV omdat ze overleg belangrijk vinden. Wij lazen ook het boek De solidaire samenleving: over de rol van sterke vakbonden geschreven door Luc Cortebeeck. De auteur van dit boek is sinds 1999 voorzitter van het ACV. De standpunten in zijn boek spraken ons aan en we deelden vaak in zijn mening.

We hebben heel wat bijgeleerd doorheen ons werk over de vakbonden. Wij waren echt leken over dit onderwerp, wat we erover wisten kwam uit de mond van de media en onze ouders. Ondertussen weten we ook dat Belgische vakbonden niet alleen actief zijn in België, maar dat ze ook vakbonden in andere landen steunen. We hebben niet alleen veel nieuwe theorie geleerd, maar hebben ook leren werken vanuit verschillende standpunten. We hebben de mening van de werknemer, werkgever en de vakbonden onderzocht. We zijn niet uitgegaan vanuit 1 inzicht.

Besluit

Deze opdracht voor bedrijfsethiek uitwerken en tot een goed eindresultaat brengen was een werk van lange adem. In oktober kregen wij onze opdracht uitgelegd. We begonnen enthousiast met het verwerken ervan. Ons streefdoel was een kwaliteitsvol werk neerzetten.

De verschillende onderdelen van ons werk waren niet altijd even gemakkelijk. Onze kennis over ons gekozen thema, de vakbonden, is door deze opdracht zeker en vast verruimd. We kregen een ander inzicht op onze visie tegenover de vakbonden. Wat we hebben bijgeleerd zal ons zeker helpen bij onze latere carrière.

Wij vinden het spijtig dat het werken rond onze opdracht soms stroef verliep omdat we veel taken kregen tijdens de duur van dit werk, waardoor we soms dit werk hebben laten liggen. We probeerden toch steeds tijdig onze deadlines te halen en onze opdracht zo correct mogelijk uit te voeren.

We zijn tevreden over het einderesultaat van ons werk in verband met de vakbonden.
We hopen dat iedereen ons werk kan waarderen.

Bronnen
Internet

http://waregem.bibliotheek.be/ http://www.abvv.be/web/guest/home-nl# http://www.aclvb.be/home/ http://www.acv-online.be/ http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/03/08/verontwaardiging-en-protest-de-drie-grote-problemen-van-de-vakbond http://www.mondiaal.be/files/mondiaal/attachments/vakbonden_in_bres_voor_andere_globalisering.pdf http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_technologie/Al_dat_gezeur_over_die_vakbonden.9275305-3126.art http://www.acv-online.be/het_acv/Financiering/financiering_acv.asp http://www.odis.be/pls/odis/opacuvw.toon_uvw?CHK=OR_2373&p_modus=O&P_DOC_TYPE_ID=HTM&refresh=undefined http://www.abvvjongeren.be/page/subcategorie/1054/parent/0/Programma.htm#para65 http://www.ethesis.net/vakbonden/vakbonden.htm#2. Beïnvloeden globalisering en de werking van de EOR de communicatie tussen vakbonden http://www.pala.be/nl/nieuws/web-tv-vakbonden-van-banken-en-verzekeringen-willen-ethischer-bedrijfsvoering http://www.mondiaal.be/files/mondiaal/attachments/Vakbond_bouwen_aan_sociale_globalisering.pdf http://www.mondiaal.be/files/mondiaal/attachments/vakbonden_in_bres_voor_andere_globalisering.pdf Boeken
DEBUNNE G, Vakbonden en Europa : verleden en toekomst, Kritak , 1987, 206 p.
CORTEBEECK L, De solidaire samenleving : over de rol van sterke vakbonden, Davidsfonds , 2008, 149 p.
Magazines
Vrijuit : maandblad van de liberale vakbond, ACLVB, 2012, jrg 83 | |

Bijlages

Actualiteit
-------------------------------------------------
Vakbonden halen zwaar uit naar werkgevers
-------------------------------------------------
maandag 19 november 2012 om 16u17
-------------------------------------------------
De Belgische vakbonden roepen de regering in het kader van de begrotingsgesprekken op "om geen relancebeleid te voeren op de rug van de werknemers en sociaal gerechtigden."
-------------------------------------------------
De toon van de bonden is opvallend scherp, er wordt zwaar uitgehaald naar de werkgeversorganisaties. Hun logica met betrekking tot lonen en flexibiliteit is "gevaarlijk en moeilijk omkeerbaar", luidt het.

Op de tafel van de onderhandelaars van de begroting ligt een piste om de loonhandicap van Belgische bedrijven over een periode van zes jaar weg te werken. De lonen zouden voor zes jaar bevroren worden, los van de indexering. Hiermee zou de koopkracht gegarandeerd blijven, maar veel extra moeten de loontrekkenden dus niet verwachten.

Werkgeversgerichte maatregelen

Bij de vakbonden wordt de piste van loonstop zwaar bekritiseerd. "De afschaffing van de automatische loonindexering vervangen door een loonstop voor de komende zes jaar en een nog grotere flexibiliteit zijn onaanvaardbaar", klinkt het. "Wat vandaag op de onderhandelingstafel ligt, kan geen ernstige basis vormen voor een echte relance."

De bonden menen dat deze "werkgeversgerichte maatregelen" de situatie alleen maar zullen verergeren, terwijl er aan de andere kant geen garanties zijn gegeven voor het behoud of scheppen van banen.

Belgische sociaal overlegmodel in gevaar te

De werkgeversorganisaties krijgen er stevig van langs. De bonden verwijten hen het Belgische sociaal overlegmodel in gevaar te hebben gebracht. "Zo is het bijzonder erg dat de cijfers met betrekking tot de loonkloof ten opzichte van onze buurlanden tijdens de onderhandelingen gemanipuleerd werden door de werkgevers. In de cijfers is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de 5 miljard fiscale en parafiscale subsidies die bedrijven effectief krijgen."

De bonden menen dat alle inspanningen die werknemers en sociaal gerechtigden al geleverd hebben om het concurrentievermogen van de ondernemingen te verbeteren, "tot op vandaag geen effect gesorteerd hebben en zelfs de staatsfinanciën en de sociale zekerheid in gevaar hebben gebracht." (Belga/TE)
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
Boeren vallen aan met melk, politie reageert met traangas dinsdag 27 november 2012
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
BRUSSEL - Meer dan tweeduizend melkproducenten uit België en veertien andere Europese landen namen maandag in Brussel deel aan het protest tegen de lage melkprijzen in Europa. Maandagavond bleef het moeilijk om de hoofdstad te verlaten. Ook dinsdag zijn er nog verschillende acties gepland.
-------------------------------------------------
In totaal zijn achthonderd tractoren de hoofdstad binnengereden. Maandagavond werd het protest grimmiger en moest de politie traangas gebruiken tegen de demonstranten die 15000 liter melk tegen het EU-gebouw spoten.
-------------------------------------------------
Met een luidruchtig concert van geluidstoeters arriveerden honderden tractoren op het Luxemburgplein, recht tegenover het Europees Parlement. De andere tractoren verzamelden aan het Jubelpark. 'Vandaag zijn tal van federaties vertegenwoordigd: Duitse, Nederlandse, Poolse, Franse, Spaanse, Deense en Ierse', aldus Anton Sidler, een landbouwer uit Normandië en lid van de EMB.
-------------------------------------------------
In de namiddag werden de Wet-, de Belliard- en de Wetenschapsstraat geblokkeerd door tractoren die over de volledige breedte van de weg parkeerden. De politie van Brussel sloot ook vier tunnels (Reyers, Tervuren, Jubelpark en Wet) in de richting van Brussel centrum voor het verkeer af.
-------------------------------------------------
Verkeersproblemen
-------------------------------------------------
De verkeerspolitie probeerde de hele dag de actie in goede banen te leiden, maar dat lukte niet altijd. Een tractorcolonne uit Luik wilde maandagvoormiddag via de E40 naar de hoofdstad, en niet via Tervuren. De politie wilde dat verhinderen en dat leidde tot een blokkade van 20 minuten bij Bertem. Uiteindelijk mochten de tractoren toch via de E40 verder naar Brussel. Op verschillende plaatsen namen de landbouwers met hun tractoren ook de volledige breedte van de snelweg in en veroorzaakten ze op die manier heel wat verkeershinder.
-------------------------------------------------
'Landbouwers en consumenten verdedigen'
-------------------------------------------------
Voor Erwin Schöpges, voorzitter van de Belgische EMB-sectie, 'is het tijd dat de Europese Unie haar landbouwers en de consumenten verdedigt, en niet langer de grote industriëlen. Dat is de reden waarom we in Brussel zijn samengekomen.'
-------------------------------------------------
Ook de Belgische melkveehouders maakten de verplaatsing voor deze Europese actie. 'We kennen echt geen uitweg. We zijn verplicht vee te kweken omdat wij niet kunnen diversifiëren. De grond bij ons kan niet worden bewerkt', aldus Ghislain en Benoît, twee landbouwers uit de regio Verviers.
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
Melk spuiten en barricades doorbreken
-------------------------------------------------
Het protest verliep lang erg rustig, maar maandag na 16 uur begonnen de melkveehouders toch met melk te spuiten, werd er vuurtje gestookt op de rijbaan en probeerden ze de barricades van de politie in de straat van het Europees Parlement te doorbreken. De agenten reageerden echter met traangas.
-------------------------------------------------
'Maandagavond kunnen de landbouwers rechtstreeks met Europarlementsleden spreken, tijdens een debat op het Luxemburgplein, om hen te sensibiliseren voor de problemen van de sector', aldus Schöpges.
-------------------------------------------------
Ook dinsdag nog hinder
-------------------------------------------------
De melkveehouders zullen pas dinsdagavond vertrekken uit Brussel. Door die uittocht is er dan opnieuw kans op grote verkeersproblemen.
-------------------------------------------------
Ook op de tweede dag van het protest van de Europese melkveehouders in Brussel zijn er verschillende acties voorzien. Dinsdag is er een 'grote symbolische actie' gepland voor de Europese instellingen. 'De grote actie van dinsdag, voor de Europese instellingen, zal symbolisch en kalmer zijn,' zegt Erwin Schöpges, voorzitter van de Belgische sectie van de organiserende European Milk Board Office
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
Vakbond kondigt treinstaking aan... om wilde stakingen te vermijden dinsdag 23 oktober 2012, 03u00
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
Nog geen maand na de vorige dreigt er alweer een nieuwe treinstaking. De socialistische vakbond heeft een aanzegging ingediend voor 29 en 30 oktober. Maar zo serieus moeten we dat niet nemen, blijkt bij ACOD-topman Jean-Pierre Goossens. ‘Eigenlijk dient die vooral om de achterban kalm te houden.’ * -------------------------------------------------

-------------------------------------------------
Niet meteen de beste sfeer, gisteren aan de onderhandelingstafel van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS). Bij de start van de gesprekken over de hervorming van de NMBS liet het ACOD weten afgelopen vrijdag een stakingsaanzegging te hebben ingediend. Waarop Magnette in woede uitbarstte. ‘Ik snap dat ergens wel’, zegt Vlaams voorzitter Jean-Pierre Goossens van ACOD-Spoor. ‘Maar wij zitten constant tussen wal en schip. We moeten geloofwaardig blijven voor onze achterban.’ Tonen dat ze niet bang zijn om de spierballen te rollen, dus. ‘Vorige woensdag zaten we samen met de minister. Bedoeling was om het te hebben over de structuurverandering van de NMBS. Tot onze verbazing was er nog geen enkel duidelijk voorstel. Daar waren onze mensen zeer ontevreden over. Omdat de discussie binnen het ACOD zo hevig was en een aantal mensen direct naar buiten wilden gaan en het werk neerleggen, hebben we een beslissing genomen. Mijn Waalse evenknie Michel Abdissi heeft vrijdag de aanzegging verstuurd om te beletten dat er wilde, spontane acties zouden plaatsvinden. We hebben de lont uit het kruitvat getrokken.’
-------------------------------------------------
Een beetje absurd, een staking aankondigen in een poging er één te voorkomen. ‘Je moet dat tien dagen op voorhand doen. Dus moest het wel vrijdag, wilden we het einde van de maand halen. Magnette heeft vroeger altijd beloofd om voor eind oktober met een voorstel te komen. Woensdag zitten we opnieuw met de minister samen. We hopen dat de gemoederen dan bedaard zijn en dat we een signaal krijgen waarmee we naar onze achterban kunnen. Dan kunnen we de staking weer afzeggen. Ik ben er absoluut geen voorstander van.’
-------------------------------------------------
Vooral aan Franstalige zijde heeft men zin om het werk neer te leggen. ‘De Vlaamse achterban is bereid om nog wat geduld uit te oefenen. Michel Abdissi heeft het iets moeilijker.’
-------------------------------------------------
Respectloos en onbetrouwbaar
-------------------------------------------------
Reizigersvereniging Trein Tram Bus is alvast niet te spreken over het dreigement. ‘Ik vind dit respectloos. Vooral omdat het de zoveelste keer is’, zegt voorzitter Jan Vanseveren. Ook voor de tweede week van oktober was er zo al een ongebruikte stakingsaanzegging. ‘Net als eind september. Er zijn scholen die uitstapjes hebben uitgesteld, uit schrik dat de treinen niet zouden rijden. Als men ons om de zoveel weken om de oren slaat met zo’n vaag plan, dan wordt het spoor een heel onbetrouwbaar product. Tel daar nog eens de geschrapte treinen en het gebrek aan stiptheid bij en je vraagt je af wie nog zou kiezen voor het openbaar vervoer.’
-------------------------------------------------
Komt er alsnog een staking in de herfstvakantie, dan doet de christelijke vakbond ACV niet mee. ‘Over deze aanzegging was geen overleg. Wij gaan dus gewoon door met onderhandelen’, zegt Luc Piens van ACV Transcom.

-------------------------------------------------
Belfius vervangt 250 oudere werknemers door jongeren * ------------------------------------------------- vrijdag 09 november 2012, 03u00
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
BRUSSEL - Belfius wil oudere werknemers laten afvloeien, en deels vervangen door nieuw aangeworven jongeren. De vakbonden reageren verontwaardigd.
-------------------------------------------------
De vervanging maakt deel uit van een plan om de kosten van de bank naar beneden te krijgen. Belfius wil de komende vier jaar 210 miljoen euro besparen. Het personeel moet twee derde van dat bedrag ophoesten. Alle lonen en pensioenen zullen met 10 procent naar beneden gaan. Dat moet 70 miljoen opleveren. Met het schrappen van 670 arbeidsplaatsen wordt nog eens 70 miljoen bespaard. In totaal moeten er de komende vier jaar echter 920 Belfius-medewerkers vertrekken, van wie er 250 vervangen worden door jonge krachten. Momenteel heeft Belfius meer mensen in dienst dan er nodig zijn, nu de bank zich nog uitsluitend op België toelegt.
-------------------------------------------------
Belfius-woordvoerster Moniek Delvou zegt dat de vervanging door jongeren nodig is om de leeftijdspiramide te verbeteren. Anders zou het aandeel vijftigplussers in het personeelsbestand te hoog worden, waardoor het lastig zou worden om mensen die met pensioen gaan, te vervangen. ‘We hebben nieuwe mensen nodig die jong zijn.' Jonge werknemers zijn ook goedkoper dan oudere, maar dat zou voor Belfius niet de voornaamste overweging zijn. De bank garandeert dat het plan zonder gedwongen ontslagen kan worden uitgevoerd.
-------------------------------------------------
De vakbond BBTK reageerde gisteren woedend. Het zit secretaris Miranda Ullens vooral dwars dat er geen enkel perspectief is op nieuwe initiatieven aan de inkomstenkant. ‘Het personeel moet nu al voor de vierde maal inleveren', zegt ze. ‘Het vorige transformatieplan is nog niet eens afgerond.' Ze vreest dat het vertrouwen bij het personeel aan het wegvloeien is, omdat er geen overtuigend toekomstproject is bij Belfius. ‘Ik zie niets aan de positieve kant. Dit plan kan mij niet overtuigen en daarom ben ik boos.'
-------------------------------------------------
Volgens Ullens zal het tempo van de natuurlijke afvloeiingen niet volstaan om in vier jaar 920 mensen te laten vertrekken. Delvou erkent dat. ‘We gaan daarover met de bonden onderhandelen. Alle formules zijn mogelijk, behalve gedwongen ontslagen'.
-------------------------------------------------
Bij Belfius werken nu 5.800 mensen. De afgelopen jaren zijn er volgens Ullens al duizend banen geschrapt.
-------------------------------------------------
Belfius maakte in het eerste halfjaar ruim 250 miljoen euro winst, waarvan 139 miljoen uit normale commerciële activiteiten. Toch is de kostenbesparing nodig. De winst is nu te afhankelijk van eenmalige elementen, zegt Delvou.
-------------------------------------------------
Gisteren verscheen er in het Staatsblad een kb dat bedrijven ertoe verplicht bekend te maken hoe het aantal 45-plussers in het bedrijf behouden of verhoogd kan worden.

-------------------------------------------------
Vakbonden zien weinig heil in juridische strijd Ford Genk
-------------------------------------------------
09/11/12, 15u46
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
De vakbonden van Ford Genk zijn niet verrast dat uit juridisch advies zou blijken dat de Ford-top contractbreuk heeft gepleegd door de fabriek in Genk te sluiten. De bonden verwachten echter weinig heil van een juridische strijd tegen Ford. "We zijn niet geïnteresseerd in een juridische procedure die tien jaar aansleept. Wij willen nu gewoon zoveel mogelijk jobs redden", zegt ABVV-vakbondsman Rohnny Champagne. Ook volgens Luc Prenen (ACV) brengt een juridische procedure op korte termijn weinig zoden aan de dijk.
-------------------------------------------------
De Vlaamse regering overlegde vandaag met de vakbonden over het dossier van Ford Genk. De regering presenteerde er onder meer de plannen voor een nieuw relanceplan voor Limburg, het 'Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat' (SALK).

Praatbarak
ABVV-vakbondsman Champagne reageerde achteraf ontgoocheld. "Er is weinig concreets uit de vergadering gekomen", aldus Champagne. "Er komt een groep wijze mensen die een nieuw relanceplan voor Limburg moeten uitwerken, maar ik vrees dat het een praatbarak wordt." ACV'er Luc Prenen wil afwachten wat precies in het plan zal staan.

Jobs redden
Vlaams minister-president Kris Peeters zei ook dat uit juridisch advies blijkt dat Ford mogelijk contractbreuk heeft gepleegd door de Genkse fabriek te willen sluiten. "Wij hebben van in het begin gezegd dat er sprake is van contractbreuk", reageert Champagne. "Zo'n advies verbaast me dus niet. Maar eerlijk gezegd zijn wij niet geïnteresseerd in een aanslepende juridische procedure. Wij willen vooral jobs redden, met Ford als het kan, zonder Ford als het moet."

Volgens het ACV moeten de juridische pistes bekeken worden, maar ook Luc Prenen zegt dat een juridische procedure jaren kan aanslepen en dus weinig oplevert voor de werknemers die nu hun job verliezen.
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
'Knipperlichten branden voor de vakbonden'
-------------------------------------------------

Werknemers blijken nog slechts matig geïnteresseerd in de vakbond. Steeds minder werknemers liggen wakker van de nakende sociale verkiezingen op hun werk. De vakbonden krijgen het almaar moeilijker om mensen aan hen te binden. Dat concludeert Randstad na een grootschalig onderzoek.Werknemers in Belgische bedrijven tonen maar een matige interesse in de sociale verkiezingen die volgende week van start gaan. Amper 40 procent heeft interesse daarin. Dat concludeert Randstad na een grootschalig onderzoek. Nog niet de helft (48 procent) van de werknemers zegt hun stem uit te brengen. Het meest zorgwekkende cijfer is het aandeel werknemers dat zich sterk betrokken voelt bij de vakbond. Vier jaar geleden was dit nog 62 procent, nu daalt dit naar nog maar 44 procent. Bij niet-vakbondsleden zakt dat cijfer zelfs tot amper 33 procent. 62 procent van de werknemers geeft zijn vertrouwen aan de vakbonden, een daling met 10 procent vergeleken met vier jaar geleden. Bij de niet-vakbondsleden geeft slechts een nipte meerderheid (53 procent) dat vertrouwen. Voor Jan Denys van Randstad zijn dat knipperlichten. Toch blijven de vakbonden globaal genomen over een redelijk draagvlak beschikken bij de werknemers in bedrijven waar ze actief zijn. Meer dan 70 procent van de werknemers is van mening dat vakbonden zich realistisch opstellen, problemen proberen op te lossen, en veel overleg plegen met het management. Een grote meerderheid (77 procent) is van mening dat er sprake is van wederzijds respect tussen vakbond en management. Algemeen zijn de werknemers wel minder tevreden over de werking van de ondernemingsraad (OR), het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en de syndicale delegatie in vergelijking met vier jaar geleden. Diezelfde werknemers blijken ook duidelijk minder tevreden over hun mogelijkheden om te participeren of hun mening te geven in hun bedrijf. Een belangrijke verklaring voor deze evolutie is wellicht te vinden in de moeilijker economische omstandigheden waarin de bedrijven zich bevinden, stelt Jan Denys. Want in bedrijven waar het economisch goed gaat, stijgt ook de tevredenheid omtrent de inspraakmogelijkheden. Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV bevestigt die analyse. "We zitten in een economische crisis, en de vakbond wordt betrokken bij herstructureringen. Dat zorgt voor een zekere misnoegdheid waar ook wij als organisatie niet aan ontsnappen." De eerder lage scores betekenen dan weer niet dat werknemers het overlegmodel zelf op de brandstapel willen gooien. Integendeel zelfs. Een verpletterende meerderheid (meer dan 90 procent) van de werknemers is van mening dat een OR noodzakelijk is, ook in kleinere bedrijven met minder dan 100 werknemers. Zelfs bij de werknemers uit heel kleine bedrijven (20-50 werknemers) is er nog een meerderheid van 60 procent te vinden daarvoor. De belangrijkste thema's voor de werknemers waarover ze overleg wensen zijn het loon en de algemene arbeidsvoorwaarden. "Dat zijn de klassieke thema's van de vakbonden", zegt De Leeuw. "Op die manier blijven we een belangrijk partner. Al zijn we niet blind voor de knipperlichten."
-------------------------------------------------
Kritischer
-------------------------------------------------
Vergeleken met het vorige gelijkaardig onderzoek in 2008 zijn werknemers vandaag dus kritischer geworden. Ze willen meer inspraak, en de beste manier daarvoor is volgens de werknemers het evaluatie- of functioneringsgesprek. Ook het directe contact en overleg met de directe leidinggevende scoren hoog. De formele overlegorganen, de ondernemingsraad of de syndicale delegatie boeten dan weer in aan belang. Dirk Mertens, woordvoerder van de liberale vakbond ACLVB ziet in de studie vooral een bevestiging van de tomeloze inzet van de vele militanten. "Dat de betrokkenheid van mensen afbrokkelt kan ik in de feiten niet bevestigen."

-------------------------------------------------
Waarom vakbonden nodig zijn
-------------------------------------------------

Beweren dat ze niet zo'n goede naam hebben, is op zich al een understatement. Bedrijfsleiders beschouwen ze als herrieschoppers, die met hun 'onredelijke' looneisen de superwinsten in het gedrang brengen. Voor de modale burger zijn het onruststokers die ervoor zorgen dat treinen of bussen staken. Premier Verhofstadt kon zijn woede nauwelijks verbergen toen ze bij Volkswagen, ook na allerlei garanties, maar bleven staken. Maar kijk, dan gebeuren er toch dingen waaruit blijkt dat vakbonden gewoon broodnodig zijn.
-------------------------------------------------
Zelfs de meest verstokte syndicatenhater moet toegeven dat ze ooit bijzonder nuttig, ja zelfs noodzakelijk waren, en goed werk verrichtten. Dankzij de vakbonden en eerlijk is eerlijk, de socialisten waren eerst moesten arbeiders zich niet langer in de meest ongezonde omstandigheden kapotwerken, kregen ze recht op betaalde vakantiedagen en hielden ziekte of ongeval geen levenslange veroordeling tot armoede in. Maar naarmate de welvaart steeg, leek er steeds minder te bedingen.
-------------------------------------------------
Iedereen, zo scheen het wel, verdiende op de duur genoeg voor zijn lapje bouwgrond, twee gezinsauto's en de jaarlijkse vakantietrip naar de zon. Vakbonden dreigden zich te verliezen in details, of nog erger, wierpen zich op als voorvechters van de status-quo in plaats van als wegbereiders van de toekomst. Legendarisch zijn de verhalen over de opnames voor tv-reeksen bij de VRT die door de vakbonden werden stilgelegd zodra een aantal uren was overschreden. «Het gaf niet dat er hoogstens nog een kwartiertje moest gewerkt worden, dat de acteurs volop op dreef waren, nee: klank en licht werden gewoon uitgezet», vertellen ontelbare getuigen.
-------------------------------------------------
Hebzucht
Dan krijg je terecht de reputatie voorbijgestreefd te zijn. Overbodig, en bovendien een regelrechte hinderpaal voor de flexibele economie die onze redding moet zijn. Maar kijk. Neem nu het bezoek van de arbeidsinspectie aan de toiletten van wegrestaurants eerder deze week. Wat blijkt? Van de toiletdames is zowat de helft onderbetaald, en in de meest schrijnende gevallen bedroeg het uurloon 2 euro. Wat bewijst dat? Dat hebzucht nog altijd de sterkste menselijke emotie is, en dat het bijzonder naïef zou zijn te veronderstellen dat de belangen van werkgevers en werknemers nu plots parallel lopen. Net zoals negentiende-eeuwse fabrieksbazen kinderarbeid gedoogden alleen omdat het hen voordeliger uitkwam, blijft winst ook in de 21ste eeuw vaak alleenzaligmakend. Of neem nu Sabena, waarvan nu blijkt dat de directie heel goed voor zichzelf heeft gezorgd, terwijl het personeel voortdurend besparingen werd opgelegd.
-------------------------------------------------
En nee, ik wil absoluut niet vervallen in het cliché van aan de ene kant de bazen/uitbuiters en aan de andere kant de arbeiders/slachtoffers. Maar ondernemers, hoe sociaalvoelend ook, zullen altijd in eerste instantie bekommerd zijn om balansen en aandeelhouders, en dat is hun goed recht. Net zoals het goed is dat iemand het opneemt voor de werknemers, hun rechten en belangen verdedigt. Een sterke, goedgeorganiseerde vakbond kan het bedrijfsklimaat alleen ten goede komen, en is zelfs een garantie voor stabiliteit én groei.
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
Voorwaarde is wel dat de vakbond zich voortdurend herbront en vernieuwt. Wat is belangrijk en wat niet? Welke nieuwe tendensen tekenen zich af in de arbeidsverhoudingen van morgen, en wat moet de rol van de vakbond daarin zijn? Vakbonden moeten ook over de grenzen heen kijken: de beste manier om te voorkomen dat Belgische bedrijven verhuizen naar lageloonlanden is ervoor zorgen dat de lonen ook daar hoger worden, en de arbeidsvoorwaarden beter. Vakbondswerk dus.
-------------------------------------------------
En dan nog een woord over Volkswagen. Veel onbegrip bij de publieke opinie toen een groepje hardnekkig verder staakte. Slecht voor het imago. Maar wat bleek? Dat ze een aantal garanties op papier wilden. Geen loze beloftes, geen vage voornemens, maar zwart op wit. Prima toch? Zo gek zijn ze volgens mij niet bij de vakbonden.
-------------------------------------------------
Vakbonden zijn er om de individuele en collectieve belangen te behartigen van aangesloten werknemers en andere leden. Ze onderhandelen namens de leden met de werkgever of de daarvoor aangewezen partij. Dit zijn dan zaken zoals loon, vergoedingen, werktijden, ontslag, reorganisatie, rechten en plichten van de werknemers,… . Er zijn heel wat dingen om over te onderhandelen de dag van vandaag.
-------------------------------------------------

-------------------------------------------------
'Zonder vakbonden verdwijnt de welvaartsstaat'
-------------------------------------------------
Interview Marc Leemans, de nieuwe voorzitter van het ACV
-------------------------------------------------
'We krijgen het moeilijk uitgelegd als vakbond.' De bekentenis van iemand die nog maar enkele weken voorzitter is van het ACV, de grootste vakbond van ons land. Zijn naam: Marc Leemans. Hij heeft nog maar negen dagen om de Belgen te overtuigen van het nut en het belang van een algemene staking.
-------------------------------------------------
'Eigenlijk heb ik het aan jullie te danken dat ik als nieuwe voorzitter van het ACV meteen geconfronteerd word met een crisissituatie', flapt Marc Leemans er meteen uit bij het begin van het gesprek.
-------------------------------------------------
Leemans is nog maar drie weken voorzitter van de christelijke vakbond en moet al de barricaden op. Op 30 januari is een algemene staking op til.
-------------------------------------------------
De voorzitterswissel bij het ACV was oorspronkelijk gepland voor medio 2011. Maar dat scenario liep in het honderd. Het plan van Luc Cortebeeck om half 2011 te vertrekken als ACV-voorzitter ging niet door nadat een mail via De Standaard in de openbaarheid was gekomen. Daarin kondigde Cortebeeck aan dat hij vervroegd zou vertrekken uit onvrede met de interne verdeeldheid binnen de christelijke vakbond. Al snel bleek dat het om een valse mail ging. Maar het concreet gevolg was wel het uitstel van de voorzitterswissel. Om de rust in de ACV-rangen te doen weerkeren.
-------------------------------------------------
'Ik ga ervan uit dat uw lijstje met vragen er heel anders zou hebben uitgezien, als we vorige zomer een gesprek zouden hebben gevoerd', voorspelt Leemans als hij het papier vol vragen ziet verschijnen.
-------------------------------------------------
De kersverse ACV-voorzitter kan moeilijk verstoppen dat hij er tijdens zijn eerste interview met DeStandaard alles aan zal doen om de algemene staking die België op 30 januari treft, te verdedigen. Omdat hij zich heel goed realiseert dat die actie de vakbonden nog wat minder populair zal maken bij het grote publiek.
-------------------------------------------------
U bent nog maar een paar weken ACV-voorzitter en u roept al mee op tot een algemene staking. Vreest u niet meteen als stakingsvoorzitter door het leven te gaan?
-------------------------------------------------
'Het is niet uit te sluiten dat sommigen mij zo zullen noemen. Maar bij het ACV is het niet aan de voorzitter om te beslissen of er al dan niet gestaakt wordt. Het zijn alle centrales en verbonden van het ACV samen die al dan niet het licht op groen zetten. Deze week (dinsdag 17 januari, red.) hebben we een stand van zaken gemaakt van het overleg met de regering. Het besluit was dat de regering onvoldoende werk heeft gemaakt van het nochtans beloofde overleg over haar socio-economische maatregelen. Ze hebben nochtans meer dan genoeg tijd gehad om ons aan te spreken. Ik denk dat het nog nooit is gebeurd dat we twee maand op voorhand waarschuwen voor een mogelijke staking. Het was ons signaal om de regering duidelijk te maken dat we het overleg over hun voorstellen alle kansen wilden geven.'
-------------------------------------------------
Waarom staakten de overheidsbonden dan al in december?
-------------------------------------------------
'Ik weet dat de buitenwereld het niet begrijpt, maar de ACV-confederatie is niet betrokken geweest bij de organisatie van deze staking. De overheidsbonden hebben dat autonoom beslist. Ik versta hun onvrede wel. De politieke communicatie van de minister van Pensioenen, Vincent Van Quickenborne, heeft ook mij zeer gestoord.'
-------------------------------------------------
De filterblokkades, spoormannen die een stakingsdag uitbreiden tot een stakingsweek, het bezetten van op- en afritten van autosnelwegen tijdens deze staking zetten alvast heel wat kwaad bloed.
-------------------------------------------------
'Dat is niet onze manier van doen. Het ordewoord bij het ACV is dat we op 30 januari actievoeren op de werkvloer. Dus niet op autosnelwegen of aan de toegangen naar industrieparken. Voorts stel ik vast dat de niet geplande acties bij het spoor vaak plaatsvinden in een bepaalde regio en uitgaan van militanten van een bepaalde vakbond.'
-------------------------------------------------
Vreest u niet dat de algemene staking op weinig begrip zal kunnen rekenen? Staken omdat er nog geen overleg heeft plaatsgevonden of omdat jullie vrezen dat er een indexsprong komt. Vindt u dat overtuigende argumenten?
-------------------------------------------------
'Ik geef toe dat de vakbonden geconfronteerd worden met de grote druk van de publieke opinie. We hebben het moeilijk om uit te leggen waarom we gaan staken. Maar we moeten ook de kans krijgen om de publieke opinie uit te leggen hoe het volledige plaatje eruitziet. Weet je wanneer we het wel mogelijk uitleggen? Als het overleg met de werkgevers of met de overheid is mislukt.'
-------------------------------------------------
Leg dan eens uit waarom u zich zo stoort aan het gebrek aan overleg?
-------------------------------------------------
'Weet je waar het schoentje wringt? Elio Di Rupo belooft ons almaar dat we nog betrokken worden bij de uitwerking van de sociaal-economische maatregelen. Maar er is niemand in de regering die er werk van maakt. We hebben maar zitten wachten op iets dat niet is gekomen. Op 9 januari was er nog altijd geen datum voor een eerste overlegronde. We hebben dan nog maar eens aangedrongen. En dan komen ze met een voorstel voor de dag om op 17 januari een eerste echte overlegronde te organiseren. Terwijl wij al weken zeggen dat we half januari de resultaten van het overleg zouden beoordelen.'
-------------------------------------------------
'Mijn vaststelling: de regering is bijzonder snel in het nemen van maatregelen, maar lijkt niet geïnteresseerd om snel werk te maken van overleg over dergelijke maatregelen met de betrokken partijen. En mijn tweede vaststelling: van beloften en verklaringen van ministers koop je geen brood meer. Dat we dan argwanend worden, is toch niet verwonderlijk.'
-------------------------------------------------
U klaagt over het gebrek aan overleg, maar de sociale partners hebben eerder wel de kans gemist om zelf voorstellen te doen naar aanleiding van de evaluatie van het Generatiepact.
-------------------------------------------------
'Ik hoor het u al zeggen. Het is uw eigen schuld. We hebben vorig jaar gedurende verscheidene weken geprobeerd om samen met de werkgevers tegen begin oktober voorstellen uit te werken. Maar voor de werkgevers ging het nooit ver genoeg en uiteindelijk hebben zij de stekker uit het overleg getrokken.'
-------------------------------------------------
'Misschien met voorbedachten rade. De regeringsonderhandelingen waren volop bezig. Ze waren wellicht van mening dat ze door te lobbyen bij de regeringsonderhandelaars het laken naar zich toe konden halen. Ik moet toegeven dat hun aanpak zeer succesvol is geweest. Het heeft geresulteerd in een regeerakkoord dat zeer onevenwichtig is en vooral de belangen van de werknemers treft.'
-------------------------------------------------
Welke regeringsmaatregel stoort u het meest?
-------------------------------------------------
'Ik maak geen rangschikking. Zowel wie werkt, of ze nu jong zijn of iets ouder, als wie een uitkering krijgt, wordt zwaar getroffen door de regeringsmaatregelen. Neem de verlaging van de werkloosheidsuitkering na verloop van tijd tot op het niveau van het leefloon. Voor een gezin is dat 1.068 euro per maand. Voor een alleenstaande 898 euro. We hebben eens becijferd over hoeveel gezinnen het gaat. De regering duwt met deze maatregel in de komende periode ruim 200.000 personen onder de armoedegrens. Als je zoveel mensen op zo'n manier naar de rand van de klip duwt, dan kunnen er vreemde dingen gebeuren.'
-------------------------------------------------
'Vanuit de liberale hoek hoor je dan dat het hen zal aanzetten om meer inspanningen te leveren om opnieuw aan werk te geraken. Ik geloof daar niet in. Het zal integendeel verpaupering in de hand werken. En het gaat niet alleen over uitkeringstrekkers, ook mensen met een laag loon krijgen het moeilijk om uit de armoede te blijven. Dat merk je ook bij kleine zelfstandigen en boeren.'
-------------------------------------------------
'Het sociaal-economische luik van het regeerprogramma van Di Rupo I is zeer onevenwichtig en heeft volgens mij zelfs geen maatschappelijk draagvlak. Dat we in een crisis zitten, weten we ook wel. En dat alle inkomens een bijdrage moeten leveren en dat we wat langer zullen moeten werken, beseffen we ook.'
-------------------------------------------------
'Het grote probleem is dat de overheid nu vooral de werkenden en degenen die een vervangingsinkomen hebben, aanpakt, terwijl andere groepen veel minder last hebben van de besparingswoede. Ik denk aan multinationals, de grote vermogens, de grootverdieners... De regering slaagt er zelfs niet in om een symbolische maatregel te nemen zoals in business vliegen iets duurder maken. De werkloosheidsuitkeringen tot onder de armoedegrens duwen, daar slaagt ze wel in. Dat maakt ons ongerust maar ook woedend.'
-------------------------------------------------
Uw vakbond was wel de enige die de voorbije weken het uitkeren van een bonus aan kaderleden van Dexia Holding verdedigde.
-------------------------------------------------
'Ik kant mij vierkant tegen het uitkeren van bonussen en heb persoonlijk heel veel moeite met wat er bij Dexia Holding is gebeurd. We hebben daar iets moeten repareren wat eigenlijk niet meer te repareren was.'
-------------------------------------------------
'Maar een zaak moet wel duidelijk worden gesteld. De vakbonden zijn nooit betrokken geweest bij de vastlegging van de loonstructuur van de kaderleden bij Dexia Holding. Individuele arbeidscontracten waarbij het grootste deel van het loon variabel is, zijn daar al vele jaren de praktijk. Toen het opeens slecht ging, werd het variabele gedeelte natuurlijk ook zonder enig overleg met de betrokken werknemers geschrapt. Dan kijkt iedereen opeens naar de vakbond. Die moet dan helpen om te vermijden dat de bank leegloopt. Ik vraag me overigens af of ook bij andere banken dergelijke loonafspraken achter de gordijnen schering en inslag zijn. Zo ja, dan begin ik mij zeer serieuze vragen te stellen over het bezoldigingsbeleid in de financiële sector.'
-------------------------------------------------
De vakbonden krijgen ook het verwijt dat ze alleen opkomen voor de oudere werknemers en de voorrechten die ze hebben.
-------------------------------------------------
'Dat is een totaal verkeerde voorstelling van zaken. Het ACV telt 1,7 miljoen leden onder wie heel wat jonge werknemers. Als je eens wist hoeveel werk we stoppen in het helpen van jongeren die van de ene in de andere uitzendjob terechtkomen.'
-------------------------------------------------
'Ik verzet me met hand en tand tegen de poging om er een generatieconflict van te maken met langs de ene kant de zogenaamde oudere bevoorrechte werknemers en aan de andere kant de jongeren die voor het in stand houden van al die voorrechten moeten opdraaien.'
-------------------------------------------------
'En wat het langer werken betreft: het ACV zegt allang dat dit onvermijdelijk is. Ik vind dat ook wel eens de vraag aan de werkgevers mag worden gesteld of ze echt bereid zijn om oudere werknemers langer aan het werk te houden. Als ik in een recente studie van SD Worx lees dat werkgevers al een leeftijdsgrens van 40jaar gebruiken om iemand te klasseren als oudere werknemer, dan stel ik me grote vragen over hun wil om nog te investeren in werknemers als ze die kaap hebben gerond.'
-------------------------------------------------
De kritiek is dat de vakbonden verstard zijn.
-------------------------------------------------
'De mensen staan er niet bij stil dat ze een goed inkomen hebben. Dat we een sociale zekerheid hebben die hen beschermt bij een ongeval of als ze oud zijn. Dat hun kinderen kansen krijgen dankzij studiebeurzen.'
-------------------------------------------------
'Iedereen beschouwt die dingen als een vanzelfsprekendheid en iets dat altijd zo zal blijven. En dat ze de vakbonden daarvoor niet nodig hebben. Ze zitten er volledig naast. Weet je wat er gebeurt als geen vakbonden meer in ons land zouden zijn? Dan zullen in één generatie heel wat van die rechten op de helling worden gezet of gewoonweg worden afgebroken. Zonder vakbonden verdwijnt de welvaartsstaat.'
-------------------------------------------------
'Weet je waarom ik er wel bij stil sta? Omdat ik een product ben van de sociale welvaartsstaat. Ik kom uit een kroostrijk gezin en ben de oudste van zeven. Mijn vader was autobuschauffeur en enige kostwinner. Op zijn vijftigste kreeg hij kanker en kon hij niet meer werken. Kinderbijslag, studiebeurzen, sociale zekerheid. Ieder van ons heeft daar veel aan te danken. En ze realiseren het zich misschien niet altijd, maar ook de jongeren van vandaag plukken er de vruchten van.'
-------------------------------------------------
Kunt u na de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten nog wel hard op tafel slaan bij de regering?
-------------------------------------------------
'Die waarborg is tijdens de financiële crisis van 2008 gegeven aan alle houders van een zicht- en een spaarrekening en tegelijk ook aan de coöperanten. De problemen bij Dexia zijn niet veroorzaakt door een minderheidsaandeelhouder zoals Arco, maar door het management. Die laatsten hebben verkeerde keuzen gemaakt. Arco heeft er destijds voor gekozen om te investeren in een financiële groep die zich had toegelegd op de financiering van lokale overheden en non-profitactiviteiten en op bankdiensten voor de gewone man of vrouw in de straat. Dat waren toch twee zeer lovenswaardige activiteiten. Het probleem is dat dit beeld niet bleek te stroken met de realiteit bij Dexia. Arco is in een financiële jungle terechtgekomen waar ze helemaal geen vat op had.'
-------------------------------------------------
Het ACV komt wel goed weg door deze staatswaarborg.
-------------------------------------------------
'Onderschat het effect van het debacle van Arco op het ACV niet. Het is een zware financiële tegenslag. We hebben zeer veel geld verloren. Een groot deel van onze reserves en de financiële opbrengst die dat opleverde, zijn weg. We hebben ook afstand gedaan van eventuele opbrengsten die voortvloeien uit de vereffening van Arco. Omdat we willen dat de prioriteit ligt op de vergoeding van de coöperanten.'
-------------------------------------------------
'Om de verliezen op te vangen, moeten we binnen het ACV heel goed gaan nadenken hoe we de nog beschikbare middelen besteden. We moeten op een andere manier gaan werken. We gaan onze werking en structuren moeten aanpassen.'
-------------------------------------------------
Wat betekent dat concreet?
-------------------------------------------------
'Er zijn nog geen concrete plannen.'
-------------------------------------------------
Er wordt gezegd dat u minder diplomatisch bent dan uw voorganger Luc Cortebeeck. Hoe kijkt u daartegen aan?
-------------------------------------------------
'U bent aan het verkeerde adres als u de vergelijking Leemans-Cortebeeck wilt maken. Zoiets vraag je beter aan de andere vakbonden of de werkgevers. Ik kan u verzekeren dat mijn aanpak geen stijlbreuk zal betekenen. Noem het maar een stijlevolutie.'
-------------------------------------------------
'Ik zal altijd diplomatisch en constructief zijn, maar tegelijk hou ik van klare taal. Overleg tussen sociale partners is gebaat met duidelijke taal van alle betrokken partijen. Chinese omschrijvingen ga je van mij niet horen.'
-------------------------------------------------
Is dat dan het verschil met Cortebeeck?
-------------------------------------------------
'Voor zover ik weet is Luc de Chinese taal niet machtig. En ik weet uit ervaring dat Luc Cortebeeck een zeer strijdvaardige voorzitter is geweest.'
-------------------------------------------------
Van Cortebeeck was geweten dat hij en zijn tegenhanger bij het ABVV, Rudy De Leeuw, niet op dezelfde golflengte zaten. Komt u beter overeen met De Leeuw?
-------------------------------------------------
'Aan zo'n vergelijking waag ik me niet.'
-------------------------------------------------
In mei vinden er sociale verkiezingen plaats. Vreest u niet voor een syndicaal opbod? En dat de uitslag een populariteitspoll wordt voor de nieuwe ACV-voorzitter?
-------------------------------------------------
'Mijn hoop is dat de komende weken en maanden de vakbonden de sociale verkiezingen in een serene sfeer laten verlopen. Het ACV houdt zich alvast ver van syndicaal opbod. Het gaat er in de eerste plaats om dat er in de bedrijven gestemd wordt op werknemers die de kwaliteiten hebben om de belangen van hun collega's op de werkvloer te verdedigen.'
-------------------------------------------------
Het viel me bij de voorbereiding van dit gesprek op dat u de voorbije jaren uitsluitend in de schijnwerper loopt als vakbondsman...
-------------------------------------------------
'...en dat zal zo blijven. U gaat mij ook in de toekomst niet in de boekskes zien verschijnen. Het enige wat telt voor mij is beoordeeld te worden op mijn werk als vakbondstopman. Trouwens, als je de deur voor de boekskes eenmaal openzet, krijg je ze daarna niet meer dicht.'
-------------------------------------------------
'Het enige wat u mag weten, is dat ik een vrouw heb en drie kinderen en dat we zeer gelukkig samenleven. En dat ik tijdens mijn jaarlijkse congé een lezer ben die in sneltreinvaart fictieboeken met een historisch tintje verslindt. En als u nog meer wil weten, dan zult u het moeten doen met een uiterst kort antwoord. So what? (lacht)'

Similar Documents

Free Essay

Marketing Duurzaam Ondernemen

...Duurzaam ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) of duurzaam ondernemen is het expliciet richten van de bedrijfsactiviteiten op het bereiken van een duurzame samenleving. Dit betekent het gebalanceerd zorgdragen voor People, Planet en Profit, om maatschappelijke verwachtingen te overtreffen. Daarmee wordt blijvende waarde gecreëerd voor de onderneming. DHV adviseert bedrijven met het vertalen van dit brede concept naar hun bedrijfskarakteristieken, stakeholders en strategie. Daarnaast helpen we bedrijven bij daadwerkelijke implementatie, monitoring en rapportage van en over duurzaam ondernemen. De wijdverbreide toepassing van het mantra People, Planet, Profit is een duidelijke illustratie dat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) niet meer weg te denken is uit het bedrijfsleven. Sterker nog, de aandacht voor het thema is groter dan ooit tevoren. Aandacht voor mens en milieu is net zo belangrijk als winst en vormen hier zelfs steeds belangrijker voorwaarden voor. Het Certified Professional Program (CPP) Maatschappelijk verantwoord ondernemen is opgezet om geïnteresseerden zich te laten verdiepen in MVO, het MVO-veld èn MVO-implementatie (know-what, know-why, know-where, know-who en know-how). Het programma is in samenwerking met MVO Nederland, het nationale MVO-kenniscentrum, opgesteld en wordt ook in samenwerking met MVO Nederland verzorgd. What's in a name? Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaam ondernemen heeft feitelijk een...

Words: 13147 - Pages: 53

Free Essay

Verhelst Bouwmaterialen

...Onderzoeksmethoden voor Economie II Beeld van een bedrijf Verhelst Bouwmaterialen Josslin Niessen Prof. Ocampo y Vilas Academiejaar 2015-2016 Prof. Smet 12/01/2016 Prof. Ocampo y Vilas Academiejaar 2015-2016 Prof. Smet 12/01/2016 Samenvatting Verhelst Bouwmaterialen is actief in de tertiaire sector en begeeft zich op vele verschillende markten. De hoofdactiviteit van de onderneming is het verkopen van bouwmaterialen aan particulieren en bedrijven. De onderneming is vandaar actief op zowel B2C als B2B markten. Bovendien bevindt zich de geografische activiteitsregio zich regionaal. Verhelst heeft de NACE-code 46731 en valt daarom onder de subklasse groothandel in bouwmaterialen, algemeen assortiment. Qua omzet is het bedrijf geen marktleider en bestrijkt ze de 21e plaats. Doch is de omzet van het bedrijf de laatste jaren gestaag blijven groeien, ondanks de slechte economische tijd. Verhelst Bouwmaterialen blijkt vervolgens heel conjunctuur gevoelig te zijn in vergelijking met de economie en de sector (volgens figuur 1, 2 en 3). Na berekeningen van concentratiemaatstaven zoals de Gini-coëfficiënt en de Herfindahl index kan er besloten worden dat Verhelst Bouwmaterialen in een mededingingsmarkt opereert. De visie van de onderneming is duidelijk: ze wilt haar leidinggevende positie binnen de bouwsector behouden door terug te vallen op haar know-how, enorme ervaring en uitgebreid productportfolio. Hun missie gaat om de voortzetting...

Words: 14626 - Pages: 59