Free Essay

Green Thinking - Atitudini Fata de Mediul Inconjurator

In:

Submitted By mihaialina
Words 1392
Pages 6
Green Thinking

Data: Februarie 2008 Pregatit pentru:

Cuprins

Capitol Context & Obiective Metodologie Key Findings PARTEA I – Atitudini fata de mediu Fenomene cu impact asupra mediului inconjurator Activitati de protejare a mediului inconjurator Utilitati economisite si motive avute in vedere pentru economisire Produse “verzi” si disponibilitatea de a plati in plus pentru acestea Disponibilitate generica de a plati mai mult pentru produse nepoluante PARTEA a II a – Profilul demografic

Slide #

9-10 11-12 13 14 15-16 18-22

2 DATI - Green Thinking - ian08

Context & Obiective

CONTEXT ü Acest studiu public este realizat la initiativa Green Report, o companie care detine o revista si un portal dedicate stirilor de mediu. OBIECTIVE ü Identificarea perceptiei despre masura in care oamenii pot influenta fenomene cu impact negativ asupra mediului inconjurator. ü Masurarea procentului de oameni care sunt orientati spre economisirea de apa/caldura ü Identificarea motivului principal pentru care economisesc (pret mai scazut vs. grija pentru mediu)

3 DATI - Green Thinking - ian08

Metodologie

Metoda de cercetare
Sondaj

Populatia tinta
Persoane cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, din mediul urban

Tehnica de culegere a datelor
Interviuri telefonice

Marimea esantionului
1003 respondenti

Perioada de culegere a datelor
9 – 17 februarie 2008

Marja de eroare
+/- 3 %

4 DATI - Green Thinking - ian08

Key Findings »
Dintre fenomenele cu efect negativ asupra mediului, cele mai ingrijoratoare pentru romani sunt cele cu impact direct si sesizabil - poluarea din atmosfera si defrisarea padurilor. La polul opus ca importanta se situeaza fenomenele care au un impact indirect si nu reprezinta un pericol pe termen scurt (epuizarea resurselor de combustibil fosil, subtierea stratului de ozon).

Majoritatea oamenilor simt ca pot influenta poluarea din atmosfera. In schimb, ei percep terorismul, seceta/inundatiile, alimentele modificate genetic, poluarea industriala si defrisarea padurilor ca situandu-se intr-o zona dincolo de controlul lor.

Din categoria fenomenelor care nu sunt percepute ca extrem de daunatoare pentru mediu, insa exista perceptia ca pot fi controlate intr-o anumita masura, se regasesc blocajele din trafic. Asa cum era de asteptat, locuitorii din Bucuresti se numara printre cei mai ingrijorati de acest ultim aspect. De altfel, pentru evitarea lui, sunt mai inclinati decat media spre utilizarea mijloacelor de transport in comun in detrimentul masinii personale.

5 DATI - Green Thinking - ian08

» Key Findings »
La prima vedere, mediul inconjurator pare a fi un subiect de interes pentru romani, care se arata dispusi sa se implice in activitati care au ca efect protejarea acestuia. Intentia de a se angaja in astfel de activitati inregistreaza valori mari, in medie 8 din 10 respondenti afirmand ca se vor implica in acestea in urmatoarele 12 luni. Cu toate acestea, o parte dintre rezultate trebuie privite cu rezerva, deoarece din perspectiva romanilor efectul pozitiv asupra mediului reprezinta un beneficiu colateral si nu principala motivatie pentru care le-ar realiza. Cele mai accesibile activitati de protejare a mediului sunt intretinerea spatiului verde din fata blocului/ casei si cumpararea de becuri economice. Acestea se numara printre primele activitati care au fost realizate deja in decursul ultimelor 12 luni si care se intentioneaza a fi desfasurate si in viitor. Pe de alta parte, exista o categorie de activitati cu grad crescut de dezirabilitate sociala - cele legate de reciclare/ reutilizare (hartie, sticla, ambalaje returnabile) si plantarea copacilor. Se observa cum, chiar daca sunt activitatile cel mai putin realizate in ultimele 12 luni, se asociaza totusi cu o intentie ridicata de realizare in viitor. In cazul ambalajelor returnabile, proportia acestor diferente intre viitor si trecut reflecta o oportunitate pentru producatori de a le utiliza. Si reciclarea se bucura de interes, insa – deoarece principalul motiv al receptivitatii actiunilor cu efect pozitiv asupra mediului este de ordin financiar – intentia se va materializa doar in conditii de recompensare a efortului.
6 DATI - Green Thinking - ian08

» Key Findings »
Specificul activitatilor de protejare a mediului este influentat in mare masura de gradul de urbanizare. Astfel, bucurestenii sunt mai inclinati decat media sa utilizeze mijloacele de transport in comun, sa reduca tiparirea hartiei/ sa refoloseasca paginile deja scrise sau sa refoloseasca pungile de plastic. In orasele mici, intretinerea spatiului verde din fata casei si plantarea de arbusti inregistreaza valori semnificativ mai mari decat media.

In ceea ce priveste varsta sau sexul, nu exista diferente majore privind atitudinile sau comportamentul. Aceasta situatie se explica prin doua aspecte: toate categoriile au fost supuse aceluiasi mesaj media si au constientizat importanta protejarii mediului in egala masura, insa nici o categorie nu si-a asumat ceea ce presupune aceasta.

Dintre tipurile de utilitati la care se face economie, energia electrica face cel mai frecvent obiectul economisirii, urmata de apa si caldura.

Principalul motiv pentru care se face economie la utilitati este reducerea costurilor. Pentru pensionari, reducerea costurilor reprezinta intr-o masura mult mai mare motivul pentru care fac economie la utilitati.
7 DATI - Green Thinking - ian08

» Key Findings
In ceea ce priveste disponibilitatea de a plati in plus pentru “produse verzi”, alimentele organice primesc cele mai multe mentiuni, probabil pentru ca au si cel mai direct impact asupra sanatatii personale. Tot alimentele organice sunt produsele pentru care oamenii sunt dispusi sa plateasca si cel mai mult in plus, in medie cu 17%, fata de 11% pentru energia regenerabila sau pentru produsele cu componente biodegradabile.

In comparatie cu valorile inregistrate la nivel international, aproape 9 romani din 10 si-au exprimat disponibilitatea de a plati in plus pentru produse nepoluante. Dupa Romania, conform studiului TGI, cea mai mare disponibilitate s-a inregistrat in Brazilia, India si Mexic. In varful clasamentului se afla, nu intamplator, tarile care nu sunt supuse rigorilor unei discipline ecologice si care, neavand experienta costurilor acestor masuri, au o receptivitate mai ridicata fata de ele.

8 DATI - Green Thinking - ian08

Atitudini fata de mediu

9 DATI - Green Thinking - ian08

Fenomene cu impact asupra mediului inconjurator »
N=1003

Aspecte ingrijoratoare
% Poluarea din atmosfera Defrisarea padurilor Alimentele modificate genetic Incalzirea globala Poluarea industriala/ Deseurile industriale Seceta/ Inundatiile Subtierea stratului de ozon Terorismul* Blocajele din trafic Epuizarea resurselor de combustibil fosil *Utilizata drept etalon
60.3 58.3 55.7
Bucuresti – 66.9%

Grad de influentare “in mare masura” masura”
%
18.5 17.6 15.1 12.0 12.2 11.9 12.1 9.4 16.0 9.4

84.3 84.1 77.3 74.6 72.7 72.5 72.2

Q 1. In continuare va voi citi cateva fenomene care au un impact mai mare sau mai mic asupra mediului inconjurator. Care dintre urmatoarele aspecte va ingrijoreaza in mod semnificativ? Q 2. In ce masura considerati ca puteti influenta dumneavoastra personal fiecare dintre aceste fenomene?

10 DATI - Green Thinking - ian08

» Fenomene cu impact asupra mediului inconjurator
N=1003
18-24 ani – 25.2% Muncitori – 26.8% Sub 600 RON – 24.8%

% Poluarea din atmosfera Defrisarea padurilor Blocajele din trafic Alimentele modificate genetic Poluarea industriala/ Deseurile industriale Subtierea stratului de ozon Incalzirea globala Seceta/ Inundatiile Epuizarea resurselor de combustibil fosil Terorismul* 18.5 17.6 16.0 15.1 12.2 12.1 12.0 11.9 9.4 9.4 12.5
Intr-o mare masura

55.0 25.6 40.4 20.3 27.3 41.5 42.3 20.2 37.8 78.1
Intr-o mica masura

26.4 56.8 43.6 64.6 60.5 46.4 45.7 67.9 52.8

Deloc

*Utilizata drept etalon
Q 2. In ce masura considerati ca puteti influenta dumneavoastra personal fiecare dintre aceste fenomene?

11 DATI - Green Thinking - ian08

Activitati de protejare a mediului inconjurator»
N=1003

Desfasurate in ultimele 12 luni
%
80.6 70.8 65.1 63.3 62.0 52.4 48.9 38.9

Care se intentioneaza a fi desfasurate in urmatoarele 12 luni
%
89.6 90.5 82.6 76.7 65.9 78.6 81.8 73.0

Intretinerea spatiului verde din fata blocului/ casei Cumpararea de becuri economice Reducerea consumului de hartie prin reducerea tiparirii sau refolosirea paginilor deja scrise Refolosirea pungilor de plastic Utilizarea mijloacelor de transport in comun in detrimentul masinii personale Utilizarea de produse cu ambalaje returnabile Plantarea de copaci/ arbusti Reciclarea hartiei si/ sau a sticlei

Q 3. Pe care dintre urmatoarele activitati le-ati desfasurat in ultimele 12 luni? Q 9. Pe care dintre urmatoarele activitati intentionati sa le desfasurati in urmatoarele 12 luni?

12 DATI - Green Thinking - ian08

» Activitati de protejare a mediului inconjurator desfasurate in ultimele 12 luni
Orase mici (

Similar Documents