Free Essay

Aandeelhouder Speelt Belangrijke Rol in Bestuur

In:

Submitted By RD01
Words 568
Pages 3
AANDEELHOUDER SPEELT BELANGRIJKE ROL IN BESTUUR

Een familiebedrijf scoort financieel beter als de familiale aandeelhouders zich als veranwoordelijke eigenaars gedragen. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse professor Lorraine Uhlaner. Na de rol van de raad van bestuur spitst recent onderzoek inzake governance in familiebedrijven zich toe op rol van de aandeelhouder. Baanbrekend werk werd verricht door de professor Lorraine Uhlaner van de universiteit van Nyenrode, die in Nederland de pionier in het onderzoek inzake familiebedrijven is. Uhlaner heeft vooral verantwoordelijk eigenaarschap (responsible ownership) in familiebedrijven bestudeerd. Dit soort eigenaarschap heeft een positieve invloed op alle stakeholders, zoals het familiebedrijf zelf, zijn personeel, zijn klanten, de familie en de gemeenschap.

Het is de verdienste van Uhlaner dat zij niet in theoretische beschouwingen is blijven steken, maar aan de hand van kwantitatief onderzoek heeft nagegaan welke elementen van verantwoordelijk eigenaarschap tot een betere financiële performantie van het familiebedrijf leiden. Zij somt er vier op.

In eerste instantie is het belangrijk dat de familiale aandeelhouders zich professioneel gedragen. Dit betekent dat zij de hierarchie, de bevoegdheid en het gezag van de diverse organen in het familiebedrijf respecteren. Een passieve familiale aandeelhouder mag zich bijvoorbeeld niet inlaten met het operationele management. Een professionele houding als aandeelhouder impliceert ook dat men ten aanzien van de andere aandeelhouders transparant is met betrekking tot zijn bedoelingen als aandeelhouder. Indien men bijvoorbeeld van plan is om aandelen op termijn te verkopen, dan is openheid hierover geboden. Tenslotte houdt een professionele houding in dat afspraken, bijvoorbeeld in het kader van een aandeelhoudersovereenkomst of een familiaal charter, worden nagekomen.

De financiele performantie van het familiebedrijf wordt op de tweede plaats positief beïnvloed door het feit dat de aandeelhouders er een langetermijnvisie op nahouden. Uhlaner is niet de eerste onderzoeker, die het koesteren van een langetermijnvisie boven korte termijn doelstellingen als een belangrijk competitief voordeel van het familiebedrijf beschouwt.

Een derde belangrijk element van verantwoordelijk eigenaarschap is het engaement van de aandeelhouders om samen het familiaal vermogen in stand te houden en verder uit te bouwen.

Een vierde praktijk van verantwoordelijk eigenaarschap, die tot betere financiele performantie leidt, is het uitbouwen van familiale governance. Inzonderheid de redactie van familiale charters en het houden van familieforums spelen een belanrijke rol.

In haar kwantiatief onderzoek achterhaalde Uhlaner ook welke praktijken inzake verantwoordelijk eigenaarschap, die soms in de literatuur worden aangeprezen, weinig of geen positieve invloed hebben op de financiele performantie van het familiebedrijf. In de eerste plaats is dat het emotioneel eigenaarschap, het enthousiasme om deel uit te maken van een familiale aandeelhoudersgroep. Indien aan dit gevoel geen langetermijnobjectieven of concrete doelstellingen inzake de uitbouw van het familiaal vermogen worden toegevoegd, dan brengt dit weinig zoden aan de dijk. Een beetje verrassend is dat volgens Uhlaner ook de monitoring of het toezicht houden door de aandeelhouders geen gunstige invloed heeft op de financiele performantie van het familiebedrijf. Deze vaststelling bevat het vermoeden dat het houden van toezicht door bijvoorbeeld een krachtige raad van bestuur zich meer in de sfeer van de hygiene bevindt dan in de sfeer van de waardecreatie. De raad van bestuur kan er met andere woorden voor zorgen dat het familiebedrijf niet in de afgrond terechtkomt, maar niet dat het sneller en beter de berg beklimt. Op dat vlak is Uhlaner nogal radicaal. Volgens haar bestaat de kerntaak van een verantwoordelijke eigenaar erin ruimte te geven aan een talentvol management, van binnen of van buiten de familie.

Similar Documents

Free Essay

Beloningsstructuur Lange Termijn

...2012•2013 FACULTEIT BEDRIJFSECONOMISCHE WETENSCHAPPEN master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur: accountancy en financiering Masterproef Relatie tussen de beloningstructuur van de CEO en de lange termijnprestatie van de onderneming Promotor : Prof. dr. Roger MERCKEN Stephanie van de Walle Masterproef voorgedragen tot het bekomen van de graad van master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur , afstudeerrichting accountancy en financiering Universiteit Hasselt | Campus Hasselt | Martelarenlaan 42 | BE-3500 Hasselt Universiteit Hasselt | Campus Diepenbeek | Agoralaan Gebouw D | BE-3590 Diepenbeek 2012•2013 FACULTEIT BEDRIJFSECONOMISCHE WETENSCHAPPEN master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur: accountancy en financiering Masterproef Relatie tussen de beloningstructuur van de CEO en de lange termijnprestatie van de onderneming Promotor : Prof. dr. Roger MERCKEN Stephanie van de Walle Masterproef voorgedragen tot het bekomen van de graad van master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur , afstudeerrichting accountancy en financiering I Voorwoord Deze masterproef vormt het sluitstuk van mijn vijfjarige opleiding Handelsingenieur aan de Universiteit Hasselt met als afstudeerrichting Accountancy en Financiering. Graag wil ik deze kans benutten om een aantal personen te bedanken die mede dit resultaat mogelijk hebben gemaakt. Als eerste wil ik...

Words: 43665 - Pages: 175

Free Essay

Hsfh

...Werktitel (en ook niet meer dan dat…): Economie voor Nederlanders en hun bestuurders Floris Heukelom f.heukelom@fm.ru.nl Conceptversie – gelieve niet te verspreiden Te verschijnen bij: Boom Uitgeverij Inhoudsopgave Inleiding pag [?] 1. Politiek en economie pag [?] 2. Overheid en markt pag [?] 3. Nederland en Europa: de economie van onderlinge verbondenheid pag [?] 4. De overheid als BBP- en/of geluksmachine pag [?] 5. Wel of juist niet bezuinigen? pag [?] 6. Regels, prikkels en psychologie pag [?] 7. Indicatoren: zegen of vloek? pag [?] 8. Vertrouwen als appeltaart pag [?] Conclusie: Wat valt er te kiezen? pag [?] Inleiding Mensen leven samen in groepen, want goed samenleven heeft evolutionaire voordelen. Het feit dat wij homo sapiens de taken tussen man en vrouw verdelen, maar in geval van nood voor elkaar in kunnen springen, gaf ons een duidelijk voordeel ten opzichte van de sterkere en minstens zo slimme Neanderthaler. En in weerwil van de dominante idealisering van individuele excellentie op school, het sportveld, of in het bedrijf, is goed samenleven voor de mens vele malen belangrijker dan zijn of haar cognitieve en lichamelijke kwaliteiten. Zo is een mens van gemiddelde lichamelijke en intellectuele kunne veel beter af in een goed georganiseerde samenleving als de Nederlandse, dan in een slecht georganiseerde samenleving als die van pak ‘m beet Zimbabwe, of die van Nederland...

Words: 36289 - Pages: 146

Free Essay

Coca Cola

...PR-Dossier Coca-Cola Belgium Financiële communicatie – investor relations http://www.cokecce.com/pages/homeContent.asp http://www.corporatereport.com/CCE2010AnnualReport/ Corporate information Onze visie, waarden en codes Onze visie en waarden omlijnen waar onze organisatie voor staat en welke haar doelstellingen zijn. Samen met de gedragscodes vormen ze een belangrijke leidraad voor al onze medewerkers. De waarden van The Coca-Cola Company LEADERSHIP | The courage to shape a better future | PASSION | Committed in heart and mind | INTEGRITY | Be real | ACCOUNTABILITY | If it is to be, it’s up to me | COLLABORATION | Leverage collective genius | INNOVATION | Seek, imagine, create, delight | QUALITY | What we do, we do well |   De waarden van Coca-Cola Enterprises ACCOUNTABLE | | TEAM DRIVEN | | CUSTOMER-FOCUSED | | De codes worden kenbaar gemaakt aan alle medewerkers volgens de eigen interne richtlijnen van elke organisatie. Er zijn ook procedures uitgewerkt die toezien op de correcte toepassing ervan en die de nodige kanalen voorzien om onregelmatigheden en inbreuken op een geschikte manier te melden. Bij CCS ondertekent elke medewerker bij aanwerving de kennisname van de gedragscode en verbindt zich ertoe deze te respecteren. De medewerkers worden eveneens regelmatig opgeroepen om een opleiding te volgen. Coca-Cola Enterprises in België en Luxemburg Coca-Cola Enterprises Belgium (CCEB) en Coca-Cola Enterprises Luxembourg (CCEL) zijn dochtermaatschappijen...

Words: 3610 - Pages: 15

Free Essay

Marketing Duurzaam Ondernemen

...Duurzaam ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) of duurzaam ondernemen is het expliciet richten van de bedrijfsactiviteiten op het bereiken van een duurzame samenleving. Dit betekent het gebalanceerd zorgdragen voor People, Planet en Profit, om maatschappelijke verwachtingen te overtreffen. Daarmee wordt blijvende waarde gecreëerd voor de onderneming. DHV adviseert bedrijven met het vertalen van dit brede concept naar hun bedrijfskarakteristieken, stakeholders en strategie. Daarnaast helpen we bedrijven bij daadwerkelijke implementatie, monitoring en rapportage van en over duurzaam ondernemen. De wijdverbreide toepassing van het mantra People, Planet, Profit is een duidelijke illustratie dat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) niet meer weg te denken is uit het bedrijfsleven. Sterker nog, de aandacht voor het thema is groter dan ooit tevoren. Aandacht voor mens en milieu is net zo belangrijk als winst en vormen hier zelfs steeds belangrijker voorwaarden voor. Het Certified Professional Program (CPP) Maatschappelijk verantwoord ondernemen is opgezet om geïnteresseerden zich te laten verdiepen in MVO, het MVO-veld èn MVO-implementatie (know-what, know-why, know-where, know-who en know-how). Het programma is in samenwerking met MVO Nederland, het nationale MVO-kenniscentrum, opgesteld en wordt ook in samenwerking met MVO Nederland verzorgd. What's in a name? Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaam ondernemen heeft feitelijk een...

Words: 13147 - Pages: 53

Free Essay

Samenvatting Macro-Economics - Mankiw

...Samenvatting Macro-economics - Mankiw Hoofdstuk 1: Tien principes van de economie het woord economie(oikonomos(grieks)) betekent degene iemand die het huishouden beheert. Zodra de samenleving mensen verschillende banen heeft toegewezen, verder moeten ze ook de goederen en diensten exporten die ze produceren. het beheer van de samenlevingsproducten is belangrijk omdat sommige middelen schaars zijn. Scarcity(schaarste) betekent dat de maatschappij beperkte middelen(producten) heeft(het beperkte karakter van de samenleving) en daardoor kunnen ze niet alle producten produceren die de mensen nodig wensen te hebben. De samenleving kan niet iedereen een hoge levensstandaard geven. Economics(economie) is de studie van hoe de maatschappij haar schaarste middelen beheert. Economen studeren hoe mensen beslissen nemen: hoeveel ze werken/uitgeven en sparen en waar dat sparen in wordt geïnvesteerd. Verder ook de prijs waarvoor ze goederen kopen en de hoeveelheid goederen die ze kopen. Ze kijken ook naar de mensen die geen werk hebben en naar de snelheid waarmee de prijzen stijgen. We kunnenhet over de EU of een land of dorp hebben met de economie. Economie is gewoon een groep mensen die op elkaar inwerken als het om het leven gaat. Principe 1: mensen worden geconfronteerd om afwegingen te maken (mensen moeten keuzes maken) Om iets te krijgen, zullen we iets anders op moeten geven. Bijv ik kan zaterdag gaan werken of voetballen. Meisje moet economie en Duits leren. Ze...

Words: 14733 - Pages: 59

Free Essay

Blabla

...WWW.SAMENVATTINGEN.NL 1 van 77 Principes van Marketing – Kotler, Armstrong, Saunders & Wong Hoofdstuk 1, Marketing in een veranderende wereld 1.1 Wat is Marketing Marketing is een sociaal en managementproces waarin individuen en groepen verkrijgen wat zij nodig hebben en wensen door producten en waarde te creëren en deze met anderen uit te wisselen. Verkoop en promotie en deel van de Marketingmix. Ring : zie figuur 1.1 Marketing is gebaseerd op menselijke behoefte : fysieke, sociale en individuele in je aard Ook menselijke wensen: concrete behoefte in vorm van object in bepaalde cultuur en persoon. Ontwikkeldere samenleving, meer wensen door wensbevredigende producten en diensten. Koopkracht, dan wordt de wens v raag. Consument kiest beste pakket voor geld. Een product is alles dat op de markt aangeboden wordt om in een behoefte/wens te voorzien. Het gaat om de benefits die consument krijgt, bijv. geen honger meer. Goederen, diensten, persoenen, plaatsen, organisaties, activiteiten en ideeën. Product ook oplossing, middel of aanbod genoemd, het vertegenwoordigt een waarde. Fysiek product bedoelt voor oplossen probleem. Als aanbieder dit vergeet: Marketingbijziendheid Klantwaarde: Het vermogen van het product om in de behoefte te voorzien (klant), wat geeft grootste benefit voor bestede geld. (Waarde en bevrediging) Ruil: men verwerft gewenst object door iets anders aan te bieden. Twee partijen nodig en bereidheid tot samenwerking. Akkoord nodig Transactie:...

Words: 39745 - Pages: 159

Free Essay

Summery Management Control Systems

...ma SAMENVATTING VAN HET BOEK MANAGEMENT CONTROL SYSTEMS ninth edition International student edition van de auteurs ROBERT N. ANTHONY en VIJAY GOVINDARAJAN Hoofdstuk 1 De aard van management control systems (MCS) 1 Hoofdstuk 2Strategie 5 Hoofdstuk 3 Gedrag in organisaties 11 Hoofdstuk 4 Verantwoordelijkheidscentra: opbrengsten en kostencentra 15 Hoofdstuk 5 Profit-centers 20 Hoofdstuk 6 Transfer pricing 25 Hoofdstuk 7 Meten en beheersen van de gebruikte activa 31 Hoofdstuk 8 Strategische planning 37 Hoofdstuk 9 Budgetopstelling 42 Hoofdstuk 10 Analyseren van prestatierapporten 47 Hoofdstuk 11Managementbeheersing van de uitvoering 53 Hoofdstuk 13 Beheersingsmaatregelen voor verschillende strategieën 58 Hoofdstuk 18 Management-control met betrekking tot processen 63 Vanaf hier geen tentamenstof 70 Hoofdstuk 15 Dienstverlenende organisaties 70 Hoofdstuk 16 Financiële dienstverlenende organisaties 75 Hoofdstuk 17 Multinationals 80 Hoofdstuk 1 De aard van management control systems (MCS) Elementen van een beheersingssysteem 1. Detector of sensor meet wat er werkelijk gebeurt in het te beheersen proces, bijvoorbeeld een thermostaat. 2. Schatter: een middel om vast te stellen hoe belangrijk datgene is wat er gebeurt (vergelijking met wat er gebeurt en wat er zou moeten gebeuren). 3. Beïnvloeder: middel dat het gedrag...

Words: 22935 - Pages: 92

Free Essay

Communication Plan

...probleem moet zoeken. Er is een knelpunt of vraag dat bij de huidige communicatie fout zit, je moet goed op de hoogte zijn van het beleid van de onderneming. Je organisatievraag is niet altijd het werkelijke probleem. Het kan liggen aan vele factoren(concurrenten..) ipv aan de communicatie. Een briefing is iets waar ze alles ingooien, dus communicatieprof moet vragen stellen want hij moet de probleemstelling verwoorden! 2. Interne en externe analyse : - de interne en externe omgeving in kaart brengen - op alle niveaus kijken : dus micro,macro en meso Eerst ga je de huidige situatie in kaart brengen met de interne analyse (micro omgeving). U communicatieplan aan het bestaande beleid te linken. Hoe speelt communicatie een rol voor de doelen?...

Words: 7525 - Pages: 31

Free Essay

Vakbonden België

...ww Hoe spelen zij in op de moderne vraagstellingen vandaag? Waar liggen de knelpunten? Zijn ze waakzaam m.b.t. het ethisch profiel van bedrijven? Wat is hun rol in de globalisering? Welke is hun rol in Europa, in een Derde Wereldland? Even zo kunnen organisaties voor werkgevers worden doorlicht. Dewaele Jolien Frennet Delphine Lapeirre Line Meeuws Stephanie Minnekeer Hanne Shen Christy Hoe spelen zij in op de moderne vraagstellingen vandaag? Waar liggen de knelpunten? Zijn ze waakzaam m.b.t. het ethisch profiel van bedrijven? Wat is hun rol in de globalisering? Welke is hun rol in Europa, in een Derde Wereldland? Even zo kunnen organisaties voor werkgevers worden doorlicht. Dewaele Jolien Frennet Delphine Lapeirre Line Meeuws Stephanie Minnekeer Hanne Shen Christy Groepswerk De vakbonden Bedrijfsethiek Groepswerk De vakbonden Bedrijfsethiek ‎ Inhoudsopgave Inleiding 4 Historiek 4 Wat hebben de vakbonden bereikt na 1944? 4 Wat is een vakbond? 4 Activiteiten 4 De vakbonden hebben 5 grote kern activiteiten. 4 Nog meer… 5 Kritiek 7 Verplicht vakbondslidmaatschap 7 Lid worden 8 Betalen 8 ACV 8 Specifieke bijdragen 8 Syndicale premies van het ACV 9 ACV-premies 9 ACLVB 9 Syndicale premies 9 Standpunt van een werkgever 10 De vakbonden in Vlaanderen 12 Sociaal overleg 19 Representativiteit 20 Voordelen voor leden per vakbond 20 ABVV 20 ACV 21 ACLVB 22 Het geld binnen de vakbonden 23 ACV 23 ACLVB...

Words: 21347 - Pages: 86