Free Essay

Calitatile Unui Manager

In:

Submitted By valentinaflorea
Words 1469
Pages 6
Calitatile unui Manager

Marketing I, seria 2

Management General
Prof. Conf. Costel Stanciu

A. Introducere
Dictionarele definesc managementul ca fiind: 1. Actiunea de coordonare a activitatilor unei firme in concordanta cu anumite regulamente si anumite obiective prestabilite. 2. Totalitatea directorilor si managerilor care au puterea si responsabiitatea de a lua decizii in cadrul unei companii.
Pe scurt, cine e in management are atat putere cat si responsabilitate. In aceste conditii, ce caliati ii trebuie unui bun manager pentru a nu cadea in tentatia de a face abuz de putere?
Sunt foarte multe teorii care dau unui manager calitati, care mai de care mai diverse. Din toate mijloacele de informare am reusit sa contabilizam majoritatea caracteristicilor, multe dintre acestea urmand sa fie explicate mai tarziu. 1. Responsabilitatea 2. Carisma 3. Credinţa 4. Dorinţa de autodepăşire 5. Încrederea 6. Perseverenţa 7. Voinţa fermă de a învinge 8. Inspiraţia 9. Creativitatea 10. Spontaneitatea 11. Intuiţia şi viziunea pătrunzătoare 12. Forţa emoţională 13. Devotamentul absolut 14. Măreţia sufletească 15. Rezonanţa 16. Măreţia spirituală 17. Luciditatea şi profunzimea judecăţii 18. Puterea de pătrundere a eului individual 19. Puterea de persuasiune 20. Puterea de pătrundere psihologică 21. Integritatea lăuntrică 22. Sensibilitatea sufletească B. Managerul si echipa
Rolul unui manager este acela de a atinge obiectivele unei companii, lucrand in echipa, prin intermediul oamenilor dar si prin resursele puse la dispozitie de firma. Avand in vedere ca factorul uman este cel mai important, putem sorta calitatile unui manager tocmai raportandu-ne la interactiunea pe care o are acesta cu echipa lui. De aceea, vom expune in cele ce urmeaza ce functii trebuie sa indeplineasca un manager incepator ca lider al unui grup.

1. Sa isi cunoasca rolul Un bun manager, trebuie sa realizeze ca odata ce isi primeste noua functie trebuie sa renunte sa comporte ca un simplu angajat. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa renunte la prietenii facuti in cadrul firmei, ci sa creeze un aer de prestanta pentru a se putea face respectat si pentru a nu se profita de pe urma lui (in cazul in care aceste nu reuseste sa faca o diferentiere clara manager-prieten)

2. Concentrare pe echipa Pentru ca un manager incepator sa se poata tempera in noua lui functie, este foarte important sa puna accentul pe echipa si sa renunte sa creada ca toate ideile bune sunt la el. Probabil un incepator intr-ale manageriatului risca sa cada intr-o astfel de extrema foarte usor pentru el a fost cel promovat. Dar trebuie sa retina ca nu toate ideile bune sunt la el si trebuie sa invete si asculte si totodata sa dea ocazia echipei sale sa invete de la el.

3. Transmiterea clara a informatiilor Pentru a evita orice fel de eroare managerul trebuie sa transmita clar toate informatiile necesare. In cazul unui proiect complex, acesta trebuie sa isi explice viziunea intr-un mod cat mai coerent si sa accepte si ideile celorlalti

4. Verificarea muncii echipei lui Dupa ce obiectivele au fost stabilite, transmise echipei si fiecare si-a primit sarcinile, este necesar ca munca celor din echipa sa fie urmarita si verificata. Acest lucru pare greu, mai ales ca ar putea fi interpretat ca o cicalire sau sa fie transmis un mesaj de lider cicalitor. Insa cel mai bun mod de a corecta o greseala este de a da un sfat catre mai bine si a verifica ceea ce a putut cauza eroarea in mod initial. C. Managerul ca lider
Caracteristicile care fac un lider sa fie lider de sine statator pot fi insa altele

1. Empatie Cei mai buni manageri reusesc sa comunice si sa ii inteleaga pe ceilalti, stiu sa se faca placuti si au angajati cu incredere in fortele proprii. Un manager empatic se poarta frumos cu angajatii sai, le acorda increderea sa, le recunoaste meritele si le este alaturi atunci cand intampina probleme.

2. Integritate morala Un bun manager face ceea ce trebuie sa faca, nu ceea ce crede ca este bine sa faca. O asemenea atitudine inseamna, uneori, sa-si recunoasca greselile si sa faca tot ceea ce ii sta in putinta pentru a le repara.

3. Modestie Chiar daca are o cultura impresionanta, un manager bun nu se va lauda. Ba mai mult, va stii intotdeauna sa isi recunoasca slabiciunile, atunci cand este cazul. Nu de putine ori, un manager care este in stare sa recunoasca faptul ca nu este atotstiutor, va fi considerat o persoana inteligenta. In plus, un adevarat lider poate comunica cu angajatii sai si le va cere parerea si sfatul atunci cand are nelamuriri.

4. Intuitie Chiar daca este considerata o trasatura feminina, intuitia poate fi exersata si stapanita de catre toata lumea, mai ales atunci cand vine vorba despre capacitatea de a-i „citi” pe ceilalti. Un bun manager isi va da seama din primele minute care este natura persoanelor cu care intra in contact.

5. Orgoliul stapanit Un manager orgolios si obsedat de propria persoana ii va indeparta pe toti din jurul sau. Totusi, atunci cand acest orgoliu poate fi stapanit si determinat sa lucreze in favoarea sa, lucrurile pot merge nemaipomenit. De altfel, sefii marilor companii din lume sunt persoane orgolioase, care insa muncesc pentru a straluci, ducandu-si firmele pe culmile succesului. D. Situatia in Romania
Deoarece termenul de manager este relativ nou in limba romana este adesea confundat cu arhaicul termen de „sef” sau „boss” atat in ceea ce preveste conetxtul cat si functiile pe care aceste le indeplineste. Din aceasta cauza, multi se asteapta ca seful (managerul) sa fie autoritar, rau, care pedepseste si de care trebuie sa te feresti. Se crede ca in cazul in care o problema va aparea, managerul va fi primul care sa tipe, sa jigneasca si sa pedepseasca angajatii.
Aceasta este o imagine gresita, generata de niste manageri promovati din angajati, fara experienta in management.Un manager ideal este un om foarte sociabil care nu te motiveaza cu frica, ci cu motive reale, cu recompense si recunostiinta - un om care-si cunoaste angajatii, din toate punctele de vedere:
Fizic: rezistenta la stres si modalitatile fiecaruia de a arata stresul si de a reactioa la el;
Psihic: ce-l impulsioneaza pe fiecare, ce-l motiveaza,ce-l ridica si ce-l coboara (un angajat jignit (cu sau fara intentie) poate deveni slab si demotivat) Managerul trebuie sa foloseasca aceste cunostinte caci trebuie sa stie cum sa aduca un angajat, suparat, demoralizat pe linia de plutire

E. Testul managerului
Calitati manageriale
* sunt un om hotarat,
* sunt o persoana extrovertita,
* imi place sa detin puterea,
* stiu sa ma pun in situatia celui din fata mea,
* suport foarte bine stresul si stiu sa-l inving,
* pot trece fara probleme de la o activitate la alta,
* am o intelegere intuitiva a celorlalti,
* tolerez ambiguitatea si nesiguranta, dar iau masuri pentru a le elimina,
* luarea deciziilor reprezinta puncul meu forte,
* sunt perseverent,
* imi plac provocarile,
* nu ma las usor infrant.
* Din cele 12 puncte trebuie sa aveti un minimum de 9 raspunsuri pozitive. Daca acest lucru se intampla, inseamna ca puteti face ca Pamantul sa se inarta invers atunci cand va propuneti. Daca nu...
Factori negativi
* am o constiinta de sine exacerbata,
* sunt excesiv de timid si nu imi face placere sa vorbesc cu oamenii,
* ma caracterizeaza perfectionismul,
* sunt rational in toate activitatile pe care le intreprind,
* sunt bland si bun cu toti cei din jurul meu,
* activitatile din timpul liber au intotdeauna prioritate,
* sunt nehotarat,
* prefer sa nu iau decizii,
* imi doresc de multe ori sa fiu in alta parte,
* dau inapoi in fata agresivitatii si a prostiei,
* ma simt vinovat pentru tot ceea ce iese prost,
* nu-i pot intelege pe ceilalti.
*Din cele 12 puncte trebuie sa aveti un minimum de 3 raspunsuri pozitive. F. Parerile angajatilor
In urma unor cautari, am gasit si parerile angajatilor despre cum ar trebui un manager sa se comporte pentru o coordonare ideala lider-echipa. Deoarece, in definitiv, scopul cel mai important in aces mecanism este eficienta!

1. Sa imi dea directii, dar sa ma lase sa lucrez singur. 2. Sa ma trateze cu respect. 3. Sa imi permita un orar flexibil. 4. Imi da autoritatea necesara pentru a rezolva responsabilitatile atribuite mie. 5. Vocea mea nu ramane neauzita in timpul sedintelor. 6. Imi ofera suport atunci cand iau noi decizii si nu se razbuna daca aceste decizii nu au avut efectul scontat( bineinteles, in anumite limite). 7. Ma incurajeaza sa ma dezvolt, construindu-mi abilitatile si permitandu-mi sa acumulez experienta de calitate. 8. Imi acorda deplina incredere in job-uri grele . 9. Imi acorda job-uri care sa provoace. 10. Imi da informatii direct, face-to-face despre ceea ce se intampla in organizatie, nu prin email!. 11. Ma recompenseaza sau imi recunoaste eforturile atunci cand am reusit un lucru foarte bun. 12. Imi da feedback atunci cand am nevoie

Similar Documents

Free Essay

109 Interview Questions

...interviului. 1. Cum te-ai descrie? 2. Care sunt telurile tale in viata, inclusiv cele legate de cariera ta? 3. In ce fel (Cum) te-a pregatit practica din liceu (facultate) pentru cariera pe care vrei sa o urmezi? 4. Te rog, descrie jobul ideal pentru tine, dupa ce vei absolvi. 5. Ce te-a influentat sa iti alegi cariera aceasta? 6. In ce moment din viata ti-ai ales aceasta cariera? 7. Care sunt scopurile pe care ti le-ai stabilit in cariera ta? 8. Ce iti va fi necesar pentru a-ti atinge scopurile, si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi in aceasta privinta? 9. Ce consideri ca iti trebuie pentru a avea succes in aceasta cariera? 10. Cum determini sau evaluezi succesul? Exemplifica una din realizarile tale de succes. 11. Ai calitatile si caracteristicile personale necesare pentru a avea succes in cariera pe care ti-ai ales-o? 12. Care este realizarea ta de pe urma careia ai avut cel mai mare castig? 13. Daca ai putea, cum ti-ai planifica altfel cariera de pe perioada facultatii? 14. Esti mai motivat lucrand in echipa sau in mod individual? 15. Cum te-ai descrie prin prisma abilitatii tale de a lucra intr-o echipa? 16. Ce te motiveaza pentru a depune eforturi? 17. Data fiind investitia pe care firma noastra o va face pentru a te angaja si pregati, poti sa ne dai un motiv pentru a te angaja? 18. Te poti descrie ca o persoana condusa de scopurile pe care vrea sa le atinga? 19. Descrie ce ai realizat pentru a-ti atinge un scop personal. 20. Care sunt obiectivele...

Words: 2126 - Pages: 9

Free Essay

Priect Mfc

...PROIECT Management Financiar şi Analiza Economico - Financiară Coordonatori Stiinţifici: Masternad an I: 2010 Managementul financiar: concept, obiect, funcţii şi rolul lui în lumea contemporană 2010 MOTTO: “Managementul este o activitate care îmbină mult meşteşug (experienţă) cu o anumită doză de artă (întelegerea lucrurilor) şi ceva ştiinţă (analiză).” Henry Mintzberg CUPRINS |INTRODUCERE |............................................................................................................................|5 | | |............ | | | |Motivaţia alegerii temei.................................................................................................. |5 | | |Obiective...................................................................................................................|5 | | |...... | | |CAPITOLUL I |CONCEPTUL DE MANAGEMNT – FUNCŢII, ROLURI..................................... |6 | |1.1 |La “graniţa”...

Words: 5176 - Pages: 21

Free Essay

Public Administrative

...Comunicarea in administratia publica Cuprins: Argument…………………………… Cap.I. Notiuni introductive ………. 1.1 Conceptul de comunicare………. 1.2 Comportamentele actiunii de comunicare…. 1.3 Forme ale comunicari……… Cap II. Comunicarea in administratia publica 2.1 Figuri de comunicare soiala 2.2 Comunicarea publica-definitie si caracter… 2.3 Prinicipii ale comunicarii publice…. Cap III. Forme ale comunicarii publice. 3.1 Formele comunicarii publice 3.2 Relatia cu presa 3.3 Relatiia serviciilor publice cu utilizatorii.. Studiu caz: “Organizarea unei conferinte de presa in cadrull…. Anexe Bibliografie Argument ,,Pentru a da o existenţă publică unei activităţi, unei idei sau unui produs, nu este suficient doar ca aceste elemente să existe, trebuie ca ele să fie şi cunoscute... O teorie care nu este împărtăşită celorlalţi, pur şi simplu nu există.” Bernard Dagenais Într-adevăr, în absenţa unor strategii de comunicare adecvate, produsele şi serviciile oferite de o organizaţie, fie ea publică sau privată, nu sunt cunoscute publicului larg sau sunt cunoscute parţial, neconform cu realitatea. ,,Deformarea” imaginii acestora este determinată de o serie de factori cum ar fi: lipsa informaţiei de la sursă, mentalităţi şi idei preconcepute, zvonuri şi atacuri lansate de organizaţii concurente etc. Pentru promovarea acţiunilor lor şi crearea...

Words: 10161 - Pages: 41

Free Essay

Studii Caz Thr

...1. Raporturile de concurenţă pe piaţă X este un hotel de lux dintr-o capitală est-europeană. La puţină vreme după inaugurare, pentru perioada mai 1998-aprilie 2000, rata ocupării camerelor şi tariful mediu real/Average Daily Rate (în USD) estimate prin buget şi, respectiv, realizate pot fi reprezentate grafic după cum urmează: Figura 1.1 Figura 1.2 Pentru ultimele 7 luni ale perioadei menţionate, graficele următoare arată evoluţia ratei ocupării camerelor, nivelul pe zile din săptămână a ratei ocupării camerelor şi, respectiv, RevPAR pentru o zi (în USD) - vezi manualul. Calculaţi tariful mediu real pentru fiecare din lunile perioadei octombrie 1999-aprilie 2000, precum şi pe total perioadă. Figura 1.3 Figura 1.4 Figura 1.5 Hotelul Y, direct concurent, deja consacrat pe piaţă, a înregistrat următoarele niveluri ale ratei ocupării camerelor şi, respectiv, ale tarifului mediu real (în USD): Figura 1.6 Z este un alt hotel direct concurent, deschis înaintea hotelului X. Graficul următor prezintă distinct, pentru perioadele iunie-septembrie 1998, octombrie 1998-septembrie 1999 şi, respectiv, octombrie 1999-aprilie 2000, pentru cele trei hoteluri, rata calculată ca raport între cota deţinută de camerele ocupate ale fiecărui hotel în total camere ocupate ale celor trei hoteluri şi cota de piaţă a fiecărui hotel faţă de total camere disponibile. Cotele de piaţă ale celor trei hoteluri sunt de 25,67%, 31,77% şi, respectiv, 42,57%. Pentru fiecare dintre...

Words: 32026 - Pages: 129

Free Essay

Marketing

...Marketing Note de curs pentru studenții la master Capitolul 1. CONCEPTUL DE MARKETING 1.1. Esenţa marketingului 1. Conceptul de marketing Termenul de „marketing” este de un cuvânt de origine anglo-saxonă provenind din verbul englezesc „ to market” care înseamnă a vinde, a cumpăra, a realiza schimburi pe piaţă. Marketingul este o noţiune cu caracter complex şi cu o utilizare largă internaţională. Acesta se referă la realizarea unui produs începând cu concepţia şi până la producerea lui efectivă, precum şi la vânzarea, promovarea şi distribuţia produsului pornind de la cunoaşterea nevoilor consumatorilor şi având ca scop satisfacerea superioară a acestora. Dicţionarul enciclopedic al limbii române defineşte marketingul ca fiind: „ansamblul activităţilor (procedeelor) prin care producţia este orientată şi adaptată cererilor prezente şi viitoare ale consumatorului, pentru satisfacerea integrală, la locul şi timpul dorit, cu mărfurile cerute de acesta, în condiţiile rentabilităţii întreprinderii producătoare sau comerciale.” Marketingul nu trebuie confundat cu activitatea de vânzare desfasurată de firmă. În vechea concepţie comercială, toate eforturile organizaţiei erau îndreptate spre sprijinirea desfacerii, a tot ceea ce producea firma. Marketingul are însă menirea să ofere recomandări referitoare la produsul potrivit consumatorilor, modalitatea de a ajuge la aceştia precum şi cantitatea necesară de produse, prin coordonarea tuturor...

Words: 47701 - Pages: 191

Free Essay

Comunicare

...COMUNICARE MANAGERIALĂ ŞI RELAŢII PUBLICE COMUNICARE MANAGERIALĂ ŞI RELAŢII PUBLICE CUPRINS PARTEA I: COMUNICAREA MANAGERIALĂ 1. COMUNICARE ŞI DECIZIE 1.1 Funcţiile conducerii organizaţiilor 1.2 Structura de autoritate şi responsabilitate 2. STILURI DE CONDUCERE ŞI COMUNICARE 2.1 Tendinţe actuale în formarea managerilor 2.2 Caracterizarea şi clasificarea stilurilor de conducere 2.3 Puterea şi influenţa în organizaţii 3. COMUNICARE FORMALĂ ŞI INFORMALĂ 3.1 Comunicarea formală 3.2 Comunicarea informală 3.3 Noile tehnologii şi comunicarea în organizaţii PARTEA II: RELAŢIILE PUBLICE 4. CONCEPTE ŞI STRUCTURI 4.1 Definiţii ale relaţiilor publice 4.2 Delimitarea de alte domenii 4.3 Domenii şi structuri de relaţii publice 5. MANAGEMENTUL RELAŢIILOR PUBLICE 5.1 Cercetarea în relaţiile publice 5.2 Planificarea în relaţiile publice 5.3 Aplicarea planului 5.4 Evaluarea 6. STRATEGIA ŞI PLANUL DE RELAŢII PUBLICE 6.1 Stabilirea obiectivelor 6.2 Strategii şi tactici de relaţii publice 6.3 Tehnici de relaţii publice 6.4 Metode de evaluare a planului 7. CAMPANIA DE RELAŢII PUBLICE 7.1 Diferenţe între termeni 7.2 Tipuri de campanii 7.3 Planul unei campanii de relaţii publice 8. COMUNICAREA ÎN SITUAŢII DE CRIZĂ 8.1 Tipuri de criză 8.2 Planificarea în cazul situaţiei de criză 8.3 Managementul crizei 8.4 Erori în gestionarea crizelor 8.5 Strategii de gestionare a crizelor 1. COMUNICARE ŞI DECIZIE Obiective a) Înţelegerea importanţa specifică a deciziei, a momentelor predecizionale şi postdecizionale...

Words: 42796 - Pages: 172

Free Essay

Management

...CAPITOLUL 1 – MANAGEMENTUL STRATEGIC NOŢIUNI CONCEPTUALE 1.1. CONCEPTUL DE MANAGEMENT STRATEGIC Termenul de management strategic şi-a făcut intrarea oficială în limbajul teoretic încă din 1973, în cadrul ,,The First International Conference of Strategic Management” organizată de I.H. Ansoff la Universitatea Vanderbilt. În momentul de faţă nu există o unanimitate de păreri în ceea ce priveşte definirea termenului de management strategic, astfel, întâlnind o varietate de modalităţi de definire a conceptului de management strategic. Managementul strategic este considerat drept: ➢ procesul care urmăreşte să faciliteze conducerea unei firme şi să utilizeze strategia pentru a-i orienta acţiunile; el integrează punerea în operă a acţiunilor strategice legate de factorii structurali şi culturali. ➢ formă de conducere care urmăreşte să asigure în timp cea mai bună congruenţă posibilă între exigenţele mediului înconjurător, ale partenerilor interni şi externi şi obiectivele managerilor, administrarea dar şi crearea de potenţial şi se interesează atât de interiorul cât şi de exteriorul întreprinderii, de dimensiunea politică şi de cea economică şi conferă un rol important dimensiunii organizaţionale, respectiv structural şi culturii întreprinderii. ➢ un mod de conducere diferit al firmei care vizează să asigure o îmbinare strânsă între strategie şi operaţii. Aceasta semnifică faptul că toate deciziile operaţionale (care nu sunt decât decizii...

Words: 34870 - Pages: 140

Free Essay

Alina

...Noţiuni de contabilitate primară, Managementul afacerilor, Marketing şi dezvoltarea afacerilor – noţiuni de bază Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie - ANIMMC 1 Noţiuni de contabilitate primară, Managementul afacerilor, Marketing şi dezvoltarea afacerilor – noţiuni de bază Autori: ec. Lucian Nedelcu ec. Răzvan Mitocariu ec. Adrian Rîndaşu Noţiuni de contabilitate primară, Managementul afacerilor, Marketing şi dezvoltarea afacerilor – noţiuni de bază Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie - ANIMMC 2 CUPRINS I. Noţiuni de contabilitate primară .....3 1.1. Rolul contabilităţii în economia de piaţă .....4 1.2. Patrimoniul societăţilor comerciale .....5 1.3. Evaluarea elementelor patrimoniale .....8 1.4. Bilanţul contabil .....9 1.5. Balanţa de verificare ...11 1.6. Documente justificative (primare) ...13 1.7. Metode de evidenţă a gestiunilor în activitatea de desfacere ...17 1.8. Registrele contabile ...18 1.9. Inventarierea patrimoniului ...19 1.10. Obligaţii de plată a agenţilor economici ...22 1.11. Modele de formulare utilizate în activitatea economico-financiară ...29 1.12. Planul de conturi general ...48 II. Noţiuni de marketing şi dezvoltarea afacerilor ...49 2.1. De ce strategie de marketing ...49 2.2. Mixul de marketing pentru produse şi servicii ...49 2.3. Concepte noi în marketing ...54 2.4. Procesul...

Words: 29492 - Pages: 118

Free Essay

Managementul Resurselor Umane

...ªtefan Stanciu Mihaela Ionescu Managementul resurselor umane CUPRINS CAPITOLUL 1 – Introducere în managementul resurselor umane / 11 1.6. Managementul resurselor umane / 41 1.6.1. Concepte / 41 1.6.2. Obiective privind resursele umane / 43 1.6.3. Departamentul de resurse umane / 44 CAPITOLUL 2 – Manageri [i leadership / 57 2.1. Managerii / 57 2.1.1. Caracterizare general` / 57 2.1.2. Profiluri manageriale / 60 2.1.3. Caracteristicile managerilor / 64 2.2. Managerii de resurse umane / 73 2.3. Delegarea / 77 2.4. Decizia – func]ie esen]ial` a conducerii / 79 2.4.1. Concepte / 79 2.4.2. Tipuri de decizie / 81 2.4.3. Decizia de grup / 83 2.4.4. Etapele procesului decizional / 85 2.5. Leadership / 91 2.6. Dezvoltarea competen]elor managerilor / 100 2.7. Aplica]ii [i studii de caz / 102 CAPITOLUL 3 – Strategii, politici [i planuri privind resursele umane / 111 3.1. Strategii / 111 3.1.1. Schimbarea organiza]ional` / 111 3.1.2. Planificarea strategic` / 115 3.1.3. Cerin]e [i linii strategice / 116 3.1.4. În ce const` strategia de personal? / 117 3.1.5. Op]iuni strategice / 119 3.2. Politici de personal / 121 3.2.1. Caracteristicile politicilor tradi]ionale / 121 3.2.2. Caracteristicile politicilor moderne / 122 3.2.3. Politici cu spectru larg / 126 3.2.4. Politici privind plec`rile voluntare / 130 3.2.5. Previziunea [i planificarea personalului / 131 3.3. Prognoza resurselor umane / 136 3.4. Tendin]e în domeniul resurselor umane / 137 3.5. Practici privind personalul...

Words: 88681 - Pages: 355