Free Essay

Onderzoeksvaardigheden

In:

Submitted By thimjanssen
Words 2034
Pages 9
wat is de invloed van de hoge benzineprijzen op de Nederlandse economie?
Het onderzoek is gericht op de motorbrandstoffen Euro 95, Diesel en LPG.

* waarom zijn de benzineprijzen zo hoog?(hoe komt de prijs tot stand? waarom blijven ze stijgen? Wie verdienen aan de benzine?) * Wat zijn de voor- en nadelen van de hoge benzineprijzen?
(inflatie, economische groei, rente, koopkracht, inkomsten overheid, alternatieven benzine) * Als het noodzakelijk is dat de benzineprijzen moeten dalen, Wat zijn dan de overwegingen die de overheid moet doen om de benzineprijzen lager te krijgen?

* Hoe verhoudt de ontwikkeling van de olieprijs zich tot de ontwikkeling van de pompprijzen in Nederland? * Hoe zijn de Nederlandse brandstofprijzen opgebouwd? * Welke knelpunten en andere omstandigheden bestaan er in de Nederlandse benzinemarkt, die mogelijk een goede marktwerking en concurrerende prijsvorming in de weg staan?

Er moet onderzocht worden wat de oorzaak is van deze hoge benzineprijzen. Dit ook door te onderzoeken hoe de prijs tot stand komt, wie er aan verdienen en waarom ze nog steeds stijgen. Hierna kan er zetten we de voor- en nadelen tegenover(m.b.t. inflatie, rente, economische groei, koopkracht, inkomsten overheid, alternatieven benzine, etc.) als het noodzakelijk is dat de benzineprijzen moeten dalen, na het onderzoeken van de voor- en nadelen, kan de overheid zorgen dat de prijs wordt verlaagd? Zo ja, hoe?

Dit onderzoek is gestart na aanleiding van de hoge en nog steeds stijgende benzinekosten. Wij zien de benzineprijzen stijgen en vragen ons af wat het voor invloed heeft op de Nederlandse economie.. Dit is slecht voor de koopkracht en daarom voor de economie. Wij vroegen ons af waarom dit is en of dit op een of andere manier verlaagd kan worden. Dan wel door de accijnzen te verlagen op benzine of andere maatregelen die de overheid kan nemen.
Er moet onderzocht worden wat de oorzaak is van deze hoge benzineprijzen. Daarna moeten we weten wat de gevolgen zijn en of hier ook voordelen aan verbonden zitten. Zo ja , is het noodzakelijk om de benzineprijzen te verlagen. Zo ja, wat zijn de overwegingen die de overheid kan doen om de benzineprijzen te verlagen.

Wat is de invloed van de hoge benzineprijzen op de Nederlandse economie?

3. Splits de probleemstelling op in kernbegrippen en orden deze in de vorm van een boomdiagram (fig. 3.2) of een conceptueel model (zie b.v. fig. 3.4), waarin tevens verwachte relaties of samenhang tussen de begrippen zijn opgenomen; Gebruik bijvoorbeeld SmartArt in Word om het boomdiagram of conceptueel model grafisch weer te geven.

4. Formuleer aan de hand van het boomdiagram of het conceptueel model je deelvragen (minimaal 5).

5. Selecteer per deelvraag de juiste dataverzamelinsgmethode(n). Beargumenteer je keuze (tabel 3.2, blz. 99).

* waarom zijn de benzineprijzen zo hoog? (hoe komt de prijs tot stand? waarom blijven ze stijgen? Wie verdienen aan de benzine?)
Inhalige overheid is oorzaak hoge benzineprijs
Niet de stijgende olieprijs, maar de Nederlandse overheid is de hoofdverantwoordelijke voor de hoge benzineprijzen
Door Jean Dohmen
Opnieuw heeft de prijs van een liter benzine een recordhoogte bereikt. Aan de pomp betalen automobilisten op veel plaatsen 1,88 euro voor een liter ongelode benzine, de hoogste prijs ooit. En het eind lijkt nog niet in zicht.

En dan is de btw-verhoging van 19 naar 21 procent nog niet ingegaan. Daardoor zal de literprijs per 1 oktober nog eens met ruim 3 cent stijgen, waardoor een liter benzine aan de pomp bijna 1,92 euro gaat kosten.

Oliesjeiks
Natuurlijk, benzine wordt duurder omdat de olieprijs stijgt. Redenen daarvoor variëren van de spanningen in het Midden-Oosten tot de euro, die terrein heeft verloren ten opzichte van de dollar. Olie wordt in dollars afgerekend.

Maar de benzineprijzen in Nederland zijn ook in vergelijking met andere landen extreem. Niet de oliesjeiks of de benzinemaatschappijen, maar onze eigen overheid is daarvoor hoofdverantwoordelijke.

Onrechtvaardig
Op dit moment belandt meer dan 55 procent van de literprijs als belasting in de schatkist van het Rijk. Die heft niet alleen btw, maar ook accijns over de benzine. En over die accijns wordt ook weer btw geheven.

De automobilist is de dupe van die inhaligheid. Hij profiteert nauwelijks van de voortschrijdende techniek, die ervoor zorgt dat auto’s steeds minder benzine nodig hebben. Mensen vinden dat - terecht - onrechtvaardig.

De overheid heeft nu geen geld om de accijns of de btw op benzine te verlagen. Maar zodra de economie aantrekt, moet dat prioriteit krijgen. Aan het onnodig belasten van automobilisten moet een eind komen.
Iran heeft een aantal landen waaraan ze geen olie meer willen leveren. Nederland is hier een van, dat krikt de belastingsdruk ook omhoog.

Waarom is de prijs van ruwe olie gestegen?
Dat de prijs van ruwe olie zo is gestegen, heeft te maken met de al vroeg ingevallen winter van eind 2011, begin 2011. In veel delen van Noord-Amerika worden woningen nog met stookolie verwarmd. Er is dus veel meer vraag naar stookolie en de OPEC landen verhogen in het geval van meer vraag hun prijs. Ook de koers van de dollar is bepalend. Olie wordt gekocht met dollars, maar die dollar is niet veel waard anno 2011. Omdat er daardoor in verhouding minder geld binnenkomt (niet in het aantal dollars, maar wel in de waarde daarvan) hebben de olieproducerende landen de prijs van ruwe olie omhoog gegooid

* Wat zijn de voor- en nadelen van de hoge benzineprijzen?
(inflatie, economische groei, rente, koopkracht, inkomsten overheid, alternatieven benzine)

http://financieel.infonu.nl/diversen/14821-voor-en-nadelen-hoge-olieprijzen.html

Voordelen
Olieprijs
Door de hoge olieprijs en daarmee de dure energieprijs worden mensen zich bewuster van energie. Het wordt interessanter om zuiniger met energie om te gaan. Daarnaast wordt duurzame energie aantrekkelijker. Op korte termijn zal dit nog wel meevallen, want als er veel winst gemaakt wordt met groene stroom wordt de subsidie verlaagd. Op lange termijn wordt groene stroom voordeliger dan grijze stroom dat is zeker.

Energie
Door meer andere energie te gebruiken, worden we minder afhankelijk van oliegiganten als Rusland en landen in het Midden- Oosten. Rusland kan dan geen ‘geintjes’ uithalen zoals het vorig jaar deed met onder meer Wit-Rusland. Moskou draaide de gaskraan dicht totdat de Wit-Russen instemden met een fors hogere gasprijs.

Pomp
De vervuiler - de automobilist bijvoorbeeld - betaalt meer aan de pomp. Alles wordt zo’n beetje duurder, van voedsel, energie tot transport. Wij leven op veel te grote voet. Zelfs als we vanaf morgen vol inzetten op duurzame energie, hebben we straks daaraan nóg te weinig. Wat de aarde nodig heeft, is economische krimp. Stop met dat consumeren en alsmaar meer consumeren. Krimp is de enige echte oplossing. Een radicale verandering is onvermijdelijk.

Rijker
Nederland wordt rijker! De gasprijs is immers voor een deel gekoppeld aan de olieprijs. En gas, dat hebben ‘we’ in Noord-Nederland in grote voorraden. Elke dollar die meer moet worden betaald voor een vat olie, levert de Nederlandse schatkist ruwweg 100 miljoen euro meer op aan gasinkomsten. Met dat geld kan Den Haag toch heel nuttige dingen doen, zonder dat geld direct bij de mensen weg te halen. Alleen gaslanden als Noorwegen, Rusland en Nederland hebben dat voordeel.

Autoindustrie
De auto-industrie wordt gedwongen zuinigere auto’s te ontwikkelen en efficiënter te werken.

Hoge benzineprijs verborgen zegen voor natuur en milieu
Kees de Vré − 09/03/11, 00:00
Stijgende benzineprijzen leiden steevast tot onrust bij politiek en consumenten. De recordprijs aan de pomp, die afgelopen maandag werd bereikt, is breed uitgemeten in de media. Hier en daar verschijnen zelfs al berichten van benzinediefstal uit personenauto's. Politici vrezen vooral het aantrekken van de inflatie, na jaren van rust op dat front - met dank aan de financiële crisis.
Voor het milieu zijn de hoge energieprijzen, en daarmee de hoge benzineprijzen, echter een verborgen zegen. Hoge prijzen voor fossiele brandstoffen maken de zoektocht naar alternatieven dwingender. Die alternatieven zijn nodig, niet alleen uit milieuoverwegingen maar ook omdat de olie binnen enkele decennia opraakt.
Ron Wit, teamleider klimaat en energie bij de Stichting Natuur & Milieu, stelt nuchter vast dat de huidige onrust in het Midden-Oosten, de directe oorzaak van de stijgende benzineprijs, een zuchtje is bij de wind die er al enige tijd waait. ¿Hoge energieprijzen zijn in het algemeen goed voor het milieu en klimaat. Mensen rijden selectiever en thuis gaan ze energie besparen door bijvoorbeeld hun huis te isoleren. Dat verdient zich bij hoge energieprijzen sneller terug. Maar we zien al een paar jaar, sinds de vorige piek in de benzineprijs, dat mensen in groten getale overgaan op kleinere, zuinig rijdende auto's. Dat is een direct gevolg. Daarbij helpt het uiteraard ook dat voor die kleine zuinige auto's geen wegenbelasting meer wordt betaald, maar het effect is hetzelfde.¿
Naast de beweging bij de consument ziet Wit tevens bij bedrijven steeds meer actie richting duurzaam energiegebruik. ¿Het kabinet vertoont geen initiatief op klimaat en duurzaamheid, maar je ziet dat bedrijven dit compenseren. Zij zien aankomen dat besparingen op het gebruik van fossiele brandstoffen en alternatieven nodig zijn. De vraag vanuit China, India en Brazilië neemt zo snel toe. Kijk alleen al naar de enorme groei van het aantal auto's dat in China rond rijdt. Dat zijn er nu al bijna net zo veel als in Europa. Dagelijks moeten daarvoor miljoenen vaten extra olie worden opgepompt. Bedrijven voorzien dat de prijs van energie hoog blijft en wellicht nog verder stijgt. Op die stabiel hogere olieprijs stemmen ze hun zakendoen af. Gebouwen worden vergroend, mobiliteit wordt vergroend. Wat er gebeurt in Libië doet amper ter zake.
Toch reageert in sommige buitenlanden de politiek al. In Spanje heeft het kabinet besloten de maximumsnelheid te verlagen naar 110 kilometer per uur om benzine te sparen. In Groot-Brittannië woedt binnen het kabinet een discussie hoe te reageren op de hoge energieprijzen. Moet de accijns omlaag om de emoties van de consument te dempen of moet de hoge olieprijs worden aangegrepen om door te pakken met alternatieve energiebronnen nu die relatief goedkoper worden
Wit: Verlagen van accijnzen is onverstandig. Dat geeft gaten in de schatkist die ergens anders - zorg, onderwijs, cultuur - moeten worden gecompenseerd. Verhoog liever de accijns nog iets. Dat dwingt de consument nog zuiniger te rijden. Bovendien is de prijs van benzine, gecorrigeerd voor inflatie, de afgelopen veertig jaar veel minder gestegen vergeleken met bij voorbeeld bier of brood.

DE NADELEN
Olieprijs
Een hoge olieprijs zorgt voor meer problemen in - allereerst - de armste landen.Zij kunnen de dure olie niet kopen. Vorig jaar is daardoor alle hulp aan derdewereldlanden zo’n beetje teniet gedaan. Het Westen kan de dure olie natuurlijk betalen, maar de economische groei zal worden afgeremd.

Conflicten
Internationaal kan dure olie leiden tot conflicten in landen en tussen landen. In Italië bijvoorbeeld legde de transportsector het land bijkans plat met blokkades uit protest tegen de hoge dieselprijs.

Zuiniger
Als sommige mensen denken dat Nederland minder gaat rijden: Vergeet het maar! De benzineplas is al jaren redelijk constant. Auto’s worden wel zuiniger, maar daar staat tegenover dat we - met meer auto’s - meer gaan rijden. Er is gepoogd te onderzoeken bij welke benzineprijs mensen overstappen op een zuinige auto. Maar dat is moeilijk aan te geven. Mensen kopen misschien liever een tweedehands auto.

Aardgas
Hoge olie- en aardgasprijzen zijn slecht voor de economie, omdat daardoor de inflatie hoger wordt en de werkloosheid oploopt. Volgens de overheid heffen de voordelen van de extra aardgasbaten en de nadelige economische effecten elkaar op

* wie verdienen aan deze hoge benzineprijzen? overheid steekt 70% van de benzineprijs in eigen zak. Van de overige 30% dekt een brandstof leverancier zoals Shell de kosten en winstmarges.

* Als het noodzakelijk is dat de benzineprijzen moeten dalen, Wat zijn dan de overwegingen die de overheid moet doen om de benzineprijzen lager te krijgen?

Let op: o De survey (vragenlijstonderzoek) moet onderdeel uitmaken van je onderzoeksontwerp in verband met opdracht D, die een vervolg op deze opdracht is. Zorg er dus voor dat je ook deelvragen hebt opgenomen die met een enquête kunnen worden beantwoord. o Een deelvraag kan soms met meerdere dataverzamelingmethoden en zowel kwalitatief als kwantitatief worden onderzocht (triangulatie). Er is geen beperking in tijd en middelen. Ontwerp daarom het ‘ideale’ onderzoek. Je voert zelf alleen het survey uit (opdracht D).

6. Geef aan in welke volgorde de verschillende dataverzamelingsmethoden en beantwoording van deelvragen zal worden uitgevoerd.

Similar Documents

Free Essay

Onderzoeksvaardigheden

...Opdracht B 1. Onderwerp: duurzame energie 2. Vraag: Is er de laatste jaren een stijging in het gebruik van duurzame energie? Duurzame energie, stijging, per huishouden, gebruik duurzame energie, groene stroom. 3. Bron 1: Artikel uit de volkskrant van 22 juni 2011 (slecht) 35 procent stroom duurzaam Minister Verhagen legt leveranciers verplichting op voor 2020 SECTION: Economie; Blz. 22 LENGTH: 517 woorden Van onze verslaggever Michael Persson Amsterdam In 2020 moet Nederland 35 procent van zijn stroom duurzaam opwekken. Elke leverancier van elektriciteit wordt verplicht dat percentage bij zijn klanten uit het stopcontact te laten stromen. Dat heeft minister Verhagen woensdag toegezegd in een debat met de Tweede Kamer. Daarmee kiest Verhagen (CDA, Economische Zaken) voor een radicaal andere manier om hernieuwbare energie te stimuleren. Van subsidies schakelt hij over op verplichtingen. Door de zogeheten leveranciersverplichting moeten ook bedrijven als de Nederlandse Energie Maatschappij, die zelf geen stroom produceren en voornamelijk goedkope buitenlandse stroom inkopen, straks in Nederland op zoek naar duurzame energie. Via de aankoop van certificaten moeten ze daarmee hun stroomleveranties tot het gewenste percentage vergroenen. Nu is het aandeel groene stroomopwekking in Nederland 9 procent. Met de verplichting hoopt het kabinet de Europese doelen in 2020 te halen. Dan moet Nederland 14 procent van zijn energieverbruik duurzaam opwekken. Omdat dat percentage...

Words: 1926 - Pages: 8

Free Essay

Onderzoeksvaardigheden 1

...Onderzoeksvaardigheden 1 Schoenen, internationaal zakendoen Jelmar Remmerts, 14033720, SBRM1-J Onderzoeksvaardigheden 1 Schoenen, internationaal zakendoen Den Haag, 7 juli Auteur Klas Remmerts, Jelmar (14033720) SBRM1-J Onderwijsinstelling SLB begeleider De Haagse Hogeschool M.A. Borsje Johanna Westerdijkplein 75 2521 EN DEN HAAG 070 - 445 8888 Studierichting Cohort Small business & Retail management 2014 - 2018 Studieonderdeel Studiejaar Onderzoeksvaardigheden 1 2014 - 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 2. Deskresearch 6 2.1 De grootste bedrijven in de schoenen branche. 6 2.2 productielanden 7 2.3 De schoenenbranche in Nederland 8 3.Literatuurstudie 9 3.1 Het ontstaan van internationaal zakendoen 9 3.2 Internationale handelsbarrières 9 3.3 Internationale uitwisseling van diensten 10 3.4 Gevestigde in Nederland 10 4. Enquête 11 4.1 concept enquête 11 4.2 Definitieve enquête 15 4.3 verbeterplan 18 5. Conclusie 20 6. Bibliografie 21 1. Inleiding In dit rapport wordt het onderzoek weergegeven wat is afgenomen in de schoenenbranche, dit onderzoek heeft plaats gevonden in een tijdsbestek van twee maanden. Het onderwerp van het onderzoek is internationaal zakendoen. Het onderzoek geeft weer welke bedrijven aan top gaan in de schoenenbranche, tevens wordt dit visueel ondersteund. Vervolgens komt het onderwerp internationaal zakendoen aanbod...

Words: 3167 - Pages: 13

Free Essay

Reinder

...MPNL-KWAMETH-09 2009-2010 10 weken (Blok C of blok D van propedeuse) Voltijd MATERIE Verplicht johan.vanberkel@hu.nl Johan van Berkel (Johan van Berkel, Kamer 2.109, e-mail: johan.vanberkel@hu.nl, 030-2586907 17062009 Inhoudsopgave 1 Inhoud 3 2 Opleidingsdoelen, eindtermen en leerdoelen 3 3 Plaats in het curriculum en relatie met andere cursussen 4 4 Studiebelasting 4 5 Voorkennis en ingangseisen 4 6 Vrijstellingsmogelijkheden 4 7 Competenties (en beroepsproducten) 5 8 Vorm en begeleiding 6 9 Studentactiviteiten en op te leveren producten 7 10 Toetsing en beoordeling 8 11 Materiaal en literatuur 9 12 Evaluatie 9 1. Inhoud Verantwoording: Een marketeer wordt in zijn werk vaak geconfronteerd met vragen zoals: ‘Hoe tevreden zijn mijn klanten?’ ‘Hoe doe ik het ten opzichte van mijn concurrenten?’ ‘Hoe ziet mijn toekomst er uit?’ Dit soort vragen leidt dan tot onderzoeken welke allerlei gegevens opleveren. Deze gegevens moeten worden geanalyseerd om conclusies te kunnen trekken. De cursus Kwantitatieve Methoden bevat de volgende onderwerpen: * Tabellen en Grafieken; * Centrum- en spreidingsmaten; * Kansrekening en discrete kansverdelingen; * Normale verdelingen en andere continue kansverdelingen; * Lineaire regressie analyse * Tijdreeksanalyse. 2. Opleidingsdoelen, eindtermen en leerdoelen In deze cursus wordt er van uit gegaan dat de te analyseren gegevens beschikbaar...

Words: 1382 - Pages: 6

Free Essay

Onderzoek Buitenspeelruim

...Buitenspeelruimten Onderzoeksrapport over de verschillende functies van buitenspeelruimten in de gemeente Delft en Den Haag. (Spelende kinderen, z.d.) Auteur: Nick Werring 10022333 Opleiding: Sportmanagement Haagse Hogeschool Propedeuse jaar Blok 4 S1C Sportontwikkeling: Buitenruimten Mevr. Van Helden 14 juli 2011 Klas: Vak: Begeleider: Datum: Voorwoord Dit onderzoeksrapport heb ik geschreven in het kader van mij studie HBO sportmanagement aan de Haagse Hogeschool. Het feit dat bijna 20% van de Haagse jeugd tussen de 3 en 16 jaar al leidt aan overgewicht heeft mij aangezet tot het onderzoeken van de bijdrage die buitenspeelruimtes leveren aan de gezondheid van kinderen. (Kinderen met overgewicht, 2007). Vorm en inhoud van dit rapport zijn informatief. Het is bestemd voor de beleidsmedewerkers Sport, gezondheid en welzijn van de gemeente Delft en Den Haag. Daarnaast is het rapport bedoeld voor lezers die geïnteresseerd zijn in de verschillende functies van buitenspeelruimten. De gezondheidsfunctie van een buitenspeelruimte zal hoofdzakelijk toegelicht worden. Tenslotte vermeld ik dat dit rapport mede tot stand gekomen is dankzij suggesties van docenten en tips van medestudenten. In het bijzonder wil ik Rosalie van Helden bedanken voor haar gedetailleerde feedback. Den Haag, juni 2011 Buitenspeelruimten Nick Werring 2011 2 Samenvatting Er is onderzoek gedaan naar de verschillende functies van buitenspeelruimten. Door middel van observatie...

Words: 10258 - Pages: 42