Free Essay

Retorisk Analyse

In:

Submitted By Tamour
Words 1546
Pages 7
Politiske taler fokuser meget på at fange stemmernes eller andre modtageres opmærksomhed. ”Der er ingen, der skal gøre mig - eller jer - utrygge i vores egne hjem.”
De gør tit brug af forskellige retoriske virke midler, som f.eks. appelformer og argumentations midler. Formålet ved politiske taler kan have forskellige formål og det er ikke altid, at alle er enige, da talerens budskab ikke er noget som alle enige med. Men generelt set så er politiske talers formål, at få sine modtagere på talerens side og vinde stemmernes tillid. Og politiske taler vinder nemt deres folks tillid, ved enten af komme ind til modtagerens følelser eller ud fra talerens egen erfaringer. Et budskab er formålet i politiske taler og det skal lande i modtagernes hoved på den rigtige måde.
Kjærsgaards’ vigtigste påstand er, at vi i dag ikke kan føle os trygge, på grund af den uro og trussel folk udefra bringer ind til Danmark. Hun marker stærkt, at hun ikke lader religiøse folk der med deres tro, bringe ufred i landet Danmark. I den første del fortælles der fra Pias syn, hvordan hendes reaktion var på PET’s anholdelse. I de næste dele får vi, at vide hvilken holdning og hvilket syn Kjærsgaard har om situationen. Nemlig en meget kritisk og klagende holdning.
Temaet i talen kan være om tryghed, som også er en del af talens overskrift. Der markeres bestemt i teksten om trygheden og den uro der skabes i Danmark.

Ud fra Pia Kjærgaards tale ”Danske værdier - tryghed og velfærd” gøres der specielt brug af de tre appelformer. Appelformerne er 3 retoriske virkemidler, som politikker bruger meget tit.
• Logos: Den informerende og fornuftige
• Pathos: Den følelsesmæssige
• Ethos: Den troværdige og tillidsfulde

Derfor vil jeg I det følgende afsnit behandle de forskellige appelformer, som Kjærsgaard bruger.
Hun argumenterer for, at hun ikke er alt for naiv: ”Jeg har nu været politiker i snart et kvart århundrede. Og jeg vil altså ikke kalde mig selv sådan alt for naiv.” Her er et eksempel på hendes brug af ethos.
Ethos viser, at man er moralsk ansvarlig, tillid og troværdig. Da hun siger, at hun selv er politikker og været det i lang tid, vinder hun vores tillid og gør sig troværdig.
Når hun nævner vores børn og børnebørn, gør hun brug af pathos: ”[…] satte børn i verden… blev politiker… fik børnebørn.” Her spiller vores følelser en vigtig rolle. Da hun gerne vil have, at vi tænker på vores nærmeste og nævner vores børn, får hun bragt pathos på banen og viser empati og medfølelse.
Logos fylder en del i den første del af talen. Logos er informerende og fornuft, hun informerer os om PET’s anholdelse.

Kjærsgaard argumenter hårdt og kritisk på den udvikling, som Danmark har formeret sig i løbet af årene. I hendes synspunkt bliver der snakket om anholdelse af terroristiske folk, som er sket mere end bare én gang. Hun mener bestemt, at hun ikke vil sætte sig i en krog og græde over, at folk med deres tro skaber ufred.

Hun fortæller, om de gange hvor PET anholder grupper, som hun formoder er terrorister. Dog tilføjer hun, at de anholdte var unge danske statsborgere med uddannelse og arbejde: ”[…]da jeg midt på dagen erfarede, at seks af de anholdte var unge, herboende, danske statsborgere af muslimsk herkomst – med uddannelse, arbejde, rødbedefarvet dansk pas og det hele.” I det hun siger dette, kan der være tale om logos. Da logos er informerende og logik, får vi et logisk argument for hendes påstand. En anden tilføjelse er, at hun fortæller, at PET-chefen Jacob Scharf forbinder de anholdte til terrorværket Al-Qaida.

Efter at have skrevet om appelformer, vil jeg komme ind på stilistiske og andre retoriske virkemidler.
”Der er ingen, der skal gøre mig - eller jer - utrygge i vores egne hjem.” Et er, at hun bruger ordet vi der skaber følelser, at vi alle er sammen og at det kan gå ud over os alle sammen. For det andet gør hun tryk på den sidste sætning ”utrygge i vores egne hjem” som gør, at vi skal tage situationen alvorlig og at det kan ramme vores hjem.
Kjærsgaard gør også brug af antiteser med skarpe modsætninger mellem ”dem” og ”os”. I denne tale er der specielt modsætning mellem ”jer” og ”folk udefra”. Med folk udefra, taler hun også om ”ingen, der skal komme med deres tro”, som hun hentyder til gruppen, som PET havde anholdt. Antiteser har en stærk effekt på modtageren, da hun i denne tale bruger ”os”. Det giver en effekt på os, så vi sådan føler os ”med” i talen og er fælles om situationen.
Billedsprog gøres også brug flere gange i talen. I teksten bruger Pia brug af metaforer som f.eks. ”På den måde at blive konfronteret med den sorte side af virkeligheden,” Der er egentlig ikke tale bogstaveligt talt om en sort side, men giver et klarer billede af hvad hun mener. Eftersom sort normalt ikke symboliser fred eller lykke, mener hun i dette tilfælde, den dårlige side af virkeligheden. Et andet eksempel er hvor hun fortæller om PET der forbinder de anholdte til terrorværket Al Qaida. ”[…] direkte forbinder de anholdte til terrorværket Al-Qaida fik det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig…” Egentlig mener hun, at hun får kuldegysninger, men bruger andre ord for det.
Det sidste afsnit behandler jeg Pias sprog og vil derfor komme ind på hendes brug af sprog.
”Der er ingen, der skal komme her til vores land og yppe kiv og skabe uro - Der er ingen, der skal gøre mig - eller jer - utrygge i vores egne hjem.” Bliver der sagt, som også er en Epifor. Et andet stilistisk virkemiddel som også kunne indeholdes i den sætning, kan være gentagelser, da hun gentager ordet ”Der” op til 3 gange. Gentagelser giver kraftigere rytme i talen og marker stærkt på hvad afsenderen vil fortælle modtageren.
Den stemme vi modtagere bemærker fra Pias tale, er tydeligt forældrestemmen som er en af de tre stemmer i transaktionsanalyse. Da hun både snakker med et meget kritisk og omsorgsfuldt sprog, kan det tyde på en forældrestemme. Danmark er ikke det samme, trygge, hyggelige lille land, som det var, da jeg blev gift… Her får vi et kritisk billede af Pias mening om den situation der tales om. En anden ting om hendes tale er hendes sætninger. Tydeligvis lange sætninger og der gøres i den grad brug af følelser. I den første del får vi, at vide hvordan hun oplevede situationen, hvorefter den næste del får vi perspektiv fra hendes mening. I den sidste del nævner hun Mads Andersen Skjern (fra tv-serien Matador) ord: ”ingen, der skal komme med deres tro og skabe ufred i mit hjem!”. Hun får en form for ”hjælper” på banen for, at vise at der er flere som har samme holdning som hende.
Talen er vellykket på en gradvis måde. Hun vil bringe vores følelser frem og det gik nogenlunde. På grund af brug af patos og fordi hun bruger antiteser, som skrevet før betyder, at hun bruger ”vi” og ”os”. På den måde får hun os med i sit fællesskab og vi ser os selv med i hendes tale.
På en måde er den heller ikke 100 procent vellykket. Da politiske taler for det meste vil have så mange stemmer og folk med sig, så har Pia i stedet for, fået en del fjender som i stor grad er imod og uenige med hende. Et nyt sprog, som regeringen bruger til at manipulere befolkningen med. Newspeak sminker et uskønt budskab, hvor det ender som et godt budskab, men alligevel ikke er sandt. Et eksempel kan være når ens bank sender et brev til kunderne, hvor de skriver at vedkommende skylder penge. Her er Newspeak brugt hvor de skriver med lidt ”pænere” ord i stedet for.
I Pias tale bruger hun ikke Newspeak, da hun derimod sender sit budskab med sin fulde mening. Hun fortæller direkte, hvad hun vil og hvad hun ikke vil. Hun skriver f.eks. ikke, at vi skal støtte udlændingene og skabe forandring. Havde der brugt Newspeak, ville hun skrive det på en blødere måde. Derimod fortæller hun direkte, at hun ikke finder sig i, at udlændinge kommer og skaber uro. Som f.eks. når banken pænt og høfligt beder kunderne om, at betale sin regning når de i virkeligheden ville have kunderne til at betale deres regning omgående. Derfor har uddraget nok fået sin overskrift. Med andre ord har man stadigvæk sit budskab, men det ender med at ordene ender med et bedre budskab, hvor det virkeligt er dårligt.

Men generelt set er politiske taler overfyldte med appelformer, som specielt indeholder pathos der skal vække vores følelser. En anden ting vi kan konkludere er, at Pia har en stærke holdninger og tager situationen i høj grad seriøs. Hun afslutter også sin tale, hvor vi ved at hun har mere at sige til den sag. ”Jeg tror, I ved, hvad jeg mener, og jeg skal nok komme tilbage til emnet.” Hun har mere at sige til sin tale. Alt i alt kan man sige, at Pia er stærk påvirket af PET’s anholdelse på den skyldige gruppe. Vi kan konkludere ud fra teksten, at politiske taler indebærer en del retoriske virkemidler og at Pia bestemt er en af dem.

Similar Documents

Free Essay

Retorisk Analyse

...Nytårstalen 2003 – en retorisk analyse Indledning: Retorik betyder simpelt, læren om talekunst. Det vil altså sige, at det er en kunst i sig selv at kunne fremføre en tale ved brug af virkemidler, og ikke mindst metoder, for at få sit budskabet fra talen frem klart og tydeligt. Der skal efter talens afslutning derfor ikke være tvivl om afsenderens mening, som i denne retoriske analyse vil være Anders Fogh Rasmussens. Ud over selve talekunsten i retorik, bliver der inden for emnet også lagt stor fokus på det at kunne appellere til modtagerens følelser og fornuft, at fange modtagerens opmærksomhed og være overbevisende på samme tid. I danskverdenen kalder man dette for logos, ethos og pathos, hvilket der er kendt som de tre appelformer. Men ud over brugen af appelformerne er argumentation, hvilket vil sige at forsøge at vinde tilslutning til et synspunkt gennem begrundelse, lige så vigtig i talens disposition. Ligeledes her findes der også forskellige slags af argumentationsformer, som jeg løbende i opgaven vil beskrive, når den forhenværende statsministeren benytter sig af dem. Argumentation i en tale til offentligheden er yderst vigtig, hvis man vil virke troværdig. Derfor har Stephen Toulmin udarbejdet en model for, hvordan argumenter er opbygget. Modellen er bygget op omkring tre grundlæggende og tre supplerende elementer. De grundlæggende - hvilket er påstand, belæg og hjemmel - vil altid være til stede i en argumentation, hvorimod de tre supplerende - som er rygdækning...

Words: 1674 - Pages: 7

Free Essay

Much Wow

...Hvad har vi nået i 3c 2.2. Kernestof Til kernestoffet hører det sproglige, det litterære og det mediemæssige stofområde, som skønsmæssigt vægtes i forholdet 2:3:1. De tre stofområder indgår i et tæt samspil i undervisningen. Det sproglige stofområde Det sproglige stofområde har som sit genstandsfelt et genremæssigt varieret udvalg af tekster, talte såvel som trykte, hvorpå der kan anlægges en sproganalytisk tilgang. Her arbejdes blandt andet med: – sprogiagttagelse, herunder grammatik og stilistik – argumentationsanalyse – retorisk analyse – kommunikationsanalyse. Det litterære stofområde Det litterære stofområde har som sit genstandsfelt et historisk bredt og genremæssigt varieret udvalg af primært skønlitterære tekster. Teksterne består af dansksprogede tekster suppleret med norske og svenske tekster på originalsprog og verdenslitteratur i oversættelse. Teksterne læses i en litteratur-, kultur- eller bevidsthedshistorisk kontekst. I stofområdet indgår: – tekster fra tiden før 1700, herunder saga, folkeeventyr og folkevise – tekster fra oplysningstid, romantik, romantisme og naturalisme – tekster fra 1900-tallet, herunder realistiske og modernistiske tekster – tekster fra 2000-tallet, herunder fra de seneste fem år – mindst fem værker inden for kategorierne roman, drama, novellesamling, digtsamling og ræsonnerende prosa. Værkerne skal have en historisk og genremæssig spredning. To af værkerne læses individuelt i tilknytning til et fagligt forløb. Eleverne...

Words: 624 - Pages: 3

Free Essay

On the Other Hand

...addition of the European influence of the age of the enlightenment. Examples from historical documents will support the analysis and ultimately the overall conclusion. Indholdsfortegnelse Prolog……………………………………………………………………………………………………1 Verdensbilledet anno 1620…………….……………………………………………………………..2 Inspirationen fra Europa……………………………………………………………………………....4 John Locke……………………………………………………………………………………5 Warren og Brandeis………………………………………………………………………… 8 Krig og den bekostninger………...……………………………………………………………………9 Modstanden mod skatter…………………………………………………………………………….12 Benjamin Franklin og afgifter………...…………………………………………………...13 Uafhængighedserklæringen…………………………………………………………………………16 Retorisk analyse af Uafhængighedserklæringen..……………………………………...17 Diskussion……………………………………………………………………………………………. 21 Konklusion…………………………………………………………………………………………….22 Litteraturliste…………………………………………………………………………………………..23 Prolog Hvis man hævder at de engelske kolonister i de amerikanske kolonier definerede sig som et selvstændigt folk, og ikke som englændere, bør man kigge nøje på de begivenheder der gik forud for revolutionen, og ikke kun hvad amerikanerne føler om sig selv som en nation i dag. Der er et hav af faktorer som nærmest gjorde revolutionen uundgåelig for de utilfredse kolonister. Selvom historiens gang tog til i anden halvdel af 1700- tallet, var der en længere periode med utilfredshed, som strakte sig over...

Words: 6250 - Pages: 25

Free Essay

11.September

...Emne: 11.september 2001 Navn: Beyza Karatas Fag: Historie Opgavetype: Dansk-historie opgave Vejleder: Rene Jacobsen Afleveringsdato: 13.06.14 Skole: Københavns private gymnasium 1.b Indholdsfortegnelse: Indledning…………………………………………………………………………………………s.3 Metode:……………………………………………………………………………………………s.3 Fatwa 1998:……………………………………………………………………………………….s.4 Address to a Joint Session of Congress following 9/11 attacks:………………………………….s.5 Verdensbilledet efter angrebet:……………………………………………………………………s.8 Konklusion:………………………………………………………………………………………..s.9 Litteraturliste:……………………………………………………………………………………...s.11 Indledning Det var en helt almindelig morgen, men i formiddagen skete det som ændrede verdensbilledet, at to amerikanske fly fløj ind i World Trade Centers nord- og sydtårn af 19 arabiske terrorister som havde tilknytning til Al-Qaeda. Der dødede da 2400 uskyldige mennesker. Det var den blodigste og største terrorangreb i verdenshistorie. Det var den begivenhed som ændrede verdensbilledet og verdensbefolknings syn. I denne opgave jeg vil først fokusere på at redegøre forholdet mellem Vesten og Mellemøsten, derefter vil jeg gerne bruge den retoriske analysemodel til at analysere taler både Osama bin Laden og Georg W. Bush. Efter 11.september har verdensbillede ændret sig og mediernes iscenesættelse af angrebet har også ændret verdensbefolknings syn, jeg vil også gerne komme ind på om USA har ændret deres holdning til Mellemøsten efter 11.september men det kommer jeg ind...

Words: 2852 - Pages: 12

Free Essay

Dho - Det Athenske Demokrati

...Indholdsfortegnelse Indledning 3 Polis og det Athenske Demokratis Opbygning 3 Befolkningen 4 Borgerne 4 Metoikerne 5 Slaverne 5 Institutionerne 5 Folkeforsamlingen 5 Folkedomstolen 5 Femhundredemandsrådet 6 Embedsmændene 6 3. Hvordan så Athenerne på demokratiet 7 3.1 En sand demokrat? 7 3.2 Kritikernes syn på demokratiet 7 3.2.1 Medbestemmelse 8 3.2.2 Lighed i valg 8 3.2.3 Opnåelse af begrundet indsigt 9 3.2.4 kontrol med dagsorden 9 3.2.5 Ingen udelukkelse af voksende 9 4. Var det Athenske demokrati overhovedet demokratisk? 9 5. Er det demokrati vi lever i i dag magen til det athenske demokrati 9 6. Konklusion 10 7. Litteraturliste 11 1. Indledning Det demokrati vi kender i dag bygger på to aspekter: dels et politisk system, med dertilhørende demokratiske institutioner og dels en politisk ideologi med frihed og lighed som nøgleord[1]. Dette demokrati har sine rødder i det antikke Grækenland, hvor man så det, historikerne kalder verdens første demokrati. Demokratiet dukkede frem igen ved Den Amerikanske Frihedskrig (1776-1783) og ved Den Franske Revolution (1789-1799), men vi skal helt frem til omkring 1848, efter revolutionerne, før de europæiske stater begyndte demokratiseringen[2]. På trods af demokratiets skrøbelige historie er det i dag et ideal, der stræbes efter i mange samfund, da det giver, dem der vil have det, indflydelse og medbestemmelse...

Words: 3883 - Pages: 16

Free Essay

Caseanalyse Af Danske Banks Kampagne

...En analyse af Danske Banks krisekommunikation Eksamensopgave i Tillid, image og krisekommunikation Udarbejdet af Hysen Hoti – 010688 9. semester International virksomhedskommunikation Syddansk Universitet, Odense Indholdsfortegnelse Eksamensopgave i Tillid, image og krisekommunikation 1 Indledning 3 Problemformulering 3 Teori 3 Begrebsafklaring 5 Er det en krise? Krisetypologi og kriseforløb 7 Den retoriske arena – kontekstmodellen - aktørerne 12 Analyse af krisekommunikationen 15 Analyse af undskyldning 17 Konklusion 20 Litteraturliste og anvendte internetsider 22 Indledning Der gik chokbølger gennem verdenen i 2008, da banker begyndt at krakke på stribe og virksomheder gik konkurs. Efter en overdådig forbrugsfest igennem 00’erne blev vi med et slag vidne til en af de største finansielle kriser siden 30’ernes depression. I den offentlige debat diskuterer man stadig, hvad der har forårsaget den globale økonomiske krise, og hvem der har været de store syndere. Finanssektoren har især stået for skud. Kritikpunkterne er haglet ned over branchen - risikable investeringer, spekulation, komplicerede finansielle produkter, ukontrollerede udlånsposter, fokus på kortsigtet profit, grådighed. Herhjemme er det især Danmarks største bank, Danske Bank, der har måttet lægge ører til de negative røster, mens imaget og tilliden til banken er styrtdykket. Danske Bank lancerede derfor i november den fjerde imagekampagne i rækken af kampagner, der skal få...

Words: 6147 - Pages: 25

Free Essay

Noter 1.G

...Kortfilm, d. 16/08/2012 Gruppe 7, min gruppe, har om den syvende parameter – helhed. Uvæsentligt: Da Marianna blev stukket af en myg. Helhed: At den slutter godt, Marianna går tilbage til Morten. Vellykket: Fordi hvis det havde været Morten, der var gået over til Marianna var de døde, men det var omvendt. Så de overlevede og fik endt deres diskussion lykkeligt. Koncentratet: Det der er tilbage af det væsentlige er fint, men der er en scene der gør det dårligt, og det er når Marianna bliver stukket. Richard Raskin: Richard mener, at filmen skal slutte så man føler sig tilfredsstillende ved at forlade historiens behagelige rum. Og det gør man, fordi det begge overlever og bliver hos hinanden. Dansk, d. 17/08/2012 Læs teksten ’’Helle Helle: En stol for lidt’’ Vi har om åbne og lukkede tekster, og ’’Helle Helle: En stol for lidt’’ er en åben tekst fordi man har så mange overvejelser, og tænker videre på slutningen. En åben tekst: Er en tekst fuld af tomme pladser, således at læseren har frit valg på mange fortolkningshylder. En lukket tekst: Er en tekst, der forsøger at skabe en lydig læser i den forstand, at læseren loyalt fortolker teksten sådan som forfatteren lægger op til, at der skal fortolkes. Teksten handler om et par, der forbereder sig til deres egen fest, men alting går dårligt, og de skal til at lave maden færdig og gøre toilettet rent. De mangler også at tage deres fine tøj på. Men den ender meget sær, fordi kvinden i historien forlader pludselig huset...

Words: 21864 - Pages: 88