Free Essay

Dictature

In:

Submitted By jelmerfool
Words 3711
Pages 15
De alleswetende dictatuur!

Inhoudsopgave:

Inleiding

Hoofdstuk1: Belangrijke Technieken.

Hoofdstuk 2: Spionage.

Hoofdstuk 3: Bekentenissen.

Hoofdstuk 4: Straffen.

Hoofdstuk 5: Verzet.

Conclusie

Literatuurlijst

Bijlage

Inleiding: In Nederland kennen wij de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van drukpers, vrijheid van briefgeheim en als allerbelangrijkste het recht op een privéleven. Iedereen vult zijn leven naar eigen behoren in. Er waren vroeger/ Er zijn nog steeds landen waar alles door de staat wordt geregeld. Nu kan bijna niemand zich voorstellen dat de staat invloed heeft op het dagelijks leven. Laat staan op je privéleven. We hebben de opdracht gekregen om in blok 3 een praktische opdracht te maken. Deze luidt: “totalitaire dictatuur”. Maar wat is totalitaire dictatuur eigenlijk? Totalitaire dictatuur is een systeem waarbij de staat bijna volledige controle heeft op het dagelijks leven van mensen, zowel in politiek, cultureel, filosofisch, godsdienstig als in sociaal of economisch opzicht. Hierin moeten wij onderzoeken hoe het leven van de bevolking eruit ziet in zo´n dictatuur. Aan het eind van dit P.O. heb je een conclusie waarin je de volgende vragen goed moet kunnen beantwoorden: Hoe zag het leven van de bevolking in een totalitaire dictatuur eruit?. Daarnaast zijn er nog 3 deelvragen:
- Waarom vindt een totalitaire dictatuur het belangrijk om zijn bevolking te onderdrukken?
- Welke technieken gebruiken ze om de bevolking te onderdrukken?
- Hoe reageert de bevolking van een totalitaire dictatuur op de onderdrukking? Wij hebben het afgelopen blok verschillende films, fragmenten en krantenartikels gekeken/gelezen tijdens en buiten de les om. Deze fragmenten/films bevatten allemaal stukjes met bruikbare informatie die je kan gebruiken om je verslag te schrijven. De nuttige stukjes die je bruikbaar vond moest je dus in je verslag verwerken. In je vrije tijd moest je zelf ook een film kijken. Ik heb gekozen voor de film Zwartboek. De keuze viel op deze film omdat een vriend van mij die film heeft en dus makkelijk te bekijken is. (regisseur: Paul Verhoeven) Dit onderwerp is nu ook extra in de aandacht aangezien 2009 internationaal Calvijnjaar is omdat Johannes Calvijn 500 jaar geleden werd geboren. Ook natuurlijk omdat de dictatuur vandaag de dag nog steeds bestaat in sommige landen en dus nog steeds actueel is. Ik heb voor de volgende opbouw gekozen: ik begin met te vertellen hoe een totalitaire dictatuur stand houdt (belangrijke technieken). Vervolgens hoe en waarom de staat mensen spioneert (spionage). Als de mensen als verdacht worden gezien dan worden ze meegenomen naar het bureau om een bekentenis af te leggen (bekentenis). Als de verdachte daadwerkelijk een bekentenis heeft afgelegd wacht de volgende stap: de straf (straffen). Ten slot vertel ik nog iets over het in verzet komen van de bevolking (verzet). Hierna volgt een literatuurlijst waarin staat welke films en fragmenten ik heb gebruikt voor het onderbouwen van mij verslag.
Als bijlage heb ik een schema waarin alle fragmenten en films staan met de daarin bijbehorende verwijzingen.

Hoofdstuk 1. Belangrijke technieken Je zou jezelf natuurlijk kunnen afvragen waarom een totalitaire dictatuur zo lang standhoudt. Als de bevolking weet dat ze zo slecht behandelt wordt en zo weinig vrijheid heeft waarom zouden de mensen daar dan niks tegen doen. Er waren een paar belangrijke technieken die een totalitaire dictatuur gebruikt. De eerste is indoctrinatie. Indoctrinatie is een vorm van manipulatie door het systematisch en eenzijdig onderwijzen van aanvechtbare overtuigingen of opvattingen, met de bedoeling dat deze kritiekloos worden aanvaard. Vooral de leiders maken hier erg veel gebruik van. Zo werden er bijvoorbeeld op scholen door de luidsprekers de hoofdartikelen uit het Volksdagblad voor gelezen en moesten de kinderen de voorpagina van de krant bestuderen. Daar stond meestal een grote afbeelding van de leiders op.[1] Zo werden de kinderen dus beïnvloed met wat goed was. Het werd ze gewoon ingefluisterd. De kinderen dachten zo dat dit systeem goed/rechtvaardig was. Een andere techniek die ik tegen kwam was de cultus. Hier dus vooral de leidercultus. Dit betekent dat de leider nog steeds wordt vereerd terwijl hij erg slechte dingen heeft gedaan. Niet omdat het volk hem steeds opnieuw kiest maar omdat de leider gewoon veel te veel macht heeft. Het volk kan tegen hem niks doen.
Denk hierbij aan het begin van de jaren 60 toen Mao nog steeds de door de bevolking als verafgode opperste leider van China werd gezien, ondanks alle rampen die hij had veroorzaakt[2].
Eigenlijk omdat Mao gewoon veel te veel macht had, Mao had zo´n macht en prestige dat de cultus onweerstaanbaar was. Het enige dat ze konden doen was in een of andere vorm passief verzet bieden.[3] Ander voorbeeld die ik had gevonden: Over Adolf Hitler, dat was nog eens een leider. Een groot leider. Een man met visie[4]. Dit terwijl Hitler verschrikkelijke dingen heeft gedaan. Denk aan al de joden die in de 2e wereld oorlog zijn omgekomen door zijn schuld. Er werden zelfs regels over opgesteld. Zo mocht je Stalin niet voorliegen want dat viel onder regelrecht 58, contrarevolutionaire activiteiten. Dezelfde categorie als “verkwisting van volksgelden, “trotskistische sabotage”, “de verspreiding van anti Sovjetpropaganda”[5].
Saddam Hussein werd ook nog steeds vereerd door het volk[6]. Censuur is een van de belangrijkste technieken die een totalitaire dictatuur gebruikt. Censuur is het controleren van alle media door de staat. De staat gaat na of er in de media wel goed geschreven wordt. Zo halen ze stukken eruit die schadelijk zijn voor de staat of waarvan ze denken dat het niet goed is. In plaats van deze stukken schrijven ze de goede dingen van de staat. Zo lezen de mensen dus elke keer goede dingen over de dictatuur in de krant. De hoofddirectoraat voor de literatuur wordt vergeleken met een geolied bureau met onfeilbare straf. Het ministerie van de waarheid. De enige instantie die altijd gelijk had omdat zij als eerste wist welke opvatting de juiste was en die dit monopolie meedogenloos uitspeelde[7]. De staat bracht dus via literatuur de mensen op het verkeerde been.
Maar ze bemoeiden zich zelfs met het ontwerp van rijbewijzen, de belettering van zwemdiploma’s, motiefjes van zakdoeken, de handleiding van koffiemolentjes[8].
Ook de journalisten werden gekozen door de regering en weten dus precies wat ze wel en niet op mochten schrijven. Het is voor de hand liggend dat ze alleen dingen op mochten schrijven die goed waren voor het aanzien van de regering en de vorm van de dictatuur. Hier onthouden de schrijvers de bevolking ook weer van informatie omdat ze niet alle (slechte) dingen vertellen die er gebeuren in de staat[9].
Naast als deze slechte zaken zat er wel een kleine goede kant aan censuur. Zo waren de cijfers over prostitutie, criminaliteit en landloperij er met de jaren gunstiger uit gaan zien[10]. Maar ik betwijfel of dit bestand is tegen alle nadelen van censuur.

Censuur, alle media werd gecontroleerd.

Hoofdstuk 2. Spionage In de totalitaire dictatuur hebben de burgers helemaal geen privéleven. Er wordt heel erg veel gebruikt gemaakt van spionage. Ze konden afluisterapparaten plaatsen in een huis of kantoor. Maar ze konden ook mensen achtervolgen. Dit deden ze vaak voor dezelfde doelen: of de mensen die ze bespioneerden niet in opstand kwamen of dingen deden die absoluut niet mochten. Soms gebruikten ze het ook om mensen te chanteren. De staat/ Stasi houdt van elke burger een map bij met wat ze doen, waar ze zich mee bezig houden en waarmee ze zich in het verleden hebben beziggehouden[11]. Zo konden ze dus makkelijk mensen opsporen die nu of in het verleden activiteiten hebben gedaan die niet mochten. Want de Staat had een grote kans dat die mensen daar nog steeds mee bezig waren. De ingehuurde mensen van de staat gingen dan bij deze verdachte mensen langs om bijvoorbeeld afluisterapparaten te plaatsen[12]. Natuurlijk als de verdachten niet thuis waren. Zo wisten ze niet dat ze afgeluisterd werden. De verdachten werden echt 24/7 afgeluisterd. Natuurlijk werd er bij de verdachte soms over “foute dingen” gepraat waar de staat dan aantekeningen van maakte maar er werden zelfs aantekeningen gemaakt als er geslachtgemeenschap plaatsvond bij de verdachte. Van alles werd een aantekening gemaakt[13]. Er werd zelfs een plattegrond van het huis van een verdachte gemaakt. Als ze dan een motief hadden om de verdachte op te pakken bleven ze door gaan zodat ze nog meer namen kregen van mensen die ze ook op konden pakken of die zich ook verdacht maakten. Kortom die zich dus ook niet aan de regels van de staat hielden. De staat deed dit omdat ze niet wilde dat er mensen waren die anders over de dictatuur dachten. Deze mensen waren namelijk in staat om de burgers in te lichten over hoe de dictatuur werkelijk was. Dit wilde de staat voorkomen zodat er geen opstanden/ roerigheid kwam.

Plattegrond van een verdachte huis nagemaakt door staat. (filmscene uit de film; Das leben der anderen).

Spionage, verdachte werden 24/7 afgeluisterd (Das leben der anderen)

Hoofdstuk 3. Bekentenissen Als er dan daadwerkelijk mensen verdacht werden bevonden moesten deze mensen mee naar het bureau. Hier werden verschillende methode gebruikt om aan een bekentenis te komen. Hierbij heb ik in de bronnen de volgende methodes gevonden:
- Geweld: De verdachte werd hierbij gemarteld, geslagen zodat hij/zij wel zou bekennen.
- Intimidatie: De verdachte werden bang gemaakt. Denk aan dreigingen.
- Dwang: De verdachte werd gedwongen het te bekennen.
- Dreigen: De verdachte saboteren.
Deze methodes ga ik verder uitleggen aan de hand van voorbeelden die ik in de fragmenten heb gevonden. Bij de film Das leben der anderen werd bijvoorbeeld een verdachte 24 uur lang ondervraagd. De truc hierbij van de commissaris is dat mensen die liegen de hele tijd dezelfde verhalen vertellen. Mensen die niks fout gedaan worden boos of gebruiken steeds verschillende woorden. Maar na 24 uur wordt het de verdachte allemaal te veel en bekent hij/zij het[14].
Bij deze film komt het dan misschien goed uit omdat de verdachte daadwerkelijk fout is. Helaas is dat niet altijd zo. Zo werden er bijvoorbeeld veel onschuldige mensen opgesloten/geëxecuteerd omdat ze een foute verklaring aflegden om van het lange overhoren af te zijn. Wat zou jij doen als je 24 uur lang achter elkaar werd ondervraagd met je handen onder je billen, zonder eten, drinken, frisse lucht en geen minuutje slaap. Een ander veel voorkomende manier was om mensen te saboteren. (dreigen). Denk er bijvoorbeeld aan wat ze allemaal met je familie kunnen doen. Je vader kon bijvoorbeeld zo werkloos worden[15] of ze konden zo heel je familie oppakken en ombrengen. Dit wou je natuurlijk niet dus biechtte je het wel op. Dan gebruikt de staat nog een methode en die was om de verdachte angst aan te jagen (intimidatie). Zo werd de verdachte meegenomen naar martelkamers. Daar werden mensen hevig gemarteld onder de ogen van de verdachten. Denk aan mensen die gebrandmerkt worden, mensen die opgehangen worden. Dit is natuurlijk verschrikkelijk om te zien en om te horen. Denk aan al het geschreeuw dat daarbij loskomt. Daarna kwam de officier terug en vroeg aan de verdachte of die nu een bekentenis wilde tekenen. De meeste mensen deden dit meteen.
Maar sommige mensen weigerden nog steeds. Deze mensen werden dan mee naar buiten genomen en moesten tegen een hoge muur aan staan. Naast de verdachte werd iemand neer gezet. De verdachte kreeg een blinddoek om en er werd geschoten. Maar niet op de verdachte maar op degene die naast hem/ haar zat[16].
Ze gingen dus net zo lang door totdat je iets bekende. Zelfs bij publieke gelegenheden werden de mensen geïntimideerd. Zo werden er bij een voetbalwedstrijd tussen de eerste helft en de tweede helft mensen gestenigd omdat ze iets verkeerd hadden gedaan[17]. Zo kregen de bezoekers dus de gedachte dat je zo eindigde als je iets slechts deed. Dit hield de meeste mensen gedeisd. Ze deden dit omdat ze dachten dat het een goede methode was om mensen hun bekentenis te laten afleggen. Door mensen te laten afschrikken biechtte de mensen het meteen op. Ze wilde niet dat het met hun hetzelfde afliep. Als ze het dan vertelde hoopten ze op een gevangenisstraf. Maar wat ze niet wisten of wat ze wel wisten maar hun niet uitmaakten is dat sommige mensen helemaal niet schuldig waren maar die wel een bekentenis aflegde. Ze deden dit omdat ze het verhoor gewoon niet meer aankonden en dachten beter af te zijn als ze het bekende.

Ondervragingen (filmscène uit de film; Das leben der anderen).

Sophie Scholl word berecht, (filmscène uit de; film Sophie Scholl)

Hoofdstuk 4. Straffen Was het dan zover dat je ook een betekenis had afgelegd dan was de volgende de stap wachten op je rechtszaak en je straf. De meest voorkomende straf was de doodstraf. Deze werd op verschillende manieren uitgevoerd.
Zo vond ik bijvoorbeeld de steniging het ergst. Hierbij werden mensen door middel van stenen gooien zo toegetakeld dat zij uiteindelijk overleden[18].

Andere vormen van doodstraf die ik in de bronnen heb gevonden zijn:
- Ophanging: mensen werden opgehangen[19].
- Vergassingen: mensen werden naar gaskamers gebracht en daar vergast[20].
- Martelingen: mensen werden net zo lang gemarteld totdat ze niet meer konden en dood gingen[21].
- Executeren: mensen werden doodgeschoten of hun hoofd werd eraf gehakt[22].

ophanging executie marteling

Waarom de meeste mensen gedood werden kan ik niet uit de bronnen halen maar ik denk omdat de staat vindt dat celstraf de mensen niet genoeg bestraft. Natuurlijk kunnen de verdachte mensen die gedood werden hun ideeën nooit meer verder vertellen. Dit heeft er volgens mij ongetwijfeld mee te maken.

Hoofdstuk 5. Verzet Natuurlijk zijn er naast de meeste mensen die zwijgen, genoeg andere mensen die wel proberen in opstand te komen. Of laten we beter zeggen proberen hun mening te verspreiden. Want opstanden werden hevig onderdrukt[23]. De meeste mensen zwijgen omdat er anders vreselijke dingen met ze kunnen gebeuren of met hun familie. Zo werden bijvoorbeeld mensen gestenigd als ze in verzet kwamen[24]. Andere mensen hebben er niet zoveel problemen mee en gaan in het geheim hun ideeën uitwerken, met alle gevolgen van dien. Meestal doen ze dit in een groep. De grootste groep mensen die in verzet gaan zijn de studenten. Deze leren namelijk zelf na te denken en krijgen andere ideeën mee. De studenten zijn ook een zeer grote groep onder de bevolking. Wat ook een grote rol speelt is dat studenten niks te verliezen hebben in het leven behalve dan hun leven. Deze studenten delen bijvoorbeeld pamfletten uit waarop hun ideeën staan[25]. Voor de rest heb ik in de bronnen verschillende woordgrapjes gevonden die je niet echt bij verzet kan rekenen maar die mensen wel verzinnen omdat ze het er niet mee eens zijn. Dat een kind tegen iemand van de Stasi zegt: “mijn vader zegt dat de Stasi slecht is”[26]. Deze vorm van verzet vindt dus binnen huis plaats.

Pamflet, een vorm van verzet (voorbeeld).

Conclusie: Na het bestuderen van de films en fragmenten die wij dit blok hebben doorgenomen en zeker na het maken van dit verslag ben ik tot de conclusie gekomen dat het leven van de bevolking in een totalitaire dictatuur heel erg zwaar en bovendien erg onveilig is. De staat vulde het leven van de bevolking naar eigen zeggen in. Wanneer de mensen het er niet mee eens waren dan werden ze gelijk opgepakt en geëxecuteerd. Terwijl in elk ander land de bevolking het recht had om hun mening te geven. Ook heerste er constant een gevoel van onveiligheid, niet alleen thuis maar ook op straat. Je wist bijvoorbeeld nooit of je werd afgeluisterd. Op straat liep je het risico zo gefouilleerd te kunnen worden. Terwijl de staat juist zou moeten zorgen dat je je veilig voelt in je eigen land. De staat deed dit om de mensen bang te maken (intimideren). Zo zouden de mensen zich niet tegen de staat gaan verzetten. Je leven was je immers veel meer waard. Ook denk ik dat het een vorm van macht is. Zo wilde de staat aan het volk laten zien wie de baas is en dat je niet met hen moest spotten.
Maar de technieken die ze gebruikten op de bevolking vond ik wel erg vergaan. Denk aan het martelen, mensen stenigen in de rust van een voetbalwedstrijd. Dat is gewoon niet menselijk. De staat probeerde met indoctrinatie en censuur het volk op het verkeerde been te zetten door te laten blijken dat het leven zo goed was. Zo kregen de kinderen op school een goed beeld van de dictatuur . Zo werden zelfs de kleinste dingen ( als zwemdiploma’s) gecontroleerd.De bevolking reageerde natuurlijk erg angstig op de onderdrukkingen toch waren er sommige mensen die in verzet kwamen. Of beter gezegd die probeerden hun ideeën te verspreiden. De grootste groep die in verzet kwam waren de studenten. Dit was een grote groep die zelf leerde nadenken. Ze deden dit omdat ze niet veel in het leven hadden te verliezen. Het gevolg was dat als iemand iets verkeerd deed dat het meteen terug valt op de gehele deel van de samenleving.

Literatuurlijst:
Ik heb de volgende films voor mijn verslag gebruikt:
- Filmtitel: Sophie Scholl, regisseur: Marc Rothemund
- Filmtitel: Das Leben der Anderen, regisseur: Florian Henckel von Donnersmarck
- Filmtitel: Zwartboek, regisseur: Paul verhoeven

De volgende leesstukjes:
- Boektitel: Het achterhuis, auteur: Anne Frank
- Boektitel: Wilde zwanen, auteur: Jung Chang
- Boektitel: De vliegeraar, auteur: Khaled Hosseini
- Boektitel: Ingenieurs van de ziel, auteur: Frank Westerman
- Boektitel: Het mooiste meisje van Berlijn, auteur: Thomas Brussig
- Boektitel: Het zijn net mensen, auteur: Joris Luyendijk

Bijlage:

|De Vliegeraar |Das Leben der Anderen |Sophie Scholl |Anne Frank Het achterhuis |Het mooiste meisje van Berlijn |Ingenieurs van de Ziel |Het zijn net Mensen. |Wilde Zwanen | |Straffen |Blz. 252. Dood van de mensen die gestenigd worden. |Ophangen van de oude schrijver. |Straffen, Dood veroordelen. |Naar werkkampen of concetra tiekampen. - Vergast. | |-Blz. 211. Galja vertelde over terreur. |Gevangenis straf.
Blz. 63 |Marteling, Geëxe-cuteerd worden. | |Staat oefent wetten uit. |229 Het bepalen van regels ‘Zo moeten mensen leven’

232- Intimidatie

253 Voetbalstadion zoveel mogelijk mensen angst. |-Beroeps

Verbod van die ene schrijver.

- Huiszoeking sbevel vanwege niet vertouwen |Regels, wetten en inten-midatie door de nazi’s. Voor het voorkomen verzet. |Joden mogen niks meer. Aparte tijden winkelen etc.

-antisemit-isme |Blz. 38/39. De grens – bang dat mensen vertrekken. |-Blz. 137 ‘Hard opgetreden wegens afwezigheid bewijs’

-Blz. 153

Censuur.

-Blz.210 Stalin had het snel voorkomen. |- censuur |-iedereen die zich tegen Mao keerde werd verpletterd. Blz. 356

| |Bevolking

reactie
Angst |229 – Bevolking reageert angstig.

232 – Aanstaren bevolking drijft angst.

251 - Angst bevolking.

253 – doden voor burgers gezicht – angst. |- Dreiging vrouw te arresteren.

- Familie afpakken als vrouw aan de overkant niet doet.

-Vrouw moet instappen bij die oude man voor seks.

- Onderdrukt voelen burgers (verbergen typmachine) |Bij het gerechtshof vinden ze het ook niet kunnen. Maar ze durven niets te doen – Angst.

|-Joden gaan overal onderduiken.

-Joden vluchten. |Blz. 23 – Angst verraden.

Blz. 34 Mevrouw is bang en onderdrukt.

|- 211. Bevolking niemand durft wat.

- 217. Ondertekenen anders familie ter dood/opgepakt. | | -De verdachte word mee genomen naar een martel kamer voor intimidatie.

-Bang voor gevoel van onvoorspelbaar gevaar. Blz. 358 | |Bevolking verzet. | |- Grap over staatsgeneraal.

- Van kind horen ‘Papa zegt dat Stasi slecht is’

-Schrijver komt in opstand tegen zijn vrouw die naar die dikke gaat. (Als angst zegt hij dat, maar niet in het openbaar). |Bijv. Verzet pamfletten uitdelen. Zo onopvallend mogelijk natuurlijk.

| |Blz. 34 – Negeren keuring van Bernd.

Blz. 38 , Rekest wel of niet?

Vindt van wel, maar uit angst niet. |-Drukwerk verspreiden.
Blz.143 |-Journa-listen gingen bij dictaturen langs. |

| |Technieken van onderdrukking. |Intimidatie, geweld. |-Les over de vijand.

- Familie afpakken als vrouw aan de overkant niet doet. |Propaganda, Uitkleden van de vrouw – eigenheid wegnemen.

Luid en overweldigend |Joden oppakken, angst aanjagen. |* Censuur Blz. 37/41.

- Er zijn geen A-politieke studies. Blz. 43. |-Blz. 153
Censuur.

-Blz. 154.

Chanteren, sabotage |- censuur

-spion-age

|-Intimidatie, bij scholen voorlezen.

- Censuur. | |Zondebok aanwijzen |Blz 39/40 Zondebok aanwijzen Hassans volk – Platneus, spleetoog. | |-Communisten als vijand. – Zondebok aanwijzen.
En natuurlijk ook de Joden. |De joden, zigeuners en homo’s . | |- Blz. 138
De goede fabriek draait slecht – Directeur ter dood.

- Blz. 213 Zondebok gezocht.

- Blz. 272. Stalin zelf zondebok. | | | |Leider aanbidden. |Hitler dat was nog eens een leider. Blz.40 | |De fuhrer heeft dit waargemaakt. Aanbidden van de leider. | |Blz. 24. Lenin aanbidden. |-Blz. 146.

Stalin voorliegen mag niet. |Saddam Hussein. Blz.75 |-Mao is nog steeds de opperste leider. | |Indoctrinatie |Hitler was een goed man, (ideologie doorbrengen op burgers.) | |Via Volks- empfanger, hersen- spoeling. | |Blz. 23, 24, 37-> (kranten) |Door censuur. |Door censuur |-De kinderen op school worden door luidsprekers van het nieuws voorzien. | |Privileges. |Lamsvlees, blz. 232? | | |De “ariërs” hebben veel meer rechten als joden. |Blz. 41 geen studie als je je beklaagd op overheid/bestuur. | |Mensen met veel geld. (corrupt) |Als je vrienden van Zhu- ge was werd je niet gefouilleerd. | |Geheime politie. |Veel politie, geen gebrek. Houdt ook alles in de gaten. |-Houdt dingen bij en vervolgt bij deze de schrijver tot de late uurtjes. | |-Gestapo, dringt bij huizen binnen om joden te zoeken. | |-Veel censuur en controle geschriften. | |Fouilleert mensen zomaar op straat. | |

-----------------------
[1] Jung Chang, Wilde zwanen (Amsterdam 1992) 356

[2] Ibidem, 350

[3] Ibidem, 352

[4] Khaled Hosseini, De vliegeraar (Amsterdam 2007) 40

[5] Frank Westerman, Ingenieurs van de ziel (Amsterdam 2002) 155

[6] Joris Luyendijk, Het zijn net mensen (Amsterdam 2006) 75

[7] Frank Westerman, Ingenieurs van de ziel (Amsterdam 2002) 153

[8] Ibidem, 154

[9] Joris Luyendijk, Het zijn net mensen (Amsterdam 2006)

[10] Frank Westerman, Ingenieurs van de ziel (Amsterdam 2002) 155

[11] Frank Westerman, ingenieurs van de ziel (Amsterdam 2002) 138

[12] Florian Henckel von Donnersmarck, das leben der anderen (Duits 2006)

[13] Ibidem

[14] Florian Henckel von Donnersmarck, das leben der anderen ( Duits 2006)

[15] Marc Rothemund, Sophie Schol (Duits 2005)

[16] Jung Chang, Wilde zwanen (Amsterdam 1992) 132

[17] Khaled Hosseini, De vliegeraar (Amsterdam 2007) 253

[18] Khaled Hosseini, De vliegeraar (Amsterdam 2007) 253

[19] Florian Henckel von Donnersmarck, das leben der anderen (Duits 2006)

[20] Anne Frank, Het achterhuis (Amsterdam 1947) 54

[21] Jung Chang, Wilde zwanen (Amsterdam 1992) 131

[22] Ibidem 132

[23] Jung Chang, Wilde zwanen (Amsterdam 1992) 130

[24] Khaled Hosseini, De vliegeraar (Amsterdam 2007) 253

[25] Marc Rothemund, Sophie Schol (Duits 2005)

[26] Florian Henckel von Donnersmarck, das leben der anderen(Duits 2006)

Similar Documents

Free Essay

La Violence Légitime

...LA VIOLENCE LEGITIME La violence est une notion que l’on peut appréhender comme constitutive de l’Humanité à partir du moment où on a pu en constater sa démonstration et son usage à travers les siècles et encore aujourd’hui. Yves Michaud, dans son ouvrage Violence et Politique définit la violence comme suit : « Il y a violence quand, dans une situation d'interaction, un ou plusieurs acteurs agissent de manière directe ou indirecte, en une fois ou progressivement, en portant atteinte à un ou plusieurs autres (individus) à des degrés variables soit dans leur intégrité physique, soit dans leur intégrité morale, soit dans leurs possessions, soit dans leurs participations symboliques et culturelles ». La violence, en tant qu’atteinte, se caractérise de fait, par l’usage de la force, de la brutalité et de l’agressivité. Comme Hobbes l’explique dans son ouvrage Le Léviathan, les formes étatiques et les lois qu’elles instaurent comme consensus (en vertu des principes de justice et d’équité) au sein des citoyens sont nées pour faire office d’autorité supérieure capable de légitimer, comme manière de justifier comme bien fondé ou non certains comportements, notamment l’usage de la violence. Ainsi, comme le décrit Weber dans le Savant et le Politique « un Etat est une communauté humaine qui revendique le monopole de l’usage légitime de la force physique sur un territoire donné ». L’usage de la violence légitime entretient donc une relation ambiguë avec les droits de l’homme : leurs en privé...

Words: 1937 - Pages: 8

Free Essay

Adidas

...IV) Les limites du Vatican 1. Le Vatican face aux dictatures européennes L’Eglise Catholique est souvent critiquée pour sa collaboration et son soutien aux régimes dictatoriaux qui ont caractérisé la situation politique en Europe dans la première moitié du 20ème siècle. On accuse le Vatican d’avoir fermé les yeux sur les pratiques atroces contraires aux valeurs chrétiennes qui ont été exercées par les états dictatoriaux telles que l’Italie de Mussolini, l’Allemagne nazie et l’Espagne franquiste. Cette histoire passée a beaucoup contribué à la dégradation de l’image du Vatican au 20ème siècle 2. Le Saint-Siège et les puissances occidentales de l’époque moderne Le Vatican joue un rôle relativement important sur la scène mondiale, mais sa puissance a tout de même des limites. Les conflits armés qui marquent l’Europe (Crise yougoslave du début des années 1900) et le Moyen Orient (Guerres du Golf de 1991 et de 2003) montrent bien que le Saint Siège n’a pas beaucoup de poids face aux intérêts politiques et économiques des grandes puissances occidentales. 3. Des lacunes diplomatiques Le Vatican a du mal à instaurer des relations diplomatiques avec la Russie, la Chine et l’Arabie Saoudites alors que ces états bénéficient d’un pouvoir assez important sur l’arène mondiale. 4. Une Image récemment dégradée Les principes défendus par le Vatican se sont parfois révélés archaïques au regard de l’évolution de la société contemporaine, donnant ainsi une...

Words: 287 - Pages: 2

Free Essay

The Second World War

...déclarent la guerre à l'Allemagne le 3 septembre 1939 en raison des alliances de défense mutuelle signée entre les démocraties. Mais cette déclaration de guerre n'est pas suivie d'une réelle intervention des démocraties et l'invasion de la Pologne se solde par une victoire nazie redoutablement rapide (moins d'un mois). * Des causes profondes : * La coexistence en Europe de pays aux régimes politiques très différents et antagonistes dans les points de vue (ex : Allemagne nazie : dictature expansionniste / France ou Royaume-Uni : démocraties et défense du droit des peuples). * La présence à la tête de l'Allemagne d'Adolf Hitler. Du point de vue territorial, il suit un projet précis : la conquête d'un « espace vital » européen pour construire une Europe allemande. Il veut aussi effacer toute trace du Traité de Versailles (1919). * L'absence de réactions des démocraties (France et Royaume-Uni) face aux agressions et aux manœuvres d'Hitler ou face à l'alliance des dictatures (alliance de l'Allemagne avec le Japon dès 1935, signature de l'Axe Rome-Berlin en 1936 avec Mussolini). Le dernier pacte d'alliance est signé en août 1939, il s'agit du Pacte germano-soviétique de non agression (avec l'URSS). Cela permet à Hitler de se débarrasser d'un ennemi qui jusque là lui faisait peur : l'URSS. Hitler a donc les mains libres pour commencer l'invasion de la Pologne le 1er septembre 1939. I-A - Les victoires nazies (Voir la page précédente : Introduction : les causes...

Words: 3444 - Pages: 14

Free Essay

Euromediterranean Geopolitics

...Islamisme : l’erreur stratégique américaine L’alternative islamiste aux régimes autoritaires arabes devient une option sérieuse pour la diplomatie américaine dès la fin de la première guerre du Golfe. Aussi bien au niveau de leurs chancelleries qu’à travers leur réflexion stratégique , les Etats Unis sont arrivés à la conclusion que les courants religieux dans les pays arabes seraient, à l’avenir, l’incarnation d’une légitimité populaire qui leur ferait inéluctablement conquérir le pouvoir politique .Cette conviction trouve son argumentaire dans les origines mêmes de la société américaine fondée sur un corpus de principes panachant éthique religieuse, démocratie libérale et conservatisme moral .Les USA considèrent, en effet , qu’ils peuvent , non seulement co-exister, mais encourager « une identité musulmane positive , pro- occidentale et pacifique ». La marche triomphale des néo-islamistes turcs vers le pouvoir allait définitivement faire taire les plus récalcitrants . Parmi ces derniers figure S.Huntington qui estimait que par un « paradoxe démocratique » le suffrage universel ne pouvait porter au pouvoir que des forces fondamentalistes hostiles aux Etats Unis . En réalité , le résultat du suffrage universel n’est que le reflet de la désastreuse image de marque des Etats Unis dans le monde arabo - musulman et cela quelle que soit la forme du régime en place .Les révolutions qui ont récemment eu lieu dans certains pays arabes, en libérant certaines forces déstructurées...

Words: 1591 - Pages: 7

Free Essay

Religions Et Politique Dans Le Monde, de 1918 Aux Années 1980

...Religions et politique dans le monde, de 1918 aux années 1980 Si la Première Guerre mondiale a pu permettre un certain renouveau religieux, après l’armistice les croyants s’interrogent : comment Dieu a-t-il pu permettre de telles horreurs ? L’entre-deux-guerres va donc se situer dans la droite ligne du phénomène déjà observé à partir du XIXe siècle : les sociétés occidentales se sécularisent progressivement, voire même se laïcisent, qu’elles soient de majorité protestante ou catholique. Quant aux pays colonisés, les religions locales se trouvent bien incapables de faire pression sur le gouvernement de la métropole, d’autant plus qu’elles sont souvent occupées à lutter contre les missionnaires envoyés par ces mêmes métropoles. Après l’élection de Jean-Paul II en 1978, ce processus de sécularisation semble s’être généralisé, atteignant aussi les pays du Tiers-monde qui accèdent à l’indépendance. Mais le cantonnement apparent des religions à leur rôle spirituel n’est peut-être pas aussi strict que l’on voudrait le croire : les religieux étant eux-mêmes des hommes, la tentation est grande pour eux d’utiliser ce magistère moral qui leur est conféré pour influencer le cours de la politique. On est dès lors en droit de s’interroger sur les interrelations entre les religions et la sphère politique, à la fois au sein des politiques intérieures et extérieures des États et des mouvements politiques qui traversent les sociétés. Après avoir étudié les moyens très divers d’influencer la...

Words: 6542 - Pages: 27

Free Essay

Le "Deep Web"

...internet, web, deep web et dark internet. Internet est né dans les années 60 dans les laboratoires de la DARPA, une agence du département de la défense des Etats-Unis. C’est un réseau informatique mondial. Le Web est une application d’Internet, il est crée en 1989 au CERN à Bruxelles. A partir de là, il y a deux type de web : le web surfacique, référencé par Google, et le deep web, qui concerne l’ensemble des sites non référencés. Il existe plusieurs logiciels pour y accéder. TOR est celui le plus utilisé. Ce software existe depuis 2001 et est financé à hauteur de 60% par l’Etat américain. TOR a d’abord été créée par l’armée pour protéger ses communications avant d’être accessible au grand public. Il permet par exemple aux citoyens dans les dictatures d’accéder au contenu censuré par le gouvernement. Le deep web est souvent confondu avec le dark internet qui consiste en un réseau de pear to pear privé entre personnes de confiance. 1) Qu’est-ce que le deep web ? a. Comment on y accède Il est important de différencier deux types de réseaux, le deepweb et le darknet. Le premier fait partie intégrante de la toile mais concerne du contenu non référencié, soit par choix, soit car non indéxé naturellement. Les darknets constituent des réseaux privés, ce sont souvent des réseaux restreints qui fonctionnent par échanges pairs à pairs. Pour accéder au deepweb il est nécessaire d’utiliser un réseau particulier, le TOR (« The Onion Router »). Ce réseau garantit un anonymat par...

Words: 1999 - Pages: 8

Free Essay

Fiche de Lecture Sur La Ferme Des Animaux

...Fiche de lecture : « La Ferme des animaux » de Georges Orwell. I. Biographie de l’auteur. Georges Orwell, de son vrai nom Eric Blair, est né aux Indes en 1903. Il est un écrivain anglais dont l’œuvre porte la marque de ses engagements : contre l’imperialisme britannique, pour la justice sociale et contre les « totalitarismes » nazis et soviétiques. De 1922 à 1927, il servit dans la Police Indienne Imperiale, en Birmanie. Il relate cette experience dans Burnese Days en 1934. Pendat les années suivantes, il s’installe à Paris et vit comme clochard, ce qu’il a transposé dans son livre Dans la dèche à Paris et à Londre. En 1936, il participe à la guerre d’Espagne et écrit alors Hommage à la Catalogne. Puis, Georges travaille pour la BBC et devient le correspondant spécial de l’ « Observer » en France et en Allemagne. Il se montre ainsi un fin observateur de la vie politique. Orwell meur, peu après la publication de son très célèbre ouvrage, en Janvier 1950 à Londres. II. Personnages de l’histoire. Tout d’abord, les évenements et les personnages de La Ferme des Animaux sont inspirés de l’histoire de l’Union Sovietique en Russie. Le narrateur l’écrit de façon explicite et associe Staline à Napoléon. 1. Les Animaux. - Sage l’Ancien : Un vieux cochon qui, suite à un rêve, est l’initiateur des idées révolutionnaires. Il meurt lors de son sommeil après avoir exposé ses idées mises en pratique par les autres animaux de la ferme. Son crâne est vénéré comme une idole dans les années...

Words: 1134 - Pages: 5

Free Essay

: Fragmentation Du Sud Et Fin Du Tiers Monde

...Le terme Tiers monde est apparu, comme une formule, dans la chute d'une chronique de l'économiste et démographe français Alfred Sauvy en 1952, en référence au tiers état (de l'abbé Sieyès) français sous l'Ancien Régime. « Car enfin ce tiers monde ignoré, exploité, méprisé comme le tiers état, veut lui aussi, être quelque chose ». C’est cette volonté d’avoir un poids et une place dans les relations internationales ainsi que le contexte de guerre froide qui conduit les pays membres du Tiers Monde à s’affirmer, la plupart néanmoins, au sein du mouvement des non-alignés. Emmenés par leurs différents chefs de file tel que Nasser ou Tito, le Tiers Monde connaît un certain nombre de succès. Cependant, nous pouvons nous interroger sur le bienfondé de ce terme aujourd’hui et sur l’évolution du mouvement. Pour ce faire, nous allons nous intéresser dans un premier temps aux facteurs de l’explosion du Tiers Monde pour ensuite mettre en évidence l’ensemble diversifié qui s’est dégagé. I- Des facteurs de l’explosion du Tiers Monde… A] Des divergences problématiques : => une unité impossible : les pays du tiers-monde ne parviennent pas à s'entendre et à rester neutre : - à Cuba, Castro et Guevara soutiennent partout les mouvements révolutionnaires anti-américains (Amérique du sud, Afrique). En 1966, Castro organise une conférence tricontinentale à La Havane et appelle à créer "deux, trois, plusieurs Vietnam". - les pays africains se déchirent. L'OUA créée en 1963 est impuissante...

Words: 1186 - Pages: 5

Free Essay

Décider Ou Ne Pas Décider

...Décider ou ne pas décider ? Section 1 : Décision et complexité Lé décision ne permet pas de maitriser l’avenir et oblige de comparer ce qui n’est pas comparable Chapitre 1 : Management et décision Management et décision Le monde nous juge comme si nous prenions nos décisions lucidement (p .23) Cependant, si on fait une erreur cela est dû à l’ignorance (p.22) car on a sous pesé le risque. L’identité de la vie et de la décision La décision, c’est la vie (p.25) Nous sommes solidaires de nos décisions passées puisque nous en portons les conséquences (p.25) bien qu’intellectuellement nous ne sommes pas forcément solidaires. Pour réduire un risque, on est conduit à en prendre un autre plus grand (p.25) ; Il peut donc y avoir un décalage entre décision perçue et décision vécue (p.26)= > création d’une angoisse. Calculer n’est pas décider Le calcul ne permet jamais de comparer ce qui n’est pas comparable. La décision commence où cesse le calcul (p.27). Le calcul est différent de la décision car : * Il néglige la complexité (l’existence de critèred’évaluation multiples et non commensurables) * Il néglige le sujet connaissant qui interprète l’information, qui se construit en construisant ses croyance. * Il néglige que le décideur existe en tant qu’être autonome Un décision se fonde sur l’information mais n’en résulte pas. Cultiver son ignorance Ce n’est pas l’information brut qui sert à décider mais ploutôt le sens qu’a cette information . (p.30) Le...

Words: 3111 - Pages: 13

Free Essay

La Stratégie Du Choc

...La stratégie du choc La montée d’un capitalisme du désastre (Naomi Klein, Leméac-Actes Sud, 2008) La stratégie du choc. La montée d’un capitalisme du désastre Naomi Klein, Leméac-Actes Sud, 2008 (2007 pour la 1ère éd. américaine) Le contexte Quelles sont les conséquences d’une crise, d’un désastre ou d’une catastrophe ? Au moins trois paradigmes concurrents s’affrontent pour répondre à cette question. Le premier suppose qu’une crise est généralement suivie d’un retour à la normale. Le deuxième envisage une forme de « pédagogie des catastrophes », grâce à laquelle les sociétés tireraient les leçons des drames pour en éviter, autant que possible, la répétition. Enfin, la troisième suggère que les chocs majeurs sont autant d’étapes dans le renforcement des inégalités préexistantes, car elles renforceraient le pouvoir des puissants et la fragilité des faibles. L’ouvrage engagé de Naomi Klein, largement inspiré par la catastrophe de l’ouragan Katrina en 2005 (qui détruisit La Nouvelle-Orléans en Louisiane, aux États-Unis) est emblématique de ce troisième paradigme, et doit être replacée dans cette controverse. L’auteur et sa thèse Naomi Klein, journaliste, essayiste et réalisatrice, est diplômée de la London School of Economics. Elle est l’auteur du best-seller mondial No Logo (2001). Elle contribue régulièrement au Nation et au Guardian, et s’est rendue en Irak pour le magazine Harper’s. La stratégie du choc a remporté le Warwick Prize for Writing. Selon elle, la...

Words: 1565 - Pages: 7

Free Essay

Le LibéRalisme En Europe Dans La 1èRe Moitié Du XixèMe SièCle , Un ModèLe de Plus En Plus Consensuel ?

...Le Libéralisme en Europe dans la 1ère moitié du XIXème siècle , un modèle de plus en plus consensuel ? « Tout homme qui a du pouvoir est porté à en abuser » écrit Montesquieu dans De L’Esprit des Lois. A la fin du XVIIIème siècle, les Etats européens se portent sur le même modèle : celui d’une monarchie avec un seul homme à sa tête. Montesquieu, libéral explique l’importance de la balance des pouvoirs dans son ouvrage et argue donc contre le principe de monarchie absolue de droit divin. Le libéralisme reprend cette théorie de la balance des pouvoirs, et cette notion clef, est l’un des fondements des bouleversements institutionnels du XIXème siècle. Le libéralisme est un courant tout d’abord philosophique puis devenu politique, économique et social, qui marque le XIXème siècle. Le libéralisme s’inspire des idéaux du Siècle des Lumières en basant sa pensée sur : les libertés individuelles, la séparation des pouvoirs et la non intervention de l’Etat dans la sphère économique. Ainsi, les libéraux, pensent que l’Etat ne doit qu’intervenir pour défendre les libertés individuelles. Ce courant apparaît au milieu du XVIIIème siècle en France, Royaume-Uni mais aussi Allemagne, avec des philosophes tels que Montesquieu ou John Stuart Mill. Leurs pensées révolutionnent l’Europe du XVIIIème siècle, qui était pour la plupart des Etats sous une monarchie absolue ou un Etat autoritaire. Grâce au libéralisme, une classe sous-représentée souhaite plus de responsabilité : la bourgeoisie...

Words: 3629 - Pages: 15

Free Essay

Guine Equatoriale

...1. Situation politique de la Guinée Depuis son accès à l’indépendance en 1958, la Guinée a connu de nombreuses périodes de crises politiques. Après avoir subi la dictature pendant près de 32 ans, la première constitution a été créée en 1990. Il faut attendre le 21 décembre 2010 pour voir le premier Président de la République de Guinée être élu démocratiquement, dans un climat de grande tension suite à deux années de régime militaire. Ce bouleversement dans l’histoire politique du pays est signe d’espérance de l’amélioration de la qualité de vie pour les populations alors que le régime militaire avait précipité la Guinée dans la crise qu’elle subit encore actuellement. En effet, le régime militaire a abandonné le contrôle budgétaire et augmenté ses crédits nets de 300% sur la période 2009 - 2010 en vue de financer un programme militaire très couteux. Cela a donc augmenté considérablement la dette du pays mais à également entrainé la stagnation du pays. Le pays est donc toujours confronté à de sérieux déséquilibres macroéconomiques ainsi qu’à des tensions interethniques entre les deux principales ethnies Peul et Malinké pouvant ainsi embraser le pays à tout moment. Enfin, la guinée est considérée comme un pays extrêmement corrompu comme le montre son classement 164 sur 178 pays de l’indice de perception de la corruption établi par l’ONG Transparancy International. 2. Niveau de développement de la Guinée Malgré une croissance moyenne du PIB de 4% sur la période 1987 – 2010...

Words: 1419 - Pages: 6

Free Essay

Géopolitique Des Balkans

...Géopolitique des Balkans Aujourd’hui je vais vous parler des Balkans. Cette une péninsule au Sud Est de l’Europe et plus particulièrement de la Bulgarie qui a une position centrale sur le plan géographique. Les Balkans sont une des trois péninsules d'Europe du Sud. Cette région couvre une aire totale de plus de 550 000 km² et regroupe une population de près de 53 millions d’habitants. Ce nom est d'origine turque (Balkan signifie « rochers glissants »), et désigne à l'origine la chaîne de montagnes qui traverse la Bulgarie d'est en ouest, le Grand Balkan,(Stara Planina, « ancienne montagne » en slavon). Selon le critère géographique on distingue trois groupes de pays : Les Balkans occidentaux : Albanie, Bosnie-Herzégovine, Croatie, Kosovo, Macédoine, Monténégro, Serbie et Slovénie; Les Balkans orientaux : Bulgarie, Roumanie et Turquie Les Balkans méridionaux : Grèce (on y rattache ses îles, bien que dans la géographie du XIXe siècle, celles proches de la côte turque étaient considérées comme asiatiques). Le relief de la péninsule des Balkans culmine à 2925 m au mont Musala dans le massif de Rila (Bulgarie) ; le mont Olympe (Grèce) est en seconde position avec 2 919 m. Le climat est méditerranéen le long des côtes de la Mer Adriatique et de la Mer Égée, océanique et subtropical humide le long des côtes de la Mer Noire, et continental dans l'intérieur et au nord du 42-ème parallèle. Pendant Antiquité Les Balkan et notamment mon pays Bulgarie était en contact...

Words: 1517 - Pages: 7

Free Essay

Chine, Les Insurgés Du Web

...Chine, les insurgés du Web Un blogueur chinois, accusé d’avoir « colporté des rumeurs contre la police », est arrêté en juin 2009, emmené au poste et interrogé sans relâche pendant des heures… Jusque là, l’histoire n’est que trop banale dans un pays où le délit d’opinion est monnaie courante. Le blogueur, Guo Baofeng – qui se qualifie lui-même d’« emmerdeur » – s’était attiré l’inimitié des dirigeants de Fuzhou en postant une vidéo dans laquelle une pauvre femme en pleurs accusait les flics de la ville d’avoir collectivement violé sa fille de 25 ans, puis de l’avoir laissée mourir d’hémorragie. Mais le destin de l’emmerdeur va soudain prendre un tour inattendu : à l’aurore, après une nuit d’interrogatoire, profitant de ce que ses geôliers sont assoupis, Guo réussit à envoyer en douce deux messages sur Twitter : « J’ai été arrêté par la police de Mawei, SOS », puis : « Svp, aidez-moi, j’ai subtilisé mon téléphone pendant que le policier dormait ». Plein d’espoir, il suit sur son minuscule écran la propagation de la nouvelle, twittée et re-twittée par des membres de son groupe. Quand les flics lui arrachent son Blackberry, c’est déjà trop tard : la planète des « twitteurs » chinois s’est mise en branle. L’un d’entre eux lance l’idée d’une campagne d’un genre nouveau : il s’agit d’adresser au « prisonnier de conscience Guo Baofeng » une carte postale portant une seule phrase : « Guo Baofeng, ta mère te demande de rentrer pour le dîner ». Un autre fait imprimer la fameuse petite...

Words: 2067 - Pages: 9

Free Essay

Finance

...La crise qui ébranle le système financier mondial depuis plus de dix-huit mois est-elle seulement le fruit empoisonné des innovations et de la dérèglementation des systèmes financiers de ces vingt dernières années ? Peut- elle conduire à une dépression aussi sévère que celle des années trente ? Une meilleure réglementation-surveillance des activités bancaires peut-elle suffire à restaurer la solidité et l’efficacité du système financier mondial au service d’une croissance retrouvée après les plans de relance gouvernementaux de l’activité économique ? Ou, plus fondamentalement, inaugure-t-elle une rupture brutale de la globalisation financière annonciatrice d’une montée des protectionnismes et des replis nationaux ? LA CRISE : UN MAL INSIDIEUX QUI COUVAIT DEPUIS LONGTEMPS, DE GRAVES SYMPTOMES NEGLIGES EN 2007, AVANT L’ERUPTION VIOLENTE DE 2008 On attribue la crise financière dite des « subprimes » aux crédits hypothécaires accordés à taux d’intérêt variables à des ménages américains peu solvables, pour financer l’acquisition de leur logement. Pourtant, ces crédits ne sont que le premier maillon d’une chaîne au long de laquelle on retrouve les principales innovations financières des vingt dernières années. En effet : - Ces crédits, souvent accordés par des organismes spécialisés, mais aussi des banques, sont ensuite titrisés, par le biais d’une structure ad hoc : un fonds commun de créance. En d’autres termes, ce crédit bancaire par nature illiquide et non négociable...

Words: 4316 - Pages: 18