Free Essay

Filosofie

In:

Submitted By pimpostma
Words 1406
Pages 6
Assignment 2 Wetenschapsfilosofie

Wordcount: 1379

“In a sense I am unable to explicate further, the proponents of competing paradigms practice their trades in different worlds." (Kuhn 1962, De structuur van wetenschappelijke revoluties)
Inleiding
De rationele keuzetheorie is vanuit de hoofdzaak een stroming binnen de economie die het handelen van mensen zo correct mogelijk probeert te beschrijven. Binnen deze theorie wordt er als uitgangspunt genomen dat mensen bepaalde afwegingen en keuzes kunnen maken tussen verschillende opties op basis van rationeel denken. Het maximaal haalbare voor het individu vormt hierbij het fundament voor de keuze welke gebaseerd is op een rationele en logische gedachtegang (Sprenger, 2013). Echter wordt er vanuit wetenschappelijk oogpunt kritiek geleverd op deze theorie. In dit opstel wordt daarom behandeld in hoeverre deze theorie gefalsificeerd kan worden, en wat de huidige status van deze theorie is. Ook wordt er nader gekeken of deze theorie gebruikt kan worden om het menselijk gedrag en de menselijke rationaliteit beter te begrijpen.
Rationele keuzetheorie
Binnen de rationele keuzetheorie wordt er uitgegaan van het feit dat de rede de enige of voornaamste bron van kennis is, welke dan ook de basis vormt voor het maken van keuzes.
Plato is in de klassieke oudheid een van de vormgevers van deze rationalistische stroming.
De Franse filosoof en wiskundige René Descartes (1596-1650) legde de basis voor het rationalisme in de 17e eeuw, gedeeltelijk middels de gedachtegang van Plato. Hij probeerde een nieuw zuiver fundament aan de wetenschappelijke kennis te geven door gebruik te maken van de methode van twijfel om zodoende kennis te kunnen identificeren. Via deze methode is hij opzoek naar waarheid door systematisch aan alles te twijfelen. Door alle betwijfelbare kennis te elimineren wil Descartes tot enige onbetwijfelbare waarheden komen.
Zo beredeneerd hij dat kennis wordt ingewonnen middels zintuiglijke waarnemingen. Echter beoordeeld hij de menselijke zintuigen als onbetrouwbaar zodat deze waarnemingen niet als absolute waarheid kunnen worden beschouwd. Na het verwerpen van de waarnemingen van zintuigen beargumenteerde hij: “ik kan aan alles twijfelen, maar niet aan het feit dat ik twijfel; twijfelen veronderstelt denken; denken veronderstelt iets dat denkt, namelijk ‘ik’; iets dat denkt, ‘ik’, moet ook bestaan. En zo komt Descartes tot zijn beroemde uitspraak: cogito ergo sum” (Universtiteit Twente, 2013). Zijn uitspraak “Ik denk, dus ik besta”, was volgens
Descartes de eerste waarheid die middels de methode van twijfel kon worden bevestigd.

1

Deze rationalistische stroming is voornamelijk sceptisch over het beredeneren vanuit de ervaring als kennisbron waarmee bijvoorbeeld filosoof David Hume zijn gedachtegang vormgeeft. David Hume (1711-1776) was de voltooier van het Britse empirisme en tevens een pionier van de verlichting (Sprenger, 2013). Hij is altijd opzoek naar een empirisch fundament van een theorie en beredeneert voornamelijk vanuit het feit dat deze empirische ervaring de kennis vormt voor het maken van keuzes van de mens. Deze gedachtegang beschrijft David Hume in zijn Copy Principle (Stanford Encyclopedia, 2013). De voornaamste kritiek op het rationalisme vanuit dit principe is het feit dat het rationalisme vooral gebruik maakt van dogmatische systemen die niet met de ervaring van de mens overeenkomen.
Echter kent deze gedachtegang ook kritiek, men raakt namelijk in de verleiding om op basis van de empirische ervaringen en resultaten uit het verleden voorspellingen te maken voor de toekomst. Deze voorspellingen blijken niet altijd juist te zijn waardoor ook dit principe in twijfel kan worden genomen.

Het moge duidelijk zijn dat er vanuit meerdere invalshoeken naar de rationele keuzetheorie gekeken kan worden. Om een huidige status van deze theorie te beschrijven wordt er daarom gebruik gemaakt van een falsificatiecriterium zoals Karl Raimund Popper (19021994) deze in zijn filosofische gedachtegang oppakt. Hij is namelijk niet opzoek naar een criterium voor de waarheid van een theorie, maar naar de wetenschappelijke status van een theorie. Popper bedacht de term van “kritisch rationalisme” om zijn eigen filosofie te kenmerken. Popper was een tegenstander van het klassieke empirisme en gaf aan dat wetenschappelijke theorieën universeel van aard zijn en op basis daarvan alleen indirect getoetst kunnen worden. Zodoende kan de volgende afbeelding worden geschetst, met daarbij ook de stappen waarmee Popper theorieën toetst (Stanford Encyclopedia, 2013):

Popper toetst een theorie op basis van 3 stappen:

1. Toetsen aan de hand van een singuliere uitspraak, de basiszin.
2. De basiszin kan in tegenspraak zijn met een reeds bestaande theorie. Daarmee kan de basiszin een potentiële falsificator zijn.
3. Wanneer de falsificator fundamenteel correct blijkt, wordt de basiszin weerlegd.
2

Om de status van de rationele keuzetheorie te kunnen beoordelen kan deze getoetst worden aan de hand van het falsificatiecriterium van Popper. Echter ben ik van mening dat er via deze methode niet kan worden beoordeeld of de rationele keuzetheorie een gefalsifieerde theorie is. Hiervoor zijn te weinig fundamentele bewijzen waardoor de kern van de theorie niet verworpen kan worden. Ook is het niet eenvoudig om een hypothese/theorie afzonderlijk te toetsen omdat deze hypothese een onderdeel is van een compleet netwerk van hypotheses (Reader Wetenschapsfilosofie, 2013). Pierre Duhem (1861-1916) kwam met deze kritiek op het model van Popper en naar aanleiding hiervan is het erg moeilijk om middels het kritisch rationalisme een theorie daadwerkelijk op een juiste manier te toetsen.
Wanneer de verklaring van een theorie niet overeenkomt met de voorspellingen van de theorie, zou de theorie namelijk volgens Popper verworpen moeten worden, daar waar
Duhem dan een andere hypothese als ondersteuning van de theorie zal nemen om de waarheid van de theorie te bevestigen. Zodoende kan de wetenschap continue opzoek gaan naar hypotheses welke de theorie bevestigen, en kan een theorie niet eenvoudig worden verworpen. Vanuit deze gedachtegang zie ik de rationele keuzetheorie meer als een Kuhniaans paradigma. Thomas Samuel Kuhn (1922-1996) is een Amerikaanse filosoof en verdedigde zijn stellingen vooral door middel van historische case studies in de wetenschap (Sprenger,
2013). Kuhn ziet een paradigma als een denkraam van:
- Problemen
- Begrippen
- Methodes
- Technieken
- Axioma’s

Via dit kader kan dan volgens Kuhn de werkelijkheid worden beschreven. Het Kuhniaans paradigma is meer een soort van paradigma verschuiving wat leidt tot ontwikkeling van de wetenschap dat een ander beeld van de werkelijkheid geeft. Deze ontwikkeling gebeurd voornamelijk wegens het feit dat er zich verschijnselen voordoen die niet meer vanuit het oude paradigma kunnen worden verklaard (anomalieën). Dit is naar mijn mening ook het geval bij de rationele keuzetheorie binnen de economie. Er zijn tal van historische gebeurtenissen binnen de economische sferen die niet direct door de rationele keuzetheorie kunnen worden verklaard. De individuele consumenten blijken uit deze gebeurtenissen zeer moeilijk verklaarbare wezens. Zodoende plaats ik de rationele keuzetheorie in het Kuhniaans paradigma en ontstaat er het volgende beeld:
3

De rationele keuzetheorie helpt ons in bepaalde situaties om de menselijke rationaliteit beter te begrijpen. Men is opzoek naar het maximale individuele nut en dat verklaart ook dat een individu in sommige situaties zijn eigen belang verkiest boven het belang van de groep.
Binnen de hedendaagse samenleving zijn er tal van dit soort voorbeelden te benoemen dus vanuit dat principe schetst de rationele keuzetheorie niet een misleidend beeld. Wel schetst deze theorie een soort eenzijdig beeld omdat de psychologische ervaring van de mens zelf niet wordt meegenomen in de afwegeging bij het maken van keuzes. Dit acht ikzelf wel een groot aspect bij het maken van keuzes.
Conclusie
De rationele keuzetheorie bevind zich op dit moment naar mijn mening in een Kuhniaans paradigma. De mensen zullen binnen de economie ongetwijfeld weer eens onverklaarbaar gedrag gaan vertonen waardoor bepaalde theorieën niet tot een juiste verwachting leiden.
Vervolgens zal er dan een paradigma verschuiving plaats vinden om zodoende vanuit een nieuwe wetenschappelijke invalshoek naar de rationele keuzetheorie in de economie te kijken. Over het algemeen helpt de rationele keuzetheorie ons gedeeltelijk om de menselijke rationaliteit beter te begrijpen. Echter schetst deze theorie wel een eenzijdig beeld door weinig rekening te houden met de psychologische ervaring bij het maken en afwegen van keuzes. Het is dus zaak om keuzes die gemaakt worden in de hedendaagse samenleving door individuen ook vanuit een dieper psychologisch oogpunt te beschouwen, iets wat de rationele keuzetheorie slechts gedeeltelijk doet.

4

Bibliography
Reader Wetenschapsfilosofie. (2013). Deel 3.
Sprenger, J. (2013, November 14). College wetenschapsfilosofie. (P. Postma, Interviewer)
Stanford Encyclopedia. (2013). plato.stanford.edu. Opgeroepen op November 26, 2013, van http://plato.stanford.edu/entries/hume/ Stanford Encyclopedia. (2013). plato.stanford.edu. Opgeroepen op November 26, 2013, van http://plato.stanford.edu/entries/popper/ Universtiteit Twente. (2013). www.utwente.nl. Opgeroepen op November 26, 2013, van http://www.utwente.nl/gw/onderwijs/aanbod/minor/minorsgw/wijsbegeerte/descartes.doc 5

Similar Documents

Free Essay

Referat Filosofie

...ÎNDRUMĂRI PENTRU REDACTAREA UNUI REFERAT LA FILOSOFIE Jim Pryor1 New York University http://www.mit.edu/~yablo/writing.html Referatele la filosofie sunt diferite de referatele solicitate la alte cursuri. Multe dintre strategiile descrise mai jos vă vor folosi și atunci când veți redacta referate pentru alte cursuri, dar să nu presupuneți în mod automat că toate aceste strategii vă vor folosi în acest sens. De asemenea, nu trebuie să presupuneți că orice îndrumare de redactare a unui referat pe care vi-o vor da alți profesori este importantă atunci când redactați un referat la filosofie. Unele dintre aceste îndrumări sunt în mod obișnuit încălcate în buna proză filosofică. Conținut • • Ce se face într-un referat la filosofie? Trei etape ale redactării o Etape preliminare o Redactați un bruion de referat o Rescrieți și continuați să rescrieți Unele chestiuni minore Cum veți fi evaluați • • Ce se face într-un referat la filosofie? 1. Un referat la filosofie constă dintr-o apărare întemeiată a unei pretenții. Referatul trebuie să ofere un argument. Referatul nu poate să constea din simpla relatare a opiniilor voastre și nici din simpla relatare a opiniilor filosofilor despre care ați citit. Trebuie să apărați pretențiile pe care le emiteți. Trebuie să oferiți temeiuri pentru a fi crezute aceste pretenții. Ca atare, nu puteți spune doar: Punctul meu de vedere este că P. Trebuie să spuneți ceva de genul: Punctul meu de vedere este că P. Cred aceasta, deoarece … 1 Mulțumesc...

Words: 7904 - Pages: 32

Free Essay

Dualism

...Wijsgerige antropologie Wijsgerige antropologie is het onderdeel van de filosofie dat het wezen van de mensen onderzoekt. Men probeert daarbij antwoorden te formuleren op vragen over onder meer • de verhouding tussen lichaam en geest, • het onderscheid tussen mensen en dieren, • de verschillen tussen mannen en vrouwen, • de opvatting van (geestes)ziekte en (geestelijke) gezondheid, • de invloed van erfelijkheid en opvoeding (nature – nurture), • de ontwikkeling van kind tot volwassene, • de wisselwerking tussen individu en samenleving en • de grens tussen rationaliteit en het onderbewuste. Behalve wijsgerige antropologie bestaan er buiten de filosofie ook de studies van de culturele antropologie en de fysische antropologie. Culturele antropologie noemt men ook wel de sociologie van de niet-westerse volkeren. Bij de culturele antropologie bestudeert men de manier waarop tradities en gebruiken functioneren binnen samenlevingen. Bij de fysische antropologie bestudeert men de ontwikkeling en de werking van het menselijk lichaam. Hoewel de wijsgerige antropologie nadrukkelijk een onderdeel vormt van de filosofie en zij haar eigen argumentatieve methoden hanteert, zijn de bevindingen van de culturele en de fysische antropologie soms wel degelijk relevant voor de wijsgerige antropologie. Zo hebben bijvoorbeeld de theorieën over primitieve beschavingen van Lévi-Strauss en de evolutietheorie van Darwin een diepgaande invloed uitgeoefend op de manier waarop...

Words: 6503 - Pages: 27

Free Essay

De Overeenkomst Tussen Heipalen En Assumpties

... Op 9 augustus 2007 kondigde BNP Paribas aan dat het drie fondsen plotsklaps bevroor(Kingsley,2012). Een indicatie dat deze organisatie niet meer wist hoe men de complexe activa moest waarderen. Dit was geen reden voor de crisis, enkel de druppel die de emmer deed overlopen. Volgens veel economen zijn complexe wiskundige modellen een van de fundamentele problemen van de crisis. Het dubbelzinnige hieraan is dat dit fundamentele probleem zelf echter ook een fundamenteel probleem heeft, het rationalisme genaamd. Het rationalisme is een epistemologie die vanuit de ratio beredeneert met behulp van de wiskunde. Deze filosofie van Descartes wordt gezien als basis van de moderne wetenschap. Paul wilmot, een erkende quant, legt uit dat economen zichzelf tegenwoordig als wetenschappers zien en wetten maken. Deze ‘’wetenschappers’’ baseren hun wetten op de moderne filosofie van Deschartes, rationalisme. Alhoewel er voordelen zijn van het gebruik van de wiskunde met betrekking tot financiele markten, zijn er ook een aantal zwaktes die inherent zijn aan het rationalisme. Een van die zwaktes is dat het rationalisme geen rekening houdt met ervaring. Alles moet logisch beredeneert worden door de ratio, er zijn echter filosofen die beweren dat je ratio tot stand is gekomen door de ervaring in het leven. Een andere grote zwakte van het rationalisme is dat het assumpties met zich meebrengt. Men kan nooit blanco ergens in staan. Deze assumpties vormen een probleem, want bij wiskundige modellen...

Words: 653 - Pages: 3

Free Essay

Rossby

...The Life and Contributions of Carl Gustaf Rossby Meteorologist and Pioneer in Atmospheric Dynamics ABSTRACT Carl Gustaf Rossby, a Swedish born mathematical physicist and later meteorologist is among the greatest contributors to modern-day meteorology. It was through his extensive research in the general circulations, that modern day weather forecasting has emerged to what it has become today. Rossby had a well-established career in the geosciences, with a broad educational background. It wasn’t until later in his life did he come to publish his greatest works. Rossby published three works in the late 1930’s and early 1940’s that involve potential vorticity, which would help establish the ground work for his most famous work on Rossby waves. The 1936 paper shows the conservation of potential vorticity in a hydrostatic, shallow fluid state, while the 1938 paper is an extension to the highly stratified hydrostatic flow, this time using isentropic coordinates. The term potential vorticity is actually never used until the 1940 paper where it is introduced. The 1939 work by Rossby is considered by some the most famous work contributed by Rossby, as he explains the semipermanent centers of action which would become the well-known Rossby waves. INTRODUCTION When people think of meteorology, the first names to appear are John Dalton, Gabriel Fahrenheit, William Ferrel, and Anders Celsius. These men are...

Words: 3294 - Pages: 14

Free Essay

Inleiding Hobbes

...Het sociaal contract. – Waar Hobbes zich bezig hield met een politiek op basis van het vermijden van een conflict zocht Rousseau (1721-1778) een halve eeuw later naar legitimiteit van politieke autoriteit in positieve vrijheid . De filosofie van Rousseau ging in de richting contractstaat, met de volonté générale als leidend beginsel ( Voetnoot). Deze gemeenschapswil streeft het algemene welzijn van de gehele gemeenschap na. Wie het niet nakomt kan worden gedwongen om toch naar de algemene wil te handelen. In de negentiende eeuw ontstaat er tijdens de industriële revolutie een nieuwe opvatting over wanneer de verdeling van kansen en lasten gerechtvaardigd is en welke macht de staat mag hebben. Rawls (1991 -2002) publiceerde hierover een aantal artikelen die hij bundelde in het boek a theory of justice. Rawls had een liberale opvatting en hij zag de staat als een orgaan dat weinig invloed moest uitoefenen ten behoeve van het vrije sociaal economische verkeer. Vanaf de jaren tachtig ontwikkelde zich een nieuwe soort samenleving, de samenleving die wij nu kennen als de multiculturele samenleving. Met de opkomst van een grote en complexe samenleving van meerdere geloven, etnische achtergronden en meerdere opvattingen van wat een goed leven is had Rawls een nieuwe uitdaging. Het maatschappelijke pluralisme begon belangrijk te worden. Hoe kunnen burgers van een dergelijke pluralistische samenleving de samenleving vorm geven die als allen al rechtvaardig wordt erkend...

Words: 1760 - Pages: 8

Free Essay

Iluminism

...Iluminismul Iluminismul numit și Epoca Luminilor sau Epoca Rațiunii este o mișcare ideologică și culturală, antifeudală, desfășurată în perioada pregătirii și înfăptuirii revoluțiilor din sec. XVII-XIX în țările Europei, ale Americii de Nord și ale Americii de Sud și având drept scop crearea unei societăți „raționale”, prin răspândirea culturii, a „luminilor” în mase (cf. Carp Maxim). Iluminismul este o replică la adresa barocului, în încercarea de a înlătura dogmele religioase și de a propaga luminarea maselor pe baza experienței proprii. Caracteristici generale Iluminismul a pretins eliberarea ființei umane de sub tutela sa autoindusă. „Tutela este incapacitatea ființei umane de a-și folosi abilitățile cognitive în lipsa instrucțiunilor de la o altă persoană. Această tutelă este auto-indusă atunci când cauza sa nu rezidă în absența rațiunii, ci în absența hotărârii și a curajului de a lua hotărâri fără instrucțiuni de la o altă persoană”.  Sapere aude! („Aveți curajul de a vă folosi propriul simț al rațiunii!”) – acesta este motto-ul Iluminismului (Immanuel Kant). O abordare rațională și științifică a aspectelor religioase (conform vechii teorii și divergențe pe tema adevărului dublu), a problemelor de ordin social, politic și economic a promovat o viziune seculară asupra lumii și o orientare generală către progres și perfecționare. Principalii promotori ai acestor concepte au fost filosofii, care au popularizat și promulgat ideile noi pentru...

Words: 1182 - Pages: 5

Free Essay

Právní Principy V Rozhodování Soudů

...Masarykova univerzita Právnická fakulta Právní principy v rozhodování soudů MP909K Vybrané problémy teorie práva - metodologické problémy právní praxe Obsah 1. Obecné vymezení právních principů ..................................................................................3 2.1 Právní principy podle Dworkina ...................................................................... 3 2.2 Právní principy podle Alexyho ........................................................................ 4 2.3 Právní principy podle Zdeňka Kühna Pavel Hollandera .................................. 5 2. Systém a dělení právních principů ......................................................................................6 3. Právní principy v Českém právu .........................................................................................7 4. Právní principy v judikatuře ................................................................................................7 5.4 Princip právní jistoty ........................................................................................ 8 5.5 Princip autonomie vůle smluvních stran ...........................................................8 5.6 Princip presumpce neviny a princip in dubio pro reo .......................................9 5.7 Obecný přirozenoprávního princip ...................................................................9 Závěr .....................

Words: 2878 - Pages: 12

Free Essay

Mravni Ctnosti

...1 MRAVNÍ CTNOSTI – ETICKÉ 3.1 PŮVOD MRAVNÍCH CTNOSTÍ Mravní i rozumové ctnosti mají svůj původ. Aristoteles uvádí: „Je-li dvojí ctnost, jedna rozumová a druhá mravní, má ctnost rozumová vznik a růst většinou z učení, proto potřebujeme zkušenosti a času, kdežto ctnost mravní (étniké) vzniká ze zvyku, odkud obdržela i jméno, které se jen málo odlišuje od slova ‚zvyk‘ (ethos).“ Etická zdatnost tedy vzniká ze zvyku. Nelze získat učením anebo cvičením a není ani vrozená. Mravní ctnosti nám nejsou dány od přirozenosti, což Aristoteles ilustruje na následujícím výroku: „Žádná mravní ctnost nám není dána přirozeně; neboť nic z toho, co jest přirozeně, nemůže býti zvykem změněno, na příklad kámen, který se přirozeně pohybuje směrem dolů, nemůže býti navyknut, aby se pohyboval směrem nahoru, i kdyby někdo tisíckrát jím házeje jej tomu zvykal, a zrovna tak ani oheň nemůže býti navyknut, aby se pohyboval dolů, aniž vůbec co jiného si navykne na něco, co by bylo proti jeho přirozenosti.“ Tyto ctnosti nejsou ovšem ani proti přirozenosti. Člověk má jen jakousi vlohu pro jejich získávání a zvykem se pak dokonávají. Získáváme je v praktickém životě a ztrácíme ji zanedbáváním. Etická zdatnost si zachovává svůj počátek a učí nás správně smýšlet a konat. Proč by měl ale dobrý člověk jednat ctnostně? Aristoteles by nejspíše odpověděl, že krásné skutky se dělají kvůli „krásnu“. Konečným účelem (cílem) ctnosti není „střed“, ale to, co je šlechetné (krásné). Šlechetné (krásné) chování...

Words: 3441 - Pages: 14

Free Essay

Over Het Woord Ik

...Het unieke Ik Taalfilosofie Tom Stoot 3608204 21-03-2011 Al vanaf het begin van de wijsbegeerte hebben mensen zich afgevraagd wat mensen eigenlijk zijn. En wat ze zelf eigenlijk zijn. Ook op taalfilosofisch gebied zijn er hier veel vragen te stellen. Een van die vragen is, of het woord 'ik' een logische eigennaam is, of een uniek bepalende beschrijving. In dit essay zal ik eerst de betekenistheorieën van Frege en Russel uitleggen en die toepassen op het woord 'ik' om te zien hoe ver je daar mee kunt komen. Daarna zal ik mijn eigen theorie over het woord 'ik' uitleggen. Één manier om de vraag over het woord 'ik' op te lossen is met behulp van de betekenistheorie van Frege. Deze stelt dat tekens (bijvoorbeeld namen) niet direct verwijzen naar objecten in de werkelijkheid, die Frege de Bedeutung noemt, maar dat deze verwijzen naar een Sinn. Deze verwijst dan weer naar de objecten in de werkelijkheid, als deze er al zijn. Als we het hebben over roze olifantjes, dan verwijzen we daarmee wel naar een bepaalde beschrijving. Toch bestaan roze olifantjes niet in de werkelijkheid; de Sinn van roze olifantjes verwijst verder nergens naar. Op bijna dezelfde manier werkt het bij beschrijvende of stellende zinnen. De Sinn van een zin is de gedachte die wordt uitgedragen door de uitgesproken zin. De Bedeutung is dan de waarheidswaarde. Ofwel of het overeenkomt met de werkelijkheid. De Sinn kan ook per persoon verschillen, bijvoorbeeld als twee mensen het over dezelfde persoon hebben...

Words: 1595 - Pages: 7

Free Essay

Management-Marketing

...1. Conceptul de management-marketing Management- marketing, in sens practic, are semnificatia de management bazat pe marketing, altfel spus semnifica conducerea firmei care a acceptat, inteles si utilizeaza in derularea proceselor optica, viziunea filosofia marketingului. Management- marketing este opus unui alt tip de management, care in esenta nu este bazat pe marketing. Managementul bazat pe marketing presupune utilizarea arsenalului de metode si tehnici ( a instrumentarului stiintific) in derularea proceselor. Acesta are rolul de a operationaliza filosofia marketingului. Din punct de vedere practic, in centrul demersului de management se afla instrumentarul de marketing, motiv pentru care management – marketingul se afla mai aproape de marketing decat de management, fiind dezvoltat in lucrari apartinand unor reputati specialisti ai marketingului. Cea mai cunoscuta, in acest sens este Marketing Management a parintelui marketingului modern Ph Kotler . 2. Locul managementului in cadrul activitatii de marketing Managementul studiaza procese si relatii de munca. Intelegerea caracterului de proces, in sensul de activitati derulate in succesiune, cele din “aval” depinzand de cele din “amonte” reprezinta o importanta majora pentru intelegerea corecta a marketingului deoarece intreaga teorie a fost dezvoltata ca proces. Din acest motiv continutul multor instrumente nu poate fi inteles decat in relatie cu continutul altor instrumente. Managementul a dezvoltat o serie de instrumente...

Words: 8934 - Pages: 36

Free Essay

Mcdonald's Marketing (Dutch)

...Opdracht Marketing McDonald’s Ruben Velthuis 2V41C Inhoudsopgave: Pagina 2: Inhoudsopgave Pagina 3: Inleiding Pagina 4: Het bedrijf Pagina 6: Concurrentie Pagina 7: Positionering Pagina 8: Brancheverkenning Pagina 10: Marketingmix Pagina 11: Prijsbeleid Pagina 12: Promotiebeleid Pagina 13: Presentatiebeleid Pagina 15: Personeelsbeleid Pagina 16: Groeistrategieën van Ansoff Pagina 18: SWOT-analyse Inleiding De McDonald’s. Wie kent het niet? Iedereen is er wel eens geweest. Fastfood keten McDonald’s verkoopt wereldwijd hamburgers, friet enzovoorts. Wereldwijd worden hiervan dagelijks miljoenen van verkocht. Dit verslag is naar aanleiding van de opdracht die werd uitgereikt door de heer Tijman. De opdracht luidde om het marketing concept achter de McDonald’s in beeld te brengen. Om bepaalde dingen duidelijk te maken heb ik in dit werkstuk gebruik gemaakt van verschillende middelen. Onder andere bespreek ik de 4p’s (marketingmix), de groeistrategie op basis van het Ansoff model en een SWOT Analyse. Verder heb ik als doel de doelstellingen van McDonald’s goed in kaart te brengen. Het bedrijf McDonald’s is de bekendste fastfoodketen in de wereld. Wereldwijd heeft dit bedrijf vestigingen zitten. De bekendheid van de gele letter ‘’M’’, de Happy Meal, de BigMac maken dit bedrijf tot een icoon.  McDonald’s levert allerlei producten in de voedselbranche. Variërend van burgers en McNuggets, tot complete menu’s. Een specifieke doelgroep...

Words: 3907 - Pages: 16

Free Essay

Apple

...Inhoudopgave 1. Interne analyse Blz. 4 * Missie * Visie * Kernwaarden * Apple en Milieu * Relatie & Beleid * Actualiteit Apple 2. Externe analyse Meso – omgeving Blz. 7 * Stakeholders / omgeving analyse * Concurrenten Apple 3. Externe analyse Macro – omgeving Blz. * DESTEP 4. Schematische weergaven van Apple & omgeving Blz. 1. Interne analyse Blz. 4 Visie Het bedrijf staat ervoor om voor de beste computer en muziek ervaringen de markt op te brengen voor verschillende doelgroepen zoals studenten, docenten, creatieve professionals, bedrijven, overheden en consumenten puur en alleen door het feit door continu innovatief te zijn. Apple is uniek in zijn soort in het brengen van oplossingen voor problemen met dagelijkse gebruikte technologie. Ze lossen het op met kwalitatief goede design producten die draaien op door hun zelf geproduceerde software. Bovendien zijn alle Apple producten erg gemakkelijk in gebruik en richten en moet toegankelijk blijven voor alle bovengenoemde doelgroepen. Apple is een levenstijl die vriendelijk is voor haar klanten voor de koop en na de koop van een Apple product. Missie Apple is erg betrokken wat betreft het milieu de klanten de medewerkers. Door dat Apple dit allemaal hoog in het vaandel heeft staan is het mogelijk om nu innovatieve en intuïtieve producten te bedenken en te maken die wat toevoegen aan je dagelijkse leven. Apple probeert het leven van ieder mens gemakkelijker...

Words: 2241 - Pages: 9

Free Essay

The Global Environmental Tragedy: Hoe Het Emission Trading Scheme de ‘Perfect Storm’ Bestrijdt

...Fabels - 1510762 21 maart 2012 Trefwoorden: CO2-emissie, Emission Trading Scheme, CO2-markt Aantal woorden: The Global Environmental Tragedy: hoe het Emission Trading System de ‘perfect storm’ bestrijdt ------------------------------------------------- Onafhankelijk advies voor de het DG CLIMA van de Europese Commissie Auteur: Clementien Fabels, (milieukundig) adviseur Consumentenbond 1 - Inleiding “The Global Environmental Tragedy can be described as a perfect moral storm. The perfect storm is one where three different storms come together. In climate change three moral problems meet each other: one of global content, one of intergenerational content and one of theoretical content.” (Gardiner, 2011:6). Dit is de filosofie van Stephen Mark Gardiner, ethisch filosoof aan de Oxford University. Hoewel zijn benadering ethisch is, heeft deze direct toepassing op de economische aspecten achter het voeren van beleid met betrekking tot het milieu, in het speciaal met betrekking tot CO2-vervuiling. Gardiner stelt dat er drie problemen zijn die ten grondslag liggen aan de problemen die wij als wereldmaatschappij ervaren bij het bestrijden van de gevolgen van menselijk handelen die een negatieve invloed hebben op het milieu. Het eerste probleem heeft betrekking op het feit dat het probleem een globale aard heeft. Hier wordt de theorie van de ‘Tragedy of the Commons’ geïntroduceerd. Deze stelt dat als de winsten persoonlijk zijn, maar de kosten gedeeld worden, elke...

Words: 4874 - Pages: 20

Free Essay

NovověKá Filozofie

...racionalismus a empirismus * Racionalismus * máme vrozené ideje, poznáváme je rozumem * není možné poznání díky smyslům * ,,myslím, tedy jsem“ * Descartes, Spinoza, Leibniz * Empirismus * přicházíme na svět jako ,,tabula rasa“, bez jakýchkoliv předchozích vjemů- vše poznáváme na základě našich smyslů * Anglie- Locke, Hume, Berkeley * Filozofové (racionalisté) jsou často i matematici (Karteziánská soustava (Descartes), Diferenciální počet (Leibniz)…) * Období náboženských a občanských válek (Třicetiletá válka 1618-1648…) * Vláda absolutických monarchů (Ludvík XIV: ,,Stát jsem já“) * Filozofové už nejsou mniši, univerzitní vzdělanci, ale soběstační soukromníci nebo chráněnci šlechticů * Filosofie se zabývá politikou, etikou a možnostmi lidského poznání (gnoseologie) Racionalismus René Descartes (latinsky Renaut Cartesius) ,,Pochybování je počátek moudrosti“ * *1596 Touraine (šlechtická rodina) * studium matematiky (Analytická geometrie-> kartézská soustava souřadnic je jeho vynález) * bojoval ve třicetileté války (aby poznal svět) * žil v Holandsku * ,,Rozprava o metodě“; ,,Meditace o první filozofii“ * Chtěl přetvořit filozofii v univerzální matematiku- potřeboval jistotu, z které mohl vycházet. * -> Pochybuje o existenci všeho->jediné, co je jisté, je to, že pochybuje->myslí. -> ,,Cogito ergo sum“= Myslím, tedy jsem“ * Teologický důkaz boží existence- já, jako myslící...

Words: 1838 - Pages: 8

Free Essay

Evolutia Vanzarilor de Automobile in Perioada 2010-2012

...Evolutia Vanzarilor de Automobile in Perioada 2010-2012 Cuvinte cheie: vanzari, autovehicule, clienti Introducere PR Smith, în Marketing Communications, prezintă într-un mod foarte sugestiv nivelul atins de vânzări: "Obisnuiam sa am un teritoriu acolo unde am fost agent liber ... azi calculatorul meu imi recomanda ce apeluri ar trebui să fac ... Asistentul meu imi aduce aminte ce sa spun ... managerul meu știe exact unde sunt, iar eu imi petrec jumătate din timp la cursuri de perfecționare ... dar vand cu 30% mai mult în fiecare an ". Acest lucru pare să fie nivelul atins de vânzări. Nimic nu este la intamplare . În contextul continuării crizei economico-financiare, vânzările de autovehicule din România au înregistrat o scădere în perioada 2010-2012 deasemenea. Pornind de la această cvasi-cunoscuta observație, remarca mea centrala a constat în a face o analiză globală a vânzărilor de autovehicule, in functie de branduri și categorii. În scopul atingerii acestui obiectiv, lucrarea include prezentarea vânzarilor într -o abordare raționalistă, pornind de la opiniile unor autori de renume din acest domeniu, a unei scurte analize a industriei de automobile internaționale și analizei vânzărilor de autovehicule în România în perioada 2010-2012. Importanța lucrării constă în identificarea principalelor coordonate ale autovehiculului în România. Punctul de plecare al cercetării este reprezentat de literatura română si straina in domeniu. Pornind de la opiniile...

Words: 3188 - Pages: 13