Free Essay

Organisatie En Management

In:

Submitted By rrrr
Words 1974
Pages 8
LITERATUURONDERZOEK

Van:
Studentnummer:
Groep: Clublife/Uitgaansgelegenheid Eindhoven

Auteurs: Nick van Dam Jos Marcus
Zesde druk, 2009.
ISBN: 9789001766658
Aantal pagina’s: 529

In dit literatuuronderzoek komt u samenvattingen tegen van literatuur wat betrekking heeft tot het runnen van een bedrijf.

Voor dit onderzoek heb ik het boek “Een praktijkgericht benadering van Organisatie en Management” gebruikt van N. van Dam en J. Marcus, zesde druk. Het boek bevat 529 bladzijdes.

De toelichting waarom ik een bepaald hoofdstuk heb gekozen voor mijn onderzoek zal ik aan het einde van mijn onderzoek neerzetten.

Mijn onderzoek ging over drie hoofdstukken die ik het belangrijkst vond om te weten voor een eigen bedrijf. Het project waar ik aan werk tijdens de minor is het opstarten van een uitgaansgelegenheid (club) en Eindhoven.

Hetliteratuur onderzoek zal over de volgende onderwerpen gaan: * Individu en groepen * Management * Besluitvorming

INDIVIDU EN GROEPEN

Dit hoofdstuk ging over de mens in een organisatie. Hoe worden mensen gemotiveerd? Hoe kan het menselijk gedrag binnen organisaties verklaard worden?

Motivaties van werknemers in een bedrijf/organisatie speelt een belangrijke rol. De definitie van motivatie: “De inwendige bereidheid van een persoon om bepaalde dingen handelingen te verrichten”.hgbn0

Er zijn twee soorten motivaties; werkintrinsiek en werkextrinsiek.

Werkintrinsieke motivatie heeft te maken met het werk. De werknemer wilt zicht ontwikkelen en heeft behoefte aan erkenning. Werkintrinsieke motivatie is een langetermijnprikkel.

Werkextrinsieke motivatie is een kortetermijnprikkel. De werknemer vindt de opbrengsten (salaris, leaseauto, etc.) belangrijk.

Over de motivatie zijn er een aantal theorieën over geschreven.

De theorie van Alderfer gaat uit van de “ERG-theorie”. Dit staat voor Existentiële, rationele en Groeibehoeften. Verder heeft Alderfer de frustratie-regressiehypothese bedacht. Dit houdt in dat wanneer een behoefte op hoog niveau niet haalbaar blijkt te zijn, de behoefte op lager niveau belangrijker wordt.

McLelland gaat met zijn theorie er van uit dat al in de eerste levensjaren de behoeften worden aangeleerd.
Vroom onderzocht het proces van motivatie.

Het hoofdstuk gaat verder met persoonlijkheid. Voor organisaties is het belangrijk dat er een klik is tussen iemand persoonlijkheid en het bedrijf. Voor het typeren van deze persoonlijkheden zijn er een aantal modellen:
Het enneagram gaat uit van negen persoonlijkheidstypen. Iedereen heeft een basistype in zichzelf waaruit hij of zij zich ontwikkelt.
De Myers-Briggs Type Indicator zegt dat mensen verschillende voorkeuren hebben die in grote mate hun gedrag bepalen. Er zijn vierschalen: sociale interactie, verzamelen van gegevens, beslissingsproces en stijl van beslissingen nemen.
De laatste is het Big Five-Model. Hier wordt van uit gegaan dat vijf dimensies de persoonlijkheid bepalen.

Individueel gedrag wordt in sterke mate bepaald dooreen attitude. Een attitude ontwikkelt zich vanuit in het verleden opgedaan ervaringen en heeft een cognitief (=kennis), een affectief (=gevoelens of emotie) en een gedragaspect (=op basis van emotie en informatie is iemand geneigd bepaald gedrag te tonen).

Motivatie is belangrijk. Voor zo wel de directeur, als de werknemers. Kúnnen motiveren is dan een pré. Of verschillende manieren kan er worden gemotiveerd: Financiële prikkels; verhogen van de motivatie op korte termijn Taakontwerp; werkintrinsieke motivatie Stellen van hoge, specifieke doelstellingen die van te voren afgesproken worden.

Men heeft naast zijn of haar IQ, een EQ. Dat is de emotionele intelligentie. Die zijn binnen een organisatie van groot belang. Er zijn vijf dimensies: 1. Zelfkennis 2. Optimisme 3. Kunnen afzien 4. Empathie 5. Sociale vaardigheden

Waar bedrijven ook mee kunnen te krijgen maken zijn burn-outs, stress en overbelasting van medewerkers.

Overbelasting wordt onder vier vormen verdeeld. 1. Emotionele 2. Fysieke 3. Attitude- en gedragsoverbelasting 4. Existentiële

Stress is de belangrijkste oorzaak van het optreden van overbelasting.
Stress kan op zijn beurt weer verdeeld worden onder stress als toestand. Dat houdt in dat bij een persoon psychologische en lichamelijke situaties ontstaan wanneer aan een persoon eisen worden gesteld waar hij niet aan kan voldoen.
Dan heb je ook nog het stressproces. Dit kan worden gezien als de lichamelijke, psychologische en sociale veranderingen die samenhangen met de stresstoestand.

Bij het vorkomen of reduceren van stress kan een organisatiegerichte aanpak en/of een individueel probleemoplossende aanpak worden gehanteerd.

Een burn-out is een specifieke vorm van stress. Het is een psychologisch probleem van emotionele uitputting, depersonalisatie en gevoel van afnemende compensatie.

Om inzicht te krijgen in de sterke en zwakke kanten van medewerkers zijn verscheidene testen te gebruiken, onder andere Kernkwadranten, leerstijlentest, Belbin teamrollen

Nu is de theorie omtrent het individu geweest. Hieronder zal ik nog kort wat theorie samenvatten wat betrekking heeft tot een groep (samenwerkende personen).

In organisaties wordt veel samengewerkt in groepen of teams. Er zijn verschillende soorten groepen: * Formele en informele groepen * Horizontale, verticale en gemengde groepen * Virtuele teams * Zelfsturende teams

Een specifiek kenmerk van een groep is de samenhang tussen de leden van de groep, of wel cohesie. Groepscohesie kan leiden tot ‘groepthink’ waarbij de groep haar beoordelingsvermogen verliest. Hoe sterker de groepscohesie, hoe meer sprake zal zijn van groepsnormen.

Een team komt vaak tot de beste resultaten als er een goede spreiding van de rollen is: coördinator, vormgever, innovator, evaluator, contactpersoon, teamwerker, organisator en kwaliteitsbewaker.

MANAGEMENT

Onder management wordt de organisatieleiding verstaan die tot taak heeft de organisatie te besturen. In een organisatie zijn verschillende managementniveaus aanwezig, die specifieke taken hebben met betrekking tot het besturen van een organisatie. Deze taken kunnen beleidsformuleren en/of beleidsuitvoerend van aard zijn. De tijd van managers wordt grotendeels besteed en het communiceren met de organisatieleden en mensen buiten de organisatie. Bij het leidinggeven kan de manager gebruikmaken van macht. Belangrijke facetten van macht zijn de machtsbronnen en de machtsrelaties. Uit de manier waarop en de houding waarmee een manager leidinggeeft aan zijn medewerkers blijkt de leiderschapsstijl.

Aan de volgende theorieën met betrekking tot leiderschapsstijlen is aandacht besteed: * Leiderschapsindeling op basis van inspraak en beslissingsbevoegdheid van de mederwerker, * De X-Y –theorie, * Het lijderschapsdiagram, * Het driedimensionale model van leiderschapsstijlen, * Situationeel lijderschap. * zelfleiderschap

Verder ging het hoofdstuk over dat het persoonlijk functioneren sterk bepaald wordt door de wisselwerking van het werk en het privé-leven van de manager. Aandacht is besteed aan ondernemerschap. De laatste jaren staan ethische aspecten van het ondernemen en het managen steeds meer in de belangstelling. Veel organisaties kennen doelstellingen, waarbij ze acih hebben laten leiden door ethische motieven en waardoor ze aich duidelijk profileren ten opzichte van hun omgeving.
Vier visies zijn ter sprake gekomen: * utilitaristische visie op ethiek * individuele visie op ethiek * rechtvaardigheidsprincipe * moreelrechtelijke visie.

Bij het communiceren van een manager wordt een aantal informatierollen onderscheiden: * de antennerol: De manager moet zo veel mogelijk informatie opvangen uit de omgeving * de rol van de informatieverspreider: de manager zal informatie doorgeven aan organisatieleden * en de spreekbuis: de manager speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de strategie van de organisatie

De informatiebehoefte van de manager wordt bepaald door * de soort managementfunctie, * het managementniveau, * en de persoonlijke managementstijl.

BESLUITVORMING
In dit hoofdstuk wordt ingegaan op het belang van besluitvorming binnen organisaties. Er wordt ingegaan op de verschillende aspecten van vijf soorten besluitvormingsprocessen.

Besluitvorming in een organisatie
Wanneer de werkelijke situatie niet de gewenste situatie is, spreek je van een probleem. Bij routineproblemen (vb aannemen van klachten) is een procedure (voorgeprogrammeerde besluitvorming) benodigd. Bij een specifiek probleem, zoals prijs vaststellen, is dat anders.
Alternatieven moeten tegen elkaar afgewogen worden, waarbij voorspelbaarheid van het resultaat een belangrijke factor is:
Volkomen zekerheid: doelstellingen en resultaten zeker;beperkte zekerheid: op basis van de bekende doelstelling en resultaten uit het verleden kun je vrij zeker zijn van de gevolgen;beperkte onzekerheid: doelstelling is duidelijk, maar resultaten van de alternatieven niet;volkomen onzekerheid: doelstellingen en resultaten onzeker

Het rationele besluitvormingsproces
Bij een rationeel besluitvormingsproces is er een fasering en systematiek om het juiste alternatief te kiezen. Deze systematiek bestaat uit de volgende vijf fases: probleemonderzoek, ontwikkelen van alternatieven, evaluatie alternatieven, maken van keuze, invoeren en bewaken van beslissing.
Informatie moet aan de volgende eisen voldoen: relevant, betrouwbaar, op tijd beschikbaar, moet de kosten voor de informatie waard en goed gepresenteerd zijn. Je kunt ook zelf onderzoek voor informatie doen.

* Probleemonderzoek bestaat uit probleemidentificatie en probleemanalyse. Bij de probleemanalyse sta je stil bij de oorzaak en gevolg relaties. Hierbij kijk je naar de aard van het probleem, urgentie, reikwijdte en relaties met andere afdelingen * Voor het ontwikkelen van alternatieven is creativiteit nodig. Daarnaast kan gebruik gemakat worden van ervaringen uit het verleden. * Om het juiste alternatief te kiezen moet je kijken naar de gekozen criteria en de gevolgen van de alternatieven. Om goede criteria te kiezen waartegen je de alternatieven af kan wegen moet je letten op: meetbaarheid, haalbaarheid, aansluiting op probleem, criteria moeten elkaar aanvullen en in alle facetten evalueren. Om te kiezen moet je de positieve en negatieve gevolgen duidelijk hebben. * Nu moet je een alternatief kiezen. Wanneer er geen voldoet moet je nieuwe criteria bedenken. Wanneer 2 alternatieven beide voldoen, moeten de gevolgen verder onderzocht worden. Verder moet je rekening houden met de mate van voorspelbaarheid * Het alternatief moet omgezet worden in plannen en acties. Beslissingen kunnen weerstand ondervinden door de volgende factoren: * perceptueel (niet kunnen verplaatsen in iets nieuws); * emotioneel (angst en onzekerheid voor onbekende); * cultureel (vasthouden aan bestaande normen en waarden); * omgeving (angst voor gebrek aan informatie en ondersteuning door management).

Aspecten van besluitvorming
Besluitvorming bevat de volgende aspecten: * Creativiteit: Brainstorming is een manier om creativiteit los te laten. Hierbij doe je in korte tijd zoveel mogelijk ideeën op waarop geen kritiek geleverd wordt, omdat men dan ideeën niet durft te uiten. Bij hei-sessies brainstormt men op een andere plek dan kantoor, bijvoorbeeld het bos. De groep moet niet uit meer dan 10-15 personen bestaan, mensen met verschillende achtergronden bevatten die elkaar aanvullen; * Medezeggenschap: dit zorgt voor betrokkenheid en extra motivatie. Bij bedrijven met mer dan 50 werknemers zijn ondernemingsraden verplicht, bij bedrijven met 10-50 werknemers kun je een personeelsvertegenwoordiging (pvt) vinden vrijwillig of in CAO afgesproken maar kan ook zonder, bij minder dan 10 kan de ondernemer ook zelf beslissen. Vertegenwoordigers moeten ene dwarsdoorsnede van bedrijf zijn. OR heeft 3 rechten: recht op informatie en overlegadviesrecht (soms moet de onderneming de OR om raad vragen ivm bedrijfsverandering) en instemmingsrecht (heeft verband met werkomstandigheden); * Vergaderen: functies van vergaderen zijn: samen zijn/weten/werken/uitvoeren. Om een vergadering goed te laten verlopen heb je het fuik-model: opening, startvraag (keuze onderwerp),beeldvorming (materiaal inventariseren), ordening (materiaal samenvatten en ordenen), meningsvorming, besluitvorming (beslissing wordt voorbereid), ontknoping (beslissing wordt genomen en vastgelegd), de afsluiting (korte samenvatten van besluit en afspraken) en de rondvraag. * Manieren van beslissen zijn: democratisch (helft+1 van totaal), meerderheidsbesluit (2/3 van totaal), unanimiteitsbeginsel, consensusbeginsel (niemand principieel bezwaar), besluit met recht van veto (1 tegenstem is afstemming), delegatie (naar 1 persoon of groep) en autoriteit (1 persoon beslist); * Onderhandelen : de partijen zijn afhankelijk van elkaar maar hebben andere doelen. Uitgangspunten van principieel onderhandelen: mensen (scheid mensen van het probleem), belangen, keuzes (creëer genoeg mogelijkheden) en criteria (resultaat moet gebaseerd zijn op objectieve vorm); * Macht
7.6 Hulpmiddelen en technieken bij besluitvorming
Enkele beslissingsondersteunende modellen zijn de balanced scorecard, de beslissingsmatrix, de beslissingsboom, beslissingsondersteunende systemen, kennissystemen en simulatiesystemen.
Balanced scorecard:hier wordt niet alleen naar financiële resultaten gekeken, maar ook naar andere prestaties. Combineert financiële prestaties met de factoren die daarvoor zorgen. De 4 invalshoeken zijn: financiën, intern (waar goed in zijn), klant en innovatie. Het meten van de doelstellingen doe je met kritische succesfactoren, deze wordt weergegeven in prestatie-indicatoren (meeteenheid). Succes is de mate waarin de doelstelling bereikt wordt.
Beslissingsmatrix (7.6.2): 1. stel alternatieven vast; 2. kies beoordelingscriteria; 3. ken wegingsfactor toe aan criteria; 4. ken punten toe aan criteria bij de alternatieven; 5. vermenigvuldig het cijfer met de wegingsfactor; 6. maak keuze.
De beslissingsboom brengt de alternatieven gestructureerd in beeld. Bij beslissingsondersteunende systemen (BOS) moet je denken aan computersystemen die het proces ondersteunen. Expert/kennissystemen bestaan uit feiten, redeneermechanisme en koppeling tussen redeneermechanisme en gebruiker. Het is een kennissysteem voor als er alleen boekenkennis in staat. Tot slot zijn er de simulatiesystemen: bedrijfssituaties kunnen tegenwoordig gesimuleerd worden. Dit werkt met markt- en branchegegevens, concurrentiegegevens, macro-economische gegevens en bedrijfsgegevens.

Similar Documents

Free Essay

Case 3-1

...CASUS: 3-1 Southwest Airlines Corporation   A.: Algemene gegevens over de organisatie en haar omgeving A 1: Gegevens m.b.t. de externe omgeving van de organisatie: a) Gegevens m.b.t. de concurrentieomgeving van de organisatie Onbekend b) Gegevens m.b.t. de economische conjunctuur Onbekend c) Gegevens m.b.t. politieke factoren, vakbondsinvloeden en relevante wetgeving Onbekend A 2: Gegevens m.b.t. de interne omgeving van de organisatie: a) Gegevens m.b.t. de doelen van de organisatie op lange termijn Wegens de goede positie van Southwest Airlines zijn er geen specifieke doelen op lange termijn. b) Gegevens m.b.t. de gekozen strategie De strategie van Southwest Airlines is het verbeteren van zijn efficiency en de kostenbesparing door te geven aan zijn klanten. De piloten behoren niet tot de nationale unie waardoor ze meer uren kunnen vliegen. Er werken veel flexibele werknemers waardoor ze pas kunnen werken als het nodig is. De strategie van Southwest Airlines Corporation is dat het personeel eerst komt. Dus als het personeel tevreden, toegewijd en energiek is, zullen zij de klanten goed helpen. Als de klanten tevreden zijn, komen ze terug en dit leidt tot de tevredenheid van de aandeelhouders. c) Gegevens m.b.t. de huidige inrichting van de interne organisatie(o.a. functioneel; decentraal enz.) Onbekend d) Gegevens m.b.t. de organisatiecultuur ...

Words: 702 - Pages: 3

Free Essay

Bedrijfskunde

...Denkrichtingen De theorie van Frederick Taylor Scientific management. Frederick taylor bood voor het eerst een systematische, samenhangende bedrijfskundige benadering voor de wijze waarop de productie georganiseerd zou moeten worden. 1. Een wetenschappelijke analyse van de werkzaamheden en het uitvoeren van bewegingsstudies. De resultaten hiervan leiden tot standaardisatie en normalisatie van het productieproces en de hierin te gebruiken machines en materialen. 2. Een vergaande taakverdeling en training van de arbeiders waarbij elke handeling en beweging precies is voorgeschreven. Hierdoor krijgt de arbeider een hoge routine waardoor weer hogere productienormen gehaald kunnen worden. 3. Een hechte en vriendschappelijke samenwerking tussen leiding en arbeiders. 4. De bedrijfsleiders zijn verantwoordelijk voor het analyseren van en het zoeken naar werkmethoden en het scheppen van productievoorwaarden. Voorheen werd dit naar de uitvoering geschoven. 5. De juiste man op de juiste plaats door zorgvuldige selectie. 6. Het invoeren van prestatiebeloning met als doel te komen tot lagere productiekosten. Verder stond hij een arbeidsverdeling voor van de leiding van de productieafdeling of werkplaats over acht functies, die elk door een aparte functionaris uitgevoerd moesten worden. 1. Tijd en kosten 2. Werkinstructies 3. Bewerkingen en hun volgorde 4. Werkvoorbereiding en uitgifte 5. Onderhoud 6. Kwaliteitscontrole 7. Technische leiding 8...

Words: 1286 - Pages: 6

Free Essay

Zelftesten Hrm

...basisstelling van het Michigan model?Antwoord | | | | | Geselecteerd antwoord: | | Juist antwoord: | De organisatie- en arbeidsprestatie kunnen verbeterd worden door een relevante afstemming van de diverse personeelspraktijken op de bedrijfsstrategie. Werknemers dienen aangestuurd te worden als 'resources', die zo optimaal mogelijk ingezet worden binnen de strategische krijtlijnen, uitgestippeld door de bedrijfsleiding. Daarbij dient - steeds binnen dit model - het personeelsbeleid consistent aan te sluiten bij de andere aandachtspunten van het beleid, zoals bijvoorbeeld kwaliteit of innovatie. | | | | |  Vraag 3 | | | Welke kernwoorden van het Harvard model kunnen aan elkaar gekoppeld worden?Antwoord | | | | | Vraag | Juiste combinatie | Geselecteerde combinatie | Situationele variabelen | A. economische positie, afzetmarkt kenmerken |  A.  economische positie, afzetmarkt kenmerken | HRM praktijken | B. beloning en waardering, werknemersinvloed en workdesign |  C.  kosteneffectiviteit, competentiegroei, congruentie diverse belangen | Langere termijn | D. organisatie-effectiviteit, individueel en maatschappelijk welzijn |  D.  organisatie-effectiviteit, individueel en maatschappelijk welzijn | Effecten | C. kosteneffectiviteit, competentiegroei, congruentie diverse belangen |  B.  beloning en waardering, werknemersinvloed en workdesign | | | | | |  Vraag 4 | | | Het conceptueel schema van de configuratiestroming bevat...

Words: 276 - Pages: 2

Free Essay

Walmart

...gegevens over de organisatie en haar omgeving A 1: Gegevens m.b.t. de externe omgeving van de organisatie: a) Gegevens m.b.t. de concurrentieomgeving van de organisatie Wal-Mart is de werelds grootste detailhandelsconcern. Dit maakt Wal-Mart sterker staat dan haar concurrenten. De concurrenten van Wal-mart Stores, Inc. (Wal-Mart) zijn primair warenhuizen, supermarkten, zoals Target, Kmart, Circuit City and Bed, Bath, and Beyond. Volgens een onderzoek is Wal-Mart het meest gewild bij een groot deel van de comsumenten. Dit komt door hun lage prijzen, ruime assortiment en goed kwaliteit. Ook ziet Wal-Mart erop toe dat zij continu inspelen op de vraag van haar klanten. b) Gegevens m.b.t. de economische conjunctuur De economische conjuctuur heeft te maken met de elementen die op een gegeven ogenblik de economische situatie uitmaken van een sector, een bedrijfstak, een streek of een land. De verkopen van Wal-Mart zijn gestegen, dankzij de goede conjunctuur. c) Gegevens m.b.t. politieke factoren, vakbondsinvloeden en relevante wetgeving Het is voor elk bedrijf belangrijk om op de hoogte te zijn over de politieke factoren en wet-en regelgeving. Voor Wal-Mart is dit dus ook belangrijk en vooral hoe Wal-Mart internationaal opereert. Dit maakt dat Wal-Mart op de hoogte moet zijn van de in die land geldende wet- en regelgeving. A 2: Gegevens m.b.t. de interne omgeving van de organisatie: a) Gegevens m.b.t. de doelen van de organisatie op lange termijn...

Words: 1375 - Pages: 6

Free Essay

Management

...Hoofdstuk 4 plannen 4.1 Een algemene definitie… wat is/ impliceert plannen Plannen= het formuleren van doelstellingen en het ontwikkelen van acties of strategieën om deze doelstellingen te realiseren. ( |Klassiek rationeel management perspectief |Gedragsmatig managementperspectief | |Lineair sequentieel |Dynamisch | |Acties volgen op intenties |Denken en handelen vloeit door elkaar | |Plannen komt op de eerste plaats |Plannen komt niet altijd op de eerste plaats | ( Citaat Schermerhorn ( gedragsmatig managementperspectief Planningsactiviteit gebeurt BEWUST + GELIJKTIJDIG ( plannen maakt deel uit van de dagelijkse routine van elke manager = continue activiteit Karakter van de planningsfunctie Intentioneel :plannen drukken uit wat de organisatie wenst of zal doen (voornemens, doelen, intenties…) ≠ daadwerkelijk gerealiseerde activiteiten Toekomstgericht : tijdsinterval tussen het plan en de eventuele realisatie ervan Planningsfunctie zet richtinggevende bakens uit, hoe worden deze bakens geïdentificeerd en vastgelegd? Identificatie van activiteiten die worden samengebundeld in het zogenaamde plannings- of besluitvormingsproces. Keuze is afhankelijk van: - het gehanteerde...

Words: 2661 - Pages: 11

Free Essay

Xerox

...opereert op het gebied van documenten beheer en het verlenen van financiële services. De onderneming opereert in 130 landen en produceert voor die markten onder andere printers, kopieermachines, multifunctionals, scanners, computersoftware. Xerox is een goed voorbeeld van een succesvolle onderneming, want in de periode 1946 tot 1973 heeft het jaarlijks maar liefst 25% meer omzet behaald. In diezelfde was het winstpercentage zelfs 35%. Onder leiding van Joe Wilson betrad Xerox markten in Europa, Afrika, Azië en het Midden Oosten, waardoor deze hoge winsten werden gerealiseerd. De omzet en de winst begonnen pas af te nemen nadat het patent die de onderneming had was verlopen. Zodoende kwamen er meer concurrenten zoals IBM, Kodak en Canon op de markt, waardoor Xerox genoodzaakt werd om mee te gaan in de concurrentiestrijd. Zo daalde het marktaandeel in de periode tussen 1970 en 1980 van 96 procent naar 45 procent in de Amerikaanse kopieermarkt. In deze case worden enkel op de activiteiten van documentenbeheer gefocust. 1.2 ‘Leadership through quality’ (LTQ) In 1982 werd David Kearns de topman van Xerox, waardoor er heel wat veranderde in de onderneming. Er werd een strategie gelanceerd, waarbij leiderschap door kwaliteit bereikt moest worden. Management processen werden verbeterd en de verslaggeving werd gestandaardiseerd, kortom men maakte gebruik van een management informatie systeem. Op deze manier werd het binnen Xerox minder bureaucratisch en werden managers niet overspoeld door...

Words: 2382 - Pages: 10

Premium Essay

Uitwerking Case 8-1 Allied Office Products

...Uitwerking Case 8-1 Allied Office Products Door: Joey de Klerk (481002) en Roel van Berkel (468870) Introductie Allied Office Products is a large corporation that builds its reputation on its annual sales of $900 million in business forms and specialty in paper products. Its paper products vary from envelopes to greeting cards and writing papers. Allied has incorporated a new program called Total Forms Controls (TFC) for its clients enabling Allied to separate this business forms division to handle client accounts. TFC provides services of warehousing and distribution, inventory control and forms usage reporting. Furthermore Allied offers several other services such as “pick-pack and desk top delivery” to enhance their business operations. Allied clients vary from small to large and all use their distribution center. Allied has a total of 13 distribution centers thus giving them an increase in the services. Algemene gegevens Externe omgeving van de organisatie Niet veel informatie over de externe omgeving van de organisatie. Behalve dat, in 1988, alle concurrenten aan het zoeken waren naar manieren om verkoopgroei te realiseren. Interne omgeving van de organisatie Allied Office Products is zich in 1988 gaan focussen op de voorraadbeheer diensten van zakelijke formulieren. De organisatie geloofde dat het diensten met toegevoegde waarde kon bieden om zich zo te differentiëren van andere soortgelijke organisaties. Zodoende begon Allied een campagne om al haar...

Words: 1285 - Pages: 6

Free Essay

Cisco Case Dutch

...Bosack en Sandy Lerner. Het hoofddoel van de onderneming was om oplossingen te vinden om netwerken op te zetten en te verbeteren. Het bedienen van de klant staat erg centraal binnen Cisco Systems, dit kwam sterk terug in het schrijven van het allereerste businessplan voor Cisco Systems. Tegenwoordig speelt de klanttevredenheid een grote rol binnen Cisco Systems en daarnaast is het belangrijk dat er sprake is van voortdurende ontwikkeling. De innovatie speelt een belangrijke rol om zo lange tijd mee te blijven doen in de markt en te veranderen. Stelling De stelling, die wij in deze paper willen bespreken, luidt als volgt: “Cisco Systems moet een research and training team oprichten om de marktpositie te behouden.” Organisatiebeschrijving Een organisatie is een doelrealiserend samenwerkingsverband, waarin belanghebbende partijen in een coalitie samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken, maar om een eigen doelstelling te realiseren. Hierbij staat John Chambers momenteel aan het hoofd van de organisatie binnen Cisco Systems. Onder andere dhr. Chambers en de andere bestuurshoofden bepalen momenteel welke strategie gevoerd wordt op het hoogste niveau. Management Control (Anthony / Govindarjan) Volgens Anthony en Govindarjan onderscheidt drie planning- en controlprocessen binnen een onderneming, namelijk: 1. Strategieformulering 2. Management Control 3. Task Control In de eerste stap “strategieformulering” worden de doelen vastgesteld van de onderneming en daarbij...

Words: 2247 - Pages: 9

Free Essay

Testing

...Kick off Teststrategie Testaanpak Testbegroting Organisatie Beheren Rapporteren Evaluatie Ondersteuning Wat verstaan jullie onder testen? En testcoördinatie? Hoe zien jullie het? 2 Wat is testen? Inleiding Testen bestaat uit activiteiten die uitgevoerd worden om één of meerdere kenmerken van een product, proces of dienst vast te stellen volgens een gespecifieerde methode Testen is een proces dat inzicht geeft in- en adviseert over de kwaliteit en de daaraan gerelateerde risico‟s Kick off Teststrategie Testaanpak Testbegroting Organisatie Beheren Rapporteren Evaluatie Ondersteuning 3 Definities volgens TMAP Next® Wat is een test level? Inleiding Kick off Teststrategie Testaanpak Testbegroting Organisatie Beheren Rapporteren Evaluatie Ondersteuning Een test level is een groep van testactiviteiten die gezamenlijk worden uitgevoerd en aangestuurd 4 Definities volgens TMAP Next® Wat is coördinatie? Johan Symons, “Introductie tot de psychomotoriek” coördinatie = het harmonisch en economisch samenwerken van spieren, zenuwen en zintuigen om doelgerichte, stabiele bewegingsakties en snelle situatie - aangepaste reacties (reflex) tot stand te brengen. Voor een optimale samenwerking dienen volgende aspecten in acht te worden genomen : ‣ ‣ ‣ een juiste krachtmaat (bewegingsomvang en snelheid) een juiste spierkeuze (bewegingsuitvoering en richting) een vlot wisselspel tussen spierspanning en ontspanning voor een goede motorische aanpassing ...

Words: 3788 - Pages: 16

Free Essay

B.Marshall

...Rotterdam * MSP Foundation -2013 * Service Oriented Architecture concepten - 2012, * Oracle management overview - 2011, * BiSL Foundation gecertificeerd – 2010, * ITIL V3 gecertificeerd - 2009, * Coaching management training (Capgemini) - 2009 * Citrix Metaframe Presentation Server 4.5- 2008, * Prince 2 foundation & practitioner gecertificeerd - 2007, * Masterclass ICT & Business Management (Avans) - 2007, * Microsoft Certified Professional - 2006, * Management en leidinggeven (Intermediair) - 2001, * CCNA (Azlan) - 2000 | Talen | : | Nederlands: vloeiend in woord en geschriftEngels: goed | | | | | Profiel | Ik ben een ICT manager/teamleider in hart en nieren. Met fundamentele kennis van ICT en de organisatievormen die nodig zijn om deze technologie te gebruiken. Daarnaast jarenlang ervaring in het managen van projecten en het ontwikkelen van medewerkers en teams. Mijn stijl van managen stem ik af op de behoeften van mijn omgeving (van coachend tot sterk sturend) en laat talent (op)bloeien. Als het mogelijk is, blijf ik graag op de achtergrond; als het nodig is ben ik met verve het boegbeeld van de organisatie. Ik ben daardoor een motiverend, inspirerend, integer en daadkrachtig no-nonsense manager in zowel de profit als non-profit sector. Na elke functie en/of interim opdracht heb ik een duurzaam beter functionerende en gezondere afdeling/team achtergelaten.kenmerken: * zeer brede technische...

Words: 2672 - Pages: 11

Free Essay

Communication Plan

...de hele organisatie - inzicht in de organisatie en totale communicatie - 1 strategie - alle acties worden vastgelegd met de datum en wat het gaat kosten - schept duidelijkheid over wat er de komende jaren/weken gaat gebeuren - er zijn verschillende soorten : concerncommunicatieplan, marketingcommunicatieplan.. - voor elk probleem moet je een specifiek plan maken - het is zeker geen lineair proces. Alle onderdelen kunnen in verschillende volgorde worden gedaan. BASISPLAN 1. Probleemanalyse/organisatievraag : - Er is een knelpunt of organisatievraag -> iedereen andere interpretatie, dus iedereen definieert ook een andere probleemstelling. - Je moet het probleem duidelijk kunnen omschrijven -> moeilijk - Probleem achterhalen is oriënteren in de interne en externe analyse. Alles begint met een briefing van ongeveer 1uur30 waarin je als communicatieprofessional het probleem moet zoeken. Er is een knelpunt of vraag dat bij de huidige communicatie fout zit, je moet goed op de hoogte zijn van het beleid van de onderneming. Je organisatievraag is niet altijd het werkelijke probleem. Het kan liggen aan vele factoren(concurrenten..) ipv aan de communicatie. Een briefing is iets waar ze alles ingooien, dus communicatieprof moet vragen stellen want hij moet de probleemstelling verwoorden! 2. Interne en externe analyse : - de interne en externe omgeving in kaart brengen - op alle niveaus kijken : dus micro,macro en meso ...

Words: 7525 - Pages: 31

Free Essay

Meten Is Weten

... De afgelopen vier maanden heb ik bij deze dienst aan mijn opdracht gewerkt. Ik studeer Bedrijfseconomie aan de Haagse Hogeschool. Op dit moment zit ik in het vierde en laatste jaar. Deze afstudeeropdracht is het laatste onderdeel van mijn studie. Dit rapport is bestemd voor het managementteam (MT) van de Dienst ICT Uitvoering. Op het moment dat zij de KPI´s daadwerkelijk gaan implementeren zullen zij mijn rapport, dat als advies geldt, daarbij gebruiken. In het bijzonder wil ik mijn stagebegeleider Luuk Wilson bedanken. Samen met hem heb ik de probleemstelling opgesteld en hij heeft mij begeleid bij de uitvoering. Daarnaast wil ik al mijn collega’s bedanken bij LNV waarmee ik met veel plezier heb samengewerkt tijdens mijn stageperiode. Kritische Prestatie Indicatoren voor DICTU Pagina 3 Samenvatting De organisatie waarvoor ik mijn afstudeeropdracht heb uitgevoerd is Dienst ICT Uitvoering, afgekort DICTU. Dit is een uitvoerende dienst van het Ministerie van LNV. DICTU houdt zich bezig met het verzorgen van ICT-services voor heel LNV zoals applicaties, kantoorautomatisering, werkplekken, telefonie en datacommunicatie. Er zijn drie hoofdvestigingen in Den Haag, Assen en Ede. Daarnaast heeft DICTU in tal van andere plaatsen in Nederland vestigingen. Sinds 1 januari 2008 heeft DICTU de status van baten- en...

Words: 13880 - Pages: 56

Free Essay

Strategisch Management

... | |Mevrouw N. van der Zwan | |25/06/2012 | |Stage-theorieopdracht Management & Organisatie: Strategisch Management | Introductie Strategisch management houdt in dat een organisatie met bepaalde hulpmiddelen hun strategie kunnen beschrijven. Zo wordt er gekeken naar hoe doelen behaald kunnen worden en hoe de gekozen strategie effectief geïmplementeerd kan worden. Een van de handigste hulpmiddelen van strategisch management is de SWOT analyse. Deze analyse wordt ook gedeeltelijk gebruikt door de Amerikaanse Ambassade. In deze opdracht beschrijf ik wat een SWOT analyse is, hoe mijn stagebedrijf andere bedrijven beoordeelt met de SWOT analyse en hoe ze daarna samenwerken,...

Words: 1317 - Pages: 6

Free Essay

Suitebality

...Bron:. JOHNSON, G., en SCHOLES, K. (1997) Exploring Corporate Strategy, vierde editie, Prentice Hall, New York. [Hoofdstuk 8] Een handige manier van kijken naar evaluatiecriteria is om ze te beschouwen als vallen in drie categorieën: geschiktheid, haalbaarheid en aanvaardbaarheid. Geschiktheid: Een van de belangrijkste doelen van de strategische analyse is om een duidelijk inzicht in de organisatie en de omgeving waarin het opereert krijgen. Een eenvoudige samenvatting van deze situatie zou een bedrijf van de belangrijkste kansen en bedreigingen waarmee de organisatie geconfronteerd, met name haar sterke en zwakke punten, en alle verwachtingen die een belangrijke invloed op de strategische keuze zijn.  Geschiktheid is een criterium voor de beoordeling van de mate waarin een voorgestelde strategie past bij de situatie die in de strategische analyse, en hoe het zou houden of verbeteren van de concurrentiepositie van de organisatie.Sommige auteurs hebben verwezen naar deze als 'consistentie'. Geschiktheid kan ook worden gezien als een 'eerste ronde' blik op de strategieën, omdat veel van de onderstaande vragen worden herzien in meer detail bij de beoordeling van de aanvaardbaarheid of de haalbaarheid van een strategie. Geschiktheid is dus een nuttig criterium voor screening strategieën.  De volgende vragen moeten worden gesteld over strategische opties:  * Heeft de strategie benutten het bedrijf sterke punten - zoals het verstrekken van werk voor vakmensen...

Words: 1181 - Pages: 5

Free Essay

Besluitvorming in de Publieke Sector. Accrual Accounting Superieur of Toch Niet?

...private sector al vele jaren gebruikt. Reden hiervan is dat accrual accounting, de verwachte toekomstige winsten en kasstromen goed kan voorspellen (Riahi-Belkaoui,2004). Hyndman en Connolly (2011) beweren dat de overstap van cash- naar accrual accounting, door veel overheden als een stap naar een meer zakelijke en prestatiegerichte publieke sector wordt gezien. Dit wordt het New Public Management genoemd. Voorstanders van accrual accounting beweren dat hiermee, het doel van het New Public Management wordt bereikt (Hyndman, & Connolly, 2011). Chase en Trigs (2001) vinden dat accrual accounting ook zal helpen, om overheidsfinanciën inzichtelijk en verklaarbaar te maken. Cash accounting geeft weinig inzicht in de financiële situatie van organisaties en is hierdoor niet betrouwbaar of transparant genoeg voor besluitvormingen (Caperchione, 2006). In tegenstelling tot de voorstanders, stellen Arnaboldi en Laplsey (2007), Elwood (2003), Broadbent en Guthrie (2008), dat de context waarin lokale overheden opereren, de aard van de activa en de historische boekhouding, belemmerend werken voor accrual accounting. Hiermee wordt er juist een contra productief systeem gecreëerd. Deze auteurs pleiten voor een op maat ontworpen accounting systeem. Zelfs in het Europees Parlement (2011, artikel 6a), wordt nog steeds gepleit dat cash accounting meer inzicht in kasposities verschaft en hierdoor niet mag worden verwaarloosd. In Australië, dat al volledig over is op accrual accounting, is cash accounting...

Words: 3683 - Pages: 15